Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
wtorek, 21 czerwca 2016

                       Ciasta z truskawkami to teraz podstawa ;). Uwielbiam. A jeśli jest dodatkowo czekoladowe, wilgotne i mięciutkie to tym bardziej. Ciasto można zrobić z polewą czekoladową, można także z innymi owocami. Póki co stawiam na truskawki, ale myślę, że można spróbować np z malinami i będzie również pyszne. Moje wyszło dość mocno wilgotne. Polecam!

Źródło przepisu: I love bake

czekoladowe z truskawkami

Składniki:

*1 3/4 szklanki mąki

*1 szklanka cukru

*4 łyżki kakao

*4 duże jajka

*1/2 szklanki mleka

*1 szklanka oleju

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

*300-400 g truskawek

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz kakao. Jajka zmiksować razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewać mleko oraz olej. Na koniec stopniowo połączyć z suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Piec w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto można polać polewą czekoladową, ja tego nie robiłam.

Smacznego :)

czekoladowe z truskawkami

21:12, majanaboxing , Czekoladowe
Link Komentarze (10) »
niedziela, 12 czerwca 2016

                      Kiedy piec takie ciasta jak nie teraz ;) . Najlepsze z najlepszym połączeniem na świecie - rabarbar i truskawki - pełne wiosny, pełne słońca, wspaniałe do jedzenia w plenerze, prosto z blachy. Bardzo polecam!

Źródło przepisu: Eksplozja Smaku

kruche z rabarbarem i truskawkami

Składniki na ciasto:

*2 szklanki mąki

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 szklanki cukru pudru

*3/4 kostki masła

*3 duże żółtka

*1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

 

Składniki na nadzienie:

*ok 0,5 kg rabarbaru lub truskawek albo pół na pół

 

Składniki na kruszonkę:

*195 g mąki

*100 g cukru

*1/2 kostki masła

*cukier waniliowy - 2 łyżki domowego

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto , uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki do formy 23x35 cm i dokładnie wylepić nim dno. Ja po prostu wylepiłam, nie ścierałam na tarce. Podpiec w piekarniku aż będzie lekko złote, wystudzić lekko. Truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć, pokroić na kawałeczki.

Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku i bardzo mocno podgrzać. Takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać na kruszonkę.

Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki/rabarbar, posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

kruche z rabarbarem i truskawkami

kruche z rabarbarem i truskawkami

22:15, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (14) »
sobota, 28 maja 2016

                     Jedno z pyszniejszych ciast z rabarbarem. Kruchy spód, rabarbarowe nadzienie, kruszonka. Do tego kubek ulubionej kawy lub herbaty, książka, zapach bzu, w tle muzyka i słońce za oknem. Nic więcej nie potrzeba...

Miłej niedzieli :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem

Składniki:

*250g mąki pszennej

*50 g zmielonych migdałów

*180 g zimnego masła

*100 g cukru pudru

*2 żółtka

*3 łyżki zimnej wody

Składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do połączenia i otrzymania kruszonki, nie dłużej. Ciasto można także zagnieść ręcznie: mąkę, migdały zmielone i zimne masło posiekać nożem, na kruszonkę, dodać resztę składników i wyrobić między palcami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Formę prostokątną 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Nadzienie rabarbarowe:

*ok 700 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (można zrobić z dodatkiem truskawek)

*3 - 4 łyżki cukru

*2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, by skrobia równomiernie pokryła rabarbar.

 

Wykonanie:

Schłodzone części ciasta wyjąć z lodówki.

Na spód pokruszyć połowę kruszonki, lekko wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 190 stopni C przez około 15-18 minut lub do widocznego zarumienienia. Na podpieczone, ciepłe ciasto wyłożyć nadzienie rabarbarowe i wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Ja starłam jeszcze na to wszystko pół ziarenka tonki.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut lub do zarumienienia kruszonki. Wyjąć, można posypać cukrem pudrem. Można podawać ciepłe ciasto z gałką lodów.

Smacznego :)

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem


22:56, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (20) »
czwartek, 12 maja 2016

                     Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, co mnie bardzo cieszy! :) W miniony weekend upiekłam sernik na kakaowym, kruchym cieście, z kruszonką i oczywiście rabarbarem. Sernik był pyszny! Wilgotny, chrupiący z wierzchu, z kwaskowym posmakiem rabarbaru i podkręcony delikatnie kokosem. Naprawdę pycha, polecam! :)

Źródło przepisu: Kwestia smaku.

sernik z rabarbarem

sernik z rabarbarem

Składniki na ciasto kruche:

*225 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)

*3 łyżki gorzkiego kakao

*1/3 szklanki cukru pudru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*150 g zimnego masła

*1 jajko


Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu sernikowego

*2/3 szklanki cukru pudru

*1 budyń waniliowy w proszku (37g) lub mąka ziemniaczana

*1 laska wanilii

*1 jajko

 

Rabarbar:

*400 g rabarbaru

*5 łyżek cukru pudru

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*7-8 łyżek wiórków kokosowych

*cukier puder do posypania (ewentualnie)

 

Wykonanie:

Ciasto kruche: do misy miksera (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Miksować (lub siekać) aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa serowa: do misy miksera włożyć twaróg, cukier, budyń i ziarenka z jednej laski wanilii, zmiksować na średnich obrotach miksera, nie za długo, do połączenia składników w jednolitą masę. Następnie dodać jajko i znów zmiksować do połączenia.

Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Przygotowane kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części - jedną mniejszą (będzie na górę - ja włożyłam ją do zamrażarki), drugą większą (na spód). Większą część rozwałkować i wylepić spód oraz około 3 cm boki. Wyłożyć masą serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać resztą posypki z cukru i mąki, następnie na wierzch wysypać wiórki kokosowe. Następnie zetrzeć na tarce resztę kakaowego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić zamknięty przez około 30 minut. Następnie otworzyć delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny a najlepiej przez całą noc. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

sernik z rabarbarem

sernik z rabarbarem

12:26, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (24) »
niedziela, 24 kwietnia 2016

                  Dawno nie było ciasta, nieprawdaż? ;). Doczekałam się w końcu rabarbaru (choć jeszcze nie z ogródka), więc dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, dużo rabarbaru i pyszna maślana kruszonka. Wiosenne, pyszne ciasto, od którego nie można się oderwać. Bardzo polecam, można je również upiec z truskawkami. 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

rabarbarowe z kruszonką

Składniki na ciasto:

*120 g masła

*pół szklanki drobnego cukru

*3 duże jajka

*1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej

*3 łyżki skrobi ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*800 g rabarbaru

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia wymieszać, odstawić. 

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka jedno po drugim, po każdym dodaniu ucierać. Dodać wanilię, zmiksować. Dodać przesiane, suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia. 

Kruszonka:

*180 g mąki pszennej

*100 g cukru

*16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)

*120 g masła roztopionego 

Do naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać palcami tworząc kruszonkę. W razie potrzeby dodać więcej mąki (jeśli kruszonka będzie zbyt mokra) lub więcej masła (jeśli będzie zbyt sucha). 

Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę. 

Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, pokroić na kwadraty i podawać. 

Smacznego :)

rabarbarowe z kruszonką

rabarbarowe z kruszonką

21:21, majanaboxing , Owocowe
Link Komentarze (26) »
poniedziałek, 04 kwietnia 2016

                         Długo zastanawiałam się, jaki sernik upiec na święta. Chciałam, aby był to serniczek jednocześnie klasyczny i nowoczesny, delikatny w smaku. Czy da się to połączyć? Oczywiście, że tak! Oto sernik waniliowy, ze śmietankowym wierzchem, podany z wiśniową frużeliną, całość na ciasteczkowym spodzie. Pyszny, polecam!

Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi zmianami). 

sernik idealny

sernik idealny

 

Składniki na spód:

*ok 200 g ciasteczek owsianych (u mnie Digestive)

*50 g masła

Ciasteczka rozgnieść (można w malakserze). Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami tak, aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę ciasteczkową, ugnieść równomiernie. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*200 g cukru

*3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru

*5 jajek

*125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

*wanilia w dowolnej postaci - ja użyłam ziarenek z jednej laski wanilii (można użyć cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy albo pastę waniliową)


Składniki na wierzch:

*250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub 12%

*3 łyżki drobnego cukru


Dodatki:

*frużelina wiśniowa lubi inna, mogą być świeże owoce


Wykonanie:

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

Do misy miksera włożyć ser, cukier, mąkę. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie dodawać po 1 jajku, miksować do połączenia (około 30 sekund po każdym jajku). Dodać śmietankę, wanilię, zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy ze spodem ciasteczkowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około 50 minut do momentu aż masa serowa się zetnie. Sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na nim równomiernie śmietankę wymieszaną z cukrem. Wstawić do piekarnika z powrotem na jakieś 15 minut.

Wyłączyć piekarnik. Po około pół godzinie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i tak ostudzić sernik. Następnie włożyć go do lodówki, do schłodzenia.
Podawać z frużeliną wiśniową lub ze świeżymi owocami ułożonymi bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego :) 

sernik idealny

sernik idealny

sernik idealny 

 

20:53, majanaboxing , Serniki
Link Komentarze (18) »
sobota, 26 marca 2016

                          W ten jakże cudownie zapowiadający się świąteczny weekend stawiam na stole delikatny, aromatyczny, pomarańczowy mazurek. Mazurek z pomarańczową marmoladą podkręconą likierem pomarańczowym, z dodatkiem suszonych moreli, polany białą czekoladą, z dekoracją blanszowanych migdałów. Brzmi smacznie prawda?

Korzystając z okazji życzę Wam radosnych, zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, tradycyjnie mokrego Dyngusa i pięknej, słonecznej, ciepłej wiosny! :)

 

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy

Składniki na kruchy spód:

*150 g miękkiego masła

*70 g drobnego cukru

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

*150 g mąki pszennej

*75 g mąki ziemniaczanej

 

Dodatki:

*1 słoiczek marmolady pomarańczowej (ok. 300g)

*4 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau

*garść suszonych moreli

*garść obranych migdałów bez skórek

 

Polewa:

*150 g białej czekolady

*5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%

 

Wykonanie:

Kruchy spód: masło ucierać mikserem z cukrem przez około 6-7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną. Miksować przez chwilę lub ugniatać dłońmi łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować formę o wymiarach 33x26 cm.

Ciasto wyłożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na wielkość formy,na placek o grubości około 0,5 cm. Przenieść do formy, odkleić górny papier. Brakujące miejsca dokleić ciastem. Nadmiar ciasta można zebrać i zrobić ozdobny rant lub listki do dekoracji ciasta. 

Polewa: w rondelku roztopić 100 g czekolady połamanej na kosteczki razem ze śmietanką kremówką i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać resztę połamanej czekolady, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia i zgęstnienia. 

Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, ułożyć pokrojone w paseczki morele suszone, polać polewą i udekorować migdałami. 

Wstawić do lodówki do schłodzenia. 
Smacznego :) 

mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy

09:57, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (14) »
czwartek, 24 marca 2016

                     Dzisiaj propozycja mało świąteczna, ale za to wiosenna, zielona i lekka, taka sałatka na początek wiosny. Bardzo lubię sałatki, które nie potrzebują specjalnego przepisu. Wystarczy zmieszać kilka składników, dodać to co się lubi i jest smacznie. Do miksu sałat dodałam mozzarellę, pomidory, czerwoną cebulkę, zdrowe nasiona chia oraz olej lniany. Doprawiłam i była pyszna. :)

sałatka lekka

Składniki:

*mix sałat

*2 małe pomidory

*1 kulka mozzarelli

*pół czerwonej cebulki

*łyżeczka nasion chia

*olej lniany

*olej z bazylią i czosnkiem

*sól, pieprz

 

Wykonanie:

Do miksu sałat dodać pomidora pokrojonego w ćwiartki, pokrojoną w paski mozzarellę, cebulkę posiekaną w kosteczkę. Dodać nasiona chia, doprawić solą i pieprzem, polać olejem lnianym oraz kapką oleju z bazylią i czosnkiem (tak do smaku), wymieszać.

Smacznego :)

sałatka lekka

21:11, majanaboxing , Sałatki
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 21 marca 2016

                       Przed Świętami Wielkanocnymi tradycyjnie już pieczemy razem coś pysznego. Temat wielkanocny oczywiście czyli dowolny, smaczny, słodki mazurek. Ja tym razem postanowiłam spróbować mazurka ze śliwkami macerowanymi w rumie, słodkim kajmakiem i czekoladą. Ciastko to jest bardzo słodkie, ale czyż mazurek nie jest właśnie taki? Jest! Ten jest bardzo smaczny, śliwki mocno rumowe, kajmak słodki, gorzka czekolada i pyszny kruchy spód. 

Mazurek piekłam z moimi kochanymi Babeczkami: Alą, Anitką, Basią i Monią

Źródło przepisu:Tak sobie pichcę.

mazurek ze śliwkami w rumie

Uwaga - śliwki suszone namoczyć w rumie przynajmniej kilka dni wcześniej, a najlepiej tydzień.

Jeżeli korzysta się z masy kajmakowej własnej roboty należy przygotować ją dzień wcześniej - puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotować około 2-2,5 godziny w garnku z wodą na wolnym ogniu.

Składniki na kruchy spód:

*50 g cukru jasnego trzcinowego
*100 g masła 
*150 g mąki tortowej
*80 g mielonych orzechów
*1 jajko

Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, orzechy, cukier, sól i pokrojone w małą kostkę masło. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajko i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około 1 godzinę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno formy wykleić ciastem. Całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem i jeszcze raz schłodzić przez 30 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni C  przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Składniki na nadzienie:

*słoiczek powideł śliwkowych
*dwie garści suszonych śliwek macerowanych w rumie
*500 g masy kajmakowej
*rum do moczenia śliwek - około 1 kieliszek
*200 g gorzkiej czekolady

Śliwki namoczyć w rumie przynajmniej kilka dni, a najlepiej tydzień. Przed przygotowaniem ciasta odcedzić rum do innego naczynia. Rum, w którym moczyły się śliwki wlać do masy kajmakowej i dokładnie wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować powidłami, na nie wyłożyć śliwki, a na wierzch wyłożyć masę kajmakową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3-4 łyżkami masła. Polać wierzch ciasta.

Smacznego :)

mazurek ze śliwkami w rumie

mazurek ze śliwkami w rumie

20:26, majanaboxing , Kruche
Link Komentarze (13) »
wtorek, 15 marca 2016

                        Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją babkę oblałam gorzką czekoladą, ale można z powodzeniem zrobić słodką polewę, lukier albo po prostu posypać cukrem pudrem. Babkę robi się bardzo prosto i szybko i jest smaczna :).

Źródło przepisu: Kuchnia szeroko otwarta

babka marmurkowa

babka marmurkowa

Składniki:

*4 duże jajka

*1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

*1 szklanka cukru

*1 łyżeczka cukru waniliowego 

*1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu waniliowego 

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*180 ml oleju lub 1 kostka masła 200 g

*2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Jajka, cukier, cukier waniliowy i ekstrakt ubić na puszystą pianę. 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodawać olej lub roztopione i przestudzone masło. 

Formę do pieczenia natłuścić i posypać bułką tartą. Ja robiłam w formie babkowej z kominkiem. 2/3 ciasta wlać do przygotowanej formy. 

Do reszty ciasta wsypać kakao, wymieszać. Kakaową masę wlać na jasną masę, robiąc esy floresy (u mnie kiepskie te esy;)). Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 40 minut. 

Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. 
Wyłączyć piekarnik, ciasto wyjąć, ostudzić. Polać polewą lub lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

babka marmurkowa

babka marmurkowa

22:48, majanaboxing , Babki i inne
Link Komentarze (18) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 120
| < Czerwiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Spis tresci
Zdjecia
Kontakt mailowy
Akcja dla dzieci
Dla synka
Tez moje
Blogi kulinarne
Kuchnia na swiecie
czytam
Ogladam
Pod kluczem
Tematy wloskie
Zagladam
Zerknij i wpisz sie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik na czekoladowym spodzie z jajecznym likierem i czekoladą toffi. Mniam!
Rabarbar
migdałowe
Jak tylko pojawi się rabarbar zachęcam do zrobienia migdałowego ciasta.
Drożdżowe
drożdżowe
Pyszne, pachnące drożdżowe ciasto z dowolnymi owocami. Uwielbiam ciepłe i z kruszonką.