Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
piątek, 22 sierpnia 2008

     pomidorek              Dziś zaprezentuję nasz obiadek, który jest całkowicie moim wymysłem, a który bardzo chętnie proponuję z okazji Pomidorowego Tygodnia. W sumie nawet nie sądziłam, że uda mi się przygotować aż trzy potrawy na tę okoliczność. :) Moje danie obiadowe jest bardzo pyszne,a przede wszystkim bardzo sycące. Cała nasza trójka zgodnie to stwierdziła :) 

miesko

Składniki:

*ok.700g mielonego mięsa drobiowego

*2 cebule

*kilka pieczarek

*1-2 ząbki czosnku

*1 duży pomidor

*1 czerwona papryka

*kilka kosteczek sera feta "Arla apetina"

*2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

*2 łyżki musztardy francuskiej

*sól, pieprz

*zioła prowansalskie do smaku

*fix "Pikantne Bolognese z chilli" Knorr do smaku

*drobny makaron: mogą być falbanki, kolanka

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę, dodać mięsko mielone, podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, posiekany czosnek, pokrojonego w kostkę pomidorka. 

Dodać koncentrat pomidorowy i musztardę (w ilości wedle uznania własnego smaku). Następnie doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, fixem Knorra. Można dodać inne ulubione przyprawy. Na końcu wrzucić fetę i dusić tak jeszcze kilka minut. Mięsko i warzywka powinny być miękkie.

Ugotować makaron i ułożyć na nim mięsko.

Smacznego :)

 

czwartek, 21 sierpnia 2008

               Podniebienie jest szczęśliwe kiedy ich smakuje. Nie dość, że czekoladowe to zawierają niespodziankę - wnętrze z nutelli. Pożywne, energetyczne, pachnące i tak bardzo smaczne. Dla małego i dużego łasucha, bo choć Duży Łasuch zapowiadał, że muffin ma dosyć to te zjadał z wielką przyjemnością. A chyba o to chodzi ! :)

Przepis od Edysi :)

nutella

Składniki suche:

*2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

*1 łyżka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*3 łyżki gorzkiego kakao

*3/4 szklanki brązowego cukru

Składniki mokre:

*1/2 kostki masła (rozpuszczone i ostudzone)

*2 jajka

*1 szklanka maślanki (dałam kefir)

Środek: 1 szklanka nutelli

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia.

Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami po łyżce ciasta, na to łyżkę nutelli i ponownie łyżkę ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego :)

08:14, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (45) »
wtorek, 19 sierpnia 2008

                 Proste, fantastyczne, wilgotne owocowe ciasto z dodatkiem maślanki. Wspaniałe w tak gorące letnie dni. Można je zrobić z przeróżnymi owocami. Ja wybrałam śliwki, natomiast w przepisie oryginalnym, który znalazłam na blogu Szkrabeki, były banany i jagody.

Ciasto jest  tak łatwe w wykonaniu jak muffinki, a przy swej  prostocie tak doskonałe ! Pycha! :)

sliwkowe

Składniki:

*1 szklanka maślanki

*1 szklanka cukru

*2,5 szklanki mąki

*3 jajka

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 szklanki oleju

*1 opakowanie cukru waniliowego

*dowolne owoce - u mnie śliwki (tak "na oko")

Składniki na kruszonkę:

*125g masła lub margaryny

*resztę zrobiłam tak jak Szkrabeka - dodałam tyle mąki, tyle cukru i tyle wiórków kokosowych by powstała kruszonka :) Jak było za mało to dosypałam :)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucic do miski, wymieszać do połączenia się składników  (tak jak przy robieniu muffinek). Przygotowaną masę wylać na dużą , prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.

Na wierzchu ułożyc wydrylowane połówki śliwek, ilość dowolna, ale trzeba uważać aby nie było ich za dużo, by nie wyszedł zakalec.

Następnie posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Ja pieklam troszkę dłużej, ponieważ mój piekarnik grzeje tylko od spodu.

Smacznego :)

 

sliwko

08:21, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (71) »
poniedziałek, 18 sierpnia 2008

           Kiedy przychodzi długi weekend ludzie jak szaleni wykupują pieczywo ze sklepów. Dla mnie już niestety nie wystarczyło, ale nie przejęłam się tym zbytnio. Wypatrzyłam u Ireny i Andrzeja przepis na cudowne kajzerki, które jako pierwsza robiła Evenka. Mając sporo czasu w ten deszczowy weekend postanowiłam poczekać aż ciasto wyrośnie i zrobić te piękne bułeczki. Są rewelacyjne! Rodzinka zajadała się nimi ze smakiem. Zrobię je na pewno jeszcze nie raz :)

kajxerka

Składniki:

*3 szklanki mąki

*3/4 szklanki letniej wody

*12,5 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suchych

*1,5 łyżeczki cukru

*1 łyżeczka soli

*1 jajko

*2 łyżki masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Odstawić na 10 minut i po tym czasie ponownie wyrabiać przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Przełożyć je do natłuszczonej oliwą miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zrobić nacięcie w kształcie krzyżyka (mojego nacięcia jednak nie widać). Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez około 15-17 minut.

