Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Dania różne

wtorek, 01 listopada 2016

                         Pierwsza rolada, z jaką się zmierzyłam jest o dziwo wytrawna ;). Roladę szpinakową z łososiem miałam okazję próbować podczas mojego sierpniowego weekendowego pobytu u Przyjaciółki w Krakowie. Postanowiłam również taką roladę zrobić w domu. Wyszła naprawdę pyszna. Jest prosta do zrobienia, najważniejsze, żeby nie piec ciasta za długo. Nie może być wysuszone, bo będzie się kruszyło podczas zwijania, a tego nie chcemy. Rolada sprawdzi się idealnie jako przekąska na imprezę, jest pyszna!

Całkiem niedawno, niepostrzeżenie minęła 9 rocznica mojego blogowania... Ostatnio jestem tutaj rzadziej, mało udzielam się również w blogosferze. Myślę, że nastąpił delikatny przesyt u mnie, ale nie zwijam stąd żagli. Jestem i będę, choć raczej w takim wymiarze jak aktualnie. Dziękuję, że mimo wszystko tutaj zaglądacie, bez Was to wszystko nie miałoby sensu :*. 

Źródło przepisu: Tak sobie pichcę

rolada szpinakowa


Składniki:

*350 - 400 g szpinaku mrożonego w liściach

*3 ząbki czosnku

*4 jajka

*1 łyżeczka masła

*1/2 łyżeczki soli

*1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

*1/3 imbiru

*1/3 - 1/2 pieprzu

*1 łyżka chrzanu

*400 g wędzonego łososia w plastrach

*2 opakowanie serka almette śmietankowego

Wykonanie:

Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż do roztopienia i odparowania wody. Następnie dodać chrzan, przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut (około 5). Jeśli będzie dużo wody należy ją odlać. Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywna pianę. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać piane z białek i delikatnie wymieszać.

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, papier można lekko natłuścić masłem. na tak przygotowana blachę wylać masę szpinakową i równomiernie ja rozprowadzić po całej powierzchni. Warstwa będzie bardzo cienka.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 15 - minut. Trzeba uważać, aby masy nie przesuszyć. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier. Całą powierzchnie ciasta wysmarować serkiem, a następnie ułożyć na nim wędzonego łososia. Ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku, cały czas mocno dociskając. Przygotowana roladę zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego :)

rolada szpinakowa


środa, 14 września 2016

                       Dzisiejsza moja propozycja to pyszna, sycąca tarta porowa. Po raz pierwszy jadłam ją u Atinki. Tarta bardzo mi posmakowała, więc postanowiłam ją zrobić w domu. Jest bardzo pyszna, można ją zrobić z różnym nadzieniem, a ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby było szybciej. Polecam na ciepło na obiad lub na zimno jako piknikową przekąskę, a także zamiast kanapek na drogę ;). 

Źródło przepisu: kruche ciasto, tarta

tarta_porowa1

Składniki na kruche ciasto (na głęboką formę do tarty)

*250 g mąki pszennej

*100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki

*2 jajka, w temperaturze pokojowej

*szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na farsz:
*sucha kiełbasa (może być myśliwska, salami, kabanos lub jakakolwiek inna)

*2 pory

*papryka pepperoni (mała czerwona)

*troszkę wędzonego boczku

*200 g żółtego sera

*przyprawy: estragon, pieprz cayenne, sól

*musztarda dijon

 

Sos beszamelowy:
*2 łyżki masła

*1,5 szklanki mleka

*2 łyżki mąki

*przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Suchą kiełbasę, boczek pokroić w słupki lub w kostkę, jak kto woli i podsmażyć na odrobinie oleju. Pory przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić na około 3 mm krążki i razem z pokrojoną w kostkę papryczką dodać do wędliny. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 - 7 minut, dodając jednocześnie przyprawy.

Przygotować sos beszamelowy:  do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Pory i wędlinę zalać gęstym sosem, jednocześnie dodając starty żółty ser. Całość wymieszać. Podpieczone ciasto posmarować musztardą i wyłożyć na nie masę.
Całość zapiekać około 20 minut w temperaturze 200ºC. Można podawać na zimno lub jako ciepłe danie.

Smacznego :)

tarta_porowa3

poniedziałek, 30 grudnia 2013

                      Uwielbiam śledzie. W tym roku na święta przygotowałam śledzie z cebulką w oleju z dodatkiem ziół prowansalskich. Wszystkim bardzo smakowały, więc na Sylwestra będzie powtórka. Mój M już sieka cebulkę, choć sam śledzi nie jada, ale cebulę sieka lepiej ode mnie :).

Przepis znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta.

śledzie w oleju i cebulce

śledzie w oleju i cebulce  

Składniki:
*6 płatów śledziowych solonych
*250 ml mleka 3,2%
*250 ml wody 
*2 duże cebule
*2 łyżki soku z cytryny
*3 ziela angielskie
*4 liście laurowe
*szczypta cukru 
*szczypta soli
*świeżo zmielony czarny pieprz
*1/2 łyżki kompozycji suszonych ziół (dałam zioła prowansalskie) 
*220 ml oleju rzepakowego  

 

Wykonanie:

Filety pokroić na ok. 3 cm kawałki. Wymoczyć przez ok. 3 godziny w mleku z wodą. Śledzie odcedzić, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Do cebuli dodać sporą szczyptę soli i cukru.
Do oleju dodać pieprz i roztarte w dłoniach zioła. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.

Smacznego :)

śledzie w oleju i cebulce

śledzie w oleju i cebulce 

niedziela, 27 października 2013

                        Mój ulubiony przepis na pizzę, który dostałam od mamy, a ona dawno temu od koleżanki z pracy. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, w zasadzie nawet nie trzeba robić zaczynu z drożdży, można po prostu wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. To jest szybkie ciasto na pizzę. Dodatki oczywiście dowolne, jakie tylko lubicie. Dziś u mnie z kurczakiem, papryką, pieczarkami, oliwkami, cebulą i oczywiście serem żółtym. Tym razem masło zastąpiłam Smakowitą Pajdą. Ciasto było aromatyczne dzięki zawartości ziół, całość po prostu pyszna!

pizza

pizza

pizza 

 

Składniki na ciasto:

*5 dag drożdży

*1 łyżka mleka do rozczynu 

*30 dag mąki

*1 mała śmietana albo jogurt naturalny

*1 jajko

*2 szczypty gałki muszkatołowej

*10 dag Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi

*1  łyżka cukru

*szczypta soli

*przyprawa do pizzy (ewentualnie) 

 

Wierzch:

*170g sera żółtego

*100g grillowanej lub pieczonej piersi z kurczaka

*10 szt zielonych oliwek

*100 g pieczarek

*50g papryki czerwonej

*1 mała cebula

*oregano 

*sos pomidorowy (ketchup lub jak u mnie ketchup z cukinii) 

Wykonanie:

Zrobić ciasto na pizzę. Drożdże rozkruszyć, wsypać do nich łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz 1-2 łyżki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól, rozpuszczony smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami. Następnie dodać wyrośnięte drożdże. Można nawet nie robić rozczynu, a dodać drożdże po prostu do składników, tak też czasami robię. Zagnieść ciasto.

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim rozłożyć ciasto. Nie wałkuję ciasta, wylepiam rękami na formie wyłożonej papierem. Posypać przyprawą do pizzy, posmarować sosem pomidorowym bądź ketchupem.

Posiekać cebulkę, paprykę, pieczarki, oliwki, kurczaka. Rozłożyć na pizzy. Zetrzeć ser żółty. Posypać oregano. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego :) 

pizza

pizza 

pizza  

piątek, 25 października 2013

                      Bardzo lubimy risotto. Robię je najczęściej z kurczakiem i różnymi warzywami. Czasami z cukinią, innym razem z bakłażanem, pieczarkami, papryką. Zawsze wychodzi smacznie. Próbuję ostatnio potraw z użyciem roślinnego smalczyku, więc dodałam go także do dzisiejszego dania. Ryż zamiast na oliwie ugotowałam na Smakowitej Pajdzie z ziołami ogrodowymi. Na niej również dusiłam warzywa i mięso. Do mojego risotto dodałam również szczyptę curry oraz czubrycy czerwonej. To był pyszny obiadek. :)

risotto z kurczakiem i warzywami

risotto z kurczakiem i warzywami  

Składniki (na 3 porcje):

*1 szklanka ryżu do risotto (arborio)

*1 cebula

*1 pierś z kurczaka (podwójna)

*1 średniej wielkości cukinia

*1 nieduża papryka

*ok 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi

*1 szklanka bulionu (zrobiłam wywar z warzyw: marchew, pietruszka, por, seler)

*szczypta czubrycy czerwonej

*szczypta curry

*sól ,pieprz 

 

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozpuścić łyżkę smalczyku roślinnego, wsypać ryż i gotować na małym ogniu, aż będzie szklisty. Dolać szklankę bulionu i gotować ryż al dente mieszając od czasu do czasu. Odstawić, można po ugotowaniu dodać do smaku trochę Smakowitej Pajdy i wymieszać.

Na patelni rozgrzać łyżkę smalczyku roślinnego. Wrzucić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, zeszklić. Pokroić w kostkę cukinię i paprykę, wrzucić do cebuli i dusić aż będą miękkie. Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Dodać do warzyw i podsmażyć. 

Gdy będzie gotowy dodać ryż, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, curry i czubrycą. Podawać.

Smacznego:)

risotto z kurczakiem i warzywami

risotto z kurczakiem i warzywami

środa, 23 października 2013

              Dziś najzwyklejsze obiadowe kotleciki mielone. Na blogu jeszcze się nie pojawiły, a przecież są bardzo smaczne, chyba wszyscy je lubią. Czasem mogą się znudzić i wtedy potrzeba w nich małej odmiany. Kotlety robię zawsze z mięsa indyczego, takie lubimy najbardziej. Dziś dodałam do nich pieczarki, które uprzednio drobno pokroiłam i wraz z cebulą poddusiłam na patelni na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką. Pieczarki dodają im charakteru, na pewno będę częściej robiła właśnie takie. Mniam :).

No i w końcu spisałam przepis na moje kotlety ;). 

mielone z pieczarkami 

mielone z pieczarkami  

Składniki: 

*0,5 kg mięsa mielonego drobiowego

*0,25 kg pieczarek

*1 cebula

*2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem

*1 jajko

*2 suche bułki namoczone w wodzie i odciśnięte

*2 łyżki bułki tartej

*sól, pieprz

*bułka tarta do obtoczenia kotletów

*olej do smażenia 

 

Wykonanie: 

Na patelni rozpuścić smalczyk roślinny Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem, wrzucić posiekaną cebulkę, zeszklić. Pieczarki bez nóżek posiekać drobno. Wrzucić do cebulki, podsmażyć chwilę aż zmiękną. Odstawić. 

Do miski włożyć mięso mielone, jajko, namoczone i odciśnięte bułki, następnie cebulę z pieczarkami. Wymieszać, posolić, popieprzyć do smaku. Jeśli masa jest za rzadka dosypać tartą bułkę lub dodać więcej namoczonej bułki. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na dość głębokim, mocno rozgrzanym oleju z każdej strony.
Smacznego :) 

mielone z pieczarkami

mielone z pieczarkami 

wtorek, 22 października 2013

                      Znacie babkę ziemniaczaną? Lubicie? Ja poznałam tę potrawę jakiś czas temu. Robiłam ją wtedy korzystając z przepisu na kurpiowski rejbak, a tym razem skusiłam się na wypróbowanie nieco innej receptury. Babka jest bardzo smaczna, a jak pachnie! Fajnie się tutaj sprawdziła Smakowita Pajda, połączenie jabłka z cebulką do tej potrawy bardzo mi pasowało. Smażyłam na niej cebulę, czosnek i boczek, które wylądowały w masie ziemniaczanej. I wyszło super. Babka nie jest tłusta, a za to bardzo smaczna. Można podać z ulubionym sosem albo ze śmietaną czy ketchupem.

Przepis od Nat z blogu Kulinarne Podróże. 

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana 

Składniki: 

*ok 1 - 1,5 kg ziemniaków

*ok. 200 g mąki

*2 jajka

*2 cebule

*3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

*100 g wędzonego boczku

*1 łyżeczka soli

*świeżo zmielony pieprz do smaku

*2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkami

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Zetrzeć także 1 cebulę. Odcisnąć nadmiar wody, posolić, popieprzyć i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.  Do masy ziemniaczanej dodać jajka i mąkę, dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami. Usmażyć pokrojony w kosteczkę boczek i drugą cebulę. Dodać do ziemniaków, wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.

Keksówkę posmarować Smakowitą Pajdą i posypać bułką tartą, wylać do niej masę. Wyrównać. 

Piec przez około 1 godzinę, jeśli forma jest wyższa to do 1, 5 godziny. Po upieczeniu odczekać 5-10 minut zanim rozkroimy babkę.

Smacznego :) 

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

 

poniedziałek, 21 października 2013

                   Kaszę gryczaną lubią u mnie wszyscy domownicy. Dziś zrobiłam ją z pieczarkami, tak jak marzyło mi się od jakiegoś czasu. Wyraźny smak kaszy, duszone na Smakowitej Pajdzie pieczarki z cebulą i czosnkiem, do tego trochę szczypiorku. Kilka prostych składników i wspaniały efekt. Dla mnie to wystarczający obiad, a Chłopakom podałam do kaszy mięsko. :)  

kasza gryczana

kasza gryczana 

Składniki: 

*200 g kaszy gryczanej

*500 g pieczarek

*1 cebula

*2 małe ząbki czosnku

*3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką

*szczypiorek

*sól i pieprz

 

Wykonanie:

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać smalczyk roślinny Smakowita z jabłkiem i cebulką. Czosnek i cebulę posiekać. Podsmażyć na patelni. Pieczarki umyć, usunąć nóżki. Kapelusze pokroić na cienkie plasterki. Podsmażyć na patelni aż puszczą sok i staną się miękkie.

Kaszę odcedzić. Wsypać na patelnię do pieczarek, doprawić solą i pieprzem, dołożyć w razie potrzeby łyżkę Smakowitej Pajdy i wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego :) 

kasza gryczana

kasza gryczana  

sobota, 19 października 2013

                     To taka kieszeń z piersi indyka. Soczyste mięsko natarte mieloną papryką, solą, pieprzem i Smakowitą Pajdą, nadziane porem, suszonymi pomidorami i jabłkiem. Bardzo smakowicie wyszło. Pomyślałam, że dopasuję nadzienie do użytego smalczyku roślinnego dlatego dodałam jabłko. I to był strzał w 10! Nie spodziewałam się, że ten farsz aż tak będzie pasował do mięska. Pierś z indyka upiekłam i podawałam pokrojoną w plastry. 

             Chcę Wam jeszcze o czymś napisać i troszkę się pochwalić:). Otóż jestem w blogosferze ambasadorką nowego produktu pod marką Smakowita Pajda. Niebawem produkt ten pojawi się na rynku, a w tej chwili jestem jedyną osobą, która może w swojej kuchni tę nowość testować:). Posty, które jak zauważyliście pojawiają się tutaj od niedzieli są wstępem do naprawdę wspaniałej niespodzianki dla blogerów kulinarnych, o której będziecie mogli przeczytać na łamach bloga już niedługo. 

Zapraszam Was serdecznie do śledzenia Majanowego Pieczenia i przepisów, które przygotowuję z udziałem Smakowitej Pajdy.:)

pierś indyka z porem

pierś indyka z porem    

Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj.

Składniki:

*1 pierś z indyka

*100g suszonych pomidorów

*1 por

*1 duże jabłko obrane i pokrojone na kawałki

*1 łyżka mielonej papryki słodkiej

*5 łyżek smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z jabłkami i cebulką

*sól i pieprz

 

Wykonanie:

Pora pokroić na dość cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z jabłkami i cebulką. Wrzucić pora i smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut, pod koniec dodać pokrojone na kawałki jabłko. Zdjąć z gazu i odstawić.

Pierś z indyka umyć, osuszyć, przeciąć tak aby stworzyć kieszeń. Natrzeć mięso z zewnątrz i od środka mieloną papryką, solą, pieprzem oraz Smakowitą Pajdą. Do środka kieszeni włożyć przygotowany farsz. Zostawić część farszu. Mięso spiąć wykałaczkami. 

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalczyku roślinnego, podsmażyć mięso z jednej i drugiej strony.

Naczynie żaroodporne wysmarować Smakowitą Pajdą, przełożyć nadzianą i podsmażoną pierś z indyka. Na wierzchu i po bokach mięsa ułożyć pozostałą część farszu.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

Smacznego :) 

pierś indyka z porem

pierś indyka z porem

 

czwartek, 17 października 2013

                Są takie dni, kiedy nie mam czasu przygotować obiadu. Nie wiem jak to jest u Was, ale u mnie w takie chwile bardzo dobrze sprawdza się makaron. Kiedy wracamy do domu po szczególnie męczącym dniu w pracy, szkole i głodni, gotuję makaron, dodaję do niego pyszne składniki i mamy ciepły obiad. Makaron z dodatkiem szpinaku jest bardzo smaczny, a kiedy Synek prosi o dokładkę to tym bardziej mnie to cieszy :). Szpinak przygotowałam dusząc go na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda z ziołami. Bardzo aromatycznie, szybko i pysznie, czego chcieć więcej? ;)

makaron ze szpinakiem 

 

Składniki:

*250g (1 opakowanie) świeżego szpinaku

*300g makaronu kokardki lub innego ulubionego

*2 ząbki czosnku

*2 łyżki Smakowitej Pajdy z ziołami

*śmietanka 30% (około 3 łyżki)

*sól, pieprz

*parmezan do posypania

 

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Szpinak opłukać i osączyć. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami. Podsmażyć na niej czosnek, aż stanie się szklisty. Wrzucić szpinak. Dusić, aż listki zmiękną. Wlać śmietankę, wymieszać i dusić do zagotowania śmietanki. 
Makaron wrzucić na patelnię, wymieszać z sosem szpinakowym.
Podawać posypany parmezanem.

Smacznego:) 

makaron ze szpinakiem

makaron ze szpinakiem 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!