Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
piątek, 09 stycznia 2009

                 Rukola, pomarańcze, oliwki, czerwona cebula - wszystko tańczące razem w jednym talerzu, wymieszane, doprawione, smakowane - pyszności! Moje podniebienie mówi zdecydowane tak sałatkom pięknej, słonecznej Italii. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego w Kuchni Włoskiej na stronie 667. Sałatka jest pyszna, zjadłam ją sobie na obiadek :)

Sałatka jest dedykacją dla Nigu ;)

insalata

Składniki (zrobiłam z połowy):

*3 pomarańcze

*150g rukoli

*150g roszponki - pominęłam, dając samą rucolę

*2 średnie czerwone cebule

*1 szklanka (100g) pokrojonych czarnych oliwek bez pestek - dałam zielone

*1/3 szklanki oliwy extra vergine

*1/3 szklanki  (90ml) czerwonego octu (dałam balsamiczny)

*sól i czarny pieprz

Wykonanie:

Pomarańcze obrać, usunąć pestki i ostrym nożem wyciąć białe włókna. Pokroić na grube plastry i każdy z nich przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Cebulę pokroić na cienkie plastry.
Włożyć do miski pomarańcze, rukolę, cebulę i oliwki.  W innej misce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszaniną zalać sałatkę.

Wymieszać potrząsając miską. Odstawić na 20 minut przed podaniem.

Smacznego :)

08:39, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (46) »
czwartek, 08 stycznia 2009

                          Tak bardzo spodobała mi się Edysiowa sałatka, że teraz i my się nią zajadamy :) Jest pyszna. Ma w sobie orzechy, ser i ananasa. Czego chcieć więcej? Mi smakowała baaardzo, polecam!:)

salatka

Składniki:

*20 dag twardego żółtego sera

*1 puszka ananasa

*10 dag orzechów włoskich

*garść rodzynek

*1-2 łyżki majonezu

*10 dag jogurtu naturalnego

*sól, pieprz

Wykonanie:

Ser i ananasa pokroić w kostkę, orzechy posiekać do wielkości rodzynek. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. :)

Smacznego:)

 

08:17, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (44) »
środa, 07 stycznia 2009

                     Przepis na zapiekankę z makaronu, z szynką, śmietaną i jajkami pochodzi z książki Kuchnia Włoska wydawnictwa Bellona. Ta książka jest świetna, bo tak - ja uwielbiam kuchnię włoską, uwielbiam język włoski, kocham Italię za wszystko po prostu. Próbuję więc także od czasu do czasu po włosku ugotować :) Wybrałam tę zapiekankę, choć troszkę zmieniłam składniki, gdyż nie miałam makaronu maltagliati, który podany jest w przepisie. Myślę, że penne lisce godnie go zastąpił. 

Zapiekanka nie jest może urodziwa, jednak była po prostu przepyszna, bardzo, bardzo syta :) Jeszcze się oblizujemy !:)

pasticcio

Składniki:

*450g makaronu penne lisce

*4 łyżki stołowe masła

*4 jaja

*200g drobno pokrojonej szynki

*2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki - pominęłam

*szczypta gałki muszkatołowej

*sól i świeżo zmielony czarny pieprz

*1 szklanka (250 ml) śmietany chudej

*1/2 szklanki (60g) parmezanu tartego (zastąpiłam serem startym wędzonym)

Wykonanie:

Na małym ogniu roztopić w rondlu masło. Dodać żółtka, szynkę i natkę i przez 2-3 minuty mieszać drewnianą  łyżką. Dodać gałkę muszkatołową i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

Ubić śmietanę na sztywno. Delikatnie domieszać ją do białek i dodać do masy maślanej.

Ugotować makaron al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. Odcedzić. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne i nałożyć do niego makaron. Następnie zalać go mieszaniną jajek, szynki i bitej śmietany. Posypać serem.

Zapiekać w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 50 minut. Podawać gorące. :)
Smacznego :)

pasticcio

wtorek, 06 stycznia 2009

                    Po szaleństwach i słodkościach świątecznych zachciało mi się zrobić coś prostego, coś orzeźwiająco pachnącego, coś z owocami lata...tak tak, z owocami lata, które sobie zamroziłam i mogę teraz z radością wyciągnąć, odmrozić i coś pysznego z nimi zrobić.

Przepis na to ciasto znalazłam u Dorotki i był to strzał w dziesiątkę! :) Bardzo posmakowało mojemu Ukochanemu. Pachnące, czerwone truskawki zanurzone w lekkim cieście sprawiły, że choć na chwilkę w środku zimy wróciło do domu lato...

truskawa

Składniki:

*pół kostki masła (ok. 125g)

*10 łyżek cukru

*3 jajka

*szczypta soli

*10 łyżek mąki

*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*ok. 40 dag dowolnych owoców

Do posypania:

*cukier biały lub brązowy - u mnie trzcinowy dry demerara

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do formy (u mnie tortownica o śr. ok.23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu: nektarynki, śliwki - skórką do góry, rozcięciem do dołu). Posypać cukrem - wg uznania.

Piec w temperaturze 180 stopni, 40 minut do tzw. "suchego patyczka".

Smacznego :)

truskawa

09:08, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (57) »
niedziela, 04 stycznia 2009

...egzotyką...  Czasami kupuję sobie nowe dla mnie owoce egzotyczne po to, by poznać ich wygląd, zapach, smak... Tym razem jest to taki żółty owoc, który po przekrojeniu wygląda jak gwiazdka z nieba :) Nie powiem, jak się zwie, bo to zagadka :) Na pewno już wiecie, a więc jest to.... :

?

?

09:38, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (39) »
piątek, 02 stycznia 2009

 ban Schab ze śliwką robię od czasu do czasu, zwłaszcza na święta. Bardzo nam smakuje takie połączenie i serdecznie polecam, jest pycha! Nie podaję dokładnych ilości przypraw, robię to zwykle "na oko". Schab zaliczam go do Kuchni Noworocznej zorganizowanej przez Olgę Smile i jest to moja ostatnia propozycja w naszej zabawie. 

schab

Składniki:

*ok. 1,5 kg schabu bez kości

*śliwki suszone

*2 ząbki czosnku - można dać więcej

*przyprawy: majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie:

Schab namoczyć w mocno osolonej i przyprawionej wodzie przez 2 dni, trzymając naczynie w lodówce. Następnie wyjąc, osuszyć, zrobić w środku tunel i nadziać obficie śliwkami suszonymi. Obtoczyć przyprawami wyjętymi z wody.

Zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze ok.200 stopni przez jakąś godzinkę lub nieco dłużej.

Smacznego.

środa, 31 grudnia 2008

Życzę Wam Wszystkim wspaniałego, szczęśliwego Nowego Roku

pełnego radości, uśmiechu i słodkości; spełnienia wszystkich marzeń,

wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze !!!

happy

11:58, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (45) »
wtorek, 30 grudnia 2008

   banner  Najprostsza i najlepsza tradycyjna sałatka jarzynowa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Robię ją nie tylko od święta, bo bardzo ją lubimy. Składniki się raczej nie zmieniają, jedynie ich ilość. Podaję w przybliżeniu, wg takich proporcji jakie zastosowałam tym razem :)

salatka

Składniki:

*6 marchewek

*6 ziemniaków

*2 korzenie pietruszki

*1 średni seler

*6 ogórków kiszonych

*3-4 jajka

*2 jabłka

*puszka kukurydzy

*puszka groszku

*musztarda

*majonez

*sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Pokroić w niewielką kostkę. Dodać ugotowane i pokrojone jajka. Pokroić i dodać ogórki kiszone i jabłka. Dorzucić kukurydzę, groszek. Następnie musztardę, majonez, sól, pieprz do smaku.

Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki. Najlepsza jest na następny dzień jak składniki się przegryzą. :)

Smacznego :)

09:16, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (41) »
poniedziałek, 29 grudnia 2008

  Makowiec obok sernika jest tradycyjnym ciastem na świątecznym stole. Makowiec zawijany z przepisu Dorotki tak nam posmakował, że nie korzystam z innego przepisu, tylko z tego. Jest pyszny, miękki, wilgotny. Nasz ukochany makowiec. Nie jest może zbyt kształtny,ale pyszny, naprawdę! Z tego przepisu wyszły mi trzy makowce :)

Uprzedzam, że zdjęcia nie są za ładne, ale chyba ładniejsze niż w zeszłym roku hi hi ;)

makwiec

Składniki na ciasto drożdżowe:

*3 szklanki mąki pszennej

*180ml mleka

*150g margaryny

*6 żółtek (białka odłożyć, będą potrzebne do masy makowej)

*45g drożdży

*6 łyżek cukru

*1,5 łyżki oleju

*pół łyżeczki soli

*1,5 łyżki spirytusu

*1 duże opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa (podaję wg przepisu Dorotki, ja korzystałam z gotowej kupnej masy makowej, dodając do niej jedynie białka):

*500 maku

*250g cukru

*100g rodzynek

*50g orzechów włoskich

*1 łyżka miodu

*olejek migdałowy do smaku

*cynamon do smaku

*1 łyżka margaryny

*skórka pomarańczowa wedle uznania

Ponadto:

*lukier

*trochę maku, skórki pomarańczowej do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem. Odstawić na około 15 minut.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa: Mak zaparzyć w 500ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Następnie dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które pozostało z ciasta).

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy.

Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut.

Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Przepis na lukier:

*pół szklanki cukru pudru

*2-3 łyżki gorącej wody

Rozetrzeć na gładką masę.

Smacznego :)

makwiec

08:35, majanaboxing , Makowe
Link Komentarze (38) »
niedziela, 28 grudnia 2008

banner Obowiązkowo jest u mnie na święta, bo... go uwielbiamy! Ja szczególnie lubię wyjadać owoce z kompotu, są pyszne:) Co tu dużo pisać? Wielbiciele kompotu z suszu wiedzą, że jest smaczny i ma magiczne właściwości hi hi ;)

susz

Składniki:

*suszone owoce: śliwki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki, daktyle, figi itp

*kilka goździków

*woda

 

Wykonanie:

Wszystkie owoce suszone i goździki ugotować, można do smaku dodać cukru, ale ja nigdy nie dodaję, taki jest najlepszy. Mnie zawsze wychodzi dość intensywny, bo daję mnóstwo owoców, więc muszę jeszcze potem dolewać wody.

Smacznego :)

11:13, majanaboxing , Napoje
Link Komentarze (23) »
| < Lipiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik na czekoladowym spodzie z jajecznym likierem i czekoladą toffi. Mniam!
Rabarbar
migdałowe
Jak tylko pojawi się rabarbar zachęcam do zrobienia migdałowego ciasta.
Drożdżowe
drożdżowe
Pyszne, pachnące drożdżowe ciasto z dowolnymi owocami. Uwielbiam ciepłe i z kruszonką.