Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem i lekką budyniową pianką

                          Owoce i lekka budyniowa pianka między warstwami kruchego ciasta - pychota! Takie właśnie jest. Według mnie to ciasto pewniak, smakuje wszystkim, zawiera ulubione owoce, nie jest za słodkie, a górna warstwa ciasta przyjemnie chrupiąca. Robiłam to ciasto dwa razy, w tym drugi raz na dzisiejszy festyn z okazji Dnia Dziecka (było wspaniale!). Blachę przywiozłam pustą :D. 

Przepis znalazłam u Dorotuś , a dzisiejszy wpis dodaję do Rabarbarowej Akcji Olcik.

owocowe z budyniową pianką

owocowe z budyniową pianką

 

Składniki na kruche ciasto:

*2,5 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)

*250 g masła lub margaryny, zimnego

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*3 łyżki cukru pudru

*5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej (ja robiłam tego samego dnia, ciasto siedziało w lodówce około 1 godziny).

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie 24x34cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

*5 białek

*1 szklanka drobnego cukru do wypieków

*1 opakowanie cukru wanilinowego (dałam 16g cukru waniliowego domowego)

*2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)

*1/2 szklanki oleju słonecznikowego

 

Ponadto:

*500 g rabarbaru i truskawek (dałam pół na pół)

*cukier puder do oprószenia

 

Rabarbar i truskawki umyć. Rabarbar pokroić na kawałeczki (można wcześniej obrać, ale nie trzeba), truskawki przekroić na pół (jeśli są małe - nie trzeba kroić).

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać rabarbar i truskawki. Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

 

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem (nie posypywałam).

 

Smacznego:)

 

 

owocowe z budyniową pianką

 

owocowe z budyniową pianką

 

owocowe z budyniową pianką 

olcik 

sobota, 02 czerwca 2012, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Ciasto maślankowe z owocami

    Ciasto maślankowe jest hitem szczególnie wiosennych i letnich wypieków. Można je upiec ze wszystkimi owocami, a więc i jesienią będzie smaczne np z jabłkami czy

  • Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

    Kiedy piec takie ciasta jak nie teraz ;) . Najlepsze z najlepszym połączeniem na świecie - rabarbar i truskawki - pełne wiosny, pełne słońca, wspaniałe do jedze

  • Ciasto z rabarbarem i kruszonką

    Dawno nie było ciasta, nieprawdaż? ;). Doczekałam się w końcu rabarbaru ( choć jeszcze nie z ogródka ), więc dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, d

Komentarze
2012/06/02 15:54:19
juz od tamtego roku mam na nie chęć musze koniecznie zrobic ;)
-
2012/06/02 15:59:23
Ojej, wygląda wspaniale! Zrobię je w najbliższych dniach na pewno :)
-
2012/06/02 16:02:22
To ciacho z każdymi owocami będzie smakować bajecznie.Ono jest po prostu obłędne :)
-
2012/06/02 16:04:59
Gdybym była na tym pikniku z okazji Dnia Dziecka - sama bym pożarła całą blachę ;)
Nie dziwię się że okruszek się nie ostał!!!!
Pięęęęękne!!!!!
-
2012/06/02 16:38:53
O, kurczaczki! Zaszalas Kochana z tym ciachem! Wyglada oblednie, nieziemsko pysznie! :* zaluje, ze nie moge wpasc do Ciebie na kawe ;/

buziaki ;*
-
2012/06/02 16:42:50
Ja tez dzisiaj upieklam ciasto z rabarbarem:)
Az mi szkliwo z zebow zeszlo, taki kawsny rabarbar mi sie trafil:P
Pozdrawiam:))
-
2012/06/02 16:56:36
Robiłam je w wersji z malinami - faktycznie pyyyszne! W tym roku na pewno powtórzę :) Pozdrawiam!

PS: Książka wysłana, wraz z małym słodkim bonusem ;)
-
2012/06/02 17:12:59
Przepis od razu przypadł mi do gustu! A wygląda tak apetycznie, że sięgnęłabym po kawałeczek, no ale musiałabym być dzieckiem na tym festynie ;D :) Pozdrawiam!
-
2012/06/02 17:51:08
pychota, to ciasto jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych, w dodatku łatwo można je zmodyfikować, wykorzystując dostępne w danej chwili owoce lub inny smak budyniu. Piekłam je z malinami i rabarbarem, teraz kolej na truskawki.
-
2012/06/02 17:51:37
He he właśnie mam na myśli upiec coś podobnego:) Ale apetycznie wygląda to ciacho...:)
-
2012/06/02 18:47:19
Kupuje:)
Sciskam slonecynie,
Lu
-
2012/06/02 19:12:56
Robiłam niedawno w wersji z ciemnym ciastem. Jest przepyszne:)
-
2012/06/02 19:25:12
Iza upiecz,polecam. Ja tak samo,czaiłam się do tego ciasta od zeszłego roku ;-)

Dominiko cieszę sie,że Ci się spodobało. :)

KuchenneFascynacje masz rację, wszystkie owoce do niego pasują. Takie uniwersalne, bardzo dobre ciacho:)

Anus hehe;D. Mówisz,że całą blachę byś zjadła? ;-) hihi :)Dziękuje :*

Mysiu dziękuję Ci pięknie. Miło mi,ze Ci się spodobało. Bardzo pyszne jest , nie można się od niego oderwać jakoś tak ;-).
Wpadnij na kawę, upiekę kolejne :)

Chochliki hehe;D .Uwielbiam to uczucie kwasoty rabarbaru w ustach ;-). Pyszne musiało być Twoje ciasto. Pozdrowienia:)

CucinaDellaFelicita w wersji malinowej z pewnoscią jest również bardzo pyszne. Ciekawa jestem jak smakuje, a chętnie tez skosztowałabym z jagodami:).
O, dziękuje Ci pięknie, zatem czekam ,dziękuję :*

Bon cieszę się bardzo,że Ci się spodobało. Może skusisz się na upieczenie teraz kiedy mamy pyszne truskawki i rabarbar? Pozdrowienia :)

Martex dokładnie. Myslałam, by dać inny budyń,ale póki co stanęło na waniliowym, a za drugim razem było to śmietankowy. Moze z truskawkowym zrobić, albo z bananowym? Pyszne mogłoby być :) Pozdrowienia

Alinko o to mam nadzieję, że upieczesz takie :-))) Pyszne było,bardzo. Piecz,piecz:)

Smoltok super, cieszę się i zachęcam do zrobienia. Pozdrawiam ciepło.:) U mnie słońce naprzemian z deszczem i wiatr mocny.

Aciri widziałam też wersję z ciemnym ciastem, może następnym razem właśnie na taką się skuszę ?:)
-
2012/06/02 20:06:39
tez robilam to ciasto wiele razy ale kiedy zobaczylam Twoje na zdjęciach- znow mam na nie ochote. Wygląda mega-rewelacyjnie. Usciski serdeczne.
-
2012/06/02 20:13:11
Majanko, ciasto wygląda bardzo lekko. :)
A cóż tam się u Was działo z okazji Dnia Dziecka? To był szkolny festyn?
Uściski! :*
-
2012/06/02 20:58:46
piękne:)
-
2012/06/02 21:21:33
Pięknie wygląda, koniecznie do upieczenia :)
-
2012/06/02 22:29:30
Cudności!Połączenie rabarbaru i truskawek jest tak genialne, a tak krótko możemy się nim cieszyć. Trzeba to wykorzystać do maksimum, a budyń musi wspaniale łagodzić kwaśno słodki smak owoców.p.s zazdroszczę festynów, u mnie coś przedszkole niemrawe w tym temacie :(
-
2012/06/02 23:25:28
idealna na piknik :) szkoda tylko, że nam się pogoda zepsuła... świetne zestawienie :) zgadzam się, że truskawki + rabarbar = pycha :)
-
2012/06/02 23:31:16
majanko....wspaniałe ciacho. własnie przyjechałam do Polski i zobaczyłam coś na wskroś swojskiego u Ciebie :)
-
2012/06/02 23:55:22
Robiłam tego samego dnia, tylko z samymi truskawkami i tak samo szybko zjedzone:)
Z rabarbarem pewnie też pyszne:)
Pozdrawiam!
-
2012/06/03 01:08:25
w tym roku odkryłam że połączenie truskawek i rabarbaru to połączenie wyśmienite!
-
2012/06/03 01:35:57
niesamowicie kuszące jest to ciasto, pianka budyniowa i moje ulubione zestawienie owocow w tym sezonie :)
-
2012/06/03 07:57:43
Potwierdzam to ciasto jest przepyszne, wyszło Ci wspaniale, pozdrawiam cieplutko i dziękuję za odwiedziny, buziaki :*
-
2012/06/03 08:16:39
Zaluje, ze nie zalapalam sie na kawaleczek :)) Przepyszne ciasto Majanko :)

Milego dnia kochana :))
-
2012/06/03 08:27:38
wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje
-
2012/06/03 08:31:42
Ciacho rewelacją! Wcale się nie dziwię, że na festynie całe zeszło:-) super!
-
2012/06/03 08:38:45
Majanko, wygląda pysznie. Właśnie mam na takie ciacho ochotę, ale wczoraj upiekłam inne. No nic może to będzie następne :) Pozdrawiam cieplutko.
-
2012/06/03 08:46:41
śliczne, apetyczne i na pewno bardzo smaczne ciasto:) a u mnie dzisiaj w domu Pleśniak z rabarbarem:)
-
2012/06/03 12:02:02
Bijanko cieszę się,że Ci się podoba. :)
Ja na pewno je zrobię znowu,bo bardzo nam posmakowało.:)Pozdrawiam

Małgoś dziękuje Ci.
Tak, to byl szkolny festyn:) . Bylo super , świetnie się wybawiłam z dzieckiem:) Pozdrowienia

Cynamonko dziękuję :)

OgrodyBabilonu polecam, upiecz, bo jest pyszne :)

Vanilko bardzo CIę zachęcam do upieczenia tego ciasta. Jest lekkie i pyszne, wszystkim smakuje. :) I to prawda,że duet - rabarbar+truskawki jest świetny:)
Co do festynów- fajna sprawa :) Pozdrawiam ciepło.

Kabka tak, to super zestawienie smaków. Ja też je bardzo lubię, w wypiekach, dżemach, konfiturach. Pychota :)

Oliwku dziękuję za miłe słowa. Może zatem też się na nie skusisz? Zachęcam bardzo. Pozdrawiam ciepło

MalutkaAda pyszne także z dodatkiem rabarbaru i z samymi truskawkami, ono jest rewelacyjne. :) I szybko znika, to chyba jedyna wada hehe;D. Pozdrowienia

Aga zgadzam się z Tobą - polączenie wyśmienite :)

Dario cieszę się,ze Ci się spodobało. Ja także uwielbiam to zestawienie:)

Anytsujx bardzo dziekuję za miłe słowa :). Pozdrowienia ciepłe:)

Majeczko zawsze mogę upiec ponownie i Cię zaprosić :) Miłego dnia Kochana :)

Aisha bardzo smaczne jest, więc zachęcam do zrobienia. :) Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :)

Anitko dziękuję Kochana :*. Bardzo Ci je polecam, musisz upiec, będzie Wam smakowało bardzo :) Buziaki:*

Urtico dzięki śliczne. :)
Skuś się i na to, naprawdę warto. Uściski:*

Ilko pięknie dziękuję :). Pleśniak jest pyszny, oj tak tak ! :)
-
2012/06/03 12:33:45
Ojej Majanko jak ono kusząco wygląda :) Zjadłabym do kawki chyba z 5 kawałków na raz :)))
-
2012/06/03 14:16:01
Ja po prostu kocham takie ciasta!
-
2012/06/03 18:23:22
Ale piękne ! Zapisuję do zrobienia :)
-
2012/06/03 20:14:54
Nic dziwnego, że blacha wróciła pusta;)
-
2012/06/03 20:31:01
Kusząco wygląda i ta truskaweczka, super ;]
-
2012/06/03 21:36:19
Majanko ja wczoraj również piekłam to pyszne ciacho z truskawkami. Więc wiem i potwierdzam jest pyszne :-)
-
2012/06/03 22:07:50
robiłam je w zeszłym sezonie i zrobiło furore!twoje wyglada przepysznie :)
-
2012/06/03 22:37:03
Pusta blacha jest najlepszą rekomendacją dla tego ciacha:) Robiłam je w wersji malinowej, było pyszne, muszę koniecznie powtórzyć!
Pozdrawiam z zimnego i mokrego Wrocławia:)
-
2012/06/03 23:19:12
No fantastyczne, takie lekkie i smakowite... Ech i jeszcze ta pianka budyniowa, jakby specjalnie dla mnie. ;) Ty jak zwykle czarujesz tymi ciastami! ;)
-
2012/06/04 04:13:42
Tak, zdecydowanie pewniak....tylko ja bym go nie dowiozła, bo bym zjadła sama po drodze :)

ściskam zdechlakowo :*
M.
-
2012/06/04 06:55:59
Flusso cieszę sie,ze tak Ci się spodobało> Częstuj sie zatem:)

Burczymiwbrzuchu bardzo mi miło:)

Grazynko koniecznie, bo warte grzechu :)

Nemisiek hihi ;-) Mówisz?;-)

Zjedz_mnie dziękuję pięknie:)

Manorio wspaniałe,prawda? Pozdrowienia:)

Nathalio ja się dziwie,że dopiero teraz je robiłam, taką pyszność. :)

Asiek ,myślę o wypróbowaniu wersji z malinami. Na pewno będzie równie pyszna. :)

