Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Placuszki

niedziela, 22 kwietnia 2012

                        Pewnego dnia, a było to 21 kwietnia 2009 r po raz pierwszy umówiłam się na wspólne pieczenie z Atinką. Przygotowałyśmy wtedy pancakes kokosowo-bananowe. Postanowiłyśmy uczcić naszą miłą rocznicę na słodko, a wybór padł na placuszki tiramisu, na które przepis Anitka znalazła na blogu Ivory Hut. Ponieważ jesteśmy babki spontaniczne i nie trzymamy się żadnych reguł, nasz wpis dodajemy z lekkim opóźnieniem;). 

Dodam jeszcze, że placuszki są bardzo smaczne i sycące. Z podanej porcji wychodzi ich naprawdę sporo, mogą się najeść z powodzeniem 4 osoby. Acha placuszki nie smakują jak deser tiramisu, który jest jedyny w swoim rodzaju i wyjątkowy ;). Pancakes smakują kakaowo-kawowo, a krem z serka mascarpone z dodatkiem likieru kawowego jest zwieńczeniem całości. 

Anitko, dziękuję Ci za wspaniałe wspólne pichcenie przez te 3 lata i oczywiście czekam na więcej, buźka:*

tiramisu pancakes

Składniki na placki:

*2 szklanki mąki

*2 łyżki cukru

*2 czubate łyżki kakao

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

*szczypta soli

*1 i 1/2 szklanki mleka

*1/2 szklanki śmietany kwaśnej

*3 duże jajka

*4 łyżki masła (stopić)

*2 łyżeczki wanilii

*2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Składniki na glazurę (opcjonalnie):

*1/4 szklanki syropu klonowego

*3 łyżki rozpuszczonego masła

*2 łyżki likieru kawowego

 

Składniki na krem:

*120g serka mascarpone

*1 szklanka śmietanki kremówki

*2 łyżki likieru kawowego

*2 łyżki syropu klonowego

 

Wykonanie:

Przygotować krem: wlać do miski śmietankę kremówkę, serek mascarpone, likier kawowy oraz syrop klonowy, ubić. Odstawić do lodówki.

Przygotować glazurę: wymieszać syrop klonowy, rozpuszczone masło i likier kawowy. Odstawić.

W średniej misce wymieszać: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Kakao przesiać, aby nie było grudek.

W osobnej misce wymieszać: śmietanę kwaśną i mleko, aż będą gładkie. Dodać kawę rozpuszczalną (w proszku) i dobrze wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać roztrzepane jajka, stopione masło i wanilię. Wymieszać.

Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać delikatnie do połączenia składników.

Rozgrzać patelnię. Smażyć placuszki nakładając ciasto łyżką na gorącą patelnię. Kiedy na powierzchni placków pojawią się pęcherzyki, a krawędzie wyglądają na upieczone, przewracać placuszki na drugą stronę. Gdy są gotowe układać na talerzu. Na każdym placuszku rozprowadzić niewielką ilość glazury. Najlepiej sie wchłania,gdy placki są jeszcze gorące. 

Placki podawać ułożone w stosik, z warstwą kremu pomiędzy nimi. Na górze również rozprowadzić krem, posypać tartą czekoladą lub kakao. Smakują świetnie na ciepło i na zimno.

Smacznego :) 

tiramisu pancakes

18:49, majanaboxing , Placuszki
Link Komentarze (61) »
poniedziałek, 26 marca 2012

                       Pozwoliłam sobie nazwać te naleśniki śmietankowymi, gdyż użyta do ich przygotowania śmietanka kremówka sprawia, że są delikatne, w smaku śmietankowe właśnie. Bardzo smaczne. Korzystałam z przepisu Michaela Rouxa z książki "Jajka". Robiłam z podwójnej porcji. Polecam!:)

nalesniki M.Rouxa 

 

Składniki :
*125g mąki
*15g cukru
*2 jajka
*325ml mleka
*100ml śmietanki kremówki
*szczypta soli
*kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej, ew. trochę startej skórki z cytryny
*masło lub olej do smażenia (smażę na oleju)

 

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać jajka, dobrze wymieszać składniki trzepaczką, dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając, dolewać stopniowo resztę mleka i śmietanę.

Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Przed przystąpieniem do smażenia ciasto wymieszać i dodać esencję waniliową, pomarańczową lub startą skórkę z cytryny.
Masło lub olej rozgrzać na patelni. Wlewać wazową łyżką cienko ciasto. Smażyć  z obu stron około 1 minuty. Podawać z ulubioną konfiturą, dżemem, kremem czekoladowym, prażonymi jabłkami, twarożkiem, z czym lubicie:).

Smacznego :)

nalesniki M.Rouxa 

16:07, majanaboxing , Placuszki
Link Komentarze (64) »
czwartek, 01 marca 2012

                                W czwartek mamy swoją małą tradycję. Jemy na obiad naleśniki na słodko. Zwykle robię je "na oko", smażę, a potem smaruję ulubioną konfiturą, marmoladą, nutellą. Czasem polewamy je syropem klonowym. Są pyszne. Tym razem zrobiłam naleśniki z przepisu ze wspaniałej książki Kuchnia Neli Rubinstein. Ta książka to prawdziwa skarbnica pomysłów, bardzo się cieszę, że ją kupiłam. Naleśniki z tego przepisu są bardzo pyszne, świetnie się smażą. Podawałam ze słodkim twarogowo-orzechowym nadzieniem, także z przepisu Neli. Pycha!

naleśniki Neli 

Składniki:

*1 szklanka mąki (140g)

*1 szklanka mleka (1/4 litra)

*3/4 szklanki śmietany

*1/4 łyżeczki soli

*ok 40 g cukru (mój dodatek - zależy od upodobania smakowego

*2 jajka

*ok. 3 łyżek stołowych oleju lub klarowanego masła

 

Wykonanie:

Mąkę ubić dokładnie z mlekiem, śmietaną i solą. Dodać jajka i dalej ubijać. Ciasto odstawić na 30 minut.  Naleśniki smażyć na dużym ogniu na patelni o średnicy 18 cm, minimalnie wysmarowanej tłuszczem.

Gdy naleśnik od spodu przyrumieni sie na złocistobrązowy kolor, przewrócić go na drugą stronę. Powinien smażyć się z każdej strony przynajmniej 2 minuty.

Naleśniki podawać z ulubionym dżemem, powidłami lubi z innym ulubionym nadzieniem.

Nadzienie z białego sera i orzechów wg Neli Rubinstein:

*1 1/2 szklanki białego sera

*1 szklanka mielonych orzechów

*6 łyżek stołowych cukru

*1 łyżka stołowa utartej skórki z cytryny

*1 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Wszystkie składniki połączyć. Na każdy naleśnik położyć po łyżce nadzienia. Naleśniki zwinąć i zjadać.
Smacznego :) 

naleśniki Neli 

06:43, majanaboxing , Placuszki
Link Komentarze (55) »
wtorek, 05 lipca 2011

                               Pozostaję jeszcze przez chwilę w truskawkowym klimacie. Dziś leniwe z sosem jogurtowo-truskawkowym, które przygotowałam jakiś czas temu na leniwy sobotni obiadek. Ot, taki na słodko, letni, czerwcowy jeszcze. Przepis znalazłam w książce "Specjały kuchni domowej czyli kluski, placki, racuchy i naleśniki". Było pysznie:).

leniwe z sosem truskawkowym

Składniki:

*80 dag białego chudego sera 

*2 jaja

*1 szklanka mąki pszennej (15 dag)

*20 dag truskawek (można zrobić także z jagodami)

*kubeczek jogurtu naturalnego (15 dag)

*2 łyżeczki cukru

*sól

Wykonanie:

Ser odcisnąć, jeśli jest wilgotny, przetrzeć przez sito lub zmielić. Ja korzystałam z gotowego sera wiaderkowego do wypieków. Żółtka roztrzepać mikserem, połączyć z serem, ubitą pianą z białek i mąką. Lekko posolić.  Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto, uformować wałek, spłaszczyć , wykrawać ukośne paski i wkładać do wrzącej , osolonej wody. Gotować na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową.

Zrobić sos: truskawki przekroić na połówki , połowę zmiksować z jogurtem i cukrem. Do sosu dodać pozostałe truskawki i polać pierogi.
Smacznego :)

leniwe z sosem truskawkowym

leniwe z sosem truskawkowym 

06:49, majanaboxing , Placuszki
Link Komentarze (52) »
piątek, 17 czerwca 2011

                        Bardzo lubimy takie placuszki ananasowe, a właściwie ananasa w cieście. To bardzo proste do zrobienia i pyszne. Zwykle placki czy naleśniki robię na oko, ale ostatnio postanowiłam zapisać składniki (choć i tak nie wiem, czy dokładnie, więc proszę o wyrozumiałość). Do tych placków można zrobić ulubione ciasto naleśnikowe, tylko bardziej gęste niż zwykle. Proste nie?;). Smacznego :)

ananas w cieście 

Składniki:

*1 puszka ananasów (plasterki)

*1 jajko

*30g cukru (można zmniejszyć ilość, zależy od upodobań)

*115g mąki

*100g soku ananasowego (z puszki, można zastąpić mlekiem)

*30g wiórek kokosowych

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Wykonanie: 

Co tu dużo pisać;). Jajko zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok lub mleko (gdy dodajemy sok ananasowy, możemy zmniejszyć ilość cukru), zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.

Ananasa obtaczać w cieście i smażyć na patelni z obu stron.
Smacznego. 

ananas w cieście

06:33, majanaboxing , Placuszki
Link Komentarze (47) »
wtorek, 31 maja 2011

                       Pyszne, delikatne, jogurtowe placuszki z dodatkiem rabarbaru. Bardzo nam posmakowały. Szczególnie mnie, bo jestem wielbicielką tych kwaśnych badyli :). Nie będę się dziś dużo rozpisywać, a po prostu zapraszam na placki :). Dodam tylko, że skorzystałam z przepisu Wiosenki, a placuszki dodaję do akcji Ra-bar-bar!

jogurtowe placki z rabarbarem

Składniki:
*1,5 szklanki mąki pszennej
*3 jaja
*1/2 szklanki jogurtu naturalnego
*kilka łodyg rabarbaru (dałam jedną duużą)
*cukier puder (dałam 1 łyżkę do ciasta) 

*sól, pieprz do smaku

*olej do smażenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli i pieprzu, utrzeć z mąką dodając po łyżce jogurtu (najlepiej ucierać mikserem, bo ciasto jest gęste i lepiące). Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Dodać rabarbar pokrojony w 1 centymetrowe plasterki. Wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

jogurtowe placki z rabarbarem

k

 

17:28, majanaboxing , Placuszki
Link Komentarze (37) »
piątek, 13 maja 2011

                         Przed świętami dostałam od Ukochanego książkę M. Roux "Jajka". Nie muszę pisac chyba, że się z niej bardzo ucieszyłam? :) Co jak co, ale jajka lubię i notorycznie przecież używam do wszelkich ciast. Na pierwszy ogień do wypróbowania poszły gofry wg pana Roux. No i są pyszne. Jak to gofry, najlepsze bezpośrednio po upieczeniu, chrupiące, gorące. Z dżemem, konfiturą, cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, z czym tylko lubicie. Mam tylko małą uwagę, z tej porcji wychodzi ich zdecydowanie za mało na 3 osoby, no chyba, że tylko na deser. :)

gofry

 

Składniki:

*160 g mąki pszennej

*15 g drobnego cukru

*szczypta soli

*50 g stopionego masła

*2 jajka, żółtka i białka oddzielnie

*270 ml mleka

*kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.

W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut.

Smacznego :)

gofry

gofry 

11:54, majanaboxing , Placuszki
Link Komentarze (74) »
sobota, 09 kwietnia 2011

               Dawno ich u mnie nie było, ale w końcu są:) Tym razem to bananowe pankejki z cytrynowo-kokosowym kremem pochodzące z kuchni Malezji. O, jakie one są pyszne! Rozpływające się w ustach delikatne placuszki podane ze znakomitym kremowym cytrynowo-kokosowym sosem. Orzeźwiające i jednocześnie słodkie. Delikatne, a jakże sycące. Polecam z całego serca, są rewelacyjne!

Przepis na pankejki znalazłam na stronie rasamalaysia.com. Podaję go z moimi zmianami w nawiasach, a nawiasem mówiąc zmian było trochę, bo jak to ja coś musiałam pokręcić ;)

malezyjskie pancakes

 

Składniki na sos cytrynowo-kokosowy:

*1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (u mnie sok z 1 i pół cytryny)

*2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny (1 cytryna wystarczy, u mnie starta dość grubo nawet)

*1/3 szklanki (70g) cukru

*3 żółtka

*1/4 szklanki (60g) masła pokrojonego w kostkę

*4 łyżki mleczka kokosowego (dałam więcej, dlatego też dodałam budyń).

*1 łyżka proszku budyniowego (mój dodatek)

 

Składniki na pankejki:

*1 jajko

*30g cukru

*60g mąki pszennej

 *szczypta soli

*1/4 szklanki mleka kokosowego (można zastąpić zwykłym)

*2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem

 

Wykonanie:

Przygotować krem cytrynowo-kokosowy. Do garnka wlać sok z cytryny, otartą skórkę oraz cukier (ja przez pomyłkę dodałam od razu mleczko kokosowe, ale podaję również tak, jak to było w przepisie, z moimi zmianami w nawiasach). Gotować na średnim ogniu mieszając aż cukier rozpuści się całkowicie. Następnie żółtka zmiksować (ja roztrzepałam tylko widelcem) i stopniowo dodawać do gorącej cytrynowej mieszanki. Połączyć miksując lub mieszając.

Wg przepisu należy mieszankę przecedzić przez sitko, następnie gotować w kąpieli wodnej do zgęstnienia. Zrobiłam po swojemu: gotowałam nadal w garnku na gazie, musiałam dodać łyżkę proszku budyniowego, bo masa była za luźna, pewnikiem przez większą ilość mleczka kokosowego. 

Zdjąć z ognia, dodać masło pokrojone w kostkę, wymieszać lub zmiksować, aż się całkowicie połączy z masą. Następnie dodać mleczko kokosowe (co ja zrobiłam wcześniej) i wymieszać.  Odstawić do ostygnięcia.

Przygotować placuszki: Jajko i cukier ubić. Mąkę, sól wymieszać, następnie połączyć z masą jajeczną, dodać mleko, wymieszać. Dodać puree z bananów i dokładnie wymieszać, by składniki się połączyły (ja zmiksowałam).

Patelnię rozgrzać. Wysmarować olejem. Wlewać ciasto łyżką formując zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Ciasto powinno być dość grube, choć moje było jednak średnie.

Podawać ciepłe z dodatkiem kremu cytrynowo-kokosowego, ewentualnie z gałką lodów waniliowych.

Smacznego:)

malezyjskie pancakes

l k

22:18, majanaboxing , Placuszki
Link Komentarze (54) »
piątek, 01 kwietnia 2011

                    Przepis na otrębowe placuszki znalazłam na blogu Przyprawione smakiem. Zaciekawiły mnie, więc je zrobiłam. Z podanej porcji wyszło mi 5 smacznych placuszków, które zjadłam z dżemem z gorzkich pomarańczy :).

placuszki z otrębów

Składniki:
* 2 łyżki otrębów owsianych
* 1 łyżka otrębów pszennych
* 1 jajo
* 1 łyżka jogurtu naturalnego
* 1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie:

W miseczce wymieszać otręby z jajkiem i jogurtem. Posolić. Można doprawić ulubionymi ziołami. Na patelni rozgrzać olej i smażyć okrągłe placuszki z obu stron na rumiano. Podawać z konfiturą lub same.
Smacznego:)

placuszki z otrębów

06:37, majanaboxing , Placuszki
Link Komentarze (51) »
środa, 02 marca 2011

                                Bardzo smaczne placuszki, które pokazywała niedawno u siebie Milk_Chocolate.  Są naprawdę pyszne i takie puchate. W smaku wyraźnie czuć nutellę, co bardzo podobało się zwłaszcza mojemu synkowi. Robiłam z podwójnej porcji. Polecam :)

jogurtowe placki z nutellą 

Składniki:

*pół szklanki jogurtu naturalnego

*2 czubate łyżki nutelli

*1 jajko

*1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

*4 czubate łyżki mąki pszennej

*cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Jogurt, jajko i nutellę wymieszać dokładnie. Dodać makę i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Nakładać małe porcje na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnię. Smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło.

Smacznego :)

jogurtowe placki z nutellą

10:32, majanaboxing , Placuszki
Link Komentarze (53) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!