Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
wtorek, 20 stycznia 2009

                    Planowałam inne ciasto, ale plany jak to plany lubią się zmieniać :) Mój Ukochany miał chęć na szarlotkę, więc długo się nie zastanawiając upiekłam z przepisu Atinki. Wyszła pyszna, delikatna, okryta chmurką bezową i posypana startym ciastem i cukrem pudrem niczym płatkami śniegu... Ach... rozkosz podniebienia, rozkosz smaku i rozkosz komplementów mojego Słoneczka. To lubię :) A kto nie ? ;)

Nie żałowałam jabłuszek, szarlotka troszkę się rozlatuje, ale jaka pyszna jest!:)

szarlotka

Składniki:

*3 szklanki mąki

*250g masła

*6 jajek

*1 szklanka cukru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*aromat waniliowy

*jabłka prażone - dałam 2 słoiki x 720g

*3 łyżki cukru (do piany z białek)

*cukier puder

*cynamon

 

Wykonanie:

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie dodać masło, żółtka, cukier, aromat waniliowy i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta włożyć do lodówki na pół godziny, a 1/3 ciasta do zamrażalnika.

Formę (u mnie 30x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (częśc z lodówki) wyłożyć na dno formy. Ja nie dałam rady rozwałkować, więc wylepiłam palcami spód. Ponakłuwać widelcem i upiec w temperaturze 200stopni przez około 10-15 minut. Ma mieć ładny, złoty kolor.

Białka ubić na sztywną pianę dodając 3 łyżki cukru. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, posypać je cynamonem. Wyłożyć na nie pianę z białek. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta (tę z zamrażalnika).

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

szarlotka

szarlotkaszarlotka

 

10:31, majanaboxing , Jabłkowe
Link Komentarze (39) »
poniedziałek, 19 stycznia 2009

.... reklamujący nowego bloga kulinarnego mojej przyjaciółki Natalki :) A oto jego adresik, o taki : Kuchenna Szkoła Przetrwania czyli co student wkłada do garnka :)

Zapraszam serdecznie! :)

owieczka

08:42, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (16) »
sobota, 17 stycznia 2009

                              Jak ona pięknie pachnie! Tak niebiańsko i pewnie dlatego nosi taką nazwę. Przepis na tę drożdżówkę znalazłam u Abbry, a jej zdjęcia tak mnie kusiły, że długo się nie zastanawiałam nad upieczeniem tego pysznego ciasta. Jabłuszka wymieszane z cynamonem i ciasto drożdżowe to naprawdę cudownie pyszne połączenie, a jakie pachnące! Bardzo, bardzo nam smakowała i pewnie nie raz zrobię powtórkę. Ciekawe jak będzie smakować z innymi owocami, na przykład z... malinami... mmmm...

drozdzówka niebianska

Składniki:

*2 szklanki mąki

*1/4 szklanki cukru

*30g świeżych drożdży

*50g masła (roztopionego i przestudzonego)

*2/3 szklanki letniego mleka

*1 jajko i 1 żółtko

*szczypta soli

*garść rodzynek

Na wierzch ciasta:

*dowolne owoce - dałam 2 duże jabłka

*3 łyżki cukru demerara

*1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy o wymiarach 30x24 cm. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ósemki. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać wierzch ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godzinki.

Po upływie tego czasu ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.

Smacznego :)

drożdzówka

08:34, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (45) »
środa, 14 stycznia 2009

                    No dobra, był sernik to czas teraz na muffiny, no nie? ;) Mam nadzieję, że nie jestem monotonna,hmm ... ? Muffinki wypatrzyłam na blogu Ewy-R, przyczepiły się do mnie skutecznie i nie mogły odczepić, no to je upiekłam. Dodam, że są pyszne, kawowe i zawierają w środku niespodziankę. U Ewy była to czekolada, natomiast ja troszkę poszalałam i dodałam do środka każdej muffinki serduszko z chałwy. Wyszło super :) Cóż za rozpusta! ;)

muffina

Składniki:

*100g masła

*1 jajko

*1/2 szklanki mleka

*2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody

*2/3 szklanki cukru

*1 cukier waniliowy

*1 i 3/4 szklanki mąki

*1/4 łyżeczki soli

*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo: 12 kawałków chałwy waniliowej :)

Wykonanie:

W misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. Wymieszać.

W drugiej misce wymieszać składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól.

Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Mogą pozostać grudki.

Napełniać foremki muffinkowe do połowy, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą.

Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

muffinki

muffina

09:08, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (85) »
poniedziałek, 12 stycznia 2009

                    Nie umiem nie piec. Nie umiem nie piec serników. A to sernik nie jest zwyczajny. Jest inny, bo z makiem. Jakby mało było na świątecznym stole pyszności, mój Ukochany zażyczył sobie czegoś makowego. No to zrobiłam :)  Ser w połączeniu z makiem to naprawdę udany i pyszny duecik. Jedno białe, drugie ciemne, leżą na sobie na kruchym spodzie i chyba nie wiedzą o tym, jak pysznie smakują. Wystarczy wgryźć się w jeden kawałeczek... i już mamy niebo ... niebo w gębie ;)

Korzystając z przepisu Dorotuś, piekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy ok.23 cm. Podaję składniki na całość:

seromak

Składniki na spód:

*1,5 szklanki mąki

*1/2 szklanki cukru pudru

*125g masła

*1 żółtko

Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie oprószonymi mąką rękoma wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 45x40 cm (największa blacha). Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut.

Składniki na masę makową:

*4 i 2/3 szklanki maku

*1 i 1/4 szklanki cukru pusru

*100 g rodzynek

*100 g posiekanych orzechów włoskich

*4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)

*2 łyżki bułki tartej

*olejek migdałowy do smaku

Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie. Utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać bakalie, olejek,bułkę tartą i wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
Ja nie robiłam masy , miałam jeszcze jedną puszkę gotowej, więc z niej skorzystałam :)

Składniki na masę serową:

*1,2 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (dałam wiaderkowy)

*1,5 szklanki cukru pudru

*150g miękkiego masła

*5 jajek (osobno białka, osobno żółtka)

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*skórka pomarańczowa

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser dalej ucierając. Wmieszać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią masę serową.

Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni C.

Wystudzić, schłodzić.  Można polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami itp.

Smacznego :)

seroma

 seromak

08:27, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (65) »
piątek, 09 stycznia 2009

                 Rukola, pomarańcze, oliwki, czerwona cebula - wszystko tańczące razem w jednym talerzu, wymieszane, doprawione, smakowane - pyszności! Moje podniebienie mówi zdecydowane tak sałatkom pięknej, słonecznej Italii. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego w Kuchni Włoskiej na stronie 667. Sałatka jest pyszna, zjadłam ją sobie na obiadek :)

Sałatka jest dedykacją dla Nigu ;)

insalata

Składniki (zrobiłam z połowy):

*3 pomarańcze

*150g rukoli

*150g roszponki - pominęłam, dając samą rucolę

*2 średnie czerwone cebule

*1 szklanka (100g) pokrojonych czarnych oliwek bez pestek - dałam zielone

*1/3 szklanki oliwy extra vergine

*1/3 szklanki  (90ml) czerwonego octu (dałam balsamiczny)

*sól i czarny pieprz

Wykonanie:

Pomarańcze obrać, usunąć pestki i ostrym nożem wyciąć białe włókna. Pokroić na grube plastry i każdy z nich przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Cebulę pokroić na cienkie plastry.
Włożyć do miski pomarańcze, rukolę, cebulę i oliwki.  W innej misce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszaniną zalać sałatkę.

Wymieszać potrząsając miską. Odstawić na 20 minut przed podaniem.

Smacznego :)

08:39, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (46) »
czwartek, 08 stycznia 2009

                          Tak bardzo spodobała mi się Edysiowa sałatka, że teraz i my się nią zajadamy :) Jest pyszna. Ma w sobie orzechy, ser i ananasa. Czego chcieć więcej? Mi smakowała baaardzo, polecam!:)

salatka

Składniki:

*20 dag twardego żółtego sera

*1 puszka ananasa

*10 dag orzechów włoskich

*garść rodzynek

*1-2 łyżki majonezu

*10 dag jogurtu naturalnego

*sól, pieprz

Wykonanie:

Ser i ananasa pokroić w kostkę, orzechy posiekać do wielkości rodzynek. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. :)

Smacznego:)

 

08:17, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (44) »
środa, 07 stycznia 2009

                     Przepis na zapiekankę z makaronu, z szynką, śmietaną i jajkami pochodzi z książki Kuchnia Włoska wydawnictwa Bellona. Ta książka jest świetna, bo tak - ja uwielbiam kuchnię włoską, uwielbiam język włoski, kocham Italię za wszystko po prostu. Próbuję więc także od czasu do czasu po włosku ugotować :) Wybrałam tę zapiekankę, choć troszkę zmieniłam składniki, gdyż nie miałam makaronu maltagliati, który podany jest w przepisie. Myślę, że penne lisce godnie go zastąpił. 

Zapiekanka nie jest może urodziwa, jednak była po prostu przepyszna, bardzo, bardzo syta :) Jeszcze się oblizujemy !:)

pasticcio

Składniki:

*450g makaronu penne lisce

*4 łyżki stołowe masła

*4 jaja

*200g drobno pokrojonej szynki

*2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki - pominęłam

*szczypta gałki muszkatołowej

*sól i świeżo zmielony czarny pieprz

*1 szklanka (250 ml) śmietany chudej

*1/2 szklanki (60g) parmezanu tartego (zastąpiłam serem startym wędzonym)

Wykonanie:

Na małym ogniu roztopić w rondlu masło. Dodać żółtka, szynkę i natkę i przez 2-3 minuty mieszać drewnianą  łyżką. Dodać gałkę muszkatołową i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

Ubić śmietanę na sztywno. Delikatnie domieszać ją do białek i dodać do masy maślanej.

Ugotować makaron al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. Odcedzić. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne i nałożyć do niego makaron. Następnie zalać go mieszaniną jajek, szynki i bitej śmietany. Posypać serem.

Zapiekać w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 50 minut. Podawać gorące. :)
Smacznego :)

pasticcio

wtorek, 06 stycznia 2009

                    Po szaleństwach i słodkościach świątecznych zachciało mi się zrobić coś prostego, coś orzeźwiająco pachnącego, coś z owocami lata...tak tak, z owocami lata, które sobie zamroziłam i mogę teraz z radością wyciągnąć, odmrozić i coś pysznego z nimi zrobić.

Przepis na to ciasto znalazłam u Dorotki i był to strzał w dziesiątkę! :) Bardzo posmakowało mojemu Ukochanemu. Pachnące, czerwone truskawki zanurzone w lekkim cieście sprawiły, że choć na chwilkę w środku zimy wróciło do domu lato...

truskawa

Składniki:

*pół kostki masła (ok. 125g)

*10 łyżek cukru

*3 jajka

*szczypta soli

*10 łyżek mąki

*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*ok. 40 dag dowolnych owoców

Do posypania:

*cukier biały lub brązowy - u mnie trzcinowy dry demerara

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do formy (u mnie tortownica o śr. ok.23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu: nektarynki, śliwki - skórką do góry, rozcięciem do dołu). Posypać cukrem - wg uznania.

Piec w temperaturze 180 stopni, 40 minut do tzw. "suchego patyczka".

Smacznego :)

truskawa

09:08, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (57) »
niedziela, 04 stycznia 2009

...egzotyką...  Czasami kupuję sobie nowe dla mnie owoce egzotyczne po to, by poznać ich wygląd, zapach, smak... Tym razem jest to taki żółty owoc, który po przekrojeniu wygląda jak gwiazdka z nieba :) Nie powiem, jak się zwie, bo to zagadka :) Na pewno już wiecie, a więc jest to.... :

?

?

09:38, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (39) »
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik świąteczny z rodzynkami, mięciutki, wilgotny, wspaniały, rozpływa się w ustach!
Pierniczki
speculaas
Najlepsze i najpiękniejsze pierniczki speculaas, idealne na Festiwal Pierniczków i na święta
Piernik
piernik
Pyszny aromatyczny, wilgotny piernik staropolski, przełożony powidłami i marcepanem. Polecam!