Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
piątek, 24 kwietnia 2015

                    Bardzo smaczny sernik na spodzie z czekoladowych ciasteczek, z delikatnym musem czekoladowym. Wygląda bardzo fajnie i zaręczam, że wcale nie jest trudny do zrobienia, a naprawdę warto. Sernik robiłam na święta, co jeszcze widać na zdjęciach, ale pomyślałam, że może ktoś będzie miał ochotę spróbować go właśnie teraz. Polecam i życzę miłego weekendu. :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

sernik z musem czekoladowym

sernik z musem czekoladowym

Składniki na spód:

*160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (Oreo)

*30 g masła, roztopionego

Ciastka (w całości) i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.

Jeśli pieczemy w kąpieli wodnej - formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.

Składniki na masę serową:

*500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

*250 ml śmietany kremówki 36%

*3 duże jajka

*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

*1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*3 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150 stopni C przez około 45 minut w kąpieli wodnej* (ja piekę normalnie). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.

Składniki na mus czekoladowy:

*200 g gorzkiej czekolady (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)

*1 łyżka likieru kawowego

*3 łyżki wody

*30 g masła, w temperaturze pokojowej

*3 duże jajka, osobno białka i żółtka

*50 g drobnego cukru do wypieków

*100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia.

W międzyczasie, kiedy masa czekoladowa stygnie, ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając drobny cukier do wypieków, łyżka po łyżce. Powinna powstać sztywna piana.

Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia (lub zmiksować mikserem). Dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać.

W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać.

Mus czekoladowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc).

Przed podaniem na sernik zetrzeć na tarce kilka kostek czekolady.

Przechowywać w lodówce do 5 dni.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.

Smacznego :)

sernik z musem czekoladowym

sernik z musem czekoladowym

sernik z musem czekoladowym

23:29, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (12) »
sobota, 11 kwietnia 2015

                        To jeden z najpyszniejszych mazurków jakie piekłam i jadłam. Przepyszne kruche ciasto, spód z ciasta marcepanowego, do tego kajmak i dżem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Wspaniały! Kruche ciasto jest rewelacyjne, a całość smakuje po prostu obłędnie. Boczną dekorację robił mój Syn, pozostałą ja inspirując się dekoracją autorki przepisu. Polecam nie tylko na święta. 

Źródło przepisu: Słodkie Fantazje

mazurek

Składniki na ciasto kruche:

*2 szklanki mąki

*200 g masła

*1/2 szklanki cukru pudru

*2 żółtka

*2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

 

Składniki na ciasto marcepanowe:

*200 g masy marcepanowej

*50 g miękkiego masła 

*2 jajka

*4 łyżki mąki

 

Dodatkowo:

*puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej

*250 g dżemu z czarnej porzeczki 

 

Wykonanie:

Ciasto kruche - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 1/3 ciasta zostawić w temperaturze pokojowej.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35 x 25 cm, ułożyć na pergaminie. Z miękkiego (nieschłodzonego) ciasta za pomocą szprycy wycisnąć na ciasto ozdobny rant, nasza dekoracja to robione przez mojego Synka kuleczki z ciasta. Całość z papierem przełożyć do formy. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180°C.

Ciasto marcepanowe - Masę pokroić w kosteczkę. Masło utrzeć na puch. Ucierając dodać połowę marcepanu i 1 jajko, ucierać, gdy masa będzie stosunkowo gładka, dodać pozostały marcepan i jajko, ucierać do gładkości. Dodać mąkę,wymieszać.

Formę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim przygotowane ciasto marcepanowe. Piec ok. 10 minut w temp. 175°C.

Kajmak (najlepiej, w celu uniknięcia długiego oczekiwania, przygotować go dzień wcześniej) – Zamkniętą puszkę mleka przełożyć do garnka z wodą (powinna całkowicie zakrywać puszkę) i gotować 2-3 godziny pod przykryciem. Można użyć gotowej masy kajmakowej.

Dżemem posmarować przestudzony blat ciasta marcepanowego. Przykryć ostudzonym blatem kruchego ciasta, lekko docisnąć.

Powstałą, ostudzoną masę kajmakową wyłożyć na ciasto. Ozdobić wg uznania.

Smacznego :) 

mazurek

mazurek

22:18, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (20) »
sobota, 04 kwietnia 2015

 Radosnych Świąt Wielkanocnych,

smacznego jajka, babki i  mazurka.

Słońca za oknem i w sercach,

dobra wokoło i uśmiechu.

Wesołych Świąt dla Wszystkich!

Majana z rodziną.

życzenia

16:53, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (9) »
piątek, 03 kwietnia 2015

                         Sernik na spodzie brownie, z czekoladą i śmietankową polewą - bardzo smaczny, wilgotny z intensywnym smakiem czekolady. Prezentuje się fajnie i pysznie smakuje. U mnie wprawdzie trochę spód za bardzo namókł, ale zdecydowałam się pokazać taki nieidealny, bo jest naprawdę bardzo dobry. Może Wam wyjdzie ładniejszy :).

Źródło przepisu: Moje wypieki

sernik marmurkowy

Składniki na spód brownie:

*50 g masła

*40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki

*pół szklanki drobnego cukru do wypieków

*1 duże jajko, w temperaturze pokojowej

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*50 g mąki pszennej

Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

*500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

*250 g serka mascarpone

*3 jajka

*1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*120 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę.

Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach); masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Płaską szpatułkę włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy, nie za mocno, by w masie powstał efekt marmurka.

Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną*. Po tym czasie sernik wysunąć z piekarnika, posmarować polewą śmietankową. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Schłodzony sernik oprószyć kakao.

Polewa śmietankowa:

*pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

*1 łyżka cukru pudru

Składniki dobrze wymieszać.

* sernik najlepiej piec w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą (tak zrobiłam); przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz

sernik marmurkowy

sernik marmurkowy


08:34, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 30 marca 2015

                  Tradycyjnie, jak co roku od jakiegoś czasu spotykamy się wirtualnie, by upiec wspólnie przedświąteczne mazurki. Jest nas pięć: Ala, Atinka, Basia, Monia i ja. Każda z nas przygotowała mazurek według wybranego przez siebie przepisu. Jestem bardzo ciekawa, jakie ciasta upiekły Babeczki. Ja długo nie wiedziałam, jaki mazurek powstanie w mojej kuchni. Tak naprawdę ten to taka mieszanina dwóch przepisów, spód z jednego, polewa z drugiego. Wyszło smacznie, spód bardzo kruchy, ale taki delikatny i naprawdę pyszny. Polewa czekoladowo-kawowa, truskawki z frużeliny (choć miały być wiśnie). Mało to mazurkowe może, ale ciekawe i bardzo smaczne połączenie. 

Zostawiam tu po kawałku ciasta na spróbowanie i lecę do Dziewczyn podziwiać ich mazurki. Dziękuję Kochane za wspólne mazurkowanie :). 

Źródła przepisu: Kwestia Smaku spód i polewa (podaję z moimi zmianami).

mazurek czekoladowo kawowy

mazurek czekoladowo kawowy

 

Składniki na spód:

*170 g mąki pszennej

*120 g zmielonych migdałów

*50 g cukru

*150 g masła (zimnego, twardego)

*1 jajko

 

Składniki na polewę:

*125 ml śmietanki kremówki 36%

*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

*1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

*30 g masła

*100 g mlecznej czekolady

 

Oraz:

*truskawki we frużelinie (lub wiśnie)

*25 g mlecznej czekolady (roztopionej)

*25 g białej czekolady (roztopionej)

 

Wykonanie:

Spód: Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć między palcami aż powstanie drobna kruszonka lub zmiksować składniki. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub zmiksować aż składniki się połączą. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut. 

Ciasto po tym czasie rozwałkować (włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia i tak rozwałkować) na placek nieco większy niż rozmiar formy. Ja wylepiłam ciastem spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i też wyszło dobrze. Forma o wymiarach 35 x 25 cm. 

Polewa kawowa: 

Do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę, kardamon i ciągle mieszając podgrzewać aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną czekoladę, mieszając roztopić na gładką masę. Masę wylać na upieczony spód. Postawić w chłodnym miejscu aby stężała (około 1 godziny). Wyłożyć truskawki lub wiśnie, polać roztopioną białą czekoladą a następnie polać mleczną czekoladą. 

Smacznego :) 

mazurek czekoladowo kawowy

mazurek czekoladowo kawowy

mazurek czekoladowo kawowy

20:55, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (15) »
wtorek, 24 marca 2015

                       Bardzo smaczna, wilgotna, mocno pomarańczowa babka. Pięknie pachnie pomarańczą i wspaniale smakuje. Robiłam ją jakiś czas temu, gdy wzięła mnie chęć na cytrusowy wypiek. Będzie idealna oczywiście na zbliżającą się Wielkanoc. Można ją z wierzchu oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem. :)

Źródło przepisu: I love bake

babka pomarańczowa

babka pomarańczowa

Składniki:

*3 szklanki mąki tortowej

*1,5 szklanki cukru

*225 g masła 

*5 jajek

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

*1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy

*szczypta soli

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą. W oddzielnej misce zmiksować miękkie masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie naprzemiennie dodawać suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodać wanilię, skórkę z pomarańczy i wymieszać do połączenia.
Formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut, do "suchego patyczka".

Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku przez 15 minut, aby lekko ostygło, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć babkę z formy i pozostawić do ostudzenia.

Można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego :) 

babka pomarańczowa

babka pomarańczowa

19:19, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (20) »
wtorek, 10 marca 2015

                       Kiedy zobaczyłam przepis Basi na dżem pomarańczowy wiedziałam, że muszę go w końcu zrobić. W lodówce miałam pomarańcze i mandarynki, więc połączyłam te owoce i wyszedł mi bardzo smaczny dżem, lekko gorzki, taki jak lubię. Dodatkowo bardzo podoba mi się jego intensywny kolor :).

Przepis inspirowany tym od Basi, jednak wszystko u mnie na oko, po prostu mieszałam i smakowałam. Po dokładne proporcje radzę zajrzeć więc na blog Makagigi.

dżem

Składniki:

*5 pomarańczy

*5 mandarynek

*cukier

Wykonanie:

Owoce umyć, obrać ze skórki. Obrane pozbawić pestek (nie usuwać białych części, jedynie te grubsze, tuż pod skórką). Zmiksować blenderem i zasypać cukrem.

Skórki wyszorowane z 1 pomarańczy zalać 1/2 litra wody, zagotować i i gotować jeszcze przez 5 minut. Odcedzić, wystudzić i pokroić w paseczki. Pokrojone wrzucić do miąższu z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 20-30 minut. Ugotowany, gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. 

Idealny do naleśników ! :)

Smacznego :)

dżem

dżem

 

20:53, majanaboxing , Przetwory
Link Komentarze (24) »
niedziela, 22 lutego 2015

                         Jeden z najpyszniejszych murzynków, wilgotny i miękki dzięki zawartości powideł. Oblany polewą kakaową, która stanowi idealne błyszczące wykończenie. Bardzo polecam na każdy dzień i dla każdego. :)

Moje ciasto dodaję do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka.

Źródło przepisu: blog Z cukrem pudrem (robiłam z 1,5 porcji, podaję z moimi zmianami), przepis na polewę z blogu Moje Wypieki

murzynek z powidłami

Składniki:

*200 g masła

*4 jajka

*3 szklanki mąki pszennej 

*7 łyżek powideł śliwkowych

*1 i pół szklanki cukru

*1 i pół łyżeczki sody

*1 i pół szklanki mleka

*7 kopiastych łyżeczek ciemnego  kakao

 

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem,mieszając cały czas. Wyłączyć i schłodzić. 

Do przestudzonej masy stopniowo dodawać: powidła oraz mąkę wymieszaną z sodą, żółtka. Wszystko zmiksować do połączenia składników. 

Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. 

Formę prostokątną 35x25 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną, wlać ciasto i  piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C, do suchego patyczka. Wystudzić. 

 

Zawsze błyszcząca polewa kakaowa: 

*4 łyżki cukru
*2 łyżki kwaśnej śmietany
*3 łyżki kakao
*60 g masła
*1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać  żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Smacznego :) 

murzynek z powidłami

murzynek z powidłami



19:40, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (34) »
poniedziałek, 16 lutego 2015

                   Kostka Rocher to kolejne ciasto z wykorzystaniem znanych, smacznych pralinek. Jest rewelacyjne, wilgotne i delikatne. Smaczny orzechowo - czekoladowy biszkopt, krem Rocher z serka mascarpone i Nutelli, do tego delikatny krem śmietankowy, a na wierzchu czekoladowy sos. Całość rozpływa się w ustach. To pyszne ciasto przygotowałam na 13 urodziny mojego Syna jeszcze na początku lutego. :)

A dziś dodaję je do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka. :) 

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

kostka rocher

kostka rocher

 

Składniki na biszkopt orzechowo - czekoladowy:

*8 jajek (białka i żółtka osobno)

*180 g cukru

*120 g mąki pszennej tortowej

*40 g kakao

*200 g zmielonych orzechów laskowych

*pół łyżeczki proszku do pieczenia

*szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować (nie zmieniając końcówki miksera) do dokładnego połączenia. 

Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką.

Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. 

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem z piłką na 2 blaty.

Składniki na krem Rocher:

*400 g serka mascarpone, schłodzonego

*400 g Nutelli

*100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej

*pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Krem śmietankowy:

*500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

*100 g serka mascarpone, schłodzonego

*2 łyżki cukru pudru

W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.

Do nasączenia:

*1/2 szklanki likieru orzechowego, czekoladowego lub ciemnego rumu (użyłam wiśniówki)

*1/4 szklanki wody

Wymieszać.

Ganache z mlecznej czekolady:

*100 g mlecznej czekolady

*100 ml śmietany kremówki 36%

*1,5 łyżeczki golden syrupu (można pominąć, ja zastąpiłam miodem)

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Ponadto:

*pralinki ferrero rocher do dekoracji, około 20 sztuk

Wykonanie:

W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. Posmarować równo połową kremu Rocher. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić.

Na schłodzony przekładaniec wylać gęstniejącą polewę czekoladową (ganache). Schłodzić w lodówce. Udekorować pralinkami Ferrero Rocher.

Przed podaniem pokroić w kostkę.

Smacznego :)

kostka rocher

kostka rocher

 

d

sobota, 07 lutego 2015

            Dziś mam przyjemność gościć z moim kotkiem Maciusiem w cyklu "Kulinarne koty", który prowadzi na swoim smakowitym blogu Grażynka. Bardzo Ci Grażynko dziękuję za zaproszenie, a wszystkich serdecznie zachęcam do poczytania o moim kocie. :) 

Maciuś w cyklu Kulinarne Koty na blogu Grażyna gotuje

koteł

18:31, majanaboxing , Różności
Link Komentarze (16) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 115
| < Kwiecień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Babka
baba
Cudownie pyszna babka drożdżowa, która króluje na wielkanocnym stole.
Mazurek
mazurek
Czekoladowa słodycz trufli przełamana smakiem konfitury żurawinowej.Pycha!
Sernik
babka
Kokosowy spód, ananasy, delikatna chmurka cytrynowo-ananasowa.Taki sernik.