Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką budyniową

                    To jest już kolejna wersja tego pysznego kruchego ciasta z pianką budyniową. Może nie powinnam go tutaj już pokazywać, bo powiecie, że jest nudno, ale właściwie dlaczego nie? Smakowało nam bardzo, więc mogę z czystym sercem polecić również śliwkową wersję :). Ciasto smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Ze śliwkami ma fajny smak, lekko kwaśne, takie z charakterem. Polecam! :) 

Tym przepisem rozpoczynam śliwkowe wypieki na moim blogu :).  

kruche ze śliwkami i pianką

kruche ze śliwkami i pianką 

Składniki na kruche ciasto:
*2,5 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
*250 g masła (zimnego)
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*3 łyżki cukru pudru
*5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej (ja robiłam tego samego dnia, ciasto siedziało w lodówce około 1 godziny).

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie 24x34cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
*5 białek
*1 szklanka drobnego cukru do wypieków
*16 g domowego cukru waniliowego
*2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
*1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
*około 500g śliwek
*ewentualnie cukier puder do oprószenia (nie posypywałam)

Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać śliwki. Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić.

Smacznego:)

kruche ze śliwkami i pianką  kruche ze śliwkami i pianką

kruche ze śliwkami i pianką 

poniedziałek, 09 września 2013, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Ciasto maślankowe z owocami

    Ciasto maślankowe jest hitem szczególnie wiosennych i letnich wypieków. Można je upiec ze wszystkimi owocami, a więc i jesienią będzie smaczne np z jabłkami czy

  • Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

    Kiedy piec takie ciasta jak nie teraz ;) . Najlepsze z najlepszym połączeniem na świecie - rabarbar i truskawki - pełne wiosny, pełne słońca, wspaniałe do jedze

  • Ciasto z rabarbarem i kruszonką

    Dawno nie było ciasta, nieprawdaż? ;). Doczekałam się w końcu rabarbaru ( choć jeszcze nie z ogródka ), więc dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, d

Komentarze
2013/09/09 15:25:48
bardzo ladnie,tylko na litosc...po co ten olej,az pol szklanki .Do pianki z bialek ??????
-
2013/09/09 15:50:42
pyszności ! a da się przesłać kawałek wprost na moje biurko ? :)
-
2013/09/09 16:05:57
przepyszne!!! :) właśnie zajadam z malinami! też już któryś raz pieczone :)
-
2013/09/09 16:28:54
Zgodanarodow ja robię tak jak jest w przepisie - z olejem. Jeśli nie chcesz, nie musisz go dodawać i już.

Dyrdymalki dziękuję. Oczywiscie, już posyłam! :)

Lucynello oo tak, wspaniałe! I z malinami także - idealne wręcz :) My je bardzo lubimy :)
-
2013/09/09 17:03:28
Tak, to ciasto jest zdecydowanie pyszne!
-
2013/09/09 17:34:11
Skusilas mnie wersja jagodowa - byla pyszna!Czas wiec i na sliwkowa.Pozdrawiam slonecznie
-
2013/09/09 17:53:14
Wcale nie jest nudno.
Nie ma takiej opcji, aby to ciasto się znudziło. Jest zbyt pyszne. Wersja ze śliwkami bardzo mi się podoba:)
pozdrawiam!
-
2013/09/09 17:54:44
Nudno? No chyba żartujesz. Cudne ciasto.
-
2013/09/09 18:03:04
Wersja ze śliwkami prezentuje się wyśmienicie :)
-
2013/09/09 18:29:19
Ślicznie i smakowicie to ciasto wygląda:-)
Zjadłabym sobie kawałeczek, pozdrawiam :-)
-
2013/09/09 19:24:28
Uwielbiam takie ciasta :)
-
2013/09/09 20:01:05
Bardzo smakowite :)
-
2013/09/09 20:41:01
Też myślałam o śliwkach w tym cieście...
-
2013/09/09 20:54:38
O jakie apetyczne to ciasto , cudo
Ja tez już je piekłam w kilku wersjach ,ale ww śliwkowym nie ,a apetycznie wygląda, nawet bardzo apetycznie Madziu*
buziaki ślę
-
2013/09/09 21:15:07
Doskonałe! Idealne! Pyszne w każdej wersji!
-
2013/09/09 22:04:38
to ciasto piekłam w wersji z malinami, urzekło wszystkich:) genialne!
narobiłaś mi teraz smaka na takie samo, tyle że ze śliwkami:D ależ apetycznie wygląda:)
-
2013/09/09 23:48:30
Śliwkowa wersja równie apetyczna,co pozostałe :)
-
Gość: mandaryna, *.static.chello.pl
2013/09/10 10:08:56
Jeśli nie da się oleju piana bardzo zmaleje i nie będzie taka jak być powinna. Olej trzeba dać w smaku w ogole go nie czuc.
-
2013/09/10 10:32:03
Siedzę sobie w pracy i wzdycham do Twojego ciasta :-)
-
2013/09/10 11:23:46
Ciast ze śliwkami nigdy nie za dużo :) Przepysznie wygląda i na pewno tak smakuje. :)
-
2013/09/10 17:25:36
Oj Majanko.. ja to bym chciala z Toba zamieszkac i zywic sie tymi wszystkimi wypiekami <3
Na takie wlasnie ciasto mam ochote..tylko czasu brak, zeby je upiec :/
-
2013/09/10 18:02:46
Mniaaam ! Ja to mogę wszystkie wersje tego ciasta:) Bardzo się cieszę, ze je pokazujesz :)
-
2013/09/10 18:05:34
To ciasto jest tak znamite, że nigdy się nie znudzi! Też robiłam w wersji śliwkowej, bomba
-
2013/09/10 18:54:03
Oj, uwielbiam takie ciasta :)
-
2013/09/10 20:04:21
ze sliwkami na pewno by mi smakowała ;)
-
2013/09/11 09:16:20
I tu mnie masz, wygląda bardzo smakowicie. Porywam kawałek :)
-
2013/09/11 10:10:05
Wspaniale ciacho Majanko. Mysle, ze to co dobre, nigdy sie nie znudzi :) Czekam na kolejne sliwkowe wypieki.

Usciski.
-
2013/09/11 10:40:26
Od kilku dni chodzi za mną kruche ciasto, już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam taki klasyk z pianką, czas to nadrobić :) wygląda wspaniale :)

Pozdrawiam serdecznie :)
-
2013/09/11 12:16:33
Piekłam takie z truskawkami i faktycznie jest pyszne :) Ze śliwkami wygląda równie pysznie :)

Pozdrawiam!
-
2013/09/11 18:06:01
To ciasto mogę jeść, oglądać i czytać o nim w każdej wersji. Śliwkowa wygląda wybornie :)
-
2013/09/11 19:21:47
Mniam! Wygląda cudownie i te wszystkie komponenty tak pysznie się zgrały! :-)
-
2013/09/11 21:03:27
Aqq! :)) Kopę lat Majanko, w pokoju przybywam i od razu się zaśliniłam po wejściu na Twój blog, aczkolwiek nieco zdziwiona ta ślina bo przeczytałam "papką budyniową"... ;) Pozdro wielgaśne, będę już częściej zaglądac! :*
-
2013/09/11 21:59:18
Pięknie wygląda, bardzo apetycznie. Ja w tym roku chyba jeszcze wogóle nie jadłam śliwek... ale jakoś tak się nie złożyło :)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2013/09/12 17:46:00
Angie cieszę sie, że tak uważasz :)

Maga w wersji śliwkowej również smaczna, polecam :)

Amaranthrose no to się bardzo cieszę. Nam się nie znudziło i chętnie próbuję różnych wersji. Pozdrowienia :)

Kabamaigo :-) Dziękuję Ci :*

Ewo cieszę się, pozdrawiam:-)

Katarzyno częstuj się więc. :)

Milk_Chocolate ono jest pyszne, w każdej wersji. Polecam :)

Galeriainspiracja dziękuję ślicznie :)

Mikimamo i jak , skusisz się też?

Alciu dziękuję Kochana. Powiem Ci,że ze śliwkami także pyszne, więc piecz, piecz. Buziaki:*

OgrodyBabilonu również mam wrażenie, że ono jest idealne i z każdym owocem będzie dobrze smakowało :)
-
2013/09/12 17:53:09
Antenko ja piekłam je już w różnych wersjach,zawsze smakuje wspaniale. Ze śliwkami także, więc zachęcam :)

Wedelko o tak, byla pyszna. :) Dziękuję :*

Mandaryno myślę tak samo jak Ty, więc olej daję. Jeśli ktoś nie chce dać oleju , niech nie daje, ale nie gwarantuję, ze ciasto wyjdzie takie jak powinno.
Pozdraiwam

Skoraczku upiecz, będzie CI smakować:)

RainDrop dziękuję ślicznie za miłe słowa. Lubię ciasta ze śliwkami i musiałam je wykorzystać do tego przepisu :)

Chochliki hehe:D.
A ciacho polecam ! W wolnej chwili koniecznie je upiecz :)

Atinko o to bardzo się cieszę, bo bałam się,że za nudno tu będzie ciągle z tym samym ciastem w różnych wariacjach hehe:D
-
2013/09/12 18:09:35
Kaspiecze masz rację, pyszne jest. :) Mnie również nigdy się nie znudzi hihi :)

Grazynko ja tez :)

Izaa myślę, że tak. To pyszne połączenie :)

Zjedz_mnie częstuj się więc. Smacznego :)

Majeczko dziękuję. Kolejne śliwkowe wypieki już wkrótce, pozdrowionka :)

Bielinko zachęcam więc do zrobienia. Smakuje świetnie i połączenie ze śliwkami jest bardzo dobre. Pozdrawiam :)

Monico ja piekłam juz z rabarbarem , truskawkami, malinami, jagodami i teraz czas przyszedł na śliwki. Równie pyszne. :)

Pastelle mam podobnie .:) Dziękuje i pozdrawiam,

Judik cieszę sie bardzo,że CI się podoba :)

Destree ależ się cieszę, że przybywasz Wiedźmo Droga!! :) Posyłam do Ciebie wielgaśny kawał ciasta i mam nadzieję, że już nie zostawisz swojego bloga. Wpadaj do mnie jak najczęściej. Pozdrawiam!:)

Usagi dziękuję Ci. :) Śliwek jest teraz pod dostatkiem, myślę, że jeszcze zdążysz ich pojeść. :) Pozdrawiam :)
-
2013/09/14 18:35:03
Haha Majanko ja juz tez to ciacho ze sliwkami ze sloika robilam ,ale dzis wybieralam miedzy takim wlasnie, a innym no i zrobilam inne,ale temu nie przepuszcze sliwek ani gruszek,bo to jest moje ciasto numer 1 !! ;D Pasuje do wszystkich owocow i smakuje z kazdymi owocami idealnie :D
-
2013/09/19 15:21:42
W końcu je zrobię! I to od razu z podwójnej porcji, na specjalną okazję, powiedz mi tylko proszę, przez ile dni zachowuje świeżość, można je będzie serwować gościom przez 2-3 dni czy nie bardzo?
Buziaki!
-
2013/09/20 12:26:21
Chodziło za mną to ciacho całe lato i oczywiście nie upiekłam, bo zawsze było coś. Ale teraz mam jeszcze tonę śliwek do przeróbki i muszę, muszę po prostu je zrobić!
-
2013/09/20 17:11:20
Ewajko , ze sliwkami ze słoiczka to również świetny pomysł. Masz rację - to ciasto jest genialne z każdym owocem. Po prostu wspaniałe. Pozdrawiam ciepło :)

N_zak no nareszcie! :) Na pewno Wam posmakuje Natalko. :)
Ciasto na pewno przez kilka dni pozostaje świeże, 2-3 dni wg mnie będzie ok. :) Pozdrowienia :*

Magdo C ,bardzo zachęcam w takim razie i życze smacznego :)
-
Gość: Tatiana, *.rabbit.static.3s.pl
2013/09/21 11:49:52
Upiekłam wczoraj to ciasto, zamiast budyniu waniliowego dodałam czekoladowy. Wygląda objędnie i bosko smakuje. Dziękuję za przepis, pierwszy raz łączyłam pianę z białek z budyniem. Wykorzystam też w innych kombinacjach.
Pyszniutkie ciasto.
-
2013/09/21 14:25:02
Tatiano bardzo się cieszę, że ciasto Ci posmakowało. Wersji z czekoladowym budyniem jeszcze nie robiłam,ale chętnie wypróbuję. Z jakimi owocami robiłaś?>
Pozdrawiam
-
Gość: Tatiana, *.rabbit.static.3s.pl
2013/09/23 09:09:15
Oczywiście ze śliwkami, pięknie się wkomponowały kolorystycznie w czekoladową piankę;)
POzdrawiam i dziękuję
-
Gość: didi, *.solarme.pl
2013/09/23 20:17:44
Ciasto wygląda przepysznie.... skusiłam się i zaraz wyjmuję z pieca :)
Pozdrawiam
-
2013/09/24 11:02:15
Tatiano super! :) Na pewno cudownie wyglądalo :)

Didi dziękuję i zyczę smacznego :)
-
Gość: Kasia, 212.244.23.*
2013/09/25 20:08:16
Ostatnio robiłam z mamą i wyszło nam naprawdę ekstra, choć my to tak do pieczenia to różnie się nadajemy i nie zawsze można nasze efekty porównać do tych ze zdjęcia a tym razem naprawdę mega zaskoczenie:) Były obawy co do tego oleju do piany z białek ale faktycznie nic go nie czuć a pianka wyszła super i w ogóle nie oklapła! Jednym słowem: pycha! Będziemy próbować też z innymi owocami, pozdrawiam gorąco!! :)
-
2013/09/25 21:52:54
Kasiu bardzo dziękuję za Twoją opinię. Jest dla mnie niezwykle cenna. Bardzo polecam to ciasto z każdym owocem. Cieszę się, że tak Wam posmakowało.
Pozdrawiam serdecznie. :)
-
2013/09/26 11:10:14
Madziu to takie moje ciasto nr 1 ...uwielbiam je:) a ze śliwkami nie miałam jeszcze okazji piec:) buziaki
-
Gość: JAGODA, *.dynamic.chello.pl
2013/09/28 11:02:12
Ratunku! Już dwa razy robiłam piankę i na końcu zawsze siada i robi się papka wyglądająca jak jajeczna!! Co ja robię nie tak (jestem początkująca)???
-
2013/09/28 11:09:32
Jagodo nie wiem, dlaczego pianka Ci nie wychodzi. Pomysl, czy robisz wszystko dokładnie tak jak w przepisie? Ubijasz same białka na sztywno, potem łyżka po łyżce dodajesz cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie proszek budyniowy miksując aby dobrze się rozpuścił. Wreszcie olej maleńką strużką powoli wlewasz cały czas ubijając. I pianka powinna wyjść.
Pozdrawiam.
-
Gość: JAGODA, *.dynamic.chello.pl
2013/09/28 11:13:55
...do momentu proszku budyniowego wszystko robię identycznie, ale może faktycznie nie wlewam oleju cienką strużką? Trzecie podejście zatem :) Dziękuję :)
-
2013/09/28 11:16:06
Jagodo warto zastosować sie dokładnie do przepisu. Przyznam, że mnie pianka wychodzi za każdym razem. Spróbuj , trzymam kciuki! :) Daj znać, jak wyszło.
-
Gość: JAGODA, *.dynamic.chello.pl
2013/09/28 13:10:49
MAJANKO! Udało się - wsypywałam składniki do pianki zbyt szybko! Ciasto jest wspaniałe! Zostaję Twoim i Twoich wypieków oczywiście wielkim fanem :) Miłego weekendu!
-
2013/09/28 14:20:41
Jagodo bardzo się cieszę! Super! :)
Widzisz, warto stosować się do zaleceń przepisu, zwłaszcza przy takiej piance. :) Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakuje.
Dziękuję za przemiłe słowa i serdecznie pozdrawiam :)
-
2013/09/28 18:26:59
właśnie jem na ciepło z lodami, polecam niebo w gębie...i pianka i ciasto, dziękuję za delicje Majanko i pozdrawiam...do następnych wypieków
-
Gość: , *.centertel.pl
2013/10/04 14:08:27
czy zamiast masła może być margaryna Kasia???
-
2013/10/04 23:33:45
Nowitzka bardzo, bardzo się cieszę, ze tak smakuje! :) Smacznego, pozdrawiam:)

Gość nie ręczę za to jak będzie smakować. Polecam masło.
-
Gość: , *.play-internet.pl
2013/10/05 13:36:01
właśnie je zrobiłam rewelacja polecam wszystkim
-
2013/10/06 21:13:56
Super! Dzięki za miły komentarz, pozdrawiam
-
Gość: zdziwiona, *.ssp.dialog.net.pl
2013/10/24 21:32:17
Dobrze jest podać źródło przepisu, zwłaszcza gdy się go tak na bezczelnego kopiuje nie zmieniając nawet interpunkcji...
-
Gość: , *.play-internet.pl
2013/10/28 13:01:58
Czy można zrobić to ciasto z zamrozonymi latem śliwkami?
-
2013/10/28 15:23:29
Zdziwona ale o co Ci chodzi????
Podany jest link do poprzedniej wersji tego ciasta, a tam link do oryginału. Nie rozumiem uniesienia.
Zawsze podaję linki do przepisów, nigdy nie twierdzę,że są mojego autorstwa i równiez tu nie twierdziłam.

Gość jasne, że tak :)
-
Gość: , *.12-1.cable.virginm.net
2013/11/01 19:14:05
j
-
Gość: FikMikFeegiel, 89.174.34.*
2013/11/29 18:06:27
Witam,
Właśnie jestem w trakcie przygotowywania tego ciasta i:
- ze względu na mężczyzn piekących występuję z apelem o wyjaśnienie pojęć takich "ciasto zbyt sypkie" :)
- czy piana po dodaniu oleju powinna opaść i być konsystencji śmietany?

Ja robię z brzoskwiniami - mam nadzieję, że wyjdzie dobre :)
-
2013/11/29 23:23:22
FikMik , witaj :) Mam nadzieję, ze ciasto wyszło i smakowało.:)
Ciasto zbyt sypkie - oznacza, że nie można go zagnieść i się rozsypuje, trzeba więc dodać nieco wody, aby się 'skleiło'.
Budyniowa pianka po delikatnym dolewaniu oleju (cienką strużką) robi się mniej puszysta to fakt, ale ciężko mi stwierdzić by była to konsystencja śmietany.
Pozdrawiam i zyczę udanych wypieków :)
-
Gość: bobo, *.226.39.227.elgrom.eu.org
2014/05/22 18:40:24
Witam: ciasto jest fantastyczne, piekłam dwa razy i znowu będę piekła. Dodaje różne owoce i zawsze było bardzo dobre,
-
Gość: ad, *.gorzow.mm.pl
2014/07/25 21:13:02
Przepyszne ciasto! Do spodu dodałam łyżkę gorzkiego kakao, jeszcze więcej zamieszania narobiło to w cieście ale efekt wyśmienity :)
-
2014/07/26 10:40:37
Bobo bardzo się cieszę,że posmakowało. :) Ono jest pyszne właściwie z każdym owocem. :)

Ad super! Z ciemnym ciastem na pewno również wyśmienicie smakowało. :)
-
Gość: , *.ip.telfort.nl
2014/08/23 13:46:19
Przepyszne
Wszystkim bardzo smakowało!!!
Lecę jeszcze po kawałek
-
Gość: jmplane, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/23 15:51:11
Witam,
Przepis świetny, wypróbowałam. Ciasto jest pyszne:) Na pewno powtórzę z innymi owocami. Mam tylko pytanie - piany z białek ubitej mikserem wyszło dosyć dużo, a po upieczeniu ciasta troszkę oklapła. Czy jest jakiś sposób, aby temu zaradzić, czy ona zawsze "siądzie"?
Pozdrawiam.
-
Gość: początkująca, *.cable-modem.tkk.net.pl
2014/08/26 07:10:59
CIASTO MEGA PYSZNE. SZUKAŁAM ŁATWEGO PRZEPISU NA CIASTO PO WYGLĄDZIE I ZNALAZŁAM NIE DOŚĆ ZE ŁADNIE WYGLĄDA TO JEST PYSZNE I ŁATWE DO ZROBIENIA. TO BYLO MOJE PIERWSZE CIASTO JAKIE ZROBIŁAM I NA PEWNO BEDE ROBIĆ CZĘŚCIEJ;)
-
2014/08/26 17:23:18
Jmplane witam. Bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało. Ta pianka zawsze trochę opadnie. Niestety nie wiem, jaka jest na to rada. Pozdrawiam

Początkująca cieszę się bardzo, że było to pierwsze ciasto jakie robiłaś :). Dziękuję za przemiłe słowa i skorzystanie z mojego bloga. Zapraszam częściej. Smacznego :)
-
Gość: alladyn, *.play-internet.pl
2014/09/13 17:18:21
Czy ktoś robił z jabłkami.
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2014/10/25 16:23:29
A czy można to ciasto zrobić z mrożonych śliwek???
Mam nadzieję,ze ktos mi odpisze bo ...ciasto sie chłodzi :(
w wersji ze swieżych naprawde rewelacja a teraz mam tylko mrożonki ...
-
2014/10/25 19:46:02
Alladyn nie robiłam z jabłkami, ale chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam

Gość myślę, że można, tylko dobrze odsącz z nich wodę. Pozdrawiam.
-
Gość: Camille, *.google.com
2015/07/25 23:42:19
Wlasnie zrobilam i spod sie przybrazowil... i jest gorzki. A w pierwszej fazie pieczenia zamiast 20 trzymalam 15 a w drugiej 30 :(
-
2015/07/26 12:26:55
Camille, duże znaczenie ma tutaj piekarnik, ja piekę praktycznie tak jak jest w przepisie i wychodzi ok. Trzeba wcześniej zerknąć do piekarnika jak wygląda spód i ocenić czy nie trzeba już wyjąć spodu czy potem ciasta.
-
Gość: , *.cdma.centertel.pl
2015/07/30 12:35:11
Wszystko zrobiłam według przepisu :) Wyszło rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej :)
-
2015/07/30 20:12:11
Bardzo mi miło, cieszę się :)
-
Gość: Beksam, *.eaw.com.pl
2015/08/19 20:15:28
A co to jest domowy cukier wanilinowy?
-
2015/08/19 21:38:48
Beksam, chodzi o domowy cukier waniliowy, nie wanilinowy (pomyłka była), o taki :
majanaboxing.blox.pl/2010/06/Domowy-cukier-waniliowy.html
-
Gość: eee, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/22 17:35:20
ja nigdy nie daje całego masła
tylko mieszkankę masła margaryny i smalcu
-
Gość: Pk, *.internetia.net.pl
2015/08/25 21:13:37
Zrobiłam to ciasto ale wyszło mi strasznie słodkie... dodałam wszystko ok ale nie da się go jeść bo jest za słodkie..
-
2015/08/25 22:58:47
Pk, może po prostu wolisz mniej słodkie ciasta. Radzę w takim razie zmniejszyć ilość cukru, choć tak naprawdę nie wiem, gdzie go może być za dużo. Może dodaj mniej do pianki budyniowej.
Pozdrawiam
-
Gość: Gosia, 78.8.25.*
2015/09/05 01:07:49
Jest 1 w nocy.... o 22 zaczęłam robić to ciacho bo od południa miałam śliwki gotowe bez pestek i bałam się, że muszki mi je zjedzą przez noc :P ... chciałam zrobić placek i rano próbować.....
nie dałam rady.... lekko ostudzony i już całego rzędu nie ma....
jestem pewna, że to ciasto zagości u mnie na stałe :) R E W E L A C J A !!
-
2015/09/06 21:46:15
Gosia jak się cieszę bardzo! Dziękuję za przemiły komentarz. Bardzo mi miło, że ciasto tak bardzo smakowało. :)
Pozdrawiam serdecznie.
-
2015/09/11 13:17:48
Robiłam to ciasto z truskawkami ,wyszlo wyśmienite, a teraz piecze się wersja ze śliwkami - pychotka ,będzie uczta !
-
Gość: ewie1, *.siec.idealan.pl
2015/09/13 15:57:48
Bardzo pyszne ciasto wyszło :) Róbcie i delektujcie się
-
2015/10/01 14:16:12
Ciasto wysmienite zagosci na stale w moim domu
-
2015/10/04 22:46:56
Alicjo polecam również ze śliwkami, pyszne. :)

Ewie cieszę się bardzo, dziękuję za opinię :)

Iwono super, cieszę sie ! :)
-
Gość: , *.google.com
2015/10/10 21:26:11
Właśnie dzisiaj zrobiłam ciasto wszystko w/g przepisu (ciasto naszykowalam dzień wcześniej i czekało w lodówce) ...... No jest po prostu SUPER!!!!!
Na pewno będzie często gościć na naszym stole :-D
Dziękuję za w końcu SUPER przepis na kruche ciasto no i oczywiście całą resztą :-D
-
2015/10/12 09:30:10
Gość bardzo mi miło, dziękuję pięknie za tak miłe słowa. :) Pozdrawiam i zapraszam :)
-
Gość: Oleńka, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/08/19 08:01:58
Czy zamiast oleju słonecznikowego mogę dodać zwykły olej?:)
-
2016/08/19 14:20:32
Oleńko masz na myśli rzepakowy? Tak, możesz.
-
Gość: Kasieńka, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2016/09/05 19:25:59
To ciasto kusi mnie już od kilku dni .. :) Czy owoców nie trzeba obtaczać w mące, żeby nie za bardzo puściły sok ? Pozdrawiam :)
-
Gość: Kasia1302, *.koba.pl
2016/09/24 19:47:47
Ciasto rewelacja. Pyszne, rozpływa się w ustach, polecam wszystkim łasuchom. PS robiłam z mrożonych śliwek i wyszło super!!!!!!! DZIĘKUJĘ!!!!
-
Gość: emka, *.oxylion.net.pl
2017/06/02 21:02:53
dzisiaj robię z rabarbarem, mniam
-
Gość: D.sapuła, *.mawi.pl
2019/01/28 13:19:34
Witam Panią,
z góry dziękuję za przepisy na ciasta, z których korzystalam.
I w związku z nimi mam pytanie.
Naszym ulubionym ciastem ze śliwkami stalo się ciasto Kruche ciasto ze śliwkami i pianką budyniową.
Czy można do niego dac śliwki ale mrożone - jak by ja Pani rozmroziła ? - tak jak wiśnie do ciasta - wyjąć wieczorem przed pieczeniem i dać do lodówki?
Potem oprószyc mąką? zwykłą czy ziemniaczaną?

Pozdrawiam, D.Sapuła
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
lawendowe
Kruche maślane ciasteczka z nutą cytryny i lawendy.Pięknie pachną i smakują
Babka
baba
Wspaniała,pachnąca drożdżowa baba. Jest mięciutka i wilgotna, bardzo smaczna!
Sernikobrownie
sernikobrownie
Ulubione moje połączenie. Sernik i brownie w jednym a do tego mus trusawkowy. Pychotka