Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Owocowe

niedziela, 04 września 2016

                     Ciasto maślankowe jest hitem szczególnie wiosennych i letnich wypieków. Można je upiec ze wszystkimi owocami, a więc i jesienią będzie smaczne np z jabłkami czy gruszkami. Piekę to ciasto od kilku lat, zawsze smaczne, mięciutkie, wilgotne i szybko znika. W tym sezonie piekłam z wiśniami oraz z połączeniem śliwek i moreli. Polecam ! :)

Źródło przepisu: Tobatka.

maślankowe z wiśniami

maślankowe z wiśniami

Składniki :

ciasto : 

*1 szklanka maślanki

*1 szklanka cukru

*2,5 szklanki mąki

*3 jajka

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*pół szklanki oleju

*1 cukier waniliowy

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

kruszonka :

*ok.100 g masła 

*cukier 

*mąka

wierzch :

*ok.500 g owoców (mogą być wiśnie, morele, śliwki)

*3-4 łyżeczki cukru

*opcjonalnie : 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki cukru brązowego, ziarenko tonki starte na tarce o najdrobniejszych oczkach

Wykonanie: 

Owoce umyć, wypestkować. Wymieszać z cukrem i opcjonalnie z cynamonem.

Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm).

Owoce odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto. 

Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier. 

Kruszonką posypać owoce. Wierzch posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem lub startą tonką. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-35 minut (moje piekło się około 45 minut). Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego :)

maślankowe z morelami

maślankowe z morelami

17:53, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (11) »
niedziela, 12 czerwca 2016

                      Kiedy piec takie ciasta jak nie teraz ;) . Najlepsze z najlepszym połączeniem na świecie - rabarbar i truskawki - pełne wiosny, pełne słońca, wspaniałe do jedzenia w plenerze, prosto z blachy. Bardzo polecam!

Źródło przepisu: Eksplozja Smaku

kruche z rabarbarem i truskawkami

Składniki na ciasto:

*2 szklanki mąki

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 szklanki cukru pudru

*3/4 kostki masła

*3 duże żółtka

*1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

 

Składniki na nadzienie:

*ok 0,5 kg rabarbaru lub truskawek albo pół na pół

 

Składniki na kruszonkę:

*195 g mąki

*100 g cukru

*1/2 kostki masła

*cukier waniliowy - 2 łyżki domowego

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto , uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki do formy 23x35 cm i dokładnie wylepić nim dno. Ja po prostu wylepiłam, nie ścierałam na tarce. Podpiec w piekarniku aż będzie lekko złote, wystudzić lekko. Truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć, pokroić na kawałeczki.

Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku i bardzo mocno podgrzać. Takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać na kruszonkę.

Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki/rabarbar, posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

kruche z rabarbarem i truskawkami

kruche z rabarbarem i truskawkami

22:15, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (15) »
niedziela, 24 kwietnia 2016

                  Dawno nie było ciasta, nieprawdaż? ;). Doczekałam się w końcu rabarbaru (choć jeszcze nie z ogródka), więc dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, dużo rabarbaru i pyszna maślana kruszonka. Wiosenne, pyszne ciasto, od którego nie można się oderwać. Bardzo polecam, można je również upiec z truskawkami. 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

rabarbarowe z kruszonką

Składniki na ciasto:

*120 g masła

*pół szklanki drobnego cukru

*3 duże jajka

*1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej

*3 łyżki skrobi ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*800 g rabarbaru

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia wymieszać, odstawić. 

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka jedno po drugim, po każdym dodaniu ucierać. Dodać wanilię, zmiksować. Dodać przesiane, suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia. 

Kruszonka:

*180 g mąki pszennej

*100 g cukru

*16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)

*120 g masła roztopionego 

Do naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać palcami tworząc kruszonkę. W razie potrzeby dodać więcej mąki (jeśli kruszonka będzie zbyt mokra) lub więcej masła (jeśli będzie zbyt sucha). 

Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę. 

Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, pokroić na kwadraty i podawać. 

Smacznego :)

rabarbarowe z kruszonką

rabarbarowe z kruszonką

21:21, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (26) »
czwartek, 15 października 2015

                           Były truskawki, czereśnie, wiśnie, porzeczki, maliny, teraz są śliwki, gruszki i jabłka. Koło się toczy. Co roku żal mi lata, co roku witam jesień kasztanami i złotymi liśćmi, czasem deszczem, czasem słońcem, czapką na głowie, rękawiczkami na dłoniach. Jestem spóźniona na autobus, spóźniona z pieczeniem ciast, spóźniona na Dzień Chleba. Marzną mi dłonie i nos. Mam chwile, gdy rzuciłabym to wszystko i z kubkiem gorącej herbaty z cytryną, imbirem i miodem zakopała się pod kocem z książką i ciekawskim kotem obok (bo na kolanach nie lubi). I takie chwile są potrzebne. A może do tego kawałek ciasta z cynamonem, lukrem i śliwkami? Chętnie :).

Źródło przepisu: Moje Wypieki

śliwkowe z cynamonem

śliwkowe z cynamonem

Składniki:

*125 g masła

*120 - 150 g drobnego cukru

*2 duże jajka

*180 g mąki pszennej

*60 g skrobi ziemniaczanej

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*90 g kwaśnej śmietany 19% lub 12%

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*1 łyżeczka cynamonu

*900 g śliwek węgierek lub innych (odpestkowanych i pokrojonych w ćwiartki)

 

Wykonanie: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon - przesiać do miski, odstawić.

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną i ekstraktem, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć kawałki śliwek, jedna przy drugiej.

Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować.

Składniki na lukier:

*1 szklanka cukru pudru

*3 - 4 łyżki gorącej wody

Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy grzbietu łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać trochę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. 

Smacznego :)

śliwkowe z cynamonem

śliwkowe z cynamonem

23:34, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (17) »
niedziela, 04 października 2015

                   Macie chęć na coś słodkiego, jednocześnie prostego i szybkiego do zrobienia? To ciasto właśnie takie jest - placek z kruszonki ze śliwkami i dodatkiem kokosa. Spodu nie trzeba chłodzić, a ciasto i tak wychodzi przyjemnie kruchutkie. Świetnie smakuje połączenie kwaskowych śliwek, kokosa w maślanym, kruchym spodzie. :) 

Źródło przepisu: Bake&Taste

kruszonkowe ze śliwkami

kruszonkowe ze śliwkami

Składniki:

*500 g śliwek

*250 g mąki

*125 g zimnego masła

*100 g cukru

*1 żółtko

*1 opakowanie cukru wanilinowego 

*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*skórka otarta z jednej limonki lub połowy cytryny

*opcjonalnie garść wiórków kokosowych

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać żółtko i masło pokrojone w kostkę - całość rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki. 3/4 kruszonki wysypać do formy, rozprowadzić na dnie i uklepać dłonią, tworząc równomierny spód ciasta. Formę włożyć do piekarnika by podpiec spód -  ok. 10-12 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić. 
W tym czasie umyć śliwki, osuszyć i przekroić na połówki usuwając pestki. 
Na podpieczony spód wysypać wiórki kokosowe, wyłożyć połówki śliwek i zasypać pozostałą kruszonką. Formę ponownie umieścić w piekarniku i piec ciasto kolejne 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany.
Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić ciasto do całkowite wystudzenia.
Smacznego :)
kruszonkowe ze śliwkami

kruszonkowe ze śliwkami
22:35, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (22) »
wtorek, 11 sierpnia 2015

                     Aktualne upały nie sprzyjają pieczeniu ciast, ja też piekę ostatnio dużo mniej. Czas wolny spędzam raczej na powietrzu niż w kuchni przy piekarniku, ale czasami oczywiście coś upichcę. Dzisiaj chcę pokazać Wam tartę, którą robiłam jakiś czas temu, a która skradła nasze serca i podniebienia. Tarta z pysznym nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym, z puszystą bezową chmurką na wierzchu, a to wszystko z dodatkiem aromatu ziarenek wanilii. Rewelacyjnie smakuje i fajnie wygląda. Bardzo polecam !:)

Źródło przepisu: Kuchnia w formie.

tarta rabarbarowa z bezą

Składniki (forma do tarty o średnicy 30cm):

Spód - ciasto kruche:

*250 g mąki

*120 g masła

*1 jajko

*1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

*500 g rabarbaru

*300 g truskawek

*200 ml śmietanki kremówki 30%

*1 laska wanilii

*5 żółtek

*1/3 szklanki mąki

*1/2 szklanki cukru

Wierzch:

*5 białek

*3/4 szklanki cukru

 

Wykonanie:

Ciasto kruche: masło zagnieść z mąką, aż powstaną grudki. Dodać cukier, jajko i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Można to zrobić mikserem. Uformować z ciasta kulę i włożyć na godzinę do lodówki. 

Pot tym czasie piekarniki rozgrzać do 180 stopni C, ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy. Docisnąć. Ciasto piec około 15 minut. 

Owoce umyć. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, truskawki na ćwiartki. Mąkę wymieszać z cukrem. W drugiej misce rozbełtać żółtka, dodać śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Masę śmietanowo-jajeczną wlać do suchych składników. Dodać pokrojony rabarbar i truskawki, wymieszać i wylać na podpieczony spód. 

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijać. Wyłożyć je na podpieczone ciasto z rabarbarem i piec jeszcze 30 minut w temperaturze 150 stopni C, aż wierzch się lekko zarumieni. Wystudzić. 
Smacznego :) 

tarta rabarbarowa z bezą

tarta rabarbarowa z bezą


22:26, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (16) »
sobota, 20 czerwca 2015

                      Przepyszne ucierane ciasto z owocami! Mięciutkie, wilgotne, z pysznymi truskawkami i rabarbarem, a do tego jeszcze pyszna kruszonka. Jak tu nie lubić takich wypieków? Bardzo polecam, można upiec ze wszystkimi owocami i w zasadzie piec je przez całe lato. :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki

ucierane z rabarbarem i truskawkami

ucierane z rabarbarem i truskawkami


Składniki:

*200 g masła
*szczypta soli
*160 g drobnego cukru do wypieków
*4 duże jajka
*200 g mąki pszennej
*40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego, waniliowego bez cukru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*600 g dowolnych owoców (dałam rabarbar i truskawki. Pół na pół).

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odstawić.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:

*150 g mąki pszennej
*100 g masła, schłodzonego
*50 g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

Smacznego :)

ucierane z rabarbarem i truskawkami

ucierane z rabarbarem i truskawkami

ucierane z rabarbarem i truskawkami

08:32, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (30) »
niedziela, 31 maja 2015

                Lubię ten cudowny wiosenny czas, kiedy mogę upiec proste i smaczne ciasto z rabarbarem lub truskawkami pachnącymi słońcem. Wiosna i lato dostarczają nam tylu pyszności, które można zajadać na surowo albo upiec z nimi coś dobrego. Dziś zapraszam na rabarbarowy wypiek z migdałową kruszonką. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, rabarbar idealnie do niego pasuje. Równie smaczne będzie z truskawkami, może także z porzeczkami je upiekę? Zobaczymy. ;) 

Źródło przepisu: Mała Cukierenka

rabarbar

rabarbar

Składniki na ciasto:

*200 g miękkiego masła

*160 g cukru

*1 opakowanie cukru wanilinowego 

*4 duże jajka

*250 g mąki pszennej

*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wierzch:

*600 g rabarbaru

 

Kruszonka:

*150 g mąki pszennej

*100 g masła

*70 g cukru

*1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (ja użyłam ekstraktu waniliowego domowego)

*2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów

*2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów

 

Wykonanie:

Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami (orzechami). Dodać posiekane masło, aromat i rozetrzeć palcami tak by powstała kruszonka. Dodać płatki migdałowe i wymieszać.

Ciasto: mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodawać po jednym jajku, ucierając po każdym dodaniu, aż składniki się połączą. 

Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 

Na wierzch wyłożyć rabarbar. Następnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Smacznego :)

rabarbar

rabarbar

rabarbar


19:36, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 18 maja 2015

                    Miękkie, delikatne, maślane ciasto z rabarbarem i mrożonymi malinami, pachnące waniliową kruszonką. Nie może u mnie zabraknąć rabarbarowego ciasta w sezonie, a to robiłam w ostatnim czasie dwa razy. Ciasto jest idealne w smaku, kwaskowe, jak lubię. Zresztą nie tylko ja. Bardzo Wam polecam :).

Źródło przepisu: Moje Wypieki

waniliowe z rabarbarem

waniliowe z rabarbarem



Składniki na ciasto:

*125 g masła
*120 - 150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (lub zwykły cukier i ziarenka z jednej laski wanilii)
*2 duże jajka
*180 g mąki pszennej
*60 g skrobi ziemniaczanej
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
*400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki ok. 2 cm
*300 g malin (odmrożonych i odsączonych) - można zrobić z wiśniami, jak autorka przepisu.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

Formę o wymiarach 24 x 34 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć owoce. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, kroić i podawać.

Składniki na kruszonkę:

*100 g mąki pszennej
*50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią
*60 g masła, roztopionego

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.

Smacznego :).

waniliowe z rabarbarem

waniliowe z rabarbarem

06:31, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (20) »
niedziela, 09 listopada 2014

                   To ciasto jest rewelacyjne! Robiłam je już z rabarbarem i morelami, w takiej bardziej letniej wersji. Na początku października upiekłam je ze śliwkami, figami oraz borówką amerykańską. Do ciasta dodałam również startą skórkę z limonki. Było pyszne, wilgotne, mięciutkie, z dużą ilością owoców i kruszonki. 
Przepis znalazłam na blogu Baika w kuchni i skorzystam z niego z pewnością wielokrotnie. Bardzo polecam!  
 

jesienne owocowe  jesienne owocowe

jesienne owocowe



Składniki na ciasto:

*250 g mąki pszennej 
*szczypta soli
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*200 g masła w temperaturze pokojowej
*200 g drobnego cukru do wypieków
*2 łyżki cukru waniliowego 
*4 jajka w temperaturze pokojowej
*1 łyżka ekstraktu z wanilii
*500-800 g owoców: u mnie śliwki, figi, borówki amerkańskie
*stara skórka z połowy limonki

Składniki na kruszonkę:
*160 g mąki
*80 g zimnego masła
*80 g cukru

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce umyć. Morele wypestkować, pokroić na ćwiartki. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.

Mąkę wymieszać z z proszkiem do pieczenia i solą. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym przez około 5 minut. Stopniowo dodawać po 1 jajku, za każdym razem miksując przez około 2 minuty. Wsypać mąkę w 3 partiach, za każdym razem delikatnie i krótko miksować tylko do połączenia się składników. Pod koniec wlać ekstrakt i szybko zmiksować.

Ciasto przełożyć do formy, ułożyć owoce, delikatnie wcisnąć je w ciasto i posypać przygotowaną kruszonką (mąkę posiekać z masłem i cukrem i szybko zagnieść).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę do suchego patyczka. Ciasto wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

jesienne owocowe

jesienne owocowe

10:38, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (17) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!