Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
środa, 29 października 2008

                          Tym razem wygrałam garnek do gotowania na parze :) Bardzo, bardzo się cieszę, bo nie miałam takiego cudeńka wcześniej. Dodam jeszcze, że wygrałam teraz nie pierwszą nagrodę (a był nią skuter,ło matko, gdzie ja bym go trzymała ?;) ), a którąś tam z kolei, ale jestem niezmiernie zadowolona! :))

Jak uda mi się sfotografować moją nagrodę, to pokażę ją Wam.

Będę wdzięczna za wszelkie pomysły na potrawy, które mogę dzięki takiemu garnkowi przygotować :)

Buziaczki :*

Update: To było losowanie z okazji 11 urodzin sklepu, w którym robimy zakupy :)

08:29, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (34) »
poniedziałek, 27 października 2008

  Połączyłam dwa święta w jedno gotując zupę z dyni wg przepisu z Kuchni Polskiej Tradycyjnej wydawnictwa Exlibris. To jest mój debiut dyniowy. Pierwszy raz w życiu miałam okazję spróbować dyni i stwierdzam, że zupa z jej udziałem jest po prostu przepyszna! Cieszę się bardzo, że się na nią skusiłam, a to dzięki zupoholiczce Siostrze tak się stało :). Szczerze powiem, że już myślę o cieście z dynią ;) Dodam jeszcze, że naszej śwince morskiej dynia również bardzo posmakowała! ;)

dynia

Składniki (podaję wg przepisu,ja zrobiłam z połowy):

*1 nieduża dynia

*4 średnie cebule

*3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego

*3 szklanki rosołu (w przepisie jest wołowy, ja dałam drobiowy)

*1 szklanka śmietany

*3 płaskie łyżeczki mąki

*sól, pieprz

Wykonanie:

Dynię obrać, pestki usunąć, miąższ pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dynię i cebulę włożyć do wysokiego garnka, zalać rosołem, dodać sok z cytryny lub ocet winny (użyłam octu winnego), szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu około 1/2 godziny, odcedzić, przetrzeć przez sito.

Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać do zupy, wymieszać i jeszcze raz zagotować.

Smacznego :)

08:56, majanaboxing , Zupki
Link Komentarze (40) »
niedziela, 26 października 2008

                      Jak ja lubię muffiny! :) Są takie wdzięczne, małe, pachnące, mięciutkie, wilgotne i pyszne... Czy trzeba coś więcej? Nic, tylko zajadać.

Przepis wypatrzyłam u Dorotuś. Ach i mała zagadka - kto zgadnie cóż to za kwiatuszek ? ;)

sliwkowa

Składniki:

*2 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*2 jajka roztrzepane

*120 g drobnego cukru

*pół szklanki oleju

*300ml kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu (u mnie jogurt)

*5 świeżych śliwek pokrojonych na małe kawałki

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim składniki mokre. Połączyć zawartości obu naczyń, a na końcu dodać śliwki i wymieszać.

Ciasto włożyć do foremek muffinkowych i piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić i zjadać ze smakiem :)

Smacznego.

sliwko

10:47, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (26) »
piątek, 24 października 2008

                         Uwielbiamy serniki i zawsze z wielką chęcią i entuzjazmem biorę się za pieczenie kolejnego, nowego, innego niż wszystkie. Sernik orzechowy z przepisu Dorotki taki właśnie jest - niesamowicie orzechowy w smaku, zapachu i wyglądzie... Takiego serniczka jeszcze nie jedliśmy, jest przepyszny! Polecam wszystkim wielbicielom serników i orzechów :)

orzechowy

Składniki na spód:

*1 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive

*1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownica o średnicy 23 cm) i podpiec w temperaturze 175 stopni przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:

*2/3 szklanki golden syrupu - zastąpiłam płynnym miodem

*1/3 szklanki roztopionego masła

*1 łyżka ciemnego brązowego cukru

*2 jaja

*1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam aromat)

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać i gotować przez 8-10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać masę na podpieczony spód i odstawić.

Składniki na masę serową:

*750g sera śmietankowego (dałam gotowy do wypieków)

*1 szklanka brązowego cukru

*2 łyżki mąki

*4 jajka

*2/3 szklanki kremówki

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Twaróg ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę oraz wbijać po jednym jajku i miksować. Na końcu dodać kremówkę oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni. Wystudzić i włożyć do lodówki na około 4 godziny.

Smacznego :)

orzechowy

09:05, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (33) »
środa, 22 października 2008

                                   Owocowa miseczka to pomysł mojego Synka, który ujrzał podobny przepis w dziecięcej gazetce Disney i ja . Do wykonania tej miseczki witamin potrzeba naprawdę niewiele produktów, a najwięcej chęci na spałaszowanie pysznych owoców ;)

Postanowiłam stworzyć nową kategorię wpisów "Synusiowe pichcenie", w której będę zamieszczać pomysły kulinarne mojego dziecięcia :)

miseczka

Składniki:

*1 większe jabłko (w przepisie był melon, ale nie mieliśmy)

*kilka ulubionych owoców, u nas: mandarynka, kiwi i banan

 

Wykonanie:

Umyte jabłko przekroić na pół i z jednej połówki usunąć gniazdo nasienne, tak by powstała dziurka. Napełnić owocami, wziąć łyżeczkę i zajadać (można łapkami ;) ).

Smacznego !

 

 

10:59, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (24) »
wtorek, 21 października 2008

                      Ciasto cytrynowe zrobiłam na urodziny, wszyscy byli nim zachwyceni! :) Ma cudowny, cytrynowy smak, piękny zapach, jest mokre i bardzo smaczne. Według mnie i  mojego Ukochanego - rewelacja! :) Polecam wszystkim, jest przepyszne! Dziękuję Batumi :)))

cytrynowe

Składniki na ciasto:

*6 jajek

*1 szklanka + 1 łyżka cukru

*6 łyżek oliwy

*1,5 szklanki mąki tortowej

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*coś do nasączenia ciasta (ja zrobiłam wodę z cukrem i aromatem cytrynowym)

Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka, oliwę. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczemnia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Nasączyć po ostudzeniu.

Składniki na masę:

*2 budynie śmietankowe

*4 łyżki cukru

*3/4 litra wody

*sok z 1 cytryny

*kostka masła

*2 żółtka

*1 galaretka cytrynowa

Ugotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny. Dodać budyń rozprowadzony w 1/4 szklanki wody. Do gotującego się budyniu dodać suchą galaretkę i wymieszać. Masa ma wyglądac jak cytrynowy kisiel. Ostudzić.

Zmiksować masło z 2 żółtkami. Dodawać do niego po łyżce ostudzony budyń i miksować. Tak przygotowaną cytrynową masę wyłożyć na biszkopt.

Wierzch:

*1,5 cytryny

*1/4 szklanki przegotowanej wody

*herbatniki petitki

*lukier z cukru pudtu i soku z połowy cytryny

Do soku z 1 cytryny dodać przegotowaną, letnią wodę. W tak przygotowanym roztworze moczyć ciastka i układać na masie budyniowej.

Polać górę przygotowanym lub kupionym lukrem.

Schłodzić w lodówce.

PYCHA! :)

cytrynowe

cytrynkowo

 

 

08:15, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (50) »
sobota, 18 października 2008

                       Ciasto Bounty gościło już na łamach mojego bloga, kiedy zaczynałam go pisać. Dzisiejszy wpis traktuję dość odświętnie, bowiem podwójnie urodzinowo. Dlaczego podwójnie? Otóż mam dziś swoje własne urodzinki, a blog mój świętuje pierwszą rocznicę 24 października. Daty te są tak blisko siebie, że można poimprezować razem ;) Zdecydowałam się na zrobienie Bounty, ponieważ to ciasto jest tak urzekająco pyszne, że do tej pory nie udało mi się zrobić mu zdjęcia. Zawsze tak szybko znikało.

                      Kiedy zaczynałam pisać bloga nie sądziłam, że potrwa to tak długo, nie sądziłam, że będzie to dla mnie tak świetna zabawa, hobby, a przede wszystkim nie sądziłam, że dzięki blogowi poznam tak wiele wspaniałych osób.

                      Kochani, dziękuję Wam wszystkim za inspiracje, za przemiłe komentarze, które dodają skrzydeł. Jest mi zawsze niezwykle miło gościć Was  na moim blogu i chciałabym aby tak było zawsze. Życzę sobie i mojemu blogowi wytrwałości w pisaniu, pieczeniu i tworzeniu. :)

Patrząc na moje początki widzę zdjęcia, których jakość pozostawia wiele do życzenia, albo wpisy bez zdjęć, jak na przykład przepis na ciasto Bounty właśnie, o tutaj. Myślę jednak,  że dzięki temu widać jak mój blog i moje umiejętności się rozwinęły. I choć nadal moim wpisom i zdjęciom tak daleko do ideału, to jestem zadwolona i szczęśliwa, że mogę dzielić się nimi z moimi ukochanymi Chłopakami, którzy mnie od początku wspierają oraz z Wami moi kochani. Cieszę się, że rok temu zdecydowalam się założyć tego smacznego bloga :)

bounty

Składniki na ciasto:

*5 jajek

*3/4 szklanki mąki pszennej

*1/2 szklanki cukru

*2 łyżki kakao

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao (nie miałam gorzkiego, więc dałam Nesqicka dlatego spód ma tak jasny kolor). Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.

Formę (użyłam tortownicy o 26cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 30 minut.

 

 

Składniki na krem:

*3 szklanki mleka

*1 budyń śmietankowy

*1/2 szklanki cukru

*25 dag wiórków kokosowych

*1 cukier wanilinowy

*1 kostka masła

 

Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło.

Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl.mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową. Wyrównać powierzchnię.

Zrobić polewę: tym razem rozpuściłam 2 czekolady w kąpieli wodnej i dodałam około 40g masła. Tak przygotowaną polewą równomiernie pokryć masę kokosową.

Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień.

Smacznego :)

bounty 

 

 

 

 

 

09:41, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (95) »
środa, 15 października 2008

                      Drożdżówki z nutellą pierwszy raz ujrzałam na blogu Iwonki, która przepis na ciasto znalazła u Dorotuś. Drożdżówki w wielu wersjach pojawiały się na kilku blogach, a ja  oczywiście myślałam o nich niemal codziennie. Na temat tych pysznych drożdżówek nie trzeba wiele pisać. Są obłędnie pyszne! Słodkie, pachnące, z cudownie ponętnym środkiem... Polecam wszystkim bardzo! :)

nutella

Składniki na ok. 9-10 drożdżówek:

*75g margaryny lub masła

*250 ml mleka

*25g świeżych drożdży

*szczypta soli

*70g cukru

*500g mąki

Ponadto:

*nutella

*jajko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Nie może być gorące. Dodać drożdże i rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 i pół godziny).

Po wyrośnięciu ciasto dokładnie wyrobić, pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto powinno być w przekroju gładkie.

Następnie rozwałkować, pokroić w prostokąty o wymiarach około 10x15 cm. Na każdy prostokąt nakładać około 1 łyżkę nutelli i zawijać w sposób przedstawiony u Iwonki klik. Przygotowane drożdżówki odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. 

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut. Ostudzić i polukrować.

Smacznego :)

nutellA

nutella

 

13:53, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (40) »
wtorek, 14 października 2008

                      Muszę troszkę nadrobić muffinowe zaległości. Ostatnio były muffinki z malinami, teraz postawiłam na bananowe. Evenka zachęcała bardzo ich smakiem, miękkością i muszę powiedzieć, że długo się nie namyślałam by właśnie te muffinki zrobić. Robiłam je rano razem z Synkiem, dziś mamy wolne, jesteśmy w domku i pichcimy ;) Muffinki są naprawdę przepyszne, bardzo bananowe, wilgotne, mięciutkie, rozpływają się w ustach. Rewelacja! Moje jak zawsze są mało wypukłe, ale takie już po prostu są ;)

bananowa 

 

Składniki na 12 muffinek:

*1 i 3/4 szklanki mąki

*3/4 szklanki cukru

*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody

*1/4 łyżeczki soli

*1 szklanka jogurty naturalnego

*1 jajko

*2/3 szklanki oleju

*2 duże banany (rozgniecione widelcem)

Wykonanie:

Wymieszać w jednej misce suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre wraz z rozgniecionymi bananami (ktore rozgniatał Synek). Następnie zawartość pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać do połączenia się składników.

Nakładać do foremek muffinkowych i piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut.

Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone w środku.

Smacznego :)

bananowa

 

14:51, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (21) »
sobota, 11 października 2008

                         

    ziemniak     Przepis na placek ziemniaczany pochodzi z mojej nowej książki "Kuchnia Włoska". Książką i przepisami w niej zawartymi jestem wprost oczarowana, natomiast jeśli chodzi o placek z ziemniakami to szczerze mówiąc trochę się zawiodłam. Ciasto jest ciężkie, wilgotne, coś jak brownie, pachnie cytrynowo, ale ma taki dość zdecydowany, ziemniaczany charakter w swej konsystencji. Może właśnie o to chodziło ? ;)

ziemniaczane

Składniki:

*4 duże ziemniaki

*1 i 1/3 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

*1 i 2/3 szklanki sera ricotta (ja dałam zwykły do serników)

*1 i 1/2 szklanki cukru kryształu

*4 łyżki stołowe stopionego masła

*4 jaja

*2 łyżki stołowe cukru waniliowego

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać ze skórki i zmiksować na gładkie puree, dopóki są jeszcze ciepłe. Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Puree ziemniaczane wymieszać z serem, cukrem, masłem i jajami. Następnie połączyć i wymieszać obie masy, ja połączyłam mikserem.

Ciasto przełożyć do tortownicy (średnica ok.25cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 40 minut (tak jest w przepisie, ja piekłam dłużej, bo ponad godzinę).

Wierzch placka można posypać cukrem waniliowym.

Ludzik kasztanowy polubił ziemniaczanego placka ;) 

potatoe

he he

10:43, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (37) »
| < Sierpień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Rabarbar
rabarbar
Uwielbiam wypieki z rabarbarem. Ciasto migdałowe z kwaśnymi badylami jest pyszne!
Truskawki
truskawki
Nie mogę doczekać się truskawek! To ciasto zrobię na pewno. Delikatne, smaczne, polecam :)
Drożdżowe
drożdżowe
Nie ma to jak zapach i smak pysznego, drożdżowego, ciepłego ciasta z owocami. Pyszności.