Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
sobota, 09 sierpnia 2008

             Zgodnie z życzeniem Ukochanego upiekłam sernik. Oczywiście inny niż te, które piekłam do tej pory, bo muszę wypróbować każdy przepis. Miałam w szafce krem krówkowy, więc postanowiłam tym razem go wykorzystać. Przepis na ten sernik znalazłam u Alexandry.

Ciasto jest fantastyczne w smaku. Krem krówkowy dodaje słodkości, a orzechy świetnie do niego pasują, jak w batoniku "Snickers".

snickers

Składniki na spód (blaszka 23:23, ja korzystałam z okrągłej 22cm średnicy)

*1 szklanka mąki

*2 łyżki cukru

*1 jajko

*5 dkg margaryny

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na blachę. Podpiec przez chwilkę by było rumiane.

Pozostałe składniki:

*800g twarogu mielonego

*6 jajek

*1 łyżka mąki pszennej

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*3/4 szklanki cukru pudru

*rodzynki (opcjonalnie)

*100g orzechów włoskich łuskanych

*puszka mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowej

Wykonanie:

Mleko skondensowane w puszce gotować 3 godziny. Ja użyłam gotowej masy krówkowej (kajmaku), więc nie musiałam już gotować.

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem aż powstanie jednolita masa. Dodawać po trochu twaróg, następnie obie mąki i zmiksować. Dodać namoczone wcześniej rodzynki i wymieszać.

Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć całość na podpieczony spód i piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Masę krówkową jeszcze ciepłą (lecz nie gorącą) wyłożyć na ciepły sernik. Górę posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Uwagi: Jak widać na zdjęciach masa krówkowa była trochę za luźna. Następnym razem zrobię z wykorzystaniem mleka skondesowanego a nie gotowej masy.

Smacznego :)

snickers

10:01, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (36) »
czwartek, 07 sierpnia 2008

                        Kochani, dzięki Kuchareczce58 dowiedziałam się, że ktoś kradnie nasze zdjecia z bloga i umieszcza wraz z przepisem na pewnym serwisie jako własne! Jestem zdegustowana i zdenerwowana!

Oto link do mojego ukradzionego zdjecia:

http://www.mojeciasto.pl/lato/lato/ciasto_jogurtowe_z_wisniami .

a oto oryginał z mojego bloga :

http://majanaboxing.blox.pl/2007/11/Ciasto-na-jogurcie.html

                       Napisałam już do administratorów strony i liczę na szybki odzew i interwencję w tej sprawie.

Może to nic takiego, ale fakt, że ktoś kopiuje moje zdjecia i podpisuje, że to jego własne, zdenerwował mnie bardzo. Zdaję sobie sprawę, że w sieci różne rzeczy się dzieją i powinniśmy znać ryzyko umieszczania własnych zdjeć w internecie, ale przykro mi jest bardzo z tego powodu, że ktoś tak bezkarnie i z premedytacją używa moich własnych zdjęć. Dlatego właśnie postanowiłam napisać tę notkę z ostrzeżeniem.

Pozdrawiam.
Majana

08:35, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (43) »
wtorek, 05 sierpnia 2008

                    Trwa sezon jagodowo - borówkowy, więc grzechem byłoby nie wykorzystać tych wspaniałych granatowych owoców obdarzonych cudownym zapachem i smakiem. Zarówno jagody jak i borówki amerykańskie bardzo mi smakują i robiłam już z nimi muffiny, pierogi a teraz ciasto z przepisu Evenki. Powiem tylko, że ciasto bardzo smakowało mojemu Ukochanemu, który nie chce już słyszeć o muffinach (buuu...;) ).

borówkowe

Składniki:

*175g masła

*175g drobnego cukru

*225g mąki

*3 jajka

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*około 2/3 szklanki kwaśnej śmietany

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*około 400g jagód lub borówek amerykańskich

*200g serka kremowego typu "Philadelphia", ja dałam ten co zawsze - gotowy do wypieków

*100g cukru pudru

Wykonanie:

Miękkie masło, cukier (175g), jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz wanilię ubijać mikserem przez około 2 minuty. Dodać 4 łyżki śmietany i ubić jeszcze przez chwilę. Wsypać połowę porcji borówek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie ciasto wyłożyć do okrągłej formy (22 cm średnicy), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić 10 minut, wyjąć z formy.

Serek ubić z cukrem pudrem oraz śmietaną na kremową masę. Wyłożyć ją na ostudzone ciasto i wyrównać powierzchnię. Posypać pozostałymi borówkami.

Smacznego :)

1

Od razu po zrobieniu (serek troszkę "uciekał").

2

Na następny dzień (i w innym oświetleniu) .

08:11, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (48) »
sobota, 02 sierpnia 2008

          ...a właściwie muffiny z borówką amerykańską, którą dałam zamiast jagódek, jak proponowała Evenka. Muszę przyznać, że są to jedne z najlepszych owocowych babeczek, jakie jedliśmy, zaraz po cytrynowych i truskawkowych z kruszonką :) Serdecznie je polecam, bo są naprawdę przepyszne!

mufina

 

Składniki:

*2 szklanki mąki

*1 jajko

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 szklanka mleka

*3/4 szklanki cukru

*1/3 szklanki oleju

*1/2 szklanki świeżych jagód lub 1 szklanka borówki amerykańskiej

*szcczypta soli

*ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i wanilią. Zawartość obu misek połączyć, dodać jagody (borówki) i wymieszać delikatnie.

Nakładać do foremek muffinkowych i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)

muffiny

10:40, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (37) »
czwartek, 31 lipca 2008

             Po urlopie czas na... muffiny. Oj, brakowało mi moich muffinek kochanych hihi ;) Stworzyłam tym razem babeczki z dodatkiem musli na podstawie przepisu Dorotuś na muffiny z granolą. Uważam, że są pyszne, a szczególnie kiedy dawno nie jadło się takich wypieków. :)

musli

Składniki:

*225g mąki

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*1/4 łyżeczki soli

*250 ml maślanki (ja dałam kefir)

*1 jajko

*175g cukru

*80 ml oleju słonecznikowego

*250g musli tropikalnego

Wykonanie:

W naczyniu wymieszać: mąkę, sól i sodę. W drugim naczyniu roztrzepać jajko, dodać maślankę (kefir), cukier, olej i wymieszać. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać. Następnie dodać musli i wymieszać. 

Tak przygotowane ciasto nakładać do papilotek. Wyszło mi 12 muffin :)

Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)

musli

 

musli

08:44, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (19) »
środa, 30 lipca 2008

             Podczas zwiedzania pstryknęłam kilka takich oto fotek. Może uznacie, że są ciekawe :)

"Dolce Assisi"

cukiernia

bezyBEZY

Słodki Asyż :)

Makaronowy Asyż

makaron

Czy widzicie w jakim kształcie są kolorowe makaroniki ? ;)

13:18, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (23) »
wtorek, 29 lipca 2008

         Mała prosta zagadka.

Na pewno zgadniecie od razu. :D Co to jest ?

/

i w środku :

1

15:38, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (24) »
sobota, 26 lipca 2008

           Jesteśmy już po urlopie :) 
Jak mi miło - tyle komentarzy, zyczeń, cudnych słów , dziekuje Wam wszystkim :)
Wakacje byly cudowne !!! Aż żal, że trzeba było już wracać... Mam mnóstwo zdjęć, mnóstwo wrażeń, słońca, parę kilogramów więcej po włoskim jedzonku, ale jakże wiele radości i uśmiechu :) Pięknie było, no pięknie po prostu!

Jak już się zbiorę i nabiorę chęci na pieczenie ciast pojawią się nowe wpisy, a na razie po prostu jestem i witam wszystkich ! :)

it

13:19, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (35) »
czwartek, 10 lipca 2008

Kochani :)

Wybieram się na wakacje, więc nastąpi mała przerwa w moim pieczeniu. Zamierzam odpoczywać, cieszyć się słoneczkiem i pięknymi zabytkami czyli tym co lubię najbardziej!

Życzę wszystkim dużo uśmiechu i zapraszam po powrocie, na pewno moja głowa będzie pełna nowych pomysłów :)

Pozdrawiam serdecznie życząc dużo słoneczka. Ciao tutti ! :)

Majana

urlop

08:37, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (29) »
środa, 09 lipca 2008

                      Dawno jakoś nie piekłam zwykłego sernika, takiego po prostu sernikowego. Ten właśnie taki jest - ser, rodzynki i  gotowe ! :) Mokrutki, pachnący, słodki, pyszny! Można go oblać polewą czekoladową, albo lukrem, ale ja tego nie robiłam, gdyż taki sernikowy jest najlepszy ! Za przepis dziękuję Gani76.

sernik

Składniki:

*3/4 kg sera do twarogowego (dałam taki gotowy do wypieków)

*5 jajek

*3/4 lub 1 szklanka cukru

*1/2 kostki rozpuszczonego masła

*opakowanie budyniu waniliowego

*płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*dowolne bakalie - ja dałam rodzynki

Wykonanie:

Ser zmielić 3 razy albo dac taki gotowy do wypieków.  Jaka ubić z cukrem i dodać do sera. Dodać rozpuszczone masło, dosypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodac bakalie uprzednio przesypane mąką, by nie opadły na dno ciasta.

Sernik wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 50 - 60 minut, aż będzie z wierzchu złotobrązowy. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego :)

sernik

sernik

09:40, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (28) »
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Śliwki
śliwkowe
Pyszne kruche ciasto, z lekką budyniową pianką i śliwkami. Wspaniałe!
Jabłka
szarlotka
Jedno z najlepszych ciast - szarlotka, pachnąca cynamonem i tonką. Serdecznie polecam:)
Morele
morele
Wyborne, miękkie i wilgotne ciasto ze słonecznymi morelami!