Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
niedziela, 24 kwietnia 2016

                  Dawno nie było ciasta, nieprawdaż? ;). Doczekałam się w końcu rabarbaru (choć jeszcze nie z ogródka), więc dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, dużo rabarbaru i pyszna maślana kruszonka. Wiosenne, pyszne ciasto, od którego nie można się oderwać. Bardzo polecam, można je również upiec z truskawkami. 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

rabarbarowe z kruszonką

Składniki na ciasto:

*120 g masła

*pół szklanki drobnego cukru

*3 duże jajka

*1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej

*3 łyżki skrobi ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*800 g rabarbaru

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia wymieszać, odstawić. 

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka jedno po drugim, po każdym dodaniu ucierać. Dodać wanilię, zmiksować. Dodać przesiane, suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia. 

Kruszonka:

*180 g mąki pszennej

*100 g cukru

*16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)

*120 g masła roztopionego 

Do naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać palcami tworząc kruszonkę. W razie potrzeby dodać więcej mąki (jeśli kruszonka będzie zbyt mokra) lub więcej masła (jeśli będzie zbyt sucha). 

Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę. 

Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, pokroić na kwadraty i podawać. 

Smacznego :)

rabarbarowe z kruszonką

rabarbarowe z kruszonką

21:21, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 04 kwietnia 2016

                         Długo zastanawiałam się, jaki sernik upiec na święta. Chciałam, aby był to serniczek jednocześnie klasyczny i nowoczesny, delikatny w smaku. Czy da się to połączyć? Oczywiście, że tak! Oto sernik waniliowy, ze śmietankowym wierzchem, podany z wiśniową frużeliną, całość na ciasteczkowym spodzie. Pyszny, polecam!

Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi zmianami). 

sernik idealny

sernik idealny

 

Składniki na spód:

*ok 200 g ciasteczek owsianych (u mnie Digestive)

*50 g masła

Ciasteczka rozgnieść (można w malakserze). Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami tak, aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę ciasteczkową, ugnieść równomiernie. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*200 g cukru

*3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru

*5 jajek

*125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

*wanilia w dowolnej postaci - ja użyłam ziarenek z jednej laski wanilii (można użyć cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy albo pastę waniliową)


Składniki na wierzch:

*250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub 12%

*3 łyżki drobnego cukru


Dodatki:

*frużelina wiśniowa lubi inna, mogą być świeże owoce


Wykonanie:

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

Do misy miksera włożyć ser, cukier, mąkę. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie dodawać po 1 jajku, miksować do połączenia (około 30 sekund po każdym jajku). Dodać śmietankę, wanilię, zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy ze spodem ciasteczkowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około 50 minut do momentu aż masa serowa się zetnie. Sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na nim równomiernie śmietankę wymieszaną z cukrem. Wstawić do piekarnika z powrotem na jakieś 15 minut.

Wyłączyć piekarnik. Po około pół godzinie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i tak ostudzić sernik. Następnie włożyć go do lodówki, do schłodzenia.
Podawać z frużeliną wiśniową lub ze świeżymi owocami ułożonymi bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego :) 

sernik idealny

sernik idealny

sernik idealny 

 

20:53, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (14) »
sobota, 26 marca 2016

                          W ten jakże cudownie zapowiadający się świąteczny weekend stawiam na stole delikatny, aromatyczny, pomarańczowy mazurek. Mazurek z pomarańczową marmoladą podkręconą likierem pomarańczowym, z dodatkiem suszonych moreli, polany białą czekoladą, z dekoracją blanszowanych migdałów. Brzmi smacznie prawda?

Korzystając z okazji życzę Wam radosnych, zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, tradycyjnie mokrego Dyngusa i pięknej, słonecznej, ciepłej wiosny! :)

 

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy

Składniki na kruchy spód:

*150 g miękkiego masła

*70 g drobnego cukru

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

*150 g mąki pszennej

*75 g mąki ziemniaczanej

 

Dodatki:

*1 słoiczek marmolady pomarańczowej (ok. 300g)

*4 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau

*garść suszonych moreli

*garść obranych migdałów bez skórek

 

Polewa:

*150 g białej czekolady

*5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%

 

Wykonanie:

Kruchy spód: masło ucierać mikserem z cukrem przez około 6-7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną. Miksować przez chwilę lub ugniatać dłońmi łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować formę o wymiarach 33x26 cm.

Ciasto wyłożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na wielkość formy,na placek o grubości około 0,5 cm. Przenieść do formy, odkleić górny papier. Brakujące miejsca dokleić ciastem. Nadmiar ciasta można zebrać i zrobić ozdobny rant lub listki do dekoracji ciasta. 

Polewa: w rondelku roztopić 100 g czekolady połamanej na kosteczki razem ze śmietanką kremówką i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać resztę połamanej czekolady, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia i zgęstnienia. 

Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, ułożyć pokrojone w paseczki morele suszone, polać polewą i udekorować migdałami. 

Wstawić do lodówki do schłodzenia. 
Smacznego :) 

mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy

09:57, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (13) »
czwartek, 24 marca 2016

                     Dzisiaj propozycja mało świąteczna, ale za to wiosenna, zielona i lekka, taka sałatka na początek wiosny. Bardzo lubię sałatki, które nie potrzebują specjalnego przepisu. Wystarczy zmieszać kilka składników, dodać to co się lubi i jest smacznie. Do miksu sałat dodałam mozzarellę, pomidory, czerwoną cebulkę, zdrowe nasiona chia oraz olej lniany. Doprawiłam i była pyszna. :)

sałatka lekka

Składniki:

*mix sałat

*2 małe pomidory

*1 kulka mozzarelli

*pół czerwonej cebulki

*łyżeczka nasion chia

*olej lniany

*olej z bazylią i czosnkiem

*sól, pieprz

 

Wykonanie:

Do miksu sałat dodać pomidora pokrojonego w ćwiartki, pokrojoną w paski mozzarellę, cebulkę posiekaną w kosteczkę. Dodać nasiona chia, doprawić solą i pieprzem, polać olejem lnianym oraz kapką oleju z bazylią i czosnkiem (tak do smaku), wymieszać.

Smacznego :)

sałatka lekka

21:11, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 21 marca 2016

                       Przed Świętami Wielkanocnymi tradycyjnie już pieczemy razem coś pysznego. Temat wielkanocny oczywiście czyli dowolny, smaczny, słodki mazurek. Ja tym razem postanowiłam spróbować mazurka ze śliwkami macerowanymi w rumie, słodkim kajmakiem i czekoladą. Ciastko to jest bardzo słodkie, ale czyż mazurek nie jest właśnie taki? Jest! Ten jest bardzo smaczny, śliwki mocno rumowe, kajmak słodki, gorzka czekolada i pyszny kruchy spód. 

Mazurek piekłam z moimi kochanymi Babeczkami: Alą, Anitką, Basią i Monią

Źródło przepisu:Tak sobie pichcę.

mazurek ze śliwkami w rumie

Uwaga - śliwki suszone namoczyć w rumie przynajmniej kilka dni wcześniej, a najlepiej tydzień.

Jeżeli korzysta się z masy kajmakowej własnej roboty należy przygotować ją dzień wcześniej - puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotować około 2-2,5 godziny w garnku z wodą na wolnym ogniu.

Składniki na kruchy spód:

*50 g cukru jasnego trzcinowego
*100 g masła 
*150 g mąki tortowej
*80 g mielonych orzechów
*1 jajko

Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, orzechy, cukier, sól i pokrojone w małą kostkę masło. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajko i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około 1 godzinę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno formy wykleić ciastem. Całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem i jeszcze raz schłodzić przez 30 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni C  przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Składniki na nadzienie:

*słoiczek powideł śliwkowych
*dwie garści suszonych śliwek macerowanych w rumie
*500 g masy kajmakowej
*rum do moczenia śliwek - około 1 kieliszek
*200 g gorzkiej czekolady

Śliwki namoczyć w rumie przynajmniej kilka dni, a najlepiej tydzień. Przed przygotowaniem ciasta odcedzić rum do innego naczynia. Rum, w którym moczyły się śliwki wlać do masy kajmakowej i dokładnie wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować powidłami, na nie wyłożyć śliwki, a na wierzch wyłożyć masę kajmakową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3-4 łyżkami masła. Polać wierzch ciasta.

Smacznego :)

mazurek ze śliwkami w rumie

mazurek ze śliwkami w rumie

20:26, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (13) »
wtorek, 15 marca 2016

                        Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją babkę oblałam gorzką czekoladą, ale można z powodzeniem zrobić słodką polewę, lukier albo po prostu posypać cukrem pudrem. Babkę robi się bardzo prosto i szybko i jest smaczna :).

Źródło przepisu: Kuchnia szeroko otwarta

babka marmurkowa

babka marmurkowa

Składniki:

*4 duże jajka

*1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

*1 szklanka cukru

*1 łyżeczka cukru waniliowego 

*1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu waniliowego 

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*180 ml oleju lub 1 kostka masła 200 g

*2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Jajka, cukier, cukier waniliowy i ekstrakt ubić na puszystą pianę. 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodawać olej lub roztopione i przestudzone masło. 

Formę do pieczenia natłuścić i posypać bułką tartą. Ja robiłam w formie babkowej z kominkiem. 2/3 ciasta wlać do przygotowanej formy. 

Do reszty ciasta wsypać kakao, wymieszać. Kakaową masę wlać na jasną masę, robiąc esy floresy (u mnie kiepskie te esy;)). Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 40 minut. 

Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. 
Wyłączyć piekarnik, ciasto wyjąć, ostudzić. Polać polewą lub lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

babka marmurkowa

babka marmurkowa

22:48, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (18) »
sobota, 05 marca 2016

                  Znowu upiekłam sernik. Tym razem na czekoladowym spodzie brownie, z dodatkiem jajecznego likieru oraz czekoladą z nadzieniem toffi. Był pyszny! Wilgotny, mięciutki, z wyczuwalną nutą toffi oraz czekolady. Bardzo polecam, na niedzielę, na każdy dzień, a może skusicie się na święta?

Wzorowałam się na tym przepisie, bardzo lubię z niego korzystać. 

sernik toffi

sernik toffi

Składniki na spód (tortownica o średnicy 23 cm):

*100 g gorzkiej czekolady, najlepiej o dużej zawartości kakao

*100 g masła

*100 g cukru

*2 jajka

*100 g mąki pszennej tortowej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia 

*2 łyżki kakao

 

Masa serowa:

*1 kg mielonego twarogu

*4 jajka

*1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*2/3 szklanki cukru

*2 łyżki likieru Advokat 

*150 g - 200 g czekolady z nadzieniem toffi

 

Wykonanie:

Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem włożyć połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.

Przygotować masę serową. Do dużej miski włożyć twaróg,  mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników. 

Na upieczony czekoladowy spód wylać połowę masy serowej, następnie ułożyć pokrojoną czekoladę i przykryć pozostałą masą serową. 

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godzinę. Środek sernika powinien być z wierzchu ścięty. Ostudzić najpierw w zamkniętym piekarniku około 1/2 godziny. Następnie uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i wystudzić. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

sernik toffi

sernik toffi

sernik toffi

18:58, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (20) »
niedziela, 21 lutego 2016

                   Nie mogłam się oprzeć temu przepisowi. Idealne, wilgotne brownies, z cudowną czekoladową skorupką na zewnątrz, a w środku niespodzianka - lekko słone masło orzechowe z kawałkami orzechów. Brzmi wspaniale, prawda? :) W oryginalnym przepisie była jeszcze biała czekolada, ja jej nie dałam, natomiast posypałam ciasto sezamem. Ta porcja ciasta jest niewielka (nam wystarczyła), więc jeśli macie chęć na większą ilość albo spodziewacie się gości, po prostu pomnóżcie składniki razy dwa. Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada, nic dodać nic ująć - polecam. :)

Brownie z masłem orzechowym i sezamem zrobiłam z okazji Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Anitka.

 

Źródło przepisu: Raspberries and Cream.

