Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

                      Dzień dobry ! :) Prawie zapomniałam jak to jest pisać bloga ;). Nie wiem, czy ktoś tutaj jeszcze zagląda w ogóle. Jeśli tak to mi bardzo, bardzo miło. Kochani, nie wiem, kiedy wrócę i czy wrócę. Czasami coś piekę, ale właściwie ciągle to samo. Poza tym mój czas zajmuje fotografia. Już niestety nie ta kulinarna, choć jest fajna, to jednak lepiej czuję się w zupełnie innej.

Wiecie co? Bułeczki upiekłam i dzielę się nimi z Wami pozdrawiając serdecznie i życząc wszystkiego co najlepsze Kochani!

Źródło przepisu: Lawendowy Dom.



Składniki na około 16 bułeczek:

*450 g mąki pszennej

*opakowanie drożdży instant - 7g.

*szczypta soli

*50 g cukru

*270 ml mleka

*100 g masła

 

Nadzienie:

*100g masła

*100g cukru

*2 czubate łyżki cynamonu

 

Dodatkowo:

*1 jajko

*gruby cukier do posypania

 

Wykonanie:

 

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Mleko podgrzać, tak by było ciepłe, ale nie gorące. Masło roztopić.
Do suchych składników wlać mleko i masło. Wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie: masło roztopić, wymieszać z cukrem i cynamonem.


Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować na prostokąt (30×50 cm) o grubości 1 cm. Wyłożyć nadzienie, pozostawiając niewielki margines.
Zrolować placek zaczynając od dłuższego boku. Brzeg posmarować jajkiem i delikatnie skleić. Następnie pokroić rulon na kawałki szerokości ok. 3 cm.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać cukrem.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st.C. Wstawić bułeczki do piekarnika i piec ok. 15 minut. Jeśli zbyt szybko się rumienią, można je przykryć folią aluminiową. Smacznego :)

niedziela, 30 lipca 2017, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Jagodzianki

    Ten przepis na jagodzianki to pewniak, z którego korzystam od wielu lat. Ciasto jest mięciutkie, bułeczki pyszne. O jagodowym nadzieniu chyba wspominać nie musz

  • Bułeczki z wiśniami

    Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżo

  • Rogale marcińskie

    Dziś zapraszam serdecznie na świętomarcińskie rogale, które przygotowałam specjalnie na dzień 11 listopada. Rogale z nadzieniem z białego maku są tradycyjnie wy

Komentarze
2017/07/30 15:17:39
nie dowierzałam :D Buły z cynamonem lub/i kardamonem to ja zawsze
-
2017/07/31 22:03:06
świetne bułeczki :) Pozdrawiam
-
2017/08/02 10:42:02
Ja zaglądam i bedę czekać na kolejne przepisy :) Sama często tak mam, że bardzo długo nie piszę, a potem wracam i tak mi z tym dobrze! :) Cieszę się, że masz nową pasję :) Bułeczki wyglądają cudownie! :)
-
2017/08/03 11:45:45
Ja zaglądam :)
Piękne bułeczki, bardzo takie lubię :)
-
Gość: Moninka, *.play-internet.pl
2017/08/05 15:56:25
Ja zaglądam do Ciebie... chciałam już pisać- czy u Ciebie wszystko OK? Moja Ty inspiracjo kulinarna :) mówisz, że teraz fotografujesz... a co konkretnie? Napisz troszkę więcej...bo pewnie nie tylko ja jestem ciekawa ;) Serdeczności :*
-
2017/08/06 13:37:14
Margot a no jednak, coś tu przy okazji wstawiłam ;) . Ja też cynamonowe mogę jeść o każdej porze roku ;) Buziaki

Ogrody Babilonu dziękuję pięknie i pozdrawiam Cię Kamilko. :)

Judik cieszę sie, że zaglądasz :),. Dzięki serdeczne. Masz rację, najlepiej jest nie czuć ciśnienia, tylko wracać wtedy gdy ma się na to ochotę. :)

RainDrop dziękuję Kochana, bardzo miło mi Cię tu widzieć. Całuję :*

Monika fotografuję otaczający mnie świat. :) Jeśli chcesz zobaczyć zapraszam na instagram (majanaone - mój nick).
-
Gość: gość, *.dynamic.mm.pl
2017/08/08 23:57:35
jak miło Cię widzieć! :) z Twoich wpisów zawsze bije takie ciepło... lubię tu wracać :)
-
2017/08/10 17:52:51
Super przepis, podobał mi się ! Zapraszamy również do siebie : cakebox.pl
-
2017/08/29 13:09:47
Wyglądają przepysznie, a że uwielbiam posmak cynamonu to na pewno spróbuję :)
-
Gość: Mina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/08/31 23:29:13
Droga Majanko, jestem Twoim czytelnikiem od 7 lat i polecam Twoją stronę moim znajomym. Twoje cynamonowe bułeczki są idealne na powoli zbliżające się jesienne wieczory i skandynawskie kryminały.
-
Gość: Edyta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/09/01 10:08:11
Piękne zdjęcie. A blog... no cóż, takie blogi włąśnie lubię. Bez spinki, bez nadęcia, na kórych czuć, że to jest autentyczna pasja, a nie biznes. Pozdrawiam.
-
2017/09/05 10:18:51
Bułeczki wyglądają cudownie :)
-
2017/09/18 20:17:44
cynamon o tej porze pachnie i smakuje najlepiej:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!