Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
środa, 31 października 2007

                       Sernik, który baaardzo polecam :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Uwielbiam piec serniki i próbować nowe przepisy, więc z chęcią wypróbuję wszystkie;) Kiedy ciasto się uda i w całym domku pachnie nim pięknie , a Ukochany powie , że bardzo mu smakuje, to dostaję skrzydeł i pragnę piec więcej i więcej i.. więcej. Pochwały Ukochanego  są tak smaczne i słodkie jak ciasta , które Jemu smakują.

nutella

***

Składniki na spód:

*150 g ciastek digestive (dałam niecale 2 paczki)

*2 łyżki Nutelli

* 1/2 łyżeczki cynamonu

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć, dodać Nutellę i cynamon, dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Składniki na masę serową:

*500g sera śmietankowego (trzykrotnie zmielonego)

* 0,5 szkl. cukru

*3 jajka

*1 łyżka proszku budyniowego waniliowego

*1/4 szklanki kwaśnej śmietany

*100g czekolady (może być gorzka, ale ja dałam mleczną)

*2-3 czubate łyżki Nutelli

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i ostudzić. Ser ubić z cukrem na gładką masę. Dalej ubijając dodawać jajka, proszek budyniowy i śmietanę. Masę podzielić na 3 części.

Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Do drugiej Nutellę, zmiksować. Trzecią pozostawić białą.

Kolejno porcjami nakładać masę serową na przygotowany spód. Najpierw, najgęstsza warstwa- czekoladowa, potem warstwa z Nutellą, a na końcu biała warstwa.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

nutel

Smacznego:)

10:47, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (8) »
niedziela, 28 października 2007

                Przepis pochodzi ze stronki Moje Wypieki (dziękuję za inspirację), troszke go zmieniłam dla własnych potrzeb. Wyszło przepysznie :)

 

majanaboxing 

 

 

Składniki na spód:

* około 190g ciastek Digestive w czekoladzie (ja dałam bez czekolady , bo akurat tych w czekoladzie nie bylo ;) ale lepsze pewnie będą te w czekoladzie, ciasto będzie bardziej mokre).

* 60g masła

Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć folią aluminiową. Pokruszyć ciastka i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na tortownicę. Włożyć ją do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.

 

Składniki na masę serową:

* 80 dag sera twarogowego (ja dałam taki gotowy specjalny do pieczenia serników)

* 4 jaja

* 1 łyżka budyniu waniliowego

* 150g cukru

* 2/3 łyżki kaszy manny

* 75 g miękkiego masła

* 1 cukier waniliowy

* około 200-250 g pierniczków (mogą być z nadzieniem, ja dałam bez nadzienia)

*aromat rumowy

 

Dodatkowo do posypania - kilka kostek czekolady

 

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat.

Zmiksować składniki dokładnie.

 

Białka ubić na sztywną pianę (można dodac troszke soli, wtedy lepiej sie ubiją). Po ubiciu dodać do masy serowej delikatnie mieszając.

Wyjąć z lodówki tortownicę. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie wartstwę pierniczków i resztę masy.

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy w wyłączonym piekarniku aby sernik nie opadł.

Po wystudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

 

Smacznego. :)

 

pierniczkowy3

majanowe pieczenie

11:24, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (10) »
piątek, 26 października 2007

 

 

                              Oto pierwszy upieczony przeze mnie sernik. Jest naprawdę bardzo smaczny. Serdecznie polecam ! 

 

Składniki:

*3 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym (całość ok. 75 dag)

*1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (ok. 25 dag)

*4 jaja

*2 szklanki cukru pudru

*2 budynie waniliowe

*cukier waniliowy

*płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*2 szklanki pokruszonych herbatników

*tłuszcz do wysmarowania formy

*bułka tarta do posypania formy

 

 

 

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na bardzo ścisłą pianę.

Serki mieszamy, dodajemy do nich sypiąc przez sitlo budynie z proszkiem, następnie ubite żółtka i pianę. Składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Na spodzie przygotowanej dużej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką) rozkładamy pokruszone herbatniki, wylewamy masę , wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na godzinę do ciepłego, nagrzanego do temp. 160 stopni C piekarnika.

Sernik jest upieczony, gdy wierzch się równo zrumieni, a boki odstają od formy.

Wychłodzony, przekładamy na paterę, kroimy w romby i lekko posypujemy cukrem pudrem.

Do tego sernika nie dodajemy tłuszczu ! :) To jego dodatkowy plus:)

Smacznego :)

 

 

09:03, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (2) »
środa, 24 października 2007

                 Delikatne, cudowne kokosowe ciasto, które bardzo smakuje Ukochanemu.  Jest  przeuroczo kokosowe i słodkie :)

Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś w internecie.

Składniki na ciasto:

* 5 jajek

* 3/4 szklanki mąki pszennej

*1/2 szklanki cukru

*2 łyżki kakao

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy kolejno żółtka i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy : mąkę , proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki.

Formę do pieczenia natłuszczamy margaryną, obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do temp. 170 st. piekarnika. Pieczemy około 30 minut.

 

 

Składniki na krem:

*3 szklanki mleka

*1 budyń śmietankowy

*1/2 szklanki cukru

*30dag wiórek kokosowych (moze byc nawet 20dag, bo 30dag to naprawde dużo)

*1 cukier waniliowy

*1 kostka masła

 

 

Gotujemy 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Dodajemy masło.

Budyń należy rozprowadzić w 1/2 szkl. mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

 

 

Składniki na polewę:

*1 kostka margaryny

*3 łyżki wody

*4 łyżki kakao

*3 łyżki cukru

*aromat rumowy lub arakowy (można dać migdałowy, właściwie dowolny) lub likier amaretto 20 ml

 

 

Margarynę roztopić w garnczku. Dodać wodę, następnie kakao i na końcu cukier. Podgotować składniki tak, aby się połączyły. Na końcu dodać likier bądź aromat i wymieszać dokładnie.

 

Na upieczone ciasto kakaowe wyłożyć masę kokosową. Rozprowadzić równomiernie. Wlać lekko przestudzoną polewę.

Ciasto odstawić do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień. :)
Pyszne.

Smacznego:)

 

 

14:15, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (30) »

Na razie uczę się pisać bloga, więc wszystko będzie w takiej roboczej formie, a jak się nauczę to postaram się,by wyglądało pięknie i przyzwoicie.

14:03, majanaboxing
Link Komentarze (1) »

Blog będzie moją książką kucharską, a może nie tylko tym. Na razie witam się uprzejmie :)

13:58, majanaboxing
Link Dodaj komentarz »
| < Październik 2007 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!