Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
niedziela, 30 sierpnia 2015

                     Bułeczki z pysznymi, soczystymi wiśniami oraz waniliową kruszonką urzekają swoją miękkością i smakiem. Pyszne na śniadanie, do kubka mleka, do pracy, na piknik, wycieczkę. Nie ważne gdzie i po co, bułeczki w każdym miejscu będą smakować wspaniale. Polecam :)

Źródło przepisu: Waniliowa Chmurka.

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami

Składniki na 6 sztuk:

Ciasto:

*300 g mąki pszennej

*125 ml ciepłego mleka

*2 jajka

*10 g świeżych drożdży

*35 g cukru waniliowego

*30 g masła

*szczypta soli

Nadzienie:

*200 g wydrylowanych wiśni

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*3 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

*20 g mąki pszennej

*25 g cukru waniliowego

*czubata łyżka zimnego masła

 

Wykonanie:

W garnku zagrzać mleko. Nie może być jednak gorące.
Do małej miseczki wkruszyć świeże drożdże, dodać 2 łyżki mleka i łyżkę mąki, dodatkowo odrobinę cukru. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce aż rozczyn wyrośnie. 
W garnuszku rozpuścić masło. Odstawić na bok. 
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, wbić jedno jajko, dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 1 godzinę lub dłużej - do podwojenia objętości.
Wiśnie umyć, wydrylować, dodać do nich cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części, utoczyć kulki, które następnie rozpłaszczać i nadziewać wiśniami. Zakleić i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 
Przygotować kruszonkę: w małej misce rozetrzeć palcami składniki do momentu aż powstanie kruszonka.
Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Następnie posypać je kruszonką. 
Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, bułeczki piec około 15 minut na złoty kolor.
Smacznego :)
bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami
bułeczki z wiśniami
15:57, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 24 sierpnia 2015

                  Tak dawno nie piekłyśmy nic razem i powiem szczerze, że stęskniłam się za tym. Wspólne pogaduszki na mailu, to zaplecze, którego tu nie widać, a które jest i kwitnie, czasem bardziej, czasem mniej, ale jest. Byle razem - obojętnie czy jagodowo, czy morelowo, czy jeszcze jakoś inaczej. Byle razem.

Wymyśliłam jagody, które w kolorowaniu buzi nie mają sobie równych. ;) Jagodzianki były, a jakże! Teraz jest sernik. Jagodowy, fioletowy, na spodzie brownies, taki sobie wymyśliłam, wymarzyłam i jest. Pyszny, nawet bardzo. 

Piekłyśmy razem: Atinka, Ala, Basia, Monika i ja. Dziękuję Morelowa Bando! :)

Źródło spód: Moje Wypieki

Inspiracja: sernik jagodowy (zmieniony przeze mnie).

sernik jagodowy

 

Składniki na spód:

*115 g masła

*100 g gorzkiej czekolady połamanej na drobne kawałki, 

*1 szklanka cukru

*2 dużej jajka, w temperaturze pokojowej

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*115 g mąki pszennej

Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajka ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*4 jajka

*3/4 szklanki cukru

*3/4 szklanki śmietanki kremówki

*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*2 łyżki mąki pszennej

*300 g jagód 

Wszystkie składniki (prócz jagód) umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia składników. Dodać jagody, zmiksować. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik. Po około pół godzinie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i w ten sposób wystudzić sernik. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na  minimum 12 godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

sernik jagodowy

sernik jagodowy

20:23, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 17 sierpnia 2015

                 W tym roku nasze wiśniowe drzewka dały nam bardzo dużo owoców. Zrobiłam konfiturę wiśniową, wiśnie w soku własnym (będą do ciast zimą), kilka słoiczków frużeliny wiśniowej oraz upiekłam pyszne ciasto z czekoladą i wiśniami. Ciasto rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i wilgotne. Bardzo nam smakowało.

Źródło przepisu: Słodkie Fantazje

czekoladowe z wiśniami

czekoladowe z wiśniami


Składniki (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm):

*200 g gorzkiej czekolady (można dać pół na pół z mleczną)

*250 g masła

*200 g cukru pudru

*szczypta soli

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*4 duże jajka

*200 g mąki pszennej

*40 g mąki ziemniaczanej

*40 g kakao

*2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*5 łyżek mleka 


Dodatkowo:

*300 g wiśni świeżych lub mrożonych

Polewa:

*150 g gorzkiej czekolady

*2 łyżki oleju

 

Wykonanie: 

Wiśnie umyć, wydrylować i osączyć. Czekoladę pokroić na małe kawałki.

 

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ucierać, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając. 

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, miksując aż masa będzie jednolita.  

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą. Delikatnie wymieszać. 

Wiśnie obtoczyć w mące, delikatnie wmieszać do ciasta drewniana łyżką. 

Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około 50-60 minut (po ok. 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Ważne, żeby nie piec ciasta zbyt długo, bo straci efekt wilgotności. 

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie około 15 minut, po upływie tego czasu wyjąć i wystudzić. 

 

Polewa: 

Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladą polać przestudzone ciasto i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego :)

czekoladowe z wiśniami

czekoladowe z wiśniami

 

 

22:00, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (25) »
wtorek, 11 sierpnia 2015

                     Aktualne upały nie sprzyjają pieczeniu ciast, ja też piekę ostatnio dużo mniej. Czas wolny spędzam raczej na powietrzu niż w kuchni przy piekarniku, ale czasami oczywiście coś upichcę. Dzisiaj chcę pokazać Wam tartę, którą robiłam jakiś czas temu, a która skradła nasze serca i podniebienia. Tarta z pysznym nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym, z puszystą bezową chmurką na wierzchu, a to wszystko z dodatkiem aromatu ziarenek wanilii. Rewelacyjnie smakuje i fajnie wygląda. Bardzo polecam !:)

Źródło przepisu: Kuchnia w formie.

tarta rabarbarowa z bezą

Składniki (forma do tarty o średnicy 30cm):

Spód - ciasto kruche:

*250 g mąki

*120 g masła

*1 jajko

*1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

*500 g rabarbaru

*300 g truskawek

*200 ml śmietanki kremówki 30%

*1 laska wanilii

*5 żółtek

*1/3 szklanki mąki

*1/2 szklanki cukru

Wierzch:

*5 białek

*3/4 szklanki cukru

 

Wykonanie:

Ciasto kruche: masło zagnieść z mąką, aż powstaną grudki. Dodać cukier, jajko i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Można to zrobić mikserem. Uformować z ciasta kulę i włożyć na godzinę do lodówki. 

Pot tym czasie piekarniki rozgrzać do 180 stopni C, ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy. Docisnąć. Ciasto piec około 15 minut. 

Owoce umyć. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, truskawki na ćwiartki. Mąkę wymieszać z cukrem. W drugiej misce rozbełtać żółtka, dodać śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Masę śmietanowo-jajeczną wlać do suchych składników. Dodać pokrojony rabarbar i truskawki, wymieszać i wylać na podpieczony spód. 

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijać. Wyłożyć je na podpieczone ciasto z rabarbarem i piec jeszcze 30 minut w temperaturze 150 stopni C, aż wierzch się lekko zarumieni. Wystudzić. 
Smacznego :) 

tarta rabarbarowa z bezą

tarta rabarbarowa z bezą


22:26, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (15) »
niedziela, 02 sierpnia 2015

                       Truskawki - uwielbiam je w każdej postaci, najchętniej świeżutkie, pachnące słońcem. Lubię je także w koktajlach, ciastach, a także te zamknięte w słoiczkach. Można je sobie otworzyć jesienią, zimą i rozkoszować się smakiem i zapachem pysznych truskawek. W tym sezonie nie robiłam dużo przetworów, ale kilka słoiczków dżemu truskawkowego musiałam zrobić. Dżem nazwałam powidłami, ponieważ ma on rzeczywiście taką konsystencję jak powidła. No i jest oczywiście bardzo smaczny. Robiłam go jeszcze w czerwcu, ale mam mały poślizg z wpisami, dlatego przepis dopiero dziś ;). 

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

powidła truskawowe

powidła truskawowe

Składniki na około 1,5 słoiczka (robiłam z podwójnej porcji):

*1 kg truskawek
*300 g cukru
*1 - 2 łyżeczki pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii (użyłam nasionek z wanilii)
*1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
*2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Truskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do garnka z grubszym dnem razem z pozostałymi składnikami. Postawić na palnik, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. 

Gotować przez kilka godzin, na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż truskawki zaczną się rozpadać a woda odparuje na tyle, że konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję. Zwykle gotuję konfiturę przez trzy dni, każdego dnia po około 1 godzinie. 

Słoiki wyparzyć. Dżem/powidła przełożyć do słoików, dobrze zakręcić. Odstawić. Można pasteryzować, ale niekoniecznie. Ja zwykle to robię, żeby nie było niespodzianek. Wkładam słoiki do większego garnka, wlewam wody, tak aby przykrywała 3/4 wysokości słoika i gotuję na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie wyjmuję słoiki z wody, ustawiam na ściereczce do góry dnem i zawijam w ręcznikiem. Tak stoją, aż wystygną.

Smacznego :)

powidła truskawowe

powidła truskawowe 

00:14, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (12) »
sobota, 25 lipca 2015

                      Na weekend polecam pyszne drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Ciasta nie trzeba wcześniej wyrabiać, wystarczy w odpowiedniej kolejności włożyć do miski wszystkie składniki, pozostawić w cieple na 2 godziny, a następnie wymieszać, ułożyć owoce i można piec. Naprawdę przepis jest prosty, a drożdżówka wychodzi znakomita. Miękka, dość ciężka, bardzo pyszna. Można użyć dowolnych owoców, ja robiłam z truskawkami. Wierzch ciasta czyli kruszonkę posypałam startym ziarnem tonki, pachniało pięknie. Smacznego :)

Ps. Ja już niestety po urlopie, a jak u Was? 

Źródło przepisu: Moje Kucharzenie Abbra.

drożdżowe z truskawkami

drożdżowe z truskawkami 

Składniki na ciasto:

*5 jajek

*5 szklanek mąki tortowej

*1 szklanka cukru

*1 cukier wanilinowy

*1 szklanka letniego mleka

*1 szklanka oleju

*100 g świeżych drożdży

*szczypta soli

 

Wierzch :

*500 g truskawek (lub innych owoców)

 

Składniki na kruszonkę :

*40 g cukru pudru

*80 g masła

*120 g mąki

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Wykonanie:

Na dno dużej miski pokruszyć drożdże. Zasypać je cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać mleko i olej. Wlać roztrzepane jajka. Na wierzch przesiać mąkę ze szczyptą soli. Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.

Składniki kruszonki włożyć do miseczki, rozetrzeć palcami, aby powstały okruszki.

Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem. Wlać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 34x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać owoce (jeżeli truskawki są duże, poprzecinać je na pół). Posypać kruszonką. Na wierzch można zetrzeć ziarno tonki, daje piękny aromat.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45 minut (lub do suchego patyczka). 

Upieczone ciasto można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

drożdżowe z truskawkami

drożdżowe z truskawkami

10:25, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (17) »
niedziela, 05 lipca 2015

             Moje sernikowe uwielbienie nie zna granic. Sernik mogę upiec w nocy z zamkniętymi oczami mając tylko pod ręką odpowiednie składniki ;). Tym razem połączyłam w serniku to co najpyszniejsze - czekoladę i truskawki. Efekt końcowy bardzo pozytywny, sernik smaczny, wilgotny, z wyczuwalną czekoladą. No i te truskawki! Wszystko smakowo zgrane.

Polecam serdecznie i życzę smacznego :)

sernik truskawkowo czekoladowy

sernik truskawkowo czekoladowy

sernik truskawkowo czekoladowy


Składniki na spód (tortownica o śr.23 cm):

*220 g ciasteczek owsianych w czekoladzie

*50 g masła roztopionego

Ciasteczka zmielić w malakserze na piasek. Wymieszać z masłem aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy wyrównując i dokładnie wylepiając dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*3/4 szklanki cukru

*4 jajka

*pół szklanki śmietanki kremówki 36%

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 tabliczka czekolady gorzkiej


Dodatkowo:

*ok. pół kilograma truskawek

 

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, ale ma pozostać płynna. Twaróg, jajka, cukier zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Wlać schłodzoną śmietankę kremówkę oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wszystko zmiksować do połączenia składników.

Podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Do mniejszej części masy twarogowej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej (i ostudzoną) czekoladę, zmiksować. Część białej masy wylać na przygotowany spód ciasteczkowy, resztę zostawić. Ułożyć w środku truskawki, przekrojone na pół, środkami do góry. Następnie wyłożyć masę czekoladową, delikatnie wyrównać.

Na wierzch wylać resztę masy serowej białej. Na górę poukładać truskawki, przekrojone na pół, środkami do góry. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, nie otwierać przez około pół godziny. Następnie uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika (np wkładając drewnianą łyżkę, by się nie zamknął) i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)

sernik truskawkowo czekoladowy

sernik truskawkowo czekoladowy

sernik truskawkowo czekoladowy

22:10, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (20) »
środa, 01 lipca 2015

                      Ostatnio mało mnie było na blogu, wpisy pojawiały się raz na kilka tygodni, prawie nie zaglądałam również na zaprzyjaźnione blogi. Co było powodem mojej nieobecności? Miałam coś bardzo ważnego do zrobienia...napisania, nauczenia... :) 

Dziś obroniłam pracę magisterską ! Jestem taka szczęśliwa, musiałam się z Wami tym podzielić, choć niezwykle rzadko piszę tutaj o swoich prywatnych sprawach. 

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie dobre słowa. :) 

mgr


21:49, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (23) »
sobota, 20 czerwca 2015

                      Przepyszne ucierane ciasto z owocami! Mięciutkie, wilgotne, z pysznymi truskawkami i rabarbarem, a do tego jeszcze pyszna kruszonka. Jak tu nie lubić takich wypieków? Bardzo polecam, można upiec ze wszystkimi owocami i w zasadzie piec je przez całe lato. :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki

ucierane z rabarbarem i truskawkami

ucierane z rabarbarem i truskawkami


Składniki:

*200 g masła
*szczypta soli
*160 g drobnego cukru do wypieków
*4 duże jajka
*200 g mąki pszennej
*40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego, waniliowego bez cukru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*600 g dowolnych owoców (dałam rabarbar i truskawki. Pół na pół).

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odstawić.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:

*150 g mąki pszennej
*100 g masła, schłodzonego
*50 g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

Smacznego :)

ucierane z rabarbarem i truskawkami

ucierane z rabarbarem i truskawkami

ucierane z rabarbarem i truskawkami

08:32, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (24) »
niedziela, 31 maja 2015

                Lubię ten cudowny wiosenny czas, kiedy mogę upiec proste i smaczne ciasto z rabarbarem lub truskawkami pachnącymi słońcem. Wiosna i lato dostarczają nam tylu pyszności, które można zajadać na surowo albo upiec z nimi coś dobrego. Dziś zapraszam na rabarbarowy wypiek z migdałową kruszonką. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, rabarbar idealnie do niego pasuje. Równie smaczne będzie z truskawkami, może także z porzeczkami je upiekę? Zobaczymy. ;) 

Źródło przepisu: Mała Cukierenka

rabarbar

rabarbar

Składniki na ciasto:

*200 g miękkiego masła

*160 g cukru

*1 opakowanie cukru wanilinowego 

*4 duże jajka

*250 g mąki pszennej

*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wierzch:

*600 g rabarbaru

 

Kruszonka:

*150 g mąki pszennej

*100 g masła

*70 g cukru

*1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (ja użyłam ekstraktu waniliowego domowego)

*2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów

*2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów

 

Wykonanie:

Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami (orzechami). Dodać posiekane masło, aromat i rozetrzeć palcami tak by powstała kruszonka. Dodać płatki migdałowe i wymieszać.

Ciasto: mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodawać po jednym jajku, ucierając po każdym dodaniu, aż składniki się połączą. 

Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 

Na wierzch wyłożyć rabarbar. Następnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Smacznego :)

rabarbar

rabarbar

rabarbar


19:36, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (18) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 116
| < Wrzesień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Delikatny, kremowy sernik z musem malinowym na czekoladowym spodzie brownies. Pyszny!
Jagodzianki
jagodzianki
Puszyste,miękkie z fioletowym wnętrzem, oblane słodkim lukrem. Przepyszne jagodzianki!
Morele
morelowe
Wyborne, miękkie, orzechowe ciasto z morelami.Proste i pyszne. :)