Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
wtorek, 09 sierpnia 2016

                      Ten przepis na jagodzianki to pewniak, z którego korzystam od wielu lat. Ciasto jest mięciutkie, bułeczki pyszne. O jagodowym nadzieniu chyba wspominać nie muszę, bo kto lubi jagodzianki ten wie (z moich bułeczek nadzienie nieco wypłynęło, co widać na zdjęciach) ;). Niedawno z tego przepisu piekłam również bułeczki z wiśniami

Serdecznie polecam! Smacznego :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki, a przepis pochodzi od Tatter.

jagodzianki 

 

Składniki na około 16 bułeczek (u mnie 13)

*500 g mąki pszennej chlebowej
*7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
*szczypta soli
*250 ml mleka
*1 jajko
*80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
*pół szklanki cukru
*8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

*około 400g jagód leśnych
*3 łyżki cukru
*1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (ja formuję dłonią) i na jego środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30 - 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

*1 szklanka cukru pudru
*kilka łyżek gorącej wody

*ewentualnie sok z cytryny

Składniki rozetrzeć grzbietem łyżki. Nakładać na jeszcze ciepłe bułeczki. Ja lubię lukier gęsty, grubą warstwę. Lubię lukier z dodatkiem soku cytrynowego.

Smacznego :)

jagodzianki

jagodzianki 

22:43, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (11) »
niedziela, 10 lipca 2016

                   Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżowe bułeczki z wiśniami są przepyszne! Mięciutkie, z kwaskowym wnętrzem i grubą warstwą lukru. Uwielbiam! Wszystkim bardzo smakowały ;). 

Korzystałam z niezawodnego przepisu na jagodzianki, a bułeczki zamiast jagodami nadziałam wiśniami. Rewelacja, polecam!

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami

 

Składniki na 16 bułeczek:

*500 g mąki pszennej chlebowej
*7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
*szczypta soli
*250 ml mleka
*1 jajko
*80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
*pół szklanki cukru
*8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

*około 400g wiśni wydrylowanych
*3 łyżki cukru
*1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (ja formuję dłonią) i na jego środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30 - 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

*1 szklanka cukru pudru
*kilka łyżek gorącej wody

*ewentualnie sok z cytryny

Składniki rozetrzeć grzbietem łyżki. Nakładać na jeszcze ciepłe bułeczki. Ja lubię lukier gęsty, grubą warstwę. Lubię lukier z dodatkiem soku cytrynowego.

 

Smacznego :)

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami

20:30, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (19) »
wtorek, 05 lipca 2016

                  Ostatnimi dniami pojawiały się u mnie ciasta z truskawkami. Wiem, że sezon truskawkowy właściwie dobiegł końca, ale takie brownies możecie upiec także z malinami, czereśniami albo wiśniami. Dlatego podaję przepis. Jest świetny, a brownie wychodzi wręcz idealne! Dodałam do ciasta kawałki pokrojonej masy marcepanowej, ponieważ nie miałam akurat białej czekolady. Bardzo polecam, pyszne.

Źródło ulubionego przepisu na brownie: Rapsberries and cream.

brownies z truskawkami 

brownies z truskawkami

 

Składniki:

*150 g masła, w kawałkach
*200 g ciemnej czekolady, w kawałkach
*220 g drobnego cukru(1 szklanka)
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*3 jajka
*75 g mąki(1/2 szklanki)
*75 g mąki ze środkiem spulchniającym (1/2 szklanki) lub mąki zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
*100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
*150 - 200 g truskawek

 

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 st C. Natłuścić kwadratową foremkę o bokach 19 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło i ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem wanilii, dodać roztrzepane jajka, mąki, białą czekoladę i truskawki. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i piec ok 35 min.

Wystudzić w foremce, wyjąć i pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

brownies z truskawkami


brownies z truskawkami


22:06, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (16) »
wtorek, 21 czerwca 2016

                       Ciasta z truskawkami to teraz podstawa ;). Uwielbiam. A jeśli jest dodatkowo czekoladowe, wilgotne i mięciutkie to tym bardziej. Ciasto można zrobić z polewą czekoladową, można także z innymi owocami. Póki co stawiam na truskawki, ale myślę, że można spróbować np z malinami i będzie również pyszne. Moje wyszło dość mocno wilgotne. Polecam!

Źródło przepisu: I love bake

czekoladowe z truskawkami

Składniki:

*1 3/4 szklanki mąki

*1 szklanka cukru

*4 łyżki kakao

*4 duże jajka

*1/2 szklanki mleka

*1 szklanka oleju

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

*300-400 g truskawek

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz kakao. Jajka zmiksować razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewać mleko oraz olej. Na koniec stopniowo połączyć z suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Piec w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto można polać polewą czekoladową, ja tego nie robiłam.

Smacznego :)

czekoladowe z truskawkami

21:12, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (18) »
niedziela, 12 czerwca 2016

                      Kiedy piec takie ciasta jak nie teraz ;) . Najlepsze z najlepszym połączeniem na świecie - rabarbar i truskawki - pełne wiosny, pełne słońca, wspaniałe do jedzenia w plenerze, prosto z blachy. Bardzo polecam!

Źródło przepisu: Eksplozja Smaku

kruche z rabarbarem i truskawkami

Składniki na ciasto:

*2 szklanki mąki

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 szklanki cukru pudru

*3/4 kostki masła

*3 duże żółtka

*1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

 

Składniki na nadzienie:

*ok 0,5 kg rabarbaru lub truskawek albo pół na pół

 

Składniki na kruszonkę:

*195 g mąki

*100 g cukru

*1/2 kostki masła

*cukier waniliowy - 2 łyżki domowego

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto , uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki do formy 23x35 cm i dokładnie wylepić nim dno. Ja po prostu wylepiłam, nie ścierałam na tarce. Podpiec w piekarniku aż będzie lekko złote, wystudzić lekko. Truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć, pokroić na kawałeczki.

Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku i bardzo mocno podgrzać. Takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać na kruszonkę.

Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki/rabarbar, posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

kruche z rabarbarem i truskawkami

kruche z rabarbarem i truskawkami

22:15, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (14) »
sobota, 28 maja 2016

                     Jedno z pyszniejszych ciast z rabarbarem. Kruchy spód, rabarbarowe nadzienie, kruszonka. Do tego kubek ulubionej kawy lub herbaty, książka, zapach bzu, w tle muzyka i słońce za oknem. Nic więcej nie potrzeba...

Miłej niedzieli :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem

Składniki:

*250g mąki pszennej

*50 g zmielonych migdałów

*180 g zimnego masła

*100 g cukru pudru

*2 żółtka

*3 łyżki zimnej wody

Składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do połączenia i otrzymania kruszonki, nie dłużej. Ciasto można także zagnieść ręcznie: mąkę, migdały zmielone i zimne masło posiekać nożem, na kruszonkę, dodać resztę składników i wyrobić między palcami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Formę prostokątną 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Nadzienie rabarbarowe:

*ok 700 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (można zrobić z dodatkiem truskawek)

*3 - 4 łyżki cukru

*2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, by skrobia równomiernie pokryła rabarbar.

 

Wykonanie:

Schłodzone części ciasta wyjąć z lodówki.

Na spód pokruszyć połowę kruszonki, lekko wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 190 stopni C przez około 15-18 minut lub do widocznego zarumienienia. Na podpieczone, ciepłe ciasto wyłożyć nadzienie rabarbarowe i wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Ja starłam jeszcze na to wszystko pół ziarenka tonki.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut lub do zarumienienia kruszonki. Wyjąć, można posypać cukrem pudrem. Można podawać ciepłe ciasto z gałką lodów.

Smacznego :)

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem


22:56, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (20) »
czwartek, 12 maja 2016

                     Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, co mnie bardzo cieszy! :) W miniony weekend upiekłam sernik na kakaowym, kruchym cieście, z kruszonką i oczywiście rabarbarem. Sernik był pyszny! Wilgotny, chrupiący z wierzchu, z kwaskowym posmakiem rabarbaru i podkręcony delikatnie kokosem. Naprawdę pycha, polecam! :)

Źródło przepisu: Kwestia smaku.

sernik z rabarbarem

sernik z rabarbarem

Składniki na ciasto kruche:

*225 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)

*3 łyżki gorzkiego kakao

*1/3 szklanki cukru pudru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*150 g zimnego masła

*1 jajko


Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu sernikowego

*2/3 szklanki cukru pudru

*1 budyń waniliowy w proszku (37g) lub mąka ziemniaczana

*1 laska wanilii

*1 jajko

 

Rabarbar:

*400 g rabarbaru

*5 łyżek cukru pudru

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*7-8 łyżek wiórków kokosowych

*cukier puder do posypania (ewentualnie)

 

Wykonanie:

Ciasto kruche: do misy miksera (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Miksować (lub siekać) aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa serowa: do misy miksera włożyć twaróg, cukier, budyń i ziarenka z jednej laski wanilii, zmiksować na średnich obrotach miksera, nie za długo, do połączenia składników w jednolitą masę. Następnie dodać jajko i znów zmiksować do połączenia.

Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Przygotowane kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części - jedną mniejszą (będzie na górę - ja włożyłam ją do zamrażarki), drugą większą (na spód). Większą część rozwałkować i wylepić spód oraz około 3 cm boki. Wyłożyć masą serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać resztą posypki z cukru i mąki, następnie na wierzch wysypać wiórki kokosowe. Następnie zetrzeć na tarce resztę kakaowego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić zamknięty przez około 30 minut. Następnie otworzyć delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny a najlepiej przez całą noc. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

sernik z rabarbarem

sernik z rabarbarem

12:26, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (24) »
niedziela, 24 kwietnia 2016

                  Dawno nie było ciasta, nieprawdaż? ;). Doczekałam się w końcu rabarbaru (choć jeszcze nie z ogródka), więc dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, dużo rabarbaru i pyszna maślana kruszonka. Wiosenne, pyszne ciasto, od którego nie można się oderwać. Bardzo polecam, można je również upiec z truskawkami. 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

rabarbarowe z kruszonką

Składniki na ciasto:

*120 g masła

*pół szklanki drobnego cukru

*3 duże jajka

*1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej

*3 łyżki skrobi ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*800 g rabarbaru

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia wymieszać, odstawić. 

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka jedno po drugim, po każdym dodaniu ucierać. Dodać wanilię, zmiksować. Dodać przesiane, suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia. 

Kruszonka:

*180 g mąki pszennej

*100 g cukru

*16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)

*120 g masła roztopionego 

Do naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać palcami tworząc kruszonkę. W razie potrzeby dodać więcej mąki (jeśli kruszonka będzie zbyt mokra) lub więcej masła (jeśli będzie zbyt sucha). 

Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę. 

Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, pokroić na kwadraty i podawać. 

Smacznego :)

rabarbarowe z kruszonką

rabarbarowe z kruszonką

21:21, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (26) »
poniedziałek, 04 kwietnia 2016

                         Długo zastanawiałam się, jaki sernik upiec na święta. Chciałam, aby był to serniczek jednocześnie klasyczny i nowoczesny, delikatny w smaku. Czy da się to połączyć? Oczywiście, że tak! Oto sernik waniliowy, ze śmietankowym wierzchem, podany z wiśniową frużeliną, całość na ciasteczkowym spodzie. Pyszny, polecam!

Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi zmianami). 

sernik idealny

sernik idealny

 

Składniki na spód:

*ok 200 g ciasteczek owsianych (u mnie Digestive)

*50 g masła

Ciasteczka rozgnieść (można w malakserze). Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami tak, aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę ciasteczkową, ugnieść równomiernie. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*200 g cukru

*3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru

*5 jajek

*125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

*wanilia w dowolnej postaci - ja użyłam ziarenek z jednej laski wanilii (można użyć cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy albo pastę waniliową)


Składniki na wierzch:

*250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub 12%

*3 łyżki drobnego cukru


Dodatki:

*frużelina wiśniowa lubi inna, mogą być świeże owoce


Wykonanie:

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

Do misy miksera włożyć ser, cukier, mąkę. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie dodawać po 1 jajku, miksować do połączenia (około 30 sekund po każdym jajku). Dodać śmietankę, wanilię, zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy ze spodem ciasteczkowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około 50 minut do momentu aż masa serowa się zetnie. Sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na nim równomiernie śmietankę wymieszaną z cukrem. Wstawić do piekarnika z powrotem na jakieś 15 minut.

Wyłączyć piekarnik. Po około pół godzinie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i tak ostudzić sernik. Następnie włożyć go do lodówki, do schłodzenia.
Podawać z frużeliną wiśniową lub ze świeżymi owocami ułożonymi bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego :) 

sernik idealny

sernik idealny

sernik idealny 

 

20:53, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (18) »
sobota, 26 marca 2016

                          W ten jakże cudownie zapowiadający się świąteczny weekend stawiam na stole delikatny, aromatyczny, pomarańczowy mazurek. Mazurek z pomarańczową marmoladą podkręconą likierem pomarańczowym, z dodatkiem suszonych moreli, polany białą czekoladą, z dekoracją blanszowanych migdałów. Brzmi smacznie prawda?

Korzystając z okazji życzę Wam radosnych, zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, tradycyjnie mokrego Dyngusa i pięknej, słonecznej, ciepłej wiosny! :)

 

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy

Składniki na kruchy spód:

*150 g miękkiego masła

*70 g drobnego cukru

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

*150 g mąki pszennej

*75 g mąki ziemniaczanej

 

Dodatki:

*1 słoiczek marmolady pomarańczowej (ok. 300g)

*4 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau

*garść suszonych moreli

*garść obranych migdałów bez skórek

 

Polewa:

*150 g białej czekolady

*5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%

 

Wykonanie:

Kruchy spód: masło ucierać mikserem z cukrem przez około 6-7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną. Miksować przez chwilę lub ugniatać dłońmi łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować formę o wymiarach 33x26 cm.

Ciasto wyłożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na wielkość formy,na placek o grubości około 0,5 cm. Przenieść do formy, odkleić górny papier. Brakujące miejsca dokleić ciastem. Nadmiar ciasta można zebrać i zrobić ozdobny rant lub listki do dekoracji ciasta. 

Polewa: w rondelku roztopić 100 g czekolady połamanej na kosteczki razem ze śmietanką kremówką i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać resztę połamanej czekolady, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia i zgęstnienia. 

Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, ułożyć pokrojone w paseczki morele suszone, polać polewą i udekorować migdałami. 

Wstawić do lodówki do schłodzenia. 
Smacznego :) 

mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy

09:57, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (14) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 120
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik na czekoladowym spodzie z jajecznym likierem i czekoladą toffi. Mniam!
Rabarbar
migdałowe
Jak tylko pojawi się rabarbar zachęcam do zrobienia migdałowego ciasta.
Drożdżowe
drożdżowe
Pyszne, pachnące drożdżowe ciasto z dowolnymi owocami. Uwielbiam ciepłe i z kruszonką.