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym

Składniki: 

*225 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
*225 g masła
*300 g drobnego cukru
*3 jajka, lekko roztrzepane
*75 g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki (nie dodawałam czekolady)
*200 g masła orzechowego (arachidowego) wersja z kawałkami

*sezam do posypania (mój dodatek)


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm (użyłam silikonowej kwadratowej formy).
Czekoladę i masło umieścić w garnku i rozpuścić na niewielkim ogniu (można to zrobić też w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić.
W oddzielnej dużej misce ubić cukier i jajka przez kilka minut do białości. Wlać rozpuszczoną czekoladę i kontynuować ubijanie, aż masa będzie gęsta, po czym dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.

Wylać masę do przygotowanej foremki i posypać wierzch białą czekoladą (nie dawałam czekolady,  posypałam sezamem). Za pomocą łyżeczki wyłożyć w kilku miejscach masło orzechowe po czym delikatnie końcem łyżeczki rozprowadzić je, tak aby powstały "esy-floresy".
Piec przez ok 30-35 minut.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym

brownie z masłem orzechowym


11:10, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 15 lutego 2016

             Bardzo tęsknię za wiosną i latem, za wszystkimi pysznymi owocami, które uwielbiam. Dobrze, że w lipcu zamroziłam truskawki. Mogłam teraz je wyjąć, zjeść parę ;), a resztę dodać do ciasta. Upiekłam sernik z czekoladą i truskawkami, które jednak w tym cieście nie są dominujące, a są owocowym dodatkiem. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Radzę zamiast budyniu waniliowego (którego użyłam) dodać budyń czekoladowy, sernik będzie na pewno ciemniejszy.

Ciasto dodaję do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka.

Inspirowałam się przepisem: Moje Wypieki, ale upiekłam właściwie zupełnie inny sernik.

sernik czekoladowy  

 

Składniki na spód:

*150 g ciastek owsianych (użyłam digestive)

*2 łyżki kakao

*30 g masła roztopionego

 

Ciastka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*3 jajka

*3/4 szklanki cukru 

*100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej

*125 ml śmietanki kremówki 36%

*2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu czekoladowego bez cukru (ja dałam waniliowy)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

 

Ponadto: 

*około 400 g truskawek (u mnie mrożone)

W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz roztopionej czekolady. Zmiksować do połączenia składników lub wymieszać rózgą kuchenną. Pod koniec miksowania dodać roztopioną czekoladę, nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia. 

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać, poukładać truskawki i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik. Po upływie około pół godziny uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Następnie ostudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :) 

sernik czekoladowy

sernik czekoladowy

 

czekoladowy tydzień

21:39, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (17) »
piątek, 12 lutego 2016

                              Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo proste do zrobienia i po prostu smaczne. Gruba warstwa lukru pomarańczowego sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej cytrusowe. Zachęcam. :)

Źródło przepisu: Bake&Taste

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

 

Składniki na ciasto:

*170 g białek (u mnie 6 białek, około 205 g)

*3/4 szklanki drobnego cukru
*1 szklanka mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*skórka otarta z jednej cytryny
*2 łyżki soku z cytryny

Składniki na syrop pomarańczowy:

*sok z jednej pomarańczy

*3 łyżki cukru

 

Składniki na lukier:

*2 łyżki syropu pomarańczowego
*ok. 3/4 szklanki cukru pudru
*opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy/cytryny do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny - wymieszać, dodać ekstrakt waniliowy - wymieszać, dodać rozpuszczone masło - ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Ciasto przełożyć do foremki keksowej o długości ok. 25 cm.

Piec przez 35-40 minut - do suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować syrop.

Przygotowanie syropu

W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować 2-3 minuty i odstawić do ostudzenia.

Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je syropem (uwaga - dwie łyżki syropu zostawić na lukier).

Przygotowanie lukru

Do syropu dodać cukier puder i rozetrzeć - aż do uzyskania gęstego lukru. Polukrować ciasto. 

Smacznego :)

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

ciasto cytrusowe na białkach

 
22:54, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (19) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 119
| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik na czekoladowym spodzie z jajecznym likierem i czekoladą toffi. Mniam!
Rabarbar
migdałowe
Jak tylko pojawi się rabarbar zachęcam do zrobienia migdałowego ciasta.
Drożdżowe
drożdżowe
Pyszne, pachnące drożdżowe ciasto z dowolnymi owocami. Uwielbiam ciepłe i z kruszonką.