Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Ciasteczka

czwartek, 04 lutego 2016

                             Na Tłusty Czwartek pieczemy razem: Alcia, Atinka, Basia, Monia i ja. Każda coś, co kojarzy się z dzisiejszym świętem. Wprawdzie ja się trochę wyłamałam i moje faworki są w wersji odchudzonej, ale koniecznie chciałam takich spróbować. Faworki w wersji fit pieczemy w piekarniku zamiast w głębokim tłuszczu. Jest to z pewnością fajna alternatywa dla osób, które nie lubią smażonych chruścików lub po prostu dbają o linię, a mają ochotę na tłustoczwartkowe szaleństwo ;). Powiem tak - te faworki są smaczne, chrupiące, jednak bardziej suche niż tradycyjne. Mając porównanie stwierdzam, że warto jednak zaszaleć raz w roku i usmażyć tradycyjne. Wersja oczywiście warta spróbowania i porównania.

Dziękuję Kochane Babeczki za wspólne tłustoczwartkowe wypieki. Bardzo się cieszę, że udało nam się zebrać i upiec wirtualnie, ale razem :).

Źródło przepisu: Lawendowy Dom.

faworki fit

faworki fit

Składniki:

*400 g mąki

*6 żółtek

*8 łyżek jogurtu naturalnego

*2 łyżki koniaku lub innego alkoholu (u mnie likier pomarańczowy)

*1/2 łyżeczki soli

*cukier puder do posypania 

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. W środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać zagarniając do środka. Dodać jogurt, alkohol i sól. Zagnieść składniki, aby się połączyły. Ciasto wygniatać około 15 minut dość mocno, tak aby je dobrze napowietrzyć. Co jakiś czas uderzać w ciasto wałkiem. 

Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulę, zawinąć w folę i odłożyć na 30 minut by odpoczęło. 

Ciasto rozwałkować porcjami na cieniutkie placki. Każdy placek pociąć nożem lub radełkiem na paski o szerokości około 2 - 2,5 cm. Po środku każdego paseczka zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec paska. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 12 minut. Następnie ułożyć je w stosik i posypać mocno cukrem pudrem.
Smacznego :) 

faworki fit

faworki fit

 

20:01, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (19) »
wtorek, 13 stycznia 2015

                 Ciasteczka, które dziś prezentuję piekłam również jeszcze w grudniu przed świętami. Jak tylko je zobaczyłam musiałam wypróbować, zwłaszcza, że idealnie nadają się do stempelków. Zdaję sobie sprawę, że mój wpis mało aktualny już, ale ciasteczka są tak smaczne, że można je zrobić każdego dnia o każdej porze używając innych stempelków lub zrobić bez wzorków. Bardzo serdecznie polecam, były przepyszne, kruchutkie, pachnące, mniam!

Przepis znalazłam na blogu Kamili - Ogrody Babilonu.

świąteczne ciasteczka waniliowe

świąteczne ciasteczka waniliowe  

Składniki:
*200 g masła
*150 g cukru pudru
*360 g mąki pszennej
*1 jajko
*1 łyżeczka pasty waniliowej (użyłam domowego ekstraktu waniliowego)
*szczypta soli

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
Smacznego :)
świąteczne ciasteczka waniliowe
świąteczne ciasteczka waniliowe

świąteczne ciasteczka waniliowe
22:51, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (27) »
niedziela, 04 stycznia 2015

                     Przed świętami prócz pierniczków upiekłam także inne ciasteczka. Te, które dziś chcę Wam pokazać to kruche ciasteczka z pomarańczą, orzechami oraz aromatycznym kardamonem. Bardzo pyszne, rozpływające się w ustach. Były również fajnym świątecznym upominkiem do schrupania. :)

Przepis na ciasteczka znalazłam u Bei

ciasteczka z kardamonem

ciasteczka z kardamonem

Składniki:

*100 g miękkiego masła
*100 g cukru
*3 żółtka
*spora szczypta soli
*otarta skórka z dużej 1 pomarańczy
*6 kapsułek kardamonu (roztarte / zmielone nasiona, ok. ¾ łyżeczki)
*200 g mąki
*100 g posiekanych orzechów brazylijskich (lub innych – włoskich, pekanów.)

Wykonanie:

Masło zmiksować z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę; następnie dodać skórkę pomarańczową i kardamon oraz – stale ucierając – dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać orzechy i mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (minimum 30 minut, a najlepiej kilka godzin lub całą noc). Przed wałkowaniem pozostawić ciasto na chwilę w temperaturze pokojowej, a następnie – gdy jest już wystarczająco miękkie / plastyczne – rozwałkować na grubość ok. 5 mm (by nie musieć zbyt mocno podsypywać ciasta mąką możemy wałkować je przez papier lub folię spożywczą), wykrawać ciasteczka i układać je na wyłożonej papierem blasze. Schłodzić ciasteczka przez pieczeniem przez ok. 20-30 min., a następnie piec ok. 10-12 minut w temp. 180-200° (ciasteczka mają być lekko złote). Wystudzić na kratce i przełożyć do hermetycznej puszki.

Nie zapominajmy iż długość pieczenia zależy w dużej mierze od naszego piekarnika, dlatego po ok. 8 minutach radzę sprawdzać stopień wypieczenia ciasteczek (pieczone zbyt długo niestety będą później twarde…)

Smacznego :)

ciasteczka z kardamonem

ciasteczka z kardamonem

19:46, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (21) »
niedziela, 16 listopada 2014

                     Rzutem na taśmę, zdążyłam do Orzechowego Tygodnia przygotować ciasteczka. Pyszne, mięciutkie w środku, a na zewnątrz delikatnie kruche. Z domowym masłem orzechowym i wanilią, pięknie pachnące i bardzo smaczne. Serdecznie polecam. :)

Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka.

ciasteczka z masłem orzechowym

ciasteczka z masłem orzechowym 

Składniki:

*110 g masła, w pokojowej temperaturze

*180 g masła orzechowego

*150 g cukru 

*1 duże jajko

*ekstrakt waniliowy - pół łyżeczki

*130 g mąki

*pół łyżeczki sody

*szczypta soli


Wykonanie:

Utrzeć mikserem masło, masło orzechowe i cukier. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, chwile ucierać.

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą. Dodać do masy orzechowej i wymieszać. Łyżeczką nabierać porcję ciasta i w rękach formować kuleczki. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 3cm odległości i delikatnie spłaszczać widelcem. Piec około 15 minut w 160 stopni C.

Smacznego :)

ciasteczka z masłem orzechowym

ciasteczka z masłem orzechowym

ciasteczka z masłem orzechowym


22:55, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (30) »
poniedziałek, 01 września 2014

                 Kolejne wspólne pieczenie z kochanymi Babeczkami :). Tym razem zebrała się Wspaniała Siódemka, by razem upichcić ciasteczka na pożegnanie wakacji. Aż nie chce się wierzyć w to, że ten piękny letni czas niedługo się skończy... Jednak póki co cieszę się pysznymi owocami i ciepłem promieni słonecznych oraz smacznymi ciasteczkami, które upiekłam wspólnie z: Alą, Atinką, Basią, Ewelinką, Ewelajną i Monią. :)

Naszym motywem przewodnim są dziś ciasteczka, pod stempelki, ale niekoniecznie. Jestem bardzo ciekawa, jakie smakołyki zrobiły Dziewczyny. :) Ja korzystałam z przepisu Komarki i zrobiłam dwa rodzaje ciasteczek - słoneczne cytrynowe oraz czekoladowo-cynamonowe. 

Dziękuję Kochane Babeczki za wspólne ciasteczkowe pichcenie na pożegnanie wakacji i w ramach naszego Byle razem!

ciasteczka  ciasteczka

ciasteczka  ciasteczka

Składniki:

*250 g zimnego masła,
*140 g cukru pudru,
*300 g mąki, 
*1/2 łyżeczki soli,
*1 żółtko,
*1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
*2 łyżki kakao,
*1 łyżeczka cynamonu,
*skórka otarta z 1 cytryny,
*1 łyżeczka soku z cytryny,

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier puder i sól i wszystko wymieszać. Dodać posiekane masło, żółtko i cukier waniliowy. Szybko zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto podzielić na połowę. Do jednej części dodać kako i cynamon, do drugiej skórkę i sok z cytryny. Jeszcze raz szybko zagnieść obie porcje ciasta. Z każdej uformować wałek (o średnicy mniej więcej równej średnicy stempelków), zawinąć w folię przezroczystą i zostawić w lodówce na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Tu miałam problem, bo uformowałam za wąski wałek i na następny dzień musiałam ciasto rozwałkować. Wycinałam kółeczka kubeczkiem i odciskałam stempelki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wałki z ciasta pokroić na plastry grubości około pół centymetra. Na oprószonym mąką blacie odciskać na każdym plasterku ciasta wzór stempla (stempelki też muszą być oprószone mąką). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 minut. 

