Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Tort kokosowy

                        Ten tort posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom kokosa. Jest mocno wilgotny, wspaniale kremowy, bardzo kokosowy i pyszny. Dodatkowo przełożony jest dżemem truskawkowym. Wspaniale byłoby udekorować go świeżymi truskawkami, ale niestety ich nie miałam. Na torcie znajduje się 14 świeczek, bowiem to właśnie dziś 14 urodziny obchodzi mój Syn. Wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń Słoneczko :). 

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

tort kokosowy

tort kokosowy

tort kokosowy

 

Składniki na biszkopt czekoladowy:

*5 jajek
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
*1/3 szklanki kakao
*50 g gorzkiej czekolady, startej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie osiadła.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Uwaga: 

- boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

- po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

Krem kokosowy:

*2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22%
*750 g serka mascarpone
*1/3 - pół szklanki cukru pudru
*1 szklanka wiórków kokosowych
*2 łyżki likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. 

Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę. 

Postępowanie z mlekiem kokosowym: ostrożnie wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią biszkopt). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, przełożyć do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki (do kremu dodajemy całość).

Postępowanie ze śmietanką kokosową 22%: wystarczy ją otworzyć, przełożyć do misy miksera. 

Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników.

Poncz:

*woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego
*3 łyżki likieru kokosowego (u mnie pomarańczowy)

Składniki wymieszać.

W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort trzeba nasączyć herbatą/wodą/sokiem z truskawek wymieszaną z likierem kokosowym (2/3 szklanki herbaty i 1/3 szklanki likieru).

Ponadto:

*340 g dżemu truskawkowego
*świeże truskawki, do dekoracji (niestety nie miałam)
*wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu

Wykonanie

Na paterze położyć pierwszy z czekoladowych blatów. Naponczować. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć grubą warstwę kremu (około 1/4 całości). Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem, naponczować. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin.

Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami lub według uznania.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

tort kokosowy

tort kokosowy

tort kokosowy

poniedziałek, 01 lutego 2016, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort "Dwa Michały"

    Ten dzień. Osiem lat temu, jedna decyzja i jesteś. Jesteś ze mną osiem lat. Kwitniesz, rozwijasz się, zmieniasz. Uczę się wraz z Tobą - pieczenia, gotowania, fo

  • Kostka Rocher

    Kostka Rocher to kolejne ciasto z wykorzystaniem znanych, smacznych pralinek. Jest rewelacyjne, wilgotne i delikatne. Smaczny orzechowo - czekoladowy biszkopt,

  • Kostka wiśniowa podwójnie urodzinowa

    Dokładnie wczoraj mój blog obchodził swoje 7 urodziny - jak ten czas leci!. Bez zbędnych słów, po prostu dziękuję Wam z całego serca za te wspaniałe 7 lat spędz

Komentarze
2016/02/01 19:53:25
Wspaniałe ciacho, mój syn też uwielbia kokosowe i takie też robię na jego urodziny, wszystkiego najlepszego dla solenizanta :))
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2016/02/01 20:08:45
Doskonały tort!
Wszystkiego naj dla Synka!
-
2016/02/01 20:14:32
Piękny tort dla wspaniałego młodzieńca
-
2016/02/01 20:20:01
wspaniały torcik. Wszystkiego naj dla syna
-
2016/02/01 20:31:27
Majanko, wspaniały torcik :-). Wszystkiego najlepszego dla Syna!
-
2016/02/02 08:41:02
Wspaniały tort upiekłaś synowi, któremu życzę wszystkiego najlepszego!
-
2016/02/02 09:36:20
Idealny tort na świętowanie urodzin! Najlepszego dla Synka :)
-
2016/02/02 12:22:43
Bardzo rzadko robię torty (za to często robię ciasta). Twój tort wygląda wspaniale! Wszystkiego najlepszego dla syna :)
-
2016/02/02 14:18:32
Madziu cudowny torcik:). Wszystkiego najlepszego dla Synka:)
-
2016/02/02 21:15:48
Potwierdzam ten tort jest pyszny, wszystkiego najlepszego dla Synka, pozdrawiam serdecznie:*
-
2016/02/04 08:14:54
Uwielbiam kokos :) Cudny torcik i najlepszego dla syna! :))))
-
2016/02/04 14:24:34
Tort pierwsza klasa, widać chłopak zasłużył sobie:) Wszystkiego dobrego dla syna :)
-
2016/02/04 22:14:50
Ależ kawał wypasionego tortu przygotowałaś - wygląda rewelacyjnie! Wszystkiego najlepszego dla jubilata :)
-
2016/02/06 09:01:08
Jak kokosowy, to zdecydowanie coś dla mnie. I do tego kokos połączony z czekoladą - to już pełnia szczęścia :)
Wszystkiego dobrego dla Twojego synka Madziu ! :)
-
2016/02/10 10:10:35
Dużo zdrowia dla Solenizanta:) Tort - marzenie:)
-
2016/02/20 22:20:41
Bardzo Wam serdecznie dziękuję za miłe słowa i życzenia. Pozdrawiam ciepło wszystkich ! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Speculaas
speculaas
Przepyszne holenderskie pierniczki,wyciskane z drewnianej foremki.
Lebkuchen
lebkuchen
Miękkie i pyszne migdałowe pierniki oblane lukrem. Uwielbiamy je!
Staropolski
staropolski
Idealny piernik z powidłami i masą marcepanową oblany czekoladową polewą