Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada szpinakowa z łososiem

                         Pierwsza rolada, z jaką się zmierzyłam jest o dziwo wytrawna ;). Roladę szpinakową z łososiem miałam okazję próbować podczas mojego sierpniowego weekendowego pobytu u Przyjaciółki w Krakowie. Postanowiłam również taką roladę zrobić w domu. Wyszła naprawdę pyszna. Jest prosta do zrobienia, najważniejsze, żeby nie piec ciasta za długo. Nie może być wysuszone, bo będzie się kruszyło podczas zwijania, a tego nie chcemy. Rolada sprawdzi się idealnie jako przekąska na imprezę, jest pyszna!

Całkiem niedawno, niepostrzeżenie minęła 9 rocznica mojego blogowania... Ostatnio jestem tutaj rzadziej, mało udzielam się również w blogosferze. Myślę, że nastąpił delikatny przesyt u mnie, ale nie zwijam stąd żagli. Jestem i będę, choć raczej w takim wymiarze jak aktualnie. Dziękuję, że mimo wszystko tutaj zaglądacie, bez Was to wszystko nie miałoby sensu :*. 

Źródło przepisu: Tak sobie pichcę

rolada szpinakowa


Składniki:

*350 - 400 g szpinaku mrożonego w liściach

*3 ząbki czosnku

*4 jajka

*1 łyżeczka masła

*1/2 łyżeczki soli

*1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

*1/3 imbiru

*1/3 - 1/2 pieprzu

*1 łyżka chrzanu

*400 g wędzonego łososia w plastrach

*2 opakowanie serka almette śmietankowego

Wykonanie:

Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż do roztopienia i odparowania wody. Następnie dodać chrzan, przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut (około 5). Jeśli będzie dużo wody należy ją odlać. Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywna pianę. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać piane z białek i delikatnie wymieszać.

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, papier można lekko natłuścić masłem. na tak przygotowana blachę wylać masę szpinakową i równomiernie ja rozprowadzić po całej powierzchni. Warstwa będzie bardzo cienka.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 15 - minut. Trzeba uważać, aby masy nie przesuszyć. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier. Całą powierzchnie ciasta wysmarować serkiem, a następnie ułożyć na nim wędzonego łososia. Ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku, cały czas mocno dociskając. Przygotowana roladę zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego :)

rolada szpinakowa


wtorek, 01 listopada 2016, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Śledzie w oleju z cebulką

    Uwielbiam śledzie. W tym roku na święta przygotowałam śledzie z cebulką w oleju z dodatkiem ziół prowansalskich. Wszystkim bardzo smakowały, więc na Sylwestra b

  • Pizza z kurczakiem na cieście śmietanowym

    Mój ulubiony przepis na pizzę, który dostałam od mamy, a ona dawno temu od koleżanki z pracy. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, w zasadzie nawet nie t

  • Risotto z kurczakiem i warzywami

    Bardzo lubimy risotto. Robię je najczęściej z kurczakiem i różnymi warzywami. Czasami z cukinią, innym razem z bakłażanem, pieczarkami, papryką. Zawsze wychodzi

Komentarze
2016/11/01 20:41:42
Wygląda bardzo apetycznie i trafia na moją listę 'to do' :)
Gratuluję pięknej rocznicy! Pozdrawiam :)
-
Gość: piegusek, *.tonetic.pl
2016/11/02 07:37:19
robiłam tą roladę baardzo dawno temu i o niej zupełnie zapomniałam. jest bardzo smaczna i pięknie wygląda gratuluję rocznicy
-
2016/11/02 08:37:34
Madziu rolada wygląda przepysznie! Az mi się przypomniały wspólnie spędzone chwile jak byłaś w Krk
Gratuluję rocznicy, ależ ten czas leci
Buziaki :)
-
2016/11/02 16:06:30
Pyszna rolada. Efektowna.
-
2016/11/02 18:02:03
Rolada wspaniale się zapowiada! Najlepsze życzenia! Wracaj do nas!
-
2016/11/03 13:46:17
Czasem trzeba odpocząć od blogowania, zająć się czymś innym, aby dalej cieszyło jak dawniej;) Najważniejsze, że wracasz:) Szpinak i łosoś to jedno z lepszych połączeń smakowych:) Mam nadzieję, że zrobiłaś jej więcej bo wsiadam w autko i gnam do Ciebie:D
-
2016/11/04 11:15:42
Prezentuje się wyśmienicie!
-
2016/11/04 11:18:08
Uwielbiam tą roladę Madziu, zawsze zajadam sie nią u Cioci:) .... w końcu chyba i czas upiec swoja:)
-
2016/11/04 18:26:35
Smaczna i do tego efektowna przekąska ! Też ją kiedyś robiłam :)
-
2016/11/05 18:56:37
Madziu, wspaniale wygląda Twoja rolada :). Kiedyś w końcu się skuszę i też zrobię.
-
2016/11/08 16:54:15
Wygląda bardzo apetycznie Majanko :) Pozdrawiam!
-
2016/11/13 22:21:11
Brzmi pysznie)))
-
2016/11/29 14:52:33
Uwielbiam taka roladę, dosyć że smaczna to jak pięknie się prezentuje :-)
-
2016/12/23 12:09:25
Sam wygląd podpowiada: zjedzmnie hahahaha
-
2017/02/16 11:24:33
świetny pomysł na super przekąskę! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!