Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Muffinki

środa, 04 lutego 2015

                 Jest luty, a  u mnie jeszcze nie pojawił się żaden tegoroczny wypiek. Naprawiam to dziś, bo mam do pokazania smaczne cytrynowo - kokosowe muffinki. Muffin też dawno tutaj nie było, prawda? ;) Przepis na te pyszności znalazłam na Kwestii Smaku, a od siebie dorzuciłam wiórki kokosowe. W rezultacie otrzymałam smaczne, wilgotne muffinki, które bardzo Wam polecam. 
Pozdrawiam serdecznie :)

muffiny cytrynowo-kokosowe

muffiny cytrynowo-kokosowe

Składniki na 12 sztuk:

*300 g mąki pszennej 

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*150 g cukru

*szczypta soli

*2 łyżki starej skórki z cytryny (ta zewnętrzna żółta część)

*2 łyżki domowego cukru waniliowego 

*2 jajka

*250 ml jogurtu, maślanki lubi kefiru

*125 g masła, roztopionego

*2-3 łyżki wiórków kokosowych 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.

W drugim naczyniu wymieszać jajka z jogurtem (kefirem lub maślanką) oraz roztopionym i ostudzonym masłem. 

Mokre składniki przelać do miski z sypkimi składnikami i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Ciasto powinno być lekko grudkowate. 

Wyłożyć do papilotek w formie na muffiny. Piec około 20 minut. 

Smacznego :)

muffiny cytrynowo-kokosowe

muffiny cytrynowo-kokosowe

19:42, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (22) »
poniedziałek, 26 maja 2014

                       Kiedy wróciłam z pracy zastałam zamkniętą kuchnię, w której krzątał się mój Synek. Nie pozwolił mi do niej wejść ;). Przygotował dla mnie niespodziankę z okazji Dnia Mamy. Laurkę z serduszkiem, pachnące świeczki, bukiecik konwalii oraz czekoladowe babeczki, które akurat robił, kiedy przyszłam.:) Sprawił mi tym ogromną radość :). Później pojechaliśmy na rowerową wycieczkę. Miły ten Dzień Mamy.:)

Wpis dedykuję Wszystkim Mamom, oczywiście również mojej :). Wszystkiego najlepszego z okazji Naszego pięknego Dnia!. 

Przepis na babeczki znalazł na blogu Proste Potrawy

mega czekoladowe babeczki 

mega czekoladowe babeczki 

Składniki suche:

*1,5 szklanki mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*pół łyżeczki sody oczyszczonej

*1 szklanka cukru pudru

*2 łyżki kakao

*1 czekolada (mleczna, gorzka, jaką lubicie), pokrojona na małe kostki

 

Składniki mokre:

*1 szklanka mleka

*90 ml oleju (czyli 18 stołowych łyżek)

*1 jajko 

 

Wykonanie:

Składniki suche wsypać do miski i dobrze wymieszać. Składniki mokre połączyć w innej misce, wlać je do suchych i wymieszać do połączenia. Czekoladę pokroić na małe kostki i połączyć z ciastem. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto, do 3/4 wysokości papilotki.  

Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego :) 

mega czekoladowe babeczki 

mega czekoladowe babeczki

mega czekoladowe babeczki 

21:18, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (42) »
wtorek, 04 marca 2014

                      Nie ma to jak czekolada, prawda? ;) A co powiecie na czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady? Takie właśnie babeczki zrobił mój Synek na swoje urodziny, dla gości, jeszcze na początku lutego. Muffiny fajnie wyrosły i były bardzo pyszne. Bardzo lubimy te małe wypieki, a ostatnio moje dziecię eksperymentowało z dodatkami do nich. Robił między innymi z wiśniami i czereśniami z kompotu (domowe), z dodatkiem nutelli. Z pewnością kiedyś i one pojawią się na blogu, a dziś zapraszamy na czekoladowe.

Przepis Synek znalazł na stronie Kwestia Smaku.

muffiny z czekoladą 

muffiny z czekoladą 

Składniki, 12 muffinek:

*150 g masła
*150 g czekolady (dowolnej, u nas mleczna i gorzka)
*300 g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*2 łyżki kakao
*1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
*1 szklanka cukru
*1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*2 duże jajka 
*170 ml mleka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmieszać w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie dodawaliśmy cukru wanilinowego).
Następnie wszystkie składniki delikatnie połączyć za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodać masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie wymieszać łyżką, dodać roztopione masło a następnie posiekaną czekoladę. Wymieszać krótko, ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a wetknięty patyczek będzie suchy. 

Smacznego :)

muffiny z czekoladą

muffiny z czekoladą 

22:47, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (36) »
wtorek, 19 listopada 2013

                        Muffinki dyniowe, pełne jesiennego słońca. Pyszne, mięciutkie, wilgotne dzięki dyni i pachnące pomarańczą. Nie ma po nich śladu, gdyż piekliśmy je jeszcze na październikowy Festiwal Dyni tylko nie zdążyłam z publikacją. Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku, a piekłam razem z Synkiem, a właściwie to on robił większość ;).

muffiny dyniowe

muffiny dyniowe 

Składniki:

*300 g mąki pszennej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
*170 g cukru
*szczypta soli
*skórka starta z 2 pomarańczy
*2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*2 jajka
*200 purée z pieczonej dyni
*60 ml mleka

*150 g masła, roztopionego

*dodatkowo, opcjonalnie: wiśnie świeże lub mrożone (po 3 na muffinkę), powidła śliwkowe (po 1 łyżeczce na muffinkę), śliwki mrożone lub świeże (po 2 połówki), pestki dyni (po 1 łyżce) - nie dawałam

Jak otrzymać puree z dyni: dynię umyć, pokroić na części, wyjąć pestki. Kawałki dyni ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia skórką do dołu. Piec w temperaturze ok 200 stopni C,aż dynia będzie miękka. Miąższ łyżką oddzielić od skórki, można go jeszcze zmiksować. 


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami Masło roztopić i ostudzić.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, wanilię. Wymieszać i odstawić.

W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka razem z purée z dyni. Dodać roztopione masło i mleko, wymieszać widelcem.

Wszystkie składniki delikatnie połączyć: do sypkich, przesianych składników dodać masę jajeczną i krótko, delikatnie wymieszać łyżką - ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Nie należy mieszać zbyt długo.

Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu można położyć owoce lub pestki dyni. Ja nic nie dodawałam.

Wstawić do piekarnika. Piec przez około 18-20 minut, do suchego patyczka. Można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego :)

muffiny dyniowe

muffiny dyniowe 

18:31, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (34) »
środa, 31 lipca 2013

                  Gdy synka najdzie ochota na pieczenie muffin to trzeba mu jedynie dać miejsce w kuchni i niech działa. Z pokoju przytargał kulinarną biblię i zaczął poszukiwać przepisu. Razem wybraliśmy przepis na muffiny z borówkami amerykańskimi, w których zamiast przepisowych borówek wylądowały jagody oraz czerwone porzeczki. Wyszła naprawdę pyszna kombinacja. Miękkie, wilgotne muffiny naszpikowane smacznymi owocami. 
Synek robił je sam, od początku do końca. :)

Przepis z "Jak być domową boginią" N.Lawson, dodajemy do 5 edycji Jagodowo Nam! 

muffins

muffins

 

Składniki:

*75g masła

*200g mąki pszennej

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*75g drobnego cukru

*szczypta soli

*200 ml maślanki albo 100ml jogurtu naturalnego i półtłustego mleka

*1 duże jajko

*ok 200g jagód i porzeczek (u nas troszkę więcej)

 

Wykonanie: 

Masło stopić i odstawić na bok alby przestygło. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. W misce zmieszać sypkie składniki, w drugim naczyniu zmiksować maślankę (albo jogurt i mleko) z jajkiem i stopionym masłem. Wlać płynne składniki do sypkich i drewnianą łyżką delikatnie wszystko wymieszać. Nie należy przejmować się grudkami, ważne jest by ciasta nie mieszać za długo.

Dodać owoce (u nas jagody i czerwone porzeczki) i wymieszać, ale tylko tyle by składniki się połączyły, nie mieszać za długo. Można również dodać otartą skórkę z pomarańczy właśnie w tej chwili, nie dodawaliśmy. 

Przygotować formę na muffinki, wyłożyć ją papilotkami. Ciasto łyżką przekładać do papilotek i piec 20 minut. Muffinki powinny się zezłocić i wyrosnąć. Podawać można na ciepło lub zimno.

Smacznego :) 

muffins 

muffins 

muffins

j 

17:13, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (29) »
środa, 20 marca 2013

                       Kiedy w domu nie ma nic słodkiego można szybko zrobić babeczki. Na przykład czekoladowe z dodatkiem dżemu wiśniowego. Synek koniecznie chciał upiec jakieś muffinki, więc otworzyliśmy książkę i spodobały nam się właśnie te. Składniki akurat wszystkie w domu były, prócz śmietanki kremówki potrzebnej do polewy. Pomyśleliśmy więc, że zamiast polewy zrobimy krem z serka mascarpone. I wyszło bardzo smacznie. Babeczki są wilgotne, ale zarazem delikatne. :) 

Może takie babeczki osłodzą nam czekanie na przyjście wiosny? :)

Przepis: Nigella Lawson "Jak być domową boginią".

babeczki

babeczki 

Składniki na babeczki:

*125g miękkiego niesolonego masła

*100g ciemnej czekolady połamanej na kawałki

*300g dżemu wiśniowego

*150g drobnego cukru

*szczypta soli

*2 dużej jajka, roztrzepane

*150g mąki pszennej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na krem:

*100g gorzkiej czekolady

*100g serka mascarpone

*2 łyżki cukru pudru (ewentualnie)

*kandyzowane wiśnie do przybrania (nie miałam)

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.  Masło roztopić w rondlu z grubym dnem. Gdy się roztopi, dodać czekoladę. Kiedy czekolada zacznie mięknąć, zdjąć rondel z ognia i mieszać drewnianą łyżką, aż masło i czekolada się stopią. Dodać dżem wiśniowy, cukier, sól i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą dodać mąkę i proszek do pieczenia. Rozmieszać. 

Ciasto przełożyć do formy muffinowej wyłożonej papilotkami. Piec 25 minut. Muffinki odstawić na 10 minut aby przestygły. Potem wyjąć.

Kiedy babeczki ostygną, zrobić krem. W oryginalnym przepisie była to polewa z 100 ml śmietanki kremówki. Ja nie miałam akurat, więc zrobiłam krem z mascarpone. Czekoladę rozpuścić, zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. 

Tak przygotowanym kremem udekorować babeczki. Można ułożyć na nich kandyzowane wiśnie, ja nie miałam, więc ułożyliśmy na kremie serduszka dekoracyjne.

Smacznego :)

babeczki

babeczki

20:37, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (48) »
piątek, 30 listopada 2012

                             Muffinki czekoladowo-bananowe to już klasyka. Wspaniałe, miękkie, wilgotne i rosną jak szalone;). Idealne na drugie śniadanie do szkoły albo na podwieczorek do herbaty i kawy. Muffinki robił mój synek. Bardzo nam smakowały.

Przepis Nigelli z książki "Przepisy z serca domu". 

muffiny czekoladowo bananowe 

 

Składniki:

*3 bardzo dojrzałe banany

*125 ml oleju roślinnego

*2 jajka

*100g jasnego trzcinowego cukru

*225g mąki pszennej

*3 łyżki kakao przesiane

*1 łyżeczka sody oczyszczonej 

 

Wykonanie: 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę do muffin wyłożyć papilotkami. Banany rozgnieść widelcem lub w mikserze. Dodać olej, jajka i cukier, utrzeć.

Mąkę, kakao i sodę wymieszać w osobnej misce. Następnie dodać tę mieszaninę do bananowej masy. Wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż muffiny się przyrumienią, zaokrąglą i zaczną wyglądać z papilotek. Odstawić w formie by przestygły. Następnie wyłożyć na metalową kratkę.

Smacznego :) 

muffiny czekoladowo bananowe

muffiny czekoladowo bananowe 

07:05, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (36) »
środa, 28 listopada 2012

                      Są połączenia idealne. Takie, które nigdy się nie znudzą. Jabłka i cynamon - jedno z najlepszych, a nawet ulubione. Ryż z cynamonem i jabłkiem, pieczone jabłko z cynamonem, wspaniała szarlotka obowiązkowo z dużą ilością cynamonu. Uwielbiam. Dziś jabłka i cynamon zamknięte w małym, słodkim kształcie muffiny. Dla mnie idealne. Dla moich chłopaków też, choć Większy twierdził, że muffin to już ma dość ;).A te zjadali ze smakiem. I ja też. 

Przepis z książki Nigelli Lawson  "Przepisy z serca domu". Muffinki przygotowałam z myślą o Korzennym Tygodniu Ptasi.

muffiny z jabłkiem i cynamonem

muffiny z jabłkiem i cynamonem 

 

Składniki na 12 sztuk: 

*2 jabłka

*250g mąki orkiszowej (albo zwykłej pszennej)

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżeczki mielonego cynamonu

*125g jasnego cukru trzcinowego plus 4 łyżeczki do posypania (ja bym jednak zmniejszyła ilość cukru)

*125 ml płynnego miodu

*60 ml pitnego jogurtu naturalnego

*125ml oleju

*2 jajka

*75 g całych (nieblanszowanych) migdałów

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroć w małą kostkę i odłożyć na bok.

Odmierzyć do miski mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę mielonego cynamonu. W osobnej miseczce wymieszać trzepaczką 125g cukru trzcinowego, miód, olej, jogurt i jajka.

Posiekać grubo migdały i wrzucić połowę do miski z mąką, a resztę wsypać do małej miseczki. Dodać drugą łyżeczkę cynamonu i 4 dodatkowe łyżeczki cukru trzcinowego. To będzie posypka na wierzch muffinek.

Wmieszać teraz mokre składniki do suchych. Dodać posiekane jabłko i lekko wymieszać, jednak nie za długo. Grudkowate ciasto daje lżejsze muffiny.

Łyżką przełożyć masę do papierowych foremek i oprószyć z wierzchu drobną posypką. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż muffinki wyrosną i nabiorą złotego koloru. Wyjąć formę z piekarnika, odstawić na 5 minut, a potem wyjąć muffinki ostrożnie na metalową kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego :) 

muffiny z jabłkiem i cynamonem

muffiny z jabłkiem i cynamonem

l 

12:38, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (37) »
wtorek, 25 września 2012

                     Zapowiadałam, że jeszcze będzie malinowo. Zatem jest :). Dawno już nie robiłam muffin, ostatnio w lutym. Agatka zachwyciła mnie swoimi ślicznymi orkiszowymi muffinkami, musiałam więc je upiec. Te pyszne babeczki są wilgotne i pachnące. Zawierają maliny, i białą czekoladę, dodałam także kokos, który uwielbiam. Mmm, pycha, polecam! 

orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą

orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą 

                 

Składniki (z podanego przepisu wychodzi 15 dużych muffin):

*100g mąki pszennej 

*150g mąki orkiszowej typ 700 (u mnie: 1100)

*80g wiórków kokosowych 

*120g cukru trzcinowego

*1 duże jajko

*220 ml mleka

*60ml oleju

*2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*koszyczek malin (ok. 250 g)

*80g posiekanej, białej czekolady

 

Wykonanie: 

W jednym naczyniu połączyć suche składniki, a w drugim mokre. Zawartość obu naczyń wymieszać do połączenia się składników, a następnie dodać białą czekoladę. Wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem- do ok. 80% wysokości foremek- muffinki wyrosną.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 minut. 
Smacznego:) 

orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą

orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą 

16:44, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (49) »
czwartek, 23 lutego 2012

                         Przedstawiam dziś nasze wesołe muffinki:). Dawno ich u mnie nie było, nawet bardzo dawno! Synek poprosił mnie o babeczki na swoje urodziny (na początku lutego), aby on i koledzy mieli co zajadać podczas gry w kręgle ;). Troszkę przerobiliśmy przepis Nigelli na bananowe babeczki z wiśniami suszonymi i białą czekoladą. Zamiast wiśni użyliśmy suszonych truskawek, zamiast białej czekolady - kolorowe lentilki oraz posiekane blanszowane migdały. Babeczki bardzo wszystkim smakowały - wilgotne, miękkie i pięknie pachnące bananami. Polecam na urodzinki, na drugie śniadanie, na każdy dzień. :)

Przepis z książki "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson.

Ileż można zrobić zdjęć małym muffinkom? Oj można, można ;-)

muffiny bananowe z suszonymi truskawkami

muffiny bananowe z suszonymi truskawkami

muffiny bananowe z suszonymi truskawkami

Składniki (na 12 dużych muffin): 

*125 g niesolonego masła

*200g drobnego cukru

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*3 dojrzałe banany

*60ml (4 łyżki) kwaśnej śmietany

*2 duże jajka

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*300g mąki pszennej

*40g suszonych wiśni, posiekanych (użyłam truskawek)

*50g białej czekolady, posiekanej na kawałki albo w drażetkach (użyłam lentilków oraz posiekanych migdałów blanszowanych)

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Masło roztopić w rondlu, zdjąć z ognia, dodać cukier, wanilię i miękkie banany, rozgniatając je widelcem. Wmieszać kwaśną śmietanę, jajka i energicznie wymieszać. Następnie starannie wmieszać sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, a na końcu mąkę, wiśnie (truskawki) i czekoladę (lentilki, migdały). Gdy tylko składniki się połączą, wyłożyć ciasto do 12 papilotek umieszczonych w formie muffinowej.  Piec przez 20 minut, aż się zrumienią i będą sprężyste. Wyjąć babeczki na kratkę i zostawić do wystygnięcia. 

Smacznego :)

muffiny bananowe z suszonymi truskawkami

muffiny bananowe z suszonymi truskawkami

muffiny bananowe z suszonymi truskawkami

06:38, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (79) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!