Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
środa, 23 kwietnia 2014

              Już po świętach, a ja wyskakuję z mazurkiem ;). Wyznaję jednak zasadę, że takie ciasta można jeść nie tylko w święta, ale kiedy tylko mamy na to chęć. Przepis warto zapamiętać, bo ciasto wyszło smaczne, mięciutkie i słodkie. Bardzo nam smakował, szczególnie na drugi dzień po upieczeniu. Przepis znalazłam u Alicji, a jest to stara receptura Lucyny Ćwierczakiewiczowej, pierwszej damy kuchni polskiej - jak to ładnie ujęła Ala. 

mazurek muszkatołowy

mazurek muszkatołowy 

Ala podała przepis na 1/2 porcji, ja piekłam z całości o tak: 

Składniki:
*400 g zmielonych migdałów
*280 g cukru
*4 duże jajka
*80 g mąki
*6 g zmielonego kwiatu  muszkatołowego lub 1/4 startej gałki muszkatołowej (można dać więcej, aby mazurek był bardziej aromatyczny)
*2 opłatki do ciasta lub wafel
*kilka łyżek marmolady, konfitury (dałam truskawkową)
*100 g  białej czekolady
*1 łyżeczka  kawy rozpuszczalnej
*1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
Wykonanie:
Jajka ubić na puszysta masę z cukrem, dodać migdały, kwiat lub gałkę, mąkę. Wylać do formy wyłożonej opłatkami lub  waflem, piec  w 160 stopniach ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić, posmarować konfiturą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z kawą rozpuszczalną oraz olejem. Polać wierzch mazurka. Ozdobić wg własnego uznania. 
Smacznego :)
 
mazurek muszkatołowy
 
mazurek muszkatołowy
20:19, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (10) »
sobota, 19 kwietnia 2014

                 Radosnych, zdrowych, pogodnych, słonecznych Świąt Wielkanocnych,

spędzonych w rodzinnym gronie,

wśród kolorowych pisanek, mazurków, serników i babek.

Życzę wypoczynku, słońca, zielonej wiosny, spacerów i uśmiechu :). 

Wesołego Alleluja! 

wielkanoc

Przepis na tę pyszną babkę znajdziecie tu. :)

12:25, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (35) »
piątek, 18 kwietnia 2014

                  Znakomita pomarańczowa babka, wilgotna, aromatyczna i mięciutka. Można ją upiec w ostatniej chwili przed świętami, więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na babkę świąteczną to proponuję właśnie taką pomarańczową. Jest pyszna, polecam! :)

Przepis znalazłam na blogu Ivki

babka pomarańczowa

Składniki:
*2 pomarańcze

*250 g masła
*3/4 szklanki cukru
*2 łyżeczki cukru waniliowego
*4 jajka
*400 g mąki pszennej 
*100 g mąki ziemniaczanej
*5 łyżeczek proszku do pieczenia (15 g)
*1/2 szklanki mleka
*cukier puder do posypania

Wykonanie:

Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha. Z owoców zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać przez sitko, aby pozbyć się niepotrzebnych cząsteczek.

Formę do babki o średnicy około 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masło zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Miksując dodawać skórkę pomarańczową i cukier waniliowy, a potem kolejno jajka. Miksować tylko do połączenia się składników. 
Oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, a następnie stopniowo dodawać do ciasta i starannie zmiksować. Wlać sok pomarańczowy oraz mleko, zmiksować. Ciasto przelać do formy. 
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Gdy całkiem ostygnie, wyjąć z formy. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
 
Smacznego :)
 
babka pomarańczowa 
 
babka pomarańczowa 
09:45, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (23) »
poniedziałek, 14 kwietnia 2014

                 To już taka nasza mała tradycja. Pieczemy razem mazurki. Każda wybiera sobie przepis i właściwie do tej chwili nie wiem, jakie mazurki upiekły Dziewczyny. Fajne to jest, zaskakujące. :) Dziś zatem w 5 Mazurkowych Bab pieczemy na słodko: Ala, Atinka, Basia, Monia i ja.

U mnie mazurek kokosowy z przepisu Aganiok. Do ostatniej chwili nie wiedziałam, jaki upiec, a ponieważ mam zapas wiórek kokosowych i uwielbiam kokosowe wypieki to postawiłam właśnie na ten smak. Nie zawiodłam się, bo mazurek jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Kruchy spód, masa kokosowa z mlekiem w proszku i dekoracja z polewy czekoladowej - smakuje bardzo dobrze.  

Dziękuję moim kochanym Babeczkom za wspólne mazurkowe pieczenie i biegnę zobaczyć, jakie pyszności przygotowały. :) 

mazurek kokosowy  mazurek kokosowy

mazurek kokosowy  

Składniki na ciasto:
*120 g masła
*200 g mąki 
*szczypta soli
*1 rozmącone jajko
*2-3 łyżeczki wody
*1 żółtko
*skórka otarta z cytryny

Składniki na masę kokosową:

*120 ml mleka
*100 g masła
*40 g cukru
*1 ½ szklanki mleka w proszku
*2/3 szklanki wiórków kokosowych

 ewentualnie wiórki i czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Przygotować kruche ciasto: do miski wrzucić pokrojone zimne masło i mąkę i dokładnie zmiksować (w malakserze, można ręcznie, ja robiłam w moim KA). Gdy są dobrze wymieszane, dodać pozostałe składniki ciasta i zmiksować aż powstanie jednolita kula ciasta.

Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Następnie z ciasta uformować spód mazurka. Użyłam blaszki prostokątnej 25x35 cm wyłożonej pergaminem. 

Uformowane ciasto nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do lodówki.

Po tym czasie podpiec w 180 stopniach, około 30 - 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia. 

Przygotować masę :
Do garnka wlać mleko i masło i gotować przez chwilę z cukrem. Następnie dodać mleko w proszku i kokos. Wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wylać na kruche ciasto. Można udekorować wiórkami kokosowymi i wiórkami gorzkiej czekolady lub polewą czekoladową. Ja rozpuściłam tabliczkę gorzkiej czekolady z 30g masła. 

Smacznego :) 

mazurek kokosowy

mazurek kokosowy 

20:30, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (31) »
niedziela, 13 kwietnia 2014

              Drożdżówka mnie zachwyca niezmiennie i lubię ze wszystkimi dodatkami. Upiekłam drożdżówkę z płatkami róży w cukrze, które również robiłam sama. Ciasto już dawno zjedzone, bo robione ... w czerwcu ;-). Po prostu nie było kiedy go pokazać. Czynię to dziś i zachęcam do zrobienia, bo jest pyszne. Zamiast róży można użyć dowolnego dżemu i właściwie przepis oryginalny u Kasi był z dżemem. 

Moją drożdżówkę dodaję do akcji Pinkcake Jem kwiaty!.

drożdżówka z płatkami róży

 

Składniki (blacha prostokątna 31 x 20 cm):

*30 g świeżych drożdży
*1/2 szklanki mleka
*1/2 szklanki cukru
*skórka otarta z jednej pomarańczy
*400 g mąki pszennej 
*3 jajka w temperaturze pokojowej 
*100 g masła
*około ¾ słoika dżemu - u mnie płatki róży w cukrze 

Kruszonka:
*100 g mąki
*100 g cukru
*75 g rozpuszczonego masła

Wykonanie:

Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły. W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia. Skórkę z pomarańczy rozetrzeć w misce z cukrem, aż powstanie „wilgotny piasek”. Mąkę przesiać i dodać do cukru, dodać jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia na około 1 godz. 
Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 170°C i zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać.
Po wyrośnięciu na cieście łyżeczką ułożyć porcje dżemu (róży w cukrze) i całość posypać kruszonką.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec 40-45 min. 

Smacznego :)  

drożdżówka z płatkami róży

drożdżówka z płatkami róży 

logo

10:19, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (25) »
wtorek, 08 kwietnia 2014

                   Nie wiem co mogłabym napisać o sernikach, czego byście jeszcze nie wiedzieli ;). Zaglądając tutaj z pewnością znacie moje sernikowe upodobania. Przepis na to ciasto powstał na podstawie przepisów sernikowych, dodałam brzoskwinie z puszki i wymyśliłam sobie, że fajnie byłoby posypać ciasto pyszną kruszonką. Wykorzystałam więc przepis na kruszonkę z tego ciasta.

I był znakomity! Mięciutki, wilgotny, polecam.:) Może przepis przyda się na święta? 

Sernik trochę krzywo ukrojony, ale uważam, że to ma swój urok ;). 

sernik  sernik

sernik 

Składniki na spód:

*200 g ciasteczek owsianych

*60 g masła

Ciasteczka pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować ją masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno, wyrównać, docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*4 jajka

*3/4 szklanki cukru

*1 budyń (dałam bananowy, ale może być śmietankowy)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 niepełna szklanka śmietanki kremówki 30%

Twaróg, cukier, jajka zmiksować. Dodać budyń, kremówkę oraz ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników.

 

Dodatkowo:

*brzoskwinie z puszki (pokroić w plasterki)

 

Kruszonka:

*masło ok 50 g  

*cukier

*mąka

Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier - dałam na początek po 2 łyżki mąki i cukru, a potem po trochę dosypywałam i zagniatałam, aż kruszonka stała się dość sypka - z tym, że cukru było ciut więcej niż mąki. 

Na przygotowany spód wyłożyć masę serową. Na niej poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ciasto pozostawić w nim nie otwierając drzwiczek przez jakieś pół godziny. Następnie otworzyć piekarnik delikatnie i wystudzić w ten sposób sernik. 
Wystudzony sernik włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :) 

sernik

sernik 

21:22, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (31) »
piątek, 04 kwietnia 2014

              Niedawno robiłam zielony koktajl z selera naciowego, który bardzo mi posmakował. Postanowiłam spróbować również ze szpinakiem, a natchnął mnie do tego tropikalny koktajl Natalii. Do mojego koktajlu dodałam kiwi, banana, sok z pomarańczy i oczywiście młode listki szpinaku. Pysznie i zdrowo! :)

koktajl ze szpinakiem 

Składniki:

*ok 40 g młodych listków szpinaku

*2 sztuki kiwi

*1 banan

*sok z 1/2 pomarańczy 

*woda mineralna

 

Wykonanie: 

Kiwi i banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystkie składniki razem zmiksować. 

Smacznego :) 

koktajl ze szpinakiem

koktajl ze szpinakiem 

15:29, majanaboxing , Koktajle
Link Komentarze (24) »
czwartek, 27 marca 2014

                        Cytrynowe ciasta są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Z dodatkiem cytrynowego lukru jeszcze lepsze. Takie bardzo lubimy. To ciasto szybko się robi i szybko znika. Jest bardzo smaczne, fajnie nasiąka lukrem. Koniecznie musicie skosztować. Ja zrobię je na pewno ponownie i to może już niedługo :).

Przepis z blogu Mniam...mniam.   

ciasto mocno cytrynowe

ciasto mocno cytrynowe                          

Składniki:

*3 duże jajka
*1 1/2 szklanki mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*3/4 szklanki cukru 
*3/4 kostki miękkiego masła
*2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
*skórka z 2 cytryn
*sok z połowy cytryny

lukier
*sok z 2 cytryn
*1 szklanka cukru pudru 


Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodać pozostałe składniki. Utrzeć. Formę keksówkę 9x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok 35-40 min w 160 st. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Kiedy ciasto jest upieczone chwilę je studzimy.W międzyczasie należy zrobić lukier mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny. 

Ciepłe ciasto nakłuć patyczkiem do samego dna, polać lukrem cytrynowym. 

Smacznego :) 

ciasto mocno cytrynowe

ciasto mocno cytrynowe 

21:33, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (45) »
piątek, 21 marca 2014

                    Zebra to ciasto, jakie pamiętam z dzieciństwa. Dziwię się, że jeszcze go tu na blogu nie mam. Wiążą się z nim wspomnienia, kiedy to razem z bratem piekliśmy zebrę. Uwielbialiśmy nalewać ciasto do maminego prodiża, na zmianę, raz ja, raz brat, potem wymienialiśmy się miskami, żeby każdy mógł nalewać masę kakaową ;). A najlepsze było zawsze na końcu - oblizywanie misek! :D. 

Teraz zrobiłam ciasto z moim synkiem i też wymienialiśmy się miskami, oblizywanie zostawiłam jednak już tylko jemu, dla mnie zostały łyżki ;). 

Zebra jest ciastem dość suchym, my lubimy wilgotne, więc dlatego jej nie piekę. Jest jednak smaczna, łatwa do zrobienia i ładnie wygląda. Bardzo posmakowała mojemu Synkowi. :)

Przepis z blogu Moje Wypieki

zebra

zebra  

Składniki:

*5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)

*1 szklanka cukru

*1 szklanka wody

*1 szklanka oleju

*3 szklanki mąki + 2 łyżki

*2 czubate łyżki kakao

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać, do połączenia się składników.

Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo naprzemiennie, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką delikatnie, do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać delikatnie.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać).

Piec około godziny, najpierw przez 20 minut w temperaturze 160 stopni C, a później podwyższyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.  

Smacznego :) 

zebra

zebra 

17:45, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (39) »
wtorek, 18 marca 2014

                 Kochani, na stronie Smakowitej Pajdy są już wszystkie przepisy przygotowane w ramach konkursu "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!". Zobaczcie, jak ładnie, zachęcam :).

smakowitapajda.pl

 


21:24, majanaboxing , Konkursy
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 109
| < Kwiecień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Rabarbar
migdałowe
Migdałowe ciasto z rabarbarem - wspaniałe na rozpoczęcie rabarbarowego sezonu. Polecam!
Sernik
sernik
Cytrynowy sernik z kokosowym spodem, z pysznymi ananasami oraz delikatną śmietankową chmurką o smaku cytrynowym.
Drożdżowe
drożdżowe
Ciepłe, domowe, pachnące drożdżowe z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem.