Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
piątek, 02 stycznia 2009

 ban Schab ze śliwką robię od czasu do czasu, zwłaszcza na święta. Bardzo nam smakuje takie połączenie i serdecznie polecam, jest pycha! Nie podaję dokładnych ilości przypraw, robię to zwykle "na oko". Schab zaliczam go do Kuchni Noworocznej zorganizowanej przez Olgę Smile i jest to moja ostatnia propozycja w naszej zabawie. 

schab

Składniki:

*ok. 1,5 kg schabu bez kości

*śliwki suszone

*2 ząbki czosnku - można dać więcej

*przyprawy: majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie:

Schab namoczyć w mocno osolonej i przyprawionej wodzie przez 2 dni, trzymając naczynie w lodówce. Następnie wyjąc, osuszyć, zrobić w środku tunel i nadziać obficie śliwkami suszonymi. Obtoczyć przyprawami wyjętymi z wody.

Zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze ok.200 stopni przez jakąś godzinkę lub nieco dłużej.

Smacznego.

środa, 31 grudnia 2008

Życzę Wam Wszystkim wspaniałego, szczęśliwego Nowego Roku

pełnego radości, uśmiechu i słodkości; spełnienia wszystkich marzeń,

wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze !!!

happy

11:58, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (45) »
wtorek, 30 grudnia 2008

   banner  Najprostsza i najlepsza tradycyjna sałatka jarzynowa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Robię ją nie tylko od święta, bo bardzo ją lubimy. Składniki się raczej nie zmieniają, jedynie ich ilość. Podaję w przybliżeniu, wg takich proporcji jakie zastosowałam tym razem :)

salatka

Składniki:

*6 marchewek

*6 ziemniaków

*2 korzenie pietruszki

*1 średni seler

*6 ogórków kiszonych

*3-4 jajka

*2 jabłka

*puszka kukurydzy

*puszka groszku

*musztarda

*majonez

*sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Pokroić w niewielką kostkę. Dodać ugotowane i pokrojone jajka. Pokroić i dodać ogórki kiszone i jabłka. Dorzucić kukurydzę, groszek. Następnie musztardę, majonez, sól, pieprz do smaku.

Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki. Najlepsza jest na następny dzień jak składniki się przegryzą. :)

Smacznego :)

09:16, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (41) »
poniedziałek, 29 grudnia 2008

  Makowiec obok sernika jest tradycyjnym ciastem na świątecznym stole. Makowiec zawijany z przepisu Dorotki tak nam posmakował, że nie korzystam z innego przepisu, tylko z tego. Jest pyszny, miękki, wilgotny. Nasz ukochany makowiec. Nie jest może zbyt kształtny,ale pyszny, naprawdę! Z tego przepisu wyszły mi trzy makowce :)

Uprzedzam, że zdjęcia nie są za ładne, ale chyba ładniejsze niż w zeszłym roku hi hi ;)

makwiec

Składniki na ciasto drożdżowe:

*3 szklanki mąki pszennej

*180ml mleka

*150g margaryny

*6 żółtek (białka odłożyć, będą potrzebne do masy makowej)

*45g drożdży

*6 łyżek cukru

*1,5 łyżki oleju

*pół łyżeczki soli

*1,5 łyżki spirytusu

*1 duże opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa (podaję wg przepisu Dorotki, ja korzystałam z gotowej kupnej masy makowej, dodając do niej jedynie białka):

*500 maku

*250g cukru

*100g rodzynek

*50g orzechów włoskich

*1 łyżka miodu

*olejek migdałowy do smaku

*cynamon do smaku

*1 łyżka margaryny

*skórka pomarańczowa wedle uznania

Ponadto:

*lukier

*trochę maku, skórki pomarańczowej do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem. Odstawić na około 15 minut.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa: Mak zaparzyć w 500ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Następnie dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które pozostało z ciasta).

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy.

Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 30-40 minut.

Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Przepis na lukier:

*pół szklanki cukru pudru

*2-3 łyżki gorącej wody

Rozetrzeć na gładką masę.

Smacznego :)

makwiec

08:35, majanaboxing , Makowe
Link Komentarze (38) »
niedziela, 28 grudnia 2008

banner Obowiązkowo jest u mnie na święta, bo... go uwielbiamy! Ja szczególnie lubię wyjadać owoce z kompotu, są pyszne:) Co tu dużo pisać? Wielbiciele kompotu z suszu wiedzą, że jest smaczny i ma magiczne właściwości hi hi ;)

susz

Składniki:

*suszone owoce: śliwki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki, daktyle, figi itp

*kilka goździków

*woda

 

Wykonanie:

Wszystkie owoce suszone i goździki ugotować, można do smaku dodać cukru, ale ja nigdy nie dodaję, taki jest najlepszy. Mnie zawsze wychodzi dość intensywny, bo daję mnóstwo owoców, więc muszę jeszcze potem dolewać wody.

Smacznego :)

11:13, majanaboxing , Napoje
Link Komentarze (23) »
sobota, 27 grudnia 2008

  banner Sernik królewski jest już na moim blogu, ale ponieważ tak bardzo nam smakował postanowiłam go powtórzyć na te święta. W zeszłym roku robiłam z połowy porcji, tym razem zrobiłam z całości. Sernik jest po prostu pyszny! Taki sernikowy jaki można sobie tylko wyobrazić, taki miękki i wilgotny, cudownie rozpływający się w ustach. Bez sernika nie ma świąt, sernik jest królem na świątecznym stole. Uwielbiamy sernik!

Uwaga: Przepis jest na dużą piekarnikową blachę, natomiast ja użyłam do upieczenia dwóch tortownic o średnicy ok.23 cm każda.

królewski

Składniki na ciasto:

*1/2 kg mąki

*20 dag masła

*20 dag cukru pudru

*1 łyżka smalcu

*1 jajko

*4 łyżki gęstej śmietany

*3 łyżki kakao

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

*2 kg tłustego, niekwaśnego twarogu (u mnie gotowy do wypieków twaróg wiaderkowy)

*10 jajek

*1,4 kostki masła

*2 szklanki cukru pudru

*2 cukry waniliowe

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*pół opakowania budyniu waniliowego lub  śmietankowego

*bakalie wg uznania

Wykonanie:

Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Twaróg zmielić, połączyć z pozostałymi składnikami, dodając na koniec pianę z ubitych białek, delikatnie wymieszać.

Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć na nie masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni, sprawdzić patyczkiem.
Smacznego :)

sernik

12:09, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (33) »
środa, 24 grudnia 2008

Niech magiczna moc Wigilijnego Wieczoru

Przyniesie Wam spokój i radość

Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia

Żyje własnym, niepowtarzalnym pięknem

Bo magia świąt to dziecięca wiara w Mikołaja

to oczekiwanie Pierwszej Gwiazdki,

I tego właśnie życzę - powrotu do tych chwil,

radości z przebywania z bliskimi,

radości ze wspólnego śpiewania kolęd,

rozmów przy kolorowej choince,

ciepła w około i ciepła w sercach...

Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia !


Majana z rodziną

gwiazdor

00:27, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (33) »
wtorek, 23 grudnia 2008

         banner    Przedstawiam nasze polukrowane pierniczki. To wspólna praca - moja i Synka. Mieliśmy przy tym dużo radości i zabawy. Myślę, że tak ozdobione pierniczki mogą być również zaliczone do Kuchni Świątecznej i Noworocznej zaproponowanej przez Olgę. Przepis znajdziecie o tutaj

Oto efekty naszej pracy (to tylko część, bo mamy 3 porządne talerze ozdobionych pierniczków i jeszcze 2 pudełka bez zdobień ):

pierniczki

Miłosne:

pierniczek

Patriotyczne:

pierniczki

Synusiowa gwiazdka :

gwiazdka

pierniki

 banner  Orzechy, miód, trzy placki, krem śmietankowy i powidła śliwkowe - to połączenie jest naprawdę bardzo pyszne! A jak pachnie ! Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Evenki od razu go sobie wydrukowałam i wiedziałam, że zrobię na Święt Bożego Narodzenia. Jak pomyślałam, tak zrobiłam,a Synek mi dzielnie pomagał :) Orzechowiec jest pyszny, mam nadzieję, że będzie wszystkim smakował tak jak mojemu Ukochanemu, który próbuje wszystkie ciasta przed świętami :)

orzechowiec

Składniki na ciasto:

*50 dag mąki

*2 jajka + 1 żółtko

*20 dag cukru

*2 łyżki miodu

*20 dag margaryny lub masła

*2 płaskie łyżeczki sody

*2 łyżki mleka

Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników - zagnieść. Podzielić ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na wielkość formy ( u mnie forma prostokątna - około 25 x 35 cm). Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można podsypać troszkę mąką, ale lepiej wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby stężało. Ja tak właśnie zrobiłam. Po za tym mojego ciasta nie dało się rozwałkować, więc wylepiłam dno formy (wyłożonej papierem do pieczenia) ciastem pomagając sobie umączonymi palcami.

Każdy taki placek piec osobno w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut.
Uwaga: na jeden z placków należy wylać polewę i dopiero wtedy upiec.

Polewa:

*30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich

*10 dag cukru

*2 łyżki miodu

*11 dag margaryny

Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnku, dodać orzechy i chwilkę pogotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec.

Krem:

*1/2 kostki masła - dałam całą kostkę

*1/2 torebki budyniu śmietankowego - dałam cały

*3/4 szklanki mleka - dałam 1 i 1/2 szklanki

*ok. 1/3 szklanki cukru pudru (do smaku) - dałam prawie całą szklankę

Poza tym:

-kwaśny dżem do przełożenia, najlepiej śliwkowy

Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, resztę zagotować.  Wlać rozrobniony budyń i jeszcze raz zagotować, ostudzić do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę.

Ja musiałam podwoić ilość składników, ponieważ ta ilość podana w przepisie nie wystarczyła mi.

Gotowym kremem przełożyć dwa z upieczonych placków (te bez orzechów). Ma to wyglądać następująco (zaczynając od dołu): placek pierwszy-krem-dżem-placek drugi-krem-dżem-placek trzeci z orzechami na wierzchu.

Smacznego :)

orzechowiec

orzechowiec

poniedziałek, 22 grudnia 2008

     banner  Piernik zawsze jest u mnie na święta, uwielbiam jego zapach, te aromatyczne przyprawy ach...! I smak - cudowny, korzenny, odświętny, zimowy, smak Bożego Narodzenia. Piernik litewski pochodzi ze zbiorów Dorotki, skusiłam się na niego, ponieważ urzekł mnie jego wygląd no i oczywiście chciałam wypróbować coś innego. Polecam, jest cudownie pyszny, miękki, aromatyczny, świąteczny...

piernik

Składniki:

*25 dag mąki pszennej

*25 dag mąki żytniej, nie razowej

*15 dag masła

*3/4 szklanki cukru

*1 szklanka kefiru lub maślanki lub jogurtu naturalnego

*25 dag miodu

*3 jajka

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*2 łyżki przyprawy do piernika

*25 dag rozdrobnionych bakalii (orzechy - laskowe, włoskie, migdały; rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, figi, daktyle, suszone śliwki, morele itp)

Wykonanie:

Jajka (w całości) ubić z cukrem. Miód rozpuścić z masłem i wystudzić. Dodać do miodu ubite jajka, bakalie (wymieszane z 1 łyżką mąki), przyprawę do piernika.

Mieszając wlewać kefir oraz partiami dosypywać mąkę z sodą. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem  (u mnie tortownica 23 cm średnicy), piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni (może piec się trochę dłużej), do tzw "suchego patyczka". Wystudzić i udekorować.

Smacznego :)

piernik

| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik na czekoladowym spodzie z jajecznym likierem i czekoladą toffi. Mniam!
Rabarbar
migdałowe
Jak tylko pojawi się rabarbar zachęcam do zrobienia migdałowego ciasta.
Drożdżowe
drożdżowe
Pyszne, pachnące drożdżowe ciasto z dowolnymi owocami. Uwielbiam ciepłe i z kruszonką.