Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Makowe

niedziela, 08 stycznia 2012

                           Makowiec to jedno z najpyszniejszych ciast jakie znam. Na świątecznym stole obowiązkowo być musi, ponieważ wszyscy za nim przepadamy. Nigdy nie wychodzi mi idealnie. Pęknie albo się rozrośnie, ale zawsze jest bardzo smaczny. Uwielbiamy taki z dużą ilością masy makowej, w której jest mnóstwo bakalii. Od kilku lat robię makowca z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Ciasto drożdżowe jest idealne, pachnące, miękkie, świetnie się z nim pracuje. Masy makowej nie robię sama (wiem - grzech :P), kupuję gotową w puszce, bardzo mi ona pasuje. Wzbogacam tę masę dodatkowo miodem, orzechami, rodzynkami, skórką pomarańczową, mielonymi migdałami, likierem amaretto, dodaję ubite białka i jest pyszna. Nie mogę się powstrzymać przed wyjadaniem jej z prosto z miski, palcami. Zresztą nie tylko ja ;-).

Gotowe, upieczone strucle makowe lukruję oraz posypuję posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.

Ten przepis na moim blogu już jest o tutaj, ale przypominam go także dziś. Pyszny, pachnący, serdecznie polecam!

makowiec 

makowiec 

Składniki:

Ciasto:
*23 g świeżych drożdży
*6 żółtek
*80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
*ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)
*380 g mąki pszennej tortowej
*190 ml ciepłego mleka
*110 g masła, roztopionego i ostudzonego

Masa makowa:*(lub gotowa z puszki*)
*250 g maku
*25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
*25 g rodzynek, najlepiej sułtanek
*25 g smażonej skórki pomarańczowej lub
 kandyzowanej
*1/4 kostki miękkiego masła, 50 g
*1 kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie)
*5 jajek, oddzielnie żółtka od białek
*1 szklanka cukru pudru
*gotowa polewa lukrowa

Wykonanie:

Ciasto: Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Masa makowa: Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.

*Ja skorzystałam z 2 puszek gotowej masy makowej, do której wrzuciłam ubite białka pozostałe z ciasta (czyli 6 białek), 3 łyżki miodu, dodałam rodzynek i orzechów oraz 2 łyżki amaretto.

 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Przykryć luźno przeźroczystą folią i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami.

Smacznego :)

makowiec

makowiec 

08:50, majanaboxing , Makowe
Link Komentarze (72) »
sobota, 05 czerwca 2010

                  Ciasto bananowe z makiem spodobało mi się u Dorotki. Kupiłam banany i jak tylko dojrzały zabrałam się do pieczenia. Ciasto jest pyszne, bardzo Wam polecam! Miękkie, aromatyczne, wilgotne, wspaniałe! Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem. Gwarantuję, że nie postoi zbyt długo ;)

Ciasto robiłam już jakiś czas temu, kwiaty na jabłonce już przekwitły.

 bananowe z makiem 

 

Składniki:

*245g mąki pszennej

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

*1/2 łyżeczki cynamonu

*1/4 łyżeczki soli

*3 łyżki suchego maku

*170g bananów (waga w skórkach) - 1-2 sztuki

*90ml maślanki lub zsiadłego mleka

*113g miękkiego masła

*150g drobnego cukru

*2 duże jajka

 

Wykonanie:

Mąkę, proszek, sodę, przyprawy - przesiać do naczynia; dodać mak i odstawić.

W kolejnym naczyniu rozgnieść banany, najlepiej zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z maślanką, odstawić.

W misie miksera zmiksować masło, do puszystości. Dodać cukier i dalej miksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać banany z maślanką, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, miskując po każdym dodaniu tylko do połączenia się składników.

Formę na babkę (ja robiłam w formie z kominkiem) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka).

Lekko przestudzić w formie, potem studzić na kratce.

 

Składniki na lukier cytrynowy:

*70 g cukru pudru

*skórka otarta z 1 cytryny (pominęłam)

*1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie składniki na lukier utrzeć i ozdobić ciasto.

Smacznego :)

bananowe z makiem

bananowe z makiem

09:18, majanaboxing , Makowe
Link Komentarze (42) »
środa, 30 grudnia 2009

lj Na świątecznym stole prócz sernika nie może także  zabraknąć tradycyjnego makowca. W tym roku zrobiłam makowiec z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Ciasto drożdżowe jest wspaniałe, delikatne i puszyste. Długo zachowuje świeżość, a makowiec smakuje po prostu wspaniale, jest wilgotny i pyszny. Ciasto na makowiec zrobiłam praktycznie dokładnie wg przepisu, więc tak też go podaję. Masy makowej nie robiłam sama, skorzystałam z gotowej masy i muszę powiedzieć, że wyszło naprawdę przepysznie. Gotową masę troszkę wzbogaciłam dodając ubite białka, miód, orzechy, rodzynki. Z tego przepisu zrobiłam dwa duże makowce, ale z powodzeniem mogłam zrobić trzy.

Przepyszny tradycyjny makowiec dodaję do Kuchni Świątecznej i Noworocznej, którą organizuje Olga Smile oraz do Festiwalu (s)maku! Nette.

makowiec

Składniki:

Ciasto:

*23 g świeżych drożdży
*6 żółtek
*80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
*ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)
*380 g mąki pszennej tortowej
*190 ml ciepłego mleka
*110 g masła, roztopionego i ostudzonego

Masa makowa:*
*250 g maku
*25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
*25 g rodzynek, najlepiej sułtanek
*25 g smażonej skórki pomarańczowej lub
kandyzowanej
*1/4 kostki miękkiego masła, 50 g
*1 kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie)
*5 jajek, oddzielnie żółtka od białek
*1 szklanka cukru pudru
*gotowa polewa lukrowa

Wykonanie:

Ciasto: Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Masa makowa: Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.

*Ja skorzystałam z gotowej masy makowej, do której wrzuciłam tylko ubite białka pozostałe z ciasta (czyli 6 białek), 3 łyżki miodu, dodałam rodzynek i orzechów oraz 2 łyżki amaretto.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Przykryć luźno przeźroczystą folią i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami.

Smacznego:)

makowiec

makowiec

07:39, majanaboxing , Makowe
Link Komentarze (47) »
wtorek, 17 lutego 2009

                    Z ostatnich wypieków zostało  mi sporo białek i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Z pomocą przyszła mi Atinka podając kilka przepisów na ciasta z wykorzystaniem zbędnych białek. Wybrałam ciasto makowe z przepisu Dorotuś i to był dobry wybór:) Ciasto jest delikatne, miękkie, pachnące bakaliami i aromatem migdałowym.  To naprawdę świetny i prosty sposób na pyszne ciasto z samych białek. Robi się je bez użycia miksera a składniki odmierza na szklanki :)

piegus

Składniki:

*1 szklanka mąki pszennej

*1 szklanka maku suchego (nie trzeba mielić)

*1 szklanka białek

*1 szklanka cukru

*1/2 szklanki zimnego stopionego masła

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa)

*kilka kropel ulubionego aromatu do ciast (u mnie migdałowy)

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno (ubijałam ręczną trzepaczką), dodać cukier i dalej ubijać. Do otrzymanej masy dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat. Wymieszać.

Piec w keksówce około 50 minut (czasami krócej, zależy od piekarnika) w temperaturze 220 stopni. Można od góry przykryć folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekło. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

Po upieczeniu można polać polewą czekoladową .

Smacznego :)

piegus

08:30, majanaboxing , Makowe
Link Komentarze (73) »
poniedziałek, 29 grudnia 2008

  Makowiec obok sernika jest tradycyjnym ciastem na świątecznym stole. Makowiec zawijany z przepisu Dorotki tak nam posmakował, że nie korzystam z innego przepisu, tylko z tego. Jest pyszny, miękki, wilgotny. Nasz ukochany makowiec. Nie jest może zbyt kształtny,ale pyszny, naprawdę! Z tego przepisu wyszły mi trzy makowce :)