Moniś hehe;D. No tego można się obawiać, bo faktycznie kusi, pachnie. Smakowite.
Uściski chorowitku, zdrowiej :*
-
2012/06/04 10:44:40
wygląda smakowicie !
-
2012/06/04 13:32:59
Podoba mi się - zwłaszcza ta pianka budyniowa i dodatki. Takie ciastko dałoby mi dziś siłę na dalsze boje ze studentami, o!
-
2012/06/04 13:35:39
Boskie ciasto. Ja sama potrafiłabym zjeść sama taką blachę tego ciasta ;))
-
2012/06/04 20:51:45
Rabarbar i truskawki w jednym cieście?? Toż nic lepszego już sobie nie można wyobrazić!! :)
Buziaki Majanko!
-
2012/06/04 21:16:04
ile ja bym teraz dała za takie ciasto... za te truskawki, rabarbar i piankę... pycha!
-
2012/06/04 21:31:47
robiłam z przepisu z MOJE WYPIEKI z malinkami i juz wiem ze bedzie tez z truskawka a takze z czarna porzeczką,czekam tylko na te prawdziwe z pola a nie szklarni bo maliny mialam mrozone z zeszlego lata, dałam krupczatkę i zmniejszyłam masło do 200g
REWELACJA!!!!!!!
-
2012/06/04 22:18:45
Majanko, truskawki, rabarbar i budyń - wszystko, co lubię:) Teraz lubię,bo lubień to ja mam aż za dużo... Uściski, Mała!
ps. fajne mieliście z Synuniem koszulki:*
-
2012/06/04 23:54:29
Ja też się dołączam ! Budyń i truskawki ..hmm za to właśnie kocham czerwiec :) Przepis cudo i nawet chyba przekonam się do rabarbaru :)
-
2012/06/05 09:36:06
Ta pianka budyniowa brzmi niesamowicie kusząco!
-
2012/06/05 09:38:00
Madziu iekłam to ciasto juz w kilku wersjach smakowych, jest idelane:) .... polecam wypróbować wersję z ciemnym ciastem:) wielki buziaczek:)
-
2012/06/05 18:17:09
oj nie da się ukryć, że pychota :)
-
Gość: Maria, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/05 18:33:12
Ciasto jest fantastyczne i łatwe w przygotowaniu.Dzięki za przepi.
-
2012/06/05 20:49:18
skuszę. jakbym mogła się oprzeć takiej pokusie? ;)

dzięki. trzymaj się i Ty :)
-
2012/06/05 23:05:58
Dorota dzięki :)

Usagi takie ciasto poprawi nastrój to na pewno, a ta pianka jest extra :). Polecam !:)

Kuchcikowo jest takie pyszne, że wcale mnie to nie dziwi;-) hihi ;)

Nat też uważam,że to pyszne połaczenie. Wspaniałe .Uściski Kochana :*

Ewe bardzo polecam, jest naprawdę rewelacyjne. Wszystkim bardzo posmakowało :)

Balciu fajnie,ze Tobie także posmakowało. Z czarną porzeczką to również będzie pyszne. Chyba będę musiała wypróbować.Mam nadzieję,ze porzeczki będą w tym roku :) POzdrowienia:)

Ewelajno truskawki i rabarbar pysznie pasują prawda? A do tego ta fajna pianka i kruche ciasto, mówię CI - pyszności :) Cieszę się,ze koszulki Ci się spodobały :-))
Buziaczkuję :**

KulnarnaFuzja koniecznie przekonaj się do rabarbaru:) . Może właśnie w takim pysznym połączeniu , co Ty na to? :) Pozdrowienia

PannoMalwinno i fajnie smakuje w tym cieście :)

Jolu widziałam Twoją wersję z ciemnym ciastem. Koniecznie muszę wypróbować, bo wygląda smakowicie, oj bardzo :) Pozdrówki:*

Kaspiecze cieszę się :))

Mario jak fajnie,ze też robiłaś i smakowało :) Pozdrawiam.

Oliwku koniecznie,koniecznie. :) Czekam. Pozdrowienia :)
-
Gość: agax, *.skynet.net.pl
2012/06/06 07:27:35
A czy można to ciasto piec "w jednej turze", już razem z masą budyniową?
-
2012/06/06 08:10:03
Agax,nie próbowałam. Robiłam zgodnie z przepisem.
Obawiam się,że mogłoby się nie dopiec. Lepiej trzymać się przepisu. Pozdrawiam.
-
2012/06/06 12:29:38
Smakowite ciasto! mniammmmmmm połączenie składników, które ubóstwiam: truskawki, rabarbar i kruche ciasto:) to musi być niebo w gębie
-
Gość: nutka_w_kuchni, *.zdnet.com.pl.244.88.194.in-addr.arpa
2012/06/06 14:48:41
przepyszne jest to ciasto! napisać, że fantastyczne to mało!:) troszke za słodkie mi wyszło, bo oczywiście nie doczytałam, że mam słodzony budyń, ale to nic i tak jest super :) no i zrobiłam dwie warstwy owocowe, bo z rozpędu bardzo dużo ich naszykowałam ;)
-
2012/06/06 19:59:59
zaglądam do Ciebie i co widzę - ciasto, które właśnie piekę ;), też robię z truskawkami i rabarbarem, mam nadzieję, że moje będzie wyglądało tak pysznie jak Twoje
-
2012/06/06 20:28:26
Zrobiłam je dzisiaj i mam obłęd w oczach :))) jest przepyszne i do tego jak wygląda!
-
2012/06/06 22:33:31
Antenko o tak, to niebo w gębie! Bardzo polecam, pyszne ciasto. Jedne z tych naj naj :) Pozdrawiam

Zauberi o. jak fajnie! :) Na pewno będzie pysznie wyglądało i smakowało niebiańsko :)

Bistro Mama dokładnie, zgadzam się -jest przepyszne! Fajnie,że też je piekłaś :)
-
2012/06/08 01:52:41
Ciasto z truskawkami.. Az mi slinka pociekla ;) Dzieki za ten przepis!
-
2012/06/08 06:51:29
Emieszkanie wszystko fajnie, tylko w linku ,który podajesz na zdjęciu nie ma ciasta kruchego z truskawkami, tylko biszkopt... :(
-
Gość: e-Mieszkanie, *.adsl.inetia.pl
2012/06/08 14:05:12
Tak, wiem. Juz ktos zwrocil uwage u mnie w komentarzu. Bedzie trzeba to poprawic :)
-
Gość: Ania, *.telpol.net.pl
2012/06/08 14:16:00
Ja mam pytanie, bo jestem laik w pieczeniu ciast, czy ten rabarbar był jakoś wcześniej przygotowywany np poddany obróbce termicznej, czy wystarczy tylko pokroić, zetrzeć?
-
2012/06/08 14:19:38
Emieszkanie koniecznie, bo trochę nieprawdziwie to wygląda...
Pozdrawiam:)

Aniu akurat do zrobienia tego ciasta rabarbar nie był wcześniej poddawany obróbce termicznej. :) Rabarbar należy pokroić. Można go obrać przed pokrojeniem.
Za chwilkę uzupełnię w przepisie. Pozdrawiam:)
-
2012/06/08 22:51:05
Właśnie wstawiłam to pyszne ciasto do piekarnika,mam nadzieję że będzie pyszne.
-
2012/06/08 23:39:23
Mariola i ja również mam nadzieję, że Ci posmakuje :-)
-
Gość: monijane, 93.175.73.*
2012/06/09 08:47:34
Mam nadzieję, że gościom będzie smakowało. Robię to ciasto pierwszy raz, ale przepis bardzo mi się spodobał:)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/06/09 12:19:14
zapomniałam dodać oleju do piany,,,ale to nic nie szkodzi,,,,placek wspaniały, blacha rozeszła się w 5 min
-
2012/06/09 22:37:27
zrobiłam i wyszło super.
-
2012/06/09 23:21:50
Monijane i ja mam nadzieję,ze Wam posmakuje :) Pozdrawiam

Gość a no to fajnie,że i tak super wyszło i tak posmakowało :)

Mariolu cieszę się :)
-
2012/06/10 07:10:53
piękne jest! A ja uwielbiam takie ciacha! :)
-
2012/06/10 11:09:58
Kurcze nie mogę się przemóc do rabarbaru, ale jak patrzę na to ciacho to jednak zastanawiam się czy nie spróbować ;))
-
2012/06/10 13:05:03
Kasiu dziękuję. Jest bardzo pyszne, więc polecam Ci :)

Talablasko koniecznie! :) Może dzięki temu się przekonasz do pysznego rabarbaru? A połączenie z truskawkami stanowi wyśmienite. Spróbuj :)
-
Gość: asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/10 21:27:56
Mam pytanie: czy do ciasta można dodać mniej masła/margaryny? Nie popsuję wtedy zamierzonego smaku?
-
2012/06/10 23:16:57
Asiu] należy dodać tyle masła,ile jest w przepisie. Po prostu z mniejszą ilością nie zagnieciesz kruchego ciasta... :( No, chyba,że odpowiednio zmienisz proporcje wszystkich składników.
-
2012/06/13 14:15:19
Wooow! Rozpłynęłam się w zachwycie :))
-
Gość: lili, *.dynamic.chello.pl
2012/06/13 15:02:31
upiekłam, ale co z tego, minęła godzina, po cieście zostało już tylko wspomnienie, parę okruszków ......
dobrze, ze kupiłam wiecej rabarbaru i truskawek, robię następną blache, ciekawe w jakim tempie teraz zniknie :)
-
2012/06/13 15:13:06
Zołzuś cieszę się,ze Ci się spodobało :)

Lili hihi;-) Miło mi,że tak smakuje. Koniecznie musisz ponownie upiec, skoro takie pyszne:). Ja zrobię znowu, pychota :)
pozdrawiam i dziękuję za komentarz :-)
-
2012/06/14 17:25:51
zaplanowałam to ciasto na niedzielę i już nie mogę się doczekać ;p
-
2012/06/16 20:02:12
Właśnie zrobiłam sobie na imieniny i wcinam już trzecią porcję, mniam! Może nie wygląda tak apetycznie jak Twoje, bo nie udało mi się dziś kupić truskawek i zrobiłam z samym rabarbarem, ale i tak jest pyszniutkie:) Następnym razem u mnie też nie zabraknie czerwonego akcentu, tak jak w Twoim truskawkowym dziele. A następny na celowniku jest pleśniak!
-
2012/06/18 00:34:50
no i zrobiłam :) wczoraj wieczorem było gotowe, a dziś mogłam oglądać tylko okruchy ;p w domu tylko 3 osoby(plus ja ;p) a wcinali tak, że ja zdążyłam spróbować tylko kawałeczek ;) ale było przepyszne, na pewno zrobię jeszcze nie raz :)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/06/18 13:01:09
Robiłam ostatnio ciasto z tego przepisu i wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało, a przepis prosty, polecam :)
-
2012/06/19 08:44:44
Elsinoe hihi ;-) Fajowo,że tak smakuje!:))) Pleśniak tez polecam, uwielbiam takie ciasta :) Pozdrowienia

Mientablog bardzo,bardzo sie cieszę,że tak posmakowało:) Dziękuję Ci za miłe słowa i zyczę smacznego :))))))))))))))))))))

Gość super, ciesze się bardzo:)
-
2012/06/19 20:53:45
Majanko i ja je w końcu zrobiłam. Przepyszne ciacho, już widzę je w kolejnych wersjach jak tylko pokażą się następne sezonowe owoce. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Zabieram się za pisanie posta, może jeszcze dziś będzie na blogu. Buziaki :)
-
Gość: Mokosz, *.itcomp.pl
2012/06/20 00:29:14
Robiłam ostatnio ciasto z Twojego przepisu, z tą różnicą, że na wierzch zamiast ciasta dałam kruszonkę (o ile się nie mylę również z Twojego przepisu ;)). Ciasto w smaku wyszło przepyszne, nie rozumiem tylko dlaczego piana mi opadła. :( Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, podczas pieczenia piana pięknie wyrosła ponad krawędź formy, ciasto studziłam w zamkniętym piekarniku bez wyjmowania i podczas studzenia cała piana oklapła, został jej tylko cieniutki paseczek...
-
2012/06/20 22:13:01
Urtico jak się cieszę! :) Tak, ja mysle,ze ze wszystkimi owocami będzie wspaniale smakowało :). Uściski przesyłam i czekam na wpis :)
-
2012/06/20 22:14:24
Mokosz Cieszę się, że posmakowało. Natomiast co do piany,która opadła,niestety nie wiem dlaczego tak się stało. A dodałaś proszek budyniowy do piany?
Pozdrowienia/ :)
-
Gość: Mokosz, *.itcomp.pl
2012/06/23 23:55:13
Dodałam wszystko jak w przepisie. Dziś robiłam je znowu, piana wprawdzie znów opadła, ale ciacho i tak było pyszne - było, bo zniknęło w mgnieniu oka. ;)
-
2012/06/24 06:50:09
Mokosz hmm, naprawdę nie wiem, dlaczego piana Ci opada. Może to wina piekarnika? Mi za każdym razem wychodzi taka piana jak na zdjęciu.
Cieszę się,ze ciasto smakuje, mimo wszystko. Pozdrawiam:)
-
Gość: , *.35-79-r.retail.telecomitalia.it
2012/06/30 18:19:53
To ciasto musi być naprawdę pyszne,tylko skąd na Sycylii wziąć rabarbaru?A może by tak spracować zasadzić,kto wie czy by urósł?
-
2012/06/30 19:10:30
Gość zawsze można spróbować wyhodować ;-) A może się uda? Pozdrowienia :)
-
2012/07/05 21:28:30
a można i z innymi owocami, np. porzeczki, agrest , wiśnie. Pomysł na medal, jesteś moją inspiracja, przestanę już chyba kupować gazety z ciastami!!!
-
2012/07/12 20:20:38
Catalinkasia jasne, że można. Jak najbardziej. :)
Dziękuję za serdeczności. Pozdrowienia :)
-
2012/07/17 10:52:19
zrobiłam..
zjedzone..
pyszne..

ciasta nie mrozilam.. dodałam 6 jajek - powiem ze 'CUD, MIÓD I ORZESZKI!!!!!'
-
Gość: mika, 109.95.200.*
2013/06/29 19:40:22
Polecam. ciasto rewelacyjne :) poszło szybciutko u mnie ;) i wszystkim smakowało :)
-
2013/08/18 00:09:34
Wygląda pysznie :) dziękuję za tą słodką inspirację :)
-
Gość: inka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/09/12 14:50:04
Ciasto rewelacja !!! Robiłam je kilka razy i za każdym razem coraz lepsze :) Za tą piankę można się zabić hehe.Polecam!
-
Gość: justynaZgaje, *.dynamic.chello.pl
2014/02/02 07:30:57
ciasto przepyszne...robilam kilka razy i za każdym wychodzilo! Polecam
-
2014/03/13 21:43:04
To ciasto jest tak pyszne, że postanowiliśmy nie czekać na truskawki, rabarbar czy maliny i tak oto powstała u nas wersja jabłkowa - bardzo smaczna i efektowna:

narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/03/kruche-ciasto-z-lekka-budyniowa-pianka.html
-
2014/03/14 09:03:23
Bardzo się cieszę, że ciasto tak smakuje. :) Ja niedługo też będę je robić ponownie. :)
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: , *.unitymediagroup.de
2014/03/26 12:11:58
A jak nie mam cukru do wypiekow to moze byc cukier puder?
-
2014/03/26 14:20:07
Tak, może.
-
2014/05/14 18:58:55
U nas też dziś rabarbarowo:) To ciacho na stałe weszło do naszego słodkiego menu, podmieniamy tylko owoce.
Tak prezentuje się ostatni uchowany kawałek:

narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/05/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-lekka.html
-
Gość: Biała 68, *.tvk.torun.pl
2014/05/30 14:24:43
Ciasto wygląda cudownie,pokusiłam się o samodzielne zrobienie i .....klapa:( kiedy dodaje olej do piany ta zupełnie opada.Co robię nie tak?
-
2014/05/30 17:50:34
Biała a w jaki sposób dodajesz olej?
Olej należy wlewać delikatnie, cieniutką strużką i w tym czasie cały czas miksować.
-
Gość: Biała 68, *.tvk.torun.pl
2014/05/30 19:58:29
Może masz rację,starałam się powoli ale byc może powinnam jeszcze wolniej.Z pewnością spróbuje ,bo ciasto nawet z tą nieudaną pianą jest pyszne.Dzięki za radę.
-
Gość: mika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/07 10:19:46
a można ubić 6 białek nic się nie stanie?
-
Gość: nana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/07 12:27:35
przez ten głupi olej nie mam piany tylko wodę a wlewałam go powoli i ostrożnie co za pomysł z tym olejem pierwszy i ostatni raz go dodałam do sztywnej już piany i co ja mam teraz wylać tą wodnistą pianę na ciasto?!
-
2014/06/07 20:07:33
Mika możesz ubić 6 białek.

Nana dziwne jest to co piszesz, nigdy w życiu nie wyszła mi woda zamiast piany. A robiłam to ciasto już mnóstwo razy,przepis jest sprawdzony. Zawsze wychodzi fajna pianka.
Dodałaś w ogóle do białek cukier, a potem budyń??
-
2014/06/07 20:08:38
Mika możesz ubić 6 białek.

Nana dziwne jest to co piszesz, nigdy w życiu nie wyszła mi woda zamiast piany. A robiłam to ciasto już mnóstwo razy,przepis jest sprawdzony. Zawsze wychodzi fajna pianka.
Dodałaś w ogóle do białek cukier, a potem budyń??
-
Gość: nana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/07 21:27:18
zrobiłam dokładnie jak w przepisie
-
2014/06/08 00:20:40
Zrobiłam to ciasto!
rewelacja: kruche, pachnące wanilią, delikatna pianka a w środku całe truskawki

Zrobiłam z samymi truskawkami
A ciasto fajne, mało zabiegów i bałaganu w kuchni
Ciasto zamrarzałam tylko 1/2 godziny bo było już późno i wyszło przesmacznie

Dziękuje za przepisik - od dzisiaj będzie stale gościł w mojej kuchni
-
2014/06/08 00:24:43
ciasto nie może sie nie udać:
olej wlewa się powoli do białek ubitych na sztywno i po dodadniu cukry - małymi strużkami
Powstaje ciężka szklista tłuściutka masa bezowa którą wykłada sie na podpieczone ciasto łyżką i owocki fajnie w to wchodzą
ciasto rewelka
coś nowego po tartach i ciastach ciężkich ucieranych
POZDRAWIAM Autorkę Blogu
-
Gość: Pati, *.adsl.inetia.pl
2014/06/13 07:43:46
Witam czyli jak najpierw pieczemy spod ciasta na 20 min i potem z reszta skladnikow znow pieczemy czyli ten spod tak jakby jest pieczony dwa razy ? Pozdrawiam
-
2014/06/13 19:27:34
Tapetoja witaj.Cieszę się, że ciasto Ci tak posmakowało. :) Bardzo dziękuję za miły komentarz i życzę smacznego.:) Pozdrawiam ciepło:)

Pati tak, pieczemy spód najpierw, potem po ostudzeniu nakładamy pianę i owoce i znowu pieczemy. POzdrawiam :)
-
Gość: , *.nowanet.pl
2014/06/28 19:21:02
Cudowne, niebo w ustach. Wyszlo wyśmienicie, dodalam tylko łyżkę gęstej śmietany do ciasta i zamiast 5 bialek 7 ze względu ze jaja byly małe. Polecam każdemu. Przepis numer 1!
-
2014/07/07 08:17:22
Doczekaliśmy się i my wersji truskawkowej - za pierwszym razem ciasto poszło tak szybko, że nie zdążyliśmy nawet sfotografować. Tym razem przygotowane specjalnie na bloga :)

narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/07/kruche-ciasto-z-truskawkami-i-lekka.html
-
2014/07/07 19:29:47
Narzeczeni ciesze się, że upiekliście truskawkową wersję. Pyszne, prawda?
Pozdrawiam :)
-
Gość: Jaguś, *.free.aero2.net.pl
2014/07/17 16:48:03
Ciasto jadłam po raz pierwszy u koleżanki, później znalazłam go tutaj i wypróbowałam dziś. Wyszedł wyśmienity deser :) Serdecznie polecam przepis łatwy w wykonaniu. moja wersja była z malinami :) Pychotka a i mąż zadowolony ;)
Pozdrawiam :)
-
Gość: gosia, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/07/25 12:37:51
Robiłam je wczoraj-PYSZNE PYSZNE PYSZNE. pOLECAM I DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS.
Zmieniłam tylko to że dałam borówki zamiast rabarbaru i ten spód posmarowałam dżemem jagodowym. Pychotka.
-
Gość: gosia, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/07/25 12:40:08
Właśnie ja też następnym razem dodam o dwa jaja więcej bo moje były rozm.M także trochę małe. Ale ogólnie jestem zachwycona.
-
2014/07/26 10:42:25
Jaguś cieszę się bardzo,że posmakowało. :) Z malinami jest również wspaniałe, robiłam i mam ochotę zrobić ponownie. :) Pozdrowienia dla Was!

Gosiu bardzo dziekuję za przemiłe słowa. Cieszę sie,że tak posmakowało. :) Pozdrawiam
-
Gość: annan, *.ip.telfort.nl
2015/05/01 10:33:28
-
2015/05/01 18:12:06
Annan, nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. O czym która kłamie?
Może poczytaj sobie uważnie mój wstęp i to skąd mam przepis. W podanym przez Ciebie linku blogerka napisała, że jej córka znalazła przepis w internecie, nie podała gdzie.
A ja dokładnie napisałam skąd pochodzi przepis.
Pozdrawiam
-
Gość: , *.adsl-surfen.hetnet.nl
2015/05/22 14:01:31
Hmm blaszkę wysmarowac i dać na to papier do pieczenia?
-
2015/05/22 22:13:47
Tak, ponieważ wówczas papier będzie ładnie do blaszki przylegał. Nie trzeba smarować całej.
-
Gość: Jadziulka, *.tktelekom.pl
2015/06/13 13:23:36
ciasto pyszne w mojej wersji mniej cukru i zamiast zwykłej mąki mieszanka zwykłej ,razowej i płatków owsianych wychodzi extra i zjada się w mgnieniu oka ;) jak najbardziej polecam !!!
-
Gość: Pati, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/01 00:00:20
Upiekłam,wyszło pyyyyyszne.Bardzo polecam.Ja dałam owoce mieszane jagody,czerwone porzeczki,truskawki i łodygę rabarbaru.Ta pianka jest bajeczna;)
-
2015/07/01 21:56:18
Jadziulko super wersję zrobiłaś! Muszę kiedyś wypróbować., pozdrawiam :)

Pati cieszę się, że posmakowało! I jaką fajną mieszankę owoców dodałaś, super! Pozdrawiam :)
-
Gość: magda, *.skarzysko.vectranet.pl
2015/07/09 21:39:28
Witam :) Mam pytanie czy można zamiast truskawek dodać wiśni ?
-
2015/07/10 22:11:22
Witaj Magdo, oczywiście, że można. Pozdrawiam. :)
-
Gość: OlaFasola, *.dynamic.chello.pl
2015/08/03 09:15:19
ciacho wyszło pyszne, a gościom aż się uszy trzęsły...
-
Gość: ineczka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/06/05 09:50:26
Ciasto jest mega pyszne ! W ciągu tyg robiłam go już 3 razy , tak zasmakowalo domownikom :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2018/04/30 18:06:24
Powrót po latach do sprawdzonego przepisu, ciasto już w piekarniku :) Dziękuję za przepis.
-
2018/05/03 11:46:26
Bardzo się cieszę, pozdrawiam :)
-
Gość: Ania, *.bystrzycaklodzka.vectranet.pl
2018/05/28 17:14:00
Ciasto mega! Użyłam budyniu bananowego z cukrem i dałam pół szklanki cukru. Rewelacja. Dziękuję
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
lawendowe
Kruche maślane ciasteczka z nutą cytryny i lawendy.Pięknie pachną i smakują
Babka
baba
Wspaniała,pachnąca drożdżowa baba. Jest mięciutka i wilgotna, bardzo smaczna!
Sernikobrownie
sernikobrownie
Ulubione moje połączenie. Sernik i brownie w jednym a do tego mus trusawkowy. Pychotka