Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z wiśniami

                   Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżowe bułeczki z wiśniami są przepyszne! Mięciutkie, z kwaskowym wnętrzem i grubą warstwą lukru. Uwielbiam! Wszystkim bardzo smakowały ;). 

Korzystałam z niezawodnego przepisu na jagodzianki, a bułeczki zamiast jagodami nadziałam wiśniami. Rewelacja, polecam!

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami

 

Składniki na 16 bułeczek:

*500 g mąki pszennej chlebowej
*7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
*szczypta soli
*250 ml mleka
*1 jajko
*80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
*pół szklanki cukru
*8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

*około 400g wiśni wydrylowanych
*3 łyżki cukru
*1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (ja formuję dłonią) i na jego środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30 - 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

*1 szklanka cukru pudru
*kilka łyżek gorącej wody

*ewentualnie sok z cytryny

Składniki rozetrzeć grzbietem łyżki. Nakładać na jeszcze ciepłe bułeczki. Ja lubię lukier gęsty, grubą warstwę. Lubię lukier z dodatkiem soku cytrynowego.

 

Smacznego :)

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami

niedziela, 10 lipca 2016, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

    Dzień dobry ! :) Prawie zapomniałam jak to jest pisać bloga ;). Nie wiem, czy ktoś tutaj jeszcze zagląda w ogóle. Jeśli tak to mi bardzo, bardzo miło. Kochani,

  • Rogale marcińskie

    Dziś zapraszam serdecznie na świętomarcińskie rogale, które przygotowałam specjalnie na dzień 11 listopada. Rogale z nadzieniem z białego maku są tradycyjnie wy

  • Jagodzianki Tatter

    Zdaję sobie sprawę, że przepis już nie jest na czasie, bo sezon na jagody niestety już za nami, jednak ostatnio po prostu nie składało się, by usiąść do bloga.

Komentarze
2016/07/11 20:17:37
Madziu jakie piękne te twoje bułeczki, i bułeczki i zdjęcia prześliczne. Pierwszy sort .
Z wiśniami uwielbiam bułeczki drożdżowe , ja jeszcze dawałam chyba marcepan czy białą czekoladę , dokładnie nie pamiętam :D Ale było przepysznie
-
2016/07/11 23:09:11
Wspaniałe bułeczki, pysznie napakowane!
-
2016/07/12 12:58:43
Idealne bułeczki, wyglądają niezwykle apetycznie!
-
2016/07/13 14:29:22
mmmm ale pysznie wyglądają!
-
2016/07/13 14:53:32
Uwielbiam wiśnie w wypiekach, więc te bułeczki bardzo mi się podobają! :)
-
2016/07/13 23:53:01
Chodzą za mną takie bułeczki. Zwłaszcza, że wiśnie już dojrzały na drzewie i kuszą :-).
-
2016/07/14 19:46:48
Kusząco się prezentują;)
-
2016/07/16 07:08:28
Cudowne bułeczki! Idealne do koszyczka piknikowego, albo na podróż :) Mniaaam :)
-
2016/07/17 16:56:18
Są przeurocze! :)
-
2016/07/19 11:15:03
Jakie apetyczne!
-
2016/07/19 16:14:53
Madziu jak widzę mamy ze sobą coś wspólnego .. ja również te wszystkie owoce mogłabym kilogramami jeść:) ... a takich drożdżówek w tym roku nie piekłam .... kurcze, no jak można nie upiec drożdżówek???:)
-
2016/07/22 08:51:02
świetnie wyglądają ! A smakują pewnie jeszcze lepiej :)
-
2016/07/26 23:42:43
Twoje bułeczki tak się do mnie uśmiechają, że koniecznie muszę je upiec, gdy jeszcze świeże wiśnie są w zasięgu. Pozdrówki cieplutkie Majanko :)
-
2016/07/27 08:18:33
Wyglądają obłędnie. Aż ślinka cieknie!
-
2016/07/27 12:51:57
Domyślam się jedynie, że z tymi wiśniami smakowały obłędnie :)
-
2016/07/28 09:17:56
Ależ pysznie wyglądają! Dawno takich bułeczek nie piekłam, aż mi ślinka cieknie jak na nie patrzę ;)
-
2016/07/28 18:55:30
genialne buleczki!
-
2016/07/28 21:05:44
Ale puszyste ! Wyglądają bardzo zachęcająco :)
-
2016/08/05 17:27:21
Wyglądają przepysznie, zjadłabym teraz jedną do kawy, buziaki:*.
-
2016/08/31 14:09:06
Kochani, dziękuję Wam za przemiłe komentarze i wszystkie budujące słowa. :)
Niestety mam mniej czasu obecnie na prowadzenie blogu, stąd też moja nieobecność tutaj i brak odpowiedzi na Wasze komentarze.

Pozdrawiam serdecznie :)
-
2016/12/20 12:39:12
Bułeczki pyszne, piekłam ostatnio dla dzieci. Zrobię je też na święta!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!