Uprzedzam, że zdjęcia nie są za ładne, ale chyba ładniejsze niż w zeszłym roku hi hi ;)

makwiec

Składniki na ciasto drożdżowe:

*3 szklanki mąki pszennej

*180ml mleka

*150g margaryny

*6 żółtek (białka odłożyć, będą potrzebne do masy makowej)

*45g drożdży

*6 łyżek cukru

*1,5 łyżki oleju

*pół łyżeczki soli

*1,5 łyżki spirytusu

*1 duże opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa (podaję wg przepisu Dorotki, ja korzystałam z gotowej kupnej masy makowej, dodając do niej jedynie białka):

*500 maku

*250g cukru

*100g rodzynek

*50g orzechów włoskich

*1 łyżka miodu

*olejek migdałowy do smaku

*cynamon do smaku

*1 łyżka margaryny

*skórka pomarańczowa wedle uznania

Ponadto:

*lukier

*trochę maku, skórki pomarańczowej do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem. Odstawić na około 15 minut.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa: Mak zaparzyć w 500ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Następnie dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które pozostało z ciasta).

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy.

Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut.

Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Przepis na lukier:

*pół szklanki cukru pudru

*2-3 łyżki gorącej wody

Rozetrzeć na gładką masę.

Smacznego :)

makwiec

08:35, majanaboxing , Makowe
Link Komentarze (38) »
poniedziałek, 12 listopada 2007

              Ten weekend upłynął w zapachu pieczonego makowca, gotowanego kapuśniaku i rogalików Świętego Marcina (niestety tylko kupionych). Zarówno makowiec jak i kapuśniak robiłam po raz pierwszy. Wszystko wyszło smakowicie. Makowiec aromatyczny, miękki, mokry, taki jaki Ukochany najbardziej lubi.

Najpiękniejszym komplementem jest to, że Ukochanemu i Synusiowi bardzo smakowało :) Dopinguje mnie to do próbowania swoich sił w pieczeniu kolejnych nowości i stwierdzam nieskromnie, że chyba nie ma już ciasta, którego nie umialabym upiec hi hi :D

I jeszcze mała prośba : jesli ktoś posiada przepis na rogale marcinowe, to bardzo poproszę :)

 

Oto makowiec:

 

Ciasto drożdżowe:

*3 szklanki mąki pszennej

*180 ml mleka

*150g margaryny

*6 żółtek (białka zostawić do masy makowej)

*45 dag drożdży

*6 łyżek cukru

*1,5 łyżki oleju

*pół łyżeczki soli

*1,5 łyżki spirytusu

*1 duże opakowanie cukru waniliowego

 

Masa makowa:

*500g maku

*250g cukru

*100g rodzynek

*50g orzechów włoskich

*1 łyżka miodu

*olejek migdałowy do smaku

*cynamon do smaku

*1 łyżka margaryny

*skórka pomarańczowa

 

Można użyć masy makowej gotowej takiej z puszki. Ja własnie z takiej skorzystałam :)

Lukier:

pół szklanki cukru pudru

*2-3 łyżki gorącej wody

 

Wykonanie ciasta drożdżowego:

1. Drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem, odstawić na około 15 minut.

2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

 

Wykonanie masy makowej:

1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zmielić.

2. Dodać pozostałe składniki .

3. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, pozostałym z ciasta.

 

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową. Zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając około 3 cm po obu stronach. w formie tuby. Jesli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką .

Pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30-40 minut.

Ciasto polać lukrem, można posypać makiem lub płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Przepis pochodzi ze zbioru przepisów Dorotki - "Moje Wypieki". Dziękuję:)

 

 

09:08, majanaboxing , Makowe
Link Komentarze (18) »
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Pierniczki
speculaas
Jedne z najpyszniejszych pierniczków pod słońcem. Dodatkowo są bardzo ładne. Polecam!
Sernik
sernik
Wykwintny sernik z rodzynkami, pyszny, wilgotny, mięciutki. Idealny na Święta!
Piernik
piernik
Piernik staropolski przełożony marcepanem i powidłami. Aromatyczny, pyszny. Bardzo polecam!