Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Przetwory

niedziela, 06 września 2015

                          Wiem, że już po sezonie wiśniowym. Niestety nie miałam czasu wcześniej opublikować tego przepisu. Może przyda się w przyszłym sezonie? Pierwszy raz robiłam wiśniową frużelinę i muszę przyznać, że jest rewelacyjna! Świetna do naleśników czy gofrów. Już nie mogę się doczekać kiedy otworzę słoiczek ;). Korzystałam z przepisu Evenki. W przyszłym roku na pewno znowu ją zrobię, tylko z większej ilości wiśni. :)

Źródło przepisu: Arabeska II.

frużelina wiśniowa

Składniki (robiłam z podwójnej porcji):

*350 g drylowanych wiśni

*100 g cukru

*2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Wiśnie włożyć do garnka, wsypać cukier i poruszać garnkiem, aby wiśnie równomiernie pokryły się cukrem. Odstawić na około 2 godziny (w tym czasie wiśnie puszczą sok). Następnie odlać trochę soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wiśnie doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Wlać sok z mąką i jeszcze chwilę gotować. Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do wystygnięcia (pokrywka powinna zrobić się lekko wklęsła).

Słoiki następnie gotowałam w garnku z gorącą wodą około 30 minut.

:)

frużelina wiśniowa

frużelina wiśniowa

21:30, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (16) »
niedziela, 02 sierpnia 2015

                       Truskawki - uwielbiam je w każdej postaci, najchętniej świeżutkie, pachnące słońcem. Lubię je także w koktajlach, ciastach, a także te zamknięte w słoiczkach. Można je sobie otworzyć jesienią, zimą i rozkoszować się smakiem i zapachem pysznych truskawek. W tym sezonie nie robiłam dużo przetworów, ale kilka słoiczków dżemu truskawkowego musiałam zrobić. Dżem nazwałam powidłami, ponieważ ma on rzeczywiście taką konsystencję jak powidła. No i jest oczywiście bardzo smaczny. Robiłam go jeszcze w czerwcu, ale mam mały poślizg z wpisami, dlatego przepis dopiero dziś ;). 

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

powidła truskawowe

powidła truskawowe

Składniki na około 1,5 słoiczka (robiłam z podwójnej porcji):

*1 kg truskawek
*300 g cukru
*1 - 2 łyżeczki pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii (użyłam nasionek z wanilii)
*1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
*2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Truskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do garnka z grubszym dnem razem z pozostałymi składnikami. Postawić na palnik, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. 

Gotować przez kilka godzin, na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż truskawki zaczną się rozpadać a woda odparuje na tyle, że konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję. Zwykle gotuję konfiturę przez trzy dni, każdego dnia po około 1 godzinie. 

Słoiki wyparzyć. Dżem/powidła przełożyć do słoików, dobrze zakręcić. Odstawić. Można pasteryzować, ale niekoniecznie. Ja zwykle to robię, żeby nie było niespodzianek. Wkładam słoiki do większego garnka, wlewam wody, tak aby przykrywała 3/4 wysokości słoika i gotuję na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie wyjmuję słoiki z wody, ustawiam na ściereczce do góry dnem i zawijam w ręcznikiem. Tak stoją, aż wystygną.

Smacznego :)

powidła truskawowe

powidła truskawowe 

00:14, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (12) »
wtorek, 10 marca 2015

                       Kiedy zobaczyłam przepis Basi na dżem pomarańczowy wiedziałam, że muszę go w końcu zrobić. W lodówce miałam pomarańcze i mandarynki, więc połączyłam te owoce i wyszedł mi bardzo smaczny dżem, lekko gorzki, taki jak lubię. Dodatkowo bardzo podoba mi się jego intensywny kolor :).

Przepis inspirowany tym od Basi, jednak wszystko u mnie na oko, po prostu mieszałam i smakowałam. Po dokładne proporcje radzę zajrzeć więc na blog Makagigi.

dżem

Składniki:

*5 pomarańczy

*5 mandarynek

*cukier

Wykonanie:

Owoce umyć, obrać ze skórki. Obrane pozbawić pestek (nie usuwać białych części, jedynie te grubsze, tuż pod skórką). Zmiksować blenderem i zasypać cukrem.

Skórki wyszorowane z 1 pomarańczy zalać 1/2 litra wody, zagotować i i gotować jeszcze przez 5 minut. Odcedzić, wystudzić i pokroić w paseczki. Pokrojone wrzucić do miąższu z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 20-30 minut. Ugotowany, gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. 

Idealny do naleśników ! :)

Smacznego :)

dżem

dżem

 

20:53, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (24) »
czwartek, 13 listopada 2014

                     Masło orzechowe chciałam zrobić już dawno, nawet orzechy czekały w szafce od jakiegoś czasu. Orzechowy Tydzień Atinki to jedna z tych akcji, w których co roku biorę udział, a ponieważ mam ostatnio mało czasu postanowiłam zrobić coś prostego i szybkiego. Taddddaaam! No to jest - masło orzechowe. Przepis, który zawiera właściwie jeden składnik, a mamy cały słoiczek pyszności. 

Robiłam wg receptury znalezionej na blogu Vegazone, nie dodawałam soli, ponieważ miałam już solone orzeszki. Oczywiście możecie zrobić z niesolonych (to nawet lepiej) i dosolić sobie ile chcecie. Masło orzechowe można zrobić także z dodatkami, np sezamem, kokosem, czekoladą, dla mnie takie bez dodatków jest chyba jednak najlepsze.

masło orzechowe

masło orzechowe

Składniki:

*500 g uprażonych orzechów ziemnych

*ewentualnie szczypta soli

 

Wykonanie:

Jeśli korzystamy z niełuskanych orzechów ziemnych to po wyłuskaniu należy je przesmażyć na suchej patelni, ale tak aby się nie przypaliły lub włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na 1-15 minut. Ja korzystałam z solonych uprażonych już orzechów ziemnych, więc ten punkt już pominęłam. 

Orzechy wrzucić do blendera i mielić kilka minut. Ponieważ blender dość mocno się rozgrzewał, a na ściankach pojemnika przyklejała się orzechowa masa, więc wyłączałam urządzenie i ściągałam masę ze ścianek. Następnie mieliłam dalej tak, aż orzechy zmieniły się w gładką masę. Przełożyłam do słoiczka. I już. 

Smacznego :)

masło orzechowe

masło orzechowe

masło orzechowe




20:30, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (25) »
piątek, 06 grudnia 2013

                 Przyprawa piernikowa to nieodłączny element świątecznych przygotowań. Można ją oczywiście kupić i sama również z takiej korzystam (ale trzeba uważać na składniki - nigdy nie kupuję tej, która zawiera mąkę!). Jednak moc przyprawy piernikowej czuję najbardziej, kiedy zrobię ją sama. Przede wszystkim wiem, co zawiera, a do tego jest intensywnie aromatyczna. Moją przyprawę przygotowałam wzorując się na przepisie Kamili

Przyprawa do piernika to moja propozycja do VII Festiwalu Pierniczków.

przyprawa do piernika

przyprawa do piernika 

Składniki:

*10 g czarnego pieprzu
*50 g cynamonu
*50 g kardamonu
*15 g goździków
*15 g mielonego imbiru
*10 g ziela angielskiego
*10 g gałki muszkatołowej
*4 g ziaren kolendry
*1 liść laurowy
*2 gwiazdki anyżu
*4 g nasion kopru włoskiego (pominęłam)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Przetrzeć przez sitko i dokładnie wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 

przyprawa do piernika

przyprawa do piernika 

f 

09:38, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (20) »
wtorek, 26 listopada 2013

                  Pierwszy raz robiłam dżem z gruszek i jestem nim zachwycona! Dodatek wanilii, kardamonu i goździków sprawia, że jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Przepis znalazłam na pysznym blogu Bei, gdzie mnóstwo świetnych pomysłów na przetwory i nie tylko. Ten dżem przypomniał mi czasy dzieciństwa, kiedy mama zamykała w słoikach pokrojone w cząstki gruszki w syropie z goździkami. Lubiliśmy je wyjadać, były takie pyszne i aromatyczne! :)

Gruszki z wanilią i kardamonem dodaję do Korzennego Tygodnia Ptasi


gruszki z wanilią i kardamonem

gruszki z wanilią i kardamonem 

 

Składniki (na ok. 400 – 450 ml dżemu):

*1 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
*ok. 180 g cukru
*1 laska wanilii
*2-3 kapsułki kardamonu (lub ok. 1 łyżeczki zmielonego kardamonu)
*sok z 1/2 cytryny

*2 goździki (mój dodatek)

Wykonanie:

wersja I
Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w kostkę, polewając je sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić i wyskrobać nożem ziarenka. Kapsułki kardamonu otworzyć i rozgnieść ziarenka w moździerzu. Przyprawy wymieszać z cukrem (dodać również przekrojoną laskę wanilii), zasypać owoce, przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia gruszki zagotować i mieszając smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli owoce puściły bardzo mało soku możemy ewentualnie dodać nieco wody do smażenia). Wyciągnąć laskę wanilii i gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych (i osuszonych) lub wypieczonych w piekarniku słoików.
 
wersja II - tę zrobiłam ja
Jeśli nie mamy czasu odstawiać owoców na noc, zaczynamy smażenie zaraz po przygotowaniu owoców dodając ok. 50 ml wody i – jak wyżej – smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Smacznego :) 

gruszki z wanilią i kardamonem  gruszki z wanilią i kardamonem

gruszki z wanilią i kardamonem 



21:35, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (40) »
sobota, 22 grudnia 2012

                              Zanim usiądziemy z rodziną przy stole, zanim złożę Wam życzenia, mam jeszcze jedną propozycję na świąteczny prezent. Może dziś już za późno na jej wykonanie i nikt nie ma czasu na produkcję domowych konfitur, ale przygotowana wcześniej może stanowić świetny prezent, nie tylko pod choinkę. Pyszna, słodka, idealna do czarnej, gorzkiej herbaty. Wieki nie jadłam konfitury z pigwy, aż w końcu zrobiłam. Z połowy porcji wyszły mi dwa słoiczki.

Korzystałam z przepisu z książki Elżbiety Adamskiej "Kuchnia polska i światowa". Konfiturę dodaję do akcji Cudawianki Świąteczne Prezenty 2012.

konfitura z owoców pigwy

konfitura z owoców pigwy                              

Składniki:

*1 kg owoców pigwy

*1 kg cukru

 

Wykonanie:

Owoce umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne (nie wyrzucać), pokroić i blanszować w małej ilości wody przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedzić i w tej samej wodzie ugotować skórki oraz gniazda nasienne (zawierają pektyny). Odcedzić i wyrzucić, a z płynu przygotować syrop, dodając cukier. 

Do gorącego syropu włożyć ostudzone, zblanszowane owoce i kilkakrotnie zagotować. Za każdym razem zdjąć z ognia, odstawić i ponownie zagotować.

Kiedy staną się szkliste rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami i odstawić do góry dnem do ostudzenia.

Smacznego :)

konfitura z owoców pigwy

konfitura z owoców pigwy

l

09:19, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (25) »
środa, 05 grudnia 2012

                                Pierwszy raz zrobiłam własną przyprawę piernikową i jestem nią zachwycona. Pachnie intensywnie, jest super! Wypieki z nią na pewno również będą pachnące i smaczne. Właśnie rozpoczynamy VI Festiwal Pierniczków, który mam zaszczyt prowadzić i tą przyprawą - wstępem do wszelkich piernikowych wypieków chciałabym go otworzyć na moim blogu. Wszystkich serdecznie zapraszam do wspólnego pierniczenia! :)

Przepis na domową przyprawę piernikową znalazłam u Mysi.

domowa przyprawa piernikowa 

Składniki:

*skórka otarta z 1 pomarańczy

*30 g cynamonu

*15 g imbiru

*10 g całych goździków

*2 g ziaren kolorowego pieprzu

*1 gwiazdkę anyżu

*1/2 gałki muszkatołowej

*2 g ziela angielskiego

*10 g wyłuskanych ziaren kardamonu



Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w młynku do kawy lub moździerzu i zmiel na drobny pył. Przyprawę przechowuj do 6 miesięcy w zamkniętym słoiczku, najlepiej w lodówce.:)

domowa przyprawa piernikowa

domowa przyprawa piernikowa

logo

06:39, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (32) »
wtorek, 04 grudnia 2012

                            Domowy ekstrakt pomarańczowy lub cytrynowy to rzecz bardzo przydatna, warto zrobić, by w świąteczny czas nasze wypieki cudownie pachniały. Przepis na ekstrakt ujrzałam u Dorotuś i oczywiście natychmiast zapisałam i zrobiłam. Mój ekstrakt ma już jakieś 2 tygodnie i pięknie pachnie. Bardzo polecam! :)
Przypominam, że jutro zaczynamy 6 Festiwal Pierniczków ! :) 

ekstrakt pomarańczowy 

 

Składniki na 1 ekstrakt (250 ml):

*skórka z dużego owocu pomarańczy (lub cytryny, limonki)
*125 ml wódki
*125 ml wody

Wykonanie:

Pomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą podskórkę (albedo) - jest gorzkie. Drobniutko pokroić. Wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsnąć, odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki).

Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po 2 miesiącach uzyskuje pełny aromat. Warto wstrząsnąć go od czasu do czasu. Termin ważności: 1 rok.

ekstrakt pomarańczowy

06:41, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (29) »
poniedziałek, 08 października 2012

                                 Postanowiłam, że zrobię ten ketchup i się udało! Bardzo się cieszę, bo jest bardzo, bardzo smaczny. Cukinii w smaku nie czuć, ale on jest naprawdę rewelacyjny, taki słodko-ostry. Zmniejszyłam troszkę ilość pieprzu cayenne, za radą autorki przepisu - Mienty. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 słoiczków takich jak na zdjęciu plus dwa mniejsze.

ketchup z cukinii 

Składniki: 

*1,5 kg obranej i oczyszczonej z nasion cukinii

*0,5 kg cebuli

*garść soli

*2 szklanki cukru

*1 szklanka octu

*400g koncentratu pomidorowego

*1 łyżeczka pieprzu

*1 łyżeczka pieprzu cayenne (płaska, albo jedynie pół)

*1 łyżeczka słodkiej papryki

 

Wykonanie:

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, całość zasypać garścią soli, wymieszać dokładnie i odstawić na 6 godzin (nie odciskać). Najlepiej warzywa przygotować wieczorem i odstawić na całą noc.

Po tym czasie warzywa gotować bez przykrycia do momentu, aż się rozgotują i zrobi się z nich papka. Wtedy dodać cukier i ocet i gotować przez 20 minut. Następnie dodać koncentrat i przyprawy i gotować przez kolejne 20 minut. 

Należy pamiętać, aby wszystko mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Całość zmiksować , przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 10 minut. 

Smacznego :)

ketchup z cukinii

ketchup z cukinii 


16:59, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (51) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!