Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
wtorek, 16 grudnia 2008

              Przed słodkimi, świątecznymi wypiekami upiekłam razem z synkiem takie małe ciastka na ząbek, na małą ochotkę czegoś słodkiego. Ciasteczka są naprawdę proste, ale jakże smaczne! :) Bardzo nam smakują, świetnie pasują do kubeczka mleczka, kakao czy też gorącej herbatki w zimny dzień. A jak pięknie pachną...ach, jak to maślane ciastka :) Przepis na te pyszności znalazłam u Dorotki.

maślane

Składniki:

*120g miękkiego masła (musi być masło, margaryna się nie nadaje)

*3 łyżki cukru pudru

*150g mąki

*kilka kropel aromatu waniliowego, śmietankowego lub innego, ja dałam waniliowy

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść, można utrzeć mikserem. Z ciasta zrobić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, tworząc jednocześnie wzorek.

Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

maslane

08:44, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (122) »
niedziela, 14 grudnia 2008

   logoCzy ja coś mówiłam o tym, że do świąt nie będę niczego piekła? No, chyba nie mówiłam, co Siostra? ;) Kupiłam dziś banany, bo sobie przypomniałam o pewnym przepisie na muffiny, który znalazłam u Dorotki. Przepis był na trochę inne babeczki, ja go zmodyfikowałam, ale wyszły niesamowicie pyszne! Nie spodziewałam się takiego efektu. To najbardziej bananowe muffiny jakie jadłam, ba to najbardziej bananowy wypiek jaki zdarzyło mi się próbować! :) Zachwycaliśmy się nimi we trójkę. Są pyszne, pachną i smakują po prostu bananowo, a dodatkowo są ubrane w bananowe sukienki, które bardzo podobają się Synusiowi :) 

Tym przepisem kończę nasz wspólny Bananowy Tydzień:) A dedykuję go Siostrze!

banana

Składniki na 12 muffin:

*125g masła

*160g cukru pudru

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam aromat)

*3 dojrzałe banany

*4 łyżki kwaśnej śmietany

*2 jajka

*1 łyżeczka sody

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*300g mąki

*50g czekolady mlecznej posiekanej

Wykonanie:

W garnku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać cukier, wanilię, rozgniecione widelcem banany. Wlać śmietanę, dodać jajka i wymieszać. Dodać sodę, proszek do pieczenia, mąkę, wymieszać. Na końcu wrzucić czekoladę i wymieszać.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

bananki

banana

00:06, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (45) »
czwartek, 11 grudnia 2008

Zostałam dziś z ranka bardzo milutko zaskoczona nominacją do Uber Amazing Blog.

logo

Niespodziankę w postaci nominacji otrzymałam od Edysi, za co ślicznie dziękuję. Kompletnie się nie spodziewałam takiego wyróżnienia i bardzo, bardzo się z niego cieszę! :))))

Update:

To cudowne wyróżnienie otrzymałam również od : Siostry (i to podwójnie,bo wyróżniła też mój zamknięty blog zdjęciowy, nominowała go także Olianka :*), Casi, Tili, Liski, Notme, Kuchareczki58, KasiCGrumko i Zołzika Jejku, jak się cieszę!!! :D Dziękuję, dziękuję Wszystkim moooocno ! Jesteście kochani ! :)))

Powiem szczerze,że nie sądziłam, iż mój blog może sprawić tyle radości, a moja osoba i moje wpisy wywołać uśmiech na Waszych twarzach. Jestem niesamowicie zaskoczona tyloma wyróżnieniami, jest mi tak bardzo, bardzo miło !!! :)))

Oto zasady nominacji:

Uber Amazing Blog jest przyznawana osobom które:

* inspirują Ciebie;
* przedstawiają zdumiewające, niesamowite informacje;
* mają dużo do poczytania;
* zawierają zdumiewające projekty;
* są jakieś inne powody, dla których sądzisz, że są niesamowite.

Zasady przyznawania tego wyróżnienia są następujące:
* należy umieścić logo na swoim blogu;
* należy wyznaczyć przynajmniej 5 blogów (może być więcej), które są dla Ciebie Uber Amazing (Super Zdumiewające)
* należy powiadomić wyróżnionych, że otrzymali nagrodę Uber Amazing Blog, przez wpisanie komentarza na ich blogach;
* podać link do bloga i osoby, która otrzymała nagrodę-wyróżnienie od Ciebie.

                     Było mi bardzo ciężko wybrać tylko kilka blogów, gdyż odwiedzam ich mnóstwo i w każdym z nich znajduję inspirację, znajduję coś dla siebie i każdy z nich jest niesamowity.

To dla Was wszystkich moi drodzy ode mnie z podziękowaniami i uśmiechami radości :

mis

Wiedzcie, że uwielbiam Was wszystkich i  Wasze blogi, a nominuję:

4 blogi kulinarne:

Historie Kuchenne Siostry - za niesamowite opisy, nieziemskie poczucie humoru i całokształt :)

Moje Wypieki Dorotki - za inspirację i motywację do pieczenia i stworzenia własnego bloga

White Plate Liski - za cudowne zdjęcia, ciepłe opisy, wywołujące wspomnienia i wzruszenia

Notme Gotuje - za ukochane włoskie jedzenie i przepiękne zdjęciowe reportaże z kuchni 

3 blogi inne:

Galapagos - za ciepło, wzruszenia, za opowieści o Kubie

Nigu - za cudowny humor i opisy doprowadzające mnie do radości

Czarodziejka Irytek - za całokształt tworzenia i niezawodną pomoc

i 2 zamknięte:

Zacisze Pauli - za to jaka jesteś niebieskooka Paulito:)

Oliankowo - za wiedzę o imionach i za całokształt twórczości  :)

 

09:45, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (44) »
wtorek, 09 grudnia 2008

   logoU mnie dziś bananowo pachnie nawet kawa ! :) Pierwszy raz piłam taką pyszną, zimną kawę. Zobaczyłam ją u Casi i nie mogłam przejść obok niej tak po prostu, obojętnie. Jesty pysznie bananowa, wspaniale orzeźwiająca. Dlaczego ja jej wcześniej nie znałam? Teraz wiem, co będę piła w gorące, letnie poranki :)

kawa

Składniki:

*1 banan

*120ml zimnego mleka

*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

*1 łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

Banana, mleko, kawę i cukier wrzucamy do blendera i dobrze miksujemy. Podajemy od razu w wysokich szklankach.

Smacznego :)

kawa

20:25, majanaboxing , Napoje
Link Komentarze (30) »
poniedziałek, 08 grudnia 2008

bananowe logoRozpoczynamy kolejną zabawę blogową pt  "Bananowa Kuchnia", zaproponowaną przez Myszkę. Upiekłam więc w końcu ciasto bananowe, zwane bananowcem, na które przepis dostałam od niebieskookiej Paulity i jej właśnie ten wpis i to ciasto dedykuję. Bananowiec jest pyszny,intensywnie smakuje i  pachnie bananami, a pianka dodaje mu delikatności i uroku. Ciasto jest lekkie, puszyste. Koniecznie muszę się pochwalić, że pierwszy raz wyszedł mi tak wysoki biszkopt !

bananowiec

Składniki na biszkopt:

*4 jaja

*1 szklanka cukru pudru

*1/2 szklanki mąki pszennej

*1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

*2 łyżki przegotowanej wody

*1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Jajka zmiksować z cukrem pudrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie wodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem zmiksować na gładką masę i wstawić do piekarnika. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Warstwa bananowa:

*4 większe banany

*1 masło

*1 żółta galaretka

*3 żółtka

*1 szklanka cukru pudru

*1 łyżka żelatyny

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody.

Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać rozdrobnione banany, utrzeć. Wlać galaretkę, dodać żelatynę i zmiksować.

 

Warstwa piankowa:

*3 białka

*1/2 szklanki cukru pudru

*1 galaretka dowolnego koloru (ja dałam o smaku owoców leśnych)

 

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Wymieszać.

 

Na ostudzony biszkopt nałożyć masę bananową, następnie piankę. Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

bananowiec

11:11, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (52) »
piątek, 05 grudnia 2008

               W dniach 4-7 grudnia odbywa się w Gdańsku Festiwal Czekolady. To raj dla smakoszy, jest tam degustacja różnego typu czekolad (sama spróbowałam oczywiście "zmiętą", marcepanową i czekoladę z whisky), można obejrzeć rzeźby wykonane z czekolady przez uczniów i studentów szkół plastycznych, a także podziwiać kolekcję opakowań po czekoladach. Och, te opakowania nas wzruszyły - czekolady "Olivia", "Finezja", "Mela", "Alibaba" już nie zobaczymy w sklepach. :)

Można także wziąć udział w konkursowej degustacji deserów marcepanowych w polewie czekoladowej przygotowanych przez francuskiego mistrza cukiernictwa Yannicka Chauveta, którego kunszt można oglądać podczas trwania festiwalu. 
 
Dodatkowe informacje: http://www.festiwalczekolady.pl/

Organizator: Kino Neptun
Zrobiliśmy kilka zdjęć :
czekolada
Tratwa meduzy z czekolady
hevelius
Heweliusz
tasma
Taśma filmowa
wiatrak
Wiatrak z czekolady
laska
Czekoladowa pani
rzezba
Rzeźbienie w czekoladzie
f
Obtaczanie marcepanu czekoladą
kolekcja
Kolekcja opakowań po czekoladach.
21:02, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (34) »
czwartek, 04 grudnia 2008

                          Muffinki tak bardzo mnie urzekły u Atinki, że po prostu musiałam je zrobić! ;) Zapach cynamonu, gałki muszkatołowej, przyprawy piernikowej, suszonej żurawiny i cudownie pachnącej świętami pomarańczy to moje ulubione zapachy... to zapachy świąt. Mandarynki, pomarańcze kojarzą mi się ze świętami dzieciństwa... wspominam wtedy zapach świeżej choinki pomieszany z zapachem obranej i pokrojonej w cząsteczki pomarańczy. Za oknem śnieg i skrzypiący mróz ... a we mnie, jak teraz w oczkach mojego Synka - oczekiwanie Pierwszej Gwiazdki...

żurawink

Składniki:

*250g mąki

*2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody

*100g cukru

*1 łyżeczka cynamonu

*1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

*2 klementynki/mandarynki - ja dałam 1 pomarańcza

*około 125ml tłustego mleka

*75ml oleju lub roztopionego masła

*1 jajko

*175g suszonej żurawiny

*3 łyżki cukru trzcinowego jasnego (do posypania muffin), ja pominęłam.

Wykonanie:

Wymieszać w jednej misce suche składniki. Wyszorować klementynki/mandarynki/pomarańcza i zetrzeć z nich skórkę. Sok wycisnąć. Skórkę dodać do suchych składników.

Do soku dolać mleko tak by razem było 200ml płynu. Następnie dodać do mokrych składników olej, jajko i lekko ubić do połączenia.

Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać krótko do połączenia składników. Dodać żurawinę i wymieszac.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nakładać do nich ciasto. Można posypać cukrem trzcinowym. Ja tego nie zrobiłam.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Smacznego.

żurawinka

11:21, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (46) »
wtorek, 02 grudnia 2008

   logo Trwa już Festiwal Pierniczków zaproponowany przez Maltę. Biorę w nim udział już drugi raz :) Tym razem zrobiłam pierniczki wg przepisu Bakerlady. Pierniczki wyszły po prostu cudownie, są pyszne, ciemne , pełne pachnących korzeni i bakalii. Robiłam je razem z synkiem, który jak zawsze chętnie pomagał - zagniatał i wałkował ciasto, foremkami wykrawał kształty. Mieliśmy przy tym dużo radości, bawiliśmy się świetnie, a potem razem sprzątaliśmy. Pierniczki zapakowaliśmy w pudełka i schowaliśmy w ciemne miejsce,by czekały na swój dzień, dzień zdobienia, świąteczny dzień...

pierniczki

Składniki:

*2 szklanki miodu

*1 szklanka cukru

*200g masła

*150g smalcu

*3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120g)

*1 łyżeczka cynamonu

*1 łyżeczka imbiru

*1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

*1/2 łyżeczki mielonego kminku

*1 i 1/2 łyżeczki sody

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*4 jajka

*3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (+ opcjonalnie 1 szklanka)

*1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 720

*1/2 szklanki śmietany

*50g suszonej żurawiny

*50g posiekanych orzechów włoskich

*50g płatków migdałowych

*50g rodzynek

*marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe

*rozbełtane jajko

Wykonanie:

W garnku zagotować: miód, cukier, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo aż cukier się rozpuści. Masę ostudzić przez kwadrans, a następnie dodać sodę i proszek do pieczenia (uwaga, może się pienić!). Dodać jajka, cały czas dokładnie ucierając, następnie śmietanę i obie mąki. Jeśli masa będzie wyglądać na taką, której nie da się wałkować dodać jeszcze 1 szklankę mąki. U mnie nie było takiej potrzeby.

Ciasto można podzielić na 2 części. Do jednej dodać bakalie, do drugiej nie. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni.

Po tym czasie:

Z ciasta bez bakalii wałkować dwa placki o grubości 0,5 cm. Na jednym z nich ułożyć w dużej odległości porcje powideł. Przykryć drugim plackiem i starannie przygnieść ciasto wokoło każdej kupki, a następnie wycinać dowolne kształty. U nas są to gwiazdki. Posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem i piec 10-12 minut w 190 stopniach.

Ciasto bakaliowe wałkować grubiej, wycinać różne kształty i piec 12-15 minut .

Smacznego :)

pierniczek

Króliczek

pierniczki

i choinka ;)

sobota, 29 listopada 2008

      logo  Ot, taki długi tytuł sobie wymyśliłam :) Muffinki powstały z myślą o Cytrusowej Chwilce zaproponowanej przez Tatter. Wzorowałam się na przepisie Cudawianek na muffinki pomarańczowo-migdałowe. Moje wyszły inne, ponieważ dodałam do środka czekoladę miętową połamaną na kawałki. Nie powiem, żeby to były moje ulubione muffiny, ale smak pomarańczowej marmolady przełamany nutką czekoladowo-miętową brzmi i smakuje dość oryginalnie. Do herbatki popołudniowej w sam raz :) Muffinki ubrane są nowe pomarańczowe sukienki :)

chwilka

Składniki suche:

*2 szklanki mąki

*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*2/3 szklanki cukru

Składniki mokre:

*125g masła roztopionego i ostudzonego

*2 jajka

*1/2 szklanki mleka

*kilka kropel aromatu pomarańczowego

Dodatkowo: czekolada miętowa połamana na kawałki oraz 1/2 szklanki marmolady pomarańczowej

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu naczyń mieszając wszystko łyżką. Dodać marmoladę oraz połamaną czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać do formy muffinowej wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

Smacznego :)

chwilka

10:41, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (29) »
piątek, 28 listopada 2008
     logo Weekend Korzenny, który zorganizowała Ptasia trwa u mnie już tydzień, bo zapachy i smaki korzenne unoszą się w mojej głowie i wokoło mnie już dobrych kilka dni. Kolejnym cudownym zapachem świąt jest sernik Liski na piernikowym spodzie. Urzekły mnie cudowne zdjęcia i jak tylko go zobaczyłam już czułam jego zapach...już sięgałam po kawałeczek... Tak więc musiałam go po prostu zrobić ! Ten sernik to spełnienie marzeń o świętach, jest obłędnie pyszny, cudownie pachnący, rozpływający się w ustach, a nutka piernikowa dodaje mu magicznego posmaku...

korzenny

 

Składniki na spód:

*250g kruchych ciasteczek (mogą być Digestive albo Petit Beurre)

*100g masła

*2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej

Składniki na masę:

*500g sera twarogowego zmielonego

*160g cukru pudru

*4 jajka

*1 łyżka startej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)

*1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

*1 czubata łyżka proszku budyniowego waniliowego

*1 cukier waniliowy

Składniki na polewę:

*150ml jogurtu naturalnego

*1 łyżka cukru pudru

*1 łyżeczka skórki pomarańczowej suszonej (lub 1 łyżka świeżej)-pominęłam

*1 łyżka soku pomarańczowego

Do posypania: szczypta kardamonu mielonego (w przepisie Liski jest gałka muszkatołowa, ale niestety skończyła mi się)

Wykonanie:

Spód: Ciasteczka pokruszyć, dodać pokrojone masło, przyprawę piernikową i zagnieść. Tortownicę o średnicy 18-20 cm (ja użyłam 23cm) wyłożyć folią aluminiową, boki posmarować delikatnie masłem. Spód i boki wylepić masą ciasteczkową. Mi wystarczyło jedynie na spód. Wstawić do lodówki, na około 20 minut.

Masa twarogowa: Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń. Wyjąc z lodówki tortownicę, wlać masę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Wstawić sernik i piec około 45-50 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawic sernik do wystygnięcia.

Przygotować polewę : wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polać nią ostudzony sernik i dopiekać jeszcze 12-15 minut.

Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

korzenny

08:49, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (57) »
| < Luty 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Babka
babka
Wilgotna, miękka i bardzo smaczna kokosowa babeczka z nutą cytrynową. Polecam!
Tort
torcik
Cudowny, delikatny tort truskawkowy z masą mascarpone. Kuszący ;)
Ciasteczka
rohlicky
Kruche, rozpływające się w ustach waniliowe ciasteczka. Na jeden kęs, pyszne.