Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
poniedziałek, 01 września 2008

                  Cytrynowe ciasto zobaczyłam na blogu Cakemania Justynki :) Bardzo lubię cytrynowe wypieki, kojarzą mi się z latem, z orzeźwieniem i cudnym zapachem cytryn. Ogólnie to ja chyba wszystko lubię he he ;)    Ukochanemu bardzo smakowało wraz z popołudniową kawką. Cukrowa kruszonka jest niesamowita !

cytryna

Składniki:

*250g niesolonego masła

*200g drobnego cukru

*2 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny

*4 jajka

*250g mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/4 łyżeczki soli

*2 łyżki soku z cytryny

na kruszonkę: 110g cukru, 60ml soku z cytryny

Wykonanie:

Utrzeć masło z cukrem do uzyskania lekkiej puszystej masy. Dodać skórkę z cytryny, a następnie po jednym jajku, za każdnym razem dobrze ubijając.

Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i przesiać do masy. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać łyżką.

Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy (ja piekłam w keksowej), wygładzić powierzchnię ciasta.

Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 1 godzinę i 20 minut lub do tzw "suchego patyczka", piekłam troszkę krócej.

Zrobić kruszonkę : zmieszać cukier z sokiem z cytryny (cukier nie powinien się rozpuścić). Używając pędzelka szybko posmarować wierzch jeszcze ciepłego ciasta.

Smacznego :)

 

cytryna

cytryna

08:12, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (36) »
czwartek, 28 sierpnia 2008

                 Ten serniczek na blogu Liski widziałam już dawno, kiedy sama jeszcze bloga nie prowadziłam. Kusił mnie i kusił, a wiadomo, że my jesteśmy wielbicielami serników, więc w końcu skusił mnie tak, że go upiekłam. Jest pyszny! Bardzo wilgotny, delikatny, rozpływający się w ustach. Bardzo nam smakował.

cheese

cheese

Składniki:

*200g ciasteczek typu "digestive", użyłam "Wiatraczków holenderskich"

*75 g roztopionego masła

*800g kremowego serka (użyłam wiaderkowego)

*190g cukru pudru

*4 jajka

*3 żółtka

*3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*30ml soku z cytryny

*300ml kwaśnej śmietany

*kakao do posypania

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową tak aby jej brzegi wystawały poza tortownicę (masa jest rzadka, nie powinna wypłynąć z tortownicy).

Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem i wyłożyć dno tortownicy. Włożyć do lodówki, schłodzić.

Ser, 170g cukru pudru, jajka, żółtka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz sok z cytryny zmiksować aż powstanie gładka masa. Następnie wylać ją na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika i piec godzinę.

Śmietanę, pozostały cukier i wanilię zmiksować. Posmarować masą upieczony sernik i wstawić go do piekarnika jeszcze na około 10 minut.

Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć. Wstawić go później do lodówki na około 4 godziny. Mój został tam na całą noc.

Przed podaniem posypać sernik kakao.

Smacznego :)

 

cheese

sernik

Może i nie jestem skromna, ale zdjecia wyjątkowo mi się podobają i nie wiedziałam, które wybrać , dlatego aż tyle ich jest :D

 

13:22, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (46) »
środa, 27 sierpnia 2008

                Przepis Komarki na makowe paluchy chodził za mną od dawna, aż w końcu zdecydowałam się je upiec. Oczywiście na pierwszy rzut oka widać, że moje kształtem paluchów nie przypominają i zastanawiałam się długo, czy Wam je pokazać. W pewnym stopniu zbeszcześciłam ten cudowny przepis, mam nadzieję, że autorka mi wybaczy...

              Paluchy czy bułki z tego przepisu są fantastyczne. Niebiańsko smaczne z dodatkiem ulubionej konfiturki czy masła lub jedzone od razu po upieczeniu, ciepłe z  kubkiem mleka w dłoni...

              Synusiowi bardzo smakowały i nie przeszkadzał mu ich wygląd. Udekorował je tylko muszelkami z nad Adriatyku aby było ładnie, plażowo, słonecznie :)

paluchy

Składniki:

*500g mąki

*2 łyżki miękkiego masła

*1 łyżeczka soli

*3 łyżki maku

*1,5 łyżeczki suchych drożdży

*4 łyżki miodu

*150ml mleka

*125 ml wody

* jajko + łyżka mleka (do posmarowania)

Wykonanie:

Do naczynia wsypać przesianą mąke, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominałam kruszonkę. Dodać sól, mak i drożdże.

Mleko z wodą i miodem podgrzać i wlać ciepłe do pozostałych składników. Wyrobić miękkie , elastyczne ciasto. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki lub bułeczki , albo tekie "cosiki" jak moje ;) , ułożyć na blasze i pozostawić na 15 minut do napuszenia.

Z wierzchu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiemi i posypać makiem.

Piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 200 stopni aż będą rumiane.

Moje tradycyjnie to bladzioszki, ale jakże pyszne ! :)

paluch

12:06, majanaboxing , Pieczywko
Link Komentarze (31) »
poniedziałek, 25 sierpnia 2008

                         Jak tylko ujrzałam ten przepis na blogu Kuchareczki58, nie mogłam mu się oprzeć. Sernikobrownie patrzyło na mnie i mówiło: Upiecz mnie, upiecz ... Kupiłam maliny, bo pozostałe składniki miałam i upiekłam.

To ciasto jest bombowe! Połączenie naszych dwóch ulubionych rodzajów ciasta to niesamowity pomysł. Do tego cudowne, świeże maliny i jesteśmy w niebie! Bossssko ! :)

Lisko, Kuchareczko58 - dziękuję za inspirację.

malinowe

Składniki:

*200 g gorzkiej czekolady (dałam 1 gorzką, 1 mleczną)

*200 g masła

*400 g cukru pudru

*5 jajek

*110 g mąki

*400 g serka kremowego (dałam wiaderkowy)

*cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

*120 g malin (można dać mrożone)

Wykonanie:

Piekarnik nstawić na temperaturę  170 stopni. Blaszkę 20x30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy ok. 22 cm średnicy).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

Masło oraz 250g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Dodać 3 jajka, wbijając po jednym i dokładnie miksując przed wbiciem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę i zmiksować. Natępnie dodać mąkę , zmiksować.

3/4 masy wlać do przygotowanej formy.

W drugim naszyniu utrzeć ser, resztę cukru, 2 jajka i cukier waniliowy.  Masa powinna mieć gładka konsystencję. Masę serową wylać do formy na masę czekoladową. Na wierzch wylać ostrożnie resztę masy czekoladowej i ułożyć malinki.

Piec około  45 - 60 minut (ja piekłam nawet ponad godzinę, ale mam piekarnik, który grzeje jedynie od dołu).

Smacznego :)

Uwaga: surowa masa brownie jest tak pyszna, że może to grozić wyjadaniem przed upieczeniem ;)

malinowe

malinowe

08:19, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (50) »
piątek, 22 sierpnia 2008

     pomidorek              Dziś zaprezentuję nasz obiadek, który jest całkowicie moim wymysłem, a który bardzo chętnie proponuję z okazji Pomidorowego Tygodnia. W sumie nawet nie sądziłam, że uda mi się przygotować aż trzy potrawy na tę okoliczność. :) Moje danie obiadowe jest bardzo pyszne,a przede wszystkim bardzo sycące. Cała nasza trójka zgodnie to stwierdziła :) 

miesko

Składniki:

*ok.700g mielonego mięsa drobiowego

*2 cebule

*kilka pieczarek

*1-2 ząbki czosnku

*1 duży pomidor

*1 czerwona papryka

*kilka kosteczek sera feta "Arla apetina"

*2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

*2 łyżki musztardy francuskiej

*sól, pieprz

*zioła prowansalskie do smaku

*fix "Pikantne Bolognese z chilli" Knorr do smaku

*drobny makaron: mogą być falbanki, kolanka

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę, dodać mięsko mielone, podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, posiekany czosnek, pokrojonego w kostkę pomidorka. 

Dodać koncentrat pomidorowy i musztardę (w ilości wedle uznania własnego smaku). Następnie doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, fixem Knorra. Można dodać inne ulubione przyprawy. Na końcu wrzucić fetę i dusić tak jeszcze kilka minut. Mięsko i warzywka powinny być miękkie.

Ugotować makaron i ułożyć na nim mięsko.

Smacznego :)

 

czwartek, 21 sierpnia 2008

               Podniebienie jest szczęśliwe kiedy ich smakuje. Nie dość, że czekoladowe to zawierają niespodziankę - wnętrze z nutelli. Pożywne, energetyczne, pachnące i tak bardzo smaczne. Dla małego i dużego łasucha, bo choć Duży Łasuch zapowiadał, że muffin ma dosyć to te zjadał z wielką przyjemnością. A chyba o to chodzi ! :)

Przepis od Edysi :)

nutella

Składniki suche:

*2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

*1 łyżka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*3 łyżki gorzkiego kakao

*3/4 szklanki brązowego cukru

Składniki mokre:

*1/2 kostki masła (rozpuszczone i ostudzone)

*2 jajka

*1 szklanka maślanki (dałam kefir)

Środek: 1 szklanka nutelli

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia.

Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami po łyżce ciasta, na to łyżkę nutelli i ponownie łyżkę ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego :)

08:14, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (45) »
wtorek, 19 sierpnia 2008

                 Proste, fantastyczne, wilgotne owocowe ciasto z dodatkiem maślanki. Wspaniałe w tak gorące letnie dni. Można je zrobić z przeróżnymi owocami. Ja wybrałam śliwki, natomiast w przepisie oryginalnym, który znalazłam na blogu Szkrabeki, były banany i jagody.

Ciasto jest  tak łatwe w wykonaniu jak muffinki, a przy swej  prostocie tak doskonałe ! Pycha! :)

sliwkowe

Składniki:

*1 szklanka maślanki

*1 szklanka cukru

*2,5 szklanki mąki

*3 jajka

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 szklanki oleju

*1 opakowanie cukru waniliowego

*dowolne owoce - u mnie śliwki (tak "na oko")

Składniki na kruszonkę:

*125g masła lub margaryny

*resztę zrobiłam tak jak Szkrabeka - dodałam tyle mąki, tyle cukru i tyle wiórków kokosowych by powstała kruszonka :) Jak było za mało to dosypałam :)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucic do miski, wymieszać do połączenia się składników  (tak jak przy robieniu muffinek). Przygotowaną masę wylać na dużą , prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.

Na wierzchu ułożyc wydrylowane połówki śliwek, ilość dowolna, ale trzeba uważać aby nie było ich za dużo, by nie wyszedł zakalec.

Następnie posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Ja pieklam troszkę dłużej, ponieważ mój piekarnik grzeje tylko od spodu.

Smacznego :)

 

sliwko

08:21, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (71) »
poniedziałek, 18 sierpnia 2008

           Kiedy przychodzi długi weekend ludzie jak szaleni wykupują pieczywo ze sklepów. Dla mnie już niestety nie wystarczyło, ale nie przejęłam się tym zbytnio. Wypatrzyłam u Ireny i Andrzeja przepis na cudowne kajzerki, które jako pierwsza robiła Evenka. Mając sporo czasu w ten deszczowy weekend postanowiłam poczekać aż ciasto wyrośnie i zrobić te piękne bułeczki. Są rewelacyjne! Rodzinka zajadała się nimi ze smakiem. Zrobię je na pewno jeszcze nie raz :)

kajxerka

Składniki:

*3 szklanki mąki

*3/4 szklanki letniej wody

*12,5 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suchych

*1,5 łyżeczki cukru

*1 łyżeczka soli

*1 jajko

*2 łyżki masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Odstawić na 10 minut i po tym czasie ponownie wyrabiać przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Przełożyć je do natłuszczonej oliwą miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zrobić nacięcie w kształcie krzyżyka (mojego nacięcia jednak nie widać). Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez około 15-17 minut.

Smacznego :)

kajzerka


 

 

08:41, majanaboxing , Pieczywko
Link Komentarze (38) »
niedziela, 17 sierpnia 2008

            pomidor   Czekam na nią cały tydzień z utęsknieniem, a kiedy nadchodzi niedziela rozkoszuję się jej smakiem, aromatem, nią całą... Moja ulubiona jajecznica przygotowywana przez mojego Ukochanego, jajecznica pieszczona jego dłońmi, doprawiana jego słowami, podawana z jego uśmiechem...

Nasza niedzielna jajecznica :)

jajecznic

Składniki:

*kiełbaska

*cebulka

*pieczarki

*pomidor

*papryka

*jajka

Wykonanie:

Całością zajmuje się mój Ukochany i to jego słodka tajemnica :) On ją dopieszcza w kuchni,a mnie nie pozwala patrzeć, więc do końca nigdy nie wiem jak ją przyrządza ;) A za każdym razem jest inna :)

Jajecznica z warzywami jest moją drugą propozycją na "Pomidorowy Tydzień" zaproponowany przez Olgę z bloga Smak Imprezy.

piątek, 15 sierpnia 2008

pom        Żółta fasolka i czerwony pomidorek- pasują do siebie jak ulał, tuląc się ze sobą w cieple oliwy, na podusi z czosnku i prześcieradełku z cebulki.

                   Zdrowe, pyszne, proste - tak określiła to danie moja przyjaciółka Ania Galapagos podając mi przepis. I miała całkowitą rację. To jest po prostu rewelacyjne! Jest to moja propozycja na "Tydzień Pomidorka" :) Dziękuję Aniu :* :* :*

fasolka

Składniki:

*1 kg świeżej żółtej fasolki szparagowej

*2 cebule

*3-4 duże pomidory

*czosnek

*sól, pieprz, vegeta

*oliwa lub masło

Wykonanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie aż zmięknie (około 30 minut).

Na patelni na oliwie zeszklić cebulkę.

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić je na małą kosteczkę i wrzucić na patelnię dla towarzystwa cebulce. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i wymieszać. Dodać pokrojony drobniutko czosnek, nie żałować go! :) Dosolić , doprawić pieprzem, vegetą do smaku :) Ja vegety nie używam, więc dodałam mojego ulubionego zestawu przypraw włoskich. Pogotować chwilkę jeszcze i zajadać ! :)

Smacznego :))))

fasolka

| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Pierniczki
speculaas
Jedne z najpyszniejszych pierniczków pod słońcem. Dodatkowo są bardzo ładne. Polecam!
Sernik
sernik
Wykwintny sernik z rodzynkami, pyszny, wilgotny, mięciutki. Idealny na Święta!
Piernik
piernik
Piernik staropolski przełożony marcepanem i powidłami. Aromatyczny, pyszny. Bardzo polecam!