Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Jagodzianki Tatter

                  Zdaję sobie sprawę, że przepis już nie jest na czasie, bo sezon na jagody niestety już za nami, jednak ostatnio po prostu nie składało się, by usiąść do bloga. Czasem tak bywa. A może komuś przepis się przyda i zrobi z jagód, które sobie zamroził? ;) Ja zamroziłam i mam zamiar wkrótce powtórzyć te jagodzianki. Zwłaszcza, że jest to chyba pierwszy wypróbowany przeze mnie przepis na te słodkie bułeczki z fioletowym wnętrzem - na blogu pojawił się bowiem już pięć lat temu, o tutaj. Próbowałam kilku przepisów na jagodzianki (wszystkie wychodzą smaczne!), ale najczęściej wracam do tego. Są one po prostu pyszne i warto je upiec, serdecznie polecam :). 

Źródło przepisu: Piekarnia Tatter

jagodzianki

jagodzianki


Ciasto:

*500g mąki pszennej

*1 1/2 łyżeczki drożdży instant

*szczypta soli

*1 szklanka mleka

*1 jajko

*1/4 szklanki oleju

*1/2 szklanki cukru

*2 łyżki cukru waniliowego

 

Nadzienie:

*300g jagód

*3 łyżki cukru

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*Jajo i łyżka mleka do smarowania 

*lukier 

 

Wykonanie:
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, wbić jajo, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie odgazować, zwinąć w rulon i podzielić na 16 części (ok. 60g). Lekko uformować w kulę i znów zostawić na 15 minut.

Przygotować nadzienie: jagody wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Z każdej kulki ciasta zrobić placek (można wałkować, ja robiłam dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą jagodziankę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i  zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajem z mlekiem  i włożyć do pieca nagrzanego do 220C. Piec 15 minut. Po wyjęciu z pieca, cieple jeszcze bułeczki posmarować lukrowa pomadą: cukier puder połączyć z kilkoma łyżkami gorącej wody, wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja dodaję jeszcze soku z cytryny).

Smacznego :)

jagodzianki

jagodzianki

sobota, 19 września 2015, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

    Dzień dobry ! :) Prawie zapomniałam jak to jest pisać bloga ;). Nie wiem, czy ktoś tutaj jeszcze zagląda w ogóle. Jeśli tak to mi bardzo, bardzo miło. Kochani,

  • Jagodzianki

    Ten przepis na jagodzianki to pewniak, z którego korzystam od wielu lat. Ciasto jest mięciutkie, bułeczki pyszne. O jagodowym nadzieniu chyba wspominać nie musz

  • Bułeczki z wiśniami

    Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżo

Komentarze
2015/09/20 08:42:11
Jagodzianki , jagodzianki widzę i to jakie jagodzianki , jak puszek . Pięknie się upiekły Tobie Madziu te bułeczki z Jagódkami.
Ja jak już wiesz Madziu jagodzianki uwielbiam piec i jeść , taki maniak jagodzianek :D
Jeszcze nie trafiłam na przepis coby mi jagodzianki nie smakowały , te z przepisu Pusi tez pycha , dawno ich nie robiłam , może bym zrobiła je z borówkami ?
-
2015/09/20 10:16:06
Zjadłabym....
-
2015/09/20 10:34:32
Margot , masz rację ,wszystkie przepisy na jagodzianki są super. Piekłam z naprawdę różnych i zawsze wychodziły pyszne, slodkie bułeczki, które uwielbiam. Mam chęć spróbować takich wegańskich, u Ciebie widziałam. Może się skuszę. Na pewno są super smaczne. Uściski Kochana :*
Ps. Ciekawa jestem co tam u Pusi słychać.

Mikimama oj ja też, bardzo chętnie. Uwielbiam. :)
-
2015/09/20 17:49:10
Na jagodzianki skuszę się zawsze, szczególnie na takie lekkie i puszyste jak Twoje Madziu :)
-
2015/09/21 08:33:25
będzie do zrobienia za rok albo z borówkami ;)
-
2015/09/21 09:36:26
Na jagodzianki zawsze jest dobry czas :) Pycha!
-
2015/09/21 13:53:04
Pyszne. A jagody dostałam ostatnio i mam sporo zamrożonych :)
-
2015/09/21 13:58:34
Bardzo lubię jagodzianki, to jeden ze smaków dzieciństwa. Piekła je moja Babcia, były też w każdej cukierni. Pamiętam widok mnóstwa jagodzianek na metalowych tacach w witrynach, rumianych, pulchnych, lukrowanych, z wyciekającymi słodkimi jagodami. Przechadzały się po nich w tę i z powrotem tłuściutkie pszczoły, również amatorki słodkości. Mam wrażenie, że wówczas było o wiele więcej pszczół, niż obecnie. Nikt również nie zwracał na nie większej uwagi - obecnie zapewne uznano by to za okropnie niehigieniczne. Wówczas było normalne :)
-
2015/09/21 17:10:52
Nigdy sama jagodzianek nie piekłam. A takie muszą być pyszne... :)
-
2015/09/21 17:26:26
Majanko, Ty wiesz, jak mnie zwabić do siebie...
Pyszności!
-
2015/09/21 19:56:41
Powiało latem! Cudowne!
-
2015/09/21 21:46:01
Cudowne jagodzianki! Mam zamrożone jagody to będę sobie ocieplać takimi zimę :-)
-
2015/09/21 23:07:19
Tatter i stare blogowe czasy.
-
2015/09/22 15:12:32
Basiu cieszę się, że Ci się podobają. Częstuj się proszę. Uściski :*

Aga_aa racja, no przecież, że z borówkami można :)

OgrodyBabilonu zgadzam się z Tobą :)

Matleen no to fajnie, też możesz upiec jagodzianki :)

RainDrop tez mam podobne wspomnienia z jagodziankami w roli głównej, tylko ja pamiętam wszechobecne osy przy jagodziankach. Zawsze je ciągnęło do słodkości. I nadal je ciągnie. A co do pszczół, jest ich faktycznie niestety mniej. :(
A są bardzo potrzebne. Pozdrawiam.

Gin och, koniecznie musisz to nadrobić. Może w przyszłym sezonie jagodowym się skusisz? Polecam :)

Amber tak bardzo się cieszę. Posyłam pozdrowień moc :*

Beolhar dziekuję, cieszą mnie Twoje słowa. :)

Judik dziękuję pieknie. Ja też będę piekła :)

Karolinko tak... to prawda, jakiś taki sentyment...
-
2015/09/24 11:37:34
Pyszne bułeczki :)
-
2015/09/24 15:48:57
wyglądają cudownie, akurat do kawki :)
-
2015/09/27 12:49:06
cudowne!! Ale mi smaku Majanko zrobiłaś
-
2015/09/29 09:31:54
Jakie pyszne jagodzianki ! Uwielbiam je a zwłaszcza świeżo wyjęte z piekarnika i ich zapach roznoszący się po całej kuchni mmm, można się rozmarzyć :)
-
2015/09/29 18:38:03
Hmmm. jagodzianki to jest to co pamiętam jeszcze z dzieciństwa. zawsze wzbudzają sentyment i można się przy nich rozmarzyć :) Super
-
2015/09/30 22:51:03
Ewo bardzo pięknie dziękuję za miłe słowa. :)

Ewo-r o tak, zapraszam na kawkę i bułeczkę. :)

Izaa cieszę się :)

Aluubaluu o tak, tak, takie swieżutkie, pachnące.. mmmm

Gość ja też tak mam, jedno ze wspomnień z dzieciństwa. Pozdrawiam.
-
2015/10/01 21:45:13
Pysznie sie prezentują :)
-
2015/10/04 22:45:37
Atinko dziękuję pięknie :*
-
2015/10/06 14:07:15
Wypróbowałam kilka, ale te od Tatter są najczęściej przeze mnie pieczonymi:). Uwielbiam je:)
-
2015/10/19 14:29:23
Joluś ja również je bardzo lubię i chętnie latem piekę :)
-
2015/10/23 21:43:20
Ale narobiłaś mi smaka, wyglądają przepysznie ...uwielbiam :).
-
2015/11/02 11:20:13
Justynko dziękuję pięknie :) Częstuj się, choć wirtualnie tylko. Pozdrawiam :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym