Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Serniki

czwartek, 12 maja 2016

                     Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, co mnie bardzo cieszy! :) W miniony weekend upiekłam sernik na kakaowym, kruchym cieście, z kruszonką i oczywiście rabarbarem. Sernik był pyszny! Wilgotny, chrupiący z wierzchu, z kwaskowym posmakiem rabarbaru i podkręcony delikatnie kokosem. Naprawdę pycha, polecam! :)

Źródło przepisu: Kwestia smaku.

sernik z rabarbarem

sernik z rabarbarem

Składniki na ciasto kruche:

*225 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)

*3 łyżki gorzkiego kakao

*1/3 szklanki cukru pudru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*150 g zimnego masła

*1 jajko


Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu sernikowego

*2/3 szklanki cukru pudru

*1 budyń waniliowy w proszku (37g) lub mąka ziemniaczana

*1 laska wanilii

*1 jajko

 

Rabarbar:

*400 g rabarbaru

*5 łyżek cukru pudru

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*7-8 łyżek wiórków kokosowych

*cukier puder do posypania (ewentualnie)

 

Wykonanie:

Ciasto kruche: do misy miksera (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Miksować (lub siekać) aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa serowa: do misy miksera włożyć twaróg, cukier, budyń i ziarenka z jednej laski wanilii, zmiksować na średnich obrotach miksera, nie za długo, do połączenia składników w jednolitą masę. Następnie dodać jajko i znów zmiksować do połączenia.

Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Przygotowane kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części - jedną mniejszą (będzie na górę - ja włożyłam ją do zamrażarki), drugą większą (na spód). Większą część rozwałkować i wylepić spód oraz około 3 cm boki. Wyłożyć masą serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać resztą posypki z cukru i mąki, następnie na wierzch wysypać wiórki kokosowe. Następnie zetrzeć na tarce resztę kakaowego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić zamknięty przez około 30 minut. Następnie otworzyć delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny a najlepiej przez całą noc. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

sernik z rabarbarem

sernik z rabarbarem

12:26, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (24) »
poniedziałek, 04 kwietnia 2016

                         Długo zastanawiałam się, jaki sernik upiec na święta. Chciałam, aby był to serniczek jednocześnie klasyczny i nowoczesny, delikatny w smaku. Czy da się to połączyć? Oczywiście, że tak! Oto sernik waniliowy, ze śmietankowym wierzchem, podany z wiśniową frużeliną, całość na ciasteczkowym spodzie. Pyszny, polecam!

Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi zmianami). 

sernik idealny

sernik idealny

 

Składniki na spód:

*ok 200 g ciasteczek owsianych (u mnie Digestive)

*50 g masła

Ciasteczka rozgnieść (można w malakserze). Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami tak, aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę ciasteczkową, ugnieść równomiernie. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*200 g cukru

*3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru

*5 jajek

*125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

*wanilia w dowolnej postaci - ja użyłam ziarenek z jednej laski wanilii (można użyć cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy albo pastę waniliową)


Składniki na wierzch:

*250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub 12%

*3 łyżki drobnego cukru


Dodatki:

*frużelina wiśniowa lubi inna, mogą być świeże owoce


Wykonanie:

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

Do misy miksera włożyć ser, cukier, mąkę. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie dodawać po 1 jajku, miksować do połączenia (około 30 sekund po każdym jajku). Dodać śmietankę, wanilię, zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy ze spodem ciasteczkowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około 50 minut do momentu aż masa serowa się zetnie. Sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na nim równomiernie śmietankę wymieszaną z cukrem. Wstawić do piekarnika z powrotem na jakieś 15 minut.

Wyłączyć piekarnik. Po około pół godzinie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i tak ostudzić sernik. Następnie włożyć go do lodówki, do schłodzenia.
Podawać z frużeliną wiśniową lub ze świeżymi owocami ułożonymi bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego :) 

sernik idealny

sernik idealny

sernik idealny 

 

20:53, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (18) »
sobota, 05 marca 2016

                  Znowu upiekłam sernik. Tym razem na czekoladowym spodzie brownie, z dodatkiem jajecznego likieru oraz czekoladą z nadzieniem toffi. Był pyszny! Wilgotny, mięciutki, z wyczuwalną nutą toffi oraz czekolady. Bardzo polecam, na niedzielę, na każdy dzień, a może skusicie się na święta?

Wzorowałam się na tym przepisie, bardzo lubię z niego korzystać. 

sernik toffi

sernik toffi

Składniki na spód (tortownica o średnicy 23 cm):

*100 g gorzkiej czekolady, najlepiej o dużej zawartości kakao

*100 g masła

*100 g cukru

*2 jajka

*100 g mąki pszennej tortowej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia 

*2 łyżki kakao

 

Masa serowa:

*1 kg mielonego twarogu

*4 jajka

*1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*2/3 szklanki cukru

*2 łyżki likieru Advokat 

*150 g - 200 g czekolady z nadzieniem toffi

 

Wykonanie:

Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem włożyć połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.

Przygotować masę serową. Do dużej miski włożyć twaróg,  mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników. 

Na upieczony czekoladowy spód wylać połowę masy serowej, następnie ułożyć pokrojoną czekoladę i przykryć pozostałą masą serową. 

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godzinę. Środek sernika powinien być z wierzchu ścięty. Ostudzić najpierw w zamkniętym piekarniku około 1/2 godziny. Następnie uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i wystudzić. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

sernik toffi

sernik toffi

sernik toffi

18:58, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (20) »
poniedziałek, 15 lutego 2016

             Bardzo tęsknię za wiosną i latem, za wszystkimi pysznymi owocami, które uwielbiam. Dobrze, że w lipcu zamroziłam truskawki. Mogłam teraz je wyjąć, zjeść parę ;), a resztę dodać do ciasta. Upiekłam sernik z czekoladą i truskawkami, które jednak w tym cieście nie są dominujące, a są owocowym dodatkiem. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Radzę zamiast budyniu waniliowego (którego użyłam) dodać budyń czekoladowy, sernik będzie na pewno ciemniejszy.

Ciasto dodaję do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka.

Inspirowałam się przepisem: Moje Wypieki, ale upiekłam właściwie zupełnie inny sernik.

sernik czekoladowy  

 

Składniki na spód:

*150 g ciastek owsianych (użyłam digestive)

*2 łyżki kakao

*30 g masła roztopionego

 

Ciastka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*3 jajka

*3/4 szklanki cukru 

*100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej

*125 ml śmietanki kremówki 36%

*2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu czekoladowego bez cukru (ja dałam waniliowy)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

 

Ponadto: 

*około 400 g truskawek (u mnie mrożone)

W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz roztopionej czekolady. Zmiksować do połączenia składników lub wymieszać rózgą kuchenną. Pod koniec miksowania dodać roztopioną czekoladę, nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia. 

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać, poukładać truskawki i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik. Po upływie około pół godziny uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Następnie ostudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :) 

sernik czekoladowy

sernik czekoladowy

 

czekoladowy tydzień

21:39, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 23 listopada 2015

                          Za oknem zrobiło się zimno, pada deszcz ze śniegiem, wieje wiatr. Rano gdy wstaję jest ciemno, kiedy wracam z pracy zapada mrok. Mam zatem mały kryzys jeśli chodzi o robienie zdjęć. Nie lubię tego. Jednak dziś mam na pocieszenie i rozweselenie sernik, który piekłam na początku października. Wtedy jeszcze mogłam zrobić takie radosne zdjęcia :). 

Sernik to mój pomysł na wykorzystanie puszki masy krówkowej. Bardzo smaczny, wilgotny, idealnie słodki. Polecam !

sernik z masą krówkową

sernik z masą krówkową

Składniki na spód:

*70 g masła

*225 g ciasteczek Digestive lub innych owsianych

Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć. Masło wymieszać z ciasteczkami na masę o konsystencji  mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm: wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie masę ciasteczkową przełożyć do formy, dokładnie wylepić spód, ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg mielonego twarogu

*4 jajka

*1/2 puszki masy krówkowej o wadze 400 g (czyli 200g)

*3/4 szklanki cukru

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 łyżka mąki

 

W misie miksera umieścić twaróg, cukier i jajka. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę, ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylać na spód ciasteczkowy, następnie wyłożyć łyżką masę krówkową, w różne miejsca, potem kilka razy delikatnie wymieszać patyczkiem z masą serową. Nie tak dokładnie, tylko żeby krówka wymieszała się nieco z twarogiem. 

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, trzymać ciasto w zamkniętym piekarniku przez około pół godziny. Po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki i tak wystudzić. Następnie schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Pozostałą połowę puszki masy krówkowej przełożyć do garnka, delikatnie podgrzać (tylko na tyle, żeby dała się dobrze rozsmarować) i rozprowadzić ją na wierzchu sernika. 

Smacznego :)

sernik z masą krówkową

sernik z masą krówkową

sernik z masą krówkową

18:03, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 24 sierpnia 2015

                  Tak dawno nie piekłyśmy nic razem i powiem szczerze, że stęskniłam się za tym. Wspólne pogaduszki na mailu, to zaplecze, którego tu nie widać, a które jest i kwitnie, czasem bardziej, czasem mniej, ale jest. Byle razem - obojętnie czy jagodowo, czy morelowo, czy jeszcze jakoś inaczej. Byle razem.

Wymyśliłam jagody, które w kolorowaniu buzi nie mają sobie równych. ;) Jagodzianki były, a jakże! Teraz jest sernik. Jagodowy, fioletowy, na spodzie brownies, taki sobie wymyśliłam, wymarzyłam i jest. Pyszny, nawet bardzo. 

Piekłyśmy razem: Atinka, Ala, Basia, Monika i ja. Dziękuję Morelowa Bando! :)

Źródło spód: Moje Wypieki

Inspiracja: sernik jagodowy (zmieniony przeze mnie).

sernik jagodowy

 

Składniki na spód:

*115 g masła

*100 g gorzkiej czekolady połamanej na drobne kawałki, 

*1 szklanka cukru

*2 dużej jajka, w temperaturze pokojowej

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*115 g mąki pszennej

Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajka ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*4 jajka

*3/4 szklanki cukru

*3/4 szklanki śmietanki kremówki

*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*2 łyżki mąki pszennej

*300 g jagód 

Wszystkie składniki (prócz jagód) umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia składników. Dodać jagody, zmiksować. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik. Po około pół godzinie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i w ten sposób wystudzić sernik. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na  minimum 12 godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

sernik jagodowy

sernik jagodowy

20:23, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (21) »
niedziela, 05 lipca 2015

             Moje sernikowe uwielbienie nie zna granic. Sernik mogę upiec w nocy z zamkniętymi oczami mając tylko pod ręką odpowiednie składniki ;). Tym razem połączyłam w serniku to co najpyszniejsze - czekoladę i truskawki. Efekt końcowy bardzo pozytywny, sernik smaczny, wilgotny, z wyczuwalną czekoladą. No i te truskawki! Wszystko smakowo zgrane.

Polecam serdecznie i życzę smacznego :)

sernik truskawkowo czekoladowy

sernik truskawkowo czekoladowy

sernik truskawkowo czekoladowy


Składniki na spód (tortownica o śr.23 cm):

*220 g ciasteczek owsianych w czekoladzie

*50 g masła roztopionego

Ciasteczka zmielić w malakserze na piasek. Wymieszać z masłem aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy wyrównując i dokładnie wylepiając dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*3/4 szklanki cukru

*4 jajka

*pół szklanki śmietanki kremówki 36%

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 tabliczka czekolady gorzkiej


Dodatkowo:

*ok. pół kilograma truskawek

 

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, ale ma pozostać płynna. Twaróg, jajka, cukier zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Wlać schłodzoną śmietankę kremówkę oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wszystko zmiksować do połączenia składników.

Podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Do mniejszej części masy twarogowej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej (i ostudzoną) czekoladę, zmiksować. Część białej masy wylać na przygotowany spód ciasteczkowy, resztę zostawić. Ułożyć w środku truskawki, przekrojone na pół, środkami do góry. Następnie wyłożyć masę czekoladową, delikatnie wyrównać.

Na wierzch wylać resztę masy serowej białej. Na górę poukładać truskawki, przekrojone na pół, środkami do góry. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, nie otwierać przez około pół godziny. Następnie uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika (np wkładając drewnianą łyżkę, by się nie zamknął) i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)

sernik truskawkowo czekoladowy

sernik truskawkowo czekoladowy

sernik truskawkowo czekoladowy

22:10, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (20) »
piątek, 24 kwietnia 2015

                    Bardzo smaczny sernik na spodzie z czekoladowych ciasteczek, z delikatnym musem czekoladowym. Wygląda bardzo fajnie i zaręczam, że wcale nie jest trudny do zrobienia, a naprawdę warto. Sernik robiłam na święta, co jeszcze widać na zdjęciach, ale pomyślałam, że może ktoś będzie miał ochotę spróbować go właśnie teraz. Polecam i życzę miłego weekendu. :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

sernik z musem czekoladowym

sernik z musem czekoladowym

Składniki na spód:

*160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (Oreo)

*30 g masła, roztopionego

Ciastka (w całości) i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.

Jeśli pieczemy w kąpieli wodnej - formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.

Składniki na masę serową:

*500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

*250 ml śmietany kremówki 36%

*3 duże jajka

*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

*1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*3 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150 stopni C przez około 45 minut w kąpieli wodnej* (ja piekę normalnie). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.

Składniki na mus czekoladowy:

*200 g gorzkiej czekolady (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)

*1 łyżka likieru kawowego

*3 łyżki wody

*30 g masła, w temperaturze pokojowej

*3 duże jajka, osobno białka i żółtka

*50 g drobnego cukru do wypieków

*100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia.

W międzyczasie, kiedy masa czekoladowa stygnie, ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając drobny cukier do wypieków, łyżka po łyżce. Powinna powstać sztywna piana.

Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia (lub zmiksować mikserem). Dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać.

W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać.

Mus czekoladowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc).

Przed podaniem na sernik zetrzeć na tarce kilka kostek czekolady.

Przechowywać w lodówce do 5 dni.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.

Smacznego :)

sernik z musem czekoladowym

sernik z musem czekoladowym

sernik z musem czekoladowym

23:29, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (24) »
piątek, 03 kwietnia 2015

                         Sernik na spodzie brownie, z czekoladą i śmietankową polewą - bardzo smaczny, wilgotny z intensywnym smakiem czekolady. Prezentuje się fajnie i pysznie smakuje. U mnie wprawdzie trochę spód za bardzo namókł, ale zdecydowałam się pokazać taki nieidealny, bo jest naprawdę bardzo dobry. Może Wam wyjdzie ładniejszy :).

Źródło przepisu: Moje wypieki

sernik marmurkowy

Składniki na spód brownie:

*50 g masła

*40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki

*pół szklanki drobnego cukru do wypieków

*1 duże jajko, w temperaturze pokojowej

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*50 g mąki pszennej

Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

*500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

*250 g serka mascarpone

*3 jajka

*1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*120 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę.

Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach); masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Płaską szpatułkę włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy, nie za mocno, by w masie powstał efekt marmurka.

Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną*. Po tym czasie sernik wysunąć z piekarnika, posmarować polewą śmietankową. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Schłodzony sernik oprószyć kakao.

Polewa śmietankowa:

*pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

*1 łyżka cukru pudru

Składniki dobrze wymieszać.

* sernik najlepiej piec w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą (tak zrobiłam); przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz

sernik marmurkowy

sernik marmurkowy


08:34, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 26 stycznia 2015

                  To jest dopiero fantastyczna sernikowa bomba! Sernik połączony z Nutellą, ciasteczko-orzechowym spodem, chrupiącymi kulkami Fererro Rocher oraz pysznym czekoladowym sosem. Rewelacja! Sernik rozpływa się w ustach, jest przepyszny. Robiłam go już na swoje urodziny w październiku, ale niestety nie zrobiłam zdjęć, więc na blogu się nie pojawił. Upiekłam go także na Święta. Wszystkim bardzo smakował, polecam bardzo! Oczywiście zdjęcia świąteczne, ale co tam, sernik można zrobić o każdej porze roku, dlatego go pokazuję. :)

Przepis z blogu Moje Wypieki.

sernik rocher

 

Składniki na spód:

*140 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
*1 łyżka kakao
*50 g orzechów laskowych
*30 g masła, roztopionego

Ciastka, orzechy, kakao i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić. 

 

Składniki na masę serową:

*500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
*400 g nutelli (1 słoiczek)
*125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
*1/2 - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
*5 dużych jajek
*3 łyżki mąki pszennej
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić twaróg i nutellę - zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut (można w kąpieli wodnej -  ja tak nie piekę). Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności piec dłużej. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Ponadto:

*6 (lub więcej) pralinek Rocher

Polewa czekoladowa:

*100 g mlecznej czekolady, posiekanej
*80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać mleczną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu.

Schłodzony sernik polać polewą czekoladową. Pralinki przepołowić i poukładać na górze.

Schłodzić. 

Smacznego :)

sernik rocher

sernik rocher

21:11, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (35) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!