Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Jabłkowe

niedziela, 14 grudnia 2014

                     Ta cudowna szarlotka jest jedną z najlepszych szarlotek jakie robiłam i jadłam. Kruche, fantastyczne ciasto na spodzie, jabłka z dużą ilością cynamonu, delikatna pianka bezowa oraz kruchy, chrupki wierzch. Całość po prostu znakomita! 
Przepis Bajaderki znaleziony na blogu Bake & Taste. Z miłą chęcią wpisem dołączam do Korzennego Tygodnia Ptasi.  

szarlotka

szarlotka

Składniki na ciasto: 
*4 szklanki maki 
*łyżeczka proszku do pieczenia 
*szklanka cukru pudru 
*1 i 1/2 kostki masła 
*6 dużych żółtek 
*2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

Składniki na nadzienie: 
*8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrojonych na półplasterki - ja użyłam dwa słoiki domowej roboty musu jabłkowego mojej mamy
*1/4 szklanki wody 
*1 szklanka cukru (dałam 1/3 szklanki cukru, gdyż mus miałam słodzony)
*2 łyżeczki cynamonu (dałam więcej, bo lubię)
*2 łyżki maki ziemniaczanej 
*3 łyżki soku z cytryny 

Pianka
*6 białek
*1/2 szklanki cukru
*1 budyń (proszek) 

*3 łyżki tartej bułki 
*ewentualnie cukier puder do posypania 



Wykonanie:
Ciasto: 
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). 
Nadzienie: 
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Użyłam domowej roboty musu jabłkowego, dodając do niego cynamon i trochę cukru. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana. 
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta (2/3). Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. 
Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.
Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). 
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
szarlotka

szarlotka
10:35, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (17) »
środa, 04 grudnia 2013

                    Jabłeczniki to pyszne ciasta, my lubimy z dużą ilością jabłkowego nadzienia i obowiązkowo z cynamonem. Umówiłam się na pieczenie jabłecznika z Justynką z blogu Moje Ciacho. Wybór padł na ciasto z przepisu Siostry Leonilli, wypatrzone przez Justynkę u Mysi. Pierwotnie miał to być inny przepis (również autorstwa Siostry Leonilli), ale ja co nieco pokręciłam hihi ;).  

Bardzo ciekawiło mnie, co wyjdzie, gdy do jabłek dodam puree z dyni. Część jabłek wymieszałam z dynią, co widać w przekroju ciasta. Na spodzie najpierw rozłożyłam nadzienie jabłkowo-dyniowe, a potem warstwę jabłkowego. Wierzch posypałam cukrem pudrem. Ciasto było bardzo smaczne, nie za słodkie, o wyrazistym smaku jabłek z cynamonem, które zdominowały dynię :).

Dziękuję Justynko za wspólne pieczenie :*

Przypominam, że od jutra startujemy z VII Festiwalem Pierniczków. Serdecznie zapraszam do wspólnego pierniczkowania :).

jabłecznik  jabłecznik

jabłecznik

Składniki:

*500 g mąki

*250 g masła

*2 całe jajka

*1 żółtko

*200 g cukru

*2 łyżki śmietany

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżka tartej bułki

*cynamon

*1 - 1,5 kg kwaśnych jabłek (u mnie 2 słoiki musu jabłkowego domowego)

*1 szklanka puree z dyni (mój dodatek)

 

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem. Ja korzystałam z domowego musu jabłkowego (2 słoiki), część (1 słoik) wymieszałam z puree z dyni. Zagnieść ciasto: masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, potem dodać jajka, żółtko, cukier i śmietanę. Pozostawić ciasto na chwilkę, ale nie koniecznie. Potem podzielić ciasto na dwie części, jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę, posypać bułką tartą, nałożyć masę jabłeczną, przykryć drugą połową ciasta, ponakłuwać je widelcem i upiec w 180oC przez około 30 minut. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

jabłecznik

jabłecznik

20:03, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (27) »
środa, 15 maja 2013

                   W długi weekend gościłam Atinkę z synkiem. To były wspaniałe dni, które spędziliśmy wcale nie w kuchni (jakby sugerowały nasze blogi). Było dużo zwiedzania, spacerów, było grillowanie, morze, rozmowy do późnych godzin i poranne przy kawie (a nawet trzech), dużo zdjęć, słońce, wiatr, chłodno i ciepło. Był odpoczynek i luz, i ciasto też było, i chleb. 

Na początek szarlotka z przepisu mojej mamy. Na kruchym cieście, z pysznym jabłkowym musem. Zdjęcia robiłyśmy razem - Atinka i ja. Anitko:*.

Myślę, że szarlotkę można zabrać na świetny piknikowy wypad i zjadać na kocyku, zatem dodaję do akcji Czas na piknik :). 

szarlotka mamy

szarlotka mamy 

 

Składniki: 

*3 szklanki mąki pszennej

*1 szklanka cukru

*1 opakowanie proszku do pieczenia

*3 żółtka

*1 całe jajko

*1 kostka masła lub margaryny

*1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie domowy)

*1 łyżka śmietany

*1 łyżka oleju 

 

Składniki na nadzienie: 

*cynamon 

*2 słoiki musu jabłkowego domowego (1 słoik - 900g) 

*1 starte ziarenko tonki (mój dodatek)

*2 łyżki mąki ziemniaczanej 

*ewentualnie 2-3 łyżki cukru do posłodzenia musu 

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto (czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, jajko, masło, cukier waniliowy, śmietanę i olej) zagnieść. Uformować kulę. Blachę (34x24 cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na rozmiar blachy (34x24cm). Ja wylepiłam ciastem spód blachy. Podpiec  w temperaturze 180 stopni C przez około 10-12 minut.

Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem, mąką ziemniaczaną i tonką, ewentualnie z cukrem, zależy jak słodkie ciasto lubimy. Mus wyłożyć na podpieczony spód.

Rozwałkować pozostałą część ciasta i wyłożyć na mus jabłkowy. Można pozostałą część ciasta zamrozić i zetrzeć na górę szarlotki (tak robię ja, moja mama ciasto wałkuje i kładzie na górę).

Ciasto piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego.:) 

szarlotka mamy

szarlotka mamy 

 

06:47, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (54) »
niedziela, 04 listopada 2012

                         Tak jak obiecałam wielbicielom szarlotki, podaję kolejny wspaniały przepis na to ciasto. Uważam, że jest najlepszy ze wszystkich, jakie do tej pory wypróbowałam. Szarlotka jest prze-py-szna! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, a w nadzieniu wszystko wspaniale współgra. Troszkę wzbogaciliśmy nasze nadzienie, ja o likier amaretto i większą ilość cynamonu, a synek o łyżkę miodu kasztanowego. Mieszając gotujące się jabłka synek po prostu stwierdził, że pasowałoby tu troszkę miodu. Zatem jest miód. Zrezygnowaliśmy także z lukru, ciasto było dość słodkie, a poza tym zapomnieliśmy, bo chcieliśmy jak najprędzej jeść ;). 

Wspaniały przepis pochodzi od Kasi ze Słodkich Fantazji. Dziękuję Kasiu, tę szarlotkę będę wszystkim polecać. :)

szarlotka babci

szarlotka babci 

 

Składniki na ciasto:

*400g mąki pszennej

*1/3 szklanki cukru

*2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

*2 jajka

*16g cukru waniliowego 

*3-4 łyżki mleka

*160g miękkiego masła

 

Składniki na nadzienie:

*2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, reneta)

*1/3 szklanki cukru (można dosłodzić na koniec, jeśli jabłka będą za kwaśne)

*16g cukru z prawdziwą wanilią

*1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam 2 czubate łyżeczki)

*40g masła

*2 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie 2 łyżki budyniu waniliowego)

*1 łyżka miodu kasztanowego (dodatek mojego synka)

*2 łyżki likieru amaretto (mój dodatek)

 

Dodatkowo na lukier:

*cukier puder - około 2 szklanki

*trochę gorącej, przegotowanej wody

 

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do niedużego rondla/garnka, dodać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można je jeszcze dosłodzić do smaku.

Ciasto: 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić ciasto w robocie lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, ale ja robiłam ręcznie i dało się ładnie wyrobić. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta utworzyć kulę, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą ułożyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na prostokąt wielkości blachy (u mnie 28x35) . Wyłożyć na blasze, ponakłuwać trochę widelcem. Ja wysmarowałam blachę masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia, a ciastem wylepiłam dno blachy. 

Spód podpiec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Całość:

Na podpieczony spód wyłożyć jabłkowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy. Przenieść na blachę, można zrolować w rulon i rozwinąć je na wierzchu ciasta zdejmując z wierzchu papier.

Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch powinien być zrumieniony. Wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do przestudzenia. Z cukru pudru i wody przygotować lukier, polukrować ciasto.
Smacznego:) 

szarlotka babci

szarlotka babci

szarlotka babci

20:37, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (58) »
piątek, 26 października 2012

                       Bardzo zaciekawiła mnie szarlotka na cieście twarogowym, którą dość dawno temu znalazłam u Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem. Jesień to czas pachnących szarlotek, zatem w końcu to ciasto pojawia się także u mnie. Kocham zapach i smak jabłek z cynamonem, więc do szarlotki obowiązkowo dorzuciłam cynamon. Wyszła bardzo smaczna, serdecznie ją polecam, szczególnie teraz, kiedy jabłka są takie dobre. To nie ostatnia szarlotka, jaka się u mnie pojawi, jeśli więc lubicie te ciasta to wypatrujcie kolejnej. ;) 

szarlotka na cieście twarogowym

szarlotka na cieście twarogowym 

 

Składniki (blaszka 22x35cm lub nieco mniejsza):


*300g mąki
*200g cukru
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*200g zimnego masła pokrojonego w kostkę
*250g tłustego twarogu
*2 jajka
*1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w plastry
*sok i skórka starta z 1/2 cytryny

*1,5 łyżeczki cynamonu (mój dodatek)
*1 łyżka cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne)

Wykonanie:

Do dużego malaksera wsypać mąki, cukier i proszek do pieczenia. Zrobić kilka pulsów malakserem, żeby składniki się dobrze wymieszały. Teraz dodać masło, znowu kilka razy zmiksować, aż ciasto przybierze formę kruszonki. Dodać pokruszony ser i znowu włączyć na krótko malakser. Na koniec dodać jajka i jeszcze moment zmiksować do połączenia składników.
Ciasto jest bardzo miękkie, nie daje się wałkować.

Wstawić je do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodzi obrać jabłka, usunąć im gniazda nasienne i pokroić w plastry. Posypać skórką z cytryny i skropić sokiem cytrynowym, dodać cynamon. Jeśli są bardzo kwaśne można dodać 1 łyżkę cukru. 

Piekarnik nagrzać do 190ºC. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę (lub wyłożoną papierem do pieczenia) i rozsmarować na całej powierzchni. Można układać gęsto małe kopczyki ciasta łyżeczką i potem rozsmarować łyżką moczoną w zimnej wodzie lub zwilżonymi dłońmi (tak robi Agnieszka i ja też tak zrobiłam). Teraz na ciasto wyłożyć jabłka, a następnie rozsmarować tą samą techniką drugą część ciasta na wierzchu owoców. Nie trzeba robić tego dokładnie, jeśli jabłka będą prześwitywać to nic nie szkodzi, w czasie pieczenia ciasto urośnie i to się wyrówna. 

Szarlotkę piec przez ok. 40 min, aż ciasto na wierzchu ładnie się zezłoci. Przed podaniem można ewentualnie posypać je cukrem pudrem.


Smacznego :) 

szarlotka na cieście twarogowym 

szarlotka na cieście twarogowym 

szarlotka na cieście twarogowym 

06:48, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (63) »
niedziela, 22 stycznia 2012

                         Smaczne biszkoptowe ciasto z jabłkami, które dodatkowo wzbogaciłam rodzynkami, orzechami włoskimi oraz oczywiście cynamonem. Puszyste, lekkie, aromatyczne i bardzo dobre. Przepis znalazłam w książce Elżbiety Adamskiej "Kuchnia polska i światowa". 

biszkoptowe ciasto z jabłkami

biszkoptowe ciasto z jabłkami 

Składniki:

*1 i 1/2 szklanki mąki

*3 jajka

*1/2 szklanki cukru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka cukru waniliowego

*3 łyżki oliwy

*tłuszcz i bułka tarta do formy

*cukier puder do posypania

*jabłka lub inne owoce (truskawki, maliny) wymieszane z 2 łyżeczkami cynamonu, garścią rodzynek i garścią grubo posiekanych orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku, stopniowo dodać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wolniej miksować. Na końcu dodać oliwę. Ciasto wylać do formy (u mnie tortownica o średnicy 20cm), na wierzchu ułożyć owoce (umyte i obrane ze skórki). Ja ułożyłam owoce, które wcześniej wymieszałam z cynamonem, rodzynkami i orzechami. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika ,piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

biszkoptowe ciasto z jabłkami

biszkoptowe ciasto z jabłkami 

22:01, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (60) »
sobota, 05 listopada 2011

                     Zapraszam dziś na pyszny deser. Soczyste, jesienne jabłka z rodzynkami, cynamonem zapieczone pod chrupiącą kruszonką. Bardzo smaczny, pachnący deser, który smakuje dzieciom i dorosłym. Nie jest to może fotogeniczna propozycja, ale zapewniam, że jest przepyszna! :) 

Przepis od Asi z Kwestii Smaku

kruszonka z jabłkami

kruszonka z jabłkami 

Składniki:

*1,5 kg jabłek  
*2 łyżki rodzynek 
*2 łyżki rumu (u mnie likier amaretto)
*1/2 łyżeczki mielonego cynamonu  (dałam 1 łyżeczkę)

Kruszonka:

*90 g masła 
*125 g mąki 
*80 g cukru pudru (dałam cukier brązowy
*szczypta soli 


Wykonanie:

Rodzynki włożyć do miseczki, zalać alkoholem, wymieszać i odstawić.
Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem. Ja jeszcze zagniotłam.


Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne (14 x 17 cm) grubo wysmarować masłem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nie będzie nadal zarumieniony, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec na złoty kolor jeszcze kilka minut.

Smacznego :) 

kruszonka z jabłkami

kruszonka z jabłkami 

11:11, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (65) »
poniedziałek, 10 października 2011

                         Jesienny dzień. Deszcz i zimno... Co zrobić, jesień... Zapraszam zatem dziś na jesienne ciasto. Szarlotkę. Nieco inną niż zwykle, gdyż prócz aromatycznego cynamonu można w niej znaleźć migdałową nutę. Bardzo smaczna, jak to szarlotka, a one jesienią smakują najbardziej. :)

Przepis znalazłam na blogu Moje Ciacho

migdalowa szarlotka 

migdalowa szarlotka 

Składniki na ciasto:
*1 kostka masła lub margaryny (250 g)
*½ szklanki cukru pudru
*4 szklanki mąki pszennej
*16 g cukru waniliowego
*5 żółtek
*1 łyżeczka proszku do pieczenia 
*3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Składniki na masę jabłkową:
*1 i ½ kg kwaśnych jabłek
*sok z 1 cytryny
*¼ szklanki cukru (można dosłodzić wg upodobania)
*2 łyżeczki cynamonu
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*¼ szklanki zimnej wody 


Jabłka obrać i pokroić na dość grube plastry. Włożyć do garnka, zalać wodą, posypać cynamonem i cukrem, lekko zamieszać i zostawić na wolnym ogniu by całość zmiękła, starać się nie mieszać, ok. 10 minut.

Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, lekko zamieszać, ma być gęsta masa. Pozostawić jeszcze na ogniu ok. 1 ½ minuty. Wyłączyć palnik, niech masa jabłkowa lekko ostygnie. 

Ponadto:
*3 garstki migdałów (zmielić na ,,mączkę migdałową”, ja dałam ok.60g mączki migdałowej)
*2 łyżki bułki tartej
*ewentualnie cukier puder do posypania 


Wykonanie całości:

Połączyć ze sobą wszystkie składniki na ciasto kruche, siekając nożem, następnie zagnieść. Podzielić na dwie równe części, zawinąć folię aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 40 minut, najlepiej na 1,5h.

Blaszkę o wymiarach ok. (26 x 36), wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rwać na maleńkie kawałki, rozłożyć równomiernie na blaszce, następnie tak zagnieść ręką by całość pokryła równo dno blaszki. Podpiec ok. 10 – 15 minut, na 190 st. C.

Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko niech odparuje, posypać delikatnie bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, wyrównać.

Drugą część ciasta z lodówki, podzielić jeszcze na pół. Pierwszą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na masie jabłkowej. Do drugiej w misce dodać zmielone w blenderze migdały, zagnieść, następnie zetrzeć na białą część ciasta.

Piec ok. 45 minut w 190 st. C.

Smacznego :)  

migdalowa szarlotka

migdalowa szarlotka 

19:45, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (49) »
środa, 28 września 2011

                            Dziś Dzień Jabłka, na który jak co roku zaprasza Tatter. Bardzo lubimy wypieki z jabłkami, więc razem z synkiem zrobiliśmy ciacho. Nie jest to szarlotka, a ciasto maślankowe z dodatkiem jesiennych owoców - śliwek i jabłek. Bardzo smaczne, wilgotne, jednocześnie mięciutkie. Posypane pyszną kruszonką zrobioną przez mojego synka. Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Spotkania, od siebie dodałam jabłka. Zrobiłam z podwójnej porcji, na blaszkę 24x34 cm. Wiedziałam, że posmakuje mojemu Ukochanemu, a on bardzo lubi jeść takie słodkości. Bardzo nam wszystkim smakowało, polecamy:).

Tatter, dziękuję za kolejny pyszny Jabłkowy Dzień :).  

maślankowe z jabłkami i śliwkami 

maślankowe z jabłkami i śliwkami

Składniki na ciasto (forma 20 x 24 cm):
*2 jajka
*1/2 szkl. maślanki (u mnie pół na pół z jogurtem)
*1/4 szkl. oleju
*1 1/2 szkl. mąki pszennej
*1/2 szkl. cukru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*ok. 1/2 kg owoców - u mnie śliwki i jabłka

Składniki na kruszonkę:
*6 łyżek mąki pszennej
*4 łyżki cukru
*20-30 g masła

Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i rozdrobnić na okruszki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, maślankę i zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na gładką masę.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Jabłka obrać, pokroić w małe plasterki. 
Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu oraz pokrojone w plasterki jabłka i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 35 minut.
Smacznego:)
maślankowe z jabłkami i śliwkami
maślankowe z jabłkami i śliwkami
  
l
08:26, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (48) »
poniedziałek, 05 września 2011

                     Ta szarlotka powstała z pierwszych tegorocznych papierówek, jakie wydała nasza jabłonka :). Jak wspominałam wcześniej, mam poślizg z publikacją ;-). Szarlotka była pyszna, pachnąca cynamonem i goździkami. Rozpływa się w ustach. My uwielbiamy, a Wy lubicie szarlotki? 

Przepis od Liski

szarlotka z pierwszych papierówek

szarlotka z pierwszych papierówek 

Składniki:

*200 g masła, pokrojonego w kostkę
*380 g mąki
*2 żółtka
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*60 g cukru
*cukier z prawdziwą wanilią
*szczypta soli

*700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
*2 łyżki soku z cytryny
*1 łyżeczka cynamonu
*1/2 łyżeczki zmielonych goździków
*80 g zmielonych ciasteczek (dałam biszkopciki kocie języczki)
*150 g cukru
*1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać żółtka, cukier z wanilią i sól. Zagnieść gladkie ciasto, które podzielić na 2 części - jedna powinna być o ok. 1/3 większa od drugiej.
Większą częścią wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 22-24 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.
Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić.


Jabłka pokrojone w plasterki połączyć z cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem i ciasteczkami.
Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię.
Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (mnie nie udało się rozwałkować, więc ułożyłam równomiernie ciasto na jabłkach), ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Ponakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i piec ok. 50-60 minut. 

Smacznego :) 

http://whiteplate.blogspot.com/2009/07/szarlotka-z-pierwszych-papierowek.html

szarlotka 

19:19, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (70) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Luty 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!