Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik po żydowsku

              Piernik po żydowsku to pyszna, aromatyczna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Piernik z kawą, orzechami i rumem, mięciutki i bardzo smaczny. Przepis na dużą porcję ciasta, które można dodatkowo przełożyć powidłami śliwkowymi. Według mnie piernik jest wtedy jeszcze pyszniejszy, ale powidła nie są konieczne. Takie aromatyczne ciasta uwielbiam, a czas oczekiwania na święta kojarzy mi się z zapachem przypraw korzennych i cytrusów. Dzisiejsza propozycja jest taka właśnie pachnąca, idealna do Adwentowego Kalendarza Ani, w którym mam zaszczyt uczestniczyć - dziękuję Aniu :*, do Korzennego Tygodnia Ptasi i do mojego Festiwalu Pierniczków.

Przepis na piernik znalazłam na blogu Moje Wypieki.

piernik po żydowsku 

Składniki:

*3,5 szklanki mąki pszennej
*1/4 łyżeczki soli
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
*4 jajka
*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
*4 łyżki oleju
*2 szklanki płynnego miodu
*pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
*2 łyżki rumu lub brandy
*1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.

Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy.

Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać.

Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. Można przełożyć powidłami śliwkowymi.

Smacznego :)

piernik po żydowsku

piernik po żydowsku






poniedziałek, 08 grudnia 2014, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • 11 Festiwal Pierniczków

    Dzień dobry :). Od kilku lat organizuję na moim blogu Festiwal Pierniczków. Mimo, że ostatnio jest mi nie po drodze z blogiem kulinarnym, to o wspólnym przedświ

  • Podsumowanie 10 Festiwalu Pierniczków

    Minął już właściwie czas podsumowania Festiwalu Pierniczków... Wybaczcie. Nie mogę się ogarnąć, nawet nie wiem, kiedy minęły Święta ;). Za chwilę zaczniemy myśl

  • Świąteczne życzenia i pierniczki

    Niech magiczna moc Wigilijnego Wieczoru Przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia Żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was

Komentarze
2014/12/09 00:06:55
Chętnie zjadłabym kawałek takiego piernika. Dla mnie też najpyszniejszy jest z powidłami. Pozdrawiam serdecznie :)
-
2014/12/09 00:15:47
Piernik piękny i pachnący :) Pozdrawiam!
-
2014/12/09 06:08:37
Pychota, dla mnie też korzenno - cytrusowe smaki nieodłącznie kojarzą się ze Świętami, szkoda, że tylko ja w moim domu tak lubię pierniki, więc na dużą blachę piernika się raczej nie porwę, ale jakieś małe pierniczątka są w planach, pozdrawiam :)
-
2014/12/09 07:03:52
Uwielbiam pierniki
Madzia , a jak myślisz można by go piec w takich foremkach śnieżynkach z silikonu(małe trochę większe niż mufinki)? One na dnie maja wytłoczone śnieżynki i kształt tez taki , zachowałby formę ?
-
2014/12/09 07:18:40
Alez musi byc pyszny Majanko! Ja tez kocham pierniki. Nie ma dla mnie swiat bez piernika ;)
-
2014/12/09 08:03:41
Piernik wygląda rewelacyjnie! Po takim zachwalaniu też sobie go upieke :-)
Buziaki :-)
-
2014/12/09 11:06:00
Jest fantastyczny! Trudno mu się oprzeć, ten aromat! Pycha!
-
2014/12/09 12:01:29
Same pyszności w środku...
-
2014/12/09 19:24:21
Muszę kiedyś taki przygotować:) zapowiada się wspaniale!
-
2014/12/09 19:57:50
brzmi pysznie !
-
2014/12/10 00:25:37
Ile dobroci ma w środku, doskonały :)
-
2014/12/10 01:16:46
Świetnie się prezentuje! :)
-
2014/12/10 07:09:32
Świetne zdjęcie. Apetycznie wygląda. Uwielbiam świąteczne pierniki.
-
2014/12/10 10:02:54
Pyszny Majanko!
Piekłam go w poprzednich latach.
-
2014/12/10 12:24:00
Uwielbiam piernik pod każda postacią:) ...
-
2014/12/10 13:14:02
Zapachniało świętami ;)
Tej wersji piernika nie znałam więc zapisuje i zrobimy jeszcze przed świętami - smaka złapałam ;)
-
2014/12/10 19:25:51
Kolejny wspaniały piernik na Twoim blogu, pozdrawiam cieplutko i ściskam :*.
-
2014/12/10 20:31:54
Lubię pierniki, zwłaszcza w tym okresie zimowym.. Twój wygląda cudownie.. i te bogate wnętrze- kawa, rum, orzeszki.... mniam!
-
2014/12/11 15:55:45
Pysznie i aromatycznie się zapowiada Majanko ten piernik. Ach jak ja uwielbiam takie piernikowe smaki :-) mlask, mlask :-)
-
2014/12/13 10:45:38
U Ciebie jak widzę już pachnie świętami :-)
-
2014/12/13 18:09:10
Super piernik, a jaki puszysty :)
-
2014/12/18 13:34:46
Niestety dieta cukrzyka mnie trochę ogranicza, myślisz że dałoby się cukier czymś zastąpić? Albo chociaż dodać go zdecydowanie mniej?
Jeśli nie, masz może jakieś fajne przepisy dla cukrzyków?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym