Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Babcina szarlotka

                         Tak jak obiecałam wielbicielom szarlotki, podaję kolejny wspaniały przepis na to ciasto. Uważam, że jest najlepszy ze wszystkich, jakie do tej pory wypróbowałam. Szarlotka jest prze-py-szna! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, a w nadzieniu wszystko wspaniale współgra. Troszkę wzbogaciliśmy nasze nadzienie, ja o likier amaretto i większą ilość cynamonu, a synek o łyżkę miodu kasztanowego. Mieszając gotujące się jabłka synek po prostu stwierdził, że pasowałoby tu troszkę miodu. Zatem jest miód. Zrezygnowaliśmy także z lukru, ciasto było dość słodkie, a poza tym zapomnieliśmy, bo chcieliśmy jak najprędzej jeść ;). 

Wspaniały przepis pochodzi od Kasi ze Słodkich Fantazji. Dziękuję Kasiu, tę szarlotkę będę wszystkim polecać. :)

szarlotka babci

szarlotka babci 

 

Składniki na ciasto:

*400g mąki pszennej

*1/3 szklanki cukru

*2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

*2 jajka

*16g cukru waniliowego 

*3-4 łyżki mleka

*160g miękkiego masła

 

Składniki na nadzienie:

*2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, reneta)

*1/3 szklanki cukru (można dosłodzić na koniec, jeśli jabłka będą za kwaśne)

*16g cukru z prawdziwą wanilią

*1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam 2 czubate łyżeczki)

*40g masła

*2 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie 2 łyżki budyniu waniliowego)

*1 łyżka miodu kasztanowego (dodatek mojego synka)

*2 łyżki likieru amaretto (mój dodatek)

 

Dodatkowo na lukier:

*cukier puder - około 2 szklanki

*trochę gorącej, przegotowanej wody

 

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do niedużego rondla/garnka, dodać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można je jeszcze dosłodzić do smaku.

Ciasto: 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić ciasto w robocie lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, ale ja robiłam ręcznie i dało się ładnie wyrobić. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta utworzyć kulę, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą ułożyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na prostokąt wielkości blachy (u mnie 28x35) . Wyłożyć na blasze, ponakłuwać trochę widelcem. Ja wysmarowałam blachę masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia, a ciastem wylepiłam dno blachy. 

Spód podpiec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Całość:

Na podpieczony spód wyłożyć jabłkowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy. Przenieść na blachę, można zrolować w rulon i rozwinąć je na wierzchu ciasta zdejmując z wierzchu papier.

Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch powinien być zrumieniony. Wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do przestudzenia. Z cukru pudru i wody przygotować lukier, polukrować ciasto.
Smacznego:) 

szarlotka babci

szarlotka babci

szarlotka babci

niedziela, 04 listopada 2012, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Szarlotka na kruchym cieście

    Ta cudowna szarlotka jest jedną z najlepszych szarlotek jakie robiłam i jadłam. Kruche, fantastyczne ciasto na spodzie, jabłka z dużą ilością cynamonu, delikatn

  • Jabłecznik kruchy wg Siostry Leonilli z dodatkiem dyni

    Jabłeczniki to pyszne ciasta, my lubimy z dużą ilością jabłkowego nadzienia i obowiązkowo z cynamonem. Umówiłam się na pieczenie jabłecznika z Justynką z blogu

  • Szarlotka Mamy

    W długi weekend gościłam Atinkę z synkiem. To były wspaniałe dni, które spędziliśmy wcale nie w kuchni (jakby sugerowały nasze blogi). Było dużo zwiedzania, s

Komentarze
2012/11/04 20:39:02
Właśnie pochłonęłam duży kawał szarlotki upieczonej przez moją mamę. Szarlotka bardzo podobna do tej Twojej.
-
2012/11/04 20:46:23
Przypomina mi szarlotkę mojej mamy...
-
2012/11/04 20:54:45
Madziu,
wspaniała,pachnie domem!
I jest w niej miód kasztanowy.
Masz dla mnie kawałek...
-
2012/11/04 21:04:12
piękna... taką lubię najbardziej :)
-
2012/11/04 21:05:42
brzmi pysznie ale jestem uzależniona od szarlotki teściowej
-
2012/11/04 21:13:49
wygląda obłednie, na dniach planuję zrobić szarlotkę, więc może skorzystam z tego przepisu :)
-
2012/11/04 21:53:42
już sama nazwa niesłychanie zachęca:)aż czuć domowy aromat!
-
2012/11/04 21:54:07
babcine ciacha najlepsze :)
-
2012/11/04 21:56:28
pięknie Ci wyszła :) Też ja robiłam i równiez uważam że to fantastyczny przepis :) Pozdrawiam cieplutko :)
-
2012/11/04 22:04:10
Wcale się nie dziwię, że tak szybko chcieliście zjeść tą szarlotkę. Wygląda pysznie. Mniam.
-
2012/11/04 22:07:33
jak Majanus polecasz, to ja zapisuje! :-))
-
2012/11/04 22:16:36
Ciasta z mlekiem jeszcze nie robiłam. Wypróbuję przy następnej szarlotce ;)
-
2012/11/04 23:32:57
Pycha! Będę o niej śnić! Ściskam!
-
2012/11/05 06:27:14
Kusisz Madziu ! Bardzo lubię wszelkiego rodzaju szarlotki, i takiej jak Twoja chętnie bym spróbowała :)
-
2012/11/05 08:10:04
Uwielbiam szarlotki, więc i ten przepis muszę zapisać :)
-
2012/11/05 08:21:52
czad:)
-
2012/11/05 08:51:03
Madziu czyli znalazłaś swoja szarlotkę idealną:) Super :) Ale to chyba nie oznacza, że już żadnej innej nie upieczesz, co?;))) Piękne zdjęcia , no i porywam tę porcyjkę co to na talerzyku dla mnie przygotowałaś :) Buziaki :*
-
2012/11/05 08:56:17
Narobilaś mi smaka:)
-
2012/11/05 10:15:14
idealna :)
-
2012/11/05 10:21:57
Kochana! Wspaniała szarlotka! :) aż mi slinka cieknie na taka napakowana po brzegi jablkami! Przepis zapisuje do zrobienia :)
-
2012/11/05 11:45:47
Majanko, tak jak uwielbiam Twoje serniki, tak tez uwielbiam tę szarlotkę :)
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2012/11/05 14:36:26
Majanko skusilas mnie absolutnie tą szarlotką, zapisuje i chetnie skorzystam bo lubie je rownie mocno, jak serniki.
-
2012/11/05 17:06:34
Właśnie się studzi, rodzina konczy jeść obiad a ja czekam zeby wjechac na stół z deserem! :)) oachnie obłędnie. Podam szarlotke z sorbetem malinowym z Grycana, tak sie ciepło na dworzu zrobiło w porównaiu z ostatnimi zawieruchami śnieżnymi, że az mi przygrzało chyba ;))
-
2012/11/05 17:13:38
widać ,że taki mercedes szarlotkowy Madzi*
-
2012/11/05 17:25:47
takie szarlotki są przepyszne ;)
-
2012/11/05 18:30:21
uwielbiam taką szarlotkę:) Moja Babcia piekła bardzo podobną:)
-
2012/11/05 21:55:54
No i jest obiecana szarlotka. Napatrzę się na nią na razie a przepis zapisuję:-D
-
2012/11/05 22:20:52
Madziu cieszę się przeogromnie, że Ci smakowała! :) No i super pomysły na wzbogacenie, ten z amaretto muszę szybko wypróbować, bo amaretto to zdecydowanie moje smaki. :) No a miód, o tym nigdy bym nie pomyślała... twórczego masz Synka. :)) Moja córa nie przepada za dużą ilością cynamonu w przeciwieństwie do mnie ;), więc jak tylko robię szarlotkę to pyta, "ale nie będzie duzio cinamonu?" :)
-
2012/11/05 22:31:37
Oj, taka szarlotka na pewno pysznie smakuje :)
-
2012/11/05 23:18:40
ach te Twoje szarlotki.... kolejną mnie kusisz :)
-
2012/11/06 00:18:30
Czapki z głów dla klasyki!!!Mniam..
-
2012/11/06 10:55:46
Miód kasztanowy, amaretto...toż to poezja smaku, musi być wspaniała ta szarlotka!
-
2012/11/06 11:16:59
Karolinko o to smacznego:) Pyszne są szarlotki, no nie ?POzdrawiam

Mikimamo te babcine czy mamine to chyba wszystkie takie pyszne :)

Amber dziękuję :). O tak ,pachnie domem i ciepłem. A mam dla Ciebie :))

Deserowo dziękuję. Jest najlepsza:)

Meresanch mmm, szarlotka teściowej musi być równiez pyszna :)

Aga koniecznie, nie będziesz żalować, bo jest przepyszna :)

Monisiu bardzo się cieszę,że Cię zachęca. Może upieczesz?

KuchenneFascynacje też tak myslę, że babcine i mamine :)

Estyko pamiętam ją u Ciebie. Bardzo pyszna prawda ? Pozdrawiam

Kuchcikowo dziękuję. No,jak tu się takiej oprzeć, prawda? ;-)

Cudawianko bardzo polecam ! :) Piecz, pyszna jest.:)

Aguzjo no to się cieszę,że chcesz wypróbować:)

OgrodyBabilonu a może upieczesz ją, zamiast śnić ? ;-) Pozdrówki

Basiu dziekuję Ci ślicznie. Chętnie bym Cie nią poczęstowala do kawki:)

Vanilko wypróbuj, warto :)

Blendo dzieki :)

Atinko no powiem Ci,że jest naprawdę idealna. Pewnie upiekę tez i inne, wiesz,że lubię próbowac nowe przepisy :)
Talerzyk dla Ciebie, proszę uprzejmie. Przywieź nalewkę ;P

Wiosenko częstuj się :)

Zuzo dziekuję :)

Mysiu ciesze się,że Ci się spodobała. Mam nadzieję,że Ci posmakuje, a w sumie jestem pewna,że tak :)
-
2012/11/06 11:21:35
Darki rajciu,dziękuję :*

Bijanko cieszę się,że Ci się spodobała. My także bardzo lubimy szarlotki.:)

Krabj hehe;D . No z lodami to wspaniała rozpusta :). Daj znac jak smakowała szarlotka rodzince. Pozdrowienia :)

Alciu a no , to taki mercedes, oj tak:) Dziekuję Ci Kochana :*

Izaa myślę tak samo :)

Ilko te babcine przepisy są fajne. Szkoda,że nie mam przepisu mojej babci..

Skoraczku a jest :). Mam nadzieję,że także się skusisz na nią ;-)

Słodkie Fantazje dziękuję Ci Kasiu za ten przepis. Uwielbiam tę szarlotkę, więc na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. No twórczy ten mój synuś hehe;D.
My bardzo lubimy cynamon,więc dodałam go sporo, ale to oczywiście kwestia indywidualna tak jak piszesz. Dla mnie szarlotka obowiązkowo z cynamonkiem:))).
Dziekuję Ci za przepis, uściski:*

Grazynko polecam Ci, jest naprawdę smaczna :)

Kaspiecze no troszkę musze Cię pokusić ;-) No, to kiedy pieczesz? ;-P

Magdo dziękuję :))

Monico dziękuje Ci za miłe słowa. Fakt, że smakowała wspaniale :)
-
2012/11/06 12:08:55
Wygląda mi na idealną szarlotkę! :)
-
2012/11/06 12:58:53
Pyszna, wygląda na taką wspaniałą, babciną ;)
-
2012/11/06 17:51:50
A ja właśnie zaparzyłam herbatkę, pasowałby do niej kawałek Twojej pysznej szarlotki
-
2012/11/06 18:51:32
Majana, hehe no na przyszyły weekend jakieś ciacho by się przydało ;)
-
2012/11/07 11:33:50
taka babcina szarlotka nie ma sobie równych:)
pysznie wygląda
-
2012/11/07 11:52:41
Cudna :-)
-
2012/11/07 13:08:45
już sama nazwa, babcina, sprawia ,że wierzę, że szarlotka jest pyszna,dobrze mi się kojarzy z resztą, wystarczy spojrzeć na Twoje fotki, szarlotka idealna, pozdrawiam serdecznie :)
-
2012/11/07 13:40:43
Majaninko, wypisz, wymaluj, pyszna szarlotka mojej mamy - żywcem wzięta i sfotografowana:).
-
2012/11/07 14:02:19
Szaleje za takimi babcinymi ciachami! Moje ulubione:)
-
2012/11/07 21:49:53
Chochliki taka właśnie jest, naprawdę pyszna. Polecam:)

Natalio bardzo mnie to cieszy,że tak Ci się spodobała :)

Ivko no to co, podesłać?:)

Kaspiecze mam nadzieję,ze się na nią skusisz :)

Antenkoteż tak sądzę i dziękuję za komplement :)

Asialc dziękuje Ci :)

Martex dzięki śliczne :) Pozdrawiam Cię

Ewelajno jak się cieszę,że przypomina Twoją maminą szarlotkę, dziękuję Kochana:*

KulinarnaFuzjo ja chyba też ;-) Pozdrawiam.
-
2012/11/09 12:43:04
Szarlotka wygląda mega pysznie :-)
-
2012/11/09 15:10:45
Szarlotka z amaretto? Ojej, chciałabym ją jeść. :)
-
2012/11/10 08:29:25
Madziu nie spotkałam się jeszcze z miodem kasztanowym .... Synek widzę ma podejście do kulinariów ...rośnie Ci Kochana konkurencja:) .... co zaś do samej szarlotki to ja zawsze mówię, zę te babcine przepisy są najlepsze na swiecie:) miłęgo weekendu Kochana:)
-
2012/11/10 09:54:34
Agattekh dziekuję Ci :)

Paulo jest pyszna :) Posmakuje Ci.:)

Joluś ja ten miód kupiłam kiedyś i tak sobie stoi, czasami do czegoś wykorzystujemy:). No, konkurencja jak nic hehe:D . Cieszy mnie to. Buziaki Kochana:*
-
Gość: Guziulek, *.142.citypartner.pl
2012/12/07 01:00:18
Własnie wyciągnełam z piekarnika :-) jutro probuje :-) wyglada obłednie :-)
-
Gość: zzz, *.dynamic.chello.pl
2013/01/10 22:43:21
ja dalam whisky :D pachnie cudnie :)
-
2013/11/25 22:26:11
Majanko wyszła pysznie! :) polecam wszystkim ten przepis
-
2013/11/26 09:38:02
Zauberi wiedziałam ,cudna jest Twoja :) Cieszę się, że smakuje. :)
-
Gość: anna, *.szczecin.mm.pl
2013/12/05 12:16:55
Jedna z najlepszych, jakie robiłam.
-
Gość: wonshim, *.tomaszow.mm.pl
2013/12/22 15:33:36
Błąd w "piec ok. 3-35min" powinno chyba być "30-35" taka mala literowka ;)
-
2013/12/22 15:34:07
Dzięki poprawię :)
-
2014/01/23 14:08:22
Dziękuję za super ciacho - zapraszam na kontrolę - czekoladowyzawrotglowy.blogspot.com/. Pozdrawiam
-
Gość: magda m., *.cable.smsnet.pl
2014/09/26 21:41:06
Ciasto idealne, sam przepis rewelka.Z jakiegoś powodu jednak jabłka pływały i ciasto rozjeżdżało się przy krojeniu, co zniechęciło męza.Może jabłka (antonówki) były za soczyste...Ponoć lepiej nie smażyć przed pieczeniem.
-
Gość: Daria, 78.88.216.*
2014/11/09 17:55:13
Upiekłam szarlotkę z Twojego przepisu (tylko bez miodu i likieru) i wyszła pyszna. Pozdrawiam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Speculaas
speculaas
Przepyszne holenderskie pierniczki,wyciskane z drewnianej foremki.
Lebkuchen
lebkuchen
Miękkie i pyszne migdałowe pierniki oblane lukrem. Uwielbiamy je!
Staropolski
staropolski
Idealny piernik z powidłami i masą marcepanową oblany czekoladową polewą