Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Tort "Dwa Michały"

                    Ten dzień. Osiem lat temu, jedna decyzja i jesteś. Jesteś ze mną osiem lat. Kwitniesz, rozwijasz się, zmieniasz. Uczę się wraz z Tobą - pieczenia, gotowania, fotografowania. Teraz jestem z Tobą rzadziej, doglądam, czasami karmię nowym wpisem, ale stoję w miejscu. Nie ma weny i czasu, bo są sprawy ważne i ważniejsze. Jednak jestem i będę, bo jesteś mój i będziesz. Dziękuję za te osiem lat. Mój blogu. :)

Dziękuję Wam Wszystkim kochani za to, że jesteście :*. 

Z okazji ósmych urodzin Majanowego Pieczenia, a także z okazji moich "kolejnych 18" urodzin mam dla Was tort michałkowy. Jest pyszny, mocno rumowy, o smaku czekoladowych cukierków, które ubóstwiam od wieków (wolę te klasyczne). Dwie masy - biała i klasyczna, do tego podpieczone orzeszki, dużo rumu, bardzo słodki, ale bardzo smaczny, idealny na takie okazje.

Dziękuję Wam :****

Źródło przepisu: Moje Wypieki

tort michałkowy

tort michałkowy

Składniki na jasny biszkopt:

*5 jajek
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać i przesiać, odstawić.

Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, ubijając po każdym dodaniu. Po kolei dodawać żółtka, dalej ubijając. Mąki wsypać do masy jajecznej. Powoli i delikatnie, by masa nie opadła, wmieszać je szpatułką. W surowej masie nie powinno być widocznej suchej mąki.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Delikatnie przelać masę biszkoptową, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić go (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić (w formie).

Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy (oddzielając boki nożykiem od formy), przekroić na 4 równe blaty biszkoptowe (najpierw wzdłuż na pół, następnie każdą część raz jeszcze na pół). Biszkopt można upiec dzień wcześniej (ja tak zrobiłam).

Krem michałkowy jasny:

*300 ml śmietany kremówki 36%
*pół szklanki pełnego mleka w proszku
*250 g białej czekolady
*125 g serka mascarpone, schłodzonego
*120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
*2 łyżki rumu

W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mikstury się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. 

Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności można ją przecedzić przez sitko), odstawić do wystudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do  mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać. 

Masę schłodzić w lodówce, do momentu przygotowania klasycznego kremu michałkowego.

Krem michałkowy klasyczny:

*300 ml śmietany kremówki 36%
*pół szklanki pełnego mleka w proszku
*250 g mlecznej czekolady
*125 g serka mascarpone, schłodzonego
*120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
*2 łyżki rumu

W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mikstury się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. 

Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności można ją przecedzić przez sitko), odłożyć do wystudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do  mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać. 

Masę schłodzić w lodówce, tylko do momentu lekkiego zgęstnienia.

Do naponczowania biszkoptu:

*1/3 szklanka wody
*1/3 szklanki ciemnego rumu

Wymieszać.

Dodatkowo do dekoracji tortu:

*6 białych 'Michałków'
*6 klasycznych 'Michałków'
*ok. 170 g orzeszków ziemnych (niesolonych), podpieczonych i posiekanych

Wykonanie

Pierwszy z blatów biszkoptowych położyć na paterze. Naponczować 1/4 mieszanki rumowej. Na wierzch wyłożyć połowę białego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem, naponczować 1/3 pozostałej mieszanki rumowej. Na blat wyłożyć połowę klasycznego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i naponczować go połową pozostałego alkoholu. Na wierzch wyłożyć resztę masy michałkowej jasnej i wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Naponczować go resztą alkoholu. Pozostałą klasyczną masę michałkową wyłożyć na wierzch tortu, wyrównać. Część masy bardzo cienką warstwą wysmarować boki tortu. 

Wysypując orzeszki na dłoń, przykładać je do boków tortu, przyklejając. 'Michałki' posiekać na drobne kawałki i udekorować nimi wierzch tortu. Tak przygotowane ciasto schłodzić.

Tort najlepiej smakuje wyjęty z lodówki na 30 minut przed podaniem (jak zmiękną kremy).

Smacznego :)

tort michałkowy

tort michałkowy

tort michałkowy

sobota, 24 października 2015, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort kokosowy

    Ten tort posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom kokosa. Jest mocno wilgotny, wspaniale kremowy, bardzo kokosowy i pyszny. Dodatkowo przełożony jest dżemem

  • Kostka Rocher

    Kostka Rocher to kolejne ciasto z wykorzystaniem znanych, smacznych pralinek. Jest rewelacyjne, wilgotne i delikatne. Smaczny orzechowo - czekoladowy biszkopt,

  • Kostka wiśniowa podwójnie urodzinowa

    Dokładnie wczoraj mój blog obchodził swoje 7 urodziny - jak ten czas leci!. Bez zbędnych słów, po prostu dziękuję Wam z całego serca za te wspaniałe 7 lat spędz

Komentarze
2015/10/24 22:00:21
ależ ten tort musi być pyszny!!! Podwójne wszystkiego naj naj Majanko
-
2015/10/25 09:26:34
Gratuluję rocznicy i pysznego tortu!
-
2015/10/25 20:39:05
Cudowna okazja - cudowny tort. Życzę niesłabnących inspiracji na co najmniej kolejnych 8 lat Majanko :)
-
2015/10/25 23:13:49
Majanko, z podwójnej okazji - podwójne życzenia i serdeczności. :) Tobie uśmiechu, szczęścia i wszelkich pomyślności, a blogowi kolejnych smacznych lat. :) Uściski. <3
-
2015/10/26 09:04:43
Wspaniały tort na Taką Okazję! Najlepszego!
-
2015/10/26 10:13:25
O matko jak bardzo chciałabym to zjeść ! Wygląda cudownie kusząco ! :)
-
2015/10/26 11:27:23
Izaa-a bardzo Ci dziękuję za miłe słowa i życzenia. Pozdrawiam :)

Mikimamo dziekuję pięknie, :))

Natalio dziekuję Ci za życzenia. Oj przydadzą się, żeby wena do mnie wróciła. Uściski :*

Małgoś kochana jesteś, dziękuję bardzo :**

Ogrody Babilonu torcik był bardzo smaczny, polecam. Dziękuję za życzenia , pozdrawiam :)

Aluubaluu częstuj się proszę :). Dziękuję i pozdrówki ślę.
-
2015/10/26 11:41:00
Cudowny!
-
2015/10/26 16:39:20
Madziu,
osiem lat! Co za wspaniała rocznica blogowania.
Gratuluję!
A tort idealny, żeby świętować takie wydarzenie.
-
2015/10/26 17:53:15
Madziu nawet nie wiesz jak się cieszę, że się zdecydowałaś na ten blog 8 lat temu. Gratuluję i kolejnych latek życzę.
-
2015/10/26 18:33:53
Rocznica naprawdę imponująca.
Tort na pewno pyszny, szczególnie dla wielbicieli michałków, takich jak ja:)
Życzę następnych owocnych lat blogowania!
-
2015/10/26 22:03:42
Życzę kolejnych 8 lat :) Torcik wspaniały :)
-
2015/10/27 09:54:00
Kolejnych blogowych i kulinarnych lat!

Wspaniały tort.

Pozdrawiam
-
2015/10/27 11:39:17
Piękny tort i piękna rocznica. Wszystkiego najlepszego, Majanko!
-
2015/10/27 19:16:06
Madziu cudowny tort! Musiał nieziemsko smakować: ) 100 lat dla Ciebie i bloga!
-
2015/10/28 21:02:02
Och, jak ten czas szybko leci :)
Życzę Tobie i Twojemu blogowi kolejnych pysznych ośmiu lat (albo i 108 ;) pełnych tyyylu fantastycznych inspiracji :)
Bardzo się cieszę, że jesteś :)
-
2015/10/30 16:12:07
To jeszcze i ja ! Gratulacje i najlepszego ! 100 lat. Częstuję się tortem :)
-
2015/11/02 10:51:17
Wspaniały :>
-
2015/11/02 22:43:31
Wszystkiego dobrego Majanko! :* Tort wygląda wspaniale, wiem, że jest pyszny bo sama robiłam go kilkakrotnie :-) Częstuję się! :-)
-
2015/11/10 19:57:51
o wooow, jaki piękny tort! Nie mogę się napatrzeć *.*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!