Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka na kruchym cieście

                     Ta cudowna szarlotka jest jedną z najlepszych szarlotek jakie robiłam i jadłam. Kruche, fantastyczne ciasto na spodzie, jabłka z dużą ilością cynamonu, delikatna pianka bezowa oraz kruchy, chrupki wierzch. Całość po prostu znakomita! 
Przepis Bajaderki znaleziony na blogu Bake & Taste. Z miłą chęcią wpisem dołączam do Korzennego Tygodnia Ptasi.  

szarlotka

szarlotka

Składniki na ciasto: 
*4 szklanki maki 
*łyżeczka proszku do pieczenia 
*szklanka cukru pudru 
*1 i 1/2 kostki masła 
*6 dużych żółtek 
*2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

Składniki na nadzienie: 
*8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrojonych na półplasterki - ja użyłam dwa słoiki domowej roboty musu jabłkowego mojej mamy
*1/4 szklanki wody 
*1 szklanka cukru (dałam 1/3 szklanki cukru, gdyż mus miałam słodzony)
*2 łyżeczki cynamonu (dałam więcej, bo lubię)
*2 łyżki maki ziemniaczanej 
*3 łyżki soku z cytryny 

Pianka
*6 białek
*1/2 szklanki cukru
*1 budyń (proszek) 

*3 łyżki tartej bułki 
*ewentualnie cukier puder do posypania 



Wykonanie:
Ciasto: 
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). 
Nadzienie: 
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Użyłam domowej roboty musu jabłkowego, dodając do niego cynamon i trochę cukru. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana. 
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta (2/3). Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. 
Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.
Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). 
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
szarlotka

szarlotka
niedziela, 14 grudnia 2014, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Jabłecznik kruchy wg Siostry Leonilli z dodatkiem dyni

    Jabłeczniki to pyszne ciasta, my lubimy z dużą ilością jabłkowego nadzienia i obowiązkowo z cynamonem. Umówiłam się na pieczenie jabłecznika z Justynką z blogu

  • Szarlotka Mamy

    W długi weekend gościłam Atinkę z synkiem. To były wspaniałe dni, które spędziliśmy wcale nie w kuchni (jakby sugerowały nasze blogi). Było dużo zwiedzania, s

  • Babcina szarlotka

    Tak jak obiecałam wielbicielom szarlotki, podaję kolejny wspaniały przepis na to ciasto. Uważam, że jest najlepszy ze wszystkich, jakie do tej pory wypróbowałam

Komentarze
2014/12/14 10:54:34
niezmiernie mi miło, że zdecydowałaś się wypróbować przepis :) wyszła perfekcyjna!
pozdrawiam ciepło
-
2014/12/14 13:19:33
To ciasto wygląda podobnie jak to pod budyniową chmurką,musi smakować wybornie. Ja szukam właśnie cinspiracji świątecznych i głowa mnie rozbolała nie wspomnę o moim ślinotoku
-
2014/12/14 13:49:47
Cudownie wygląda :)
-
2014/12/14 20:12:56
Wygląda cudownie!
-
2014/12/14 20:14:23
Uwielbiam szarlotki a ta wygląda przepysznie :) Przywieziesz mi taką?;)
-
2014/12/15 22:23:10
Lubię szarlotki z taką ilością nadzienia :)
-
2014/12/17 15:21:21
Kaspiecze, bardzo dziękuję za przepis. Fantastyczna,pyszna szarlotka! Pozdrawiam :)

Ewajko masz rację, podobnie wygląda do tamtego ciasta. Była pyszna, polecam bardzo. Pozdrowionka :)

Wedelko dziekuję Ci :)

Mikimamo dziekuję pieknie :)

Atinko no, zastanowię się, zależy czym się do Ciebie wybiorę ;) , Uściski :*

Ewo o tak, ja także! :) Pozdrawiam
-
2014/12/17 17:26:34
Przepyszna jest ta szarlotka Madziu, też ją piekłam:) .... jak dla mnie przebija ją tylko tatrzańska:) buziaki
-
2014/12/18 22:03:57
Szarlotka od dawna za mną chodzi. Ale na razie musi zaczekać, bo na święta to raczej nie za bardzo pasuje ;)
-
2014/12/21 09:28:13
Joluś dziękuję CI kochana. Faktycznie jest pyszna bardzo. Tatrzańskiej nie robiłam, ale na pewno kiedyś ją upiekę. :) Buziaki

Abbro a wiesz, u mojej mamy zawsze szarlotka na święta hihi ;).
Polecam ją bardzo. Pozdrowionka.
-
2015/02/04 21:15:48
Wygląda tak apetycznie! A pasowałoby mi kilka kg zrzucić ;)
-
2015/02/04 22:48:14
Mamagada ja tam nie wiem, co Ty chcesz zrzucać. Rób szarlotkę. Ściskam :*
-
2015/02/16 20:50:34
Oj Majanko, zostało mi po Gadzie małe co nieco w okolicy brzucha ;)
-
Gość: Alicja, *.dynamic.chello.pl
2015/04/28 10:38:14
Ciasto wyszło pyszne,ale piana z białek opadła jak wyjęłam z piekarnika.
Proszę napisz co mam zrobić żeby piana nie opadała ?
-
2015/04/28 22:53:46
Alicjo , a czy robiłaś wszystko tak, jak w przepisie? W sensie miksowania na najniższych obrotach,a wcześniej ubijanie białek , dopiero później dosypywanie cukru?
A może po prostu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika, przestudź je w delikatnie uchylonym.
Pozdrawiam :)
-
Gość: dupa nie kucharz, *.2a.pl
2016/07/22 17:29:26
q. mać :[ przypaliłem!
-
2016/07/22 17:39:08
Oj.. :( Szkoda. Rób jeszcze raz ;)
-
Gość: Aga 8457 , *.8-1.cable.virginm.net
2017/03/21 07:51:43
Czy masa jablkowa przed nalozeniem na ciasto powinna byc wystudzona ?
-
2017/03/22 10:36:32
Aga niekoniecznie. Tylko nie powinna być rozgotowana, a dość gęsta .
Pozdrawiam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym