Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Rogale marcińskie

                          Dziś zapraszam serdecznie na świętomarcińskie rogale, które przygotowałam specjalnie na dzień 11 listopada. Rogale z nadzieniem z białego maku są tradycyjnie wypiekane w Poznaniu i Wielkopolsce z okazji dnia Św. Marcina. Wyczytałam, że tradycja ich pieczenia pochodzi jeszcze z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie z ciasta zwijanego w wole rogi. Zwyczaj ten został przyjęty przez kościół i połączony ze Świętym Marcinem, a kształt ciasta miał symbolizować podkowę, którą zgubił koń świętego. Nie wiem, na ile to prawda, ale wiem jedno, że rogaliki są bardzo smaczne i nie można się od nich oderwać. Wcale się nie dziwię, że wszyscy tak chętnie pieką je tego dnia :). Są nieco pracochłonne, ale naprawdę warto je zrobić. Ciasto jest mięciutkie, takie trochę francusko drożdżowe, nieco listkujące, farsz z białego maku z bakaliami - pyszny, całość idealna. Polecam! 

Przepis od Margarytki

Moje rogaliki dodaję do Orzechowego Tygodnia, który organizuje Atinka.

rogale marcińskie

rogale marcińskie


Składniki na 24 mniejsze albo 16 dużych rogali (wyszły mi 22 sztuki):
Ciasto:
 
*1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
*30 g świeżych drożdży
*3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej)
*pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
*3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
*3 łyżki drobnego cukru
*szczypta soli
*3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła (do wałkowania)
 
Nadzienie:
 
*350 g białego maku
*100 g masy marcepanowej 
*3/4 szklanki cukru pudru
*150 g orzechów włoskich
*100 g blanszowanych migdałów - bez skórki
*70 g suszonych fig
*70 g daktyli (dałam rodzynki)
*3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
*3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
*2 białka
*4 podłużne biszkopty (dałam zwykłe okrągłe), pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki
 
Dodatkowo:
 
*1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali
*1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier)
posiekane orzeszki lub migdały do posypania

Wykonanie:
Ciasto:
Przygotować rozczyn: do ½ szklanki ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel – mogel. 3 łyżki masła roztopić w małym rondelku.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn, pozostałe mleko i kogel mogel. Połączyć, wyrobić aż ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (ok. 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół.
200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście (od razu całe 200 g masła), a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni.
1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne)
Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Nadzienie:
Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodać łyżkę śmietany)
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 (albo 8) trójkątów.
Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód (u Margarytki można podejrzeć jak to się robi). Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.
Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody), posypać posiekanymi orzechami lub migdałami (zapomniałam). 

Smacznego :)
rogale marcińskie

rogale marcińskie

rogale marcińskie

środa, 11 listopada 2015, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

    Dzień dobry ! :) Prawie zapomniałam jak to jest pisać bloga ;). Nie wiem, czy ktoś tutaj jeszcze zagląda w ogóle. Jeśli tak to mi bardzo, bardzo miło. Kochani,

  • Jagodzianki

    Ten przepis na jagodzianki to pewniak, z którego korzystam od wielu lat. Ciasto jest mięciutkie, bułeczki pyszne. O jagodowym nadzieniu chyba wspominać nie musz

  • Bułeczki z wiśniami

    Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżo

Komentarze
2015/11/11 20:41:03
________________________________________________________________
CYTAT: "Rogale marcińskie" SMAKOWITOŚCI ABSOLUTNE! *****
OPRACOWANIE UNIWERSYTECKO / ENCYKLOPEDYCZNE Z TAKĄ
PEDANTERIĄ I DOKŁADNOŚCIĄ, ŻE DŁUGO BY SZUKAĆ: CUDNE...
CAŁY PRZEKAZ WRAZ Z DOKŁADNYMI ZDJĘCIAMI TO ZJAWISKO.
WIELKIE DZIĘKUJĘ I SKORZYSTAM JAK KAŻDY I JUŻ SIĘ B. CIESZĘ.

________________________________________________________________
-
2015/11/11 22:00:45
Wspaniałe!
-
2015/11/11 22:17:11
Śliczne , pyszne, rogale , mniam , mniam
-
2015/11/12 07:55:57
Też piekłam wczoraj rogale, tyle że nie marcińskie :)
-
2015/11/14 12:04:20
Piękne! :)
-
2015/11/15 19:28:59
Wyglądają fantastycznie! Bardzo dziękuję, że i w tym roku nie zabrakło Cie w orzechowym tygodniu :)
-
2015/11/16 11:22:07
Iwono dziękuję Ci serdecznie za tak miłe słowa. Bardzo polecam ten przepis i rogaliki. Pozdrawiam :)

Ogrody Babilonu dziękuję pieknie :*

Margot dziękuję kochana i takie pyszne były, oj tak :)

Mikimamo każde rogaliki są pyszne, prawda?:) A jakie robiłaś nadzienie?

Sosna dziekuję Ci :)

Anitko dziękuję bardzo. Cieszę się,że mogłam wziąć udział w Twoim Orzechowym Tygodniu. Buziaki :*
-
2015/11/17 11:03:55
wyglądają super i na pewno pysznie smakowały :)
-
2015/11/17 21:29:23
Ale cudne! Ja co roku się za nie zabieram, ale chyba lepiej wychodzi mi ich jedzenie niż pieczenie, bo coś zebrać się nie mogę :D
-
2015/11/18 09:00:17
Wyglądają naprawdę uroczo i przepysznie :) Oj jak ja się nimi objadłam w tym roku :D
-
2015/11/18 18:51:16
Jeszcze nie piekłam, ale jadłam i się zakochałam ... i może dlatego nie piekę, bo bym zjadła wszystkie:)
-
2015/11/21 11:37:54
Piękne Ci wyszły :) Ja w tym roku tez piekłam i to dwa razy :)
-
2016/01/17 10:59:52
Mniam, mniam i jeszcze raz mniam :) Uwielbiam te rogale, a w tym roku miałam okazję po raz pierwszy spróbować takich oryginalnych z certyfikatem i teraz wiem, kolejna jak Ty upiekę z białym makiem :) Cudowna propozycja! Serdecznie Ci dziękuję za udział w Orzechowym Tygodniu:) Przepraszam, że tak późno robię podsumowanie. Już na dniach będzie na blogu:) Pozdrawiam serdecznie:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!