Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
wtorek, 15 marca 2016

                        Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją babkę oblałam gorzką czekoladą, ale można z powodzeniem zrobić słodką polewę, lukier albo po prostu posypać cukrem pudrem. Babkę robi się bardzo prosto i szybko i jest smaczna :).

Źródło przepisu: Kuchnia szeroko otwarta

babka marmurkowa

babka marmurkowa

Składniki:

*4 duże jajka

*1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

*1 szklanka cukru

*1 łyżeczka cukru waniliowego 

*1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu waniliowego 

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*180 ml oleju lub 1 kostka masła 200 g

*2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Jajka, cukier, cukier waniliowy i ekstrakt ubić na puszystą pianę. 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodawać olej lub roztopione i przestudzone masło. 

Formę do pieczenia natłuścić i posypać bułką tartą. Ja robiłam w formie babkowej z kominkiem. 2/3 ciasta wlać do przygotowanej formy. 

Do reszty ciasta wsypać kakao, wymieszać. Kakaową masę wlać na jasną masę, robiąc esy floresy (u mnie kiepskie te esy;)). Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 40 minut. 

Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. 
Wyłączyć piekarnik, ciasto wyjąć, ostudzić. Polać polewą lub lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

babka marmurkowa

babka marmurkowa

22:48, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (18) »
sobota, 05 marca 2016

                  Znowu upiekłam sernik. Tym razem na czekoladowym spodzie brownie, z dodatkiem jajecznego likieru oraz czekoladą z nadzieniem toffi. Był pyszny! Wilgotny, mięciutki, z wyczuwalną nutą toffi oraz czekolady. Bardzo polecam, na niedzielę, na każdy dzień, a może skusicie się na święta?

Wzorowałam się na tym przepisie, bardzo lubię z niego korzystać. 

sernik toffi

sernik toffi

Składniki na spód (tortownica o średnicy 23 cm):

*100 g gorzkiej czekolady, najlepiej o dużej zawartości kakao

*100 g masła

*100 g cukru

*2 jajka

*100 g mąki pszennej tortowej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia 

*2 łyżki kakao

 

Masa serowa:

*1 kg mielonego twarogu

*4 jajka

*1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*2/3 szklanki cukru

*2 łyżki likieru Advokat 

*150 g - 200 g czekolady z nadzieniem toffi

 

Wykonanie:

Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem włożyć połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.

Przygotować masę serową. Do dużej miski włożyć twaróg,  mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników. 

Na upieczony czekoladowy spód wylać połowę masy serowej, następnie ułożyć pokrojoną czekoladę i przykryć pozostałą masą serową. 

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godzinę. Środek sernika powinien być z wierzchu ścięty. Ostudzić najpierw w zamkniętym piekarniku około 1/2 godziny. Następnie uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i wystudzić. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

sernik toffi

sernik toffi

sernik toffi

18:58, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (20) »
niedziela, 21 lutego 2016

                   Nie mogłam się oprzeć temu przepisowi. Idealne, wilgotne brownies, z cudowną czekoladową skorupką na zewnątrz, a w środku niespodzianka - lekko słone masło orzechowe z kawałkami orzechów. Brzmi wspaniale, prawda? :) W oryginalnym przepisie była jeszcze biała czekolada, ja jej nie dałam, natomiast posypałam ciasto sezamem. Ta porcja ciasta jest niewielka (nam wystarczyła), więc jeśli macie chęć na większą ilość albo spodziewacie się gości, po prostu pomnóżcie składniki razy dwa. Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada, nic dodać nic ująć - polecam. :)

Brownie z masłem orzechowym i sezamem zrobiłam z okazji Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Anitka.

 

Źródło przepisu: Raspberries and Cream.

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym

Składniki: 

*225 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
*225 g masła
*300 g drobnego cukru
*3 jajka, lekko roztrzepane
*75 g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki (nie dodawałam czekolady)
*200 g masła orzechowego (arachidowego) wersja z kawałkami

*sezam do posypania (mój dodatek)


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm (użyłam silikonowej kwadratowej formy).
Czekoladę i masło umieścić w garnku i rozpuścić na niewielkim ogniu (można to zrobić też w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić.
W oddzielnej dużej misce ubić cukier i jajka przez kilka minut do białości. Wlać rozpuszczoną czekoladę i kontynuować ubijanie, aż masa będzie gęsta, po czym dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.

Wylać masę do przygotowanej foremki i posypać wierzch białą czekoladą (nie dawałam czekolady,  posypałam sezamem). Za pomocą łyżeczki wyłożyć w kilku miejscach masło orzechowe po czym delikatnie końcem łyżeczki rozprowadzić je, tak aby powstały "esy-floresy".
Piec przez ok 30-35 minut.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym


11:10, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 15 lutego 2016

             Bardzo tęsknię za wiosną i latem, za wszystkimi pysznymi owocami, które uwielbiam. Dobrze, że w lipcu zamroziłam truskawki. Mogłam teraz je wyjąć, zjeść parę ;), a resztę dodać do ciasta. Upiekłam sernik z czekoladą i truskawkami, które jednak w tym cieście nie są dominujące, a są owocowym dodatkiem. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Radzę zamiast budyniu waniliowego (którego użyłam) dodać budyń czekoladowy, sernik będzie na pewno ciemniejszy.

Ciasto dodaję do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka.

Inspirowałam się przepisem: Moje Wypieki, ale upiekłam właściwie zupełnie inny sernik.

sernik czekoladowy  

 

Składniki na spód:

*150 g ciastek owsianych (użyłam digestive)

*2 łyżki kakao

*30 g masła roztopionego

 

Ciastka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*3 jajka

*3/4 szklanki cukru 

*100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej

*125 ml śmietanki kremówki 36%

*2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu czekoladowego bez cukru (ja dałam waniliowy)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

 

Ponadto: 

*około 400 g truskawek (u mnie mrożone)

W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz roztopionej czekolady. Zmiksować do połączenia składników lub wymieszać rózgą kuchenną. Pod koniec miksowania dodać roztopioną czekoladę, nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia. 

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać, poukładać truskawki i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik. Po upływie około pół godziny uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Następnie ostudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :) 

sernik czekoladowy

sernik czekoladowy

 

czekoladowy tydzień

21:39, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (17) »
piątek, 12 lutego 2016

                              Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo proste do zrobienia i po prostu smaczne. Gruba warstwa lukru pomarańczowego sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej cytrusowe. Zachęcam. :)

Źródło przepisu: Bake&Taste

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

 

Składniki na ciasto:

*170 g białek (u mnie 6 białek, około 205 g)

*3/4 szklanki drobnego cukru
*1 szklanka mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*skórka otarta z jednej cytryny
*2 łyżki soku z cytryny

Składniki na syrop pomarańczowy:

*sok z jednej pomarańczy

*3 łyżki cukru

 

Składniki na lukier:

*2 łyżki syropu pomarańczowego
*ok. 3/4 szklanki cukru pudru
*opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy/cytryny do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny - wymieszać, dodać ekstrakt waniliowy - wymieszać, dodać rozpuszczone masło - ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Ciasto przełożyć do foremki keksowej o długości ok. 25 cm.

Piec przez 35-40 minut - do suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować syrop.

Przygotowanie syropu

W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować 2-3 minuty i odstawić do ostudzenia.

Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je syropem (uwaga - dwie łyżki syropu zostawić na lukier).

Przygotowanie lukru

Do syropu dodać cukier puder i rozetrzeć - aż do uzyskania gęstego lukru. Polukrować ciasto. 

Smacznego :)

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

 
22:54, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (19) »
czwartek, 04 lutego 2016

                             Na Tłusty Czwartek pieczemy razem: Alcia, Atinka, Basia, Monia i ja. Każda coś, co kojarzy się z dzisiejszym świętem. Wprawdzie ja się trochę wyłamałam i moje faworki są w wersji odchudzonej, ale koniecznie chciałam takich spróbować. Faworki w wersji fit pieczemy w piekarniku zamiast w głębokim tłuszczu. Jest to z pewnością fajna alternatywa dla osób, które nie lubią smażonych chruścików lub po prostu dbają o linię, a mają ochotę na tłustoczwartkowe szaleństwo ;). Powiem tak - te faworki są smaczne, chrupiące, jednak bardziej suche niż tradycyjne. Mając porównanie stwierdzam, że warto jednak zaszaleć raz w roku i usmażyć tradycyjne. Wersja oczywiście warta spróbowania i porównania.

Dziękuję Kochane Babeczki za wspólne tłustoczwartkowe wypieki. Bardzo się cieszę, że udało nam się zebrać i upiec wirtualnie, ale razem :).

Źródło przepisu: Lawendowy Dom.

faworki fit

faworki fit

Składniki:

*400 g mąki

*6 żółtek

*8 łyżek jogurtu naturalnego

*2 łyżki koniaku lub innego alkoholu (u mnie likier pomarańczowy)

*1/2 łyżeczki soli

*cukier puder do posypania 

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. W środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać zagarniając do środka. Dodać jogurt, alkohol i sól. Zagnieść składniki, aby się połączyły. Ciasto wygniatać około 15 minut dość mocno, tak aby je dobrze napowietrzyć. Co jakiś czas uderzać w ciasto wałkiem. 

Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulę, zawinąć w folę i odłożyć na 30 minut by odpoczęło. 

Ciasto rozwałkować porcjami na cieniutkie placki. Każdy placek pociąć nożem lub radełkiem na paski o szerokości około 2 - 2,5 cm. Po środku każdego paseczka zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec paska. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 12 minut. Następnie ułożyć je w stosik i posypać mocno cukrem pudrem.
Smacznego :) 

faworki fit

faworki fit

 

20:01, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 01 lutego 2016

                        Ten tort posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom kokosa. Jest mocno wilgotny, wspaniale kremowy, bardzo kokosowy i pyszny. Dodatkowo przełożony jest dżemem truskawkowym. Wspaniale byłoby udekorować go świeżymi truskawkami, ale niestety ich nie miałam. Na torcie znajduje się 14 świeczek, bowiem to właśnie dziś 14 urodziny obchodzi mój Syn. Wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń Słoneczko :). 

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

tort kokosowy

tort kokosowy

tort kokosowy

 

Składniki na biszkopt czekoladowy:

*5 jajek
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
*1/3 szklanki kakao
*50 g gorzkiej czekolady, startej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie osiadła.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Uwaga: 

- boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

- po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

Krem kokosowy:

*2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22%
*750 g serka mascarpone
*1/3 - pół szklanki cukru pudru
*1 szklanka wiórków kokosowych
*2 łyżki likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. 

Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę. 

Postępowanie z mlekiem kokosowym: ostrożnie wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią biszkopt). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, przełożyć do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki (do kremu dodajemy całość).

Postępowanie ze śmietanką kokosową 22%: wystarczy ją otworzyć, przełożyć do misy miksera. 

Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników.

Poncz:

*woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego
*3 łyżki likieru kokosowego (u mnie pomarańczowy)

Składniki wymieszać.

W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort trzeba nasączyć herbatą/wodą/sokiem z truskawek wymieszaną z likierem kokosowym (2/3 szklanki herbaty i 1/3 szklanki likieru).

Ponadto:

*340 g dżemu truskawkowego
*świeże truskawki, do dekoracji (niestety nie miałam)
*wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu

Wykonanie

Na paterze położyć pierwszy z czekoladowych blatów. Naponczować. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć grubą warstwę kremu (około 1/4 całości). Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem, naponczować. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin.

Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami lub według uznania.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

tort kokosowy

tort kokosowy

tort kokosowy

sobota, 23 stycznia 2016

                   Nasiona chia - ostatnio wszędzie ich pełno, co w ogóle mnie nie dziwi. Są bardzo zdrowe, dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Te małe nasionka skradły również moje serce. Od jakiegoś czasu dodaję je do porannej owsianki, do sałatek, a dziś zrobiłam po raz pierwszy pudding chia z mlekiem kokosowym i dodatkiem mrożonych malin. Pudding jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo pyszny! Można do niego dodać różne owoce, jak również ulubioną konfiturę. Bardzo polecam!

Źródło przepisu: Jadłonomia.

pudding chia

pudding chia

Składniki na 4 porcje:

*1 puszka mleka kokosowego 400 ml

*100 ml dowolnego mleka

*4 czubate łyżki nasion chia

*2 łyżki syropu z agawy lub miodu (ja użyłam miodu)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*do podania: świeże lub mrożone owoce/konfitura

 

Wykonanie:

Do miski wlać oba rodzaje mleka, nasiona chia, miód i wanilię. Wszystko wymieszać intensywnie trzepaczką, przez jakieś 2-3 minuty. Nie pomijać tej czynności, ponieważ ziarenka w innym przypadku opadną na dno i pudding się nie uda. Przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia pudding posypać owocami, polać syropem lub konfiturką. 

Smacznego :)

pudding chia

pudding chia

19:23, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (16) »
niedziela, 17 stycznia 2016

                  Od świąt nie piekłam nic słodkiego. Czas zatem na jakąś słodką przekąskę, niedzielne ciasto do kawy ;). Ciasto cytrynowe z cytrynowym lukrem jest miękkie, wilgotne, sprężyste, bardzo cytrynowe w smaku. Do tego jest szybkie, proste do zrobienia i bardzo smaczne. Same zalety. Jego jedyną wadą jest to, że szybko znika, polecam więc zrobić od razu z podwójnej porcji ;). 

Źródło przepisu: moje bistro.

ciasto cytrynowe

 

Składniki (na keksówkę):

*1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (230 g)

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki soli

*1/4 szklanki kwaśnej śmietany (60 g) - dałam jogurt naturalny

*1 duża cytryna (skórka i sok)

*250 g cukru

*200 g masła (w temperaturze pokojowej)

*5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)


Składniki na lukier:

*szklanka cukru pudru

*sok z 1 cytryny

 

Wykonanie:

Formę keksową (u mnie rozmiar ok. 30 x12 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia. W misie miksera zmiksować masło z cukrem dodać jajka, zmiksować. Dodać sok i skórkę z cytryny, śmietanę oraz mąkę z solą i proszkiem. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać. 

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Ciasto pęknie u góry, ale tak ma właśnie być. Sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczone. Może potrzebować nieco mniej czasu. 

Ciasto wystudzić. Przygotować lukier - cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, tak aby powstał gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru pudru (jeśli będzie za rzadki). Ciasto polać lukrem. 

Smacznego :)

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

19:31, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (28) »
sobota, 02 stycznia 2016

                     Przyszedł czas na podsumowanie naszego wspólnego corocznego przedświątecznego pierniczkowania. Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w 9 Festiwalu Pierniczków, za podesłane linki do przepisów, za piękne zdjęcia, miłe słowa. Dziękuję również osobom, które nie posiadają blogów, a które wzięły udział w naszej wspólnej akcji dodając zdjęcia pod wydarzeniem na facebooku. Pierniczki piekły z nami dzieci z przedszkola, jak również nasza kochana młodzież. 

Jest mi bardzo miło, że akcja cały czas cieszy się Waszym uznaniem, to dopinguje do tego, by za rok zorganizować ją ponownie. Bardzo, bardzo się z tego cieszę. :))) Dziękuję Wam wszystkim raz jeszcze i zapraszam do podsumowania. 

         Poniżej spisałam alfabetycznie wg Waszych imion/nicków wszystko to, co przygotowaliście w trakcie festiwalu. Dodam jeszcze, że w akcji wzięło udział 25 blogów, przygotowaliśmy wspólnie 49 wypieków. Wśród propozycji prócz pierniczków i pierników znalazły się również: piernikowe muffiny, kremy piernikowe, tort, pączki oraz śledziki piernikowe :). 

Jeśli kogoś pominęłam w podsumowaniu lub źle coś zapisałam poproszę o informację na maila: majanaboxing@gazeta.pl .

Aciri, blog Bajkorada - piernik marchewkowy z lukrem, miękkie pierniczki na drożdżach

Aga Sz., blog Ciasteczkolandia - Niederbayerischer lebkuchen

Agata, blog Happy kitchen - lebkuchen, tort piernikowo-karmelowy ze śliwkową nutą

Ala, blog Dom z mozaikami - piernik ze smorodinówkowymi fofołami i lemon curdem, bajaderki ze zdefasonowanych pierników

Amaranthrose, blog Searching for an Amaranth - miękkie pierniczki nadziewane w czekoladzie

Amber, blog Kuchennymi Drzwiami - piernik świętokrzyski z marcepanem

Bożena, blog Moje domowe kucharzenie - pączki budyniowo-piernikowe, piernik na białkach

Blue_megi, blog Rogalik - pierniczki świąteczne

Evenka, blog Arabeska waniliowa - pierniczki z drożdżami

Ewa, blog W mojej kuchni - pierniczki (z przepisu na piernik staropolski)

Gosik, blog Rodzinka w kuchni - lebkuchen niemieckie pierniczki bezglutenowepierniczki całuski, śledzie piernikowe z rodzynkami

Grażyna, blog Grażyna Gotuje - piernik z orzechami i nutą mandarynki

Jola, blog Nasze życie od kuchni - krem korzenny, piernik kawowy, korzenniak, piernikowe kakao, krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami, pierniczki Bakerlady,  

Kamila, blog Ogrody Babilonu - kostka piernikowa z marcepanem i powidłami, kruche pierniczki, piernik z gruszkami i imbirem

Karto_flana, blog Z kartoflanego pola - pierniki ze świeżym imbirem, piernik biszkoptowy

Komarka, blog Every cake you bake - mus czekoladowo-piernikowy, orzechowe pierniczki na opłatkach, pierniczki bez foremek

Majana, blog Majanowe pieczenie - żytnie pierniczki migdałowe, pierniczki na drożdżach, pierniczki 2015

Margot, blog Kuchnia Alicji - domowa aromatyczna przyprawa piernikowa, ciasto pierniczki na miotle, razowe pierniczki imbirowe, kasztanowe pierniczki ,

Mikimama, blog Malinowa czerwień i Lawendowy błękit - buraczane ciasto korzenne, pierniczki z biało-niebieskim lukrem

Mirosix, blog Gotowanie pod gruszą - czekoladowe pierniczki

Ola, blog 2 Smaki - wegańskie pierniczki żytnie

Piko.slok, blog Kocie wypieki - muffiny piernikowe z czekoladą,

Ptasia, blog Coś niecoś - lebkuchen

Wedelka, blog Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki - miętowe glazurowane pierniczki, likier czekoladowo-piernikowy, piernik przekładany masą z suszonych śliwek i migdałów

Zauberi, blog Niebieska Pistacja - pierniczki choinkowe,

 


| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!