Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Czekoladowe

sobota, 21 stycznia 2017

                              Brownies - najpyszniejsze i niezawodne. Mega czekoladowe, lepkie, ciężkie i wilgotne. Z dodatkiem malin, wiśni a czasem białej czekolady. Robiłam je już wiele razy w różnych wersjach. Idealne na piknik, na imprezę w szkole czy pracy. Rozpływa się w ustach, znika szybko, smakuje każdemu, kto lubi takie mega czekoladowe ciasta. Bardzo polecam!

Źródło przepisu: Bake&Taste.

brownies

brownies

Składniki:

*200g ciemnej czekolady

*100g mlecznej czekolady

*250g masła

*300 g cukru

*4 duże jajka

*140g mąki pszennej

*50g ciemnego kakao

*200g malin lub wiśni (mogą być z kompotu)

Wykonanie:
W średniej wielkości garnku umieścić masło, cukier i połamaną czekoladę, a następnie podgrzewać całość na niedużym ogniu do rozpuszczenia się składników i połączenia w gładką, jednolitą masę (zawartości garnuszka należy pilnować i mieszać co jakiś czas, by się nie przypaliła). Gotową masę zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia - na około kwadrans.
Po tym czasie, masę przelać do dużej miski. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem mieszając masę trzepaczką. Dalej, dodać przesianą mąkę i kakao, wmieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a kwadratową blachę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy, a na wierzch wysypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika opiece ok 30-35 minut - lub aż wierzch się lekko zetnie.
Studzić przez kwadrans w lekko uchylonym piekarniku, później już na zewnątrz.
Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu, najlepiej po paru godzinach.
Smacznego :)
brownies

brownies
 
21:21, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (18) »
wtorek, 05 lipca 2016

                  Ostatnimi dniami pojawiały się u mnie ciasta z truskawkami. Wiem, że sezon truskawkowy właściwie dobiegł końca, ale takie brownies możecie upiec także z malinami, czereśniami albo wiśniami. Dlatego podaję przepis. Jest świetny, a brownie wychodzi wręcz idealne! Dodałam do ciasta kawałki pokrojonej masy marcepanowej, ponieważ nie miałam akurat białej czekolady. Bardzo polecam, pyszne.

Źródło ulubionego przepisu na brownie: Rapsberries and cream.

brownies z truskawkami 

brownies z truskawkami

 

Składniki:

*150 g masła, w kawałkach
*200 g ciemnej czekolady, w kawałkach
*220 g drobnego cukru(1 szklanka)
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*3 jajka
*75 g mąki(1/2 szklanki)
*75 g mąki ze środkiem spulchniającym (1/2 szklanki) lub mąki zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
*100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
*150 - 200 g truskawek

 

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 st C. Natłuścić kwadratową foremkę o bokach 19 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło i ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem wanilii, dodać roztrzepane jajka, mąki, białą czekoladę i truskawki. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i piec ok 35 min.

Wystudzić w foremce, wyjąć i pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

brownies z truskawkami


brownies z truskawkami


22:06, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (17) »
wtorek, 21 czerwca 2016

                       Ciasta z truskawkami to teraz podstawa ;). Uwielbiam. A jeśli jest dodatkowo czekoladowe, wilgotne i mięciutkie to tym bardziej. Ciasto można zrobić z polewą czekoladową, można także z innymi owocami. Póki co stawiam na truskawki, ale myślę, że można spróbować np z malinami i będzie również pyszne. Moje wyszło dość mocno wilgotne. Polecam!

Źródło przepisu: I love bake

czekoladowe z truskawkami

Składniki:

*1 3/4 szklanki mąki

*1 szklanka cukru

*4 łyżki kakao

*4 duże jajka

*1/2 szklanki mleka

*1 szklanka oleju

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

*300-400 g truskawek

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz kakao. Jajka zmiksować razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewać mleko oraz olej. Na koniec stopniowo połączyć z suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Piec w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto można polać polewą czekoladową, ja tego nie robiłam.

Smacznego :)

czekoladowe z truskawkami

21:12, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (18) »
niedziela, 21 lutego 2016

                   Nie mogłam się oprzeć temu przepisowi. Idealne, wilgotne brownies, z cudowną czekoladową skorupką na zewnątrz, a w środku niespodzianka - lekko słone masło orzechowe z kawałkami orzechów. Brzmi wspaniale, prawda? :) W oryginalnym przepisie była jeszcze biała czekolada, ja jej nie dałam, natomiast posypałam ciasto sezamem. Ta porcja ciasta jest niewielka (nam wystarczyła), więc jeśli macie chęć na większą ilość albo spodziewacie się gości, po prostu pomnóżcie składniki razy dwa. Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada, nic dodać nic ująć - polecam. :)

Brownie z masłem orzechowym i sezamem zrobiłam z okazji Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Anitka.

 

Źródło przepisu: Raspberries and Cream.

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym

Składniki: 

*225 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
*225 g masła
*300 g drobnego cukru
*3 jajka, lekko roztrzepane
*75 g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki (nie dodawałam czekolady)
*200 g masła orzechowego (arachidowego) wersja z kawałkami

*sezam do posypania (mój dodatek)


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm (użyłam silikonowej kwadratowej formy).
Czekoladę i masło umieścić w garnku i rozpuścić na niewielkim ogniu (można to zrobić też w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić.
W oddzielnej dużej misce ubić cukier i jajka przez kilka minut do białości. Wlać rozpuszczoną czekoladę i kontynuować ubijanie, aż masa będzie gęsta, po czym dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.

Wylać masę do przygotowanej foremki i posypać wierzch białą czekoladą (nie dawałam czekolady,  posypałam sezamem). Za pomocą łyżeczki wyłożyć w kilku miejscach masło orzechowe po czym delikatnie końcem łyżeczki rozprowadzić je, tak aby powstały "esy-floresy".
Piec przez ok 30-35 minut.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym


11:10, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 17 sierpnia 2015

                 W tym roku nasze wiśniowe drzewka dały nam bardzo dużo owoców. Zrobiłam konfiturę wiśniową, wiśnie w soku własnym (będą do ciast zimą), kilka słoiczków frużeliny wiśniowej oraz upiekłam pyszne ciasto z czekoladą i wiśniami. Ciasto rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i wilgotne. Bardzo nam smakowało.

Źródło przepisu: Słodkie Fantazje

czekoladowe z wiśniami

czekoladowe z wiśniami


Składniki (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm):

*200 g gorzkiej czekolady (można dać pół na pół z mleczną)

*250 g masła

*200 g cukru pudru

*szczypta soli

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*4 duże jajka

*200 g mąki pszennej

*40 g mąki ziemniaczanej

*40 g kakao

*2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*5 łyżek mleka 


Dodatkowo:

*300 g wiśni świeżych lub mrożonych

Polewa:

*150 g gorzkiej czekolady

*2 łyżki oleju

 

Wykonanie: 

Wiśnie umyć, wydrylować i osączyć. Czekoladę pokroić na małe kawałki.

 

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ucierać, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając. 

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, miksując aż masa będzie jednolita.  

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą. Delikatnie wymieszać. 

Wiśnie obtoczyć w mące, delikatnie wmieszać do ciasta drewniana łyżką. 

Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około 50-60 minut (po ok. 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Ważne, żeby nie piec ciasta zbyt długo, bo straci efekt wilgotności. 

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie około 15 minut, po upływie tego czasu wyjąć i wystudzić. 

 

Polewa: 

Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladą polać przestudzone ciasto i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego :)

czekoladowe z wiśniami

czekoladowe z wiśniami

 

 

22:00, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (27) »
niedziela, 22 lutego 2015

                         Jeden z najpyszniejszych murzynków, wilgotny i miękki dzięki zawartości powideł. Oblany polewą kakaową, która stanowi idealne błyszczące wykończenie. Bardzo polecam na każdy dzień i dla każdego. :)

Moje ciasto dodaję do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka.

Źródło przepisu: blog Z cukrem pudrem (robiłam z 1,5 porcji, podaję z moimi zmianami), przepis na polewę z blogu Moje Wypieki

murzynek z powidłami

Składniki:

*200 g masła

*4 jajka

*3 szklanki mąki pszennej 

*7 łyżek powideł śliwkowych

*1 i pół szklanki cukru

*1 i pół łyżeczki sody

*1 i pół szklanki mleka

*7 kopiastych łyżeczek ciemnego  kakao

 

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem,mieszając cały czas. Wyłączyć i schłodzić. 

Do przestudzonej masy stopniowo dodawać: powidła oraz mąkę wymieszaną z sodą, żółtka. Wszystko zmiksować do połączenia składników. 

Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. 

Formę prostokątną 35x25 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną, wlać ciasto i  piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C, do suchego patyczka. Wystudzić. 

 

Zawsze błyszcząca polewa kakaowa: 

*4 łyżki cukru
*2 łyżki kwaśnej śmietany
*3 łyżki kakao
*60 g masła
*1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać  żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Smacznego :) 

murzynek z powidłami

murzynek z powidłami



19:40, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (34) »
środa, 05 listopada 2014

                      Murzynek to ulubione ciasto mojego Synka. Upiekł mi go w prezencie urodzinowym. To tak pięknie, miło i smacznie otrzymać taki słodki prezent, zwłaszcza od dziecka. Ciasto bardzo nam smakowało. :) Przepis na murzynka synek znalazł w internecie, niestety nie pamięta na jakiej stronie. Ciasto pięknie wyrosło, takie puchate, wysokiei ma urocze pęknięcie (uwielbiam). Było bardzo pyszne!

