Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Drożdżowe

niedziela, 30 lipca 2017

                      Dzień dobry ! :) Prawie zapomniałam jak to jest pisać bloga ;). Nie wiem, czy ktoś tutaj jeszcze zagląda w ogóle. Jeśli tak to mi bardzo, bardzo miło. Kochani, nie wiem, kiedy wrócę i czy wrócę. Czasami coś piekę, ale właściwie ciągle to samo. Poza tym mój czas zajmuje fotografia. Już niestety nie ta kulinarna, choć jest fajna, to jednak lepiej czuję się w zupełnie innej.

Wiecie co? Bułeczki upiekłam i dzielę się nimi z Wami pozdrawiając serdecznie i życząc wszystkiego co najlepsze Kochani!

Źródło przepisu: Lawendowy Dom.



Składniki na około 16 bułeczek:

*450 g mąki pszennej

*opakowanie drożdży instant - 7g.

*szczypta soli

*50 g cukru

*270 ml mleka

*100 g masła

 

Nadzienie:

*100g masła

*100g cukru

*2 czubate łyżki cynamonu

 

Dodatkowo:

*1 jajko

*gruby cukier do posypania

 

Wykonanie:

 

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Mleko podgrzać, tak by było ciepłe, ale nie gorące. Masło roztopić.
Do suchych składników wlać mleko i masło. Wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie: masło roztopić, wymieszać z cukrem i cynamonem.


Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować na prostokąt (30×50 cm) o grubości 1 cm. Wyłożyć nadzienie, pozostawiając niewielki margines.
Zrolować placek zaczynając od dłuższego boku. Brzeg posmarować jajkiem i delikatnie skleić. Następnie pokroić rulon na kawałki szerokości ok. 3 cm.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać cukrem.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st.C. Wstawić bułeczki do piekarnika i piec ok. 15 minut. Jeśli zbyt szybko się rumienią, można je przykryć folią aluminiową. Smacznego :)

13:25, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (15) »
wtorek, 09 sierpnia 2016

                      Ten przepis na jagodzianki to pewniak, z którego korzystam od wielu lat. Ciasto jest mięciutkie, bułeczki pyszne. O jagodowym nadzieniu chyba wspominać nie muszę, bo kto lubi jagodzianki ten wie (z moich bułeczek nadzienie nieco wypłynęło, co widać na zdjęciach) ;). Niedawno z tego przepisu piekłam również bułeczki z wiśniami

Serdecznie polecam! Smacznego :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki, a przepis pochodzi od Tatter.

jagodzianki 

 

Składniki na około 16 bułeczek (u mnie 13)

*500 g mąki pszennej chlebowej
*7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
*szczypta soli
*250 ml mleka
*1 jajko
*80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
*pół szklanki cukru
*8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

*około 400g jagód leśnych
*3 łyżki cukru
*1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (ja formuję dłonią) i na jego środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30 - 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

*1 szklanka cukru pudru
*kilka łyżek gorącej wody

*ewentualnie sok z cytryny

Składniki rozetrzeć grzbietem łyżki. Nakładać na jeszcze ciepłe bułeczki. Ja lubię lukier gęsty, grubą warstwę. Lubię lukier z dodatkiem soku cytrynowego.

Smacznego :)

jagodzianki

jagodzianki 

22:43, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (12) »
niedziela, 10 lipca 2016

                   Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżowe bułeczki z wiśniami są przepyszne! Mięciutkie, z kwaskowym wnętrzem i grubą warstwą lukru. Uwielbiam! Wszystkim bardzo smakowały ;). 

Korzystałam z niezawodnego przepisu na jagodzianki, a bułeczki zamiast jagodami nadziałam wiśniami. Rewelacja, polecam!

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami

 

Składniki na 16 bułeczek:

*500 g mąki pszennej chlebowej
*7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
*szczypta soli
*250 ml mleka
*1 jajko
*80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
*pół szklanki cukru
*8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

*około 400g wiśni wydrylowanych
*3 łyżki cukru
*1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (ja formuję dłonią) i na jego środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30 - 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

*1 szklanka cukru pudru
*kilka łyżek gorącej wody

*ewentualnie sok z cytryny

Składniki rozetrzeć grzbietem łyżki. Nakładać na jeszcze ciepłe bułeczki. Ja lubię lukier gęsty, grubą warstwę. Lubię lukier z dodatkiem soku cytrynowego.

 

Smacznego :)

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami

20:30, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (21) »
środa, 11 listopada 2015

                          Dziś zapraszam serdecznie na świętomarcińskie rogale, które przygotowałam specjalnie na dzień 11 listopada. Rogale z nadzieniem z białego maku są tradycyjnie wypiekane w Poznaniu i Wielkopolsce z okazji dnia Św. Marcina. Wyczytałam, że tradycja ich pieczenia pochodzi jeszcze z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie z ciasta zwijanego w wole rogi. Zwyczaj ten został przyjęty przez kościół i połączony ze Świętym Marcinem, a kształt ciasta miał symbolizować podkowę, którą zgubił koń świętego. Nie wiem, na ile to prawda, ale wiem jedno, że rogaliki są bardzo smaczne i nie można się od nich oderwać. Wcale się nie dziwię, że wszyscy tak chętnie pieką je tego dnia :). Są nieco pracochłonne, ale naprawdę warto je zrobić. Ciasto jest mięciutkie, takie trochę francusko drożdżowe, nieco listkujące, farsz z białego maku z bakaliami - pyszny, całość idealna. Polecam! 

Przepis od Margarytki

Moje rogaliki dodaję do Orzechowego Tygodnia, który organizuje Atinka.

rogale marcińskie

rogale marcińskie


Składniki na 24 mniejsze albo 16 dużych rogali (wyszły mi 22 sztuki):
Ciasto:
 
*1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
*30 g świeżych drożdży
*3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej)
*pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
*3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
*3 łyżki drobnego cukru
*szczypta soli
*3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła (do wałkowania)
 
Nadzienie:
 
*350 g białego maku
*100 g masy marcepanowej 
*3/4 szklanki cukru pudru
*150 g orzechów włoskich
*100 g blanszowanych migdałów - bez skórki
*70 g suszonych fig
*70 g daktyli (dałam rodzynki)
*3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
*3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
*2 białka
*4 podłużne biszkopty (dałam zwykłe okrągłe), pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki
 
Dodatkowo:
 
*1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali
*1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier)
posiekane orzeszki lub migdały do posypania

Wykonanie:
Ciasto:
Przygotować rozczyn: do ½ szklanki ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel – mogel. 3 łyżki masła roztopić w małym rondelku.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn, pozostałe mleko i kogel mogel. Połączyć, wyrobić aż ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (ok. 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół.
200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście (od razu całe 200 g masła), a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni.
1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne)
Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Nadzienie:
Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodać łyżkę śmietany)
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 (albo 8) trójkątów.
Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód (u Margarytki można podejrzeć jak to się robi). Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.
Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody), posypać posiekanymi orzechami lub migdałami (zapomniałam). 

Smacznego :)
rogale marcińskie

rogale marcińskie

rogale marcińskie

20:32, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (13) »
sobota, 19 września 2015

                  Zdaję sobie sprawę, że przepis już nie jest na czasie, bo sezon na jagody niestety już za nami, jednak ostatnio po prostu nie składało się, by usiąść do bloga. Czasem tak bywa. A może komuś przepis się przyda i zrobi z jagód, które sobie zamroził? ;) Ja zamroziłam i mam zamiar wkrótce powtórzyć te jagodzianki. Zwłaszcza, że jest to chyba pierwszy wypróbowany przeze mnie przepis na te słodkie bułeczki z fioletowym wnętrzem - na blogu pojawił się bowiem już pięć lat temu, o tutaj. Próbowałam kilku przepisów na jagodzianki (wszystkie wychodzą smaczne!), ale najczęściej wracam do tego. Są one po prostu pyszne i warto je upiec, serdecznie polecam :). 

Źródło przepisu: Piekarnia Tatter

jagodzianki

jagodzianki


Ciasto:

*500g mąki pszennej

*1 1/2 łyżeczki drożdży instant

*szczypta soli

*1 szklanka mleka

*1 jajko

*1/4 szklanki oleju

*1/2 szklanki cukru

*2 łyżki cukru waniliowego

 

Nadzienie:

*300g jagód

*3 łyżki cukru

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*Jajo i łyżka mleka do smarowania 

*lukier 

 

Wykonanie:
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, wbić jajo, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie odgazować, zwinąć w rulon i podzielić na 16 części (ok. 60g). Lekko uformować w kulę i znów zostawić na 15 minut.

Przygotować nadzienie: jagody wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Z każdej kulki ciasta zrobić placek (można wałkować, ja robiłam dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą jagodziankę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i  zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajem z mlekiem  i włożyć do pieca nagrzanego do 220C. Piec 15 minut. Po wyjęciu z pieca, cieple jeszcze bułeczki posmarować lukrowa pomadą: cukier puder połączyć z kilkoma łyżkami gorącej wody, wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja dodaję jeszcze soku z cytryny).

Smacznego :)

jagodzianki

jagodzianki

23:09, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (26) »
niedziela, 30 sierpnia 2015

                     Bułeczki z pysznymi, soczystymi wiśniami oraz waniliową kruszonką urzekają swoją miękkością i smakiem. Pyszne na śniadanie, do kubka mleka, do pracy, na piknik, wycieczkę. Nie ważne gdzie i po co, bułeczki w każdym miejscu będą smakować wspaniale. Polecam :)

Źródło przepisu: Waniliowa Chmurka.

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami

Składniki na 6 sztuk:

Ciasto:

*300 g mąki pszennej

*125 ml ciepłego mleka

*2 jajka

*10 g świeżych drożdży

*35 g cukru waniliowego

*30 g masła

*szczypta soli

Nadzienie:

*200 g wydrylowanych wiśni

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*3 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

*20 g mąki pszennej

*25 g cukru waniliowego

*czubata łyżka zimnego masła

 

Wykonanie:

W garnku zagrzać mleko. Nie może być jednak gorące.
Do małej miseczki wkruszyć świeże drożdże, dodać 2 łyżki mleka i łyżkę mąki, dodatkowo odrobinę cukru. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce aż rozczyn wyrośnie. 
W garnuszku rozpuścić masło. Odstawić na bok. 
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, wbić jedno jajko, dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 1 godzinę lub dłużej - do podwojenia objętości.
Wiśnie umyć, wydrylować, dodać do nich cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części, utoczyć kulki, które następnie rozpłaszczać i nadziewać wiśniami. Zakleić i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 
Przygotować kruszonkę: w małej misce rozetrzeć palcami składniki do momentu aż powstanie kruszonka.
Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Następnie posypać je kruszonką. 
Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, bułeczki piec około 15 minut na złoty kolor.
Smacznego :)
bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami
bułeczki z wiśniami
15:57, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (30) »
sobota, 25 lipca 2015

                      Na weekend polecam pyszne drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Ciasta nie trzeba wcześniej wyrabiać, wystarczy w odpowiedniej kolejności włożyć do miski wszystkie składniki, pozostawić w cieple na 2 godziny, a następnie wymieszać, ułożyć owoce i można piec. Naprawdę przepis jest prosty, a drożdżówka wychodzi znakomita. Miękka, dość ciężka, bardzo pyszna. Można użyć dowolnych owoców, ja robiłam z truskawkami. Wierzch ciasta czyli kruszonkę posypałam startym ziarnem tonki, pachniało pięknie. Smacznego :)

Ps. Ja już niestety po urlopie, a jak u Was? 

Źródło przepisu: Moje Kucharzenie Abbra.

drożdżowe z truskawkami

drożdżowe z truskawkami 

Składniki na ciasto:

*5 jajek

*5 szklanek mąki tortowej

*1 szklanka cukru

*1 cukier wanilinowy

*1 szklanka letniego mleka

*1 szklanka oleju

*100 g świeżych drożdży

*szczypta soli

 

Wierzch :

*500 g truskawek (lub innych owoców)

 

Składniki na kruszonkę :

*40 g cukru pudru

*80 g masła

*120 g mąki

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Wykonanie:

Na dno dużej miski pokruszyć drożdże. Zasypać je cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać mleko i olej. Wlać roztrzepane jajka. Na wierzch przesiać mąkę ze szczyptą soli. Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.

Składniki kruszonki włożyć do miseczki, rozetrzeć palcami, aby powstały okruszki.

Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem. Wlać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 34x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać owoce (jeżeli truskawki są duże, poprzecinać je na pół). Posypać kruszonką. Na wierzch można zetrzeć ziarno tonki, daje piękny aromat.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45 minut (lub do suchego patyczka). 

Upieczone ciasto można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

drożdżowe z truskawkami

drożdżowe z truskawkami

10:25, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (17) »
niedziela, 14 grudnia 2014

                      Drożdżowa orzechowa strucla może być smakowitym urozmaiceniem świątecznego stołu. Mięciutka, z pysznym orzechowym nadzieniem i kruszonką oraz zapachem cynamonu i rumu. Bardzo pyszna, serdecznie polecam!

Moją struclę wykonałam z myślą o Adwentowym Kalendarzu Ani, w którym mam zaszczyt gościć oraz o Korzennym Tygodniu Ptasi.

Źródło przepisu: Moje Wypieki

strucla z orzechowym nadzieniem

strucla z orzechowym nadzieniem

Składniki na ciasto drożdżowe:

*3 szklanki mąki pszennej

*12 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych

*4 żółtka

*1 jajko

*szczypta soli

*5 łyżek cukru

*3/4 szklanki mleka

*90 g masła, roztopionego i przestudzonego

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

*1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

 

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać cukier, sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać kilka łyżek mąki (ciasto jest dość rzadkie). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

Przygotować szeroką formę (jak do chleba) o dolnych wymiarach 23 x 13 cm i górnych 28 x 18 cm*. Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką pszenną. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość dużego prostokąta o krótszym boku równym długości formy (lekko ponad 30 cm), równomiernie posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę lub makowca wzdłuż krótszego boku, brzegi zawinąć pod spód, przełożyć do formy. Po środku struclę naciąć ostrym nożem, aż do samego dna. Posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka, posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianym kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.

Nadzienie orzechowo - rumowe:

*300 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan,

*150 g ciemnego brązowego cukru

*120 g śmietany kremówki 36%

*3 łyżki ciemnego rumu

*1 łyżeczka cynamonu

*1 białko

Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając (można również wymieszać w malakserze). Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą orzechową.

Kruszonka:

*90 g mąki pszennej

*1 łyżeczka cynamonu

*50 g cukru

*60 g masła, roztopionego

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra można dodać 1 - 2 łyżki mąki więcej.

Smacznego :)

strucla z orzechowym nadzieniem

strucla z orzechowym nadzieniem

strucla z orzechowym nadzieniem

 

22:48, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 29 września 2014

                        Wiecie, że uwielbiam drożdżowe ciasta? Chyba wiecie ;). Dziś zapraszam na wspaniały placek drożdżowy z aromatem pomarańczy, słonecznymi morelami oraz jesiennymi śliwkami. Pyszne połączenie, a ciasto jest mięciutkie, maślane i cudownie aromatyczne. Bardzo polecam. :) 

Ostatnio mnie tu troszkę mniej, zaczęły się zjazdy na studiach, a w wolnych chwilach korzystam z jeszcze pięknej pogody jaką nam serwuje jesień i jeżdżę na rowerze. Będę tu wracać, postaram się częściej. Pozdrawiam :). 

Przepis znalazłam u Dorotuś, dokonałam właściwie tylko jednej zmiany dając skórkę z pomarańczy zamiast z cytryny. Wyszedł mi więc placek pomarańczowy.

drożdżowy placek pomarańczowy z owocami

drożdżowy placek pomarańczowy z owocami

                      

Składniki na ciasto drożdżowe:

*400 g mąki pszennej

*10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

*100 g masła, roztopionego i przestudzonego

*125 ml mleka

*60 g miodu 

*szczypta soli

*3 jajka

*świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy

Ponadto:

*400 g owoców (u mnie morele i śliwki, trochę więcej - około 500 g)

*4 łyżki cukru (ewentualnie)

Składniki na kruszonkę:

*125 g masła, roztopionego

*180 g mąki pszennej

*100 g cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać miód, sól, następnie resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie i klejące (takie powinno być, nie należy dosypywać mąki). Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać (warstwa ciasta będzie niska). Na ciasto wyłożyć owoce, oprószyć cukrem. Posypać kruszonką (mąkę wymieszać z cukrem, zalać gorącym masłem i wymieszać widelcem, wyrobić między palcami na kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).

Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto.

Smacznego :).

drożdżowy placek pomarańczowy z owocami

drożdżowy placek pomarańczowy z owocami

16:44, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (27) »
poniedziałek, 11 sierpnia 2014

                      Naprawdę nie przesadzam, te jagodzianki są najlepsze!:) Przetestowałam kilka przepisów na bułeczki z jagodami, wszystkie były pyszne, ale ten odpowiada mi najbardziej. Jagodzianki są idealne, mięciuteńkie, rozpływające się w ustach, kolorujące język i zęby. Uwielbiam ! :) 

Przepis podawałam w zeszłym roku, o tutaj, a pochodzi on z bloga Kasi. W przepisie jest serek mascarpone, jednak ja go pomijam, a bułeczki wychodzą wprost idealne. Polecam bardzo, bardzo :)

jagodzianki

jagodzianki

Składniki na 12 sporych jagodzianek lub 15 mniejszych:

*550 g mąki

*250 ml mleka

*100 g masła

*2 pełne łyżki mascarpone (pomijam)

*2 jajka

*7 łyżek cukru

*25 g świeżych drożdży

*1 szczypta soli

*1 litr jagód 

*2-3 łyżki cukru pudru

Lukier: 

*1 pełna szklanka cukru pudru

*2-3 łyżki zimnej wody

*trochę soku z cytryny 

Wykonanie:

Pokruszone drożdże połączyć z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut aby zaczyn wyrósł. 

W tym czasie do garnka wlać pozostałe mleko, dodać mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać do chwili, aż masło i ser się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelać do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodać jajka i rozbić je widelcem.

Do dużej miski wsypać mąką i dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, można je podsypać odrobiną mąki. Ciasto powinno być jednak miękkie i niezbyt zwarte.

Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, które następnie uformować w płaskie placki i na ich środek nakładać jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepić i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze podrosły.

Jagodzianki piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia), a następnie wystudzić. Przestudzone bułeczki polukrować.

Smacznego :)

jagodzianki

jagodzianki

 

21:34, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (29) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!