Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Sałatki

czwartek, 24 marca 2016

                     Dzisiaj propozycja mało świąteczna, ale za to wiosenna, zielona i lekka, taka sałatka na początek wiosny. Bardzo lubię sałatki, które nie potrzebują specjalnego przepisu. Wystarczy zmieszać kilka składników, dodać to co się lubi i jest smacznie. Do miksu sałat dodałam mozzarellę, pomidory, czerwoną cebulkę, zdrowe nasiona chia oraz olej lniany. Doprawiłam i była pyszna. :)

sałatka lekka

Składniki:

*mix sałat

*2 małe pomidory

*1 kulka mozzarelli

*pół czerwonej cebulki

*łyżeczka nasion chia

*olej lniany

*olej z bazylią i czosnkiem

*sól, pieprz

 

Wykonanie:

Do miksu sałat dodać pomidora pokrojonego w ćwiartki, pokrojoną w paski mozzarellę, cebulkę posiekaną w kosteczkę. Dodać nasiona chia, doprawić solą i pieprzem, polać olejem lnianym oraz kapką oleju z bazylią i czosnkiem (tak do smaku), wymieszać.

Smacznego :)

sałatka lekka

21:11, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 11 maja 2015

               Sezon grillowy w pełni, więc proponuję taką oto smaczną, warstwową sałatkę. Fajnie się prezentuje w przezroczystym naczyniu i świetnie smakuje. Idealna właśnie do potraw z grilla, ale nie tylko. Nada się na każdą imprezę czy spotkanie. Mnie taką smaczną sałatką poczęstowała Atinka, podczas naszego kwietniowego koncertowego spotkania :). Postanowiłam więc też taką zrobić, bo bardzo mi posmakowała. Polecam. 

Źródło przepisu: Blog Atinki, Tak sobie pichcę

gyros

 

Składniki:

*1 podwójna pierś kurczaka
*2-3 cebule
*3-4 ogórki konserwowe
*1 puszka kukurydzy
*½ główki kapusty pekińskiej
*majonez
*ketchup
*przyprawa "Gyros"
*olej lub oliwa

Wykonanie:

Piersi kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Przyprawę "Gyros" wymieszać z oliwą i taką marynatą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet do 12 godzin).  Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.

Układać warstwami w przezroczystej salaterce:

1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)
7 - poszatkowana kapusta

Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Smacznego :)

gyros

gyros

21:56, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 23 czerwca 2014

              Wkrótce, bo już 26 czerwca rozpocznie się na moim blogu konkurs "Kujawski ze smakiem do sałatek", na który serdecznie zapraszam wszystkich kulinarnych blogerów. :) Dziś natomiast prezentuję moją wiosenną sałatkę z dodatkiem saszetki Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Do mojej sałatki użyłam mieszanki czerwonej i czarnej quinoa, oscypka przywiezionego z gór przez synka, pyszną rzodkiewkę, pachnący koperek, mix sałat oraz ogórka małosolnego. Wyszło naprawdę bardzo ciekawie, smacznie i pożywnie. Sałatkę zabrałam ze sobą do pracy na drugie śniadanie. :)

Nadmieniam, że mój wpis nie bierze udziału w konkursie, jest tylko wpisem pokazowym, przedkonkursowym.

sałatka z kujawskim

sałatka z kujawskim

Składniki:

*8 łyżek quinoa (komosy ryżowej) - u mnie mix czerwonej i czarnej

*kawałek oscypka

*mix sałat

*kilka rzodkiewek

*2 ogórki małosolne

*koperek

*sól, pieprz

*olej Kujawski z saszetki z pomidorami, czosnkiem i bazylią

 

Wykonanie:

Quinoę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (gotować około 15 -20 minut w wodzie, której powinno być około 2 x więcej niż quinoa, tak długo aż komosa wciągnie całą wodę i będzie miękka w kształcie ślimaczków). Do miseczki wrzucić sałatę, pokrojonego oscypka, pokrojone rzodkiewki, ogórki małosolne oraz posiekany koperek. Dodać ostudzoną quinoa. Następnie polać olejem Kujawskim z saszetki z czosnkiem, bazlią i pomidorami. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać i zjadać. 

Smacznego :)

Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

sałatka z kujawskim

sałatka z kujawskim



21:24, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (31) »
sobota, 23 listopada 2013

                          Na facebooku trwa akcja "Robimy sałatkę jarzynową", serdecznie wszystkich zapraszam. Wystarczy zrobić sałatkę, wykonać jej zdjęcie, opublikować pod wydarzeniem na FB, wpisać przepis i już. Stworzymy niezłą bazę sałatek jarzynowych. Więcej na temat wydarzenia w opisie o tutaj. A ja dzielę się moją sałatką, na którą przepis podawałam już dawno temu. Uwielbiamy! :)

sałatka jarzynowa

Składniki (nie podaję ilości):

*marchewka

*korzeń pietruszki

*seler

*por

*ziemniaki

*jabłka

*jajka

*ogórki kiszone

*groszek konserwowy

*kukurydza konserwowa

*majonez

*musztarda

*sól

*pieprz 

Wykonanie:

Warzywa ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Pokroić w niewielką kostkę. Dodać ugotowane i pokrojone jajka. Pokroić i dodać ogórki kiszone i obrane jabłka. Dorzucić kukurydzę, groszek. Następnie musztardę, majonez, sól, pieprz do smaku.

Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki. Najlepsza jest na następny dzień jak składniki się przegryzą. :)  

sałatka jarzynowa 

sałatka jarzynowa  

20:46, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (34) »
niedziela, 10 listopada 2013

                   Dziś skromna, ale pyszna obiadowa surówka. Do białej rzodkwi dodałam pora, marchewkę, selera i jabłko, doprawiłam i już. :) Nie ma co dużo pisać, surówka bardzo mi posmakowała. :)

surówka z białej rzodkwi 

Składniki:

*1 biała rzodkiew

*1 por (biała część)

*1 marchew

*1/2 małego selera 

*1 jabłko

*jogurt naturalny

*ewentualnie niedużo sosu czosnkowego lub majonezu (łyżkę lub dwie, jeśli lubicie)

*sól

*pieprz

*szczypta cukru do smaku

 

Wykonanie:

Marchew, jabłko, rzodkiew i selera obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Białą część pora przekroić na pół i posiekać. Wymieszać wszystko, dodać jogurt naturalny, sól, pieprz i cukier do smaku, można dołożyć łyżkę czy dwie majonezu lub sosu czosnkowego. Wymieszać. 
Smacznego :)

surówka z białej rzodkwi 

18:27, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (28) »
sobota, 11 maja 2013

                          Po serniku z pestkami mam zdrowszą propozycję czyli sałatkę z quinoa, czerwoną fasolką, cebulą i papryką. Wszystkie smaki bardzo fajnie się połączyły i miałam zdrowy obiadek. Bardzo polubiłam komosę ryżową, zresztą nie tylko ja - mojemu synkowi także posmakowała. Mam tylko problem z jej zakupem. Kto podpowie mi, gdzie można ją nabyć (poza sklepami wysyłkowymi) ? 

Przepis ze strony stylzdrowia.pl.

quinoa   

Składniki:

*2 szklanki quinoa

*3/4 szklanki czerwonej fasolki z puszki

*żółta lub czerwona papryka (można dać trochę jednej i drugiej)

*2 cebule (u mnie białe)

*2 łyżki soki z limonki lub cytryny

*chilli, sól, pieprz - do smaku

 

Wykonanie:

Quinoa wypłukać, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie przez około 15-20 minut, pamiętając o tym, że po ugotowaniu ziarna przez chwilę nadal „dochodzą do siebie”. Paprykę pokroić w kosteczkę, posiekać cebulę i podsmażyć je na patelni. Następnie podsmażone warzywa wymieszać z ugotowaną komosą, czerwoną fasolką i sokiem z limonki. Przyprawić do smaku.

Smacznego :)

quinoa  

quinoa  

13:55, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (40) »
poniedziałek, 22 kwietnia 2013

                    Niedawno otrzymałam od Bei cudowny prezent - paczkę quinoa czyli komosy ryżowej. Nigdy wcześniej jej nie próbowałam. Postanowiłam przygotować z niej sałatkę, tak troszkę na swój sposób, ale inspirując się przepisem Bei na orzechową sałatkę z pieczonymi warzywami i quinoa. Dałam po prostu to, co miałam w lodówce i wyszło pysznie. Komosa bardzo mi posmakowała, więc chętnie spróbuję innych dań z jej udziałem. :) Więcej o tej zdrowej roślinie możecie przeczytać u Bei właśnie. To od niej dowiedziałam się, że rok 2013 jest uznany przez ONZ Międzynarodowym Rokiem Quinoi. Fajnie, że akurat właśnie teraz mogłam jej skosztować. To idealna roślina na wiosnę, bo dodaje energii, uzupełnia mikroelementy, dostarcza witaminy i jest bogata w błonnik. :)

Dziękuję kochana Beo za smakowity, zdrowy prezent:*

quinoa

Składniki (na jedną porcję):

*100 g quinoi (komosy ryżowej)

*pół cukinii

*2 plastry bakłażana

*1/2 cebuli

*kilka małych pomidorków

*garść pestek dyni

*oliwa

*sól, pieprz, ulubiony zestaw przypraw do smaku

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Quinoę dobrze wypłukać w zimnej wodzie (kilka razy, aż woda będzie całkiem czysta), odsączyć i ugotować w mniej więcej podwójnej ilości wody przez ok. 15 minut (gdy quinoa jest ugotowana widzimy coś a'la spiralę na zewnątrz). Jeśli wody było za dużo , quinoę odsączyć na sitku.

Warzywa pokroić na podobnej wielkości kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa prócz pomidorów ułożyć równomiernie na blasze, skropić oliwą, posolić i piec około 15-20 minut. Po około 10 minutach dorzucić pokrojone pomidorki. Warzywa powinny się zrumienić i odpowiednio zmięknąć. 

Upieczone warzywa wymieszać z quinoa, posypać pestkami dyni, doprawić do smaku. Wymieszać.  Można podawać z jogurtowym sosem.
Smacznego.:) 

quinoa

quinoa

09:18, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (39) »
wtorek, 29 stycznia 2013

                         Bardzo lubię sałatki ze śledzikiem. Skusiłam się na sałatkę z dodatkiem selera konserwowego, na którą przepis znalazłam u Eweny. Akurat miałam słoiczek selera, traf chciał, że była to mieszanka z ananasem, ale i tak go wykorzystałam do tej sałatki. I wyszło pysznie. :) Zdjęcia tylko takie sobie, ale niestety światło było kiepskie i sałatki już końcówka. Pomyślałam jednak, że przepis podam, bo warto. Wielbicielom sałatek śledziowych na pewno posmakuje, tak jak i mnie. :)

sałatka śledziowa z selerem 

Składniki:

*3 płaty filetów śledziowych

*1 cebula pokrojona w kostkę

*1 słoik selera konserwowego, odsączonego i pokrojonego na mniejsze kawałki

*3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 

*3 kopiaste łyżki majonezu

*sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie :

Filety moczyć przez 2 godziny w wodzie. Pokroić na małe kawałki i umieścić w misce. Dodać pokrojoną cebulę, seler i jajka. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego :) 

sałatka śledziowa z selerem 

20:14, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (37) »
niedziela, 21 października 2012

                      Co roku Szarlotek organizuje Różowy Tydzień - akcję, której symbol - różowa wstążeczka przypomina nam o tym, abyśmy się badali, dbali o swoje zdrowie. W tym roku przewodzi jej piękne hasło "Rozkochajmy się w swoim życiu".

Skromnym akcentem dołączam do tej zacnej akcji. Zrobiłam sałatkę buraczkową inspirując się przepisem Hani. Wykorzystałam do niej pyszne buraczki konserwowe, które jakieś 2 tygodnie temu robiła moja mama. Bardzo lubię takie buraczki, sałatka mi smakowała, więc polecam. 

buraczki 

                     

Składniki:

*4 buraczki wielkości pięści (u mnie 1 słoik buraczków konserwowych )
*1 mała cebula
*1 małe jabłko
*sól
*cukier (nie dawałam)
*pieprz
*olej rzepakowy (nie dawałam)
*sok z cytryny

 

Wykonanie:

Jeśli robicie ze świeżych buraczków: buraki umyć, odciąć im 'czapeczki' i ugotować na średnim ogniu (wody nalać tyle tylko by zakryć buraczki). Trwa to  około 40 min do 1 h. Sprawdzać miękkość widelcem.

Ja miałam buraczki konserwowe więc nie gotowałam.

Cebulkę i jabłko pokroić w kosteczkę. Ugotowane buraczki przestudzić, zetrzeć na grubej tarce. Dodać cebulę i jabłko. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem (nie dawałam) i pierzem do smaku. Dodać odrobinę oleju (nie dawałam). Wymieszać.

Smacznego:)

m 

09:59, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (25) »
czwartek, 13 września 2012

                         Panzanellę - włoską sałatkę z czerstwym chlebem poznałam w słonecznej, pięknej Umbrii parę lat temu. Zakochałam się nie tylko w Italii, a także w tej sałatce właśnie. To sałatka, którą przygotowuje się z kilku składników zawsze obecnych we włoskim domu. Nigdy nie zapomnę smaku pierwszej panzanelli, a także tej, którą robiła Kamila. Moja powstała z przepisu prezentowanego przez Nigellę w książce "Przepisy z serca domu". Była również bardzo pyszna i ze smakiem zjadłam ją na obiad. :)

panzanella 

 

Składniki:

*250 g czerstwego chleba 

*1 mała czerwona cebula, pokrojona cienko w półplasterki lub posiekana 

*60 ml octu z czerwonego wina (dałam balsamiczny)

*500g dobrych, dojrzałych pomidorów

*1/2 ząbka czosnku

*1 łyżeczka soli

*szczypta cukru

*125ml oliwy extra vergine

*duży pęczek bazylii

 

Wykonanie:

Chleb pokroić w kostkę i wyłożyć na metalową kratkę by wysechł.

Wsypać posiekaną lub pokrojoną w półplasterki cebulę do miski na tyle dużej, by pomieściła też resztę składników, polać octem i odstawić na 10 minut, by się zmacerowała.

Pomidory włożyć do dużej miski, zalać wrzącą wodą z czajnika, tak by je zakryła i odstawić na 5 minut. 

Zetrzeć lub posiekać drobno czosnek, dodać go do cebuli i octu. Pomidory odsączyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona (nie usuwałam), pokroić miąższ i wrzucić do miski z cebulą i octem. Dodać sól, szczyptę cukru, a następnie połamać lub pokruszyć chleb do miski. Polać oliwą i dodać bazylię. Wymieszać całość, aż składniki się połączą.

Najlepiej włożyć sałatkę do lodówki na noc, ale można spożywać również od razu po przygotowaniu.

Smacznego :)

panzanella 

06:46, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (40) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!