Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Karkówka pieczona

                  Po raz pierwszy piekłam karkówkę. Chciałam, aby pieczeń nie była sucha, a miękka i soczysta, jednocześnie pachnąca i smaczna. I taka właśnie jest, więc bardzo Wam ją polecam! Myślę, że sekret tkwi w długim pieczeniu mięsa w niskiej temperaturze, a wcześniej moczeniu w zimnej wodzie z przyprawami. 

Przepis pochodzi z bloga Aleksandry, zmieniłam go trochę, zaczynając od postawienia mięsa w chłodnym miejscu w zimnej wodzie przez kilka dni, dodając jałowiec i kilka innych przypraw, ale o tym już poniżej.

Polecam, nie tylko na święta! Smaczna na ciepło i na zimno. 

pieczeń z karkówki

Składniki:

*1,5 kg karkówki 

*ulubione zioła: majeranek, tymianek, oregano, rozmaryn (mogą być zioła prowansalskie)

*kilka kulek jałowca

*kilka kulek ziela angielskiego

*kilka ząbków czosnku

*pieprz mielony

*sól

*olej

*2 łyżki masła

*2 spore nieobrane główki czosnku 

Wykonanie:

Do dużego garnka wlać zimną wodę, wsypać do niej sporo soli, (tak by wykręcało buzię przy smakowaniu wody ;)). Do osolonej wody włożyć karkówkę (można ją natrzeć przyprawami). Wsypać przyprawy oraz  rozcięte ząbki czosnku. Przykryć i odstawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu (moja stała 4 dni).

Po tym czasie mięso wyjąć z wody, osuszyć. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć karkówkę na rumiano z każdej strony. Następnie przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, na wierzch położyć 2 łyżki masła, a obok główki czosnku pokrojone na ćwiartki - razem ze skórą. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Piec przez 3,5 godziny. 

Po tym czasie naczynie odkryć, a temperaturę zwiększyć do 200 stopni i piec mięso jeszcze 15-20 minut, aż się ładnie zrumieni. Wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę do ostudzenia. Potem można kroić. Jest przepyszna na ciepło i na zimno.

Smacznego:)

pieczeń z karkówki

niedziela, 30 grudnia 2012, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2012/12/30 14:47:31
lubię takie mięska ;)))
-
2012/12/30 15:23:24
Ja równiez życzę ci wszystkiego, co najpiekniejsze. I niech nowy rok będzie lepszy niż ten stary :))) :cmok:
-
2012/12/30 15:35:27
Uwielbiam takie konkretne mięsko :)
-
2012/12/30 15:49:51
Smakowicie wygląda :)

ps. dzięki za info o Irytku
-
2012/12/30 16:18:55
U mnie też była:) Bardzo lubię.
-
2012/12/30 16:29:54
Pieknie Ci wyszła Kochana :) az mi slinka cieknie! :)
-
2012/12/30 17:00:01
Lubię takie różowe mięsa:)
-
2012/12/30 17:04:31
Nie słyszałam o tak długim marynowaniu karkówki w wodzie przed pieczeniem, ale taka upieczona wyglada naprawdę smakowicie:). Ja z lenistwa piekę zawsze w rękawie foliowym i też jest bardzo soczysta:) Buziaczek
-
2012/12/30 17:45:07
Izaa ja też :)

Alicjokaju bardzo Ci dziękuję, pozdrawiam:)

Gotujzcukiereczkiem smaczne jest, prawda ? Pozdrawiam

Finetko dziękuję. Ps.Musiałam Ci napisać. :*

Aciri pyszna no nie? :)

PieczarkoMysiu dziękuję serdecznie i pozdrawiam:)

Wiosenko i ja :)

Jolu ja w ten sposób marynuję schab. Zwykle stoi 2 -3 dni, w zimnie, ale tym razem przetrzymałam dłużej, bo za wcześnie mięsko kupiłam ;-).
Pieczona w rękawie też na pewno wychodzi soczysta i pyszna. Pozdrawiam:)
-
2012/12/30 17:56:30
Znakomicie Ci wyszło to mięsko. Uwielbiamy tak przygotowane! Pozdrawiam
-
2012/12/30 18:13:59
U nas na pieczoną karkówkę mówiło się czarne mięsko. Bardzo lubimy, szczególnie nadziewaną czosnkiem. A co do moczenia w solance, to właśnie wyjęłam z niej indyczą golonkę i piekę :)
-
2012/12/30 19:49:15
mniaam jakie smaczniusie mięsko:) Też bym chętnie takie spróbowała:) Wpraszam się:)
-
2012/12/30 20:45:27
Przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam takiego pieczonego mięsiwa i nabrałam ochoty na tę karkówkę, bo zaiste moje wcześniejsze doświadczenia to suchość nad suchościami. Chętnie więc skorzystam z tej techniki przygotowywania i pieczenia :-)
-
Gość: bijana, 109.255.119.8*
2012/12/30 21:13:08
dawno juz nie pieklam karkowki, zapomnialam, jaka potrafi byc smaczna. Te zdjecia są mega apetyczne. Sylwestrowe pozdrowienia
-
2012/12/30 21:28:21
Majanko, dziękuję za życzenia. Tobie też życzę cudownie pysznego Nowego Roku. Niech będzie po prostu lepszy od obecnego. Dużo lepszy :-D Pozdrawiam cieplutko :-D
-
2012/12/30 22:21:34
Ogrody Babilonu dziękuję. :) Najlepsze jest takie soczyste, mięciutkie. Lubię.Pozdrawiam:)

Kabamaigo czarne mięsko - ładnie :). O, indycza golonka - mus być pyszna. Przepis pokażesz u siebie? Pozdrowionka :)

Anitko dziękuję Kochana :*. Wpadaj i weź ze sobą sałatkę koniecznie. Buziaki:*

Skoraczku polecam bardzo, bo jest naprawdę smaczna. :)
Pozdrowienia.

Bijanko dziękuję, cieszę sie,że Ci się podobają. Pozdrawiam cieplutko.:)

Skoraczku dziękuję pięknie za życzenia, uściski:*
-
2012/12/30 23:46:06
Domowa, pieczona karkówka nie ma sobie równych. Pycha!
-
2012/12/31 01:36:21
Lubię takie domowe mięska, też na te święta piekłam karkówkę:)
Majanko, przed świętami nie zdążyłam, ale teraz chcę Ci życzyć wspaniałej zabawy sylwestrowej oraz cudownego całego 2013 roku!! Uściski!
-
2012/12/31 06:12:04
W taki sposób nigdy nie przygotowywałam mięsa - ale widzę , że warto spróbować.

Poczekam tylko z pieczeniem na nową kuchenkę, bo stara zachowuje się dziwnie od dłuższego czasu :/ - czeka mnie wkrótce jej wymiana .
-
2012/12/31 06:39:53
Droczilko dokładnie tak. Bedę ją robić częściej:)

Słodka.Babeczko dziękuję Ci za życzenia i ja również życze wspaniałej zabawy sylwestrowej i wszystkiego najlepszego na Nowy Roczek!:)

Abbro spróbuj. Aleksandra w swoim przepisie nie moczyła mięska przez 2-3 dni, możesz pewnie to pominąć, ale ja wolę robić właśnie w ten sposób.:)
Życzę zatem nowej , pięknej kuchenki !:)
-
2012/12/31 11:14:29
Jestem mało mięsożerna, ale mój mąż bardzo, więc taki kawał karkówy bardzo często ląduje w piekarniku w toarzystwie cebuli i czosnku. Dziekuje za wskazówkę z niską temperatura i długim czasem pieczenia...:)
-
2012/12/31 12:00:10
zdarza nam się nie tylko na obiad ale i na kanapki taki kawał mięcha upiec :)
-
2012/12/31 12:17:44
Wygląda bardzo zachęcajaco ! Właśnie takie najlepiej lubię. Wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok dla Ciebie i Twoich najbliższych :)
-
2012/12/31 13:49:25
Takiej karkówki nie robiłam, wypróbuję na pewno, idealna na jakieś odświętne obiady i kolacje.
Szczęśliwego Nowego Roku życzę :-)
-
2012/12/31 17:09:13
Mniam.... ale apetycznie wygląda:)
-
2013/01/01 13:10:55
Majanko ja sposobem moich kuchareczek rodzinnych robię solankę według jednej, prostej zasady. Do garna wlewam wodę (najlepiej mocno ciepłą) i stopniowo dosypuję sól, dokładnie ją mieszając. Co jakiś czas wkładam do tej solanki surowe jajko, jeśli zacznie pływać, to znaczy że solanka jest wystarczająco nasycona. Prosty sposób bez podawania proporcji :) Ja zawsze testuję dwoma jajkami, po jednemu nie ufam :P Na końcu do tej ciepłej solanki wrzucam przyprawy, wtedy lepiej oddają cały swój smak. Pozdrawiam na ten Nowy Rok :)
-
Gość: Antenka, 89.187.232.21*
2013/01/02 00:11:10
piekę podobną:D moje ulubione mięcho czy to na obiad czy do kanapki;)
-
2013/01/02 14:03:29
Nie ma to jak domowa pieczona karkóweczka :-)
-
2013/01/02 20:15:21
Vanilko skus się, myślę, ze Tobie też posmakuje. Jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam ciepło:)

Oluss a to się nie dziwię, bo ona taka dobra i na kanapce takze. Pozdrawiam:)

Dagmaro cieszę się,że Ci się spodobała. Dziękuję za życzenia.

Anaman polecam. Smaczna jest, soczysta. Pozdrawiam i życzę najlepszego na Nowy Rok.

Alinko dziękuję Ci :*

Justek dziękuję za Twoje rady, brzmią bardzo ciekawie i na pewno wypróbuję. :)
Pozdrawiam ciepło i zyczę najlepszego !

Antenko dokładnie , jest pyszna.:)

Agattekh o tak ! :)
-
2013/01/08 18:48:23
A my Siostra mamy nowy patent: najpierw na noc do solanki, a przed pieczeniem obsypać ziołami. Potem na długo do piekła w niskiej temperaturze (z wbitym termometrem)
-
2013/03/08 16:57:16
Wygląd sakowicie, choć ja uwielbiam karkówkę zapiekaną z cebulką i żółtym serem
-
2013/05/12 19:53:22
Nie ma jak dobre pieczone mięso. Przynajmniej wiadomo co zawiera. dlatego teraz dużo mięs w ten sposób przygotowuję
-
2013/07/11 10:32:05
Nie przepadam za karkówką, ponieważ często jest dużo tłustego, ale ta wygląda bardzo dobrze. Na taką bym się z pewnością skusił :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Babka
baba
Cudowna drożdżowa babka z rodzynkami nasączonymi rumem.Idealna na stół Wielkanocny.
Sernik
sernik
Cytrynowy sernik z kokosowym spodem, z pysznymi ananasami oraz delikatną śmietankową chmurką o smaku cytrynowym.
Mazurek
mazurek
Czekoladowa słodycz trufli przełamana konfiturą z żurawiny na migdałowym spodzie. Pyszny mazurek!