Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet wielkanocny

             Nie umieszczam na blogu przed świętami swoich propozycji, więc zawsze nadrabiam później ;-). Do świąt szykuję się bowiem dwa dni wcześniej, żeby wszystko było smaczne i świeże. Myślę też, że pasztet, pieczeń, żurek, babkę, sernik czy mazurek możemy piec i jeść kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. No, bo chyba o to chodzi, prawda? :) 
Pasztet, który tym razem upiekłam pochodzi ze zbiorów Trufli. Jest bardzo smaczny, wilgotny. Można go z powodzeniem posmarować na chlebie albo jeść bez pieczywa, z dodatkiem rzeżuchy, ćwikły, chrzanu, co kto lubi. Ja do swojego przed pieczeniem dorzuciłam garść żurawiny suszonej, następnym razem sypnę jej trochę więcej. Bardzo polecam!:)

pasztet

pasztet

Składniki:

*50 dag łopatki
*50 dag karkówki
*30 dag surowego boczku
*30 dag wątróbek drobiowych (przyznam, że zapomniałam ich kupić, więc nie dałam)
*2 marchewki
*1 pietruszka
*1 cebula
*1 duża bułka
*garść suszonej żurawiny (mój dodatek)
*1 jajko
*sól
*pieprz czarny
*gałka muszkatołowa
*ziele angielskie
*listki laurowe
*olej

Wykonanie:

Mięso pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka z obranymi warzywami. Zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól. Gotować przez 40 minut. Obraną cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Dodać wątróbkę (ja nie dawałam), pokrojony boczek i dusić. Przyznam, że ja boczek pokroiłam razem z pozostałym mięsem i całość ugotowałam z warzywami. 
Bułkę namoczyć w tłuszczu , który został z pieczenia (można dodać mleka, gdy jest za mało sosu lub wywaru, który został z gotowania mięsa). 
Wszystkie składniki przekręcić przez maszynkę (małe sito) 3 razy. Wbić jajko, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Wszystko razem wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smacznego :)

pasztet

pasztet
piątek, 05 kwietnia 2013, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2013/04/05 13:14:20
Doskonały, może i ja się skuszę...
-
2013/04/05 13:48:39
Dość często piekę pasztety i powiem Ci Madziu,że ta wątróbka to ważna sprawa, pamiętaj o niej nastęnym razem,ja skorzystam z rady i dorzucę żurawinkę :)
-
2013/04/05 13:51:49
Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!
-
2013/04/05 13:52:25
Madziu,
u mnie też zawsze jest pasztet z żurawiną.
To już tradycja.
Twój bardzo smakowity i chętnie bym spróbowała.

Ja też przed świętami daję jeden przepis,bo jak na dwa tygodnie przed świętami szykować dania?
Całusy!
-
2013/04/05 14:02:36
Święta bez pasztetu to nie święta :)
-
2013/04/05 14:09:26
Mikimamo dziękuję i bardzo zachęcam:)

Vanilko pasztety są pyszne. A to nie jest mój pierwszy, wiem, że trzeba wątróbkę, ale o niej zapomniałam. Zaryzykowałam, upiekłam bez niej i wyszedł rewelacyjny! :) W sumie, jeśli można zrobić pasztet z fasoli czy soczewicy to i mięsny może być bez wątróbki. Miałam dośc tłusty boczek,porządną karkówkę i łopatkę. Wyszło fantastycznie mimo braku wątróbki:)
Pozdrowienia :)

Apostoljezusa bardzo dziękuję ! :)

Amber kochana, z żurawinką jest pyszny ,to fakt :). I u mnie pasztet jest bardzo lubiany,a ten smakował naprawdę cudownie!:)
Ja nie wiem,jak przed świętami można tak szybko szykować dania hehe;D Całuję:*

Bettycook tez tak myślę :)
-
2013/04/05 14:25:19
bardzo smakowicie wygląda, z domowym pieczywem mmm pychotka :)
-
2013/04/05 15:52:42
Pyszny, klasyczny pasztet, dodatek żurawiny jest doskonały. Pozdrawiam
-
2013/04/05 16:04:59
Bardzo fajny pasztet, z tanich, łatwodostępnych mięs ...to mi się podoba Madziu:) ...podobnie jak konsystencja pasztetu:) buziakai
-
2013/04/05 16:14:10
Domowy pasztet to jest to:)
-
2013/04/05 16:24:26
Ale Zdolna jesteś Madziu, że taki pasztet zrobiłaś :) jestem pod wieliem wrażeniem ; )
-
2013/04/05 19:47:12
o tak! domowy pasztet zawsze był w mojej rodzinie świątecznym daniem obowiązkowym!
-
2013/04/05 20:15:33
Zjadłabym teraz kromeczkę chleba z takim pasztetem, albo dwie, no ewentualnie trzy .. :) uwielbiam pasztety! :) Pozdrawiam :)
-
2013/04/05 20:46:15
Wczoraj nam się skończył ten ze świąt. Już mi szkoda.
-
2013/04/05 20:52:19
Domowy najlepszy :)
-
2013/04/05 21:26:37
Majanko ja ostatnio ogladam program Kasi Bosackiej,i teraz wiem co jem :) dlatego czesciej sama robie ,,cos do chleba,,Twoj pasztet zostal juz zanotowany:))
ps.ty zapomnialas kupic watrobek a ja kupilam rzezuche i zapomnialam jej posiac na swieta...dlatego teraz tez nadrabiam :)
-
2013/04/05 21:35:14
pasztet wygląda wspaniale :) lubię takie domowe specjały :) i podobnie jak Ty uważam że takie smakołyki można jeść cały rok, nie tylko od święta :) pozdrawiam!
-
Gość: bijana, 109.255.119.8*
2013/04/06 10:10:47
pysznosci, ja chyba tez pominęlabym te wątrobke, a poniewaz paszteciki lubimy to pewnie sie skuszę.
-
2013/04/06 10:43:46
Przepisy Trufli lubię, no i widzę , że u ciebie też sie sprawdzają :)
-
2013/04/06 11:08:48
Majanko następnym razem wrzuć wątróbkę. Zobaczysz, że będzie jeszcze lepszy. Pozdrawiam:)
-
2013/04/06 11:27:41
Ja też lubię takie pasztety :) I wiesz co? Przypomniałaś mi, że nie kiełkowałam w tym roku rzeżuchy.
-
2013/04/07 09:50:45
taki domowy pasztet to jest to
-
2013/04/07 16:13:29
Bosko zapowiada się ten pasztecik. Ja jeszcze nigdy sama nie przygotowywałam takiego jedzonka. Pysznosci mialas na Święta :-)
-
2013/04/07 17:20:40
Majanko, zdjęcie z foremki pokazuje całą najlepszość tego pasztetu:)
a dwa dni przed to musiałaś mieć niezły podwójny maraton...:), ale świeże najlepsze:)
-
2013/04/07 20:40:39
nic nie zastąpi smaku domowego pasztetu:) no i wiemy co w nim jest;)
-
2013/04/07 21:25:56
Wygląda kusząco, ale od jutra przechodzę na dietę, więc będzie musiał poczekać!
-
2013/04/08 00:17:28
Wspaniały!
-
2013/04/08 09:51:19
piekę bardzo podobny:) jest najlepszy!:)
-
2013/04/08 18:08:02
Pyszny pasztet - i u mnie jeszcze świąteczne przepisy :)
-
2013/04/08 19:05:17
EwaCiasteczkowaKraina dokładnie tak samo uważam. Przepyszne :)

OgrodyBabilonu bardzo dziękuję . Żurawina wspaniale się tutaj wpasowała:) Pozdrówki

Joluś serdecznie dziękuję i bardzo się cieszę, że Ci się spodobal. Bardzo go polecam! buziaczki:*

Wiosenko dokładnie :)

Mysiu dziękuję Kochana :* ,ale to naprawdę nic trudnego. Koniecznie musisz sama spróbować. Zachęcam:)

Jfloryjan to pyszna, wspaniała tradycja, podoba mi się :) Pozdrowienia!

Bielinko częstuj się proszę. :) Ja także bardzo lubię takie pasztety. Pozdrawiam Cię. :)

Kabamaigo mój też się skończył i też za nim tęsknię już..

Dusiowa dokładnie :)

Ewajko domowe najlepsze - to na pewno, a ten pasztecik polecam. Z wątróbką pewnie jeszcze lepszy będzie. :) A z rzeżuchą to dobre ;) pozdrowienia

Lucynello dziękuję. :) Ja go na pewno zrobię ponownie i to bez okazji świątecznej. :) Pozdrówki
-
2013/04/08 19:32:53
Bijanko wiesz, pewnie z wątróbką będzie delikatniejszy , a w smaku jej nie czuć. Polecam bardzo ten przepis. Pozdrówki

Marto i ja bardzo lubię przepisy Trufli, jej bloga bardzo lubię. Pozdrawiam :)

Truflo pięknie dziękuję za ten cudowny przepis, na pewno następnym razem dodam wątróbkę. Pozdrówki cieplutkie :*

Zemfiroczko kochana, siej rzeżuchę, pyszna jest :). A pasztety to chyba rodzinnie lubimy,co? ;-) Buzki:*

Izaa zgadzam się :)

Atinko polecam CI bardzo ten pasztecik. Rewelacja w smaku. Możesz go zrobić nie tylko na święta. Uściski Kochana :*

Ewelajno dziękuje Ci kochana, tak się cieszę,że pasztecik CI się spodobał. E, nie było takiego maratonu, zbyt wiele nie przygotowywałam, poza tym wiesz , wzięlam 1 dzień wolny. Uściski:*

Wiktorkowa zgadzam się z Tobą całkowicie. Pozdrawiam :)

Anaman dziękuję Ci. Jaka znowu dieta? Pozdrowienia

Natalio dziękuję :)

Antenko o tak :)

Grazynko dziękuje. No to mamy tak samo, ja nie mam ciśnienia by wszystko wrzucać przed świętami hehe;D
-
Gość: bery7, eux220.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/08 21:02:53
Naprawdę dobry.
-
2013/04/08 21:13:22
Bery7 extra! CIeszę się,że CI smakował! :)
-
2013/04/09 09:45:58
I co, bez wątróbek był dobry?? Wygląda super :)
-
2013/04/09 12:02:42
Zołzuś był wspaniały! :) Opinia powyżej jest opinią osoby, która go smakowała realnie:).
Gdyby nie był dobry to by się tu nie pojawił. Naprawdę pyszny.
Dziękuję i pozdrawiam:)
-
2013/04/09 13:56:37
He he, wierzę, szajsu nie wrzucasz tutaj ;)
-
2013/04/21 21:48:48
Zołzuś dokładnie :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Rabarbar
migdałowe
Migdałowe ciasto z rabarbarem - wspaniałe na rozpoczęcie rabarbarowego sezonu. Polecam!
Truskawki
sernikobrownie
Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem i musem truskawkowym. Rozpływające się w ustach :)
Drożdżowe
drożdżowe
Ciepłe, domowe, pachnące drożdżowe z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem.