Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki 2015

                            Co roku przygotowuję wraz z synem pierniczki na święta. Bardzo lubimy je robić i lukrować. Zawsze są kolorowe, w tym roku także. Część jak zawsze syn zabrał do szkoły, na klasową Wigilię. Pierniki robię z przepisu Aganiok. Ciasto zagniatałam na początku listopada. Musi bowiem leżakować około 5-6 tygodni w chłodnym miejscu. Wycinamy i pieczemy pierniki około 2 tygodni przed świętami, a kilka dni przed lukrujemy. Poniżej przypominam przepis, może kogoś zachęcę do zrobienia ich za rok. :) 

Pierniczki biorą udział w 9 Festiwalu Pierniczków.

pierniczki aganiok

pierniczki aganiok

Składniki:

*500 g miodu
*2 niepełne szklanki cukru
*250 g masła
*1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
*3-4 jajka
*3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
*1/2 szklanki mleka
*szczypta soli
*1 szklanka siekanych orzechów włoskich
*1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej
*1/2 szklanki rodzynek (jeśli są duże, można je również posiekać) bakalie można oczywiście zmienić wg uznania
*1 czubata łyżka ciemnego kakao
*2 płaskie łyżeczki cynamonu*
*2 płaskie łyżeczki imbiru*
*1/2 łyżeczki pieprzu*
*1/2 łyżeczki mielonych goździków *
*1/2 łyżeczki kardamonu*

do smarowania pierników:
*1 jajko
*2-3 łyżki mleka

 *zamiast tych przypraw można dać 1 opakowanie przyprawy do piernika

do lukrowania:

*cukier puder + sok z cytryny + kilka kropel gorącej wody (wszystko na oko, by uzyskać w miarę gęsty lukier)

Wykonanie:

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.
Do malaksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.
Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec pierniki w 160-170 stopniach przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!).
Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.

Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie.

Smacznego :)

pierniczki aganiok

pierniczki aganiok

pierniczki aganiok




środa, 23 grudnia 2015, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • 11 Festiwal Pierniczków

    Dzień dobry :). Od kilku lat organizuję na moim blogu Festiwal Pierniczków. Mimo, że ostatnio jest mi nie po drodze z blogiem kulinarnym, to o wspólnym przedświ

  • Podsumowanie 10 Festiwalu Pierniczków

    Minął już właściwie czas podsumowania Festiwalu Pierniczków... Wybaczcie. Nie mogę się ogarnąć, nawet nie wiem, kiedy minęły Święta ;). Za chwilę zaczniemy myśl

  • Świąteczne życzenia i pierniczki

    Niech magiczna moc Wigilijnego Wieczoru Przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia Żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was

Komentarze
2015/12/23 11:34:24
Może w przyszłym roku wypróbuję ten przepis :)
-
2015/12/23 13:00:21
Piękne! Ja w tym roku nie pierniczkuję :) Postawiłam na sernik, Bche de Noël i makowiec. Przyznam, że nie mam cierpliwości do przepisów, które trzeba przygotowywać kilka miesięcy ;) Mówisz - 6 tygodni.... 6 tygodni temu nie myślałam jeszcze ani o świętach, ani o zimie, i wcale nie chciałam myśleć. ;) Nie przepadam za zimą. Wcześniej zrobiłam zakwas do barszczu :), ale to wymaga jedynie 6-10 dni. Co do pierniczków, robię je bez względu na porę roku, lecz korzystam z przepisu, który mi je daje "od ręki". Być może tego konkretnego przepisu od Ciebie nie wykorzystam, co nie przeszkadza mi się szczerze zachwycać ich urodą :) Pozdrawiam ciepło!
-
2015/12/23 18:32:41
Przepiękne te pierniczki :) i bardzo apetyczne.
Wesołych Świąt!
-
2015/12/23 22:49:23
Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)
-
2015/12/24 12:58:21
Majanko pierniczki Aganiok piekłam w zeszłym roku, są cudowne .... a Wasze dodatkowo pięknie udekorowane:) Buziaki i zdrowych i wesołych Świąt:)
-
2015/12/25 17:12:48
Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia
życzę Ci wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości, spełnienia życzeń wigilijnycha także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt
Bernika
-
2015/12/27 12:24:04
Przepiękne pierniczki, ja w tym roku nie miałam czasu na piernikowanie :-( wszystkiego dobrego Tobie i całej Twojej rodzince i żeby Ci się darzyło w Nowym Roku, pozdrawiam :-)
-
2015/12/27 12:51:04
ja znowu nie wyrobiłam się :(((( a tak chciałam
-
2015/12/27 17:40:03
Mikimamo koniecznie. Bardzo polecam. Nie zamienię go już na żaden inny. Te pierniczki są u nas co roku :)

RainDrop , ja również 6 tygodni przed świętami nie myślałam o zimie, ale kiedy nadchodzi listopad od lat już pamiętam, że muszę przygotować ciasto na pierniczki. Zrobić je i odstawić, zapomnieć na 5-6 tygodni. Po prostu jakoś to samo przychodzi, wiem,że mam zrobić i już - robię ;).
A warto, bo one są naprawdę pyszne. Ja w ciągu roku nie piekę pierników, jedynie na święta, więc to taki naprawdę odświętny i świąteczny dla mnie przepis.
Ściskam ciepło i dziękuję za serdeczności :*

Chantel dziękuję pięknie za miłe słowa. Pozdrawiam :)

Ewo dziekuję Ci za życzenia. Wszystkiego dobrego na Nowy Rok. :)

Joluś dziękuję Ci , cieszę sie, że podobają Ci się nasze pierniczki . U nas zawsze takie kolorowe. Pozdrawiam cieplutko :)

Berniko dziękuję Ci za życzenia. Bardzo mi miło,że tu zaglądasz. Pozdrawiam i najlepszego na Nowy Rok życzę :)

Agattekh dziękuję ślicznie za miłe słowa i za życzenia. Wszystkiego dobrego na Nowy Roczek :*

Aga szkoda,że Ci się nie udało. :(
No, to może za rok? ;)
-
2016/01/11 09:11:50
Ja pierniczki muszę piec tylko dla siebie i córy, bo mąż nie lubi. Cudne Ci wyszły, takie kolorowe!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2016/01/15 11:06:47
Jak widzę to taka masowa produkcja była, urocze są/ były :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!