Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Kruche

sobota, 11 kwietnia 2015

                        To jeden z najpyszniejszych mazurków jakie piekłam i jadłam. Przepyszne kruche ciasto, spód z ciasta marcepanowego, do tego kajmak i dżem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Wspaniały! Kruche ciasto jest rewelacyjne, a całość smakuje po prostu obłędnie. Boczną dekorację robił mój Syn, pozostałą ja inspirując się dekoracją autorki przepisu. Polecam nie tylko na święta. 

Źródło przepisu: Słodkie Fantazje

mazurek

Składniki na ciasto kruche:

*2 szklanki mąki

*200 g masła

*1/2 szklanki cukru pudru

*2 żółtka

*2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

 

Składniki na ciasto marcepanowe:

*200 g masy marcepanowej

*50 g miękkiego masła 

*2 jajka

*4 łyżki mąki

 

Dodatkowo:

*puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej

*250 g dżemu z czarnej porzeczki 

 

Wykonanie:

Ciasto kruche - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 1/3 ciasta zostawić w temperaturze pokojowej.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35 x 25 cm, ułożyć na pergaminie. Z miękkiego (nieschłodzonego) ciasta za pomocą szprycy wycisnąć na ciasto ozdobny rant, nasza dekoracja to robione przez mojego Synka kuleczki z ciasta. Całość z papierem przełożyć do formy. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180°C.

Ciasto marcepanowe - Masę pokroić w kosteczkę. Masło utrzeć na puch. Ucierając dodać połowę marcepanu i 1 jajko, ucierać, gdy masa będzie stosunkowo gładka, dodać pozostały marcepan i jajko, ucierać do gładkości. Dodać mąkę,wymieszać.

Formę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim przygotowane ciasto marcepanowe. Piec ok. 10 minut w temp. 175°C.

Kajmak (najlepiej, w celu uniknięcia długiego oczekiwania, przygotować go dzień wcześniej) – Zamkniętą puszkę mleka przełożyć do garnka z wodą (powinna całkowicie zakrywać puszkę) i gotować 2-3 godziny pod przykryciem. Można użyć gotowej masy kajmakowej.

Dżemem posmarować przestudzony blat ciasta marcepanowego. Przykryć ostudzonym blatem kruchego ciasta, lekko docisnąć.

Powstałą, ostudzoną masę kajmakową wyłożyć na ciasto. Ozdobić wg uznania.

Smacznego :) 

mazurek

mazurek

22:18, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 30 marca 2015

                  Tradycyjnie, jak co roku od jakiegoś czasu spotykamy się wirtualnie, by upiec wspólnie przedświąteczne mazurki. Jest nas pięć: Ala, Atinka, Basia, Monia i ja. Każda z nas przygotowała mazurek według wybranego przez siebie przepisu. Jestem bardzo ciekawa, jakie ciasta upiekły Babeczki. Ja długo nie wiedziałam, jaki mazurek powstanie w mojej kuchni. Tak naprawdę ten to taka mieszanina dwóch przepisów, spód z jednego, polewa z drugiego. Wyszło smacznie, spód bardzo kruchy, ale taki delikatny i naprawdę pyszny. Polewa czekoladowo-kawowa, truskawki z frużeliny (choć miały być wiśnie). Mało to mazurkowe może, ale ciekawe i bardzo smaczne połączenie. 

Zostawiam tu po kawałku ciasta na spróbowanie i lecę do Dziewczyn podziwiać ich mazurki. Dziękuję Kochane za wspólne mazurkowanie :). 

Źródła przepisu: Kwestia Smaku spód i polewa (podaję z moimi zmianami).

mazurek czekoladowo kawowy

mazurek czekoladowo kawowy

 

Składniki na spód:

*170 g mąki pszennej

*120 g zmielonych migdałów

*50 g cukru

*150 g masła (zimnego, twardego)

*1 jajko

 

Składniki na polewę:

*125 ml śmietanki kremówki 36%

*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

*1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

*30 g masła

*100 g mlecznej czekolady

 

Oraz:

*truskawki we frużelinie (lub wiśnie)

*25 g mlecznej czekolady (roztopionej)

*25 g białej czekolady (roztopionej)

 

Wykonanie:

Spód: Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć między palcami aż powstanie drobna kruszonka lub zmiksować składniki. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub zmiksować aż składniki się połączą. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut. 

Ciasto po tym czasie rozwałkować (włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia i tak rozwałkować) na placek nieco większy niż rozmiar formy. Ja wylepiłam ciastem spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i też wyszło dobrze. Forma o wymiarach 35 x 25 cm. 

Polewa kawowa: 

Do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę, kardamon i ciągle mieszając podgrzewać aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną czekoladę, mieszając roztopić na gładką masę. Masę wylać na upieczony spód. Postawić w chłodnym miejscu aby stężała (około 1 godziny). Wyłożyć truskawki lub wiśnie, polać roztopioną białą czekoladą a następnie polać mleczną czekoladą. 

Smacznego :) 

mazurek czekoladowo kawowy

mazurek czekoladowo kawowy

mazurek czekoladowo kawowy

20:55, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (15) »
środa, 23 kwietnia 2014

              Już po świętach, a ja wyskakuję z mazurkiem ;). Wyznaję jednak zasadę, że takie ciasta można jeść nie tylko w święta, ale kiedy tylko mamy na to chęć. Przepis warto zapamiętać, bo ciasto wyszło smaczne, mięciutkie i słodkie. Bardzo nam smakował, szczególnie na drugi dzień po upieczeniu. Przepis znalazłam u Alicji, a jest to stara receptura Lucyny Ćwierczakiewiczowej, pierwszej damy kuchni polskiej - jak to ładnie ujęła Ala. 

mazurek muszkatołowy

mazurek muszkatołowy 

Ala podała przepis na 1/2 porcji, ja piekłam z całości o tak: 

Składniki:
*400 g zmielonych migdałów
*280 g cukru
*4 duże jajka
*80 g mąki
*6 g zmielonego kwiatu  muszkatołowego lub 1/4 startej gałki muszkatołowej (można dać więcej, aby mazurek był bardziej aromatyczny)
*2 opłatki do ciasta lub wafel
*kilka łyżek marmolady, konfitury (dałam truskawkową)
*100 g  białej czekolady
*1 łyżeczka  kawy rozpuszczalnej
*1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
Wykonanie:
Jajka ubić na puszysta masę z cukrem, dodać migdały, kwiat lub gałkę, mąkę. Wylać do formy wyłożonej opłatkami lub  waflem, piec  w 160 stopniach ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić, posmarować konfiturą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z kawą rozpuszczalną oraz olejem. Polać wierzch mazurka. Ozdobić wg własnego uznania. 
Smacznego :)
 
mazurek muszkatołowy
 
mazurek muszkatołowy
20:19, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (37) »
niedziela, 08 grudnia 2013

                    Przedświąteczny czas to korzenne i cytrusowe zapachy i smaki. To właśnie teraz, bardziej niż kiedykolwiek mam ochotę na słodkie, soczyste mandarynki i pomarańcze. To właśnie teraz mam ochotę na korzenne przyprawy, które otulają mnie swoim aromatem i rozgrzewają. Dziś proponuję pyszne piernikowe shortbread, doprawdy nie można poprzestać na jednym kawałku.;) 

Shortbread to moja propozycja do VII Festiwalu Pierniczków, a przepis znalazłam u Rafała na blogu Old White Table

piernikowe shortbread

piernikowe shortbread 

Składniki:

*225 g masła

*275 g mąki

*85 g cukru

*2 łyżki mielonych orzechów lub migdałów (ja dałam migdały)

*1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej

*skórka otarta z 1 pomarańczy

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze do ich połączenia. Masłem wysmarować formę o średnicy 30 cm i wylepić ją ciastem.
Ciasto nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach C przez 20 minut do zrumienienia. Jeszcze ciepłe pokroić na części i zostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

piernikowe shortbread

piernikowe shortbread 

 

11:49, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (30) »
wtorek, 21 maja 2013

                      Ostatnio mam mniej czasu na bloga, wydaje mi się jakbym go miała mniej na wszystko. Oczywiście piekę, robię zdjęcia i ... zaległości coraz więcej. Mam nadzieję, że uda mi się je sukcesywnie publikować. Tartę zrobiłam wczoraj i postanowiłam od razu ją pokazać, póki jest dostępna pyszna, świeża botwinka i szparagi, bo tartę można również upiec ze szparagami. Botwinka to moje ulubione wiosenne warzywo, zaraz obok rabarbaru, szczawiu i szparagów. Bywały takie dni (w zeszłym roku na przykład), że gotowałam sobie zupę - botwinkę co drugi dzień (tylko dla siebie, bo Chłopaki jej nie lubią). Trzeba korzystać, póki jest ;-). Tarta jest pyszna, polecam. 

Przepis znalazłam na blogu Ani - Bajkorada. Tartę dodaję do akcji Usagi - Czas na Piknik :).

tarta botwinkowa

tarta botwinkowa

Składniki ciasta na dużą tartę:

*200 g mąki (u mnie nieco więcej)

*100 g zamrożonego masła

*1 żółtko

*szczypta soli

*1/4 szklanki zimnej wody 

Składniki bazy jajecznej:

*3 jajka

*sól, pieprz

*250 ml śmietany ( u mnie maślanka)

Dodatki:

*1 pęczek botwinki wraz z buraczkami 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą (można miksować przystawką do mięsa, natomiast jeśli takiej nie macie jak ja, to można użyć masła po prostu schłodzonego, a ciasto przed pieczeniem schłodzić w lodówce- tak zrobiłam).

Ciasto rozwałkować na kształt okręgu i przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę. Można także ciastem wylepić formę. Ciasto nakłuć widelcem, piec 15 minut w 180 stopniach C. Wyjąć i przestudzić.

Przygotować bazę jajeczną: składniki wymieszać lub zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. 

Botwinkę posiekać. Ułożyć na spodzie, całość zalać bazą jajeczną. Piec 15-20 minut w 180 stopniach C. 

Smacznego:)

tarta botwinkowa

tarta botwinkowa

tarta botwinkowa



21:36, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (49) »
czwartek, 25 kwietnia 2013

                          Widziałam to ciasto na wielu blogach, było takim swoistym hitem blogowym. Wszędzie piękne, kuszące i smakowite. W końcu też je zrobiłam i nie żałuję, bo było bardzo pyszne. Kruchy spód, delikatna, śmietankowa masa, soczyste wiśnie (choć na razie z kompotu, ale myślę o tym, by latem zrobić ze świeżymi) oraz warstwa kruchego ciasta na wierzchu. Wszyscy, którzy jedli to ciasto stwierdzili, że smakuje jak pyszny, delikatny sernik. A sernikiem nie jest. :) 

Wiem, że wielu osobom nie odpowiada nazwa 'styropian', ale mnie się podoba i pod taką nazwą je publikuję:). Przepis znalazłam u Dorotuś.  

styropian

styropian 


Składniki na ciasto kruche:

*3 szklanki mąki pszennej
*5 żółtek
*pół szklanki cukru pudru
*250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 opakowanie cukru waniliowego
(najlepiej z prawdziwą wanilią, albo ziarenka z laski wanilii, ja dałam domowy waniliowy cukier)


Ciasto można wymieszać w malakserze, ale także wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę i proszek, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny, lub dłużej (ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone). Moje siedziało w zamrażarce jakieś pół godziny.

 
Składniki na masę śmietankową:
*5 białek, w temperaturze pokojowej
*szczypta soli
*1 i 1/4 szklanki cukru
*1200 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
*2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)

Dodatkowo:
*400 g wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.

Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.

Wykonanie

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy. Ja trzymałam ciasto w zamrażarce jedynie pół godziny i potem wylepiłam formę ciastem. 

Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać wiśnie, powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na tarce na górę ciasto kruche. 

Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego :).

styropian 

styropian

16:46, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (57) »
poniedziałek, 08 kwietnia 2013

                 Przed świętami umówiłyśmy się - Mazurkowe Baby na pieczenie mazurka. Zdecydowałam się na zrobienie różanego, gdyż w lodówce stały dwa słoiczki płatków róży w cukrze, które miałam wykorzystać do pączków. Pączków nie robiłam, więc pachnąca konfitura posłużyła mi do mazurka. Ciasto wykonałam wg przepisu M. Disslowej poleconego przez Margot. Wyszło po prostu wspaniałe: bardzo różane w smaku i zapachu. Zrobiłam go na spodzie waflowym, a z wierzchu polałam ciemną, gorzką czekoladą. Ozdobiłam serduszkami, które dostałam w prezencie od Agi (dziękuję:*). To jeden z najpyszniejszych mazurków pod słońcem, wszyscy zajadali się nim z wielkim smakiem. 

Bardzo jestem ciekawa, jakie mazurki przygotowały moje kompanki od pieczenia czyli: Alcia, Anitka, Basia i Monia. Dziękuję Wam za wspólny wypiek i do następnego razu:). 

mazurek różany

mazurek różany

mazurek różany

Składniki:
*3 jajka
*1 szklanka cukru
*2 łyżki konfitury z płatków róży (u mnie płatki róży w cukrze)
*120 g zmielonych migdałów
*60 g tartej bułki

*opłatek do ciasta lub wafel (u mnie wafle)

*ok. 5 łyżek przetartej przez sitko konfitury z płatków róży (płatki róży w cukrze)

*100 g białej czekolady - u mnie czekolada ciemna gorzka

Wykonanie: 
Jajka utrzeć z cukrem i 2 łyżkami konfitury z róży. Dodać mielone migdały i tartą bułkę, wymieszać. Nagrzać piekarnik do 160 st. C.
Wyłożyć prostokątną blaszkę papierem do pieczenia, na to opłatek lub przycięte wafle. Ciasto rozłożyć równo, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (wbity patyczek powinien być suchy). Trzeba uważać, żeby nie przesuszyć zbytnio ciasta.
Upieczone ciasto przestudzić.

Delikatnie zdjąć pergamin, przełożyć ciasto na deseczkę czy paterę, na której będzie podawane. Posmarować je konfiturą z róży.

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej (można do czekolady dodać 1 łyżkę oleju neutralnego w smaku np. ryżowego) i polać mazurek. Ozdobić dowolnie. 

Smacznego:)

mazurek różany

mazurek różany

mazurek różany

19:00, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (49) »
poniedziałek, 26 listopada 2012

                           Znowu udało mi się kupić świeżą żurawinę. Od razu więc pomyślałam o tarcie żurawinowej, którą widziałam u Ani na blogu Addio Pomidory. Bardzo miałam na nią chęć, zatem jest. Pyszna, lekko kwaskowa od żurawiny i słodka od czekoladowego kremu z mascarpone. Wierzch posypany podpieczonymi migdałami (u mnie troszkę mocno podpieczone, jak widać). 

Tarta żurawinowa bierze udział w Żurawinowym Święcie Usagi.  

tarta żurawinowa

Składniki na kruchy spód:

*180 g mąki orkiszowej typ 700 (można zastąpić tortową)
*25 g jasnego trzcinowego cukru
*50 g jogurtu naturalnego
*1 łyżeczka soku z cytryny
*85 g zimnego masła
*szczypta soli 

Ponadto:
*340 g żurawiny
*3 łyżki cukru
*3 łyżki różowego wina
*skórka otarta z 1 pomarańczy
*100 g białej czekolady
*70 g mleka skondensowanego bez cukru
*70 g serka mascarpone
*50 g płatków migdałowych 

Wykonanie:
Przygotować kruchy spód. Jogurt naturalny połączyć z sokiem z cytryny, wymieszać. Masło posiekać na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. W zagłębienie wlać jogurt i masło. Wyrobić opuszkami palców najpierw do formy kruszonki, a następnie szybko zagnieść. Owijnąć w folię, wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować żurawinę. Owoce przełożyć do garnka, zalac winem i zasypać cukrem. Wymieszać. Gotować na dość dużym ogniu przez kilka minut, aż część owoców się rozpadnie. Odstawić.
W osobnym garnuszku na małym ogniu rozpuścić czekoladę z mleczkiem i mascarpone. Wymieszać do połączenia w jedwabistą i gładką konsystencję. Odstawić.
Migdały podprażyć na patelni. 
Piekarnik nagrzać do temparetury 180 stopni.
Ciasto wyłożyć do foremki (okrągłej, o średnicy 20-22 cm lub prostokątnej). Ponakłuwać widelcem. Piec przez 20 minut. 
Na podpieczony spód wyłożyć żurawinę. Zalać masą czekoladową. Posypać płatkami migdałowymi. 
Piec bez nawiewu przez 20-25 minut. Lekko ostudzić przed pokrojeniem. 

Smacznego :) 

tarta żurawinowa

tarta żurawinowa

l 

06:35, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (50) »
czwartek, 12 kwietnia 2012

                           Naprawdę wspaniały mazurek. Czekoladowa słodycz trufli przełamana kwaskiem konfitury przygotowanej z mrożonych owoców żurawiny. Kiedy ujrzałam ten przepis na blogu Addio Pomidory wiedziałam, że właśnie ten mazurek chcę mieć na moim wielkanocnym stole. Ucieszyłam się, gdy bez problemu znalazłam w sklepie mrożoną żurawinę. Mazurek jest naprawdę pyszny i wcale nietrudny do zrobienia, choć gotowanie konfitury i przecieranie przez sitko wymaga troszkę czasu. Przy pomocy dodatkowej pary rączek wszystko idzie sprawnie, a potem można zajadać się tym niezwykłym połączeniem. Polecam, pychota!

Aniu, dziękuję za przepis :)

mazurek z czekoladowa trufla

mazurek z czekoladowa trufla

Składniki:

Na spód

*75 g zmielonych migdałów 
*40 g cukru pudru 
*60 g masła 
*90 g mąki 
*½ łyżeczki proszku do pieczenia 
*2 łyżki śmietany (30 g) 
*1 żółtko 
 
Warstwa żurawinowa:
 
*340 g mrożonej żurawiny 
*4 łyżki miodu 
*½ szkl. czerwonego wina (użyłam Marsali) 
*½ łyżeczki cynamonu 
*4 łyżki cukru pudru 
*1 łyżka masła 
 
Na czekoladową truflę: 
*300 g mleka skondensowanego słodkiego 
*200 g czekolady deserowej
*50 ml mleka
 
Wykonanie:
Przygotować kruchy spód:  połączyć sypkie składniki. Wymieszać. Wysypać na stolnicę. Zrobić zagłębienie, w które wbić żółtko, dodać śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Całość posiekać i wyrobić szybko. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć do foremki o wymiarach 26x22 cm wyłożonej pergaminem (nie wałkowałam, wylepiłam spód formy ciastem). Piec 20 minut w 175 stopniach. 
Gdy ciasto odpoczywa w lodówce przygotować mus żurawinowy. Do garnka przełożyć mrożoną żurawinę, którą zalać miodem i winem*, dodać cynamon. Wymieszać dokładnie i gotować na średnim ogniu. Gdy żurawina zacznie pękać, ogień zmniejszyć, wymieszać dokładnie i gotować, aż soki wyparują niemal całkowicie. Należy uważać, by nie przypalić. Gdy powstanie coś na kształt gęstej konfitury zmiksować całość i przetrzeć przez gęste sito. Powstały mus posłodzić i gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, wymieszać. Zdjąć z gazu i dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia,a następnie zostawić do przestudzenia przez 10-15 minut. Tak przygotowany mus wyłożyć na upieczony spód i wstawić do lodówki.
Przygotować truflę.  W garnuszku wymieszać skondensowane mleko i połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy masa będzie jednolita dodać mleko. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia. Przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki na około 3 godziny. 

*mazurek spokojnie można podać dzieciom , gdyż alkohol wyparuje podczas obróbki termicznej
Smacznego:)
mazurek z czekoladowa trufla

mazurek z czekoladowa trufla
 
06:54, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (61) »
poniedziałek, 19 marca 2012

                         Lubimy mazurki. Te słodkie, pyszne ciasta, które piecze się na wielkanocny stół, ale nie tylko wtedy. Dzisiejszy wpis to wspólne pieczenie mazurków przez 7 WSPANIAŁYCH Babek: Alę, Anitkę, Annę-Marię, Asię, Basię, Monikę i mnie. Wybrałam przepis Anieli Rubinstein na mazurek migdałowy, którego podstawą jest ciasto z mielonych migdałów. Na wierzchu zaś wspaniała masa karmelowa z siekanymi migdałami. Mazurek jest słodki, nawet bardzo, ale bardzo dobry. Spód jest miękki, karmel twardy - całość bardzo fajnie chrupie.

Poniżej podaję przepis wraz z uwagami, przepisany z książki "Kuchnia Neli". Jestem bardzo ciekawa, jakie mazurki przygotowały moje kompanki od pieczenia:).

Dziękuję Wam :*

mazurek migdałowy Neli

mazurek migdałowy Neli

 

Składniki:

*450g migdałów blanszowanych

*3 krople (nie więcej) esencji migdałowej (użyłam likieru amaretto)

*450g cukru

*1/3 szklanki białek


Wykonanie:

Blachę o rozmiarach 27 na 20 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Można użyć tortownicy o średnicy 23 cm.

Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni oC. Zemleć 2/3 migdałów (300g), a następnie utrzeć je z połową cukru (225g). Pozostałe migdały posiekać i odstawić, resztę cukru wsypać do rondla. Do masy z migdałów i cukru dodać białka i 3 krople esencji migdałowej. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą w gęstą, gładką masę. Masę wyłożyć na uprzednio przygotowaną blachę. Zrobiłam to rękami. Wszystkie nierówności wyrównają się podczas pieczenia.

Masę migdałową piec w rozgrzanym piekarniku 35-40 minut, aż stwardnieje i nabierze złotobrązowego koloru. 

Polewę powinno się przygotować, zanim ciasto migdałowe ostygnie, gdyż po wyłożeniu jej na zimne ciasto twardnieje i pęka. 

Ciasto wyjąć z pieca i odstawić. Na średnim ogniu stopić pozostały cukier cały czas mieszając. Trzymać na ogniu tak długo, aż nabierze złotobrązowego koloru. Po zdjęciu karmelu z ognia natychmiast wrzucić do niego posiekane migdały. Masę karmelową szybko rozsmarować na ciepłym lub letnim (byle nie zimnym) cieście.

Gdy polewa wystygnie na tyle, by można ją było dotknąć, mazurek pokroić na kwadraty lub trójkąty.

Smacznego :)

mazurek migdałowy Neli

mazurek migdałowy Neli

20:00, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (82) »
 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Rabarbar
rabarbar
Uwielbiam wypieki z rabarbarem. Ciasto migdałowe z kwaśnymi badylami jest pyszne!
Truskawki
truskawki
Nie mogę doczekać się truskawek! To ciasto zrobię na pewno. Delikatne, smaczne, polecam :)
Drożdżowe
drożdżowe
Nie ma to jak zapach i smak pysznego, drożdżowego, ciepłego ciasta z owocami. Pyszności.