Smacznego :)

kajzerka


 

 

08:41, majanaboxing , Pieczywko
Link Komentarze (38) »
niedziela, 17 sierpnia 2008

            pomidor   Czekam na nią cały tydzień z utęsknieniem, a kiedy nadchodzi niedziela rozkoszuję się jej smakiem, aromatem, nią całą... Moja ulubiona jajecznica przygotowywana przez mojego Ukochanego, jajecznica pieszczona jego dłońmi, doprawiana jego słowami, podawana z jego uśmiechem...

Nasza niedzielna jajecznica :)

jajecznic

Składniki:

*kiełbaska

*cebulka

*pieczarki

*pomidor

*papryka

*jajka

Wykonanie:

Całością zajmuje się mój Ukochany i to jego słodka tajemnica :) On ją dopieszcza w kuchni,a mnie nie pozwala patrzeć, więc do końca nigdy nie wiem jak ją przyrządza ;) A za każdym razem jest inna :)

Jajecznica z warzywami jest moją drugą propozycją na "Pomidorowy Tydzień" zaproponowany przez Olgę z bloga Smak Imprezy.

piątek, 15 sierpnia 2008

pom        Żółta fasolka i czerwony pomidorek- pasują do siebie jak ulał, tuląc się ze sobą w cieple oliwy, na podusi z czosnku i prześcieradełku z cebulki.

                   Zdrowe, pyszne, proste - tak określiła to danie moja przyjaciółka Ania Galapagos podając mi przepis. I miała całkowitą rację. To jest po prostu rewelacyjne! Jest to moja propozycja na "Tydzień Pomidorka" :) Dziękuję Aniu :* :* :*

fasolka

Składniki:

*1 kg świeżej żółtej fasolki szparagowej

*2 cebule

*3-4 duże pomidory

*czosnek

*sól, pieprz, vegeta

*oliwa lub masło

Wykonanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie aż zmięknie (około 30 minut).

Na patelni na oliwie zeszklić cebulkę.

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić je na małą kosteczkę i wrzucić na patelnię dla towarzystwa cebulce. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i wymieszać. Dodać pokrojony drobniutko czosnek, nie żałować go! :) Dosolić , doprawić pieprzem, vegetą do smaku :) Ja vegety nie używam, więc dodałam mojego ulubionego zestawu przypraw włoskich. Pogotować chwilkę jeszcze i zajadać ! :)

Smacznego :))))

fasolka

środa, 13 sierpnia 2008

                     Miała być babka marmurkowa z przepisu Dorotuś, a wyszła mi taka raczej pół na pół, chyba niedokładnie wymieszałam i marmurek słaby jakiś ;) Babeczka jest pyszna, polecam ją bardzo zwłaszcza wielbicielom kawy, która nadaje ciastu ciekawy smak. Według mojego Ukochanego babka wyszła troszkę za sucha, co jednak nie przeszkodziło mu w zjedzeniu jej ;) Może Wy upieczecie bardziej mokrą i z wyraźnym marmurkiem :) 

Dla smakoszy kawy - pasuje do porannej czarnej z mleczkiem :)

baba

Składniki:

*25 dag masła

*5 jajek

*1 szklanka mąki pszennej

*1 szklanka mąki ziemniaczanej

*3/4 szklanki cukru

*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*aromat do ciast np cytrynowy

*2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo zmiksowane jaja, cały czas miksując. Masa może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmiksować.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat cytrynowy,zmiksować. Do drugiej dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i zmiksować.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Ja użyłam formy z kominkiem.

Najpierw wylać jasną część ciasta, a na nią ciemną. Całość delikatnie , krótko wymieszać, aby powstał efekt marmurka (mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego.

babka

20:52, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 11 sierpnia 2008

             Od jakiegoś czasu chodziło za mną by upiec znowu jakieś bułeczki i chlebek. Spodobały mi się bardzo bułeczki z bloga Atiny. Są pyszne, maślane, a z dodatkiem ulubionej konfiturki czy marmolady smakują wyśmienicie. Serdecznie je polecam na pyszne śniadanko ! :)

bułki

Składniki:

*1 szklanka ciepłego mleka

*2 łyżki masła

*1 jajko

*1 łyżka cukru

*1/2 łyżeczki soli

*3 szklanki mąki

*1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ja dałam około 4 dag świeżych)

*2 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków

*1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka lub śmietanki do smarowania bułeczek

Wykonanie:

Drożdże wsypać do ciepłego mleka i zostawić na kilka minut aż zaczną się tworzyć pęcherzyki. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto. Przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Po godzinie ciasto wyjąć, podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na cienki placuszek. Placuszki posmarować masłem i zawijać w cienkie ruloniki. Następnie każdy taki rulonik zwinąć na kształt ślimaka. Koniec wcisnąć pod spód bułeczki.

Bułki układać na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na około 40 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Można posypać sezamem.

Piec około 12-16 minut aż uzyskają złoty kolor. U mnie troszkę ciężko z tym kolorem ze względu na piekarnik, który grzeje tylko od dołu.

Smacznego :)

bula

bula

11:14, majanaboxing , Pieczywko
Link Komentarze (28) »
sobota, 09 sierpnia 2008

             Zgodnie z życzeniem Ukochanego upiekłam sernik. Oczywiście inny niż te, które piekłam do tej pory, bo muszę wypróbować każdy przepis. Miałam w szafce krem krówkowy, więc postanowiłam tym razem go wykorzystać. Przepis na ten sernik znalazłam u Alexandry.

Ciasto jest fantastyczne w smaku. Krem krówkowy dodaje słodkości, a orzechy świetnie do niego pasują, jak w batoniku "Snickers".

snickers

Składniki na spód (blaszka 23:23, ja korzystałam z okrągłej 22cm średnicy)

*1 szklanka mąki

*2 łyżki cukru

*1 jajko

*5 dkg margaryny

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na blachę. Podpiec przez chwilkę by było rumiane.

Pozostałe składniki:

*800g twarogu mielonego

*6 jajek

*1 łyżka mąki pszennej

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*3/4 szklanki cukru pudru

*rodzynki (opcjonalnie)

*100g orzechów włoskich łuskanych

*puszka mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowej

Wykonanie:

Mleko skondensowane w puszce gotować 3 godziny. Ja użyłam gotowej masy krówkowej (kajmaku), więc nie musiałam już gotować.

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem aż powstanie jednolita masa. Dodawać po trochu twaróg, następnie obie mąki i zmiksować. Dodać namoczone wcześniej rodzynki i wymieszać.

Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć całość na podpieczony spód i piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Masę krówkową jeszcze ciepłą (lecz nie gorącą) wyłożyć na ciepły sernik. Górę posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Uwagi: Jak widać na zdjęciach masa krówkowa była trochę za luźna. Następnym razem zrobię z wykorzystaniem mleka skondesowanego a nie gotowej masy.

Smacznego :)

snickers

10:01, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (36) »
czwartek, 07 sierpnia 2008

                        Kochani, dzięki Kuchareczce58 dowiedziałam się, że ktoś kradnie nasze zdjecia z bloga i umieszcza wraz z przepisem na pewnym serwisie jako własne! Jestem zdegustowana i zdenerwowana!

Oto link do mojego ukradzionego zdjecia:

http://www.mojeciasto.pl/lato/lato/ciasto_jogurtowe_z_wisniami .

a oto oryginał z mojego bloga :

http://majanaboxing.blox.pl/2007/11/Ciasto-na-jogurcie.html

                       Napisałam już do administratorów strony i liczę na szybki odzew i interwencję w tej sprawie.

Może to nic takiego, ale fakt, że ktoś kopiuje moje zdjecia i podpisuje, że to jego własne, zdenerwował mnie bardzo. Zdaję sobie sprawę, że w sieci różne rzeczy się dzieją i powinniśmy znać ryzyko umieszczania własnych zdjeć w internecie, ale przykro mi jest bardzo z tego powodu, że ktoś tak bezkarnie i z premedytacją używa moich własnych zdjęć. Dlatego właśnie postanowiłam napisać tę notkę z ostrzeżeniem.

Pozdrawiam.
Majana

08:35, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (43) »
| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Śliwki
śliwkowe
Pyszne kruche ciasto, z lekką budyniową pianką i śliwkami. Wspaniałe!
Jabłka
szarlotka
Jedno z najlepszych ciast - szarlotka, pachnąca cynamonem i tonką. Serdecznie polecam:)
Morele
morele
Wyborne, miękkie i wilgotne ciasto ze słonecznymi morelami!