Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
piątek, 18 kwietnia 2014

                  Znakomita pomarańczowa babka, wilgotna, aromatyczna i mięciutka. Można ją upiec w ostatniej chwili przed świętami, więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na babkę świąteczną to proponuję właśnie taką pomarańczową. Jest pyszna, polecam! :)

Przepis znalazłam na blogu Ivki

babka pomarańczowa

Składniki:
*2 pomarańcze

*250 g masła
*3/4 szklanki cukru
*2 łyżeczki cukru waniliowego
*4 jajka
*400 g mąki pszennej 
*100 g mąki ziemniaczanej
*5 łyżeczek proszku do pieczenia (15 g)
*1/2 szklanki mleka
*cukier puder do posypania

Wykonanie:

Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha. Z owoców zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać przez sitko, aby pozbyć się niepotrzebnych cząsteczek.

Formę do babki o średnicy około 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masło zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Miksując dodawać skórkę pomarańczową i cukier waniliowy, a potem kolejno jajka. Miksować tylko do połączenia się składników. 
Oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, a następnie stopniowo dodawać do ciasta i starannie zmiksować. Wlać sok pomarańczowy oraz mleko, zmiksować. Ciasto przelać do formy. 
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Gdy całkiem ostygnie, wyjąć z formy. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
 
Smacznego :)
 
babka pomarańczowa 
 
babka pomarańczowa 
09:45, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (15) »
poniedziałek, 14 kwietnia 2014

                 To już taka nasza mała tradycja. Pieczemy razem mazurki. Każda wybiera sobie przepis i właściwie do tej chwili nie wiem, jakie mazurki upiekły Dziewczyny. Fajne to jest, zaskakujące. :) Dziś zatem w 5 Mazurkowych Bab pieczemy na słodko: Ala, Atinka, Basia, Monia i ja.

U mnie mazurek kokosowy z przepisu Aganiok. Do ostatniej chwili nie wiedziałam, jaki upiec, a ponieważ mam zapas wiórek kokosowych i uwielbiam kokosowe wypieki to postawiłam właśnie na ten smak. Nie zawiodłam się, bo mazurek jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Kruchy spód, masa kokosowa z mlekiem w proszku i dekoracja z polewy czekoladowej - smakuje bardzo dobrze.  

Dziękuję moim kochanym Babeczkom za wspólne mazurkowe pieczenie i biegnę zobaczyć, jakie pyszności przygotowały. :) 

mazurek kokosowy  mazurek kokosowy

mazurek kokosowy  

Składniki na ciasto:
*120 g masła
*200 g mąki 
*szczypta soli
*1 rozmącone jajko
*2-3 łyżeczki wody
*1 żółtko
*skórka otarta z cytryny

Składniki na masę kokosową:

*120 ml mleka
*100 g masła
*40 g cukru
*1 ½ szklanki mleka w proszku
*2/3 szklanki wiórków kokosowych

 ewentualnie wiórki i czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Przygotować kruche ciasto: do miski wrzucić pokrojone zimne masło i mąkę i dokładnie zmiksować (w malakserze, można ręcznie, ja robiłam w moim KA). Gdy są dobrze wymieszane, dodać pozostałe składniki ciasta i zmiksować aż powstanie jednolita kula ciasta.

Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Następnie z ciasta uformować spód mazurka. Użyłam blaszki prostokątnej 25x35 cm wyłożonej pergaminem. 

Uformowane ciasto nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do lodówki.

Po tym czasie podpiec w 180 stopniach, około 30 - 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia. 

Przygotować masę :
Do garnka wlać mleko i masło i gotować przez chwilę z cukrem. Następnie dodać mleko w proszku i kokos. Wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wylać na kruche ciasto. Można udekorować wiórkami kokosowymi i wiórkami gorzkiej czekolady lub polewą czekoladową. Ja rozpuściłam tabliczkę gorzkiej czekolady z 30g masła. 

Smacznego :) 

mazurek kokosowy

mazurek kokosowy 

20:30, majanaboxing , Kokosowe
Link Komentarze (30) »
niedziela, 13 kwietnia 2014

              Drożdżówka mnie zachwyca niezmiennie i lubię ze wszystkimi dodatkami. Upiekłam drożdżówkę z płatkami róży w cukrze, które również robiłam sama. Ciasto już dawno zjedzone, bo robione ... w czerwcu ;-). Po prostu nie było kiedy go pokazać. Czynię to dziś i zachęcam do zrobienia, bo jest pyszne. Zamiast róży można użyć dowolnego dżemu i właściwie przepis oryginalny u Kasi był z dżemem. 

