Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
poniedziałek, 03 listopada 2008

logoCzas na coś słodkiego i coś po polsku - wybrałam rogaliki krucho-drożdżowe z Kuchni Polskiej Tradycyjnej. Zrobiłam je z powidłami śliwkowymi, konfiturą różaną oraz oczywiście ze słodką nutellą. Najlepsze były te z nutellą;)

                      Rogaliki były przepyszne i rozeszły się w ekspresowym tempie. Takie kształty zawdzięczają naszej wspólnej mojej i Synusia pracy i są trochę nietypowe, takie śmieszne;) Na zdjęciu nie prezentują się może zbyt ładnie, ale brak światła słonecznego ma niestety ogromny wpływ na moje zdjęcia i nie są one takie jakie bym chciała.

rogal 

Składniki:

*25 dag masła

*5 dag drożdży

*1/2 kg mąki

*1 łyżeczka cukru

*szczypta soli

*2 jajka

*2 łyżki kwaśnej śmietany

*powidła, dżem, konfitura lub nutella :)

Wykonanie:

Drożdże, cukier i śmietanę rozmieszać. Zostawić na parę minut aż urosną. Z mąki, masła i jajek, dodając sól i wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu. Rozwałkować placki, przeciąć na 4 części, ułożyć na nich powidła, zawinąć rogalik.

Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku około 180 stopni.

Smacznego :)

08:46, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (25) »
piątek, 31 października 2008

                         Dziś Haloween, więc wspólnie z Synkiem przygotowałam sympatyczne, maślane i smaczniutkie paluszki wiedźmy z przepisu Dorotki :) Ileż było przy tym fantastycznej zabawy, najlepsze było wklejanie paznokci. Bawiliśmy się w salon kosmetyczny nakładając naszej wiedźmie tipsy hi hi ;) Nasze paluszki mają pomalowane paznokcie, bo wiedźma chciała ładnie wyglądać na dzisiejszy wieczór. Czy tak wygląda to się okaże dziś ;) Ocenę pozostawiam Wam, a także dzieciom z "Zerówki", którym dziś zanieśliśmy do posmakowania halloweenowe paluszki :) "PALCE LIZAĆ" według mnie :)

Ps. Blade te nasze paluszki,ale wiedźma dawno nie korzystała ze słoneczka ;)

 

UPDATE: Dzieci i pani w szkole byli zachwyceni paluszkami. Zrobiliśmy im prawdziwą niespodziankę. Podobały się wszystkim, a teraz muszę zrobić ksero przepisu i zanieść wszystkim paniom, co z chęcią uczynię. :)

paluchy

 

Składniki:

*225g miękkiego masła

*3/4 szklanki cukru pudru

*1 jajko

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

*2 i 2/3 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka soli

*3/4 szklanki obranych migdałów (nasze jak widać nie są obrane)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyc do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, formować palce (powinny być troszkę cieńsze od naszych, bo w piekarniku urosną). Na końcu wciskać połówkę migdała w miejsce paznokcia.

Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić.

Smacznego Halloween ! :)

pauchy

08:17, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (31) »
czwartek, 30 października 2008

 pol Kolejną moją propozycją z kuchni polskiej jest tradycyjna grochówka. Grochówka nigdy nie była moją ulubioną zupą, ale jadłam ją grzecznie gdy mama przygotowała :) Postanowiłam wrócić do smaku dzieciństwa i ugotowałam właśnie tę zupę. Muszę przyznać nieskromnie, że wyszła mi pysznie, a dowodem na to była zadowolona mina Ukochanego i pełne brzuszki rzecz jasna :)

groch

Składniki :

*3 l wody

*2 szklanki suchego grochu

*1 szyja indycza

*1 łyżka soli

*1/2 łyżeczki pieprzu

*3 marchewki

*2 cebule

*1 kg ziemniaków

*1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

*listek laurowy, ziele angielskie,  majeranek

Wykonanie:

Groch przebrać, dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 1 godzinę.

Dodać mięso, posolić i wsypać pieprz. Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Cebule obrać, posiekać. Wrzucić do garnka marchew i cebulę, zagotować. Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.

Smacznego :)

19:39, majanaboxing , Zupki
Link Komentarze (16) »

     Poznajemy się dopiero z dynią. Jest ciekawa, duża, ma piękny kolor i jest taka inna, może więc dlatego pokazuje tak wiele swoich twarzy. Zupa z dyni jest przepyszna, jednak już ciasto jakoś mniej. Oczywiście to  nie jej wina, a moich kubków smakowych. Ciasto dość ciężkie, może za dużo dyni dałam, chciałam być taka hojna hi hi ;) No cóż, kolor mi się podoba, bo taki słoneczny, więc prezentuję moje pierwsze dyniowe ciasto.

Przepis ze strony Super Expressu.

dyniowe

Składniki:

*2 szklanki dyni startej na tarce jarzynowej (a mnie sie pomyliło i dałam 3 szkl)

*1 szklanka cukru

*3 jaja

*3 łyżeczki cynamonu

*1 łyżeczka sody

*1 cukier waniliowy

*3 szklanki mąki

*1 szklanka oleju

 

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę i cynamon. Wymieszać. Na końcu dodać startą dynię i wymieszać łyżką.

Wlać do formy (korzystałam z tortownicy o średnicy 23 cm) i piec przez 50 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem.

08:23, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (32) »
środa, 29 października 2008

                          Tym razem wygrałam garnek do gotowania na parze :) Bardzo, bardzo się cieszę, bo nie miałam takiego cudeńka wcześniej. Dodam jeszcze, że wygrałam teraz nie pierwszą nagrodę (a był nią skuter,ło matko, gdzie ja bym go trzymała ?;) ), a którąś tam z kolei, ale jestem niezmiernie zadowolona! :))

Jak uda mi się sfotografować moją nagrodę, to pokażę ją Wam.

Będę wdzięczna za wszelkie pomysły na potrawy, które mogę dzięki takiemu garnkowi przygotować :)

Buziaczki :*

Update: To było losowanie z okazji 11 urodzin sklepu, w którym robimy zakupy :)

08:29, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (34) »
poniedziałek, 27 października 2008

  Połączyłam dwa święta w jedno gotując zupę z dyni wg przepisu z Kuchni Polskiej Tradycyjnej wydawnictwa Exlibris. To jest mój debiut dyniowy. Pierwszy raz w życiu miałam okazję spróbować dyni i stwierdzam, że zupa z jej udziałem jest po prostu przepyszna! Cieszę się bardzo, że się na nią skusiłam, a to dzięki zupoholiczce Siostrze tak się stało :). Szczerze powiem, że już myślę o cieście z dynią ;) Dodam jeszcze, że naszej śwince morskiej dynia również bardzo posmakowała! ;)

dynia

Składniki (podaję wg przepisu,ja zrobiłam z połowy):

*1 nieduża dynia

*4 średnie cebule

*3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego

*3 szklanki rosołu (w przepisie jest wołowy, ja dałam drobiowy)

*1 szklanka śmietany

*3 płaskie łyżeczki mąki

*sól, pieprz

Wykonanie:

Dynię obrać, pestki usunąć, miąższ pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dynię i cebulę włożyć do wysokiego garnka, zalać rosołem, dodać sok z cytryny lub ocet winny (użyłam octu winnego), szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu około 1/2 godziny, odcedzić, przetrzeć przez sito.

Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać do zupy, wymieszać i jeszcze raz zagotować.

Smacznego :)

08:56, majanaboxing , Zupki
Link Komentarze (40) »
niedziela, 26 października 2008

                      Jak ja lubię muffiny! :) Są takie wdzięczne, małe, pachnące, mięciutkie, wilgotne i pyszne... Czy trzeba coś więcej? Nic, tylko zajadać.

Przepis wypatrzyłam u Dorotuś. Ach i mała zagadka - kto zgadnie cóż to za kwiatuszek ? ;)

sliwkowa

Składniki:

*2 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*2 jajka roztrzepane

*120 g drobnego cukru

*pół szklanki oleju

*300ml kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu (u mnie jogurt)

*5 świeżych śliwek pokrojonych na małe kawałki

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim składniki mokre. Połączyć zawartości obu naczyń, a na końcu dodać śliwki i wymieszać.

Ciasto włożyć do foremek muffinkowych i piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić i zjadać ze smakiem :)

Smacznego.

sliwko

10:47, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (26) »
piątek, 24 października 2008

                         Uwielbiamy serniki i zawsze z wielką chęcią i entuzjazmem biorę się za pieczenie kolejnego, nowego, innego niż wszystkie. Sernik orzechowy z przepisu Dorotki taki właśnie jest - niesamowicie orzechowy w smaku, zapachu i wyglądzie... Takiego serniczka jeszcze nie jedliśmy, jest przepyszny! Polecam wszystkim wielbicielom serników i orzechów :)

orzechowy

Składniki na spód:

*1 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive

*1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownica o średnicy 23 cm) i podpiec w temperaturze 175 stopni przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:

*2/3 szklanki golden syrupu - zastąpiłam płynnym miodem

*1/3 szklanki roztopionego masła

*1 łyżka ciemnego brązowego cukru

*2 jaja

*1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam aromat)

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać i gotować przez 8-10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać masę na podpieczony spód i odstawić.

Składniki na masę serową:

*750g sera śmietankowego (dałam gotowy do wypieków)

*1 szklanka brązowego cukru

*2 łyżki mąki

*4 jajka

*2/3 szklanki kremówki

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Twaróg ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę oraz wbijać po jednym jajku i miksować. Na końcu dodać kremówkę oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni. Wystudzić i włożyć do lodówki na około 4 godziny.

Smacznego :)

orzechowy

09:05, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (33) »
środa, 22 października 2008

                                   Owocowa miseczka to pomysł mojego Synka, który ujrzał podobny przepis w dziecięcej gazetce Disney i ja . Do wykonania tej miseczki witamin potrzeba naprawdę niewiele produktów, a najwięcej chęci na spałaszowanie pysznych owoców ;)

Postanowiłam stworzyć nową kategorię wpisów "Synusiowe pichcenie", w której będę zamieszczać pomysły kulinarne mojego dziecięcia :)

miseczka

Składniki:

*1 większe jabłko (w przepisie był melon, ale nie mieliśmy)

*kilka ulubionych owoców, u nas: mandarynka, kiwi i banan

 

Wykonanie:

Umyte jabłko przekroić na pół i z jednej połówki usunąć gniazdo nasienne, tak by powstała dziurka. Napełnić owocami, wziąć łyżeczkę i zajadać (można łapkami ;) ).

Smacznego !

 

 

10:59, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (24) »
wtorek, 21 października 2008

                      Ciasto cytrynowe zrobiłam na urodziny, wszyscy byli nim zachwyceni! :) Ma cudowny, cytrynowy smak, piękny zapach, jest mokre i bardzo smaczne. Według mnie i  mojego Ukochanego - rewelacja! :) Polecam wszystkim, jest przepyszne! Dziękuję Batumi :)))

cytrynowe

Składniki na ciasto:

*6 jajek

*1 szklanka + 1 łyżka cukru

*6 łyżek oliwy

*1,5 szklanki mąki tortowej

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*coś do nasączenia ciasta (ja zrobiłam wodę z cukrem i aromatem cytrynowym)

Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka, oliwę. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczemnia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Nasączyć po ostudzeniu.

Składniki na masę:

*2 budynie śmietankowe

*4 łyżki cukru

*3/4 litra wody

*sok z 1 cytryny

*kostka masła

*2 żółtka

*1 galaretka cytrynowa

Ugotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny. Dodać budyń rozprowadzony w 1/4 szklanki wody. Do gotującego się budyniu dodać suchą galaretkę i wymieszać. Masa ma wyglądac jak cytrynowy kisiel. Ostudzić.

Zmiksować masło z 2 żółtkami. Dodawać do niego po łyżce ostudzony budyń i miksować. Tak przygotowaną cytrynową masę wyłożyć na biszkopt.

Wierzch:

*1,5 cytryny

*1/4 szklanki przegotowanej wody

*herbatniki petitki

*lukier z cukru pudtu i soku z połowy cytryny

Do soku z 1 cytryny dodać przegotowaną, letnią wodę. W tak przygotowanym roztworze moczyć ciastka i układać na masie budyniowej.

Polać górę przygotowanym lub kupionym lukrem.

Schłodzić w lodówce.

PYCHA! :)

cytrynowe

cytrynkowo

 

 

08:15, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (50) »
| < Wrzesień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Delikatny, kremowy sernik z musem malinowym na czekoladowym spodzie brownies. Pyszny!
Jagodzianki
jagodzianki
Puszyste,miękkie z fioletowym wnętrzem, oblane słodkim lukrem. Przepyszne jagodzianki!
Morele
morelowe
Wyborne, miękkie, orzechowe ciasto z morelami.Proste i pyszne. :)