Smacznego :)

ciasteczka

ciasteczka

ciasteczka

20:04, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (27) »
poniedziałek, 06 stycznia 2014

                   Czytając "Grę o tron" zastanawiam się, jak wyglądają ulubione cytrynowe ciasteczka Sansy Stark. W mojej wyobraźni są one właśnie takie - kruche i delikatne. Przepis na te pyszne, cytrynowe ciasteczka znalazłam u Natalii. Zrobiłam je w formie serduszek i gwiazdek. :)

ciasteczka cytrynowe  ciasteczka cytrynowe

ciasteczka cytrynowe  

Składniki:

*250 g miękkiego masła

*starta skórka z 2 cytryn

*łyżeczka soku z cytryny

*100 g cukru pudru

*1 jajko

*1 łyżka zimnej wody

*335 g mąki (2  i 1/4 szklanki)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (około 4 mm grubości), podsypując mąką. Wycinać ciasteczka. Układać na blasze w niedużych odstępach.

Piec około 5 minut w temperaturze 190 stopni C. Wystudzić. 
Smacznego :)
ciasteczka cytrynowe

ciasteczka cytrynowe 

13:02, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (35) »
poniedziałek, 16 grudnia 2013

            Takie ciasteczka można zrobić zamiast pierników, bo one właściwie są jak pierniczki. Zawierają miód, przyprawę piernikową, pachną doskonale i smakują wspaniale. Na nich wypróbowałam moje stempelki z literkami, bardzo podobała mi się taka zabawa :). Miodowe korzenne ciastka upiekłam razem z Atinką w ramach VII Festiwalu Pierniczków. Kochana, bardzo Ci dziękuję za wspólne pieczenie i czekam na kolejne :*.

Źródło przepisu: Moje Wypieki Dorotuś.

miodowe  miodowe

miodowe  

Składniki na 20 sztuk:

*250 g mąki pszennej

*90 g cukru pudru

*2 łyżki płynnego miodu

*125 g masła zimnego

*1 jajko

*1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciastka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach można zrobić wzory stempelkiem lub literki.

Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok 10-12 minut do zezłocenia brzegów.

Wystudzić.

Można przechowywać do 2 tygodniu w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

miodowe

miodowe  miodowe

l  

21:50, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (31) »
czwartek, 07 lutego 2013

                         Wspólne pieczenie w karnawale, zwłaszcza w Tłusty Czwartek zobowiązuje do zrobienia czegoś pysznego i kalorycznego. Razem z Amber, Atinką i Margot umówiłyśmy się na faworki vel chrusty. Pierwotnie miała piec z nami także Jola, której przesyłam moc buziaków :*. 

Każda z nas wybrała inny przepis na chruściki i już jestem ciekawa jakie upiekły moje kompanki:). Ja szukałam czegoś włoskiego. Długo się nie zastanawiałam, gdyż w zeszłym roku Małgosia z Toskańskich Zapisków Spełnionych Marzeń podała kilka świetnych propozycji na włoskie chiacchiere (plotki). Między innymi ten przepis z Wielkiej Księgi Prawdziwej Kuchni Toskańskiej. Upiekłam więc toskańskie faworki/chrusty/cenci (jesli chcecie poznać więcej włoskich nazw faworków oraz kilka regionalnych przepisów, zajrzyjcie TU). 

Wyszły kruche, pyszne, ciemniejsze nieco, przez zawartość ciemnego rumu. Bardzo polecam! I wiecie co, mają bąbelki, mimo, iż nie tłukłam ciasta wałkiem, zatem wcale to nie tłuczenie sprawia, że faworki posiadają fajną bąblową powierzchnię :). 

Alu, Anitko, Aniu, dziękuję Wam za wspólny wypiek :). 

chiacchiere 

chiacchiere  

Składniki:

*300 g mąki
*50 g cukru (u mnie cukier puder)
*50 g masła (zamiennie można dać oliwę)
*2 jajka
*1 kieliszek vinsanto lub rumu (ja dałam ciemny rum)
*1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej albo cytrynowej
*szczypta soli
*olej do smażenia

*cukier puder do posypania

 

Wykonanie:
Na stolnicy wysypać mąkę, zrobić "górkę", w środku wgłębienie, do którego nasypać cukier, wlać masło bądź oliwę, kieliszek rumu, dodać skórkę pomarańczową lub cytrynową, sól oraz dwa jajka. Całość wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Rozwałkować cienko. Wykrajać paski, które potem dzielić na romby. W każdym rombie zrobić nacięcie. Formować faworki.

We frytkownicy (na patelni) rozgrzać olej i w gorącym smażyć faworki, po kilka minut z każdej strony aż będą rumiane.

Wykładać na ręcznik papierowy, aby wciągnął tłuszcz. Po wystudzeniu faworki posypać cukrem pudrem.
Smacznego :) 

chiacchiere

chiacchiere

chiacchiere 

20:00, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (55) »
wtorek, 17 lipca 2012

                      Te ciasteczka już mam na blogu, robiłam je razem z Alą i Atinką czyli moimi Muszkieterkami w zeszłym roku. Użyłam wtedy płatków róży oraz hibiskusa. Tym razem dałam same płatki róży, a ciasteczka zrobiłam dla Alci, żeby już powróciła na swojego bloga, bo bardzo za nią tęsknię. Ciasteczka są bardzo pyszne i nie można się od nich oderwać, zje się jedno to chce się więcej. Tak to już jest :). 

Pyszne ciasteczka dodaję do Kwiatowej Akcji Pinkcake

ciasteczka z płatkami roż

ciasteczka z płatkami roż 

Składniki na ok. 20 sztuk: 

*50 g cukru pudru
*100 g masła
*1/4 łyżeczki soli
*180g mąki tortowej
*1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
*1 szklanka suszonych płatków róży  
*1/3 szklanki żurawiny suszonej, posiekanej 
*1 łyżka wody, ostudzonej


Wykonanie:

Utrzeć masło , cukier. Płatki zalać wodą i zostawić na 10 minut. Do masła dodać mąkę , sodę, sól. Następnie płatki i żurawinę. Rozwałkować na prostokąt, ja zrobiłam wałeczek z ciasta. Schłodzić przez ok. 2 godziny w lodówce. Pociąć na 20 równych części.

Piec w 165 stopniach C przez około 20 minut.

Smacznego:)

ciasteczka z płatkami roż

ciasteczka z płatkami roż

ciasteczka z płatkami roż

l

20:04, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (65) »
czwartek, 24 maja 2012

                          Czas na ciasteczka! Dawno ich u mnie nie było. Przepis na te owsiane ciastka znalazłam już dawno na blogu Na kruchym spodzie. W końcu doczekały się upieczenia i wiecie co - będę je robiła częściej, bo są pyszne! Bardzo nam smakują w wersji z rodzynkami, ale także z gorzką czekoladą. Ciasteczka można zabrać ze sobą na piknik, do szkoły, pracy, na spacer, do ogrodu i chrupać z zadowoleniem :).

ciastka owsiane idealne

ciastka owsiane idealne

ciastka owsiane idealne

Składniki:

*70g masła

*145g brązowego cukru muscavado (jasny lub ciemny)

*32g jajek (1 małe)
*3,5g ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
*100g mąki pszennej 
*3,5g proszku do pieczenia
*1-2 g sody oczyszczonej
*1g soli
*85g płatków owsianych górskich (u mnie: 60g płatków owsianych, 15g wiórków kokosowych)
*72-73g rodzynek

Wykonanie: 

Masło utrzeć z cukrem, aż masa będzie jednolita, nie za długo. Powoli dodać jajko roztrzepane z wanilią. W osobnej misce połączyć suche składniki, oprócz rodzynek. Wymieszać niedbale z masą maślaną. Wsypać rodzynki, dokładnie wymieszać. Następnie ciasto wyłożyć na pergamin i utoczyć z niego wałek o średnicy takiej jakie chcemy mieć ciastka, wiedząc że się trochę powiększą. Zawinąć i zrolować. Włożyć do lodówki lub zamrażarki, aby ciasto stężało. Zimne ciasto pokroić cienkim nożem lub tasakiem na krążki grubości 1-1,5 cm, tak aby nie spłaszczać walca. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 160-170 z termoobiegiem przez 12-15 minut. Studzić na kratce. Można przechowywać w szczelnym pudełku.

Smacznego:) 

ciastka owsiane idealne

ciastka owsiane idealne

ciastka owsiane idealne

16:45, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (74) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!