Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Pomarańczowa baba z rumem

               Dzień dobry.

Mam dla Was pyszną, wilgotną, wielkanocną babę o pomarańczowym smaku, oblaną pomarańczowym syropem z dodatkiem rumu, a więc to taka babka z pazurem ;).

Życzę Wszystkim radosnych, pogodnych, pełnych ciepłej wiosny Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiam serdecznie :)

Źródło przepisu:  Kraina Sosny.

baba rumowa

Składniki na ciasto:

*500 g mąki pszennej

*30 g świeżych drożdży

*70 ml ciepłego mleka

*skórka z 1 pomarańczy

*150 g masła

*30 g cukru

*5 g soli

*6 jajek

 

Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru oraz mąki. Dodać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Do misy robota przesiać mąkę, sól, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, roztrzepane jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszać przez chwilę łopatką, a następnie wyrabiać robotem przy pomocy haka przez ok. 5-7 minut (na wolnych obrotach). Nadal wyrabiając wlać wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być gładkie, ale dosyć luźne. Misę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć do (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką) formy na babkę z kominkiem o pojemności 2-2,5 l. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośniętą babkę wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoty kolor przez ok. 35-40 minut. Gotową wyjąć z piekarnika i studzić przez 15-20 minut na kratce. Po tym czasie formę z ciastem odwrócić, wyjąć babkę i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować syrop.

 

Składniki na syrop:

*600 g cukru

*1400 ml wody

*200 ml ciemnego rumu

*sok i skórka z 3 pomarańczy

 

W rondelku zagotować cukier z wodą oraz skórką pomarańczową. Gotować przez 7-8 minut aż lekko zgęstnieje. Przelać przez sito (skórkę pozostawić do dekoracji) i wystudzić. Na koniec do wystudzonego syropu wmieszać rum i połączyć. Wystudzoną babkę ustawić na kratce,  wstawić do brytfanki i polać obficie syropem. Resztę syropu, która spłynęła do brytfanki przelać i polać ciasto ponownie. Czynność powtarzać do wchłonięcia całego syropu. Ciasto udekorować lukrem lub bitą śmietaną, skórką pomarańczową.

Smacznego! :)

baba rumowa

sobota, 31 marca 2018, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Babka marmurkowa

    Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją

  • Ciasto cytrusowe na białkach

    Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo pr

  • Ciasto cytrynowe z lukrem

    Od świąt nie piekłam nic słodkiego. Czas zatem na jakąś słodką przekąskę, niedzielne ciasto do kawy ;). Ciasto cytrynowe z cytrynowym lukrem jest miękkie, wilgo

Komentarze
2018/03/31 20:52:29
ale piękna!
-
2018/03/31 23:18:59
jadłabym :) wesłych
-
2018/04/01 21:23:09
Madziu najlepszego na świętą
A baba mercedesowa
-
2018/04/02 00:51:54
Lena dziękuję pięknie. Pozdrawiam :)

Dusia buziaki serdeczne i dziękuję :)

Margot Alciu, już prawie zapomniałam jak się bloguje. Dziękuje, buziaki Kochana :*
-
2018/04/02 12:59:19
ta skórka na wierzchu wygląda obłędnie! uwielbiam cytrusowe wypieki, musi być pyszna :)
-
2018/04/02 14:09:44
Zuza babka jest rewelacyjnie pyszna! Wilgotna, pachnąca i bardzo pomarańczowa. Polecam :)
-
2018/04/27 17:33:44
Śliczna babeczka!
-
2018/05/21 09:58:25
Mega wygląda, super!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym