Blog > Komentarze do wpisu
Piernik po żydowskuPiernik po żydowsku to pyszna, aromatyczna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Piernik z kawą, orzechami i rumem, mięciutki i bardzo smaczny. Przepis na dużą porcję ciasta, które można dodatkowo przełożyć powidłami śliwkowymi. Według mnie piernik jest wtedy jeszcze pyszniejszy, ale powidła nie są konieczne. Takie aromatyczne ciasta uwielbiam, a czas oczekiwania na święta kojarzy mi się z zapachem przypraw korzennych i cytrusów. Dzisiejsza propozycja jest taka właśnie pachnąca, idealna do Adwentowego Kalendarza Ani, w którym mam zaszczyt uczestniczyć - dziękuję Aniu :*, do Korzennego Tygodnia Ptasi i do mojego Festiwalu Pierniczków. Przepis na piernik znalazłam na blogu Moje Wypieki.
Składniki: *3,5 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną. Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy. Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. Można przełożyć powidłami śliwkowymi. Smacznego :) poniedziałek, 08 grudnia 2014, majanaboxing
![]() Komentarze
pelnytalerz
2014/12/09 00:06:55
Chętnie zjadłabym kawałek takiego piernika. Dla mnie też najpyszniejszy jest z powidłami. Pozdrawiam serdecznie :)
2014/12/09 06:08:37
Pychota, dla mnie też korzenno - cytrusowe smaki nieodłącznie kojarzą się ze Świętami, szkoda, że tylko ja w moim domu tak lubię pierniki, więc na dużą blachę piernika się raczej nie porwę, ale jakieś małe pierniczątka są w planach, pozdrawiam :)
2014/12/09 07:03:52
Uwielbiam pierniki
Madzia , a jak myślisz można by go piec w takich foremkach śnieżynkach z silikonu(małe trochę większe niż mufinki)? One na dnie maja wytłoczone śnieżynki i kształt tez taki , zachowałby formę ? 2014/12/09 07:18:40
Alez musi byc pyszny Majanko! Ja tez kocham pierniki. Nie ma dla mnie swiat bez piernika ;)
2014/12/09 08:03:41
Piernik wygląda rewelacyjnie! Po takim zachwalaniu też sobie go upieke :-)
Buziaki :-) 2014/12/09 19:24:21
Muszę kiedyś taki przygotować:) zapowiada się wspaniale!
2014/12/10 07:09:32
Świetne zdjęcie. Apetycznie wygląda. Uwielbiam świąteczne pierniki.
2014/12/10 10:02:54
Pyszny Majanko!
Piekłam go w poprzednich latach. 2014/12/10 13:14:02
Zapachniało świętami ;)
Tej wersji piernika nie znałam więc zapisuje i zrobimy jeszcze przed świętami - smaka złapałam ;) 2014/12/10 19:25:51
Kolejny wspaniały piernik na Twoim blogu, pozdrawiam cieplutko i ściskam :*.
2014/12/10 20:31:54
Lubię pierniki, zwłaszcza w tym okresie zimowym.. Twój wygląda cudownie.. i te bogate wnętrze- kawa, rum, orzeszki.... mniam!
2014/12/11 15:55:45
Pysznie i aromatycznie się zapowiada Majanko ten piernik. Ach jak ja uwielbiam takie piernikowe smaki :-) mlask, mlask :-)
2014/12/18 13:34:46
Niestety dieta cukrzyka mnie trochę ogranicza, myślisz że dałoby się cukier czymś zastąpić? Albo chociaż dodać go zdecydowanie mniej?
Jeśli nie, masz może jakieś fajne przepisy dla cukrzyków? |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |