Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Przekładańce

poniedziałek, 01 lutego 2016

                        Ten tort posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom kokosa. Jest mocno wilgotny, wspaniale kremowy, bardzo kokosowy i pyszny. Dodatkowo przełożony jest dżemem truskawkowym. Wspaniale byłoby udekorować go świeżymi truskawkami, ale niestety ich nie miałam. Na torcie znajduje się 14 świeczek, bowiem to właśnie dziś 14 urodziny obchodzi mój Syn. Wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń Słoneczko :). 

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

tort kokosowy

tort kokosowy

tort kokosowy

 

Składniki na biszkopt czekoladowy:

*5 jajek
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
*1/3 szklanki kakao
*50 g gorzkiej czekolady, startej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie osiadła.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Uwaga: 

- boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

- po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

Krem kokosowy:

*2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22%
*750 g serka mascarpone
*1/3 - pół szklanki cukru pudru
*1 szklanka wiórków kokosowych
*2 łyżki likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. 

Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę. 

Postępowanie z mlekiem kokosowym: ostrożnie wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią biszkopt). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, przełożyć do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki (do kremu dodajemy całość).

Postępowanie ze śmietanką kokosową 22%: wystarczy ją otworzyć, przełożyć do misy miksera. 

Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników.

Poncz:

*woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego
*3 łyżki likieru kokosowego (u mnie pomarańczowy)

Składniki wymieszać.

W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort trzeba nasączyć herbatą/wodą/sokiem z truskawek wymieszaną z likierem kokosowym (2/3 szklanki herbaty i 1/3 szklanki likieru).

Ponadto:

*340 g dżemu truskawkowego
*świeże truskawki, do dekoracji (niestety nie miałam)
*wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu

Wykonanie

Na paterze położyć pierwszy z czekoladowych blatów. Naponczować. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć grubą warstwę kremu (około 1/4 całości). Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem, naponczować. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin.

Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami lub według uznania.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

tort kokosowy

tort kokosowy

tort kokosowy

sobota, 24 października 2015

                    Ten dzień. Osiem lat temu, jedna decyzja i jesteś. Jesteś ze mną osiem lat. Kwitniesz, rozwijasz się, zmieniasz. Uczę się wraz z Tobą - pieczenia, gotowania, fotografowania. Teraz jestem z Tobą rzadziej, doglądam, czasami karmię nowym wpisem, ale stoję w miejscu. Nie ma weny i czasu, bo są sprawy ważne i ważniejsze. Jednak jestem i będę, bo jesteś mój i będziesz. Dziękuję za te osiem lat. Mój blogu. :)

Dziękuję Wam Wszystkim kochani za to, że jesteście :*. 

Z okazji ósmych urodzin Majanowego Pieczenia, a także z okazji moich "kolejnych 18" urodzin mam dla Was tort michałkowy. Jest pyszny, mocno rumowy, o smaku czekoladowych cukierków, które ubóstwiam od wieków (wolę te klasyczne). Dwie masy - biała i klasyczna, do tego podpieczone orzeszki, dużo rumu, bardzo słodki, ale bardzo smaczny, idealny na takie okazje.

Dziękuję Wam :****

Źródło przepisu: Moje Wypieki

tort michałkowy

tort michałkowy

Składniki na jasny biszkopt:

*5 jajek
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać i przesiać, odstawić.

Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, ubijając po każdym dodaniu. Po kolei dodawać żółtka, dalej ubijając. Mąki wsypać do masy jajecznej. Powoli i delikatnie, by masa nie opadła, wmieszać je szpatułką. W surowej masie nie powinno być widocznej suchej mąki.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Delikatnie przelać masę biszkoptową, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić go (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić (w formie).

Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy (oddzielając boki nożykiem od formy), przekroić na 4 równe blaty biszkoptowe (najpierw wzdłuż na pół, następnie każdą część raz jeszcze na pół). Biszkopt można upiec dzień wcześniej (ja tak zrobiłam).

Krem michałkowy jasny:

*300 ml śmietany kremówki 36%
*pół szklanki pełnego mleka w proszku
*250 g białej czekolady
*125 g serka mascarpone, schłodzonego
*120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
*2 łyżki rumu

W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mikstury się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. 

Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności można ją przecedzić przez sitko), odstawić do wystudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do  mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać. 

Masę schłodzić w lodówce, do momentu przygotowania klasycznego kremu michałkowego.

Krem michałkowy klasyczny:

*300 ml śmietany kremówki 36%
*pół szklanki pełnego mleka w proszku
*250 g mlecznej czekolady
*125 g serka mascarpone, schłodzonego
*120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
*2 łyżki rumu

W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mikstury się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. 

Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności można ją przecedzić przez sitko), odłożyć do wystudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do  mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać. 

Masę schłodzić w lodówce, tylko do momentu lekkiego zgęstnienia.

Do naponczowania biszkoptu:

*1/3 szklanka wody
*1/3 szklanki ciemnego rumu

Wymieszać.

Dodatkowo do dekoracji tortu:

*6 białych 'Michałków'
*6 klasycznych 'Michałków'
*ok. 170 g orzeszków ziemnych (niesolonych), podpieczonych i posiekanych

Wykonanie

Pierwszy z blatów biszkoptowych położyć na paterze. Naponczować 1/4 mieszanki rumowej. Na wierzch wyłożyć połowę białego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem, naponczować 1/3 pozostałej mieszanki rumowej. Na blat wyłożyć połowę klasycznego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i naponczować go połową pozostałego alkoholu. Na wierzch wyłożyć resztę masy michałkowej jasnej i wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Naponczować go resztą alkoholu. Pozostałą klasyczną masę michałkową wyłożyć na wierzch tortu, wyrównać. Część masy bardzo cienką warstwą wysmarować boki tortu. 

Wysypując orzeszki na dłoń, przykładać je do boków tortu, przyklejając. 'Michałki' posiekać na drobne kawałki i udekorować nimi wierzch tortu. Tak przygotowane ciasto schłodzić.

Tort najlepiej smakuje wyjęty z lodówki na 30 minut przed podaniem (jak zmiękną kremy).

Smacznego :)

tort michałkowy

tort michałkowy

tort michałkowy

poniedziałek, 16 lutego 2015

                   Kostka Rocher to kolejne ciasto z wykorzystaniem znanych, smacznych pralinek. Jest rewelacyjne, wilgotne i delikatne. Smaczny orzechowo - czekoladowy biszkopt, krem Rocher z serka mascarpone i Nutelli, do tego delikatny krem śmietankowy, a na wierzchu czekoladowy sos. Całość rozpływa się w ustach. To pyszne ciasto przygotowałam na 13 urodziny mojego Syna jeszcze na początku lutego. :)

A dziś dodaję je do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka. :) 

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

kostka rocher

kostka rocher

 

Składniki na biszkopt orzechowo - czekoladowy:

*8 jajek (białka i żółtka osobno)

*180 g cukru

*120 g mąki pszennej tortowej

*40 g kakao

*200 g zmielonych orzechów laskowych

*pół łyżeczki proszku do pieczenia

*szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować (nie zmieniając końcówki miksera) do dokładnego połączenia. 

Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką.

Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. 

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem z piłką na 2 blaty.

Składniki na krem Rocher:

*400 g serka mascarpone, schłodzonego

*400 g Nutelli

*100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej

*pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Krem śmietankowy:

*500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

*100 g serka mascarpone, schłodzonego

*2 łyżki cukru pudru

W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.

Do nasączenia:

*1/2 szklanki likieru orzechowego, czekoladowego lub ciemnego rumu (użyłam wiśniówki)

*1/4 szklanki wody

Wymieszać.

Ganache z mlecznej czekolady:

*100 g mlecznej czekolady

*100 ml śmietany kremówki 36%

*1,5 łyżeczki golden syrupu (można pominąć, ja zastąpiłam miodem)

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Ponadto:

*pralinki ferrero rocher do dekoracji, około 20 sztuk

Wykonanie:

W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. Posmarować równo połową kremu Rocher. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić.

Na schłodzony przekładaniec wylać gęstniejącą polewę czekoladową (ganache). Schłodzić w lodówce. Udekorować pralinkami Ferrero Rocher.

Przed podaniem pokroić w kostkę.

Smacznego :)

kostka rocher

kostka rocher

 

d

sobota, 25 października 2014

                      Dokładnie wczoraj mój blog obchodził swoje 7 urodziny - jak ten czas leci!. Bez zbędnych słów, po prostu dziękuję Wam z całego serca za te wspaniałe 7 lat spędzonych tutaj, za wszystkie słowa, komentarze, maile, uśmiechy i uściski. Jesteście kochani! 

Zapraszam Wszystkich serdecznie na podwójnie urodzinowe ciasto (podwójne, bo i ja swoje święto niedawno miałam), kostkę wiśniową z przepisu Doroty. Kakaowe ciasto nasączone wiśniową nalewką,  przełożone pyszny wiśniowym kremem, a na to wszystko jeszcze sos czekoladowy. Bardzo pyszne! :)

kostka wiśniowa

kostka wiśniowa

Składniki na kakaowe blaty:

*3/4 szklanki oleju rzepakowego

*pół szklanki wody

*1 szklanka cukru

*3 łyżki kakao (płaskie)

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu:

*5 jajek, białka i żółtka oddzielnie

*pół szklanki drobnego cukru do wypieków

*1,5 szklanki mąki pszennej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.

Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. 

Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Krem wiśniowy:

*500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

*800 g wiśni (świeżych lub mrożonych - dałam mrożone)

*2 łyżki soku z cytryny

*5 łyżek cukru

*24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny

*około 100 ml wody

Wiśnie umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Nie ma konieczności przecierania skórek przez sitko (ale można to zrobić). 

Żelatynę zalać wodą, do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego puree z wiśni i dobrze wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia (uwaga: zbyt długie pozostawienie w lodówce spowoduje stężenie puree, nie można do tego dopuścić).

W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić do sztywności. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni, w trzech turach. Ubijać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: szybko gęstnieje). 

Czekoladowy sos (ganache):

*125 ml śmietany kremówki 36%

*125 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)

Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia polewy.

Ponadto:

*wiśnie z nalewki do dekoracji (można użyć z wiśni z syropu)

*pół szklanki cherry brandy (ja użyłam nalewki wiśniowej domowej roboty)

Wykonanie:

Na dużej tacy położyć pierwszy kakaowy blat. Lekko nasączyć połową cherry brandy (wylewając po łyżeczce na ciasto). Na niego wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem wiśniowy, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia kremu wiśniowego.

Po tym czasie po wierzchu ciasta równo rozprowadzić tężejącą polewę. Schłodzić. Przed podaniem pokroić na kwadraty i udekorować wiśniami z syropu.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

kostka wiśniowa

 

kostka wiśniowa

niedziela, 02 lutego 2014

                      Wczoraj mój Synek obchodził swoje 12 urodziny. Przygotowałam z tej okazji pyszny podwójnie czekoladowy torcik, z kuleczkową dekoracją. Torcik smakował wszystkim bez wyjątku - dzieciom i dorosłym. Jedyną jego wadą jest to, że jest za mały ;), a chciałoby się go zjeść więcej. Następnym razem zrobię z większej ilości składników. :)

Inspiracją był oczywiście przepis Doroty na ciasto podwójnie czekoladowe z Malteserami. Nie udało mi się znaleźć w sklepie Maltesersów, kupiłam więc kuleczki Milka Lila Stars z orzeszkiem w środku. Zrezygnowałam też z kawy inki w masie czekoladowej. Bardzo polecam ten torcik, był przepyszny!

I jeszcze raz wszystkiego najlepszego mój Synku :*.

torcik podwójnie czekoladowy  torcik podwójnie czekoladowy

Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:
*50 g gorzkiej czekolady
*50 g masła
*50 g drobnego cukru do wypieków
*2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
*50 g mąki pszennej
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na ciasto czekoladowe jasne:
*50 g białej czekolady
*50 g masła
*50 g drobnego cukru do wypieków
*2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
*50 g mąki pszennej
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem z mlecznej czekolady i kawy:

*500 ml śmietany kremówki 36%
*1 łyżka kawy zbożowej (nie dawałam)
*350 g mlecznej czekolady, posiekanej
*2 łyżki cukru pudru

W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc).
Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast).

Dodatkowo:
*3 opakowania Milka Lila Stars z orzechem (po 160g każde opakowanie)

Wykonanie
Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)

torcik podwójnie czekoladowy 

torcik podwójnie czekoladowy 

środa, 17 kwietnia 2013

                   Pani Walewska to jedno z najlepszych ciast, jakie piekę. Kilka razy robiłam podstawową wersję z płatkami migdałów, kremem migdałowym i dżemem z czarnej porzeczki. Natomiast orzechowy - bardziej jesienny wariant już od dawna mnie kusił, zarówno u Dorotuś, jak i później u Atinki. Ciasto jest przepyszne i prezentuje się bardzo efektownie, dzięki czemu z powodzeniem zastępuje tort, na przykład imieninowy. Smakowało doskonale. Bardzo polecam, nie tylko jesienią oczywiście ;-).

jesienna walewska

jesienna walewska

Składniki na formę 38 x 24 cm

Składniki na kruche ciasto:

*4 szklanki mąki pszennej
*350 g masła, zimnego
*3/4 szklanki cukru pudru
*6 żółtek
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*16 g domowego cukru waniliowego

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (ręcznie lub zmiksować w malakserze). Ciasto podzielić na dwie równe części. Spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Składniki na warstwę bezową:

*6 białek
*1 szklanka cukru
*1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
*20 dag łuskanych orzechów włoskich, posiekanych

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta wyłożyć do formy, wylepić dno, wyrównać. Posmarować połową powideł śliwkowych.

Składniki na warstwę bezową podzielić na dwie równe części. Najpierw z jednej części przygotować pierwszą bezę. Białka ubić w misie miksera na sztywną masę, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce. Ubite białka nałożyć na powidła, posypać połową orzechów włoskich.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 50 minut.

W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta kruchego i białek by powstały dwa jednakowe blaty.

Składniki na krem:

*500 ml mleka
*2 żółtka
*3 łyżki mąki pszennej
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*3 łyżki cukru
*16 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
*150 g masła, w temperaturze pokojowej
*100 ml likieru orzechowego, likieru z białej czekolady lub wódki (zrezygnowałam)

Przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodając wystudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Stopniowo dodawać alkohol, ucierając.

Na pierwszy placek nałożyć krem maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.

Składniki na polewę:

*75 g masła
*150 g czekolady gorzkiej

*kilka orzechów posiekanych - do dekoracji ciasta. 

W małym garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Polać po cieście. Można udekorować orzechami.

Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

jesienna walewska

jesienna walewska 

 

czwartek, 18 października 2012

                    Dzień pod znakiem tortu, życzeń i uśmiechów. I nie są to jeszcze urodziny bloga, a moje ;-). Dziękuję wszystkim serdecznie za życzenia i zapraszam na kawałek tortu urodzinowego. Zdecydowałam się zrobić tort czekoladowy Praga. Co zaskakujące nazwa tortu nie pochodzi od miasta, a od nazwy moskiewskiej restauracji. Tort jest bardzo smaczny, delikatnie czekoladowy, z masą będącą połączeniem masła i mleka skondensowanego. Dopełnienie stanowi glazura z konfitury morelowej. 

Przepis znalazłam u Dorotuś.

staromoskiewski tort czekoladowy Praga

staromoskiewski tort czekoladowy Praga 

 

Składniki na ciasto:

*6 jajek

*150 g drobnego cukru do wypieków

*115 g mąki pszennej

*25 g kakao

*40 g masła, roztopionego i wystudzonego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.

Białka oddzielić od żółek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 3 równe części.

Maślany krem kakaowy:

*1 żółtko

*20 ml wody

*120 g mleka skondensowanego słodzonego

*200 g masła

*10 g kakao, przesianego

*1 opakowanie cukru waniliowego (8g- dałam domowy cukier z prawdziwą wanilią, można dać nasionka z 1 laski wanilii)

W kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą) umieścić w miseczce żółtko wymieszane z wodą i mlekiem skondensowanym. Mieszać cały czas, podgrzewając, do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło utrzeć mikserem z cukrem wanilinowym. Łyżka po łyżce dodawać wystudzoną masę, cały czas miksując. Dodać kakao i zmiksować.

Na glazurę:

*55 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej, przetartej przez sitko


Polewa czekoladowa:

*60 g gorzkiej czekolady

*60 g masła

Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.

Wykonanie

Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu maślanego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Następnie wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta.

Wierzch i boki posmarować cienką warstwą konfitury. Wierzch i boki tortu oblać gęstniejącą polewą. Całość schłodzić.

Smacznego :)

*1 łyżka - 15 ml wody

staromoskiewski tort czekoladowy Praga

staromoskiewski tort czekoladowy Praga

staromoskiewski tort czekoladowy Praga 

piątek, 08 czerwca 2012

               U mnie też nie może zabraknąć biało-czerwonych akcentów! Zwłaszcza, że dałam się ponieść fali kibicowania, fali czapeczek, szalików, koszulek, flag i maskotek :). Ja to po prostu uwielbiam i czekałam na Euro bardzo (nawet paznokcie pomalowałam na biało-czerwono). I mecze lubię oglądać, kibicować, krzyczeć i piwo też wypiję, z sokiem... taa, nie liczy się, wiem ;P. 

           Zapraszam dziś na tort. Biało-czerwony, bo truskawkowy z masą mascarpone. Pyszny, delikatny, wilgotny. Można zjeść dokładkę, gdyż nie jest za słodki. Bardzo, bardzo smaczny. Jest to tort majowy jeszcze, mój imieninowy, ale nadaje się świetnie na dzisiejszy dzień rozpoczęcia Euro 2012! :).

Przepis z Kwestii Smaku

Kwiatuszki dostałam od Synka, zerwane na łące:*. Uwielbiam takie kwiatki:). 

tort truskawkowy

tort truskawkowy 

tort truskawkowy 

Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty czyli ilość składników podwoić):

*5 jajek, w temperaturze pokojowej, oddzielone żółtka od białek
*1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
*5 czubatych łyżek mąki pszennej
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie:

*16 łyżek (po 4 na 1 blat) zaparzonej i ostudzonej niezbyt mocnej herbaty z cytryną lub 8 łyżek białego wina wymieszanego z 2 łyżkami rumu i 2 łyżkami soku z cytryny lub 12 łyżek likieru truskawkowego bądź poziomkowego (u mnie likier poziomkowy, więcej niż 12 łyżek)


Masa mascarpone:
*250 g śmietankowego sera twarogowego
*2/3 szklanki cukru pudru
*750 g sera mascarpone
*250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)

oraz:

*1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej (dałam domową)
*500 g truskawek, pokrojonych w kostkę

Dekoracja wierzchu:

*garść gotowej małej bezy (dałam podłużne biszkopty)
*świeże truskawki

Dekoracja boków:

*1 szklanka 250 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej)
*2 - 3 garście małej, gotowej bezy (u mnie biszkopty)
*200 g truskawek, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:
Przygotować biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą.

Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 - 5 minuty, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany.

Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, aż biszkopt urośnie i będzie lekko zrumieniony. Studzić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić przez 15 minut. Wyłożyć na metalową kratkę.

Upiec drugi biszkopt jak powyżej. Po ostudzeniu każdy biszkopt przekroić na 2 blaty. Zachować okruchy na posypanie wierzchu tortu. Przygotować nasączenie biszkoptu.

Przygotować masę mascarpone: Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej.

Drugą połowę konfitury truskawkowej podgrzać, ostudzić i połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami (500 g).

Przygotować tort: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go 3 łyżkami nasączenia. Wyłożyć 1/3 część przygotowanych truskawek z konfiturą, a następnie rozsmarować 1/3 masy mascarpone. Położyć drugi blat biszkoptu, skropić nasączeniem, wyłożyć 1/3 część pokrojonych truskawek i 1/3 część masy. Położyć 3 krążek, nasączyć, rozłożyć ostatnią część truskawek i masy. Położyć ostatni, czwarty krążek, skropić go nasączeniem i posypać pokruszonym biszkoptem.

Udekorować boki: Ubitą zimną śmietanę kremówkę wymieszać z pokruszoną bezą (biszkoptami) i pokrojonymi truskawkami (200 g). Obłożyć boki tortu. Wierzch udekorować gotową bezą i truskawkami. Wstawić do lodówki.

Smacznego :)

tort truskawkowy

tort truskawkowy

tort truskawkowy 

niedziela, 06 maja 2012

                      Ciasto snickers było drugim ciastem imieninowym mojego Ukochanego, obok sernika z syropem klonowym i Pani Walewskiej. Warstwowe ciasto kakaowo-orzechowe z budyniowym kremem oraz masą krówkową. Bardzo smaczne i fajnie się prezentuje. Do ciasta orzechowego użyłam kupnych mielonych orzechów, które były trochę gorzkie. Bałam się, że całe ciasto będzie miało goryczkę w sobie, ale słodki krem i masa krówkowa złagodziły ten smak i całość była bardzo dobra. :) Muszę jeszcze dodać, że zabrakło mi kremu na pokrycie górnej warstwy ciasta, więc dorobiłam go wg przepisu na krem do ciasta Pani Walewska.

Przepis pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji, a ja znalazłam go na blogu Sweet Dreams u Martex. 

Mam lekkie zaległości z wpisami, to ciasto jest z marca ;).

snickers 

  

Składniki na ciasto kakaowe:

*7 jaj

*5 łyżek mąki pszennej

*2 łyżki kakao

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*3/4 szklanki cukru pudru

Białka ubić, pod koniec dodając cukier puder. Dodawać kolejno po żółtku, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wylać do formy (35x24), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min. w 180 st. C. Ostudzić, przeciąć na 2 blaty (piekłam dwa blaty osobno).

 

Składniki na ciasto orzechowe:

*250 g zmielonych orzechów

*3/4 szklanki cukru pudru

*1 łyżka mąki pszennej

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*5 białek

Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder, ubić na sztywno. Dodać orzechy wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Upiec w takiej samej formie jak ciasto kakaowe, 20 min. w 180 st. C.

 

Masa (radzę zrobić więcej):

*5 żółtek

*1/2 szklanki mleka

*1/2 szklanki cukru

*1 i 1/2 szklanki masła (około 1 kostka)

Żółtka wymieszać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając (uważać, aby nie zrobiła się jajecznica). Pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo masę żółtkową, utrzeć.

 

Dodatkowo:

*1 puszka masy krówkowej

*posiekane orzechy (opcjonalnie)

*starta, gorzka czekolada do dekoracji

Na jednym blacie kakaowym rozsmarować 3/4 masy, przykryć ciastem orzechowym. Na to rozsmarować masę krówkową, przykryć drugim blatem kakaowym. Wierzch posmarować resztą masy, posypać startą czekoladą i orzechami.

Smacznego :)

ciasto snickers

ciasto snickers 

sobota, 04 lutego 2012

                                  1 lutego mój synek obchodził 10 urodziny. Z tej okazji przygotowałam pyszny tort malinowy. Smak wybrał oczywiście jubilat :). Tort wszystkim bardzo smakował. Mocno malinowy, lekko kwaskowy dzięki owocom, naprawdę pyszny i delikatny. Dzięki temu, że nie jest za słodki można zjeść nawet dokładkę ;). Korzystałam z przepisu z książki "Pyszne ciasta czyli ciasta i ciasteczka na słodko i na ostro" wydawnictwa Prószyński Media. Dokonałam pewnych zmian w wykonaniu tortu, o czym piszę poniżej. Mały pees: zawsze mam problem z galaretką ;-).

tort malinowy

 

Składniki na biszkopt:

*6 jaj

*1 szklanka cukru

*1 szklanka mąki

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki na krem:

*25 dag masła

*żółtko

*2 serki homogenizowane naturalne (po 25dag )

*8 łyżek cukru pudru

*galaretka malinowa 

*75 dag malin (mogą być mrożone)

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Jaja ubić z cukrem na gęstą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy i upiec. Piekłam w 165 stopniach C przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i rzuciłam w formie na podłogę , z około 60 cm. Tak robiłam w tym przepisie, pomyślałam, że i tu nie zaszkodzi. No i nie zaszkodziło, wręcz przeciwnie, biszkopt w ogóle nie opadł. Wstawiłam go potem do otwartego, wyłączonego już piekarnika i tak studziłam. Po wystudzeniu biszkopt należy przekroić na 3 części. 

Krem:

Maliny rozmrozić. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem, dodać serki i wymieszać. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić. Połowę malin zmiksować. 

Krążki ciasta przekładać kremem, przy czym pierwszy posmarować najpierw zmiksowanymi owocami. Ja miałam więcej owoców, więc smarowałam każdy krążek, alby biszkopt nie był zbyt suchy. 

Ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Tort przybrać malinami, polać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.

Smacznego :)

tort malinowy

tort malinowy

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!