Moją drożdżówkę dodaję do akcji Pinkcake Jem kwiaty!.

drożdżówka z płatkami róży

 

Składniki (blacha prostokątna 31 x 20 cm):

*30 g świeżych drożdży
*1/2 szklanki mleka
*1/2 szklanki cukru
*skórka otarta z jednej pomarańczy
*400 g mąki pszennej 
*3 jajka w temperaturze pokojowej 
*100 g masła
*około ¾ słoika dżemu - u mnie płatki róży w cukrze 

Kruszonka:
*100 g mąki
*100 g cukru
*75 g rozpuszczonego masła

Wykonanie:

Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły. W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia. Skórkę z pomarańczy rozetrzeć w misce z cukrem, aż powstanie „wilgotny piasek”. Mąkę przesiać i dodać do cukru, dodać jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia na około 1 godz. 
Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 170°C i zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać.
Po wyrośnięciu na cieście łyżeczką ułożyć porcje dżemu (róży w cukrze) i całość posypać kruszonką.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec 40-45 min. 

Smacznego :)  

drożdżówka z płatkami róży

drożdżówka z płatkami róży 

logo

10:19, majanaboxing , Drożdżowe
Link Komentarze (24) »
wtorek, 08 kwietnia 2014

                   Nie wiem co mogłabym napisać o sernikach, czego byście jeszcze nie wiedzieli ;). Zaglądając tutaj z pewnością znacie moje sernikowe upodobania. Przepis na to ciasto powstał na podstawie przepisów sernikowych, dodałam brzoskwinie z puszki i wymyśliłam sobie, że fajnie byłoby posypać ciasto pyszną kruszonką. Wykorzystałam więc przepis na kruszonkę z tego ciasta.

I był znakomity! Mięciutki, wilgotny, polecam.:) Może przepis przyda się na święta? 

Sernik trochę krzywo ukrojony, ale uważam, że to ma swój urok ;). 

sernik  sernik

sernik 

Składniki na spód:

*200 g ciasteczek owsianych

*60 g masła

Ciasteczka pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować ją masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno, wyrównać, docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*4 jajka

*3/4 szklanki cukru

*1 budyń (dałam bananowy, ale może być śmietankowy)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 niepełna szklanka śmietanki kremówki 30%

Twaróg, cukier, jajka zmiksować. Dodać budyń, kremówkę oraz ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników.

 

Dodatkowo:

*brzoskwinie z puszki (pokroić w plasterki)

 

Kruszonka:

*masło ok 50 g  

*cukier

*mąka

Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier - dałam na początek po 2 łyżki mąki i cukru, a potem po trochę dosypywałam i zagniatałam, aż kruszonka stała się dość sypka - z tym, że cukru było ciut więcej niż mąki. 

Na przygotowany spód wyłożyć masę serową. Na niej poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ciasto pozostawić w nim nie otwierając drzwiczek przez jakieś pół godziny. Następnie otworzyć piekarnik delikatnie i wystudzić w ten sposób sernik. 
Wystudzony sernik włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :) 

sernik

sernik 

21:22, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (31) »
piątek, 04 kwietnia 2014

              Niedawno robiłam zielony koktajl z selera naciowego, który bardzo mi posmakował. Postanowiłam spróbować również ze szpinakiem, a natchnął mnie do tego tropikalny koktajl Natalii. Do mojego koktajlu dodałam kiwi, banana, sok z pomarańczy i oczywiście młode listki szpinaku. Pysznie i zdrowo! :)

koktajl ze szpinakiem 

Składniki:

*ok 40 g młodych listków szpinaku

*2 sztuki kiwi

*1 banan

*sok z 1/2 pomarańczy 

*woda mineralna

 

Wykonanie: 

Kiwi i banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystkie składniki razem zmiksować. 

Smacznego :) 

koktajl ze szpinakiem

koktajl ze szpinakiem 

15:29, majanaboxing , Koktajle
Link Komentarze (24) »
czwartek, 27 marca 2014

                        Cytrynowe ciasta są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Z dodatkiem cytrynowego lukru jeszcze lepsze. Takie bardzo lubimy. To ciasto szybko się robi i szybko znika. Jest bardzo smaczne, fajnie nasiąka lukrem. Koniecznie musicie skosztować. Ja zrobię je na pewno ponownie i to może już niedługo :).

Przepis z blogu Mniam...mniam.   

ciasto mocno cytrynowe

ciasto mocno cytrynowe                          

Składniki:

*3 duże jajka
*1 1/2 szklanki mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*3/4 szklanki cukru 
*3/4 kostki miękkiego masła
*2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
*skórka z 2 cytryn
*sok z połowy cytryny

lukier
*sok z 2 cytryn
*1 szklanka cukru pudru 


Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodać pozostałe składniki. Utrzeć. Formę keksówkę 9x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok 35-40 min w 160 st. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Kiedy ciasto jest upieczone chwilę je studzimy.W międzyczasie należy zrobić lukier mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny. 

Ciepłe ciasto nakłuć patyczkiem do samego dna, polać lukrem cytrynowym. 

Smacznego :) 

ciasto mocno cytrynowe

ciasto mocno cytrynowe 

21:33, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (45) »
piątek, 21 marca 2014

                    Zebra to ciasto, jakie pamiętam z dzieciństwa. Dziwię się, że jeszcze go tu na blogu nie mam. Wiążą się z nim wspomnienia, kiedy to razem z bratem piekliśmy zebrę. Uwielbialiśmy nalewać ciasto do maminego prodiża, na zmianę, raz ja, raz brat, potem wymienialiśmy się miskami, żeby każdy mógł nalewać masę kakaową ;). A najlepsze było zawsze na końcu - oblizywanie misek! :D. 

Teraz zrobiłam ciasto z moim synkiem i też wymienialiśmy się miskami, oblizywanie zostawiłam jednak już tylko jemu, dla mnie zostały łyżki ;). 

Zebra jest ciastem dość suchym, my lubimy wilgotne, więc dlatego jej nie piekę. Jest jednak smaczna, łatwa do zrobienia i ładnie wygląda. Bardzo posmakowała mojemu Synkowi. :)

Przepis z blogu Moje Wypieki

zebra

zebra  

Składniki:

*5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)

*1 szklanka cukru

*1 szklanka wody

*1 szklanka oleju

*3 szklanki mąki + 2 łyżki

*2 czubate łyżki kakao

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać, do połączenia się składników.

Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo naprzemiennie, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką delikatnie, do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać delikatnie.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać).

Piec około godziny, najpierw przez 20 minut w temperaturze 160 stopni C, a później podwyższyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.  

Smacznego :) 

zebra

zebra 

17:45, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (39) »
wtorek, 18 marca 2014

                 Kochani, na stronie Smakowitej Pajdy są już wszystkie przepisy przygotowane w ramach konkursu "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!". Zobaczcie, jak ładnie, zachęcam :).

smakowitapajda.pl

 


21:24, majanaboxing , Konkursy
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 17 marca 2014

                  U Pinkcake trwa właśnie akcja Zielono mi! Postanowiłam do niej dołączyć przygotowując coś pysznego, zielonego i zdrowego. Oto koktajl z selera naciowego z dodatkiem jabłka, kiwi oraz soku z cytryny i pomarańczy. Bardzo dobry i orzeźwiający. Nazwę wymyślił mój synek, który lubi przyrządzać ciekawe koktajle, łącząc różne owoce ze sobą. Ten koktajl jest jednak tylko mój oczywiście ze względu na selera naciowego, do którego syna jednak póki co nie przekonam ;).

Inspirowałam się przepisem znalezionym w Magazynie Kuchnia.

zielona magia 

Składniki :

*2- 3 łodygi selera naciowego

*2 małe jabłka

*2 sztuki kiwi

*2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy

*2 łyżki soku z cytryny

*2 łyżki jogurtu naturalnego

*woda mineralna

Wykonanie:

Seler i owoce umyć. Jabłka obrać i wydrążyć. Kiwi obrać ze skórki, pokroić. Wszystkie składniki zmiksować. 

Smacznego :) 

zielona magia 

zielona magia

 

16:10, majanaboxing , Koktajle
Link Komentarze (33) »
piątek, 14 marca 2014

                    Królewski sernik smakuje wyśmienicie! Mięciutka, wilgotna masa serowa, a na wierzchu i spodzie kruche, ciemne ciasto. Idealny na wszelkie uroczystości, ale nie tylko, bo przecież można go sobie zrobić właściwie każdego dnia ;). Ja upiekłam ten sernik na życzenie mojego M, który uwielbia serniki, a takie w szczególności.:) 

Przepis Dorotki, pojawił się u mnie już dawno temu, bo w 2008r, a dziś odświeżam pamięć i smak. :) 

sernik królewski  sernik królewski

sernik królewski 

Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki na ciasto:
*250 g mąki
*100 g masła
*100 g cukru pudru
*1 łyżka smalcu (nadaje ciastu kruchości)
*1 jajko
*2 łyżki gęstej śmietany
*3 łyżki kakao
*pół łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę serową:
*1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (używam zmielonego gotowego do wypieków)
*5 jajek
*125 g masła
*1 szklanka cukru pudru
*1 opakowanie cukru waniliowego (32g)
*pół opakowania proszku budyniowego waniliowego
*bakalie wg uznania (tym razem nie dawałam)

Wykonanie:
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.
Twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować z pozostałymi składnikami, dodając na końcu pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.

Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na tarce i wyłożyć do tortownicy, następnie wlać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

sernik królewski  sernik królewski

sernik królewski

sernik królewski  

19:03, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (39) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 109
| < Kwiecień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Babka
baba
Cudowna drożdżowa babka z rodzynkami nasączonymi rumem.Idealna na stół Wielkanocny.
Sernik
sernik
Cytrynowy sernik z kokosowym spodem, z pysznymi ananasami oraz delikatną śmietankową chmurką o smaku cytrynowym.
Mazurek
mazurek
Czekoladowa słodycz trufli przełamana konfiturą z żurawiny na migdałowym spodzie. Pyszny mazurek!