Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Kostka Rocher

                   Kostka Rocher to kolejne ciasto z wykorzystaniem znanych, smacznych pralinek. Jest rewelacyjne, wilgotne i delikatne. Smaczny orzechowo - czekoladowy biszkopt, krem Rocher z serka mascarpone i Nutelli, do tego delikatny krem śmietankowy, a na wierzchu czekoladowy sos. Całość rozpływa się w ustach. To pyszne ciasto przygotowałam na 13 urodziny mojego Syna jeszcze na początku lutego. :)

A dziś dodaję je do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka. :) 

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

kostka rocher

kostka rocher

 

Składniki na biszkopt orzechowo - czekoladowy:

*8 jajek (białka i żółtka osobno)

*180 g cukru

*120 g mąki pszennej tortowej

*40 g kakao

*200 g zmielonych orzechów laskowych

*pół łyżeczki proszku do pieczenia

*szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować (nie zmieniając końcówki miksera) do dokładnego połączenia. 

Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką.

Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. 

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem z piłką na 2 blaty.

Składniki na krem Rocher:

*400 g serka mascarpone, schłodzonego

*400 g Nutelli

*100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej

*pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Krem śmietankowy:

*500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

*100 g serka mascarpone, schłodzonego

*2 łyżki cukru pudru

W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.

Do nasączenia:

*1/2 szklanki likieru orzechowego, czekoladowego lub ciemnego rumu (użyłam wiśniówki)

*1/4 szklanki wody

Wymieszać.

Ganache z mlecznej czekolady:

*100 g mlecznej czekolady

*100 ml śmietany kremówki 36%

*1,5 łyżeczki golden syrupu (można pominąć, ja zastąpiłam miodem)

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Ponadto:

*pralinki ferrero rocher do dekoracji, około 20 sztuk

Wykonanie:

W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. Posmarować równo połową kremu Rocher. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić.

Na schłodzony przekładaniec wylać gęstniejącą polewę czekoladową (ganache). Schłodzić w lodówce. Udekorować pralinkami Ferrero Rocher.

Przed podaniem pokroić w kostkę.

Smacznego :)

kostka rocher

kostka rocher

 

d

poniedziałek, 16 lutego 2015, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort kokosowy

    Ten tort posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom kokosa. Jest mocno wilgotny, wspaniale kremowy, bardzo kokosowy i pyszny. Dodatkowo przełożony jest dżemem

  • Tort "Dwa Michały"

    Ten dzień. Osiem lat temu, jedna decyzja i jesteś. Jesteś ze mną osiem lat. Kwitniesz, rozwijasz się, zmieniasz. Uczę się wraz z Tobą - pieczenia, gotowania, fo

  • Kostka wiśniowa podwójnie urodzinowa

    Dokładnie wczoraj mój blog obchodził swoje 7 urodziny - jak ten czas leci!. Bez zbędnych słów, po prostu dziękuję Wam z całego serca za te wspaniałe 7 lat spędz

Komentarze
2015/02/16 22:58:38
Majanko, królestwo za choćby kawałek!!!
-
2015/02/16 23:05:03
Już od dawna mam ochotę na to ciasto.
Wygląda obłędnie:)
-
2015/02/16 23:10:04
Ale kusisz tym wypiekiem, palce lizać, pozdrawiam :*
-
2015/02/17 00:23:46
Bardzo ładnie Ci wyszło :) Robiłam je jakiś czas temu, ale strasznie mi się warstwy rozjeżdżały przy krojeniu :P Smak jednak fajny :)
-
2015/02/17 07:38:36
Ależ to musi być pyszne!
-
2015/02/17 08:01:23
Pyszna rozpusta!
-
2015/02/17 08:21:12
O mniam..! Wsysłabym teraz kawałeczek do porannej kawki.. :)
Pozdrawiam ciepło Madziu! :*
-
2015/02/17 08:41:11
Jak zwykle kusi niesamowicie;)))
-
2015/02/17 09:24:33
Bardzo eleganckie ciasto. Pozdrawiam ciepło! :)
-
2015/02/17 10:29:05
Bajeczna Madziu!
Sięgam po kawałek z rozkoszą.
Szkoda, że tylko wirtualnie...
-
2015/02/17 10:56:32
Majanko, zakochalam sie w tym ciescie! Wyglada przepysznie....
-
2015/02/17 12:41:53
Witaj!

Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

Pozdrawiamy
Zespół portalu FlyB
kulinaria.flyb.pl/
-
2015/02/17 16:25:50
O jakie wykwitnę , bogate ciasto , mniam
-
2015/02/17 17:46:57
O Matulu,to musi być obłędne! Uwielbiam ferrero roche...Wiesz, że w Niemczech latem są wersje limonkowe np ? Pyszne schłodzone z lodówki, a zimą wersja z gorzką czekoladą. Obie pyszne, choć z klasyką nic chyba nie wygra...
-
2015/02/17 19:26:04
Mniam, ale fantastyczne ciasto, Majanko, pozwól, że poczęstuję się kawałkiem, wygląda tak smakowicie... :)
-
2015/02/17 21:02:49
Wygląda obłędnie! Pyszne musiało być :)
-
2015/02/17 21:34:31
Majanko, obłędnie wygląda to ciacho! Ileż ono ma pysznych rzeczy w sobie!
-
2015/02/18 01:30:03
Ale smakowicie wygląda to ciasto! Aż ślinka cieknie!
-
2015/02/18 07:15:28
Piekłam to ciasto, jest mega pyszne!!!
-
2015/02/18 15:20:35
Znowu pysznie i słodko kusisz Majanko :)
-
2015/02/18 16:22:26
musi być pyszne! i świetnie wygląda. sądzę, że zaskoczy każdych gości :)
-
2015/02/18 18:05:04
Wyśmienita Ci wyszła! Też planuję ją kiedyś upiec, dobrze wiedzieć, że polecasz. Pozdrawiam!
-
2015/02/18 18:06:50
poproszę kawałek;) latem we Włoszech zajadaliśmy lody rocher, a ciasto pewnie smakuje jeszcze lepiej!
-
2015/02/19 05:29:44
Madziu bardzo się cieszę, że przyłączyłaś się do czekoladowej zabawy:) Ciasto wygląda rewelacyjnie! Ależ nabrałam na niego ochoty :)
-
2015/02/19 20:43:51
przepysznie wygląda
-
2015/02/20 12:48:06
Już 13 lat? jejku Madziu masz już w domu małego Mężczyznę:) .... kostka wspaniała, chętnie sięgnęłabym po kawałek:)
-
2015/02/20 17:38:20
Poproszę choć kawałek. Wygląda nieziemsko.
Pozdrawiam
-
2015/02/21 15:52:54
Przegapiłem tydzień czekoladowy :-( i jeszcze jak widzę twoje ciacho to żałuję podwójnie.. Jakie cudo :-)
-
2015/02/21 18:17:22
Majanka, 13ste? Rety! Sto lat dla juniora a dla Ciebei buziaki, super tort! :* :*
-
2015/02/22 20:02:44
Kaspiecze och, jest takie pyszne, że rzeczywiście królestwo za kawałek ;) Ściskam :*

Amaranthrose no to może przyszedł czas, by je upiec? Polecam! :)

Anytsujx dziękuję i pozdrawiam ciepło :)

Wedelko dziękuję pięknie. Bardzo pyszne to ciasto, fakt. U mnie się bardzo dobrze warstwy trzymały, w sumie się nawet zdziwiłam ;)

Mikimamo bardzo pyszne, zachęcam do spróbowania!:)

OgrodyBabilonu bardzo pięknie dziękuję :)

Nat dziękuję i wysyłam Ci kawałek. Pozdrowionka :)

Czekoladkam miło mi i dziękuję :)

RainDrop cieszę się bardzo, że Ci się podoba. :)

Amber dziękuję pięknie za miłe słowa. Częstuj się proszę. :)

Majeczko dziekuję ślicznie. Tak się cieszę,że Ci się spodobało. Pozdrowienia :)

Margot dziękuję,. No wiesz, urodziny niebylejakie, to i ciacho musiało być extra ;)

Vanilko nie wiedziałam, ze Ferrero Roche ma tyle smaków, chętnie bym spróbowała. No, klasyczne na pewno są najlepsze. Coś jak z tiramisu, klasyk najlepszy. Choć wszelkie owocowe pyszne, to kawowe naj naj. Buźka :*
-
2015/02/22 20:07:38
Ewo pięknie dziękuję za miłe słowa. Częstuj się proszę. :)

Gin o tak, było pyszne. Polecam!:)

KasiuC dziękuję Ci. Pyszne było, więc bardzo polecam na jakąś okazję. :)

Natalio smakowite było bardzo. Dziękuję za miłe słowa.

Alinko masz rację - przepyszne jest ! :)

Skoraczku no u mnie zawsze tak jakoś słodko hihi ;)

Zuzo cieszę się, że Ci się spodobało. Polecam :)

Judik polecam, bo bardzo smaczna jest ta kostka. Idealna np zamiast tortu. :)

Julianno lody muszą być bajkowe. Ciacho pyszne, zachęcam do spróbowania! :)

Atinko dziękuję Ci za pyszny Czekoladowy Tydzień i cieszę się, że mogłam wziąć w nim udział. Buziaki :*

Izaa_a dziękuję, częstuj się proszę.:)

Joluś tak, tak, już 13 lat. Dokładnie - to już mały mężczyzna.
Proszę częstuj się ciastem. Uściski posyłam :*

Matleen dziękuję i posyłam do Ciebie dwa kawałki :)

Ewajko no szkoda,że przegapiłaś. Ja rzutem na taśmę jeszcze dziś dodałam przepis. Ciasto bardzo pyszne, polecam! :)

Basieńko dziękuję kochana w imieniu swoim i juniora :) Ściskam serdecznie :*
-
2015/02/23 10:15:31
Pyszności :-)
-
2015/02/24 23:26:09
To musi być istne niebo w gębie! Fantastyczne ciacho!
-
2015/02/26 22:27:36
cholerka, przegapiłam czekoladowy tydzień! ale na obronę mam coś: byłam na koncu swiata gdzie po ulicach chodzą misie polarne ;)
-
2015/03/01 19:24:51
Ale ciacho! Bardzo lubię takie przekładańce o smaku jakiegoś słodkiego batonika, albo cukierka:) Przepis do wypróbowania na już:)) Pozdrawiam
-
2015/03/10 09:11:55
Moja Julcia była by już za kiedy by zobaczyła z jakimi jest pralinami, uwielbia ferero rocher; pozdrawiam
-
Gość: Natalka, *.centertel.pl
2015/03/10 11:58:48
Grzechem to normalnie jeść takie ciasto, bo tak cudownie wygląda na zdjęciach, że aż żal je kroić. Chyba jednak się przełamie i jak już stanę na nogi to zrobię kostkę rocher, póki co leżę w łóżku i już wypiłam morze herbaty royal rum z teekanne. Pozdrawiam i miłego dnia życzę!
-
2015/03/10 20:36:26
Agattekh dziękuję :)

Aniu bardzo się cieszę, że Ci się podoba :)

Aga ależ Ci fajnie! Opowiadaj!:)

Mariolu cieszę się,że przypadło Ci do gustu, bardzo je polecam.:)

Bryssko o, to fajnie :) Może więc upieczesz dla Julci? :)

Natalko zdrowia więc życzę i zachęcam do zrobienia tego pysznego ciacha! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Speculaas
speculaas
Przepyszne holenderskie pierniczki,wyciskane z drewnianej foremki.
Lebkuchen
lebkuchen
Miękkie i pyszne migdałowe pierniki oblane lukrem. Uwielbiamy je!
Staropolski
staropolski
Idealny piernik z powidłami i masą marcepanową oblany czekoladową polewą