Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz

Kokosowe

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

                 To już taka nasza mała tradycja. Pieczemy razem mazurki. Każda wybiera sobie przepis i właściwie do tej chwili nie wiem, jakie mazurki upiekły Dziewczyny. Fajne to jest, zaskakujące. :) Dziś zatem w 5 Mazurkowych Bab pieczemy na słodko: Ala, Atinka, Basia, Monia i ja.

U mnie mazurek kokosowy z przepisu Aganiok. Do ostatniej chwili nie wiedziałam, jaki upiec, a ponieważ mam zapas wiórek kokosowych i uwielbiam kokosowe wypieki to postawiłam właśnie na ten smak. Nie zawiodłam się, bo mazurek jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Kruchy spód, masa kokosowa z mlekiem w proszku i dekoracja z polewy czekoladowej - smakuje bardzo dobrze.  

Dziękuję moim kochanym Babeczkom za wspólne mazurkowe pieczenie i biegnę zobaczyć, jakie pyszności przygotowały. :) 

mazurek kokosowy  mazurek kokosowy

mazurek kokosowy  

Składniki na ciasto:
*120 g masła
*200 g mąki 
*szczypta soli
*1 rozmącone jajko
*2-3 łyżeczki wody
*1 żółtko
*skórka otarta z cytryny

Składniki na masę kokosową:

*120 ml mleka
*100 g masła
*40 g cukru
*1 ½ szklanki mleka w proszku
*2/3 szklanki wiórków kokosowych

 ewentualnie wiórki i czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Przygotować kruche ciasto: do miski wrzucić pokrojone zimne masło i mąkę i dokładnie zmiksować (w malakserze, można ręcznie, ja robiłam w moim KA). Gdy są dobrze wymieszane, dodać pozostałe składniki ciasta i zmiksować aż powstanie jednolita kula ciasta.

Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Następnie z ciasta uformować spód mazurka. Użyłam blaszki prostokątnej 25x35 cm wyłożonej pergaminem. 

Uformowane ciasto nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do lodówki.

Po tym czasie podpiec w 180 stopniach, około 30 - 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia. 

Przygotować masę :
Do garnka wlać mleko i masło i gotować przez chwilę z cukrem. Następnie dodać mleko w proszku i kokos. Wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wylać na kruche ciasto. Można udekorować wiórkami kokosowymi i wiórkami gorzkiej czekolady lub polewą czekoladową. Ja rozpuściłam tabliczkę gorzkiej czekolady z 30g masła. 

Smacznego :) 

mazurek kokosowy

mazurek kokosowy 

20:30, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (31) »
sobota, 19 maja 2012

                        Połączenie kwaśnego rabarbaru z aromatycznym kokosem oraz skórką cytrynową  w puchatym cieście - wiedziałam, że będzie pysznie! Przepis znalazłam u Bei, tak samo jak w zeszłym roku przepis na migdałowe ciasto z rabarbarem. Oba są świetne! Uwielbiam rabarbar w każdej postaci, a zatopiony w pysznym cieście smakuje po prostu rewelacyjnie. Tu z kokosem zgrał się idealnie, bardzo polecam! 

Ciasto dodaję do Rabarbarowej Akcji Olcika.:) 

kokosowe z rabarbarem

kokosowe z rabarbarem

 

na tortownicę o średnicy 22 cm (piekłam w tortownicy o śr. 20 cm)

Składniki:

*ok. 300 g rabarbaru
*200 g mąki
*60 g wiórków kokosowych
*¾ łyżeczki proszku do pieczenia
*½ łyżeczki sody
*3 jajka
*180 g cukru
*90 ml oliwy / oleju (lub 90-100 g stopionego i ostudzonego masła) 
*ok. 60 ml gęstego jogurtu 
*ok. 60 ml mleka kokosowego* (dałam zwykłe mleko)
*otarta skórka z 1 limonki (u mnie z cytryny)
*dodatkowo : 3-4 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki cukru

*2 łyżki płynów można zastąpić 2 łyżkami Malibu lub Limoncello

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°. Foremkę wyłożyć papierem i / lub natłuścić.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem i sodą. Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodać oliwę / olej lub stopione masło, otartą skórkę, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). 

Uwaga : ciasta nie należy zbyt długo miksować po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.

Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy i posypać je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałożyć rabarbar i posypać go cukrem.

Piec ok. 50 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego :)

kokosowe z rabarbarem

kokosowe z rabarbarem

 

14:18, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (67) »
poniedziałek, 14 maja 2012

                           Ciasto "Piña Colada" jest pyszne i orzeźwiające. Słoneczne połączenie dwóch aromatycznych owoców: ananasa i kokosa. Biszkopt, ciasto kokosowe, krem ananasowo-kokosowy, a całość udekorowana białą czekoladą. Jest wspaniałe! 

Za przepis dziękuję Elizie z bloga Moje Pasje.

ciasto pina colada

ciasto pinacolada

Składniki na biszkopt:

*4 jajka
*1 szkl. mąki pszennej tortowej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*1/2 szkl. cukru

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do żółtek. Dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wymieszać białka. Blaszkę (35x25) natłuścić dokładnie masłem i wysypać kaszą manną (ja natłuściłam i wyłożyłam papierem do pieczenia). Wylać na nią ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Składniki na kokosowy blat:
*4 białka
*1 szkl. cukru
*szczypta soli
*200g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i nadal miksować. Na koniec delikatnie wmieszać kokos. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (35x25) i piec ok 20 minut w temp 180 stopni (do lekkiego zezłocenia). Po upieczeniu wyjąć blaszkę. Delikatnie odwrócić ją z pomocą deski "do góry dnem" Z ciasta delikatnym ruchem zdjąć papier i przewrócić go z powrotem. Wystudzić na kratce.

Składniki na krem:
*1 puszka ananasa w zalewie (340g po odsączeniu/560g całośc)
*1 budyń śmietankowy (bez cukru) w proszku
*1 łyżka cukru 
*4 żółtka
*250g masła
*wiórki kokosowe do posypania
*biała polewa lub biała czekolada do polania

Ananasa odcedzić dokładnie, a krążki odcisnąć. Powinno nam zostać ok 1/3 litra zalewy. Odrobinkę odlać do szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej części rozprowadzić dokładnie budyń i wlać na gotującą się zalewę. Zagotować. Powstanie co jak przezroczysty kwaskowy kisiel ananasowy. Zdjąć z ognia, przykryć dokładnie folią (zapobiega tworzeniu się kożucha) i dokładnie wystudzić.
Masło utrzeć dokładnie dodając po jednym żółtku. Następnie do utartego dodajemy powoli wystudzony kisiel i dokładnie miksujemy. Odłożyć ok. 2 łyżki masy do osobnej miseczki. Plastry ananasa pokroić w kawałeczki i dodać do utartej masy. Wymieszać.
Masę ananasową wyłożyć na wystudzony biszkopt, przykryć ciastem kokosowym i posmarować go leciutko odłożoną wcześniej masą bez ananasów. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Można zrobić esy floresy z białej polewy lub białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Schłodzić w lodówce.

Smacznego:)

ciasto pinacolada

pinacolada

08:19, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (61) »
sobota, 10 września 2011

                    Dawno miałam chęć na domową granolę. Bardzo ją lubię, mój synek także, a taka domowa jeszcze lepsza niż kupiona. Robiłam ją już 3 razy. Za pierwszym troszkę za długo przetrzymałam w piekarniku, ale i tak była dobra. A ta jest idealna, będzie kolejna, bo już nam się skończyła;). Lubimy ją jeść na śniadanie z mlekiem, jogurtem naturalnym lub owocowym. Czasem dodaję suszoną żurawinę, którą bardzo lubię. Na zdjęciach granola z dodatkiem jogurtu i konfitury z rokitnika (którą kupiłam na Jarmarku Dominikańskim). Przepis znalazłam u Liski i troszkę go zmodyfikowałam pod nasze podniebienia :). Podaję z moimi zmianami na połowę porcji.

granola kokosowa

Składniki:

*150g płatków owsianych górskich

*130g płatków owsianych drobnych

*50g płatków migdałowych

*50g sezamu

*40g pestek słonecznika

*60 wiórków kokosowych

*150g miodu

*75g oleju roślinnego

*1 łyżeczka cynamonu

*50ml wody

*1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier z wanilią)

 

Wykonanie:

W garnuszku połączyć miód, olej, wodę i cynamon. Podgrzać, aż wszystko się roztopi, dodać wanilię. W misce wymieszać suche składniki i dokładnie połączyć je z miodem.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać płatki równą warstwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok pół godziny (może ciut więcej, zależy jak szybko będzie się rumienić; za pierwszym razem piekłam tak jak Liska, ale ponieważ miałam połowę składników to granola się troszkę przypaliła), co 10 minut należy przemieszać wszystko drewnianą łyżką, by równomiernie się rumieniło. 

Po upieczeniu dokładnie wystudzić i przełożyć do pojemnika, na przykład do słoika.

Smacznego :) 

granola kokosowa

granola kokosowa

 

07:59, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (46) »
czwartek, 07 kwietnia 2011

                        Robiłam je już dwa razy. Pierwszy raz na próbę, a drugi raz jako jedno z trzech ciast na marcowe imieniny mojego Ukochanego. Słone krakersy i słodki kokosowy, budyniowy krem świetnie się ze sobą łączą. Wspaniale dopełniają i całość smakuje rewelacyjnie.:) Przepis na to pyszne rafaello znalazłam u Basi i tak tez je podaję. Moją jedyną zmianą było to, że posypałam wierzch wiórkami kokosowymi, a nie płatkami migdałowymi. Pychota, polecamy!:)

 rafaello na krakersach

rafaello na krakersach

Składniki :
*0,5 l mleka
*200 g masła
*3/4 szklanki cukru
*1 cukier waniliowy
*2 płaskie łyżki mąki pszennej
*2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
*2 żółtka
*100 g wiórków kokosowych
*2 op. słonych krakersów (użyłam "Lajkonika")
*pół szklanki płatków migdałowych (u mnie: wiórki kokosowe)

Wykonanie: 

Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.

Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie średniej wielkości blachy (30 x 25 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).

Smacznego:)

rafaello na krakersach

rafaello na krakersach

19:31, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (75) »
niedziela, 02 maja 2010

 f  Macie chęć na kokosowy wypiek? Taki chlebek na pewno Wam posmakuje. Jest to właściwie ciasto, więc pozwoliłam je sobie oblać jeszcze dodatkowo czekoladą. Pyszne, pachnące, mięciutkie, nie za wilgotne i nie za suche, takie w sam raz. Bardzo nam wszystkim smakowało :) Tak mi fajnie pękło podczas pieczenia, bardzo mi się to spodobało!:)

Przepis znalazłam na stronie KuchniaTV, a dodaję go do akcji Ireny i Andrzeja "Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk".

karaibski chlebek kokosowy

karaibski chlebek kokosowy 

Składniki:

*2 1/2 filiżanki mąki (podane w filiżankach, moja jest spora,mieści około 190g)

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*filiżanka cukru pudru

*łyżeczka cynamonu

*orzech kokosowy starty na tarce z grubymi oczkami lub 150g wiórków kokosowych (u mnie wiórki - 180g)

*300ml mleka (dałam mleczko kokosowe)

*2 jajka

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*75g masła

 

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem oraz wiórkami kokosowymi. Wlać mleko roztrzepane z jajkami i wanilią. Wymieszać i dodać roztopione masło. Wyrabiać na gładką masę.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. Użyłam formy keksowej o wymiarach ok.32,5 na 8,5 cm., którą wysmarowałam margaryną i wysypałam bułką tartą.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

 

Opcjonalnie polewa czekoladowa:

*pół tabliczki czekolady

*ok 1-2 łyżek śmietanki kremówki

Rozpuścić i polać ostudzone ciasto tworząc esy floresy.

Smacznego :)

karaibski chlebek kokosowy

karaibski chlebek kokosowy

10:23, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (27) »
środa, 16 grudnia 2009

 h Lubicie połączenie kokosu i czekolady jakie zawiera w sobie batonik Bounty? My bardzo! Robiłam już maleńkie kuleczki bounty, robiłam ciasto o tej samej nazwie, które cieszy się u nas wielkim powodzeniem, a tym razem postanowiłam zrobić krajankę. Przepis znalazłam u Karolci na blogu For the body and soul. Nazwa blogu opisuje również moje uczucia do krajanki ;) Dla ciała i dla duszy - pyszna, o czekoladowym spodzie, ze wspaniałym kokosowym środkiem i warstwą czekoladową na wierzchu. Mmmmm...

Ja troszkę zmniejszyłam warstwę czekoladową, ale całość i tak smakuje cudownie! Musicie spróbować, polecam:) Krajankę dołączam do Kuchni Świątecznej i Noworocznej Olgi Smile.

krajanka czekoladowo-kokosowa

 

Składniki na spód:
*80 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
*80 g miękkiego masła
*70 g drobnego cukru do wypieków
*1 jajko
*150 g mąki
*2 łyżki kakao

Masa kokosowa:
*225 g wiórków kokosowych
*1 puszka (395 g) słodkiego mleka kondensowanego
*2 jajka

Masa czekoladowa:
*100 g masła (dałam 70g)
*300 g gorzkiej czekolady (dałam około 175g czekolady)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Formę do pieczenia o wymiarach 16 x 26 cm (u mnie 20x 20 cm) lekko posmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.


Przygotować spód krajanki : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodać rozpuszczoną czekoladę oraz roztrzepane jajko. Ubijać na małych obrotach, do czasu, aż składniki się połączą.
Do masy przesiać mąkę oraz kakao. Wymieszać, tak, aby składniki dobrze się połączyły.
Masę rozprowadzić równomiernie na dnie formy (można sobie pomóc palcami, ja wykładałam łopatką). Podpiec 15 minut.

Przygotować masę kokosową : jajka roztrzepać widelcem, wymieszać z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Rozprowadzić na podpieczonym spodzie. 

Piec 25 minut, lub do czasu, aż masa się zarumieni. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Przygotować masę czekoladową. Masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu, następnie zmiejszyć ogień, dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać metalową łyżką do czasu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masę wylać na masę kokosową.
Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Następnie pokroić na kawałki.

Smacznego :)

krajanka czekoladowo-kokosowa 

 

krajanka czekoladowo-kokosowa

06:37, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (55) »
piątek, 13 listopada 2009

b Moją pierwszą propozycją do Orzechowego Tygodnia Poleczki i Eli jest ciasto cynamonowo kokosowe nazywane chlebkiem. Ciasto bardzo spodobało mi się u Kasi z bloga Gotuję bo Lubię. Przepis czekał sobie spokojnie w kolejce, aż się doczekał;) Właściwie robiłam je identycznie jak Kasia, zmieniając tylko część mleka na mleczko kokosowe. Ciasto wyszło pyszne, aromatyczne, mięciutkie, pełne cynamonowo - kokosowego smaku i zapachu:) Polecam do popołudniowej kawki:)

cinnamon & coconut bread

Składniki:

*2 jajka

*300 ml mleka (dałam pół na pół z mleczkiem kokosowym)

*1 łyżka ekstraktu z wanilii

*350 g mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżeczki cynamonu

*250 g cukru

*150 g wiórek kokosowych

*80 g topionego masła

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kokosem. Jajka ubić z cukrem. Dodać wanilię i mleko. Mąkę połączyć z kokosem, cynamonem i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy mleczno jajecznej cały czas miksując. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Piec ok. 1 godziny, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już suche.

Smacznego :)

cinnamon & coconut bread

cinnamon & coconut bread

08:49, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (37) »
wtorek, 20 października 2009

                     Ostatnio u mnie kokosowo ;) Były hawajskie bułeczki,a teraz placek z kokosem z przepisu mojej mamy, który kiedyś dość często piekła. Lubię ciasta z kokosową chmurką na wierzchu, która tak fajnie chrupie i pięknie pachnie. Mama bardzo często robi podwójną porcję masy kokosowej i wtedy dodaje ją także do środka ciasta. Tak również wychodzi wspaniale, jeszcze bardziej kokosowo i bardziej mokro. Zapraszam na moją wersję placuszka. Kolejną zrobię z podwójną ilością masy kokosowej. Pyszności, polecam !:)

placek z kokosem

Składniki na ciasto (forma 24x34cm):

*1/2 kg mąki

*1 kostka margaryny (dałam masło)

*1/2 szklanki mleka

*2 szklanki cukru (wydało mi się za dużo, dałam 1 i 1/4 szklanki)

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżki kwaśnej śmietany

*4 jajka

 

Tłuszcz , cukier, mleko zagotować i ostudzić. Dodać jajka i resztę składników, wymieszać.

Składniki na masę kokosową:

*250g wiórek kokosowych

*200g cukru

*3 łyżki mleka

*120g masła

Masło, cukier, mleko zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Przestudzić.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, a na ciasto wyłożyć równomiernie masę kokosową. Można zrobić więcej masy i wtedy podzielić ciasto na dwie części, jedną część wylać do formy, rozłożyć na nie część masy kokosowej, następnie wylać drugą część ciasta i na górę pozostałą kokosową masę.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45 minut, ja piekłam troszkę dłużej.

Smacznego :)

placek z kokosem

10:24, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (51) »
wtorek, 07 kwietnia 2009

 logo  Wielkanoc to nie tylko czas tradycyjnych potraw i słodkości z kuchni staropolskiej, ale także innych pyszności, mniej tradycyjnych, które z pewnością urozmaicą klasyczny świąteczny jadłospis. Proponuję to pyszne rafaello, które dzięki swej delikatności rozpływa się w ustach. Kruchy spód, delikatna masa budniowa z dodatkiem ananasa oraz słodka kołderka bezowa z wiórkami kokosowymi. Jest naprawdę pyszne, nam smakowało obłędnie!

Przepis ze strony palce lizać.

rafaello 

 

Składniki:

Biszkopt:

*4 jaja

*1 szklanka cukru

*1/2 szklanki mąki tortowej

*1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżka octu spirytusowego

 

Beza:

*4 białka

*1 szklanka cukru

*20dag wiórek kokosowych

 

Masa:

*1 puszka ananasów

*4 żółtka

*25dag masła

*1 budyń śmietankowy

*3 łyżki cukru

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Zrobić biszkopt: białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z łyżką octu, połączyć z obydwoma rodzajami mąk i proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać pianę z białek. Wylać masę na prostokątną formę średniej wielkości wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 20 minut.

Zrobić masę: z ananasów odlać sok i uzupełnić go wodą tak by była cała szklanka. Zagotować. Do gotującego się soku wlać budyń rozmieszany w 1 i1/2 szklanki wody z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżek cukru. Gotować często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.

Masło utrzeć z 4 żółtkami, dodając po łyżce zimnego budyniu. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy. Jeśli masa będzie zbyt płynna można dodać około 2 łyżki żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Moja masa nie była luźna. Tak przygotowaną masę budyniową wyłożyć na biszkopt.

 

Zrobić bezę: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szklankę cukru. Delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi. Bezę piec w formie tej samej wielkości co biszkopt przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się lekko przyrumieni. Upieczoną bezę ostudzić i wyłożyć na krem.

Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

rafaello

 

08:15, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (63) »
 
1 , 2
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!