Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
środa, 14 września 2016

                       Dzisiejsza moja propozycja to pyszna, sycąca tarta porowa. Po raz pierwszy jadłam ją u Atinki. Tarta bardzo mi posmakowała, więc postanowiłam ją zrobić w domu. Jest bardzo pyszna, można ją zrobić z różnym nadzieniem, a ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby było szybciej. Polecam na ciepło na obiad lub na zimno jako piknikową przekąskę, a także zamiast kanapek na drogę ;). 

Źródło przepisu: kruche ciasto, tarta

tarta_porowa1

Składniki na kruche ciasto (na głęboką formę do tarty)

*250 g mąki pszennej

*100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki

*2 jajka, w temperaturze pokojowej

*szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na farsz:
*sucha kiełbasa (może być myśliwska, salami, kabanos lub jakakolwiek inna)

*2 pory

*papryka pepperoni (mała czerwona)

*troszkę wędzonego boczku

*200 g żółtego sera

*przyprawy: estragon, pieprz cayenne, sól

*musztarda dijon

 

Sos beszamelowy:
*2 łyżki masła

*1,5 szklanki mleka

*2 łyżki mąki

*przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Suchą kiełbasę, boczek pokroić w słupki lub w kostkę, jak kto woli i podsmażyć na odrobinie oleju. Pory przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić na około 3 mm krążki i razem z pokrojoną w kostkę papryczką dodać do wędliny. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 - 7 minut, dodając jednocześnie przyprawy.

Przygotować sos beszamelowy:  do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Pory i wędlinę zalać gęstym sosem, jednocześnie dodając starty żółty ser. Całość wymieszać. Podpieczone ciasto posmarować musztardą i wyłożyć na nie masę.
Całość zapiekać około 20 minut w temperaturze 200ºC. Można podawać na zimno lub jako ciepłe danie.

Smacznego :)

tarta_porowa3

21:17, majanaboxing , Dania różne
Link Komentarze (8) »
niedziela, 04 września 2016

                     Ciasto maślankowe jest hitem szczególnie wiosennych i letnich wypieków. Można je upiec ze wszystkimi owocami, a więc i jesienią będzie smaczne np z jabłkami czy gruszkami. Piekę to ciasto od kilku lat, zawsze smaczne, mięciutkie, wilgotne i szybko znika. W tym sezonie piekłam z wiśniami oraz z połączeniem śliwek i moreli. Polecam ! :)

Źródło przepisu: Tobatka.

maślankowe z wiśniami

maślankowe z wiśniami

Składniki :

ciasto : 

*1 szklanka maślanki

*1 szklanka cukru

*2,5 szklanki mąki

*3 jajka

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*pół szklanki oleju

*1 cukier waniliowy

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

kruszonka :

*ok.100 g masła 

*cukier 

*mąka

wierzch :

*ok.500 g owoców (mogą być wiśnie, morele, śliwki)

*3-4 łyżeczki cukru

*opcjonalnie : 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki cukru brązowego, ziarenko tonki starte na tarce o najdrobniejszych oczkach

Wykonanie: 

Owoce umyć, wypestkować. Wymieszać z cukrem i opcjonalnie z cynamonem.

Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm).

Owoce odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto. 

Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier. 

Kruszonką posypać owoce. Wierzch posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem lub startą tonką. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-35 minut (moje piekło się około 45 minut). Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego :)

maślankowe z morelami

maślankowe z morelami

17:53, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (10) »
wtorek, 09 sierpnia 2016

                      Ten przepis na jagodzianki to pewniak, z którego korzystam od wielu lat. Ciasto jest mięciutkie, bułeczki pyszne. O jagodowym nadzieniu chyba wspominać nie muszę, bo kto lubi jagodzianki ten wie (z moich bułeczek nadzienie nieco wypłynęło, co widać na zdjęciach) ;). Niedawno z tego przepisu piekłam również bułeczki z wiśniami

Serdecznie polecam! Smacznego :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki, a przepis pochodzi od Tatter.

jagodzianki 

 

Składniki na około 16 bułeczek (u mnie 13)

*500 g mąki pszennej chlebowej
*7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
*szczypta soli
*250 ml mleka
*1 jajko
*80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
*pół szklanki cukru
*8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

*około 400g jagód leśnych
*3 łyżki cukru
*1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (ja formuję dłonią) i na jego środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30 - 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

*1 szklanka cukru pudru
*kilka łyżek gorącej wody

*ewentualnie sok z cytryny

Składniki rozetrzeć grzbietem łyżki. Nakładać na jeszcze ciepłe bułeczki. Ja lubię lukier gęsty, grubą warstwę. Lubię lukier z dodatkiem soku cytrynowego.

Smacznego :)

jagodzianki

jagodzianki 

22:43, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (12) »
niedziela, 10 lipca 2016

                   Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżowe bułeczki z wiśniami są przepyszne! Mięciutkie, z kwaskowym wnętrzem i grubą warstwą lukru. Uwielbiam! Wszystkim bardzo smakowały ;). 

Korzystałam z niezawodnego przepisu na jagodzianki, a bułeczki zamiast jagodami nadziałam wiśniami. Rewelacja, polecam!

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami

 

Składniki na 16 bułeczek:

*500 g mąki pszennej chlebowej
*7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
*szczypta soli
*250 ml mleka
*1 jajko
*80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
*pół szklanki cukru
*8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

*około 400g wiśni wydrylowanych
*3 łyżki cukru
*1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (ja formuję dłonią) i na jego środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30 - 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

*1 szklanka cukru pudru
*kilka łyżek gorącej wody

*ewentualnie sok z cytryny

Składniki rozetrzeć grzbietem łyżki. Nakładać na jeszcze ciepłe bułeczki. Ja lubię lukier gęsty, grubą warstwę. Lubię lukier z dodatkiem soku cytrynowego.

 

Smacznego :)

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami

20:30, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (20) »
wtorek, 05 lipca 2016

                  Ostatnimi dniami pojawiały się u mnie ciasta z truskawkami. Wiem, że sezon truskawkowy właściwie dobiegł końca, ale takie brownies możecie upiec także z malinami, czereśniami albo wiśniami. Dlatego podaję przepis. Jest świetny, a brownie wychodzi wręcz idealne! Dodałam do ciasta kawałki pokrojonej masy marcepanowej, ponieważ nie miałam akurat białej czekolady. Bardzo polecam, pyszne.

Źródło ulubionego przepisu na brownie: Rapsberries and cream.

brownies z truskawkami 

brownies z truskawkami

 

Składniki:

*150 g masła, w kawałkach
*200 g ciemnej czekolady, w kawałkach
*220 g drobnego cukru(1 szklanka)
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*3 jajka
*75 g mąki(1/2 szklanki)
*75 g mąki ze środkiem spulchniającym (1/2 szklanki) lub mąki zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
*100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
*150 - 200 g truskawek

 

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 st C. Natłuścić kwadratową foremkę o bokach 19 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło i ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem wanilii, dodać roztrzepane jajka, mąki, białą czekoladę i truskawki. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i piec ok 35 min.

Wystudzić w foremce, wyjąć i pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

brownies z truskawkami


brownies z truskawkami


22:06, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (16) »
wtorek, 21 czerwca 2016

                       Ciasta z truskawkami to teraz podstawa ;). Uwielbiam. A jeśli jest dodatkowo czekoladowe, wilgotne i mięciutkie to tym bardziej. Ciasto można zrobić z polewą czekoladową, można także z innymi owocami. Póki co stawiam na truskawki, ale myślę, że można spróbować np z malinami i będzie również pyszne. Moje wyszło dość mocno wilgotne. Polecam!

Źródło przepisu: I love bake

czekoladowe z truskawkami

Składniki:

*1 3/4 szklanki mąki

*1 szklanka cukru

*4 łyżki kakao

*4 duże jajka

*1/2 szklanki mleka

*1 szklanka oleju

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

*300-400 g truskawek

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz kakao. Jajka zmiksować razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewać mleko oraz olej. Na koniec stopniowo połączyć z suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Piec w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto można polać polewą czekoladową, ja tego nie robiłam.

Smacznego :)

czekoladowe z truskawkami

21:12, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (18) »
niedziela, 12 czerwca 2016

                      Kiedy piec takie ciasta jak nie teraz ;) . Najlepsze z najlepszym połączeniem na świecie - rabarbar i truskawki - pełne wiosny, pełne słońca, wspaniałe do jedzenia w plenerze, prosto z blachy. Bardzo polecam!

Źródło przepisu: Eksplozja Smaku

kruche z rabarbarem i truskawkami

Składniki na ciasto:

*2 szklanki mąki

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 szklanki cukru pudru

*3/4 kostki masła

*3 duże żółtka

*1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

 

Składniki na nadzienie:

*ok 0,5 kg rabarbaru lub truskawek albo pół na pół

 

Składniki na kruszonkę:

*195 g mąki

*100 g cukru

*1/2 kostki masła

*cukier waniliowy - 2 łyżki domowego

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto , uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki do formy 23x35 cm i dokładnie wylepić nim dno. Ja po prostu wylepiłam, nie ścierałam na tarce. Podpiec w piekarniku aż będzie lekko złote, wystudzić lekko. Truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć, pokroić na kawałeczki.

Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku i bardzo mocno podgrzać. Takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać na kruszonkę.

Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki/rabarbar, posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

kruche z rabarbarem i truskawkami

kruche z rabarbarem i truskawkami

22:15, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (15) »
sobota, 28 maja 2016

                     Jedno z pyszniejszych ciast z rabarbarem. Kruchy spód, rabarbarowe nadzienie, kruszonka. Do tego kubek ulubionej kawy lub herbaty, książka, zapach bzu, w tle muzyka i słońce za oknem. Nic więcej nie potrzeba...

Miłej niedzieli :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem

Składniki:

*250g mąki pszennej

*50 g zmielonych migdałów

*180 g zimnego masła

*100 g cukru pudru

*2 żółtka

*3 łyżki zimnej wody

Składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do połączenia i otrzymania kruszonki, nie dłużej. Ciasto można także zagnieść ręcznie: mąkę, migdały zmielone i zimne masło posiekać nożem, na kruszonkę, dodać resztę składników i wyrobić między palcami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Formę prostokątną 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Nadzienie rabarbarowe:

*ok 700 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (można zrobić z dodatkiem truskawek)

*3 - 4 łyżki cukru

*2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, by skrobia równomiernie pokryła rabarbar.

 

Wykonanie:

Schłodzone części ciasta wyjąć z lodówki.

Na spód pokruszyć połowę kruszonki, lekko wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 190 stopni C przez około 15-18 minut lub do widocznego zarumienienia. Na podpieczone, ciepłe ciasto wyłożyć nadzienie rabarbarowe i wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Ja starłam jeszcze na to wszystko pół ziarenka tonki.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut lub do zarumienienia kruszonki. Wyjąć, można posypać cukrem pudrem. Można podawać ciepłe ciasto z gałką lodów.

Smacznego :)

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem


22:56, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (20) »
czwartek, 12 maja 2016

                     Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, co mnie bardzo cieszy! :) W miniony weekend upiekłam sernik na kakaowym, kruchym cieście, z kruszonką i oczywiście rabarbarem. Sernik był pyszny! Wilgotny, chrupiący z wierzchu, z kwaskowym posmakiem rabarbaru i podkręcony delikatnie kokosem. Naprawdę pycha, polecam! :)

Źródło przepisu: Kwestia smaku.

sernik z rabarbarem

sernik z rabarbarem

Składniki na ciasto kruche:

*225 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)

*3 łyżki gorzkiego kakao

*1/3 szklanki cukru pudru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*150 g zimnego masła

*1 jajko


Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu sernikowego

*2/3 szklanki cukru pudru

*1 budyń waniliowy w proszku (37g) lub mąka ziemniaczana

*1 laska wanilii

*1 jajko

 

Rabarbar:

*400 g rabarbaru

*5 łyżek cukru pudru

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*7-8 łyżek wiórków kokosowych

*cukier puder do posypania (ewentualnie)

 

Wykonanie:

Ciasto kruche: do misy miksera (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Miksować (lub siekać) aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa serowa: do misy miksera włożyć twaróg, cukier, budyń i ziarenka z jednej laski wanilii, zmiksować na średnich obrotach miksera, nie za długo, do połączenia składników w jednolitą masę. Następnie dodać jajko i znów zmiksować do połączenia.

Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Przygotowane kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części - jedną mniejszą (będzie na górę - ja włożyłam ją do zamrażarki), drugą większą (na spód). Większą część rozwałkować i wylepić spód oraz około 3 cm boki. Wyłożyć masą serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać resztą posypki z cukru i mąki, następnie na wierzch wysypać wiórki kokosowe. Następnie zetrzeć na tarce resztę kakaowego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić zamknięty przez około 30 minut. Następnie otworzyć delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny a najlepiej przez całą noc. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

sernik z rabarbarem

sernik z rabarbarem

12:26, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (24) »
niedziela, 24 kwietnia 2016

                  Dawno nie było ciasta, nieprawdaż? ;). Doczekałam się w końcu rabarbaru (choć jeszcze nie z ogródka), więc dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, dużo rabarbaru i pyszna maślana kruszonka. Wiosenne, pyszne ciasto, od którego nie można się oderwać. Bardzo polecam, można je również upiec z truskawkami. 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

rabarbarowe z kruszonką

Składniki na ciasto:

*120 g masła

*pół szklanki drobnego cukru

*3 duże jajka

*1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej

*3 łyżki skrobi ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*800 g rabarbaru

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia wymieszać, odstawić. 

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka jedno po drugim, po każdym dodaniu ucierać. Dodać wanilię, zmiksować. Dodać przesiane, suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia. 

Kruszonka:

*180 g mąki pszennej

*100 g cukru

*16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)

*120 g masła roztopionego 

Do naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać palcami tworząc kruszonkę. W razie potrzeby dodać więcej mąki (jeśli kruszonka będzie zbyt mokra) lub więcej masła (jeśli będzie zbyt sucha). 

Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę. 

Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, pokroić na kwadraty i podawać. 

Smacznego :)

rabarbarowe z kruszonką

rabarbarowe z kruszonką

21:21, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (26) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 120
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik na czekoladowym spodzie z jajecznym likierem i czekoladą toffi. Mniam!
Rabarbar
migdałowe
Jak tylko pojawi się rabarbar zachęcam do zrobienia migdałowego ciasta.
Drożdżowe
drożdżowe
Pyszne, pachnące drożdżowe ciasto z dowolnymi owocami. Uwielbiam ciepłe i z kruszonką.