Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem

                         Chleb z ricottą jest delikatny, mięciutki, wilgotny, ma miękką skórkę, a w miąższu dziurki. Jest bardzo smaczny, wydaje się taki lekki. Naprawdę pyszny. Tym chlebem częstowałam moich majówkowych gości, jedliśmy go podczas grillowania, świetnie nadaje się na piknik, więc podczepiam go pod akcję Usagi - Czas na piknik!.

Przepis z The Brad Bible, R. L. Beranbaum, zmodyfikowany przez Liskę. 

chlebek 

Składniki:

*500 g mąki pszennej, dowolnego typu 

*25 g cukru

*20 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru (albo 1,5 łyżeczki drożdży suszonych, wtedy pomijamy cukier)

*250 g sera ricotta, schłodzonego

*100 g miękkiego masła

*1 duże jajko

*1,5 łyżeczki soli

*120 g wody

*1 łyżka świeżego, bardzo drobno posiekanego koperku


Wykonanie:

Świeże drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać 1 łyżkę wody. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by 'ruszyły'. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, następnie miksując dodawać pozostałe składniki (jeśli używamy drożdży suszonych, dodajemy je również).
Miksować tak długo aż ciasto, początkowo klejące, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Można je także wyrobić ręcznie. Kiedy będzie gładkie, dodać koperek i wymieszać do czasu aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, uformować dwa bochenki i przełożyć je do dwóch keksówek (można zrobić jeden duży bochenek, jak ja). Spryskać wierzch oliwą.
Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Spryskać go wodą lub na dno wrzucić ok 1/2 szkl kostek lodu.
Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut (w zależności od wielkości chleba). Przed pokrojeniem, ostudzić.

Smacznego! 

chlebek

chlebe 

 

niedziela, 26 maja 2013, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Bułeczki czosnkowo-ziołowe

    Bardzo lubię te bułeczki. Tym razem zamiast masła wykorzystałam do nadzienia roślinny smalczyk Smakowitą Pajdę z ziołami . Bułeczki pięknie pachną posiekanym cz

  • Bułeczki zajączki

    Wielkanoc za nami, ale mam do pokazania kilka świątecznych wypieków, jak to zwykle po świętach. Dziś przedstawiam bułeczki zajączki, jakie wykonałam z myślą o k

  • Bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią

    Bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią są pyszne i pachną troszkę jak pizza :). Idealne na śniadanie, z wędliną lub serem. Mnie tam nawet bez dodatków smako

Komentarze
2013/05/26 11:28:34
On naprawdę wygląda tak aksamitnie
Madziu , masz dobra rękę do chleba , wiem ,że się oburzasz na takie moje twierdzenie, ale masz :)
buziaki
-
2013/05/26 11:57:41
Domowy - najlepszy:)
-
2013/05/26 12:58:24
Pycha, piekłam go kiedyś w ramach WP:)
-
2013/05/26 13:55:59
Uwielbiam takie rzeczy, super drobniusio pokroiłaś kopertek, o nawet go nie widać :)
-
2013/05/26 14:02:06
Pięknie wygląda, widać, ze mięciutki :)
-
2013/05/26 14:53:27
Bardzo wiosenna propozycja!
-
2013/05/26 16:15:26
Majanko ślicznie wygląda. Podejrzewam, że jest niezwykle wilgotny dzięki ricottcie.
-
2013/05/26 18:49:07
Majanko, piękny ten chlebek. wygląda tak lekko i bardzo apetycznie. Bardzo lubię też dodatek koperku do pieczywa, a z ricottą chleba jeszcze nie piekłam. Koniecznie muszę nadrobić zaległości. Pozdrawiam ciepło i buziaki posyłam :)
-
2013/05/26 19:09:55
Idealny! Pozdrawiam!
-
2013/05/26 19:28:49
fajny chlebuś, takiego nie piekłam, a mam zapas ricotty w lodówce :) gorzej z czasem.... ale zobaczymy :) ściskam!!
-
2013/05/26 19:34:16
Wygląda na niezwykle delikatny. Śliczny!
-
2013/05/26 19:41:01
Cudny chlebus i piekne zdjecia! Bardzo mi sie podobaja ;*
-
2013/05/26 20:14:45
Ach, cudowny Ci wyszedł ten chlebek Majanko. Już na zdjęciach widać, że jest lekki jak chmurka :-) Oj zajadałabym ja się nim z wielkim smakiem :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
-
2013/05/26 20:43:45
Szczęściarze z tych Twoich grilowiczów, posmakować takiego dość ciekawego chlebka mieli okazję :) z serkiem jeszcze nie piekłam
-
2013/05/26 21:02:41
Bardzo ciekawy przepis :) musiał być pyszny. Choć nie przepadam za koperkiem, to tego chleba bym sobie nie odmówiła ;)
-
2013/05/26 21:51:48
Niezwykły ten chleb!
Mam na niego ogromną ochotę.
Uściski przesyłam!
-
2013/05/26 22:06:09
Piękny :) Zrobię taki :)
-
2013/05/26 23:38:58
Margot kochana, dziękuję Ci:*. Tak piszesz, że się cała czerwienię. Oj Słońce, jesteś kochana, że tak myslisz, buziaczki:*

Nemisiek to się zgadza :)

Wiosenko , a tak pamiętam - był kiedys propozycją do Wp :)

Vanilko naprawdę drobniutko, bo wiesz, nie wszyscy lubią koperek ;-)

KuchenneFascynacje dziękuję :)

Mikimamo pięknie dziękuję :)

Kabamaigo jest takie delikatny i wilgotny zarazem. Pyszny. :)

Urtico ten chlebek jest bardzo smaczny. Myślę, że by Ci posmakował. Namawiam do upieczenia :) Pozdrawiam serdecznie

Ogrody Babilonu Kamilko, dziękuję Ci i również pozdrawiam:)

Lucynello skuś się na niego. Oj z tym czasem to jest kiepsko, potwierdzam. Pozdrówki

Acir cieszę się, że CI się podoba , pozdrowienia :)

Mysiu och, dziękuję Ci:* Bardzo się cieszę, że zdjęcia CI się podobają :)

Skoraczku tak mi miło, że CI się podoba. Chętnie bym CIę poczęstowała. Bardzo smaczny jest, pozdrówki:*

Zjedz_mnie mam nadzieję, że im smakował. :) Polecam ten chlebek :)

Mirabelko koperku prawie nie widać, ale troszkę czuć . Jednak może by CI posmakował:)

Amber posyłam kromeczkę do CIebie :). Jest smaczny Aniu, namawiam na zrobienie .POzdrowienia:)

NaMiotle- Aniu, polecam bardzo :)
-
2013/05/26 23:54:33
fajny pomysł na wykorzystanie ricotty:) takiego chleba jeszcze nie jadłam:)
-
2013/05/27 07:54:58
Wygląda bardzo ładnie i delikatnie. ty to potrafisz :)
-
2013/05/27 08:56:47
piękny chlebek
-
2013/05/27 09:40:07
Pyszny! To musiał być bardzo udany piknik :)
-
2013/05/27 14:48:01
Ale fajnie urósł! Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ricotty
-
2013/05/27 15:27:15
Witam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI na stronie znajdzprzepisy.pl!

Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Życzę udanego i słonecznego tygodnia! :)
-
2013/05/27 17:56:31
Wygląda bardzo apetycznie!
-
2013/05/27 20:44:40
Piekłam go bardzo dawno temu - naprawdę jest pyszny!
-
2013/05/27 20:51:32
Wygląda cudownie puszyście i delikatnie. Uwielbiam zapach koperku i smak ricotty, a w połączeniu z świeżym, domowym chlebem, to marzenie.
-
2013/05/27 21:31:29
I jest ten pyszny chlebuś:) No ale jeszcze kanapeczki grillowe powinny być;) pyszny był ten chlebek jak wszystko co u Ciebie jadłam:) Czekam na resztę;)
-
2013/05/27 22:49:59
Pięknie wygląda Twój chlebek - pięknie wyrośnięty i delikatny. Musiał smakować wyśmienicie na świeżym powietrzu!
Pozdrawiam ciepło Majanko! :*
-
2013/05/28 09:19:22
Piękny ! A ten aksamitny smak sobie wyobrażam :)
-
2013/05/28 10:45:39
Wygląda tak smakowicie, że zapisuję go do wypróbowania w najbliższym czasie :) pozdrawiam! :)
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2013/05/28 14:17:35
wyglada cudownie. taki puszysty, jak buleczka. Chetnie skorzystam z przepisu:)
-
2013/05/28 15:12:46
Taki chlebek i ja chętnie bym zjadła na pikniku :-)
-
2013/05/28 19:22:26
ale kusisz! wygląda bardzo delikatnie i pysznie:) lubię takie chlebki
-
2013/05/28 21:37:41
Piękny, chlebek jest zawsze ok :)
-
2013/05/28 21:41:03
Fajnie wyglada dzieki temu nacieciu:) ....inaprawdę jest puszysty:) wielki buziak
-
2013/05/29 01:42:26
Dawno nie piekłam chleba, nie mam ostatnio czasu.
Twój chlebek wygląda pysznie, zjadłabym sobie kawałeczek, pozdrawiam :-)
-
2013/05/29 06:58:24
Piekłam go kiedyś, pamiętam, że był przepysznie aksamitny.!
No i ten koperek... mniam:)
-
2013/05/30 07:39:02
Jaki pyszysty! aż szkoda, że mam nieczynny piekarnik :(
-
2013/05/30 11:40:46
Wiktorkowa bardzo polecam ten chlebek, jest pyszny. :)

Alohaskarbie ciesze się bardzo, że CI się podoba. Dziękuję :*

Izaa dziękuję :)

Ivko dzięki śliczne. Grillowanie i cale spotkanie było cudowne, do dziś się uśmiecham na samą myśl :)

Natalio i smakował świetnie. :) Cieszę sie, że Ci się spodobał

Magdaleno witam i dziękuję za zaproszenie.

Cododjedzenia bardzo się cieszę, zachęcam do zrobienia:)

Gin masz rację pyszny! Wiem,że sporo osób go piekło już dawno,a ja dopiero teraz hehe;D

Pastelle dokładnie tak jak mówisz, jest taki puszysty i pyszny. :)

Anitko widzisz jak to u mnie, wszystko z poślizgiem publikuję .Cieszę się bardzo, ze chlebek Ci posmakował. W chyba też smakował, bo mówił, ze dobry i jadł:). A to tak cieszy. Dziękuję :*

Nat dziękuję. O tak, takie chlebki cudownie zjada się na świeżym powietrzu. Wspaniale. Pozdrawiam ciepło:)

Grazynko dziekuję. A może też się na niego skusisz? :)
-
2013/05/30 11:43:20
Bielinko bardzo mi miło, mam nadzieję,że Tobie także posmakuje :)

Bijanko zachęcam bardzo, bo smaczny:)

Asialc cieszę się i polecam:)

Antenko skoro lubisz to musisz upiec, bo warto :)

Urszulo dziękuję. Masz rację, domowy chlebek jest zawsze smaczny:)

Jolus dziękuję Kochana :* Cieszę sie, ze Ci się podoba :)

Katarzyno u mnie z czasem tez jest kiepsko, ale postanowiłam upiec ten chlebek dla moich gości, więc tak zrobiłam :) Pozdrowienia

Olcik pamiętam,że był u Ciebie :) Pozdrowienia

Zuza och, szkoda z tym piekarnikiem. Ale może jak naprawisz? Pozdrawiam.
-
2013/05/30 11:46:08
Faktycznie wygląda tak jak by miał się za chwile unieść i pofrunąć. Ciekawy przepis, szczególnie ten koperek mnie zaskoczył. Musi świetnie pasować do wędzonego łososia!
-
2013/05/30 12:45:16
Mmmm nie ma to jak świeżutki chlebek prosto z piekarnika :D
-
2013/05/30 15:56:57
Witam serdecznie,
zauważyłam, że masz kilka widgetów na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.

Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych.
Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
-
2013/05/30 17:34:46
bardzo fajne połączenie. ja się czaję na taki z mascarpone :)
-
2013/05/30 22:57:55
Majanuś, wygląda apetycznie:):):)
A Ty wiesz, że ricotta jakoś nie lubi mojego podniebienia - robiłam pasty, próbowałam i cisto i sernik i wciąż wyczuwam jakąś gorycz.... Nawet sam robiłam rocottę - no... ta była najlepsza, ale... szału i tak nie było...:(
Buziaki dla Ciebie, Słońce!
-
2013/05/31 11:15:23
Przepiękny, ma świetny kształt: )
-
2013/05/31 16:04:34
ricotta w chlebie? coś takiego... wygląda na bardzo delikatny ;)
-
2013/05/31 19:46:59
Interesujący chlebek, ładny, taki jaśniutki. Pozdrawiam serdecznie! :*
-
2013/06/01 17:02:48
Ty to wiesz jak rozpieścić gości :)
-
2013/06/01 21:02:15
Krysiu z tym wędzonym łososiem to mi smaku narobiłaś! :) Koniecznie muszę zrobić chleb ponownie i z łososiem zjeść :) Pozdrawiam

Aluubaluu właśnie. Pyszny :)

Magdaleno pomyślę.

Kaspiecze z mascarpone pewno też pyszny :)

Ewelajno kochana, mówisz,że nie lubisz ricotty? Dla mnie ona prawie smaku nie ma hehe;D. A domowa musi być pyszna. Pozdrowienia i buziolki:*

Angie dziękuję pięknie :)

Daisdukes niom, ricotta. I jaki chleb smaczny:)

RainDrop dziękuję pięknie za miłe słowa i pozdrawiam ciepło:)

Szarlotko hihihi ;-) myslisz? :)
-
2013/06/13 18:50:59
Zapraszam na mój blog - tam wiele informacji na temat tanich zakupów w internecie zarabiamyzafree.blox.pl/html
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2013/07/12 12:57:20
Upiekłam i wyszedł przepyszny.Polecam
-
2014/05/22 11:43:40
piekłam chleb z dodatkiem ricotty - absolutnie fantastyczny
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!