Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek kokosowy

                 To już taka nasza mała tradycja. Pieczemy razem mazurki. Każda wybiera sobie przepis i właściwie do tej chwili nie wiem, jakie mazurki upiekły Dziewczyny. Fajne to jest, zaskakujące. :) Dziś zatem w 5 Mazurkowych Bab pieczemy na słodko: Ala, Atinka, Basia, Monia i ja.

U mnie mazurek kokosowy z przepisu Aganiok. Do ostatniej chwili nie wiedziałam, jaki upiec, a ponieważ mam zapas wiórek kokosowych i uwielbiam kokosowe wypieki to postawiłam właśnie na ten smak. Nie zawiodłam się, bo mazurek jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Kruchy spód, masa kokosowa z mlekiem w proszku i dekoracja z polewy czekoladowej - smakuje bardzo dobrze.  

Dziękuję moim kochanym Babeczkom za wspólne mazurkowe pieczenie i biegnę zobaczyć, jakie pyszności przygotowały. :) 

mazurek kokosowy  mazurek kokosowy

mazurek kokosowy  

Składniki na ciasto:
*120 g masła
*200 g mąki 
*szczypta soli
*1 rozmącone jajko
*2-3 łyżeczki wody
*1 żółtko
*skórka otarta z cytryny

Składniki na masę kokosową:

*120 ml mleka
*100 g masła
*40 g cukru
*1 ½ szklanki mleka w proszku
*2/3 szklanki wiórków kokosowych

 ewentualnie wiórki i czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Przygotować kruche ciasto: do miski wrzucić pokrojone zimne masło i mąkę i dokładnie zmiksować (w malakserze, można ręcznie, ja robiłam w moim KA). Gdy są dobrze wymieszane, dodać pozostałe składniki ciasta i zmiksować aż powstanie jednolita kula ciasta.

Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Następnie z ciasta uformować spód mazurka. Użyłam blaszki prostokątnej 25x35 cm wyłożonej pergaminem. 

Uformowane ciasto nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do lodówki.

Po tym czasie podpiec w 180 stopniach, około 30 - 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia. 

Przygotować masę :
Do garnka wlać mleko i masło i gotować przez chwilę z cukrem. Następnie dodać mleko w proszku i kokos. Wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wylać na kruche ciasto. Można udekorować wiórkami kokosowymi i wiórkami gorzkiej czekolady lub polewą czekoladową. Ja rozpuściłam tabliczkę gorzkiej czekolady z 30g masła. 

Smacznego :) 

mazurek kokosowy

mazurek kokosowy 

poniedziałek, 14 kwietnia 2014, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2014/04/14 20:43:17
Madziu ,a wiesz ,ze ja takiego kokosowego z mlekiem w proszku jeszcze nie robiłam?
A od dawna mię kusi i kusi :)
I jak pięknie , elegancko wygląda u Ciebie , tak świątecznie
I ja lubię te nasze mazurkowe -babkowe spotkania w kuchni , oj bardzo lubię
buziaki
-
2014/04/14 20:50:47
Madziu super wybór! mazurek musi przepysznie smakować :) A wiesz wierzyć się nie chce, że Alcia jeszcze takiego nie znała;)) Buziaczki za wspólne pieczenie :) jak cudownie było to przeżyć kolejny raz :)
-
2014/04/14 21:10:39
Majanko,
kokosowy,achhhhhhh!
-
2014/04/14 21:12:02
Góra prawie jak z popularnego batonika. Pyszny!
-
2014/04/14 21:29:49
W tym roku też będziemy robić mazurka, ale chyba kajmakowego. Bo zamierzam poświęcić się sernikowi czarnoleśnemu. :)
-
2014/04/14 21:51:34
Bardzo pyszna wersja mazurka :)
-
2014/04/14 21:51:40
Kokos to mój smak, więc podkradam Ci Majanko kilka sporych kawałków tego pysznego mazurka :-)
-
2014/04/14 22:01:14
Kokosowy :) wspaniały pomysł !
-
2014/04/14 22:03:07
KOKOS
-
2014/04/14 22:03:33
KOKOS <3 < 3 <3
-
2014/04/14 22:35:54
I ja go miałam zrobić w tym roku ale,że nie miałam mleka w proszku to sobie darowałam :)Na pewno pyszny był :) Za rok już na pewno zrobię :)
-
2014/04/14 23:07:19
Wygląda bardzo smakowicie,może jeszcze uda mi się upiec mazurka na Wielkanoc:)
-
2014/04/15 00:36:57
Moja teściowa co roku robi mazurka z masą na bazie mleka w proszku. Uwielbiam go i nie mogę się doczekać, kiedy się do niego dobiorę :)) Twoja wersja z kokosem brzmi również bardzo apetycznie ;)
-
2014/04/15 07:24:01
Majanko, Twoja kokosowa wersja bardzo mi się podoba, pyszności! Fajnie tak razem piec! Pozdrawiam
-
2014/04/15 08:17:55
Bardzo podoba mi się ta wersja;)))
-
2014/04/15 11:27:47
Sama nazwa już krzyczy do mnie" zjedz mnie!"; D
-
2014/04/15 13:50:41
Świetna propozycja, bardzo mi przypadł Twój mazurek do smaku :)
-
2014/04/15 14:40:43
Taki mazurek to mi pasuje, bo uwielbiam kokosowe wypieki :)
-
2014/04/15 15:38:15
Majanko, alez wspanialy mazurek - w zyciu bym nei wpadla na kokosowy smak, a przeciez to idealny pomysl :) Buziaki sle przedswiateczne i dziekuje Ci za wspola mazurkowa tradycje!
-
2014/04/15 16:29:56
Kokosowego jeszcze nie piekłam, pysznie wygląda!

Pozdrawiam świątecznie Majanko!
-
2014/04/15 18:04:35
Mam w domu mleko w proszku, kokos, chętnie bym upiekła takie cudo, gdyby tylko było więcej brzuszków do wykarmienia w święta.... Innym razem skuszę się na pewno ;) Pozdrawiam przed-świątecznie :)
-
2014/04/15 22:01:53
Nigdy nie lubiłam mazurków, ale takiego bym nie odmówiła!
-
2014/04/16 08:38:31
Bardzo fajny pomysł z tym kokosem, oryginalny i z pewnością pyszny! pozdrawiam serdecznie :)
-
2014/04/16 08:59:42
to byłaby niezwykła gratka dla takiej fanki kokosu jak ja:D już mi ślinka cieknie!
-
2014/04/16 19:01:14
Właśnie kokosowy mam w planie ! dzięki za przepis :)
-
2014/04/16 20:08:38
U mnie w tym roku na Wielkanoc chyba mazurka nie będzie :(
pozdrawiam świątecznie !
-
2014/04/16 21:38:31
Madziu cudowny pomysł z takim okosowym mazurkiem:). Porywam kawałek:) buziaki
-
2014/04/18 18:08:16
alez on musi być pysznyy
-
2014/04/19 00:20:35
Alciu dziękuję Kochana. I ja uwielbiam te nasze kuchenne spotkania , wspólne piecznie jest super. :) I mam nadzieję na kolejne oczywiscie. A mazurek kokosowy jest naprawdę smaczny. polecam. Uściski:*

Atinko dziękuję i ja za wspólny, smaczny mazurkowy wypiek. Cieszę się, że udało nam się zebrać i upiec wspólnie coś pysznego. Uściski Kochana :*

Amber o bardzo pyszny, ach ! :)

Mikimamo masz rację, a ten batonik pyszny,więc i mazurek :)

Pluskotko fajnie,ze będziecie robić i mazurka i sernik czarnoleski. I to i to pyszne. :)

Ewo dziękuję Ci.:)

Skoraczku a wiesz, ze ja również bardzo lubię kokos? Częstuj się proszę:)

Lucynello a tak i pyszny to był pomysł :)

Vanilko ja też

KuchenneFascynacje specjalnie kupiłam to mleko w proszku. Polecam kokosowy, smaczny był.

Nemisiek bardzo polecam właśnie taki.:)

Wedelko o, fajnie. A jaki smak robi Twoja Teściowa? Pozdrawiam :)

OgrodyBabilonu dziękuję Ci. Cieszę się, że podoba Ci się taki kokosowy. A wspólne pieczenie jest super! Może kiedyś też razem coś upieczemy? Pozdrówki.

Czekoladkam cieszę się bardzo. Wypróbuj. :)
-
2014/04/19 00:24:50
Angie myślę,że musisz go spróbować :)

Zjedz_mnie no to jak , skusisz się na niego? :)

Ivko ja również, dlatego się na niego skusiłam i nie żałuję. Bardzo dobry.:)

Basiu dziękuję Ci kochana :*. Ta nasza tradycja jest taka fajna, no po prostu trzeba ją pielęgnować, bo to bardzo zbliża. Uściski :*

Monico dziękuję Ci i pozdrawiam cieplutko.

Agnes no to może następnym razem się skusisz? Pozdrawiam.:)

KasiuJ ciesze się,że Ci się spodobał.:)

RainDrop dziękuję. Był bardzo smaczny. Pozdraiwam ciepło :)

Antenko o, to chyba będziesz musiała go upiec ;-)

Grażynko bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

Urszulo ojej, a czemu? Pozdrawiam !:)

Jolus a ja się bardzo cieszę,że tak uważasz. Częstuj się ,pozdrówki :)

Izaa skuś się, warto !:)
-
2014/04/19 20:51:15
Pysznie wygląda :) U mnie w tym roku również kokosowy :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Rabarbar
migdałowe
Migdałowe ciasto z rabarbarem - wspaniałe na rozpoczęcie rabarbarowego sezonu. Polecam!
Truskawki
sernikobrownie
Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem i musem truskawkowym. Rozpływające się w ustach :)
Drożdżowe
drożdżowe
Ciepłe, domowe, pachnące drożdżowe z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem.