Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
czwartek, 24 marca 2016

                     Dzisiaj propozycja mało świąteczna, ale za to wiosenna, zielona i lekka, taka sałatka na początek wiosny. Bardzo lubię sałatki, które nie potrzebują specjalnego przepisu. Wystarczy zmieszać kilka składników, dodać to co się lubi i jest smacznie. Do miksu sałat dodałam mozzarellę, pomidory, czerwoną cebulkę, zdrowe nasiona chia oraz olej lniany. Doprawiłam i była pyszna. :)

sałatka lekka

Składniki:

*mix sałat

*2 małe pomidory

*1 kulka mozzarelli

*pół czerwonej cebulki

*łyżeczka nasion chia

*olej lniany

*olej z bazylią i czosnkiem

*sól, pieprz

 

Wykonanie:

Do miksu sałat dodać pomidora pokrojonego w ćwiartki, pokrojoną w paski mozzarellę, cebulkę posiekaną w kosteczkę. Dodać nasiona chia, doprawić solą i pieprzem, polać olejem lnianym oraz kapką oleju z bazylią i czosnkiem (tak do smaku), wymieszać.

Smacznego :)

sałatka lekka

21:11, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 21 marca 2016

                       Przed Świętami Wielkanocnymi tradycyjnie już pieczemy razem coś pysznego. Temat wielkanocny oczywiście czyli dowolny, smaczny, słodki mazurek. Ja tym razem postanowiłam spróbować mazurka ze śliwkami macerowanymi w rumie, słodkim kajmakiem i czekoladą. Ciastko to jest bardzo słodkie, ale czyż mazurek nie jest właśnie taki? Jest! Ten jest bardzo smaczny, śliwki mocno rumowe, kajmak słodki, gorzka czekolada i pyszny kruchy spód. 

Mazurek piekłam z moimi kochanymi Babeczkami: Alą, Anitką, Basią i Monią

Źródło przepisu:Tak sobie pichcę.

mazurek ze śliwkami w rumie

Uwaga - śliwki suszone namoczyć w rumie przynajmniej kilka dni wcześniej, a najlepiej tydzień.

Jeżeli korzysta się z masy kajmakowej własnej roboty należy przygotować ją dzień wcześniej - puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotować około 2-2,5 godziny w garnku z wodą na wolnym ogniu.

Składniki na kruchy spód:

*50 g cukru jasnego trzcinowego
*100 g masła 
*150 g mąki tortowej
*80 g mielonych orzechów
*1 jajko

Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, orzechy, cukier, sól i pokrojone w małą kostkę masło. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajko i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około 1 godzinę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno formy wykleić ciastem. Całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem i jeszcze raz schłodzić przez 30 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni C  przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Składniki na nadzienie:

*słoiczek powideł śliwkowych
*dwie garści suszonych śliwek macerowanych w rumie
*500 g masy kajmakowej
*rum do moczenia śliwek - około 1 kieliszek
*200 g gorzkiej czekolady

Śliwki namoczyć w rumie przynajmniej kilka dni, a najlepiej tydzień. Przed przygotowaniem ciasta odcedzić rum do innego naczynia. Rum, w którym moczyły się śliwki wlać do masy kajmakowej i dokładnie wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować powidłami, na nie wyłożyć śliwki, a na wierzch wyłożyć masę kajmakową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3-4 łyżkami masła. Polać wierzch ciasta.

Smacznego :)

mazurek ze śliwkami w rumie

mazurek ze śliwkami w rumie

20:26, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (13) »
wtorek, 15 marca 2016

                        Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją babkę oblałam gorzką czekoladą, ale można z powodzeniem zrobić słodką polewę, lukier albo po prostu posypać cukrem pudrem. Babkę robi się bardzo prosto i szybko i jest smaczna :).

Źródło przepisu: Kuchnia szeroko otwarta

babka marmurkowa

babka marmurkowa

Składniki:

*4 duże jajka

*1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

*1 szklanka cukru

*1 łyżeczka cukru waniliowego 

*1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu waniliowego 

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*180 ml oleju lub 1 kostka masła 200 g

*2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Jajka, cukier, cukier waniliowy i ekstrakt ubić na puszystą pianę. 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodawać olej lub roztopione i przestudzone masło. 

Formę do pieczenia natłuścić i posypać bułką tartą. Ja robiłam w formie babkowej z kominkiem. 2/3 ciasta wlać do przygotowanej formy. 

Do reszty ciasta wsypać kakao, wymieszać. Kakaową masę wlać na jasną masę, robiąc esy floresy (u mnie kiepskie te esy;)). Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 40 minut. 

Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. 
Wyłączyć piekarnik, ciasto wyjąć, ostudzić. Polać polewą lub lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

babka marmurkowa

babka marmurkowa

22:48, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (18) »
sobota, 05 marca 2016

                  Znowu upiekłam sernik. Tym razem na czekoladowym spodzie brownie, z dodatkiem jajecznego likieru oraz czekoladą z nadzieniem toffi. Był pyszny! Wilgotny, mięciutki, z wyczuwalną nutą toffi oraz czekolady. Bardzo polecam, na niedzielę, na każdy dzień, a może skusicie się na święta?

Wzorowałam się na tym przepisie, bardzo lubię z niego korzystać. 

sernik toffi

sernik toffi

Składniki na spód (tortownica o średnicy 23 cm):

*100 g gorzkiej czekolady, najlepiej o dużej zawartości kakao

*100 g masła

*100 g cukru

*2 jajka

*100 g mąki pszennej tortowej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia 

*2 łyżki kakao

 

Masa serowa:

*1 kg mielonego twarogu

*4 jajka

*1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*2/3 szklanki cukru

*2 łyżki likieru Advokat 

*150 g - 200 g czekolady z nadzieniem toffi

 

Wykonanie:

Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem włożyć połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.

Przygotować masę serową. Do dużej miski włożyć twaróg,  mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników. 

Na upieczony czekoladowy spód wylać połowę masy serowej, następnie ułożyć pokrojoną czekoladę i przykryć pozostałą masą serową. 

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godzinę. Środek sernika powinien być z wierzchu ścięty. Ostudzić najpierw w zamkniętym piekarniku około 1/2 godziny. Następnie uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i wystudzić. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

sernik toffi

sernik toffi

sernik toffi

18:58, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (20) »
niedziela, 21 lutego 2016

                   Nie mogłam się oprzeć temu przepisowi. Idealne, wilgotne brownies, z cudowną czekoladową skorupką na zewnątrz, a w środku niespodzianka - lekko słone masło orzechowe z kawałkami orzechów. Brzmi wspaniale, prawda? :) W oryginalnym przepisie była jeszcze biała czekolada, ja jej nie dałam, natomiast posypałam ciasto sezamem. Ta porcja ciasta jest niewielka (nam wystarczyła), więc jeśli macie chęć na większą ilość albo spodziewacie się gości, po prostu pomnóżcie składniki razy dwa. Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada, nic dodać nic ująć - polecam. :)

Brownie z masłem orzechowym i sezamem zrobiłam z okazji Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Anitka.

 

Źródło przepisu: Raspberries and Cream.

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym

Składniki: 

*225 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
*225 g masła
*300 g drobnego cukru
*3 jajka, lekko roztrzepane
*75 g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki (nie dodawałam czekolady)
*200 g masła orzechowego (arachidowego) wersja z kawałkami

*sezam do posypania (mój dodatek)


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm (użyłam silikonowej kwadratowej formy).
Czekoladę i masło umieścić w garnku i rozpuścić na niewielkim ogniu (można to zrobić też w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić.
W oddzielnej dużej misce ubić cukier i jajka przez kilka minut do białości. Wlać rozpuszczoną czekoladę i kontynuować ubijanie, aż masa będzie gęsta, po czym dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.

Wylać masę do przygotowanej foremki i posypać wierzch białą czekoladą (nie dawałam czekolady,  posypałam sezamem). Za pomocą łyżeczki wyłożyć w kilku miejscach masło orzechowe po czym delikatnie końcem łyżeczki rozprowadzić je, tak aby powstały "esy-floresy".
Piec przez ok 30-35 minut.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym


11:10, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 15 lutego 2016

             Bardzo tęsknię za wiosną i latem, za wszystkimi pysznymi owocami, które uwielbiam. Dobrze, że w lipcu zamroziłam truskawki. Mogłam teraz je wyjąć, zjeść parę ;), a resztę dodać do ciasta. Upiekłam sernik z czekoladą i truskawkami, które jednak w tym cieście nie są dominujące, a są owocowym dodatkiem. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Radzę zamiast budyniu waniliowego (którego użyłam) dodać budyń czekoladowy, sernik będzie na pewno ciemniejszy.

Ciasto dodaję do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka.

Inspirowałam się przepisem: Moje Wypieki, ale upiekłam właściwie zupełnie inny sernik.

sernik czekoladowy  

 

Składniki na spód:

*150 g ciastek owsianych (użyłam digestive)

*2 łyżki kakao

*30 g masła roztopionego

 

Ciastka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*3 jajka

*3/4 szklanki cukru 

*100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej

*125 ml śmietanki kremówki 36%

*2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu czekoladowego bez cukru (ja dałam waniliowy)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

 

Ponadto: 

*około 400 g truskawek (u mnie mrożone)

W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz roztopionej czekolady. Zmiksować do połączenia składników lub wymieszać rózgą kuchenną. Pod koniec miksowania dodać roztopioną czekoladę, nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia. 

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać, poukładać truskawki i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik. Po upływie około pół godziny uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Następnie ostudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :) 

sernik czekoladowy

sernik czekoladowy

 

czekoladowy tydzień

21:39, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (17) »
piątek, 12 lutego 2016

                              Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo proste do zrobienia i po prostu smaczne. Gruba warstwa lukru pomarańczowego sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej cytrusowe. Zachęcam. :)

Źródło przepisu: Bake&Taste

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

 

Składniki na ciasto:

*170 g białek (u mnie 6 białek, około 205 g)

*3/4 szklanki drobnego cukru
*1 szklanka mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*skórka otarta z jednej cytryny
*2 łyżki soku z cytryny

Składniki na syrop pomarańczowy:

*sok z jednej pomarańczy

*3 łyżki cukru

 

Składniki na lukier:

*2 łyżki syropu pomarańczowego
*ok. 3/4 szklanki cukru pudru
*opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy/cytryny do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny - wymieszać, dodać ekstrakt waniliowy - wymieszać, dodać rozpuszczone masło - ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Ciasto przełożyć do foremki keksowej o długości ok. 25 cm.

Piec przez 35-40 minut - do suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować syrop.

Przygotowanie syropu

W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować 2-3 minuty i odstawić do ostudzenia.

Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je syropem (uwaga - dwie łyżki syropu zostawić na lukier).

Przygotowanie lukru

Do syropu dodać cukier puder i rozetrzeć - aż do uzyskania gęstego lukru. Polukrować ciasto. 

Smacznego :)

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

 
22:54, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (19) »
czwartek, 04 lutego 2016

                             Na Tłusty Czwartek pieczemy razem: Alcia, Atinka, Basia, Monia i ja. Każda coś, co kojarzy się z dzisiejszym świętem. Wprawdzie ja się trochę wyłamałam i moje faworki są w wersji odchudzonej, ale koniecznie chciałam takich spróbować. Faworki w wersji fit pieczemy w piekarniku zamiast w głębokim tłuszczu. Jest to z pewnością fajna alternatywa dla osób, które nie lubią smażonych chruścików lub po prostu dbają o linię, a mają ochotę na tłustoczwartkowe szaleństwo ;). Powiem tak - te faworki są smaczne, chrupiące, jednak bardziej suche niż tradycyjne. Mając porównanie stwierdzam, że warto jednak zaszaleć raz w roku i usmażyć tradycyjne. Wersja oczywiście warta spróbowania i porównania.

Dziękuję Kochane Babeczki za wspólne tłustoczwartkowe wypieki. Bardzo się cieszę, że udało nam się zebrać i upiec wirtualnie, ale razem :).

Źródło przepisu: Lawendowy Dom.

faworki fit

faworki fit

Składniki:

*400 g mąki

*6 żółtek

*8 łyżek jogurtu naturalnego

*2 łyżki koniaku lub innego alkoholu (u mnie likier pomarańczowy)

*1/2 łyżeczki soli

*cukier puder do posypania 

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. W środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać zagarniając do środka. Dodać jogurt, alkohol i sól. Zagnieść składniki, aby się połączyły. Ciasto wygniatać około 15 minut dość mocno, tak aby je dobrze napowietrzyć. Co jakiś czas uderzać w ciasto wałkiem. 

Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulę, zawinąć w folę i odłożyć na 30 minut by odpoczęło. 

Ciasto rozwałkować porcjami na cieniutkie placki. Każdy placek pociąć nożem lub radełkiem na paski o szerokości około 2 - 2,5 cm. Po środku każdego paseczka zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec paska. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 12 minut. Następnie ułożyć je w stosik i posypać mocno cukrem pudrem.
Smacznego :) 

faworki fit

faworki fit

 

20:01, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 01 lutego 2016

                        Ten tort posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom kokosa. Jest mocno wilgotny, wspaniale kremowy, bardzo kokosowy i pyszny. Dodatkowo przełożony jest dżemem truskawkowym. Wspaniale byłoby udekorować go świeżymi truskawkami, ale niestety ich nie miałam. Na torcie znajduje się 14 świeczek, bowiem to właśnie dziś 14 urodziny obchodzi mój Syn. Wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń Słoneczko :). 

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

tort kokosowy

tort kokosowy

tort kokosowy

 

Składniki na biszkopt czekoladowy:

*5 jajek
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
*1/3 szklanki kakao
*50 g gorzkiej czekolady, startej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie osiadła.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Uwaga: 

- boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

- po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

Krem kokosowy:

*2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22%
*750 g serka mascarpone
*1/3 - pół szklanki cukru pudru
*1 szklanka wiórków kokosowych
*2 łyżki likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. 

Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę. 

Postępowanie z mlekiem kokosowym: ostrożnie wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią biszkopt). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, przełożyć do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki (do kremu dodajemy całość).

Postępowanie ze śmietanką kokosową 22%: wystarczy ją otworzyć, przełożyć do misy miksera. 

Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników.

Poncz:

*woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego
*3 łyżki likieru kokosowego (u mnie pomarańczowy)

Składniki wymieszać.

W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort trzeba nasączyć herbatą/wodą/sokiem z truskawek wymieszaną z likierem kokosowym (2/3 szklanki herbaty i 1/3 szklanki likieru).

Ponadto:

*340 g dżemu truskawkowego
*świeże truskawki, do dekoracji (niestety nie miałam)
*wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu

Wykonanie

Na paterze położyć pierwszy z czekoladowych blatów. Naponczować. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć grubą warstwę kremu (około 1/4 całości). Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem, naponczować. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin.

Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami lub według uznania.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

tort kokosowy

tort kokosowy

tort kokosowy

sobota, 23 stycznia 2016

                   Nasiona chia - ostatnio wszędzie ich pełno, co w ogóle mnie nie dziwi. Są bardzo zdrowe, dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Te małe nasionka skradły również moje serce. Od jakiegoś czasu dodaję je do porannej owsianki, do sałatek, a dziś zrobiłam po raz pierwszy pudding chia z mlekiem kokosowym i dodatkiem mrożonych malin. Pudding jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo pyszny! Można do niego dodać różne owoce, jak również ulubioną konfiturę. Bardzo polecam!

Źródło przepisu: Jadłonomia.

pudding chia

pudding chia

Składniki na 4 porcje:

*1 puszka mleka kokosowego 400 ml

*100 ml dowolnego mleka

*4 czubate łyżki nasion chia

*2 łyżki syropu z agawy lub miodu (ja użyłam miodu)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*do podania: świeże lub mrożone owoce/konfitura

 

Wykonanie:

Do miski wlać oba rodzaje mleka, nasiona chia, miód i wanilię. Wszystko wymieszać intensywnie trzepaczką, przez jakieś 2-3 minuty. Nie pomijać tej czynności, ponieważ ziarenka w innym przypadku opadną na dno i pudding się nie uda. Przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia pudding posypać owocami, polać syropem lub konfiturką. 

Smacznego :)

pudding chia

pudding chia

19:23, majanaboxing , Desery
Link Komentarze (16) »
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!