Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczeń rzymska

                      Witajcie po świętach :). Przez najbliższe kilka wpisów na moim blogu będzie jeszcze atmosfera świąteczna. Pokażę kilka moich wypieków. Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość świątecznych pyszności ;). Dziś coś na wytrawnie - pieczeń rzymska z jajkiem, która fajnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje. Można ją przygotować i jeść właściwie kiedy tylko mamy na to chęć, nie tylko w Święta Wielkanocne ;). Bardzo nam smakowała, polecam. Przepis na pieczeń pochodzi z forum CinCin, od Kermidt.

pieczeń rzymska 

Składniki: 

*3/4 kg mięsa mielonego (dałam pół na pół: wołowe z drobiem)

*4 jaja

*1/2 szklanki bułki tartej

*1 duża cebula

*olej

*pół łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego

*pół łyżeczki imbiru

*szczypta kardamonu

*szczypta gałki muszkatołowej

*sól

*pieprz

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić drobno, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Jeśli dajemy czosnek świeży to posiekać go również i zeszklić razem z cebulką. Gorącą cebulę wrzucić do przygotowanego mięsa, wbić 1 jajko, dodać przyprawy: czosnek (jeśli nie daliśmy świeżego), imbir, kardamon, gałkę, pieprz. Wymieszać. Wsypać bułkę tartą, polać gorącą wodą i wymieszać na jednolitą masę. Solić na końcu, w razie potrzeby dolać wody i wymieszać. Masa powinna mieć taką konsystencję jak na kotlety mielone. 

Pozostałe 3 jajka ugotować na twardo, obrać. Połowę masy włożyć do formy, w to lekko wcisnąć całe ugotowane jajka i przykryć resztą mięsa.

Wierzch pieczeni można posypać podsmażoną cebulką albo posypać słodką papryką w proszku. Ja posypałam papryką.

Piec w temperaturze 160-170 stopni przez 45-60 minut. Pieczeń można podawać z dodatkiem chrzanu, ćwikły, borówki, żurawiny.

Smacznego :) 

pieczeń rzymska 

pieczeń rzymska 

wtorek, 10 kwietnia 2012, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2012/04/10 17:13:15
Ale pysznie wygląda. Niedawno robiłam ale u mnie musi być bez jajka bo nie zjedzą:)
-
2012/04/10 17:29:27
robiłam kiedyś podobną....pychotka ;))
-
2012/04/10 17:33:59
bardzo wesoło wygląda:)
-
2012/04/10 17:35:08
Majanko, pieczeń idealna Ci wyszła:) Robiłam taką dawno temu, pewnie czas najwyższy znowu zrobić?:)
-
2012/04/10 17:52:07
A ja jeszcze takiej nie robilam, pysznie wyglada Majanko. Buziaki wielkie.
-
2012/04/10 17:53:02
Majanko, przed świętami nie udało mi się zajrzeć z życzeniami, więc teraz poświąteczne uściski wysyłam! :**
Widzę, że atmosfera u Ciebie nadal świąteczna i smakowita. :)
-
2012/04/10 18:01:08
Dawno nie robiłam pieczeni rzymskiej, a jest smaczna zarówno na ciepło do obiadu jak i do chleba :-)
-
2012/04/10 18:06:27
O i już wiem o czym zapomniałam w tym roku :) No i moja strata :)) Chociaż pewnie i tak nie będę czekać z upieczeniem do następnych Świąt.
Twoja pieczeń wygląda bardzo, bardzo apetycznie i jak fajnie przyprawiona. Z kardamonem jeszcze nie robiłam :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2012/04/10 18:15:25
Majanko, tak pieczenią zajadałaby się chętnie o każdej porze :) Buziaki!
-
2012/04/10 18:31:37
Za pieczenią rzymską osobiście nie przepadam, ale coś czuję, że mojemu Ślubnemu by zasmakowała. Muszę zrobić :)
-
2012/04/10 18:33:44
Poświąteczne serdeczności :) Pysznie wygląda Twoja pieczeń,ciekawi mnie w niej dodatek kardamonu! Po wyczyszczeniu lodówki trzeba będzie spróbować.Pozdrawiam słonecznie,ale bardzo wietrznie :)
-
2012/04/10 18:46:49
Prezentuje się niezwykle smacznie.
-
2012/04/10 18:51:28
Ślicznie się prezentuje Majanko. Ja jeszcze jej nie robiłam, ale znam bardzo dobrze.
-
2012/04/10 19:31:37
znamy. lubimy. podziwiamy :)
-
2012/04/10 20:16:49
Wspaniala pieczen! Nigdy nie widzialam takiej z jajkiem w srodku ;-) wspanialy pomysl! :)
-
2012/04/10 21:24:19
Nigdy nie robiłam, nigdy nie jadłam. Do zapisania.
-
2012/04/10 22:07:06
Mniam ! Pysznie wygląda ! :)

