Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem

                     Umówiłam się na wspólne pieczenie z kochanymi Babeczkami: Alą, Anitką, Basią i Monią, a naszym motywem przewodnim jest dynia. Nie mogłam oprzeć się przepisowi podesłanemu przez Alcię na słodkie dyniowe drożdżówki z cynamonem. Nie wiem, czy tez tak macie, ale słowo cynamon i drożdżowe robią na mnie piorunujące wrażenie, co znaczy, że po prostu to uwielbiam! Upiekłam więc te cudne bułeczki mojej rodzince i... rozeszły się w mgnieniu oka! Były rewelacyjne, najlepsze takie jeszcze cieplutkie z piekarnika. Nie polukrowałam ich, gdyż wyszły mi słodziutkie. Pięknie pachniały, oj pięknie. Zachęcam do upieczenia tych ślimaczków, a moim 4 Wspaniałym Kompankom od pieczenia i mailowania serdecznie dziękuję :*.

Bo to co widzicie na naszych blogach to jedynie część tego, co dzieje się wokół wspólnego pieczenia. Oj, a dzieje się, dzieje ;P.

Przepis pochodzi z blogu Gosi Moje Ekspresje Kulinarne, a w oryginale z Wild Yeast. Pyszne drożdżowe ślimaczki wędrują wolniutko (jak to ślimaki) do Festiwalu Dyni, który prowadzi Bea. :)

dyniowe drożdżówki 

dyniowe drożdżówki 

 

Ciasto:

*6 szklanek mąki pszennej

*2 żółtka

*2 całe jajka

*1 szklanka puree z dyni

*4 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

*3/4 łyżeczki soli

*łyżeczka cynamonu

*szklanka cukru

*115g roztopionego, przestudzonego masła

*1/2 szklanki ciepłego mleka

 

Na nadzienie:

*3/4 szklanki cukru

*2 łyżki roztopionego masła

*2 łyżki cynamonu

 

Cukier i cynamon wymieszać w miseczce. 

 

Ciasto:

Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać (jeśli składniki są zimne to drożdże można rozpuścić w odrobinie mleka)

Dodać dynię, jajka, żółtka i pół szklanki mleka. Wyrobić ciasto, powoli wlewając przestudzone masło. Powinniśmy otrzymać lśniące, miękkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić, to dodać kilka łyżek mąki więcej. Natomiast jeżeli będzie za suche, to dodać odrobinę więcej mleka. Wszystko zależy od tego, jak rzadkie jest puree z dyni, użyte do wypieku. 

Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. 

Po upływie tego czasu ciasto przełożyć na blat, rozwałkować na prostokąt (grubość około 4mm). Wierzch posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem cynamonowym.

Następnie ciasto zwinąć w roladę i pokroić w plastry grubości około 2 - 2,5 cm.

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 50 minut. 

Piec w temperaturze 180*C przez około 20 minut.

Po ostudzeniu można posmarować lukrem. :)

 

Lukier:

*szklanka cukru pudru

*mleko, woda lub sok z cytryny

 

Do cukru dodajemy powoli tyle płynu, aby uzyskać idealną konsystencję. 

Smacznego :)

dyniowe drożdżówki

dyniowe drożdżówki 

festiwal dyni

poniedziałek, 22 października 2012, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

    Dzień dobry ! :) Prawie zapomniałam jak to jest pisać bloga ;). Nie wiem, czy ktoś tutaj jeszcze zagląda w ogóle. Jeśli tak to mi bardzo, bardzo miło. Kochani,

  • Jagodzianki

    Ten przepis na jagodzianki to pewniak, z którego korzystam od wielu lat. Ciasto jest mięciutkie, bułeczki pyszne. O jagodowym nadzieniu chyba wspominać nie musz

  • Bułeczki z wiśniami

    Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżo

Komentarze
2012/10/22 20:06:07
Oj dzieje się , dzieje :) Madziu i ja Tobie bardzo dziękuję:) Cudownie było i fakt przepis co to Alcia podesłała od razu i mnie się spodobał:) No ale tak to już jest z tymi przepisami znalezionymi przez Alcie - ja już się przyzwyczaiłam;) Buziaki :*
-
2012/10/22 20:09:10
Madziu, ale ,ale tu tez takie plenerowe zdjecia z listkami , wow
Naprawdę robią wrażenia
A wiesz co Madziu?Ja też tak mam z cynamonem i drożdżami :)
Madzia* pieczenie z Wami jest jak lekarstwo na wszystko
-
2012/10/22 20:13:27
SUPER DROZDZOWECZKI:D
-
2012/10/22 20:25:31
Wreszcie są muszkieterki. Zastanawiałam się ostatnio kiedy znowu będziecie pichcić. I do tego podobnie jak rok temu : ) majanaboxing.blox.pl/2011/10/Drozdzowe-slimaczki-z-dynia.html
-
2012/10/22 20:40:50
cudowne te ślimaczki, ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego musu już piekłam, więc wiem, że w bułeczkach też z pewnością się sprawdzi, ja też chcę taką zakręconą, pachnącą cynamonem, żółciutką bułę :)
-
2012/10/22 20:42:34
Jak patrzę na Twoje drożdżówki, nie mogę się doczekać, kiedy rozkroję swoją dynię....
-
2012/10/22 21:02:52
super do podskubywania sobie:)
-
2012/10/22 21:12:29
Drożdżówki jak marzenie! Ten kolor i smak! Z cynamonem uwielbiam! Absolutna pycha! Pozdrawiam
-
2012/10/22 21:23:29
ale fajne zawijaski :)))
-
2012/10/22 21:24:24
Madziu,
pyszne zawijaski dyniowo-cynamonowe.
Ach,gdybym mogła się poczęstować...
Festiwalowo pozdrawiam!
-
2012/10/22 21:30:35
no to ja też jedną łapię:)
-
2012/10/22 21:33:06
O, a właśnie kiedyś się zastanawiałam dlaczego przestałyście wspólnie piec?? A tu ci masz - niespodzianka!:) Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie:) Anitkę poprosiłam nawet o jedną, bo ma bliżej do mnie:) Chyba, że Madziu samolotem podrzucisz:)
-
2012/10/22 21:58:53
Cynamonki?!
Oh ten zapach cynamonu ... :)
-
2012/10/22 21:59:58
Majanko, ja za Tobą nie nadążam, czy Ty siedzisz cały czas w kuchni? :D
Piękne są te Twoje dyniowe ślimaczki. Co tu ukrywać, ja dyni nie lubię. Ale już napisałam w tej sprawie do Bey, może ona mi coś doradzi, jakiś przepis, który mnie przekona, to w końcu dyniowa księżniczka :D
-
2012/10/22 22:12:16
Nie przypuszczałam, że z dyni mogą powstać takie smakołyki!
-
2012/10/22 22:14:00
Cudne slimaki! Moj jeden ostatni zostal na jutro do pracy :))
-
2012/10/22 22:38:31
Majanko, parę zdań i ślimaczki, a TYLE radości w tym poście! Wspólnota pieczenia to fantastyczna sprawa....! A ślimaczki - biorę w ciemno!
-
2012/10/22 23:09:59
boskie, ja chcę takie!
-
2012/10/22 23:14:05
cudowności przepięknie aromatyczne :)
-
2012/10/22 23:47:35
Rety, Madzia, jak już wymyśłiłam co upiec, jak już wymyśłiłam co napisać to.. zapomniałam że to na Bei festiwal :D Dopisze jutro! :)))

A dziś jeszcze dzięki wielkie, przeogromne że nas namówiłaś na to wspólne pieczenie!!! Ja już czekam na kolejne bo uwielbiam z Wami piec :)

Buziaki :)
-
2012/10/23 06:11:11
Piękne jesienne bułeczki ! Jeden ślimaczek i od razu humor się poprawia i nawet jesienne mgły nie są straszne :))
-
2012/10/23 08:50:09
Atinko dziękuję Kochana:*. A moje buły Ci się podobają? ;-)))
Cudownie się razem piecze, to takie fajne doświadczenie i te nasze rozmowy są super, uwielbiam:*.

Margot kochana, to się zgadza, to balsam na duszę takie wspólne wypieki i nasze rozmowy, bezcenne. Dziękuję Ci Kochana, całuski:*

Blendo dziekuję pięknie:)

Karolinko oj, my tez się cieszymy ze wspólnego pichcenia. Tak,tak całkiem podobnie hehe;D

Martex dziekuję za miłe słowa. Drożdzówki są extra!Bardzo Ci polecam, nie wahaj się - piecz, piecz. Pozdrawiam

Mikimamo myslę,że powinnaś to zrobić jak najprędzej hehe;D

Cynamonko tak, masz rację :)

Ogrodybabilonu dzięki śliczne. Tak, smak i zapach ,i kolor też. Są super:)

Izaa dziękuję Ci.

Amber cieszę się,że Ci się podobają. :) Chętnie bym Cię poczęstowała do pysznej kawki. :)

Eweno prosze uprzejmie :)

Alinko a no mała przerwa była, ale wiesz czasami trudno się zebrać. :) Cieszę się,że się udało. Podrzucam Ci zatem jedna, mam nadzieję,że doleci. ;-) Pozdrawiam

Małgorzato o tak,cynamonki -są the best :)

Bjedroono hehe;D No niestety nie siedze cały czas w kuchni hihi ;-).
Kochana, ale nie czuć dyni w ogóle w tym wypieku. Koniecznie musisz spróbować. Na pewno Ci posmakują. Pozdrawiam:)

Nemisiek a mogą:). Dynia jest jedynie dodatkiem, sprawia ,że ciasto jest wilgotniejsze, bardziej kolorowe. Pozdrawiam:)

Beo dziękuję Ci:*. U mnie nie ma już ani jednego ;-)

Ewelajno parę zdań, parę uśmiechów, rozmów i maili setka, cudowne pieczenie, ten nastrój, uwielbiam. A ślimaka podsyłam na dobry dzionek:*

Aga chcesz? Mogę podrzucić;-)

OldWhiteTable dziekuję slicznie za serdeczne słowa:)

RabarbariTruskawki czyli Monisia dzięki Kochana:*. Tak sie cieszę,że udało nam się wspólnie coś dyniowego upiec. :) Ach,koniecznie dopisz do Festwialu Dyni hehe;D.
I ja uwielbiam z Wami piec, mam nadzieję,że uda się coś znowu razem upichcić. Uściski:*

Basiu dziękuję ślicznie. Ślimaczki drożdżowe poprawiają nastrój to się zgadza :).
Podsyłam Ci zatem jednego,albo dwa :P
-
2012/10/23 09:28:34
Madziu wsiadaj w pociąg i przyjeżdzaj na Śląsk , zabierz koniecznie torbę z tymi ślimaczkami!! Ściskam :)
-
2012/10/23 11:02:15
Dynia i cynamon - pyszny duet :).
-
2012/10/23 13:18:29
Coś wspaniałego...
-
2012/10/23 13:44:36
Ty takie cudeńka wypiekasz a ja się drożdżówkami z cukierni faszeruje! :)
Normalnie wstyd! :D
-
2012/10/23 13:52:25
Och dajecie widze czadu z fajowymi buleczkami, ja jakas jestem niezdecydowana jesli chodzi o dynie i slodkie, moz eto ten cynamon? (ktory lubei ale w daniach wytrawnych;).
Dzieki wielkie ze mnie Madzia zmobilizowalas!! :*
-
2012/10/23 14:56:13
Oj, na mnie te słowa też działają w magiczny sposób:) A bułeczki piękne! Z chęcią bym zjadła do szklanki mleka:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/10/23 15:05:55
Piękne!!! Nic dodać nic ująć!
-
2012/10/23 15:35:57
Wyglądają smakowicie. I ja mam podobne skojarzenie na samo hasło cynamon :)
-
2012/10/23 16:13:03
Idealne na jesienny podwieczorek :)
-
2012/10/23 16:43:45
to musi byc naprawde pyszne.
-
2012/10/23 18:28:57
Majanko! :) Twoje drozdzowki sa przecudne! Az u mnie czuc ich piekny zapach :)

Buziaki ;*
-
2012/10/23 20:10:58
Śliczne ślimaczki, szkoda, że do mnie nie zawędrują ;), pozdrawiam serdecznie :-).
-
2012/10/23 21:50:56
Widzę, że Wasze grono się powiększa. Może i ja kiedyś będę mogła dołączyć? ;)

buziaki
-
2012/10/23 22:32:36
Bułeczki wyglądają przesmacznie
-
2012/10/23 22:40:04
Z dynią jeszcze nie robiłam :-)
-
Gość: slodkiefantazje, *.static.chello.pl
2012/10/23 22:56:28
Madziu, w końcu mam chwilę, żeby napisać, zagladam tu do Ciebie często, ale ostatnio zupełnie brak mi czasu, więc tylko przeglądam blogi bez pozostwiania śladu, dzis mam ciut lżejszy dzień więc mogę w końcu skrobnąć. :) Bułeczki wygladają mega pysznie i puszyście, podejrzewam, że mimo iż nie przepadam za dynią to w takiej postaci zjadłabym ją ze smakiem :)) pozdrawiam cieplutko :)
-
2012/10/23 23:13:03
Wyglądają przepysznie! Upiekę je na pewno, mam silne postanowienie, że wyrobię się w tegorocznym festiwalu dyniowym :) Dam znać jak wyszły!
Pozdrowienia!
-
2012/10/24 08:10:50
Oj tak jak się z Wami piecze to się naprawdę skrzynka gotuje:) ....ale to jest fantastyczne, bo żadna nie zostanie bez odpowiedzi:) .... piękne wyszły Wam te drożdżówki Madziu:) .... porywam jedną:) ....a tak w ogóle to wszystkiego najlepszego urodzinowego ...bo to o ile się nie mylę dziś blog ma urodzinki:)
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2012/10/24 12:46:25
drozdzowe slimaczki sa bezkonkurencyjne, a z dodatkiem dyni-to musi smakowac wybornie.
-
2012/10/24 12:59:53
Dla takich drożdżówek mogłabym chyba polubić dynię. I duuużo cynamonu - pychota :)
-
2012/10/24 14:14:41
Wszędzie widzę dynie (również i u siebie hihihi), ale u Ciebie w pięknie słodkim i zakręconym wydaniu :-D
-
2012/10/24 14:18:34
Tak wyglądają uwodzicielsko, że tylko chwytać i zwiewać i w ciszy się nimi delektować:)
-
2012/10/25 17:33:22
Kuchcikowo Haniu, już pędzę do Ciebie z drożdzówkami. Są takie pyszne, na pewno Ci posmakują. Pozdrawiam ciepło:)

Evitaa dziękuję Ci ślicznie , ja też bardzo lubię cynamon i dynię:)

Monico dziękuję:))

Chochliki skuś się na upieczenie takich domowych, są naprawdę przepyszne:)

Basiu bardzo się cieszę, że udało nam się razem upiec coś dyniowego. :) A cynamon uwielbiam wiesz i najchętniej właśnie w słodkich wypiekach. Uściski kochana i dziękuję:*

SłodkaBabeczko cieszę się,że Ci się spodobały. Częstuj się ,koniecznie do mleczka :) Pozdrawiam

Natalio bardzo Ci dziękuję:)

Aeljot, dziękuję Ci. Prawda,że cynamon jest pyszny?:)

Vanilko dokładnie tak:) Są przepyszne.

OluEste były bardzo smaczne. Może także się na nie skusisz?

Mysiu dziękuję Ci:*. Och, tak daleko zapach doleciał? ;-) To się bardzo cieszę. POzdrowienia.

Anytsujx dziękuję CI. No mogłyby zawędrować ;-)> Pozdrawiam

Sis :) W tym gronie robiłyśmy już haluszki :). No pewnie, dołącz :)

Magdi dzięki śliczne:)

Asialc wypróbuj, polecam:)

SłodkieFantazje dziękuję ,że mnie odwiedziłaś, bardzo się ciesze:). No,a bułeczką chętnie bym Cię poczęstowała. Coś wiem na temat tego czasu, bo też mam go mało. NIestety. Pozdrawiam CIę bardzo serdecznie :*

Natalko o jak fajnie! Bardzo się cieszę,że je będziesz robiła.No koniecznie potem powiedz jak wyszły. Co w ogóle u Was? Dawno Cię nie było ...
Pozdrówki Kochana:*

Joluś kochana, dziękuję Ci za życzenia i te wszystkie kochane słowa. :*
No, skrzynka zawsze pęka w szwach hi hi ;) Buziakuję:*

Bijanko o tak, są wspaniałe i z dynią również:)

Silverose o , na pewno by Ci posmakowały. Skoro lubisz cynamon to tym bardziej:)

Skoraczku dyń pełno ostatnio to fakt. Cieszę się,że ślimaczki Ci się spodobały. :)

Zjedz_mnie chwytaj, zajadaj ze smakiem. Pozdrowionka :)
-
Gość: Karolina, *.miedzyrzecz.mm.pl
2012/10/26 16:52:10
Majano, pieczesz przepięknie, uwielbiam Twój blog, a na te bułeczki mam niesamowitą ochotę! Co prawda nie przepadam za cynamonem, więc planuję wymyślić jakieś inne aromatyczne nadzienie (a może coś doradzisz?), no i mam pytanie o ten mus dyniowy...Jak go zrobić? Czy wystarczy zblendować surowe kawałki dyni, czy obgotować, czy z pestkami? Nie robiłam nigdy nic z dynią, a w tym roku mam ochotę poeksperymentować, z góry dzięki za rady :) Pozdrawiam ciepło!
-
2012/10/28 11:23:03
Karolino bardzo pieknie Ci dziękuję za miłe słowa i zapraszam do mnie jak najczęściej:).
Drożdżówki możesz upiec np z marcepanem? Co Ty na to? A jeśli nie cynamon, marcepan to nie wiem - może zmielone migdały, orzechy? Nigdy tak nie robiłam, strzelam,ale to moze być naprawdę dobre !:).
Mus dyniowy robię teraz tak,że obieram dynię, kroję na nieduże kawałki, wykładam na blachę piekarnikową wyłożoną folią aluminiową. Zapiekam dynię w 180 stopniach C przez około 20-30 minut lub aż po prostu zmięknie tak,że można ją rozgnieść widelcem (sprawdzam po 20 minutach) i wtedy wyłączam piekarnik. Dynię studzę i rozdrabniam widelcem no i mam mus dyniowy. :)

Pozdrawiam serdecznie! :)
-
2012/10/28 19:42:31
Cudeńka!:)
ślinka mi cieknie na ich widok!
-
2012/10/28 20:49:02
Antenko dziękuję Ci. :) A może masz chęć je upiec? :)
-
2012/10/31 14:25:53
Wyglądają rewelacyjnie :-) a mam dynie w domu, może spróbuję upiec :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
lawendowe
Kruche maślane ciasteczka z nutą cytryny i lawendy.Pięknie pachną i smakują
Babka
baba
Wspaniała,pachnąca drożdżowa baba. Jest mięciutka i wilgotna, bardzo smaczna!
Sernikobrownie
sernikobrownie
Ulubione moje połączenie. Sernik i brownie w jednym a do tego mus trusawkowy. Pychotka