Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
sobota, 25 października 2014

                      Dokładnie wczoraj mój blog obchodził swoje 7 urodziny - jak ten czas leci!. Bez zbędnych słów, po prostu dziękuję Wam z całego serca za te wspaniałe 7 lat spędzonych tutaj, za wszystkie słowa, komentarze, maile, uśmiechy i uściski. Jesteście kochani! 

Zapraszam Wszystkich serdecznie na podwójnie urodzinowe ciasto (podwójne, bo i ja swoje święto niedawno miałam), kostkę wiśniową z przepisu Doroty. Kakaowe ciasto nasączone wiśniową nalewką,  przełożone pyszny wiśniowym kremem, a na to wszystko jeszcze sos czekoladowy. Bardzo pyszne! :)

kostka wiśniowa

kostka wiśniowa

Składniki na kakaowe blaty:

*3/4 szklanki oleju rzepakowego

*pół szklanki wody

*1 szklanka cukru

*3 łyżki kakao (płaskie)

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu:

*5 jajek, białka i żółtka oddzielnie

*pół szklanki drobnego cukru do wypieków

*1,5 szklanki mąki pszennej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.

Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. 

Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Krem wiśniowy:

*500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

*800 g wiśni (świeżych lub mrożonych - dałam mrożone)

*2 łyżki soku z cytryny

*5 łyżek cukru

*24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny

*około 100 ml wody

Wiśnie umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Nie ma konieczności przecierania skórek przez sitko (ale można to zrobić). 

Żelatynę zalać wodą, do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego puree z wiśni i dobrze wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia (uwaga: zbyt długie pozostawienie w lodówce spowoduje stężenie puree, nie można do tego dopuścić).

W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić do sztywności. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni, w trzech turach. Ubijać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: szybko gęstnieje). 

Czekoladowy sos (ganache):

*125 ml śmietany kremówki 36%

*125 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)

Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia polewy.

Ponadto:

*wiśnie z nalewki do dekoracji (można użyć z wiśni z syropu)

*pół szklanki cherry brandy (ja użyłam nalewki wiśniowej domowej roboty)

Wykonanie:

Na dużej tacy położyć pierwszy kakaowy blat. Lekko nasączyć połową cherry brandy (wylewając po łyżeczce na ciasto). Na niego wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem wiśniowy, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia kremu wiśniowego.

Po tym czasie po wierzchu ciasta równo rozprowadzić tężejącą polewę. Schłodzić. Przed podaniem pokroić na kwadraty i udekorować wiśniami z syropu.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

kostka wiśniowa

 

kostka wiśniowa

niedziela, 19 października 2014

                     Wspaniała, pyszna, jesienna wersja brownies. Mięciutkie, wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem śliwek. Idealne dla wszystkich, którzy kochają czekoladę. Bardzo polecam!.

Przepis już dawno znalazłam na blogu Eweny, często korzystam właśnie z niego.

Miłego nowego tygodnia wszystkim życzę. :)

brownies śliwka

brownies śliwka  

Składniki:

*150 g masła w kawałkach

*200 g ciemnej czekolady, w kawałkach

*220 g drobnego cukru (1 szklanka)

*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

*3 jajka

*150 g mąki 

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*około 200 g śliwek

 

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Natłuścić kwadratową foremkę o bokach 19 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać roztrzepane jajka, mąkę, pokrojone w kawałki śliwki. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i piec około 35 minut lub nieco dłużej.

Ostudzić i pokroić.

Smacznego :)

brownies śliwka  brownies śliwka

brownies śliwka

brownies śliwka

22:52, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (23) »
wtorek, 07 października 2014

                     Zauważyłam, że dawno nie było u mnie sernika. Jak to możliwe w ogóle, hmmm. Zatem jestem dziś z sernikiem, który ostatnio upiekłam. Wymyśliłam sobie, że dodam do niego jedne z najlepszych cukierków czekoladowych - Kasztanki. To był dobry pomysłwyszło naprawdę pysznie i ciekawie. Spód z ciasteczek, na to trochę serowej masy, wciśnięte w nią czekoladki (nie pamiętam ile sztuk dałam) i reszta serowej masy. Może chcecie spróbować? 

Przepis z głowy, na podstawie wielu przepisów na serniki.

sernik z kasztankami  sernik z kasztankami

sernik z kasztankami

Składniki na spód (tortownica o średnicy 23 cm):

*60 g masła

*250 g ciasteczek owsianych

Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć na piasek. Dodać do nich masło i wymieszać na masę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg mielonego twarogu

*4 jajka

*3/4 szklanki cukru

*3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%

*1 budyń waniliowy bez cukru

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Dodatkowo:

*czekoladki Kasztanki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka. Następnie dodać budyń, śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia.

Niewielką część masy serowej wyłożyć na uprzednio przygotowany spód ciasteczkowy, na niej ułożyć czekoladki, następnie resztę masy serowej. Udekorować pokrojonymi na małe kawałeczki Kasztankami.

Piec w temperaturze 180 stopni C  przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Delikatnie otworzyć drzwiczki piekarnika po około pół godziny i wystudzić. Następnie sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Smacznego :)

sernik z kasztankami

sernik z kasztankami

16:47, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (42) »
poniedziałek, 29 września 2014

                        Wiecie, że uwielbiam drożdżowe ciasta? Chyba wiecie ;). Dziś zapraszam na wspaniały placek drożdżowy z aromatem pomarańczy, słonecznymi morelami oraz jesiennymi śliwkami. Pyszne połączenie, a ciasto jest mięciutkie, maślane i cudownie aromatyczne. Bardzo polecam. :) 

Ostatnio mnie tu troszkę mniej, zaczęły się zjazdy na studiach, a w wolnych chwilach korzystam z jeszcze pięknej pogody jaką nam serwuje jesień i jeżdżę na rowerze. Będę tu wracać, postaram się częściej. Pozdrawiam :). 

Przepis znalazłam u Dorotuś, dokonałam właściwie tylko jednej zmiany dając skórkę z pomarańczy zamiast z cytryny. Wyszedł mi więc placek pomarańczowy.

drożdżowy placek pomarańczowy z owocami

drożdżowy placek pomarańczowy z owocami

                      

Składniki na ciasto drożdżowe:

*400 g mąki pszennej

*10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

*100 g masła, roztopionego i przestudzonego

*125 ml mleka

*60 g miodu 

*szczypta soli

*3 jajka

*świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy

Ponadto:

*400 g owoców (u mnie morele i śliwki, trochę więcej - około 500 g)

*4 łyżki cukru (ewentualnie)

Składniki na kruszonkę:

*125 g masła, roztopionego

*180 g mąki pszennej

*100 g cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać miód, sól, następnie resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie i klejące (takie powinno być, nie należy dosypywać mąki). Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać (warstwa ciasta będzie niska). Na ciasto wyłożyć owoce, oprószyć cukrem. Posypać kruszonką (mąkę wymieszać z cukrem, zalać gorącym masłem i wymieszać widelcem, wyrobić między palcami na kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).

Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto.

Smacznego :).

drożdżowy placek pomarańczowy z owocami

drożdżowy placek pomarańczowy z owocami

16:44, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (27) »
wtorek, 16 września 2014

                 Ostatnio napiekłam kilka ciast ze śliwkami, tylko jakoś nie było czasu na to, by je tu pokazać. Postaram się to nadrobić. Dziś prezentuję pyszne, puszyste, lekkie ciasto ze śliwkami. Szybko się je robi i jest bardzo smaczne. Ciasto można oczywiście zrobić również z innymi owocami, ale aktualnie ze śliwkami będzie najpyszniej. :) 

Przepis znalazłam na blogu Marty, Sweet Dreams.

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

 

Składniki:

*6 jajek

*3/4 szklanki cukru

*150 ml oleju

*2 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*600 g śliwek


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Nadal miksując dodawać po kolei żółtka i wlać olej. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do fory (24x34 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, brzuszkami do dołu. Piec w 170 st. C około 50 minut, do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć pudrem.

Smacznego :)

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

22:03, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (30) »
piątek, 05 września 2014

                        Ciasto migdałowe z wiśniami robiłam jeszcze przed urlopem, a więc w lipcu, kiedy był sezon na pyszne, kwaśne wisienki. Uwielbiam wiśnie, najlepiej na surowo, prosto z drzewa. Teraz mogę sobie tylko wspominać ich smak i smak tego pysznego ciasta. A ciasto było rewelacyjne! Wilgotne, przepyszne. Myślę, że można je równie dobrze zrobić z mrożonymi lub kandyzowanymi wiśniami (zresztą tak jest w oryginalnym przepisie) i też na pewno będzie smaczne. Polecam! 

Przepis Nigelli Lawson z książki "Jak być domową boginią".

migdałowe z wiśniami

migdałowe z wiśniami

migdałowe z wiśniami

Składniki:

*około 250 g wiśni bez pestek

*250 g mąki 

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*225 g miękkiego masła

*175 g cukru

*3 duże jajka, rozkłócone

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (a najlepiej migdałowego)

*100 g mielonych migdałów

*6 łyżek mleka

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Wiśnie obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując, następnie ekstrakt waniliowy, po czym delikatnie wmieszać mąkę i mielone migdały. Dodać wiśnie, wymieszać. Dolać mleko. Ciasto będzie gęste. Przełożyć je do foremki (keksówka o wymiarach 23x13x7 cm) i piec około 45 minut do 1 godziny, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.

Po upieczeniu ciasto zostawić w foremce do ostudzenia. 

Smacznego :)

migdałowe z wiśniami

migdałowe z wiśniami

migdałowe z wiśniami

22:55, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (30) »
poniedziałek, 01 września 2014

                 Kolejne wspólne pieczenie z kochanymi Babeczkami :). Tym razem zebrała się Wspaniała Siódemka, by razem upichcić ciasteczka na pożegnanie wakacji. Aż nie chce się wierzyć w to, że ten piękny letni czas niedługo się skończy... Jednak póki co cieszę się pysznymi owocami i ciepłem promieni słonecznych oraz smacznymi ciasteczkami, które upiekłam wspólnie z: Alą, Atinką, Basią, Ewelinką, Ewelajną i Monią. :)

Naszym motywem przewodnim są dziś ciasteczka, pod stempelki, ale niekoniecznie. Jestem bardzo ciekawa, jakie smakołyki zrobiły Dziewczyny. :) Ja korzystałam z przepisu Komarki i zrobiłam dwa rodzaje ciasteczek - słoneczne cytrynowe oraz czekoladowo-cynamonowe. 

Dziękuję Kochane Babeczki za wspólne ciasteczkowe pichcenie na pożegnanie wakacji i w ramach naszego Byle razem!

ciasteczka  ciasteczka

ciasteczka  ciasteczka

Składniki:

*250 g zimnego masła,
*140 g cukru pudru,
*300 g mąki, 
*1/2 łyżeczki soli,
*1 żółtko,
*1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
*2 łyżki kakao,
*1 łyżeczka cynamonu,
*skórka otarta z 1 cytryny,
*1 łyżeczka soku z cytryny,

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier puder i sól i wszystko wymieszać. Dodać posiekane masło, żółtko i cukier waniliowy. Szybko zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto podzielić na połowę. Do jednej części dodać kako i cynamon, do drugiej skórkę i sok z cytryny. Jeszcze raz szybko zagnieść obie porcje ciasta. Z każdej uformować wałek (o średnicy mniej więcej równej średnicy stempelków), zawinąć w folię przezroczystą i zostawić w lodówce na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Tu miałam problem, bo uformowałam za wąski wałek i na następny dzień musiałam ciasto rozwałkować. Wycinałam kółeczka kubeczkiem i odciskałam stempelki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wałki z ciasta pokroić na plastry grubości około pół centymetra. Na oprószonym mąką blacie odciskać na każdym plasterku ciasta wzór stempla (stempelki też muszą być oprószone mąką). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 minut. 

Smacznego :)

ciasteczka

ciasteczka

ciasteczka

20:04, majanaboxing , Ciasteczka
Link Komentarze (27) »
sobota, 23 sierpnia 2014

                   Bardzo smaczne, mięciutkie ciasto z owocami. Idealne latem, kiedy pysznych owoców mamy pod dostatkiem. Zrobiłam je z morelami i rabarbarem, bardzo dobre połączenie, a do tego smaczna kruszonka. Zdecydowanie takie ciasta teraz są najlepsze, lubię i Wam polecam także. Do ciasta można dodać również inne owoce, np śliwki, jagody czy jabłka. 

Przepis znalazłam na blogu Baika w kuchni. Ciasto dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 6, którą organizuje Kabamaiga. 

Mam małą awarię komputera, więc przepis na obiecane migdałowe ciasto z wiśniami pokażę innym razem. 

morelowe z rabarbarem

morelowe z rabarbarem

Składniki na ciasto:

*250 g mąki pszennej 
*szczypta soli
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*200 g masła w temperaturze pokojowej
*200 g drobnego cukru do wypieków
*2 łyżki cukru waniliowego 
*4 jajka w temperaturze pokojowej
*1 łyżka ekstraktu z wanilii
*500-800 g owoców: dałam 500 g moreli oraz około 300 g rabarbaru

Składniki na kruszonkę:
*160 g mąki
*80 g zimnego masła
*80 g cukru

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce umyć. Morele wypestkować, pokroić na ćwiartki. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.

Mąkę wymieszać z z proszkiem do pieczenia i solą. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym przez około 5 minut. Stopniowo dodawać po 1 jajku, za każdym razem miksując przez około 2 minuty. Wsypać mąkę w 3 partiach, za każdym razem delikatnie i krótko miksować tylko do połączenia się składników. Pod koniec wlać ekstrakt i szybko zmiksować.

Ciasto przełożyć do formy, ułożyć owoce, delikatnie wcisnąć je w ciasto i posypać przygotowaną kruszonką (mąkę posiekać z masłem i cukrem i szybko zagnieść).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę do suchego patyczka. Ciasto wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)


morelowe z rabarbarem

morelowe z rabarbarem
morelowe z rabarbarem




19:41, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (30) »
poniedziałek, 11 sierpnia 2014

                      Naprawdę nie przesadzam, te jagodzianki są najlepsze!:) Przetestowałam kilka przepisów na bułeczki z jagodami, wszystkie były pyszne, ale ten odpowiada mi najbardziej. Jagodzianki są idealne, mięciuteńkie, rozpływające się w ustach, kolorujące język i zęby. Uwielbiam ! :) 

Przepis podawałam w zeszłym roku, o tutaj, a pochodzi on z bloga Kasi. W przepisie jest serek mascarpone, jednak ja go pomijam, a bułeczki wychodzą wprost idealne. Polecam bardzo, bardzo :)

jagodzianki

jagodzianki

Składniki na 12 sporych jagodzianek lub 15 mniejszych:

*550 g mąki

*250 ml mleka

*100 g masła

*2 pełne łyżki mascarpone (pomijam)

*2 jajka

*7 łyżek cukru

*25 g świeżych drożdży

*1 szczypta soli

*1 litr jagód 

*2-3 łyżki cukru pudru

Lukier: 

*1 pełna szklanka cukru pudru

*2-3 łyżki zimnej wody

*trochę soku z cytryny 

Wykonanie:

Pokruszone drożdże połączyć z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut aby zaczyn wyrósł. 

W tym czasie do garnka wlać pozostałe mleko, dodać mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać do chwili, aż masło i ser się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelać do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodać jajka i rozbić je widelcem.

Do dużej miski wsypać mąką i dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, można je podsypać odrobiną mąki. Ciasto powinno być jednak miękkie i niezbyt zwarte.

Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, które następnie uformować w płaskie placki i na ich środek nakładać jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepić i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze podrosły.

Jagodzianki piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia), a następnie wystudzić. Przestudzone bułeczki polukrować.

Smacznego :)

jagodzianki

jagodzianki

 

21:34, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (29) »
poniedziałek, 04 sierpnia 2014

                 Czas na powrót Morelowej Bandy ;). Wspólnie z Alą, Atinką, Basią, Ewelinką i Monią przygotowałyśmy "coś morelowego". Wybrałam proste, puszyste ucierane ciasto z pysznymi, soczystymi, słonecznymi morelami. Uwielbiam je za całokształt, są takie ładne, pełne lata i po prostu pyszne. Ciasto z nimi to prawdziwa przyjemność dla oka i podniebienia. Bardzo serdecznie polecam, a Dziewczynom serdecznie dziękuję za wspólne przygotowanie morelowego deseru. :*

Dzisiejszy wpis wędruje oczywiście do akcji Karoliny Morelkowo Brzoskwiniowo 6, a przepis na ciasto znalazłam u Gosi na blogu Feeria Smaków.  

ucierane ciasto z morelami 

ucierane ciasto z morelami  

Składniki na formę 25 x 34:
*300 g miękkiego masła
*300 g cukru pudru
*łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub gorzkich migdałów)
*6 jajek
*380 g mąki
*1,5 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*morele (około 700 g)

Dodatkowo
*masło do wysmarowania formy
*3 łyżki bułki tartej
*cukier puder do posypania
*ewentualnie listki tymianku do dekoracji


Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem. Ucierając wbijać po jednym jajku miksując po każdym przez około 2 minuty. Dodać ekstrakt z wanilii.

W międzyczasie: piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Morele umyć, osuszyć, odpestkować. Pokroić na połówki.

Gdy wszystkie jajka zostaną już dodane; należy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta; połączyć na wolnych obrotach.

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać. Ułożyć na nim morele skórką w dół.

Piec około 75 minut (aż wbity patyczek okaże się suchy), jeśli wierzch zanadto się zrumieni - przykryć ciasto folią aluminiową.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

ucierane ciasto z morelami

ucierane ciasto z morelami 


20:13, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (34) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 112
| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Śliwki
śliwkowe
Pyszne kruche ciasto, z lekką budyniową pianką i śliwkami. Wspaniałe!
Jabłka
szarlotka
Jedno z najlepszych ciast - szarlotka, pachnąca cynamonem i tonką. Serdecznie polecam:)
Morele
morele
Wyborne, miękkie i wilgotne ciasto ze słonecznymi morelami!