Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Desery

sobota, 23 stycznia 2016

                   Nasiona chia - ostatnio wszędzie ich pełno, co w ogóle mnie nie dziwi. Są bardzo zdrowe, dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Te małe nasionka skradły również moje serce. Od jakiegoś czasu dodaję je do porannej owsianki, do sałatek, a dziś zrobiłam po raz pierwszy pudding chia z mlekiem kokosowym i dodatkiem mrożonych malin. Pudding jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo pyszny! Można do niego dodać różne owoce, jak również ulubioną konfiturę. Bardzo polecam!

Źródło przepisu: Jadłonomia.

pudding chia

pudding chia

Składniki na 4 porcje:

*1 puszka mleka kokosowego 400 ml

*100 ml dowolnego mleka

*4 czubate łyżki nasion chia

*2 łyżki syropu z agawy lub miodu (ja użyłam miodu)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*do podania: świeże lub mrożone owoce/konfitura

 

Wykonanie:

Do miski wlać oba rodzaje mleka, nasiona chia, miód i wanilię. Wszystko wymieszać intensywnie trzepaczką, przez jakieś 2-3 minuty. Nie pomijać tej czynności, ponieważ ziarenka w innym przypadku opadną na dno i pudding się nie uda. Przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia pudding posypać owocami, polać syropem lub konfiturką. 

Smacznego :)

pudding chia

pudding chia

19:23, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (16) »
sobota, 28 lipca 2012

                               W ogródku mamy dwa niewielkie krzaczki agrestu. Owoców na nich niewiele, ale i tak coś pysznego można z nimi zrobić. W zeszłym roku robiłam konfiturę, a dziś postanowiłam wypróbować przepis Nigelli na agrest pod kruszonką. Od siebie dodałam czerwone porzeczki i powiem Wam, że to naprawdę smakowało wspaniale! Kwaśne, ale takie pyszne, uwielbiam!

Przepis z książki Nigelli Lawson "Przepisy z serca domu".

bzowy agrest i porzeczki pod kruszonką 

 

Składniki:

*850g agrestu (u mnie 500g agrestu, 350g porzeczek czerwonych)

*50 g cukru

*1 łyżka masła

*1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu

 

Na kruszonkę:

*200g mąki pszennej

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*150g zimnego masła pokrojonego w kostkę

*100g cukru demerara + 1 łyżka do posypania wierzchu

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C i wsunąć do środka dużą blachę (piekarnikową). Z agrestu usunąć szypułki, porzeczki również obrać z gałązek, umyć. Owoce podrzać razem z cukrem, łyżką masła i syropem bzowym w niewielkim rondlu przez około 5 minut. Od czasu do czasu potrząsać rondlem (lub mieszać delikatnie), aż masło się stopi, a agrest będzie lśnił od soku.

Owoce przełożyć do foremki, odstawić na bok do czasu przygotowania kruszonki. 

Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do dużej miski, przemieszać, a następnie dodać zimne, pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć delikatnie opuszkami palców. Kruszonkę można także wymieszać mikserem. 

Dodać 100g cukru demerara i delikatnie przemieszać widelcem. Tak przygotowaną kruszonkę nałożyć na owoce, rozprowadzając równą warstwą po całej powierzchni aż po krawędzie naczynia (soki będą kipieć). Oprószyć kruszonkę pozostałą łyżką cukru demerara i wstawić foremkę do piekarnika na rozgrzaną blachę. Piec 35-40 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni. Najlepiej podawać po 10 minutowym przestudzeniu z gałką lodów waniliowych. 

Smacznego :)  

bzowy agrest i porzeczki pod kruszonką

bzowy agrest i porzeczki pod kruszonką 

10:12, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (34) »
środa, 02 maja 2012

                          Jakiś czas temu minął mi zachwyt akcjami kulinarnymi. Zwyczajnie i po prostu. Biorę udział jedynie w tych, które są kontynuacją akcji z lat poprzednich. Znajdzie się takich kilka w roku, w które chętnie się wpiszę z potrawami czy ciastami. Jedną z nich jest Rabarbarowa Akcja Olcika, do której z przyjemnością wykonałam i spałaszowałam tę oto owsiankę z rabarbarem.

Owsianka to takie danie, nad którym zachwyt mi nie minął do tej pory. Od zawsze lubiłam mleczne zupy, kaszę na mleku, ryż z cynamonem, jak i samo mleko. Dziś owsiankę jadam rzadko, ale bardzo ją lubię. Takie śniadanie to moja chwila, bo moi  mężczyźni niestety nie dzielą ze mną zachwytu nad owsianką. A może to i dobrze? Więcej dla mnie ;)

Pieczoną owsiankę wypatrzyłam u Kornika, jedyne co zmieniłam to dałam rabarbar zamiast wiśni. Było pysznie, polecam !

pieczona owsianka z rabarbarem 

Składniki na 3 naczynka do zapiekania (lub słoiczki):

*3/4 szklanki pokrojonego rabarbaru

*1 i 1/4 szklanki płatków owsianych górskich

*1 łyżeczka cynamonu

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/4 łyżeczki soli

*1 i 1/4 szklanki mleka

*1 czubata łyżka miodu

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 łyżka płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki. 

W miseczce wymieszać płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać ciepłe mleko, miód i ekstrakt waniliowy.

Do naczynek włożyć rabarbar, zasypać go mieszanką płatków, cynamonu, soli i proszku. Następnie polać mieszaniną mleczną.

Owsiankę piec 30 minut, powinna podrosnąć, a na wierzchu pojawić się zapieczona skorupka.

Podawać posypaną płatkami migdałowymi i polaną odrobiną miodu.


Smacznego :)

pieczona owsianka z rabarbarem

pieczona owsianka z rabarbarem



 

09:42, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (55) »
sobota, 23 lipca 2011

                               Uwielbiam sorbety owocowe, chyba każdy smak :). Wspaniale orzeźwiają w gorące, letnie dni. Postanowiłam zrobić taki sorbet sama. Jest to mój pierwszy taki wytwór, proszę zatem o wyrozumiałość ;). Przepis znalazłam pewnego pięknego dnia na blogu Doroty, a ponieważ akurat kupiłam ananasa, postanowiłam spróbować. Sorbet wyszedł smaczny, fajnie pasuje do niego dodatek bazylii. Troszkę nie odpowiadała mi jego konsystencja, muszę nad tym popracować ;).

sorbet

Składniki:

*świeży ananas

*pół szkl wody

*4 łyżki cukru

*6-10 listków bazylii

 

Wykonanie:

Ananasa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W wodzie rozpuścić cukier. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

Przełożyć do pojemnika (najlepiej plastikowego) i wstawić na 3 godziny do zamrażarki. Kiedy sorbet zacznie zamarzać należy zmiksować go w blenderze i ponownie wstawić do zamrożenia. Postępować tak 2-3 razy, a potem pozostawić już do całkowitego zamrożenia.

Na 10 minut przed podaniem sorbet wyjąć z zamrażalnika. Łyżką do lodów nakładać sorbet do pucharków. Udekorować listkami bazylii.

Smacznego :)

sorbet

sorbet

15:54, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (54) »
niedziela, 17 lipca 2011

                                 Oto deser, który przygotował dziś mój synek. Składają się na niego wiśnie własnoręcznie zerwane i wypestkowane przez synka, a do tego serek waniliowy i pokruszone biszkopciki. Prosty, letni i smaczny deserek. Zapraszamy :) 

deser

Składniki:

*wypestkowane świeże wiśnie

*biszkopciki

*serek waniliowy homogenizowany

 

Wykonanie:

Do pucharków pokruszyć warstwę biszkopcików, następnie nałożyć łyżkę serka waniliowego oraz troszkę owoców. Warstwy powtórzyć, tak by na górze znalazła się biszkopcikowa część. Udekorować wisienką. Smacznego:)

deser

deser

20:05, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (51) »
poniedziałek, 06 czerwca 2011

                        Indyjskim ryżem szafranowym kusiła niedawno Atinka. Tak skutecznie, że zrobiłam i ja. Deser bardzo mi smakował. Był smakowicie słodki i bardzo aromatyczny. Od siebie dodałam kapkę wody różanej oraz mieszankę suszonych truskawek i kokosu, które to kupiłam w zeszłym roku na wakacjach. Całość świetnie się skomponowała :). Ryż szafranowy dodaję do akcji Ireny i Andrzeja  Z Widelcem przez Azję oraz do Klubu Kwiatożerców Pinkcake

ryż szafranowy 

Składniki:

*1 szklanka ryżu basmati lub długoziarnistego

*2 łyżki masła

*1 3/4 szklanki wody

*2 łyżki mleka

*1/2 szklanki cukru

*1 kawałek laski cynamonu

*1/4 łyżeczki nitek szafranu

*4 goździki

*1/2 łyżeczki grubo zgniecionych nasion kardamonu

*szczypta soli

*3 łyżki pokrojonych pistacji (pominęłam)

*3 łyżki pokrojonych migdałów

*1 łyżka rodzynków

*2 łyżki suszonych truskawek i kokosu (mieszanka, którą dodałam od siebie) 

*pół łyżeczki wody różanej (mój dodatek)

 

Wykonanie:

Migdały, orzechy i rodzynki lekko podprażyć na patelni, aż orzechy lekko się zarumienią.

Do garnka wlać wodę, włożyć ryż, cynamon, szczyptę soli i postawić na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień (ustawić na najmniejszy) i przykryć. Ryż gotować około 15 minut, lub do momentu, kiedy woda nie wyparuje.

Podczas gotowania ryżu, w osobnym garnku wymieszać mleko, masło, cukier, szafran, goździki i kardamon.  Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.

Do ugotowanego ryżu  dodać mleczną miksturę oraz orzechy. Całość delikatnie wymieszać łyżką, by nie rozgnieść ryżu. Naczynie z ryżem przykryć, postawić na bardzo małym ogniu i gotować około 3-4 minuty. Po zdęciu z gazu naczynie z ryżem zostawić przykryte jeszcze przez kilka minut przed podaniem.

Można podawać na ciepło lub zimno.

ryż szafranowy

kl

23:25, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (32) »
piątek, 25 lutego 2011

                        Dziś będzie prosto. Najprościej jak tylko można, ale jednocześnie tak smacznie i dziecinnie ;). Bo to taki smak dzieciństwa. Zawsze uwielbiałam mleczne desery i zupy, a taki ryż w szczególności. Musiał być z cynamonem, obowiązkowo. Tak jak i dziś. A czy Wy lubicie mleczne desery, np. kaszkę mannę na gęsto z sokiem malinowym? :)

ryż z cynamonem

Składniki (na 1 porcję):

*0,5 szklanki ryżu

*2 szklanki mleka

*pół torebki cukru waniliowego

*cynamon do posypania

*ewentualnie cukier do posypania


Wykonanie:

Do garnka wlać mleko, wsypać ryż i cukier waniliowy. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy sie zagotuje zmniejszyć ogień i gotować (często mieszając, by się nie przypalił) jeszcze ok. 20 minut,  aż zgęstnieje i ryż będzie miękki.  Posypać cynamonem, ewentualnie cukrem.

Smacznego :)

ryż z cynamonem

21:08, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (69) »
wtorek, 15 lutego 2011

l  l Smakowania nowych kuchni ciąg dalszy. Dziś wspólnie z Atinką i Grumkami zrobiliśmy pudding ryżowy, pochodzący z kuchni arabskiej. Przepis znaleziony przez Atinkę, o tu. Swój pudding robiłam z połowy porcji, a ponieważ zapomniałam kupić pistacji, więc posypałam go migdałami i matchą haha:D. Smaczny deserek pachnący wodą różaną, którą także przyjemnie czuć w smaku. Zapraszam zatem, a pudding dodaję do akcji Z widelcem przez Azję Grumków oraz Festiwalu Kuchni Arabskiej, który prowadzi Panna Malwinna.

pudding

Składniki:

*4 szklanki mleka

*1/3 szklanki krótkiego ryżu (u mnie taki jak do risotto)  

*1/4 szklanki cukru

 

Mieszanka qaimar:

*2 łyżki wody różanej

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*2 łyżki mąki kukurydzianej

*3 łyżki qaimar (można zastąpić go z śmietanką, ja dałam jogurt naturalny)

 

Dodatkowo: pokrojone podpieczone pistacje (u mnie migdały)

Wykonanie: 

W garnku wymieszać mleko, ryż, cukier, doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień, niech się gotuje na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.

Wodę różaną, ekstrakt z wanilii, mąkę kukurydzianą oraz śmietankę wymieszać w osobnym naczyniu.

Gdy ryż zgęstnieje dodać mieszaninę „qaimar”.

Pudding  przełożyć do pucharków , posypać pistacjami, podawać na ciepło lub zimno. :) Żeby było zielono, posypałam pudding matchą :)

Smacznego:)

pudding

 

06:30, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (40) »
czwartek, 04 czerwca 2009

 k Wymyśliłam razem z synkiem pyszny deserek na podstawie przepisu na strawberry and oatmeal swirls, który robiłam w zeszłym roku. Do składników dodaliśmy serek danio bananowy zamiast jogurtu naturalnego oraz użyliśmy ciastek digestive w czekoladzie, żeby było słodziutko i pysznie. Synek zjadł deser z wieelkim smakiem, zdążyłam spróbować jedną łyżeczkę hi hi ;) Cieszę się, że mu tak smakowało.

strawberry & banana

Składniki:

*250g truskawek świeżych lub mrożonych

*4 łyżeczki cukru pudru

*kilka pokruszonych ciastek owsianych (daliśmy Digestive w czekoladzie)

*500ml jogurtu naturalnego (zastąpiliśmy serkiem bananowym Danio)

 

Wykonanie:

Truskawki zmiksować razem z cukrem pudrem. Ciasteczka pokruszyć. Przygotować szklanki bądź pucharki. Do każdej nakładać po kilka łyżeczek musu truskawkowego, na to kilka łyżek serka, posypać okruszkami z ciastek. Powtórzyć warstwy, tak by na górze były okruszki.

Smacznego :) 

strawberry & banana

12:07, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (39) »
środa, 25 marca 2009

Na brzegu błękitnej rzeczki
Mieszkają małe smuteczki.

Ten pierwszy jest z tego powodu,
Że nie wolno wchodzić do ogrodu.

Drugi - że woda nie chce być sucha.
Trzeci - że mucha wleciała do ucha.

A jeszcze, że kot musi drapać,
Że kura nie daje się złapać.

Ze nie można gryźć w nogę sąsiada
I że z nieba kiełbasa nie spada.

A ostatni smuteczek jest o to,
Ze człowiek jedzie, a pies musi biec piechota.

Lecz wystarczy pieskowi dać mleczko
I już nie ma smuteczków nad rzeczką.

/Jan Brzechwa "Psie smuteczki"/

 

 

                  My też mamy smuteczki, bo znowu spadł śnieg :( A tak czekamy na Wiosnę! Wszędzie szukamy jej oznak, w lesie (zostawiła nawet kilka listów, w których pisała, że już jedzie do nas), przy ulicy, na trawniku, na koronach drzew, w iście wiosennym świergocie ptaków, który słyszę co dzień idąc leśną drogą do pracy... I już prawie, prawie... a tu dziś ... zimowo ! :(

Na nasze małe smuteczki Synek z moją małą pomocą przygotował deserek biszkoptowy z prostych składników, które mieliśmy w domku, a które połączone tworzą miły dla podniebienia smak :)

I już nie ma smuteczków nad rzeczką! :)

deser

 

Składniki:

*kilka okrągłych biszkoptów

*1 banan rozgnieciony

*serek homogenizowany waniliowy

*kilka wisienek z konfitury lub dżemu

 

Wykonanie:

Na spód pucharka kruszymy biszkopciki, następnie układamy serek waniliowy, na to rozgniecionego banana,potem znowu okruszki biszkoptów, serek , banan. Powtarzamy warstwy, a na wierzchu kładziemy kilka wisienek z konfitury lub dżemu. Mogą to być oczywiście dowolne inne owoce :)

Robimy zdjęcie i zjadamy :)
Smacznego :)

13:05, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (51) »
 
1 , 2
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!