Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
poniedziałek, 19 listopada 2007

              Sernik kosmiczny, sernik marsowy, batonikowy, łatwy do zrobienia i słodki jak ... jak Mars :) Pyyyyszny :)

 

Składniki:

* 250 g ciasteczek czekoladowych (digestive albo petitki).U mnie bez czekolady - też mogą być:)

*150g rozpuszczonego masła

*2 łyżki brązowego cukru

*20g masła dodatkowo

*300 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% )

*50g mlecznej czekolady, posiekanej

*3 łyżeczki żelatyny

*60 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

*500g białego sera kremowego (trzykrotnie mielony lub mascarpone)

  Ja dałam taki gotowy do wypieków we wiaderku .

*110 g cukru pudru

*180 g batoników Mars, posiekanych na kawałeczki ok. 1 cm

 

Wykonanie:

Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na gładko tak, by nie było grudek. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (20cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie wyłożyć na nią masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść.

Zrobić także boki ciasta. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło z brązowym cukrem i 2 łyżkami kremówki. Ma powstać sos. Ostudzić.

W następnym garnuszku roztopić czekoladę z 2 łyżkami kremówki. Odstawić.

Ubić pozostałą kremówkę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.

Ser ubić z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą śmietaną. Powoli wlewać ciepłą żelatynę, wymieszać i dodać posiekane marsy.

Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej, polać ją połową sosu maślanego i czekoladowego tworząc "esy-floresy". Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosów.

Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego !:)

Przepis na sernik zaczerpnęłam ze stronki Dorotus "Moje Wypieki",a pochodzi on od Liski :)

09:20, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (21) »
środa, 14 listopada 2007

                Przepyszne, pachnące orzechami i miodem ciasto wprowadzające w świąteczny nastrój...

Składniki na ciasto:

*3 szklanki mąki pszennej

*2/3 szklanki cukru

*150g masła

*2 jajka

*2 łyżki miodu

*2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 częsci.

 

 

Warstwa orzechowa:

*250g orzechów włoskich

*75g masła

*5 łyżek cukru

*2 łyżki miodu

 

Masło z cukrem i miodem zagotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.

 

Masa budyniowa:

*3 szklanki mleka

*3/4 szklanki cukru

*250g masła

*2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

 

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.

Masło utrzeć na pulchną masę. Nadal ucierając wsypywać partiami zimny budyń.

Formę (o wymiarach 25x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyc do formy, wyrównać. Upiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią orzechową warstwę. Upiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Gotowe , ostudzone ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami układając na wierzchu.

Smacznego!

Za przepis dziękuję Dorotus76 :)

 

 

poniedziałek, 12 listopada 2007

              Ten weekend upłynął w zapachu pieczonego makowca, gotowanego kapuśniaku i rogalików Świętego Marcina (niestety tylko kupionych). Zarówno makowiec jak i kapuśniak robiłam po raz pierwszy. Wszystko wyszło smakowicie. Makowiec aromatyczny, miękki, mokry, taki jaki Ukochany najbardziej lubi.

Najpiękniejszym komplementem jest to, że Ukochanemu i Synusiowi bardzo smakowało :) Dopinguje mnie to do próbowania swoich sił w pieczeniu kolejnych nowości i stwierdzam nieskromnie, że chyba nie ma już ciasta, którego nie umialabym upiec hi hi :D

I jeszcze mała prośba : jesli ktoś posiada przepis na rogale marcinowe, to bardzo poproszę :)

 

Oto makowiec:

 

Ciasto drożdżowe:

*3 szklanki mąki pszennej

*180 ml mleka

*150g margaryny

*6 żółtek (białka zostawić do masy makowej)

*45 dag drożdży

*6 łyżek cukru

*1,5 łyżki oleju

*pół łyżeczki soli

*1,5 łyżki spirytusu

*1 duże opakowanie cukru waniliowego

 

Masa makowa:

*500g maku

*250g cukru

*100g rodzynek

*50g orzechów włoskich

*1 łyżka miodu

*olejek migdałowy do smaku

*cynamon do smaku

*1 łyżka margaryny

*skórka pomarańczowa

 

Można użyć masy makowej gotowej takiej z puszki. Ja własnie z takiej skorzystałam :)

Lukier:

pół szklanki cukru pudru

*2-3 łyżki gorącej wody

 

Wykonanie ciasta drożdżowego:

1. Drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem, odstawić na około 15 minut.

2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

 

Wykonanie masy makowej:

1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zmielić.

2. Dodać pozostałe składniki .

3. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, pozostałym z ciasta.

 

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową. Zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając około 3 cm po obu stronach. w formie tuby. Jesli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką .

Pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30-40 minut.

Ciasto polać lukrem, można posypać makiem lub płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Przepis pochodzi ze zbioru przepisów Dorotki - "Moje Wypieki". Dziękuję:)

 

 

09:08, majanaboxing , Makowe
Link Komentarze (18) »
piątek, 09 listopada 2007

             Ten przepis zaczerpnęłam z przepisów Arabeski.

Rożki są pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Mają taki delikatny kruchy posmak, zaprawiony smakiem ulubionych powideł.

Składniki :

*30 dag sera białego

*30 dag masła lub margaryny

*30 dag mąki

*ulubione powidła lub dżem

*cukier puder

 

Z mąki, masła i twarogu zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy w lodówce przez 3-4 godziny.

Wałkujemy ciasto na grubość 3-5 mm i kroimy w kwadraty o boku około 10 cm. Następnie na każdym kwadracie kładziemy powidła (około łyżeczki) i składamy po przekątnej formując rożki.

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 220 stopni C.

  

15:02, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (4) »
środa, 07 listopada 2007

                  Trzy bit robiłam już kilka razy. Przepis jest sprawdzony, ciasto zawsze wychodzi przepysznie,a Ukochany zajada się tym ciastem z wielkim smakiem :)

Jak zrobię po raz kolejny podzielę się z Wami zdjęciami. Póki co sam przepis, który pochodzi z serwisu "Wielkie Żarcie"

www.gotowanie.wkl.pl/przepis12375.html

 

 

 

 

Składniki:

8-9 paczek herbatników (ja kupuję zawsze 10 )

1 puszka mleka słodzonego (ugotować)

2 budynie waniliowe bez cukru

2 szklanki mleka

3/4 kostki margaryny

0,5 l. śmietany 30%

2 śmietanki Śnieżki

 

Wykonanie:

Masa karpatkowa: budynie ugotować z mlekiem i utrzeć z margaryną jak troszkę przestygną.

Ubić śmietanę z 2 śnieżkami, a mleko w puszce zagotować. Ja gotuję przez około 3 godziny w garczku z wodą (tak by woda przykrywała całą puszkę).

 

Układać warstwami w blaszce: najpierw herbatniki, później mleko z puszki (najlepiej jak jest jeszcze ciepłe, lepiej sie rozsmarowuje), następnie znów herbatniki,masa karpatkowa, herbatniki, śmietana ubita i na wierzch posypać startą czekoladą. Można posypać wiórkami kokosowymi albo kakao, co kto lubi :)

 

poniedziałek, 05 listopada 2007

                     Serniczek bardzo puszysty z herbatnikami. Naprawdę jest super puszysty i jaki smaczny! Ach... Zdjęć jednak nie będzie, no chyba, że wkleję gdy upiekę serniczek ponownie i wyjdzie troszkę ładniej.
Smaczny był, to prawda, ale z wyglądu troszkę nie taki jaki powinien być.

Składniki:

* 3 szklanki mleka

* 1 szklanka cukru

* 1/2 szklanki oleju

* 1 kg białego półtłustego sera (lub takiego gotowego do wypieków)

* 7 jajek

* 2 opakowania budyniu śmietankowego

* 2 opakowania cukru waniliowego

* 1 opakowanie ciastek typu petitki

 

Wykonanie:

Ser zmielić. Budynie, żółtka i cukier rozpuścić w mleku, a następnie połączyć z serem. Wlać olej i wymieszać. Na końcu połączyć z pianą ubitą z białek.

Do masy serowej włożyć połamane ciastka.

Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni, przykryć papierem od góry aby się serniczek nie przypalił.

Można udekorować polewą czekoladową gotową bądź zrobioną własnoręcznie.

Rozpuścić czekolady :

100g czekolady mlecznej

100g czekolady gorzkiej

125g masła

i wymieszać.

 

Masa sernikowa jest bardzo rzadka, dlatego forma musi być bardzo szczelna. Po upieczeniu wygląda już spokojnie sernikowo.

Smacznego :)

15:22, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (6) »
środa, 31 października 2007

                       Sernik, który baaardzo polecam :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Uwielbiam piec serniki i próbować nowe przepisy, więc z chęcią wypróbuję wszystkie;) Kiedy ciasto się uda i w całym domku pachnie nim pięknie , a Ukochany powie , że bardzo mu smakuje, to dostaję skrzydeł i pragnę piec więcej i więcej i.. więcej. Pochwały Ukochanego  są tak smaczne i słodkie jak ciasta , które Jemu smakują.

nutella

***

Składniki na spód:

*150 g ciastek digestive (dałam niecale 2 paczki)

*2 łyżki Nutelli

* 1/2 łyżeczki cynamonu

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć, dodać Nutellę i cynamon, dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Składniki na masę serową:

*500g sera śmietankowego (trzykrotnie zmielonego)

* 0,5 szkl. cukru

*3 jajka

*1 łyżka proszku budyniowego waniliowego

*1/4 szklanki kwaśnej śmietany

*100g czekolady (może być gorzka, ale ja dałam mleczną)

*2-3 czubate łyżki Nutelli

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i ostudzić. Ser ubić z cukrem na gładką masę. Dalej ubijając dodawać jajka, proszek budyniowy i śmietanę. Masę podzielić na 3 części.

Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Do drugiej Nutellę, zmiksować. Trzecią pozostawić białą.

Kolejno porcjami nakładać masę serową na przygotowany spód. Najpierw, najgęstsza warstwa- czekoladowa, potem warstwa z Nutellą, a na końcu biała warstwa.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

nutel

Smacznego:)

10:47, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (8) »
niedziela, 28 października 2007

                Przepis pochodzi ze stronki Moje Wypieki (dziękuję za inspirację), troszke go zmieniłam dla własnych potrzeb. Wyszło przepysznie :)

 

majanaboxing 

 

 

Składniki na spód:

* około 190g ciastek Digestive w czekoladzie (ja dałam bez czekolady , bo akurat tych w czekoladzie nie bylo ;) ale lepsze pewnie będą te w czekoladzie, ciasto będzie bardziej mokre).

* 60g masła

Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć folią aluminiową. Pokruszyć ciastka i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na tortownicę. Włożyć ją do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.

 

Składniki na masę serową:

* 80 dag sera twarogowego (ja dałam taki gotowy specjalny do pieczenia serników)

* 4 jaja

* 1 łyżka budyniu waniliowego

* 150g cukru

* 2/3 łyżki kaszy manny

* 75 g miękkiego masła

* 1 cukier waniliowy

* około 200-250 g pierniczków (mogą być z nadzieniem, ja dałam bez nadzienia)

*aromat rumowy

 

Dodatkowo do posypania - kilka kostek czekolady

 

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat.

Zmiksować składniki dokładnie.

 

Białka ubić na sztywną pianę (można dodac troszke soli, wtedy lepiej sie ubiją). Po ubiciu dodać do masy serowej delikatnie mieszając.

Wyjąć z lodówki tortownicę. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie wartstwę pierniczków i resztę masy.

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy w wyłączonym piekarniku aby sernik nie opadł.

Po wystudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

 

Smacznego. :)

 

pierniczkowy3

majanowe pieczenie

11:24, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (10) »
piątek, 26 października 2007

 

 

                              Oto pierwszy upieczony przeze mnie sernik. Jest naprawdę bardzo smaczny. Serdecznie polecam ! 

 

Składniki:

*3 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym (całość ok. 75 dag)

*1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (ok. 25 dag)

*4 jaja

*2 szklanki cukru pudru

*2 budynie waniliowe

*cukier waniliowy

*płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*2 szklanki pokruszonych herbatników

*tłuszcz do wysmarowania formy

*bułka tarta do posypania formy

 

 

 

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na bardzo ścisłą pianę.

Serki mieszamy, dodajemy do nich sypiąc przez sitlo budynie z proszkiem, następnie ubite żółtka i pianę. Składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Na spodzie przygotowanej dużej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką) rozkładamy pokruszone herbatniki, wylewamy masę , wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na godzinę do ciepłego, nagrzanego do temp. 160 stopni C piekarnika.

Sernik jest upieczony, gdy wierzch się równo zrumieni, a boki odstają od formy.

Wychłodzony, przekładamy na paterę, kroimy w romby i lekko posypujemy cukrem pudrem.

Do tego sernika nie dodajemy tłuszczu ! :) To jego dodatkowy plus:)

Smacznego :)

 

 

09:03, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (2) »
środa, 24 października 2007

                 Delikatne, cudowne kokosowe ciasto, które bardzo smakuje Ukochanemu.  Jest  przeuroczo kokosowe i słodkie :)

Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś w internecie.

Składniki na ciasto:

* 5 jajek

* 3/4 szklanki mąki pszennej

*1/2 szklanki cukru

*2 łyżki kakao

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy kolejno żółtka i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy : mąkę , proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki.

Formę do pieczenia natłuszczamy margaryną, obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do temp. 170 st. piekarnika. Pieczemy około 30 minut.

 

 

Składniki na krem:

*3 szklanki mleka

*1 budyń śmietankowy

*1/2 szklanki cukru

*30dag wiórek kokosowych (moze byc nawet 20dag, bo 30dag to naprawde dużo)

*1 cukier waniliowy

*1 kostka masła

 

 

Gotujemy 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Dodajemy masło.

Budyń należy rozprowadzić w 1/2 szkl. mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

 

 

Składniki na polewę:

*1 kostka margaryny

*3 łyżki wody

*4 łyżki kakao

*3 łyżki cukru

*aromat rumowy lub arakowy (można dać migdałowy, właściwie dowolny) lub likier amaretto 20 ml

 

 

Margarynę roztopić w garnczku. Dodać wodę, następnie kakao i na końcu cukier. Podgotować składniki tak, aby się połączyły. Na końcu dodać likier bądź aromat i wymieszać dokładnie.

 

Na upieczone ciasto kakaowe wyłożyć masę kokosową. Rozprowadzić równomiernie. Wlać lekko przestudzoną polewę.

Ciasto odstawić do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień. :)
Pyszne.

Smacznego:)

 

 

14:15, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (30) »
| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
lawendowe
Kruche maślane ciasteczka z nutą cytryny i lawendy.Pięknie pachną i smakują
Babka
baba
Wspaniała,pachnąca drożdżowa baba. Jest mięciutka i wilgotna, bardzo smaczna!
Sernikobrownie
sernikobrownie
Ulubione moje połączenie. Sernik i brownie w jednym a do tego mus trusawkowy. Pychotka