Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
piątek, 15 sierpnia 2008

pom        Żółta fasolka i czerwony pomidorek- pasują do siebie jak ulał, tuląc się ze sobą w cieple oliwy, na podusi z czosnku i prześcieradełku z cebulki.

                   Zdrowe, pyszne, proste - tak określiła to danie moja przyjaciółka Ania Galapagos podając mi przepis. I miała całkowitą rację. To jest po prostu rewelacyjne! Jest to moja propozycja na "Tydzień Pomidorka" :) Dziękuję Aniu :* :* :*

fasolka

Składniki:

*1 kg świeżej żółtej fasolki szparagowej

*2 cebule

*3-4 duże pomidory

*czosnek

*sól, pieprz, vegeta

*oliwa lub masło

Wykonanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie aż zmięknie (około 30 minut).

Na patelni na oliwie zeszklić cebulkę.

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić je na małą kosteczkę i wrzucić na patelnię dla towarzystwa cebulce. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i wymieszać. Dodać pokrojony drobniutko czosnek, nie żałować go! :) Dosolić , doprawić pieprzem, vegetą do smaku :) Ja vegety nie używam, więc dodałam mojego ulubionego zestawu przypraw włoskich. Pogotować chwilkę jeszcze i zajadać ! :)

Smacznego :))))

fasolka

środa, 13 sierpnia 2008

                     Miała być babka marmurkowa z przepisu Dorotuś, a wyszła mi taka raczej pół na pół, chyba niedokładnie wymieszałam i marmurek słaby jakiś ;) Babeczka jest pyszna, polecam ją bardzo zwłaszcza wielbicielom kawy, która nadaje ciastu ciekawy smak. Według mojego Ukochanego babka wyszła troszkę za sucha, co jednak nie przeszkodziło mu w zjedzeniu jej ;) Może Wy upieczecie bardziej mokrą i z wyraźnym marmurkiem :) 

Dla smakoszy kawy - pasuje do porannej czarnej z mleczkiem :)

baba

Składniki:

*25 dag masła

*5 jajek

*1 szklanka mąki pszennej

*1 szklanka mąki ziemniaczanej

*3/4 szklanki cukru

*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*aromat do ciast np cytrynowy

*2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo zmiksowane jaja, cały czas miksując. Masa może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmiksować.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat cytrynowy,zmiksować. Do drugiej dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i zmiksować.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Ja użyłam formy z kominkiem.

Najpierw wylać jasną część ciasta, a na nią ciemną. Całość delikatnie , krótko wymieszać, aby powstał efekt marmurka (mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego.

babka

20:52, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 11 sierpnia 2008

             Od jakiegoś czasu chodziło za mną by upiec znowu jakieś bułeczki i chlebek. Spodobały mi się bardzo bułeczki z bloga Atiny. Są pyszne, maślane, a z dodatkiem ulubionej konfiturki czy marmolady smakują wyśmienicie. Serdecznie je polecam na pyszne śniadanko ! :)

bułki

Składniki:

*1 szklanka ciepłego mleka

*2 łyżki masła

*1 jajko

*1 łyżka cukru

*1/2 łyżeczki soli

*3 szklanki mąki

*1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ja dałam około 4 dag świeżych)

*2 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków

*1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka lub śmietanki do smarowania bułeczek

Wykonanie:

Drożdże wsypać do ciepłego mleka i zostawić na kilka minut aż zaczną się tworzyć pęcherzyki. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto. Przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Po godzinie ciasto wyjąć, podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na cienki placuszek. Placuszki posmarować masłem i zawijać w cienkie ruloniki. Następnie każdy taki rulonik zwinąć na kształt ślimaka. Koniec wcisnąć pod spód bułeczki.

Bułki układać na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na około 40 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Można posypać sezamem.

Piec około 12-16 minut aż uzyskają złoty kolor. U mnie troszkę ciężko z tym kolorem ze względu na piekarnik, który grzeje tylko od dołu.

Smacznego :)

bula

bula

11:14, majanaboxing , Pieczywko
Link Komentarze (28) »
sobota, 09 sierpnia 2008

             Zgodnie z życzeniem Ukochanego upiekłam sernik. Oczywiście inny niż te, które piekłam do tej pory, bo muszę wypróbować każdy przepis. Miałam w szafce krem krówkowy, więc postanowiłam tym razem go wykorzystać. Przepis na ten sernik znalazłam u Alexandry.

Ciasto jest fantastyczne w smaku. Krem krówkowy dodaje słodkości, a orzechy świetnie do niego pasują, jak w batoniku "Snickers".

snickers

Składniki na spód (blaszka 23:23, ja korzystałam z okrągłej 22cm średnicy)

*1 szklanka mąki

*2 łyżki cukru

*1 jajko

*5 dkg margaryny

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na blachę. Podpiec przez chwilkę by było rumiane.

Pozostałe składniki:

*800g twarogu mielonego

*6 jajek

*1 łyżka mąki pszennej

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*3/4 szklanki cukru pudru

*rodzynki (opcjonalnie)

*100g orzechów włoskich łuskanych

*puszka mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowej

Wykonanie:

Mleko skondensowane w puszce gotować 3 godziny. Ja użyłam gotowej masy krówkowej (kajmaku), więc nie musiałam już gotować.

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem aż powstanie jednolita masa. Dodawać po trochu twaróg, następnie obie mąki i zmiksować. Dodać namoczone wcześniej rodzynki i wymieszać.

Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć całość na podpieczony spód i piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Masę krówkową jeszcze ciepłą (lecz nie gorącą) wyłożyć na ciepły sernik. Górę posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Uwagi: Jak widać na zdjęciach masa krówkowa była trochę za luźna. Następnym razem zrobię z wykorzystaniem mleka skondesowanego a nie gotowej masy.

Smacznego :)

snickers

10:01, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (36) »
czwartek, 07 sierpnia 2008

                        Kochani, dzięki Kuchareczce58 dowiedziałam się, że ktoś kradnie nasze zdjecia z bloga i umieszcza wraz z przepisem na pewnym serwisie jako własne! Jestem zdegustowana i zdenerwowana!

Oto link do mojego ukradzionego zdjecia:

http://www.mojeciasto.pl/lato/lato/ciasto_jogurtowe_z_wisniami .

a oto oryginał z mojego bloga :

http://majanaboxing.blox.pl/2007/11/Ciasto-na-jogurcie.html

                       Napisałam już do administratorów strony i liczę na szybki odzew i interwencję w tej sprawie.

Może to nic takiego, ale fakt, że ktoś kopiuje moje zdjecia i podpisuje, że to jego własne, zdenerwował mnie bardzo. Zdaję sobie sprawę, że w sieci różne rzeczy się dzieją i powinniśmy znać ryzyko umieszczania własnych zdjeć w internecie, ale przykro mi jest bardzo z tego powodu, że ktoś tak bezkarnie i z premedytacją używa moich własnych zdjęć. Dlatego właśnie postanowiłam napisać tę notkę z ostrzeżeniem.

Pozdrawiam.
Majana

08:35, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (43) »
wtorek, 05 sierpnia 2008

                    Trwa sezon jagodowo - borówkowy, więc grzechem byłoby nie wykorzystać tych wspaniałych granatowych owoców obdarzonych cudownym zapachem i smakiem. Zarówno jagody jak i borówki amerykańskie bardzo mi smakują i robiłam już z nimi muffiny, pierogi a teraz ciasto z przepisu Evenki. Powiem tylko, że ciasto bardzo smakowało mojemu Ukochanemu, który nie chce już słyszeć o muffinach (buuu...;) ).

borówkowe

Składniki:

*175g masła

*175g drobnego cukru

*225g mąki

*3 jajka

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*około 2/3 szklanki kwaśnej śmietany

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*około 400g jagód lub borówek amerykańskich

*200g serka kremowego typu "Philadelphia", ja dałam ten co zawsze - gotowy do wypieków

*100g cukru pudru

Wykonanie:

Miękkie masło, cukier (175g), jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz wanilię ubijać mikserem przez około 2 minuty. Dodać 4 łyżki śmietany i ubić jeszcze przez chwilę. Wsypać połowę porcji borówek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie ciasto wyłożyć do okrągłej formy (22 cm średnicy), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić 10 minut, wyjąć z formy.

Serek ubić z cukrem pudrem oraz śmietaną na kremową masę. Wyłożyć ją na ostudzone ciasto i wyrównać powierzchnię. Posypać pozostałymi borówkami.

Smacznego :)

1

Od razu po zrobieniu (serek troszkę "uciekał").

2

Na następny dzień (i w innym oświetleniu) .

08:11, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (48) »
sobota, 02 sierpnia 2008

          ...a właściwie muffiny z borówką amerykańską, którą dałam zamiast jagódek, jak proponowała Evenka. Muszę przyznać, że są to jedne z najlepszych owocowych babeczek, jakie jedliśmy, zaraz po cytrynowych i truskawkowych z kruszonką :) Serdecznie je polecam, bo są naprawdę przepyszne!

mufina

 

Składniki:

*2 szklanki mąki

*1 jajko

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 szklanka mleka

*3/4 szklanki cukru

*1/3 szklanki oleju

*1/2 szklanki świeżych jagód lub 1 szklanka borówki amerykańskiej

*szcczypta soli

*ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i wanilią. Zawartość obu misek połączyć, dodać jagody (borówki) i wymieszać delikatnie.

Nakładać do foremek muffinkowych i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)

muffiny

10:40, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (39) »
czwartek, 31 lipca 2008

             Po urlopie czas na... muffiny. Oj, brakowało mi moich muffinek kochanych hihi ;) Stworzyłam tym razem babeczki z dodatkiem musli na podstawie przepisu Dorotuś na muffiny z granolą. Uważam, że są pyszne, a szczególnie kiedy dawno nie jadło się takich wypieków. :)

musli

Składniki:

*225g mąki

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*1/4 łyżeczki soli

*250 ml maślanki (ja dałam kefir)

*1 jajko

*175g cukru

*80 ml oleju słonecznikowego

*250g musli tropikalnego

Wykonanie:

W naczyniu wymieszać: mąkę, sól i sodę. W drugim naczyniu roztrzepać jajko, dodać maślankę (kefir), cukier, olej i wymieszać. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać. Następnie dodać musli i wymieszać. 

Tak przygotowane ciasto nakładać do papilotek. Wyszło mi 12 muffin :)

Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)

musli

 

musli

08:44, majanaboxing , Muffinki
Link Komentarze (19) »
środa, 30 lipca 2008

             Podczas zwiedzania pstryknęłam kilka takich oto fotek. Może uznacie, że są ciekawe :)

"Dolce Assisi"

cukiernia

bezyBEZY

Słodki Asyż :)

Makaronowy Asyż

makaron

Czy widzicie w jakim kształcie są kolorowe makaroniki ? ;)

13:18, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (23) »
wtorek, 29 lipca 2008

         Mała prosta zagadka.

Na pewno zgadniecie od razu. :D Co to jest ?

/

i w środku :

1

15:38, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (24) »
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Śliwki
śliwkowe
Pyszne kruche ciasto, z lekką budyniową pianką i śliwkami. Wspaniałe!
Jabłka
szarlotka
Jedno z najlepszych ciast - szarlotka, pachnąca cynamonem i tonką. Serdecznie polecam:)
Morele
morele
Wyborne, miękkie i wilgotne ciasto ze słonecznymi morelami!