Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik staropolski z marcepanem i powidłami

                       Mam jeszcze do pokazania kilka świątecznych przepisów, więc na blogu ta atmosfera na chwilę się zatrzyma. Pewne chwile chciałoby się zatrzymać, ale się niestety nie da... Dziś aromatycznie, piernikowo, w połączeniu z powidłami i marcepanem. Idealnie. Ten piernik robiłam także w zeszłym roku. Tym razem piekłam z połowy porcji. Ciasto przełożyłam powidłami oraz masą marcepanową, którą również przygotowałam sama. Na wierzchu piernika polewa czekoladowa - całość smakowała genialnie! Polecam. :)
Przepis z blogu Moje Wypieki

piernik staropolski

piernik staropolski

Składniki:

*pół kg miodu

*2 szklanki cukru 

*25 dag masła

*1 kg mąki pszennej

*3 jajka

*3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

*pół szklanki mleka

*pół łyżeczki soli

*2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce) 

 

Do przełożenia:

*powidła śliwkowe

*domowa masa marcepanowa przygotowana z tego przepisu

Wykonanie:

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami.

Pieczenie:

Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić. Ja z robiąc z połowy porcji piekłam w formie 24x34 cm, ale z całości przepisu lepiej upiec w dużych blachach piekarnikowych.

Ochłodzone placki przełożyć masą marcepanową lub/i podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do skruszenia na 3 - 4 dni.

Piernik polać czekoladą lub lukrem. Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Polewa czekoladowa:

*100 g czekolady deserowej

*60 g masła

Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą oblać piernik.

Ważna uwaga:Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką).

Smacznego :)

piernik staropolski

piernik staropolski

piernik staropolski

sobota, 05 stycznia 2013, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Podsumowanie 10 Festiwalu Pierniczków

    Minął już właściwie czas podsumowania Festiwalu Pierniczków... Wybaczcie. Nie mogę się ogarnąć, nawet nie wiem, kiedy minęły Święta ;). Za chwilę zaczniemy myśl

  • Świąteczne życzenia i pierniczki

    Niech magiczna moc Wigilijnego Wieczoru Przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia Żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was

  • Piernik "Last Minute"

    Świąteczny piernik na ostatnią chwilę. Wilgotne, mięciutkie i aromatyczne ciasto przełożone powidłami, polane czekoladą. Bardzo smaczne i szybkie do zrobienia.

Komentarze
2013/01/05 21:06:47
U mnie królowało to samo połączenie:) Pozdrawiam!
-
2013/01/05 21:18:55
NIeznoszę pierników, ale do tego wyciągnęłabym rękę gdyby zagościł na stole :) Wygląda bardzo apetycznie !! :))
-
2013/01/05 21:21:54
Majanko, jest idealny! Pychotka! Ściskam!
-
2013/01/05 21:25:52
Majanuś, dobrze znam smak tego piernika. Robiłam go w zeszłym roku, ale przepis brałam od Tatter. Było pysznie! A z chwilami masz wielką rację... wszystko co dobre chciałaby się,aby trwało dłużej... Ale może gdyby tak było, nie potrafilibyśmy tego docenić...
Uściskaczy moc, Kochana!!
-
2013/01/05 21:30:15
Madziu,
jest piękny!
Ja w tym roku też piekłam z połowy porcji.
Przekładałam powidłami z węgierek z migdałami,a i tak piernik był słodki.
A jak smakował z marcepanem?
Bardzo mi się podoba to połączenie.
-
2013/01/05 21:50:13
Ja do swojego nie włożyłam marcepanu i teraz żałuję, tym bardziej, że gdybym chciała upiec kolejny, to dopiero za jakiś miesiąc półtora ;-)
-
2013/01/05 21:51:10
Na drugi rok też zrobię z marcepanem:)
-
2013/01/05 21:54:32
Kocham powidła :D
-
2013/01/05 22:17:18
najlepszy piernik! pysznie go przełożyłaś, szczególnie ta masa marcepanowa kusi :)
-
2013/01/05 22:33:05
To wspaniały pienik a Twoja masa jest świetna!!! Tez jeszcze nie wstawiłam mojego. Dziękuję, dzięki Tobie to zrobię:)
-
2013/01/05 22:39:55
Piernik dla mnie idealny!
-
2013/01/05 23:16:06
pychota :)
-
2013/01/05 23:26:46
piernik, powidła i marcepan? przepyszny musiał być:)
-
2013/01/06 06:10:03
Przepiękny! no i taki wypasiony z marcepanem i powidłami - musiał nieziemsko smakować:) A ja go kiedyś robiłam , ale wyłącznie z powidłami ... czas zrobić Twoją wersję:) Pysznie sie prezentuje na tych zdjęciach . Buziaki:)
-
2013/01/06 08:15:01
pieknie wyglada! ja sie powoli przekonuję do pierników
-
2013/01/06 10:19:34
Wygląda naprawdę pysznie ....chyba dam piernikowi staropolskiemu jeszcze jedna szansę:) pozdrawiam Madziu
-
2013/01/06 11:28:32
ta masa marcepanowa bardzo mi się podoba :)
-
2013/01/06 12:04:52
piernik przekładany marcepanem, moja Mamcia by się do niego uśmiechnęła na pewno- a później do mnie- żebym zrobiła:)
Buziak, u mnie był wg. przepisu Liski-> przekładany domowymi powidłami:)
-
2013/01/06 12:14:10
Mimo iż od świąt mięło parę dni dni ja nadal mam ochotę na taki piernik!
-
2013/01/06 12:21:46
Zdecydowanie wersja wypasiona i luksusowa przez ten marcepan Zdjęcia do zjedzenia
Ja go tez robię tylko wersję oryginalną z książki( a tak w nawiasie to z tej książki sporo zrobiłam i sporo jest hitem od lat u mnie) ciut ,,udoskonaliłam" i nieskromnie twierdze ,że na lepsze :D
buziaki
-
2013/01/06 17:43:35
Też robiłam w tym roku z połowy porcji i chyba tak będę robić co roku. I tak ciasto jest spore. Masa marcepanowa do przełożenia to cudny pomysł. Muszę pamiętać o tym za rok. Buziaki Majanko.
-
2013/01/06 18:47:57
Wygląda bardzo smacznie :)
-
2013/01/06 20:04:44
Madziu alez te święta były smaczne u Ciebie. Smakowity piernik :))
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2013/01/06 20:09:10
a ja nie mialam piernika w tym roku...Twoj wygląda tak pysznie, ze bardzo zaluję...
-
2013/01/06 20:14:27
Wspaniale wygląda :)))
-
2013/01/06 20:32:25
Majanko, doskonaly piernik! :D
-
2013/01/06 21:13:59
Uwielbima dodatek marcepanu do piernikow :) wyjatkowo dobrze ze soba wspolgraja :)
-
2013/01/06 22:01:09
To najlepszy piernik na świecie.
Jeszcze dzisiaj się nim zajadaliśmy, ale niestety już nic nie zostało.
Twój na pewno był jeszcze pyszniejszy, z masą marcepanową:)
-
2013/01/06 22:29:26
Majanko-wspaniały :)
-
2013/01/06 22:45:31
Mmmm.... Pysznie wygląda ;) Też uwielbiam piec i dopiero ruszam ze swoim blogiem. Mimo to zapraszam i pozdrawiam.
www.mysecretsweetpassion.blogspot.com
-
2013/01/07 06:24:34
Nie dziwię się , że smakowało genialnie - przy takich składnikach ... mniam ! :)
-
2013/01/07 07:29:09
Jak dla mnie, to świątecznych przepisów nigdy dość, więc nie krępuj się choćby i latem by coś podrzucić :-) Pozdrawiam!
-
2013/01/07 09:37:44
Wygląda bosko!
oglądam te pierniki już nie pierwszy raz i mam na taki ogromną ochotę, ale u nas ciężko z tym leżakowaniem piernika:) u nas ciasto trzeba upiec i od razu zjeść;)
-
2013/01/07 10:17:23
Moja rodzina nie przepada za piernikami (bo za suche, bo za twarde itp), ale ja je ubóstwiam!
Zapisuję go sobie do zrobienia na przyszłe Boże Narodzenie:)
-
2013/01/07 16:08:40
Jak dla mnie swiateczny czas moze zatrzymac sie na baaaardzo dlugo :) Tyle jest zawsze pysznosci, ze nie mozna ich od razu pokazac. Czekam wiec na nastepne :) Ja nawet niektorych nie fotografowalam bo i tak wiedzialam, ze nie bede mogla ich wystawic na blogu po swietach :(
Twoj piernik wyglada doskonale Majanko. Tyle w nim pysznych warstw :) Koniecznie musze upiec piernik staropolski w przyszlym roku.

Usciski.
-
2013/01/07 18:37:22
Wygląda genialnie, a najbardziej kusi ta polewa czekoladowa :-)
-
2013/01/07 20:37:33
Wygląda pysznie, z marcepanem byłby faworytem dla mojego teścia, muszę mu koniecznie upiec taki piernik, pozdrawiam cieplutko :-).
-
2013/01/07 22:35:58
Piękny! Uwielbiam go. U mnie też gościł już po raz drugi, też przekładałam marcepanem i w tym roku wyszedł jeszcze lepszy niż poprzednio:)
Fajnie, że u Ciebie wciąż tak świątecznie:)
Pozdrawiam!
-
2013/01/08 10:27:10
Jak pierwszy raz upiekłam sama piernik to już teraz zawsze będę piec sama. A Twój cudnie wyszedł, brakowało mi właśnie w moim przełożenia marmoladą.
Pozdrowionka!
-
2013/01/08 12:06:40
Kamilo prawda,że pyszne ?:)

Dogsonx oj, jak można nie lubić pierników? ;-) Może ten by Ci posmakował:-)

OgrodyBabilonu pięknie Ci dziękuję Kochana:*

Ewelajno masz rację, to przepyszny piernik. Od Tatter przepis>? muszę znaleźć.
Co do tych chwil, to pewnie jest tak jak mówisz... Czasem chciałabym tu napisać więcej,ale własciwie chyba wolę zachować dla siebie. Ściskam:*

Amber dziękuję Kochana. Połączenie było super, bardzo nam smakowało i piernik no był słodki,ale nie za słodki. Pyszny. Uścisków moc:*

Skoraczku koniecznie zrób kiedyś własnie z marcepanem. Posmakuje Ci. Pozdrówki:*

Wiosenko polecam:)

Psychika ja też:)

Kaspiecze dziękuje. My bardzo lubimy marcepan, wspaniale się komponuje z piernikiem. Pozdrawiam:)

Magdo cieszę sie,że Ci się spodobał.:) No to chętnie zobaczę Twój,pozdrowienia:)

Mikimamo :-)) dziekuję:*

Zuzo dziękuję :*

Nastusiu był wspaniały, skuś się :)

Atinko kochana, no koniecznie musisz z marcepanem zrobić. A ja tę masę to od Ciebie znam i chętnie korzystam z przepisu co roku. Chętnie bym Cię poczęstowała pierniczkiem. Sciskam:*
-
2013/01/08 12:17:41
Izo bardzo Ci dziękuję :) Mam nadzieje,że sie do nich przekonasz, są pyszne.

Joluś dziękuję . :) A Tobie nie smakował? Uściski:*

Aga :-) No to się cieszę :)

Olciaku o fajnie,że Mamci by smakował, to może upieczesz? Z przepisu Liski był na pewno pyszny. Uściski:*

Ivko ja też hehe;D

Margot no wersja jest wypasiona przez marcepan i pyszniutka. A powiedz, co to za książka jest? Buziolki Alciu:*

Kabamaigo tak, z połowy porcji i tak jest spory, wystarczający :). Ja rok temu widziałam po świętach na blogach z masa marcepanową i postanowiłam zrobić, tak więc jest. :) Ściskam:*

Aluubaluu cieszę sie :)

Kuchcikowo ,bardzo Ci dziękuję :*

Bijanko bardzo go polecam. No, jak to święta bez piernika? ;-)

Natalio dziękuję :)

Chochliki cieszę się,że się podoba ,pozdrawiam Cię:*

Mysiu masz rację, wspaniale razem smakują.:)

Amaranthrose on jest pyszny zarówno z samymi powidłami, jak i z masą. Wspaniały, masz rację. Pozdrawiam:)

Grazynko bardzo dziękuję :*

Xoxo dziekuję :) Powodzenia w blogowaniu zyczę:) Pozdrawiam

Abbro o tak, dokładnie. Te wszystkie składniki sprawiają,że jest genialny. Ściskam:*
-
2013/01/08 12:26:30
Kubo o to fajnie! :)) hehe, nie no do lata to sie wyrobię hihi;-) Pozdrawiam

Antenko no możesz zrobić takie pierniki,które można jeść od razu, ale warto na tego zaczekać. Naprawdę. Polecam Ci.:)

Madlen ale kto powiedział,że piernik musi być twardy i suchy? Pierniki,które robiłam sa pyszne, wszystkie miekkie i wcale nie są suche! :-) Chyba do tej pory jedliście tylko sklepowe pierniki co? ;-) Pozdrowienia i naprawdę polecam upieczenie piernika, jeśli nie tego leżakującego to któryś z szybkich. Sprawdź u mnie w spisie treści "Pierniki i pierniczki". Powodzenia :)

Majeczko ja także nie fotografowałam wszystkiego ,ponieważ korzystałam ze sprawdzonych przepisów i większośc znajduje się już na blogu. Szczególnie słodkości.
Cieszę się,że tez lubisz świąteczne propozycje i świąteczny czas,który chciałoby się zatrzymać :) Ściskam mocno:*

Anaman polewa mówisz? ;-)) Pozdrówki

Anytsujx dziękuję. No to jak dla Teścia, to koniecznie. :) Na pewno będzie mu smakowac z tą masą. Pozdrowienia

Słodka Babeczko jak w zeszłym roku widziałam z marcepanem to tez postanowiłam tak zrobić na święta.:-)
My także go uwielbiamy. :) Pozdrowienia ślę.

Monico dziękuję Ci. :) Przełożenie polecam , zarówno powidłami jak i z marcepanem. Pozdrowienia :*
-
2013/01/08 13:25:24
Majano: nie kupowaliśmy sklepowych, ale zawsze (taka tradycja:/) pierniki robiły moje babcie... Tata zakazywał robić mnie no bo skoro babcie robią... Ale muszę na przyszłe Święta się zbuntować i samodzielnie je zrobić! Oczywiście z Twojego przepisu;))
-
2013/01/08 18:50:03
Marcepanowa bardzo mi się tutaj podoba.

ps. znowu mi nie wyszły plany z nastawieniem ciasta ;) Który to już rok z rzędu? ;) Chyba zrobię na wakacje haha ;)
-
2013/01/09 00:00:01
Madlen , acha rozumiem. :) Ale to te babcine były twarde i suche?
Pozdrawiam i naprawdę zachęcam do robienia :)

Sis cieszę się :).
No właśnie, coś w zeszłym roku nie nastawiałaś i teraz też? hmmm... Wakacje też dobra pora, a co tam :))
-
2013/01/18 09:10:51
Piękny! Zjadłabym teraz kawałeczek...uwielbiam pierniki! Pozdrowionka :))))
-
2013/01/18 15:18:08
Aleksandro dziękuję pięknie za miłe słowa. :)
Pierniki sa takie pyszne, tez je uwielbiam :) Mogłabym jeść cały rok. Pozdrowienia!:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!