Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Babki i inne

sobota, 31 marca 2018

               Dzień dobry.

Mam dla Was pyszną, wilgotną, wielkanocną babę o pomarańczowym smaku, oblaną pomarańczowym syropem z dodatkiem rumu, a więc to taka babka z pazurem ;).

Życzę Wszystkim radosnych, pogodnych, pełnych ciepłej wiosny Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiam serdecznie :)

Źródło przepisu:  Kraina Sosny.

baba rumowa

Składniki na ciasto:

*500 g mąki pszennej

*30 g świeżych drożdży

*70 ml ciepłego mleka

*skórka z 1 pomarańczy

*150 g masła

*30 g cukru

*5 g soli

*6 jajek

 

Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru oraz mąki. Dodać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Do misy robota przesiać mąkę, sól, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, roztrzepane jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszać przez chwilę łopatką, a następnie wyrabiać robotem przy pomocy haka przez ok. 5-7 minut (na wolnych obrotach). Nadal wyrabiając wlać wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być gładkie, ale dosyć luźne. Misę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć do (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką) formy na babkę z kominkiem o pojemności 2-2,5 l. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośniętą babkę wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoty kolor przez ok. 35-40 minut. Gotową wyjąć z piekarnika i studzić przez 15-20 minut na kratce. Po tym czasie formę z ciastem odwrócić, wyjąć babkę i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować syrop.

 

Składniki na syrop:

*600 g cukru

*1400 ml wody

*200 ml ciemnego rumu

*sok i skórka z 3 pomarańczy

 

W rondelku zagotować cukier z wodą oraz skórką pomarańczową. Gotować przez 7-8 minut aż lekko zgęstnieje. Przelać przez sito (skórkę pozostawić do dekoracji) i wystudzić. Na koniec do wystudzonego syropu wmieszać rum i połączyć. Wystudzoną babkę ustawić na kratce,  wstawić do brytfanki i polać obficie syropem. Resztę syropu, która spłynęła do brytfanki przelać i polać ciasto ponownie. Czynność powtarzać do wchłonięcia całego syropu. Ciasto udekorować lukrem lub bitą śmietaną, skórką pomarańczową.

Smacznego! :)

baba rumowa

18:26, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (8) »
wtorek, 15 marca 2016

                        Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją babkę oblałam gorzką czekoladą, ale można z powodzeniem zrobić słodką polewę, lukier albo po prostu posypać cukrem pudrem. Babkę robi się bardzo prosto i szybko i jest smaczna :).

Źródło przepisu: Kuchnia szeroko otwarta

babka marmurkowa

babka marmurkowa

Składniki:

*4 duże jajka

*1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

*1 szklanka cukru

*1 łyżeczka cukru waniliowego 

*1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu waniliowego 

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*180 ml oleju lub 1 kostka masła 200 g

*2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Jajka, cukier, cukier waniliowy i ekstrakt ubić na puszystą pianę. 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodawać olej lub roztopione i przestudzone masło. 

Formę do pieczenia natłuścić i posypać bułką tartą. Ja robiłam w formie babkowej z kominkiem. 2/3 ciasta wlać do przygotowanej formy. 

Do reszty ciasta wsypać kakao, wymieszać. Kakaową masę wlać na jasną masę, robiąc esy floresy (u mnie kiepskie te esy;)). Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 40 minut. 

Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. 
Wyłączyć piekarnik, ciasto wyjąć, ostudzić. Polać polewą lub lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

babka marmurkowa

babka marmurkowa

22:48, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (18) »
piątek, 12 lutego 2016

                              Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo proste do zrobienia i po prostu smaczne. Gruba warstwa lukru pomarańczowego sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej cytrusowe. Zachęcam. :)

Źródło przepisu: Bake&Taste

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

 

Składniki na ciasto:

*170 g białek (u mnie 6 białek, około 205 g)

*3/4 szklanki drobnego cukru
*1 szklanka mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*skórka otarta z jednej cytryny
*2 łyżki soku z cytryny

Składniki na syrop pomarańczowy:

*sok z jednej pomarańczy

*3 łyżki cukru

 

Składniki na lukier:

*2 łyżki syropu pomarańczowego
*ok. 3/4 szklanki cukru pudru
*opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy/cytryny do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny - wymieszać, dodać ekstrakt waniliowy - wymieszać, dodać rozpuszczone masło - ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Ciasto przełożyć do foremki keksowej o długości ok. 25 cm.

Piec przez 35-40 minut - do suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować syrop.

Przygotowanie syropu

W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować 2-3 minuty i odstawić do ostudzenia.

Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je syropem (uwaga - dwie łyżki syropu zostawić na lukier).

Przygotowanie lukru

Do syropu dodać cukier puder i rozetrzeć - aż do uzyskania gęstego lukru. Polukrować ciasto. 

Smacznego :)

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

 
22:54, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (19) »
niedziela, 17 stycznia 2016

                  Od świąt nie piekłam nic słodkiego. Czas zatem na jakąś słodką przekąskę, niedzielne ciasto do kawy ;). Ciasto cytrynowe z cytrynowym lukrem jest miękkie, wilgotne, sprężyste, bardzo cytrynowe w smaku. Do tego jest szybkie, proste do zrobienia i bardzo smaczne. Same zalety. Jego jedyną wadą jest to, że szybko znika, polecam więc zrobić od razu z podwójnej porcji ;). 

Źródło przepisu: moje bistro.

ciasto cytrynowe

 

Składniki (na keksówkę):

*1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (230 g)

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki soli

*1/4 szklanki kwaśnej śmietany (60 g) - dałam jogurt naturalny

*1 duża cytryna (skórka i sok)

*250 g cukru

*200 g masła (w temperaturze pokojowej)

*5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)


Składniki na lukier:

*szklanka cukru pudru

*sok z 1 cytryny

 

Wykonanie:

Formę keksową (u mnie rozmiar ok. 30 x12 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia. W misie miksera zmiksować masło z cukrem dodać jajka, zmiksować. Dodać sok i skórkę z cytryny, śmietanę oraz mąkę z solą i proszkiem. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać. 

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Ciasto pęknie u góry, ale tak ma właśnie być. Sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczone. Może potrzebować nieco mniej czasu. 

Ciasto wystudzić. Przygotować lukier - cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, tak aby powstał gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru pudru (jeśli będzie za rzadki). Ciasto polać lukrem. 

Smacznego :)

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

19:31, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (28) »
sobota, 12 grudnia 2015

                             Korzenne dyniowe ciasto - kolejny aromatyczny wypiek wprowadzający w klimat świąt. Pięknie pachnie, jest mięciutkie i wilgotne, po prostu pyszne. Dynia nadaje ciastu wilgotność, nie czuć jej w smaku. Przyprawa piernikowa nastraja świątecznie. Świetne, bardzo polecam! :)

To pyszne ciasto dodaję do Korzennego Tygodnia, który prowadzi Ptasia.

Źródło przepisu: Smakołyki Bereniki.

korzenne dyniowe

korzenne dyniowe

 

Składniki:

*1 szklanka (160 g ) mąki pszennej

*3/4 szklanki (200 g) puree z dyni 

*2/3 szklanki (130 g ) cukru

*1/2 szklanki (120 ml) oleju

*2 jajka

*1-2 łyżeczki przyprawy do piernika

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

*1/2 łyżeczka soli

*1 łyżeczka cukru waniliowego (lub ekstraktu z wanilii)

*ewentualnie cukier puder do oprószenia ciasta

 

Wykonanie:

Zrobić puree z dyni. Dynię kroję na kawałki, piekę w piekarniku do czasu aż zmięknie. Kiedy się upiecze wyskrobuję miąższ ze skórki.

Do większej miski włożyć puree z dyni, cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy), wlać olej, wbić jajka. Składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać sól, przyprawę piernikową i wymieszać. 

Do mokrej mieszanki stopniowo dodawać suche składniki krótko mieszając, tylko do połączenia składników. 

Formę okrągłą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

Piec w 180 stopniach C przez około 35 - 40 minut sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego :)

korzenne dyniowe

korzenne dyniowe

k

23:15, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (16) »
sobota, 05 grudnia 2015

                        Zanim upieczemy pierniczki i pierniki w domu roznosi się zapach przypraw korzennych, które jesienią i zimą uwielbiam dodawać do ciast, kawy, naleśników, placuszków, czy owsianki. Cynamon, kardamon, anyż, imbir, gałka muszkatołowa mają swoje magiczne właściwości, nie tylko zapachowe, ale również rozgrzewające i jak dla mnie kojące. Zapraszam dziś na chlebek bananowy, który w swoim składzie ma kardamon oraz masło orzechowe. Bardzo mięciutki, wilgotny i oczywiście smaczny. 

Przepis dodaję do Korzennego Tygodnia prowadzonego co roku przez Ptasię. 

Źródło przepisu: Jadłonomia 

ciasto bananowe

ciasto bananowe

Składniki na dwie małe 20 cm foremki keksowe lub jedną większą (ja użyłam jednej większej). 

Suche składniki:
*2 szklanki mąki pszennej
*1/2 szklanki cukru trzcinowego

*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

*1/2 łyżeczki kardamonu

*1/4 łyżeczki soli


Mokre składniki:
*1 szklanka puree z bananów

*1/4 szklanki masła orzechowego

*1/4 szklanki oleju roślinnego

*1/3 szklanki mleka roślinnego 

*2 łyżki octu jabłkowego (nie dawałam)

*oraz: 1 - 1/2 szklanki jagód (nie dawałam)


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W małej misce połączyć wszystkie suche składniki.
W większej misce połączyć dokładnie wszystkie mokre składniki, można przy pomocy ubijaczki.
Następnie do mokrych składników dodawać po kilka łyżek mieszanki suchych i mieszać wszystko łyżką do momentu uzyskania gęstego, gładkiego ciasta. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać (nie dodawałam jagód).
Ciasto przelać do formy (użyłam jednej dłuższej keksowej) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika.

Piec przez 45 - 60 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złote i rumiane, do "suchego patyczka".

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

ciasto bananowe

ciasto bananowe

j

 
18:59, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (11) »
sobota, 02 maja 2015

                   Chęć i czas na cytrusowe wypieki jest zawsze. To ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie, a do tego bardzo proste i szybkie. Ma piękny pomarańczowy kolor i pomarańczowy smak. Bardzo serdecznie polecam i życzę udanego, słonecznego weekendu :).

Źródło przepisu: Mała Cukierenka.

łatwe ciasto pomarańczowe

łatwe ciasto pomarańczowe  

Składniki:
*2 szklanki mąki

*1 niepełna szklanka cukru 

*2 łyżki naturalnego jogurtu

*3 jajka

*1/2 szklanki oliwy lub oleju (oliwa jest wyczuwalna w smaku)

*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*1 płaska łyżeczka sody

*szczypta soli

*1/2 szklanki soku z pomarańczy

*skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami) 


Wykonanie:

Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

łatwe ciasto pomarańczowe

łatwe ciasto pomarańczowe

łatwe ciasto pomarańczowe

11:40, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (15) »
wtorek, 24 marca 2015

                       Bardzo smaczna, wilgotna, mocno pomarańczowa babka. Pięknie pachnie pomarańczą i wspaniale smakuje. Robiłam ją jakiś czas temu, gdy wzięła mnie chęć na cytrusowy wypiek. Będzie idealna oczywiście na zbliżającą się Wielkanoc. Można ją z wierzchu oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem. :)

Źródło przepisu: I love bake

babka pomarańczowa

babka pomarańczowa

Składniki:

*3 szklanki mąki tortowej

*1,5 szklanki cukru

*225 g masła 

*5 jajek

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

*1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy

*szczypta soli

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą. W oddzielnej misce zmiksować miękkie masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie naprzemiennie dodawać suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodać wanilię, skórkę z pomarańczy i wymieszać do połączenia.
Formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut, do "suchego patyczka".

Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku przez 15 minut, aby lekko ostygło, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć babkę z formy i pozostawić do ostudzenia.

Można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego :) 

babka pomarańczowa

babka pomarańczowa

19:19, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (20) »
piątek, 18 kwietnia 2014

                  Znakomita pomarańczowa babka, wilgotna, aromatyczna i mięciutka. Można ją upiec w ostatniej chwili przed świętami, więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na babkę świąteczną to proponuję właśnie taką pomarańczową. Jest pyszna, polecam! :)

Przepis znalazłam na blogu Ivki

babka pomarańczowa

Składniki:
*2 pomarańcze

*250 g masła
*3/4 szklanki cukru
*2 łyżeczki cukru waniliowego
*4 jajka
*400 g mąki pszennej 
*100 g mąki ziemniaczanej
*5 łyżeczek proszku do pieczenia (15 g)
*1/2 szklanki mleka
*cukier puder do posypania

Wykonanie:

Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha. Z owoców zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać przez sitko, aby pozbyć się niepotrzebnych cząsteczek.

Formę do babki o średnicy około 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masło zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Miksując dodawać skórkę pomarańczową i cukier waniliowy, a potem kolejno jajka. Miksować tylko do połączenia się składników. 
Oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, a następnie stopniowo dodawać do ciasta i starannie zmiksować. Wlać sok pomarańczowy oraz mleko, zmiksować. Ciasto przelać do formy. 
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Gdy całkiem ostygnie, wyjąć z formy. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
 
Smacznego :)
 
babka pomarańczowa 
 
babka pomarańczowa 
09:45, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (28) »
czwartek, 27 marca 2014

                        Cytrynowe ciasta są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Z dodatkiem cytrynowego lukru jeszcze lepsze. Takie bardzo lubimy. To ciasto szybko się robi i szybko znika. Jest bardzo smaczne, fajnie nasiąka lukrem. Koniecznie musicie skosztować. Ja zrobię je na pewno ponownie i to może już niedługo :).

Przepis z blogu Mniam...mniam.   

ciasto mocno cytrynowe

ciasto mocno cytrynowe                          

Składniki:

*3 duże jajka
*1 1/2 szklanki mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*3/4 szklanki cukru 
*3/4 kostki miękkiego masła
*2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
*skórka z 2 cytryn
*sok z połowy cytryny

lukier
*sok z 2 cytryn
*1 szklanka cukru pudru 


Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodać pozostałe składniki. Utrzeć. Formę keksówkę 9x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok 35-40 min w 160 st. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Kiedy ciasto jest upieczone chwilę je studzimy.W międzyczasie należy zrobić lukier mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny. 

Ciepłe ciasto nakłuć patyczkiem do samego dna, polać lukrem cytrynowym. 

Smacznego :) 

ciasto mocno cytrynowe

ciasto mocno cytrynowe 

21:33, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (46) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym