Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta porowa

                       Dzisiejsza moja propozycja to pyszna, sycąca tarta porowa. Po raz pierwszy jadłam ją u Atinki. Tarta bardzo mi posmakowała, więc postanowiłam ją zrobić w domu. Jest bardzo pyszna, można ją zrobić z różnym nadzieniem, a ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby było szybciej. Polecam na ciepło na obiad lub na zimno jako piknikową przekąskę, a także zamiast kanapek na drogę ;). 

Źródło przepisu: kruche ciasto, tarta

tarta_porowa1

Składniki na kruche ciasto (na głęboką formę do tarty)

*250 g mąki pszennej

*100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki

*2 jajka, w temperaturze pokojowej

*szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na farsz:
*sucha kiełbasa (może być myśliwska, salami, kabanos lub jakakolwiek inna)

*2 pory

*papryka pepperoni (mała czerwona)

*troszkę wędzonego boczku

*200 g żółtego sera

*przyprawy: estragon, pieprz cayenne, sól

*musztarda dijon

 

Sos beszamelowy:
*2 łyżki masła

*1,5 szklanki mleka

*2 łyżki mąki

*przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Suchą kiełbasę, boczek pokroić w słupki lub w kostkę, jak kto woli i podsmażyć na odrobinie oleju. Pory przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić na około 3 mm krążki i razem z pokrojoną w kostkę papryczką dodać do wędliny. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 - 7 minut, dodając jednocześnie przyprawy.

Przygotować sos beszamelowy:  do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Pory i wędlinę zalać gęstym sosem, jednocześnie dodając starty żółty ser. Całość wymieszać. Podpieczone ciasto posmarować musztardą i wyłożyć na nie masę.
Całość zapiekać około 20 minut w temperaturze 200ºC. Można podawać na zimno lub jako ciepłe danie.

Smacznego :)

tarta_porowa3

środa, 14 września 2016, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Śledzie w oleju z cebulką

    Uwielbiam śledzie. W tym roku na święta przygotowałam śledzie z cebulką w oleju z dodatkiem ziół prowansalskich. Wszystkim bardzo smakowały, więc na Sylwestra b

  • Pizza z kurczakiem na cieście śmietanowym

    Mój ulubiony przepis na pizzę, który dostałam od mamy, a ona dawno temu od koleżanki z pracy. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, w zasadzie nawet nie t

  • Risotto z kurczakiem i warzywami

    Bardzo lubimy risotto. Robię je najczęściej z kurczakiem i różnymi warzywami. Czasami z cukinią, innym razem z bakłażanem, pieczarkami, papryką. Zawsze wychodzi

Komentarze
2016/09/15 07:54:05
Madziu wygląda przepysznie , od razu widać, że Ci się udała :) cieszę się bardzo, że Ci posmakowała u mnie :)
-
2016/09/15 08:05:18
Wygląda świetnie! Uwielbiam wytrawne tarty, to coś zdecydowanie dla mnie :) Pozdrawiam! :)
-
2016/09/15 09:56:07
Myślę, że za długo bym jej się nie opierała, czy to na zimno, czy to na ciepło :)
-
2016/09/15 10:35:20
Wygląda bardzo apetycznie i już mnie kusi. Następna u mnie będzie z tego przepisu. Miłego dnia :)
-
2016/09/20 11:58:43
To jest bardzo dobra pora na pora :) Świetna na jesienny obiad albo przekąskę. Pozdrawiam Majanko! :)
-
2016/09/23 12:15:43
Bardzo ciekawy przepis :) Czym można zastąpić mięso, aby stworzyć wersję nieco bardziej wegetariańską?
-
2016/09/25 09:42:07
Świetny pomysł, przepis zapisuję i pozdrawiam serdecznie :-)
-
2016/09/27 14:37:23
Madziu z takimi składnikami nie może być niedobra .... cud tarta:) Buziaków moc:)
-
2016/10/16 13:30:33
Smakuje świetnie
-
2016/10/25 10:40:46
Super danie, mniam!
-
2016/11/04 18:28:00
Wygląda zachęcająco - może kiedyś też ją zrobię :)
-
Gość: , *.dynamic-ww-02.vectranet.pl
2016/11/10 09:01:32
Aż zgłodniałem :D
-
2016/11/29 14:54:11
Bardzo apetyczny kąsek, zapisuję do zrobienia :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!