Bardzo lubię taką pieczeń i często ją robię (tylko nie nadziewam jej jajkami).
-
2012/04/10 22:27:00
a ja jeszcze jej nie robiłam:) zabieram więc przepis i może wkrótce zrobię:) pozdrowionka
-
2012/04/10 22:27:48
Pyszn wyszła! Nigdy nie robiłam ale chętnie spróbuję:)
-
2012/04/10 22:43:07
O tak, to jest coś super!!
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2012/04/10 22:44:51
Wiosenko o, nie zjedzą z jajkiem? Szkoda, bo pyszne, ale i bez jajka smaczne, no nie? Pozdrowienia

Izaa zgadzam się:)

BasiuP dziękuję:)

Alinko, cieszę się,ze CI się podoba :). Z pewnoscią czas powtórzyć, bo jest smaczna :)

Bijanko koniecznie zrób :) Pozdrówki ciepłe

Małgoś dziękuję pięknie. A tak atmosfera u mnie jeszcze przez chwilę będzie świąteczna, bo pokazę tu kilka wielkanocnych pyszności. Uściski Kochana :*

Agattekh zgadza sie . I na obiad na ciepło i na zimno do chlebka. Pyszności.

Urtica koniecznie spróbuj tej pieczeni . Mnie też spodobał się dodatek kardamonu i imbiru, gałki. Polecam, pysznosci:)

OgrodyBabilonu dokładnie. :) Mozna jeść cały rok, naokrągło. Pozdrowienia :)

Coubeatki pyszna jest, myslę,ze posmakuje :)

Maga dziękuję.Mnie też ciekawiły te przyprawy, a pieczeń naprawdę warto zrobić, bo smakuje swietnie. Serdecznosci :* Ps. U mnie też wiatr.

Dusiowaa a dziękuję :)

Kabamaigo dziękuję Ci. :) A to jak znasz, nie muszę dodatkowo reklamować i zachęcać :) Uściski:*

Oliwek bardzo się cieszę i dziękuję :)

PieczarkoMYsiumiło mi bardzo,że CI sie podoba. Do tego jest naprawdę dobra i w sumie można ją robić kiedy tylko się chce, nie tylk na święta. Może się zatem skusisz? :)

DragonFly a to koniecznie musisz jej spróbować. :) POzdrowienia

Abbro dziękuję. :) Mówisz,ze bez jajek robisz? Ja kiedys robiłam też kiełbaską białą w środku, także była pyszna. POzdrowienia :)

Ilko no to czekam na Twoją wersję :) Pozdrowienia

Judik bardzo pięknie dziękuję :)
-
2012/04/10 23:18:23
Jeszcze nigdy nie robiłam;( Wygląda bardzo apetycznie;)
-
2012/04/11 06:56:17
Kuchcikowo zgadzam się, jest super :)Pozdrowienia serdeczne:)

Nastusiu spróbuj kiedyś, pyszna jest ta pieczeń. Pozdrawiam Cię :)
-
2012/04/11 07:07:34
Taka pieczeń z niespodzianką :-) Wygląda cudnie i rzeczywiście jest świetnym pomysłem nie tylko na święta :-)
-
2012/04/11 08:29:34
Wygląda bardzo apetycznie!
-
2012/04/11 09:54:08
Wygląda bardzo smacznie, Majano! :) Chętnie zjadłabym plasterek. Pozdrawiam ;)
-
2012/04/11 10:09:40
Aż szkoda, że nie lubię mięsa mielonego, bo pieczeń wygląda supersmacznie.. :)
-
upl
2012/04/11 10:15:27
przyznam, ze to koszmar mojego dziecinstwa - przepieczony, suchy koszmar ;-) ale zawsze mnie fascynowalo to jajo w srodku ;-)
-
2012/04/11 10:37:17
super przepis, koniecznie muszę zrobić :)
-
2012/04/11 11:13:03
Często robie podobną Madziulku, ale z kiełbaską w środku:) pyszna jest:)... a na Twoje wielkanone cuda czekam z niecierpliwością:) wielki buziak
-
2012/04/11 12:44:19
Idealna pieczeń rzymska Majanko! ;) My na święta robimy podobną pieczeń z mielonego, ale nazywamy ją klopsem. ;)
-
2012/04/11 12:56:49
planowałam tez zrobić w tym roku pieczeń rzymską, ale czasu zabrakło
-
2012/04/11 19:59:45
lubie wlasnie taka z jajeczkiem:) Twoja jest bardzo apetyczna:)
-
2012/04/11 20:55:32
Madziu pieczeń wygląda pysznie, a zdjęcia zrobiłaś mistrzowskie ! Super robota :)
-
2012/04/11 21:05:39
Bardzo lubię! To obowiązkowy 'element' każdych świąt:) Najbardziej lubię z sosem tatarskim. Twoja wygląda baaaaardzo apetycnzie:) mniam!
Pozdrawiam serdecznie poświątecznie:)
-
2012/04/11 21:22:55
Jak będę trochę zdolniejsza w kuchni niż jestem, to na pewno spróbuję zrobić, szczególnie, że bardzo lubię jajka :) Pozdrawiam!
-
2012/04/11 21:24:42
Wygląda bardzo smakowicie. Robię bardzo rzadko i bez jajka. Na Wielkanoc idealna :)
-
2012/04/11 22:51:27
Pięknie wygląda, na pewno super smakuje:-)
-
2012/04/12 04:46:14
Zacnie wygląda, oj zacnie. Musiała być pyszna!
Za padlinką nie przepadam, ale taka pieczeń to bym zjadła chętnie :)
M.
-
2012/04/12 06:54:06
Skoraczku bardzo Ci dziękuję :). Pozdrawiam ciepło

Mikimamo dziękuję :)

Fuchsio cieszę się,ze Ci się spodobała. Chętnie bym Cię poczęstowała :) Pozdrawiam

Bjedrono a to może czas się przekonać ,właśnie dzięki takiej pieczeni? :)

Upl oj, a moja sucha nie jest. Jest pyszna, mokra , a jajo nadal fascynuje ;-)

Magdo dziekuję i polecam :)

Joluś z kiełbaską też robiłam, z białą .Dobra była też :) Buziaczki serdeczne :*

KasiuPrezydentowa a tak, też słyszałam nazwę 'klops' . Mnie ona jakoś nie podchodzi, w sensie nazwa ;-). Pozdrawiam :)

Aga to może zrobisz teraz? ;-)

KulinarneSpotkania miło mi,ze Ci się podoba :)

Anitko naprawdę podobają Ci się fotki? Dziękuję Ci kochana :** A pieczeń polecam, pyszna jest :)

Asiek_Ba dzięki serdeczne. Ja też lubię pieczeń na święta. Za rok na pewno też zrobię. Pyszna była. Pozdrowienia :)

Luna, na pewno Ci sie uda i to już teraz ! Jestem tego pewna :) Pozdrowienia:)

Dario bez jajka też dobra to fakt, ale ja jakoś z jajem polubiłam :) Pozdrowienia

Katarzyno dziękuję serdecznie :)

Moniś dziękuję Ci. Była smaczna. Znikła i już nie ma ;-) Cieszę sie,ze Ci się podoba. Pozdrowienia:)
-
upl
2012/04/12 10:42:01
widać na zdjęciach, ze nie jest sucha - sucha ma inną frakturę i się rozwarstwia - "odchodzi" górna cześć pieczeni
ja mam nadal uraz ;-)
po prostu jem jajka na twardo :-)
-
2012/04/12 21:16:51
U nas na stole pojawia sie ta z przepisu Nigelli, więcej cebuli zawiera i bułke świeża (dziwne w sumie) z tym jajkiem wśrodku faktycznie na święta Wielkanocne fajnie pasuje :) My ją lubimy też na zimno do kanapek.
-
2012/04/12 21:21:07
Upl :-). Jajka na twardo też uwielbiam :) Pozdrowienia :)

Vanilko my także jedliśmy ją na zimno:). Lubimy tak właśnie . Uściski ślę:*
-
2012/04/12 22:23:34
Ładnie się z tym jajem prezentuje. :)
-
upl
2012/04/13 11:52:27
może się za rok na wielkanocne śniadanie odważę zrobić, ale mój brat na dźwięk "pieczeń rzymska" reaguje jak ja ;-) strasznym marudzeniem i przypomnieniem, ze starliśmy się nią karmić kota... tez nie chciał jeść ;-)
-
Gość: kasia, slodkiefantazje, 83-144-71-212.static.chello.pl
2012/04/13 23:27:30
uwielbiam pieczeń rzymską :) i tak pięknie Ci wyszła :) pozdarwiam cieplutko :)
-
2012/04/14 17:43:41
Alez pysznosci u Ciebie Majanko krolowaly na stole ! U nas musialam polaczyc dwie tradycje i wyszedl nam taki nawet ciekawy misz-masz :) No ale przede wszystkim musialam dostosowac sie do warunkow i dostepu produktow (tych polskich oczywiscie).
Pozdrawiam serdecznie !
-
2012/04/15 08:28:25
Wygląda pysznie ....
-
2012/04/15 13:25:20
mmm, wygląda pysznie :) Mojej już nie ma , też robiłam z jajeczkiem w środku.
-
2012/04/16 12:22:50
Paula dziękuję Ci :)

Upl och.. ,szkoda,że Wam nie smakuje. No,ale może kiedyś? :)

KasiuSłodkieFantazje dziękuję pięknie za miłe słowa :)My też ją bardzo lubimy.

Alizea dziękuję Ci. Na pewno Twoje swięta były pyszne :) Pozdrowienia serdeczne

Anytsujx dziękuję :)

Ewo dzięki ślicznie :). Pyszna jest z jajeczkiem,prawda ? Pozdrowienia
-
2012/05/06 13:44:39
Robiliśmy ostatnio pieczeń rzymską, ale... nie zdążyłam obcykać. Muszę ją powtórzyć :)
-
2012/05/06 21:17:57
Siostra zatem koniecznie :)
-
Gość: , 46.20.58.12*
2012/07/05 23:44:11
Zrobiłem-super smaczna,b.dobry przepis-dzięki.


-
Gość: pablolol, 77-254-236-153.adsl.inetia.pl
2012/07/24 13:01:56
"dałam pół na pół: wołowe z drobiem" <<-- czyli chodzi o proporcje jeden kurczak jedna krowa??
-
2012/07/24 23:44:37
Gość, cieszę się,ze smakowało, pozdrawiam.

Gość Pablo: ta jasne,wpakowałam do pieczeni całą krowę i jednego kurczaka ;-).
Chodzi o ilość mięsa - 3/4 kg ma mieć całość. Daj pół na pół mięso wołowe z drobiowym i już.
-
Gość: , afcf137.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/26 09:21:23
Witam, czy taka pieczeń z jajem można zamrozic? Chcę zrobić na Święta, a wolałabym wcześniej no pózniej mniej czasu jest na wszystko ;) pozdrawiam ciepło Malgosia
-
2013/03/26 20:05:11
Małgosiu szczerze mówiąc to nie wiem, bo nie mroziłam. Właściwie pewnie można zamrozić, ale po odmrożeniu to już na pewno nie ma takiego smaku ,jak świeże.
Osobiście uważam, że lepiej przygotować przed świętami, bedzie świeża i smaczna.
Pozdrawiam.
-
Gość: , afco199.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/26 22:13:29
Dzięki za odp ;) postanowiłam, ze jednak nie będę mrozic tylko albo zrobię tuż przed Świętami a jak nie zdążę to innym razem ;) pozdrawiam ciepło Malgosia ps. Dopiero od niedawna tu jestem u Ciebie na blogu, ale jest tu tak smacznie,ze z pewnością zostanę i będę próbować Twoich przepisów ;)
-
2013/03/28 22:48:07
Malgosiu cieszę się,że Ci się podoba mój blog, zapraszam jak najczęsciej . Dziękuję za serdeczne słowa. Ja pieczeń właśnie upiekłam:)
Pozdrawiam:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Maliny
malinowo
Delikatny,kremowy sernik na czekoladowym spodzie z aromatycznym,malinowym musem.Pycha!
Jagody
jagodzianki
Symbol lata-puszyste,miękkie, z fioletowym wnętrzem i oblane lukrem jagodzianki.Mniam!
Morele
morele
Morele to takie wakacyjne słońca, a ciasto z nimi jest wyborne, miękkie i wilgotne. Polecam!