Ps. Mam troszkę zaległości na blogu, ciasto jest jeszcze październikowe.Postaram się jakoś nadrobić wpisy. Pozdrawiam :)

murzynek

Składniki:

*2 szklanki mleka

*1/2 szklanki oleju

*1 jajko

*3 szklanki mąki

*3/4 szklanki cukru

*2 łyżki kakao

*2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Wykonanie:

Przygotować dużą keksówkę, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksować dokładnie. Wylać do przygotowanej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

Wyjąć, ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą.

Smacznego :)

murzynek

murzynek

20:54, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (21) »
niedziela, 19 października 2014

                     Wspaniała, pyszna, jesienna wersja brownies. Mięciutkie, wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem śliwek. Idealne dla wszystkich, którzy kochają czekoladę. Bardzo polecam!.

Przepis już dawno znalazłam na blogu Eweny, często korzystam właśnie z niego.

Miłego nowego tygodnia wszystkim życzę. :)

brownies śliwka

brownies śliwka  

Składniki:

*150 g masła w kawałkach

*200 g ciemnej czekolady, w kawałkach

*220 g drobnego cukru (1 szklanka)

*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

*3 jajka

*150 g mąki 

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*około 200 g śliwek

 

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Natłuścić kwadratową foremkę o bokach 19 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać roztrzepane jajka, mąkę, pokrojone w kawałki śliwki. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i piec około 35 minut lub nieco dłużej.

Ostudzić i pokroić.

Smacznego :)

brownies śliwka  brownies śliwka

brownies śliwka

brownies śliwka

22:52, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (27) »
poniedziałek, 20 stycznia 2014

                    Zimno mi. Nie lubię zimy, nie lubię temperatury na minusie, nie lubię wiatrów, a śnieg lubię tylko podczas świąt. Marznę, zakładam ciepły sweter, czapkę z dwoma pomponami i ciepły komin na szyję. Herbata rozgrzewa mnie tylko na chwilę, zupa też. I tak mi ciągle zimno.

Nie mam czasu na pieczenie, bo pochłania mnie sesja, a dni, tygodnie mijają tak szybko. Nie wyrobiłam się z umówionym pieczeniem ciasteczek z Morelową Bandą, ale ponieważ miał być mały, słodki wypiek to mam w zanadrzu trufelki. Bardzo pyszne, bardzo proste i szybkie. Trufelki, które ocieplają i radują, bowiem nie od dziś wiadomo, że czekolada ma magiczne właściwości. :)

Ciekawa jestem, co przygotowały : Ala, Atinka, Basia i Monika, bo nasze dzisiejsze spotkanie jest owiane tajemnicą, a motywem przewodnim jest coś małego i słodkiego, pierwszy wspólny noworoczny wypiek. Kochane, dziękuję Wam za to pichcenie i wszystkie rozmowy "od kuchni". :) 

Przepis na trufelki znalazłam u Asiejki :*. 

trufelki

trufelki


Składniki:
*150 g gorzkiej czekolady 70%
*5 łyżek stołowych śmietany kremówki 30%
*75 g miękkiego masła
*1 łyżeczka brandy lub whisky
*1 pełna łyżka miodu
*1 czubata łyżeczka rozpuszczalnej kawy w proszku
*około 4 - 5 łyżek kakao do obtoczenia

Wykonanie:

Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać kawę rozpuszczalną i miód. Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać.

Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą i przełożyć do niej masę na grubość 2 cm. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Nabierać po 1 łyżce zastygłej masy i szybko formować trufle nieregularnym kształcie, jak na zdjęciach.Ewentualnie pociąć masę na kwadraty 2 x 2 cm i formować kuleczki.

Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na tacce. Wstawić do lodówki i tam przechowywać. 

Smacznego:)

trufelki

trufelki

20:01, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (60) »
niedziela, 12 stycznia 2014

                    Mój synek jeszcze w zeszłym roku miał chęć na upieczenie murzynka. Znalazł w internecie przepis, który mu się spodobał i upiekł ciasto. Było pyszne, wilgotne, bardzo szybko znikało. 

Przepis ze strony Wizaz, wykonanie mojego Synka, zdjęcia ja. Polecamy, bo dobre, robi się je prosto, szybko i na pewno będzie powtórka. :)

murzynek N

murzynek N 

Składniki:

*1,5 szklanki mąki

*1 kostka masła (200g) 

*3 łyżki kakao

*1 łyżka Nutelli  

*7 łyżek wody  

*1,5 szklanki cukru  

*3 jajka  

*3 łyżeczki proszku do pieczenia
 

Wykonanie:

W garnku, na niewielkim ogniu rozpuścić masło, cukier, wodę, kakao i nutellę. Zagotować. Odlać 3/4 szklanki na polewę, a resztę lekko wystudzić.
Żółtka oddzielić od białek. 
Do jednej miski wbić żółtka, dodać mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę kakaową. Dokładnie wymieszać. 
W drugiej misce ubić na sztywno białka. Dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać.

Małą keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.

Gdy ciasto przestygnie polać polewą. 

Smacznego :)

murzynek N

murzynek N 

20:52, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (56) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!