Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche z rabarbarem

                     Jedno z pyszniejszych ciast z rabarbarem. Kruchy spód, rabarbarowe nadzienie, kruszonka. Do tego kubek ulubionej kawy lub herbaty, książka, zapach bzu, w tle muzyka i słońce za oknem. Nic więcej nie potrzeba...

Miłej niedzieli :)

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem

Składniki:

*250g mąki pszennej

*50 g zmielonych migdałów

*180 g zimnego masła

*100 g cukru pudru

*2 żółtka

*3 łyżki zimnej wody

Składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do połączenia i otrzymania kruszonki, nie dłużej. Ciasto można także zagnieść ręcznie: mąkę, migdały zmielone i zimne masło posiekać nożem, na kruszonkę, dodać resztę składników i wyrobić między palcami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Formę prostokątną 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Nadzienie rabarbarowe:

*ok 700 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (można zrobić z dodatkiem truskawek)

*3 - 4 łyżki cukru

*2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, by skrobia równomiernie pokryła rabarbar.

 

Wykonanie:

Schłodzone części ciasta wyjąć z lodówki.

Na spód pokruszyć połowę kruszonki, lekko wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 190 stopni C przez około 15-18 minut lub do widocznego zarumienienia. Na podpieczone, ciepłe ciasto wyłożyć nadzienie rabarbarowe i wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Ja starłam jeszcze na to wszystko pół ziarenka tonki.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut lub do zarumienienia kruszonki. Wyjąć, można posypać cukrem pudrem. Można podawać ciepłe ciasto z gałką lodów.

Smacznego :)

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem

kruche z rabarbarem


sobota, 28 maja 2016, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2016/05/28 23:43:17
Masz rację nic więcej :) Pycha!
Miłego weekendu!
-
2016/05/29 08:29:16
Ja tam się z tobą Madziu zgadzam w 100% i częstuję się ciastem , takie ciasta to ja lubię
-
Gość: grazyna0071, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/05/29 08:29:52
Taki połączenie musi super smakować. U mnie dziś też z rabarbarem, ale puszyste :)
-
2016/05/29 09:43:24
lubię takie ciasta
-
2016/05/29 11:24:37
Pyszne ciasto! Wpraszam sie na kawe Majanko :)
-
2016/05/30 10:10:32
Dla mnie idealne!
-
2016/05/30 15:48:27
Ale pycha! :)
-
2016/05/30 15:48:59
Moje ulubione :D
-
2016/05/31 20:48:30
Ogrody Babilonu bardzo dziękuję za miłe słowa. :) Ciacho zjadłabym chętnie ponownie :) Pozdrowienia

Margot tak myślałam, że CI się spodoba. Częstuj się ciachem. Buziaki :*

Grażynko połączenie jest wspaniałe, polecam. A Twoje ciasto zapewne również przepyszne. Pozdrowionka :)

Izaa_a ja również, polecam :)

Majeczko zapraszam serdecznie ! :)

Mikimamo i dla mnie też ! :)

Kraina Sosny Moje również, uwielbiam takie ciasta :)
-
2016/06/01 07:52:39
Z migdałowym posmakiem musi być super :)
Bzy jeszcze pachną, ale to już końcówka :( teraz pora na róże :)
Pozdrawiam!
-
2016/06/01 17:03:40
Patrząc na potrzebne produkty widzę, że ciasto jest bardzo tanie tym bardziej, że obecnie możemy znaleźć w ogródku rabarbar :) więc nic tylko robić !
a ciasto wygląda smakowicie aż chce się spróbować !
-
Gość: ewa, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/06/02 11:08:56
Rabarbar <3
-
2016/06/05 17:12:26
Mniaaaam! Nic tylko zajadać! :)
-
2016/06/06 10:46:27
Madziu uwielbiam takie kruche .... mój nr 1 to kruche posmarowane dżemem, na to rabarbar i kruche ... cudeńko ... w razie czego służe przepisem:)
-
Gość: Gosia, 194.240.133.*
2016/06/08 12:34:35
A czy zamiast rabarbaru można na taki kruchy spód inne owoce połozyć np truskawki? Uwielbiam Pani serniki a ten pomarańczowy jest obłędny i wszystkim zawsze smakuje.
-
Gość: Gosia, 194.240.133.*
2016/06/08 12:42:45
Upsss...nie doczytałam, że można zrobić z truskawkami....
-
2016/06/09 10:24:13
Kawa i pyszne ciasto to ja rozumiem ;-)
-
2016/06/12 21:42:01
Cześć Majano, ciasto wygląda bardzo, bardzo zachęcająco. Mnie do tego stopnia zachęciło, że po raz pierwszy od pewnie 10 lat kupiłam rabarbar ;)
Jutro piekę.
Ściskam,
Lu
-
2016/06/13 07:34:51
nie ma to jak dobra książka i dobre ciacho :) Duet idealny :)
-
2016/06/14 22:02:46
Zjadłabym ! Może być w wersji z lodami ;)
-
2017/04/07 16:17:55
Ciasto wygląda obłędnie! Muszę spróbować ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym