Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
sobota, 20 września 2008

                    Co zrobić ze zbędnymi białkami ? Polecam kokosanki! Robiłam je wprawdzie pierwszy raz, ale wyszły bardzo smakowite, choć troszeczkę spiekły się pod spodem. Nie są takie jak z cukierni, nie mają tak cudownego, słodkiego, ciągnącego się wnętrza, ale są również bardzo smaczne, idealne do popołudniowej kawki lub herbatki, dla osłody w tak deszczowy, ponury dzień.

Update: "Coco, coco bello ...! " - tak wołali sprzedawcy kokosu na adriatyckiej plaży. Nieśli oni w wiaderkach z wodą przecudne, wilgotne, pachnące kawałki kokosu i sprzedawali je plażowiczom w upalne letnie dni. Oczywiście my także kupiliśmy i zajadaliśmy się tym twardym owocem, z którego kapała woda. Mówię Wam - coś pysznego ! :))

Zrobiło mi się troszkę cieplej dzięki wspomnieniom :)

kokosanki

Składniki:

*4 białka

*1 szklanka cukru

*300g wiórków kokosowych

*kilka kropel aromatu cytrynowego

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Można dodać kilka kropel aromatu, u mnie cytrynowy.

Formować ciasteczka i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 20 minut w temperaturze  160 stopni.

Smacznego :)

kokosanki

10:00, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (44) »
czwartek, 18 września 2008

               Zobaczyłam je na blogu Atinki i nawet nie wiem kiedy poszłam do kuchni by zagnieść ciasto ;) Robi się je tak szybciutko, a jeszcze szybciej zjada. Są to bułeczki, którym nie sposób się oprzeć, tak miękkie, tak delikatne, rozpływające się w ustach. Po prostu rewelacja! Moje jak zawsze bladzioszki, ale taki już urok mojego pieczywka. 

bułki

jogurtowe

Składniki na około 12 bułeczek:

*500g mąki

*1 łyżka cukru

*1 i 1/2 łyżeczki soli

*7 g drożdży instant

*200g jogurtu naturalnego

*120g mleka

*1 jajko

*60g masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Można użyć miksera. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w misce przykrytej ściereczką na około 1- 1 i 1/2 godziny.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i uformować wałek. Wałek podzielić na 12 kawałków, z których uformować bułeczki.  Tak przygotowane bułki obtoczyć w oleju i układać dość blisko siebie  w wysmarowanej olejem tortownicy.

Następnie tortownicę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem lub mlekiem (tak ja zrobiłam) i posypać makiem lub sezamem.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.

Smacznego :)

Po wyjęciu z piekarnika:

j

j

15:52, majanaboxing , Pieczywko
Link Komentarze (30) »
środa, 17 września 2008

                             Jesień... Tak, pomimo kalendarzowego lata już nastała jesień, deszczowa, bura, szara... Nie lubię takiej jesieni. Lubię ją ze złoto-rudymi liśćmi, z lasem pachnącym grzybami, z kasztanami i żołędziami, które tak chętnie z Synkiem zbieramy a potem liczymy kto ma więcej ;)

Lubię Panią Jesień ze złotymi promieniami słońca prześwitującymi między koronami jeszcze zielono-żółto-czerwonych drzew... Lubię jesienne owoce - soczyste jabłuszka, dojrzałe gruszki, pachnące fioletowe śliwki... Dziś właśnie taki jesienny śliwkowy placek, podawany z kubeczkiem ciepłego kakao. Niezwykle prosty, szybki, lekko kwaśny, pachnący jesiennymi śliwkami.

Za przepis dziękuję Alexandrze.

Moje zdjęcia tym razem pozostawiają wiele do życzenia,ale i tak Wam je pokażę. Nie zawsze wychodzi idealnie ;) Tutaj ciasto otwiera paszczę krokodyla ;)

śliwkowe

Składniki:

*120 g miękkiego masła

*8-10 łyżek cukru

*3 jajka

*szczypta soli

*10 łyżek mąki

*łyżeczka proszku do pieczenia

*ok 500g dowolnych owoców

Wykonanie:

Masło zmiksować, dodać cukier, następnie wbić jajka  cały czas ucierając. Dodać szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w tortownicy o średniy ok 23cm.

Na cieście ułożyć owoce, u mnie śliwki. Można posypać cukrem.

Piec 40 - 60 muinut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

śliwkowe

18:51, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (32) »
poniedziałek, 15 września 2008

                         Uwielbiam ciasta, których wykonanie zabiera mi dosłownie 10 minut, a potem tylko do piekarnika i gotowe ! Takie jest właśnie to ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Adrijah. :) Ciasto błyskawiczne, ale jakże smaczne, z dodatkiem dowolnych owoców. U mnie akurat błąkały się w lodówce zapomniane brzoskwinie i gruszeczki, więc je wykorzystałam ;) Było pyszne!

A kto zgadnie co to za kwiatuszki ?:)

owoc 

 

owoc

Składniki:

*4 jajka

*1 szklanka cukru

*0,5 szklanki oleju

*1,5 szklanki mąki luksusowej

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*dowolne owoce : ja dałam 2 brzoskwinie oraz 1 gruszkę

*aromat dowolny, ja wykorzystałam cytrynowy - polecam! :)

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat i połączyć mikserem dokładnie. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia - u mnie tortownica o średnicy ok 23 cm.

Wylać przygotowane ciasto do formy, wyrównac powierzchnię i ułożyć na niej owoce.

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 50 minut (aż wierzch się zrumieni). Ja oczywiście jeszcze sprawdzałam patyczkiem,czy w środku jest upieczone .

Smacznego :)

ow

owoc

 

08:20, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (43) »
piątek, 12 września 2008

                    Ten deserek wymyślił mój Synuś. Kupił mi w sklepie jeżyny twierdząc, że są to moje ulubione owoce :) Jutro zamierza kupić mi malinki ! :) Deser robiliśmy razem, jeden pucharek ja, a drugi Synek. Oczywiście powstał on na podstawie przepisu Dorotki, można się łatwo domyślić o jaki przepis chodzi :) Dodam jeszcze, że nasz zakręcony miks smakował nam doskonale!

miks

Składniki:

*1 opakowanie jeżyn około 250g

*2 łyżki cukru

*1 i pół wafelka Prince Polo, chcieliśmy zrobić z ciasteczkami Digestive, ale nie mieliśmy już, stąd pomysł na wafelka :)

*1 duży waniliowy serek Danio

 

Wykonanie:

Jeżyny zmiksować razem z cukrem. Do pucharków nakładać warstwowo: warstwę jeżyn, następnie kilka łyżeczek serka, pokruszony wafelek. I tak kilka warstw, na wierzchu ułożyć pokruszone ciasteczko.

Smacznego :)

miks

 

08:27, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (30) »
środa, 10 września 2008

              Z jednymi przepisami mam tak, że zbieram się do nich dosyć długo, z innymi - decyduję od razu : Robię i już! Tak było właśnie z bajglami Dorotki. Ledwo co je ujrzałam , a już miałam przygotowane ciasto, które rosło w misce i czekało, aż zrobię z niego małe bułeczki z dziurką w środku. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto, bo są przepyszne! Najlepszym dowodem na ten niezaprzeczalny fakt jest to, iż bajgle rozeszły się od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem i powidłami. :)) Synuś jadł ot takie po prostu i smakowały mu bardzo, a teraz mówi bym upiekła następne bułeczki :)

bajgle

Składniki:

*500g mąki pszennej chlebowej (u mnie przenno-żytnia z amarantusem)

*2 łyżki cukru (1 + 1)

*1 łyżeczka soli

*1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży

*300 ml wody

*1 żółtko do glazury

*3 łyżki nasion do posypania

 

Wykonanie:

Do dużego naczynia wsypać mąkę,  1 łyżkę cukru, sól i drożdże. Wlać wodę i wyrobić ciasto. Wyrabiać przez 5 minut aż będzie gładkie i elastyczne.  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1i pół godziny).

Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i podzielić na 10 równych kawałków.  Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie zrobić w niej otwór omączonym palcem (szerokość otworu około 3,5 cm). Dziurkę robimy jednym palcem i kręcimy, jak się rozszerzy to dwoma palcami. 

Tak przygotowane bajgle kłaść na oprószoną mąką powierzchnię i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Zagotować w większym garnku około 2 litry wody i dodać pozostałą łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia i kłaść ostrożnie na wodzie wyrośnięte bajgle. Gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z wody i odłożyć na folię aluminiową do osuszenia.

Blachę posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść odcieknięte bajgle, posmarować je żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody i posypać nasionkami.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut, aż będą złote.

Smacznego :)

bajgle

 

21:28, majanaboxing , Pieczywko
Link Komentarze (31) »
poniedziałek, 08 września 2008

                Czy wspominałam już, że długo bez sernika nie wytrzymamy?;) Wystarczy obejrzeć wpisy w kategorii Sernikowo by stwierdzić, że tych właśnie ciast jest u mnie najwięcej. Kiedyś myślałam, że sernik to naprawdę bardzo trudny wypiek, ale po kilku błędach nauczyłam się, że należy do najłatwiejszych i najpyszniejszych wypieków. W sernikach lubię także to, że można je tworzyć z wieloma dodatkami i na różne sposoby. Oto kolejny przepis, który mam bardzo długo i nawet nie pamiętam skąd go wzięłam. 

Sernik jest pyszny, słodki, ale mnie oczywiście marmurek nie wyszedł. Nie mam ręki do robienia marmurka he he ;) Fajne jest to połączenie sera z kakao, serdecznie polecam !

sernik

Składniki na kruchy spód:

*25 dag mąki

*10 dag zimnego masła

*1 łyżka kakao

*8 dag cukru

*1 torebka cukru waniliowego

*1 jajko

*szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać do niej masło, kakao, cukier i cukier waniliowy, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce ok. 30 minut.

Następnie wylepić nim tortownicę o średnicy 26cm (ja wcześniej wyłożyłam tortownicę folią aluminiową). Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.

Składniki na masę serową:

*75 dag białego sera (oczywiście u mnie wiaderkowy)

*10 dag masła

*150g cukru

*1 torebka cukru waniliowego

*3 jajka

*1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

*1 łyżka kakao

Masło utrzeć z cukrami. Dodawać po kolei żółtka, ser i budyń. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serową.

Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao. Warstwy z kakao powinno być tyle, by pokryć cienką warstwą masę białą. Ja zrobiłam troszkę za dużo kakaowej.

Na przygotowany spód wylać białą masę, następnie masę kakaową i delikatnie zamieszać widelcem tworząc marmurkowy wzór (który mnie się nie udał).

Piec w temperaturze 170 stopni przez około godzinę.

Po upieczeniu pozostawić sernik na ok. 15 minut w piekarniku.
Smacznego :)

 

 

m

08:35, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (36) »
czwartek, 04 września 2008

                   Kremówka to dwa kruche cienkie placuszki przełożone słodkim budyniowym kremem. Smaczne, rozpływające się w ustach. Przepis znalazłam u Evenki, a ponieważ troszeczkę trzeba odpocząć od serniczków to uznałam, że czas na smakowitego przekładańca. Kremówka jest słodka, ale nie za słodka. Całą słodycz daje środek, ponieważ placki nie zawierają cukru. Serdecznie polecam! :)

kremowka

Składniki na ciasto:

*2 szklanki mąki

*1 kostka margaryny

*4 dag drożdży świeżych

*4 łyżki śmietany 18%

Mąkę przesiać na stolnicę  i posiekać z margaryną. Dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować jesli się da na wielkość formy (23x33 cm). Ja nie wałkowałam, po prostu wykleiłam spód formy ciastem (oczywiście wcześniej wyłożyłam formę papierem do pieczenia).
Piec osobno w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. Placki są kruche, więc należy uważać przy wyjmowaniu z formy. Ja wyciągałam razem z papierem do pieczenia.

Składniki na krem:

*2 szklanki mleka

*1 szklanka cukru

*cukier waniliowy

*3 żółtka

*3 łyżki mąki pszennej

*3 łyżki mąki ziemniaczanej

*3/4 kostki masła

Obydwie mąki, żółtka oraz 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zmiksowaną masę, chwilę gotować mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo letni budyń.

Tak przygotowanym kremem przełożyć placki i posypać cukrem pudrem. Ja posypałam wiórkami kokosowymi. :)

kremowka

poniedziałek, 01 września 2008

                  Cytrynowe ciasto zobaczyłam na blogu Cakemania Justynki :) Bardzo lubię cytrynowe wypieki, kojarzą mi się z latem, z orzeźwieniem i cudnym zapachem cytryn. Ogólnie to ja chyba wszystko lubię he he ;)    Ukochanemu bardzo smakowało wraz z popołudniową kawką. Cukrowa kruszonka jest niesamowita !

cytryna

Składniki:

*250g niesolonego masła

*200g drobnego cukru

*2 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny

*4 jajka

*250g mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/4 łyżeczki soli

*2 łyżki soku z cytryny

na kruszonkę: 110g cukru, 60ml soku z cytryny

Wykonanie:

Utrzeć masło z cukrem do uzyskania lekkiej puszystej masy. Dodać skórkę z cytryny, a następnie po jednym jajku, za każdnym razem dobrze ubijając.

Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i przesiać do masy. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać łyżką.

Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy (ja piekłam w keksowej), wygładzić powierzchnię ciasta.

Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 1 godzinę i 20 minut lub do tzw "suchego patyczka", piekłam troszkę krócej.

Zrobić kruszonkę : zmieszać cukier z sokiem z cytryny (cukier nie powinien się rozpuścić). Używając pędzelka szybko posmarować wierzch jeszcze ciepłego ciasta.

Smacznego :)

 

cytryna

cytryna

08:12, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (36) »
czwartek, 28 sierpnia 2008

                 Ten serniczek na blogu Liski widziałam już dawno, kiedy sama jeszcze bloga nie prowadziłam. Kusił mnie i kusił, a wiadomo, że my jesteśmy wielbicielami serników, więc w końcu skusił mnie tak, że go upiekłam. Jest pyszny! Bardzo wilgotny, delikatny, rozpływający się w ustach. Bardzo nam smakował.

cheese

cheese

Składniki:

*200g ciasteczek typu "digestive", użyłam "Wiatraczków holenderskich"

*75 g roztopionego masła

*800g kremowego serka (użyłam wiaderkowego)

*190g cukru pudru

*4 jajka

*3 żółtka

*3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*30ml soku z cytryny

*300ml kwaśnej śmietany

*kakao do posypania

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową tak aby jej brzegi wystawały poza tortownicę (masa jest rzadka, nie powinna wypłynąć z tortownicy).

Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem i wyłożyć dno tortownicy. Włożyć do lodówki, schłodzić.

Ser, 170g cukru pudru, jajka, żółtka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz sok z cytryny zmiksować aż powstanie gładka masa. Następnie wylać ją na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika i piec godzinę.

Śmietanę, pozostały cukier i wanilię zmiksować. Posmarować masą upieczony sernik i wstawić go do piekarnika jeszcze na około 10 minut.

Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć. Wstawić go później do lodówki na około 4 godziny. Mój został tam na całą noc.

Przed podaniem posypać sernik kakao.

Smacznego :)

 

cheese

sernik

Może i nie jestem skromna, ale zdjecia wyjątkowo mi się podobają i nie wiedziałam, które wybrać , dlatego aż tyle ich jest :D

 

13:22, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (46) »
| < Styczeń 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Delikatny, wilgotny sernik ze śliwką w czekoladzie na pysznym również czekoladowym spodzie.
Szarlotka
szarlotka
Smaczna, szarlotka na kruchym cieście, z pachnącym cynamonem musem jabłkowym. Przepis od mojej Mamy.
Babka
babka
Mięciutka kokosowa babka, idealna na drugie śniadanie, szczególnie dla wielbicieli kokosa. Polecam!