środa, 31 października 2007
Sernik, który baaardzo polecam :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Uwielbiam piec serniki i próbować nowe przepisy, więc z chęcią wypróbuję wszystkie;) Kiedy ciasto się uda i w całym domku pachnie nim pięknie , a Ukochany powie , że bardzo mu smakuje, to dostaję skrzydeł i pragnę piec więcej i więcej i.. więcej. Pochwały Ukochanego są tak smaczne i słodkie jak ciasta , które Jemu smakują. *** Składniki na spód: *150 g ciastek digestive (dałam niecale 2 paczki) *2 łyżki Nutelli * 1/2 łyżeczki cynamonu Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć, dodać Nutellę i cynamon, dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: *500g sera śmietankowego (trzykrotnie zmielonego) * 0,5 szkl. cukru *3 jajka *1 łyżka proszku budyniowego waniliowego *1/4 szklanki kwaśnej śmietany *100g czekolady (może być gorzka, ale ja dałam mleczną) *2-3 czubate łyżki Nutelli Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i ostudzić. Ser ubić z cukrem na gładką masę. Dalej ubijając dodawać jajka, proszek budyniowy i śmietanę. Masę podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Do drugiej Nutellę, zmiksować. Trzecią pozostawić białą. Kolejno porcjami nakładać masę serową na przygotowany spód. Najpierw, najgęstsza warstwa- czekoladowa, potem warstwa z Nutellą, a na końcu biała warstwa. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego:)
niedziela, 28 października 2007
Przepis pochodzi ze stronki Moje Wypieki (dziękuję za inspirację), troszke go zmieniłam dla własnych potrzeb. Wyszło przepysznie :)
Składniki na spód: * około 190g ciastek Digestive w czekoladzie (ja dałam bez czekolady , bo akurat tych w czekoladzie nie bylo ;) ale lepsze pewnie będą te w czekoladzie, ciasto będzie bardziej mokre). * 60g masła Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć folią aluminiową. Pokruszyć ciastka i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na tortownicę. Włożyć ją do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.
Składniki na masę serową: * 80 dag sera twarogowego (ja dałam taki gotowy specjalny do pieczenia serników) * 4 jaja * 1 łyżka budyniu waniliowego * 150g cukru * 2/3 łyżki kaszy manny * 75 g miękkiego masła * 1 cukier waniliowy * około 200-250 g pierniczków (mogą być z nadzieniem, ja dałam bez nadzienia) *aromat rumowy
Dodatkowo do posypania - kilka kostek czekolady
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat. Zmiksować składniki dokładnie.
Białka ubić na sztywną pianę (można dodac troszke soli, wtedy lepiej sie ubiją). Po ubiciu dodać do masy serowej delikatnie mieszając. Wyjąć z lodówki tortownicę. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie wartstwę pierniczków i resztę masy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy w wyłączonym piekarniku aby sernik nie opadł. Po wystudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Smacznego. :)
piątek, 26 października 2007
Oto pierwszy upieczony przeze mnie sernik. Jest naprawdę bardzo smaczny. Serdecznie polecam !
Składniki: *3 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym (całość ok. 75 dag) *1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (ok. 25 dag) *4 jaja *2 szklanki cukru pudru *2 budynie waniliowe *cukier waniliowy *płaska łyżeczka proszku do pieczenia *2 szklanki pokruszonych herbatników *tłuszcz do wysmarowania formy *bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na bardzo ścisłą pianę. Serki mieszamy, dodajemy do nich sypiąc przez sitlo budynie z proszkiem, następnie ubite żółtka i pianę. Składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na spodzie przygotowanej dużej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką) rozkładamy pokruszone herbatniki, wylewamy masę , wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na godzinę do ciepłego, nagrzanego do temp. 160 stopni C piekarnika. Sernik jest upieczony, gdy wierzch się równo zrumieni, a boki odstają od formy. Wychłodzony, przekładamy na paterę, kroimy w romby i lekko posypujemy cukrem pudrem. Do tego sernika nie dodajemy tłuszczu ! :) To jego dodatkowy plus:)
środa, 24 października 2007
Delikatne, cudowne kokosowe ciasto, które bardzo smakuje Ukochanemu. Jest przeuroczo kokosowe i słodkie :) Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś w internecie. Składniki na ciasto: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej *1/2 szklanki cukru *2 łyżki kakao *1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy kolejno żółtka i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy : mąkę , proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Formę do pieczenia natłuszczamy margaryną, obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do temp. 170 st. piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
Składniki na krem: *3 szklanki mleka *1 budyń śmietankowy *1/2 szklanki cukru *30dag wiórek kokosowych (moze byc nawet 20dag, bo 30dag to naprawde dużo) *1 cukier waniliowy *1 kostka masła
Gotujemy 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Dodajemy masło. Budyń należy rozprowadzić w 1/2 szkl. mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Składniki na polewę: *1 kostka margaryny *3 łyżki wody *4 łyżki kakao *3 łyżki cukru *aromat rumowy lub arakowy (można dać migdałowy, właściwie dowolny) lub likier amaretto 20 ml
Margarynę roztopić w garnczku. Dodać wodę, następnie kakao i na końcu cukier. Podgotować składniki tak, aby się połączyły. Na końcu dodać likier bądź aromat i wymieszać dokładnie.
Na upieczone ciasto kakaowe wyłożyć masę kokosową. Rozprowadzić równomiernie. Wlać lekko przestudzoną polewę. Ciasto odstawić do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień. :) Smacznego:)
Na razie uczę się pisać bloga, więc wszystko będzie w takiej roboczej formie, a jak się nauczę to postaram się,by wyglądało pięknie i przyzwoicie. |
Ostatnie wpisy
Zakładki:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |