Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec wykwintny tradycyjny

                           Makowiec to jedno z najpyszniejszych ciast jakie znam. Na świątecznym stole obowiązkowo być musi, ponieważ wszyscy za nim przepadamy. Nigdy nie wychodzi mi idealnie. Pęknie albo się rozrośnie, ale zawsze jest bardzo smaczny. Uwielbiamy taki z dużą ilością masy makowej, w której jest mnóstwo bakalii. Od kilku lat robię makowca z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Ciasto drożdżowe jest idealne, pachnące, miękkie, świetnie się z nim pracuje. Masy makowej nie robię sama (wiem - grzech :P), kupuję gotową w puszce, bardzo mi ona pasuje. Wzbogacam tę masę dodatkowo miodem, orzechami, rodzynkami, skórką pomarańczową, mielonymi migdałami, likierem amaretto, dodaję ubite białka i jest pyszna. Nie mogę się powstrzymać przed wyjadaniem jej z prosto z miski, palcami. Zresztą nie tylko ja ;-).

Gotowe, upieczone strucle makowe lukruję oraz posypuję posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.

Ten przepis na moim blogu już jest o tutaj, ale przypominam go także dziś. Pyszny, pachnący, serdecznie polecam!

makowiec 

makowiec 

Składniki:

Ciasto:
*23 g świeżych drożdży
*6 żółtek
*80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
*ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)
*380 g mąki pszennej tortowej
*190 ml ciepłego mleka
*110 g masła, roztopionego i ostudzonego

Masa makowa:*(lub gotowa z puszki*)
*250 g maku
*25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
*25 g rodzynek, najlepiej sułtanek
*25 g smażonej skórki pomarańczowej lub
 kandyzowanej
*1/4 kostki miękkiego masła, 50 g
*1 kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie)
*5 jajek, oddzielnie żółtka od białek
*1 szklanka cukru pudru
*gotowa polewa lukrowa

Wykonanie:

Ciasto: Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Masa makowa: Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.

*Ja skorzystałam z 2 puszek gotowej masy makowej, do której wrzuciłam ubite białka pozostałe z ciasta (czyli 6 białek), 3 łyżki miodu, dodałam rodzynek i orzechów oraz 2 łyżki amaretto.

 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Przykryć luźno przeźroczystą folią i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami.

Smacznego :)

makowiec

makowiec 

niedziela, 08 stycznia 2012, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2012/01/08 08:57:19
Pyszności:)
Ja też uzywam gotową masę makową i błogosławię ten wynalazek bo jakby jej nie było to bym nie zrobiła ani jednego ciasta z makiem:)
-
2012/01/08 09:00:32
Majanko,pysznie się prezentuje!
Uwielbiam takie przepełnione makowym nadzieniem.
Amber
-
2012/01/08 09:04:17
Majanko...cudny makowiec i ile maku;))))
-
2012/01/08 09:59:22
Ojej, wspaniały! ;) Lubię taki - mało ciasta i dużo maku!
A co do własnej masy makowej, to powiem Ci, że w tym roku zrobiłam sama (ostatnio robiłam z mamą jak miałam 13 lat! :D) i więcej nie zrobię! Smak masy był owszem, świetny, ale całą kuchnię miałam w maku, 2 dni prześladowały mnie w każdym zakamarku małe, złośliwe, czarne ziarenka! Miałam serdecznie dość! :D I w następne święta wracam do kupnej! :)))
-
2012/01/08 09:59:45
Wspaniały! A ja już nie pamietam,kiedy ostatnio robiłam makowiec!
-
2012/01/08 09:59:55
Majanko. wyglada znakomicie, na przyszly rok ja tez chyba skorzystam z tego przepisu..
-
2012/01/08 10:03:03
Makowiec widzę , makowiec!Ja tez uważam ,że to jedno z najlepszych ciast z tych najlepszych :) Uwielbiam
Madzia jakie zgrabniutkie te ruloniki i jak napakowane makiem , mniam mniam
-
2012/01/08 10:21:22
Uwielbiam takie cuda wypełnione makiem :) Nigdy jeszcze takiego zawijańca nie robiłam. Jakoś się boje :))).
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2012/01/08 10:30:38
Je też bardzo lubię makowiec, choć może dlatego, że jem go tylko na Święta:)
Chyba wypróbuję Twój przepis na kolejne Boże Narodzenie, mimo, że mój tegoroczny makowiec wyszedł pyszny, lubię szukać nowych smaków. A Twój makowczyk Madziu prezentuje się świetnie:)
-
2012/01/08 10:45:00
Madziu dzięki za ten wpis, makowiec to jest ciacho, które uwielbiają moje dzieci, ale ja zawsze szłam na łatwiznę i po prostu robiłam tartę! Wygląda przeapetycznie, ten środek, ah!
-
2012/01/08 11:37:15
Cudny;) I wcale nie popękał, co bardzo często się u nas zdarza w trakcie pieczenia;/ Może masz jakiś patent, by makowiec nie pękł? Będę wdzięczna za radę
-
2012/01/08 12:15:04
Piękny jest, taki wypchany po brzegi :)
-
2012/01/08 12:57:37
Ja też robiłam makowca w tym roku i też z gotową masą i był pyszny, następnym razem pewnie spróbuję tego przepisu, bo zachęciłaś tym makowcem bardzo Majanko:)
-
2012/01/08 13:10:46
Ależ on apetyczny Majanko!
-
2012/01/08 13:40:55
jak dla mnie jest idealny:)
-
2012/01/08 13:57:58
Wygląda pięknie i pewnie tak smakuje :-) Ja również często kupuję gotową masę makową. Moim zdaniem nie wszytko musimy robić sami. Pozdrawiam serdecznie
-
2012/01/08 14:40:10
Pięknie i smakowicie wygląda./ A ja sie ostatnio zadziwiłam, bo do tej pory od makowca jak najdalej, a w ostatnie święta żarłam i żarłam go bez opamiętania : D
-
2012/01/08 14:53:49
Same dobroci w tym makowcu! Moja Babcia, która jest fanką ciast z makiem, byłaby wniebowzięta gdyby go zobaczyła!
-
2012/01/08 15:10:30
sliczny ten makowiec:)
-
2012/01/08 15:30:00
Kocham Taką tradycję :)
-
Gość: An-na, 178.73.49.6*
2012/01/08 15:49:27
Dla takiego kawałka makowca mogłabym zawiesić dietę!
-
2012/01/08 16:41:24
cudownie nadziany
-
2012/01/08 17:29:41
Ale apetyczny! Ja w tym roku robiłam na święta swój pierwszy makowiec i od tamtej pory wprost uwielbiam to ciasto. :)
-
2012/01/08 17:31:29
Jak dla mnie to on wygląda idealnie! I też używam masy z puszki, uważam, że to rewelacyjny wynalazek:)
Pozdrawiam cieplutko!
-
2012/01/08 17:41:01
To ciasto idealnie Tobie wyszło, jest pełne najbardziej aromatycznych składników. Bez niego nie ma dla mnie świąt. Pozdrawiam
-
2012/01/08 18:02:27
Uwielbiam taki makowiec. Ślicznie się prezentuje. Pozdrawiam.
-
2012/01/08 18:47:06
Prosze o kawaleczek! :)
Ja na swieta niestety nie robilam choc uwielbiam!
-
2012/01/08 19:07:08
Łał, u Ciebie wygląda tak bogato i wcale nie ciastowo-sucho, jak zazwyczaj (dlatego za makowcami nie przepadam), a do tego niezawodne ciasto - robię zatem na kolejne święta na pewno! Pozdrawiam serdecznie! :)

czajnizfortunkuki.blogspot.com/
-
2012/01/08 19:33:26
Majanko, makowiec też z tegorocznych świątecznych wypieków? :) Fiu, fiu! Ależ rozpieszczasz rodzinę! :) Dobrze mają. :)
-
2012/01/08 19:47:27
Śliczny makowiec Ci wyszedł-taki bogato napakowany.U mnie niestety brak amatorów na takowy,natomiast dużą popularnością cieszy się seromak.Tak więc przy jednej pracy zawsze dwa ciacha wychodzą i sernik i koleżka seromak.Pozdrawiam
-
2012/01/08 20:08:52
Madziu makowiec wygląda rewelacyjnie!!!!! A jaki zgrabniutki, chciałabym umieć takie robić :) Buziaki :*
-
2012/01/08 21:17:22
Piękny! Mmmmmm, zrobiłam na Święta dokładnie ten sam! Wyszedł wieelki, ale bardzo szybko zniknął ;) a gotowa masa makowa faktycznie bardzo się przydaje, szczególnie, kiedy czas goni... Pozdrawiam!
-
2012/01/08 21:25:51
Amaretto? No to chyba na mały kawałeczek bym się skusiła, chociaż za makowcami nie przepadam.
-
2012/01/08 22:31:11
bardzo wykwintny.
pyszny ;]
-
2012/01/08 23:43:27
Jaki tam grzech, Maluchu... Skoro ta masa się sprawdza to czemu nie...
Musze ten przepis podrzucić mamie, bo kiedyś wychodziły jej pyszne makowce, ale zaczęła coś zmieniać w smaku na korzyść kształtu... I teraz co z tego, że mak cudnie się trzyma kiedy smak nie ten...:( Tez lubię makowce, ale przede wszystkim w czasie świąt.
Serdeczności noworoczne dla Ciebie i Twoich Chłopaków Dwóch, Majanko Kochana!
-
2012/01/09 06:26:14
Wygląda pysznie !
W końcu i ja muszę spróbować upiec makowiec - do tej pory monopol na takie wypieki miała moja mama, chyba czas ją wyręczyć :)
-
2012/01/09 09:48:31
ja też uwielbiam domowy makowiec!
-
2012/01/09 10:18:20
Wiosenko dokładnie, pysznosci. :) Masz rację z tą masa makową, nie wiem,czy sie kiedyś zdecyduję zrobić wlasną, czas pokaze,ale póki co jestem zadowolona z tej zapuszkowanej. :) Pozdrowienia

Amber dziękuję Ci ślicznie . My także lubimy kiedy jest duużo nadzienia, pyszności to prawda. Uściski:*

Izaa dziękuje ślicznie:)

KasiuPrezydentowa hehe;D . Mówisz,ze w kuchni wszędzie walał się mak? ;-) No to sprzątania było pewnie ,że ho ho ;D.
Cieszę sie,ze spodobał Ci się mój makowiec. Pozdrowienia:)

Beolhadziękuję. No to może się skusisz niedługo? W sumie to takie całoroczne ciacho:) Pozdrawiam

Bijano dziekuję i zachęcam. Ja bardzo lubię ten przepis. Pozdrawiam

Alciu a makowiec, makowiec :). Napakowane są najlepsze, wilgotne i tak pieknie pachną. Uwielbiamy. :) Całuski kochana :*

Kuchcikowo nie bój się, naprawde nie ma czego. Choc widzisz, ja makowiec robię, a rolady się boję, hehe;D Pozdrowienia

Niepokornik dziękuje Ci za miłe słowa. Bardzo się cieszę,ze Ci się podoba moj makowiec. Przepis jest super, piekłam już kilkukrotnie wg tej receptury, niezmiennie jestem nim zachwycona. Uściski:*

Nobleva cieszę się,ze przyda Ci się mój wpis makowcowy. Zachęcam, pychota taka,że hej :)) Pozdrowienia :*

Nastusia dziekuję za miłe słowa. No niestety nie mam patentu jesli chodzi o niepękanie makowca. Ten mój także nie jest idealny, jedna rolada rozrośnięta ,a druga pękła z boku,ale jest tak pyszny,że nam to nie przeszkadza:). Pozdrowienia

Dusiowaa dziękuję pięknie. Lubimy takie pełne nadzienia. Pozdrowienia:)

Ewenko dziękuję Ci. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Ja go tak lubię, że jakoś nie chcę juz innego hehe :D. Pozdrowienia ciepłe :*

Mikimamo bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam serdecznie :*

BasiuP miło mi bardzo,dziękuję :*
-
2012/01/09 10:31:02
Manorio dziękuję Ci serdecznie. Przyznam ,ze gotowa masa makowa to spore udogodnienie, a skoro smakuje i się sprawdza to będę z niej nadal korzystała. :) Ja tez uważam,ze nie wszystko musimy robić sami ;-) Pozdrowienia

Andziu hehe :D Mówisz,ze nie lubiłaś ,a teraz lubisz? Fajnie, nawet bardzo. My uwielbiamy makowca, szczególnie na te piękne święta. Uściski:*

Yobado dziękuję serdecznie. A babcię pozdrawiam i Ciebie także:)

Ola7 dziekuję Ci :*

KulinarneSmaki my także :)Pozdrawiam

An-no hehe;D Ciesze się bardzo:)

Kaspiecze dziękuję :)

Noresay dzięki sliczne. Fajnie,ze uwielbiasz makowca, one są pyszne, więc to w pełni zrozumiałe, nie? :)

asiekBa dziękuję Ci za miłe słowa. Tak, masz rację, masa makowa z puszki to fantastyczny wynalazek,:) Pozdrowienia:)

OgrodyBabilonu serdecznie dziękuję za miłe słowa.O tak, makowiec na święta konieczny :) Pozdrowienia

Chanya dziękuję pięknie :) Pozdrawiam

Chochliki kroję zatem :). Szkoda,że nie robiłaś, ale może jest szansa, że zrobisz na kolejne;-) Pozdrowienia
-
2012/01/09 10:49:02
PannoPrzechodzień , nigdy nie jadłam suchego makowca :))) Nie lubimy suchych, dlatego u mnie jest pełen nadzienia, bo taki własnie nam odpowiada:) Bardzo Ci polecam ten przepis. Pozdrowienia:)

Małgoś no jasne,że z tegorocznych :) trzeba porozpieszczac :)) Pozdrówki

Maga dziękuję Ci za miłe słowa :). U mnie wszyscy uwielbiają zarówno sernik jak i makowiec, a seromak tez jest pyszny .Pozdrowienia

Anitko dziękuję Ci Kochana :*. Oj tam zgrabniutki to on nie jest, ale za to pyszny :-)) Ściskam mocno:*

Kropko pyszny,pyszny. Mówisz,ze wielki Ci wyszedl, to robiłaś 1 struclę? Ja zrobiłam dwie z tego przepisu. POzdrowienia:)

Karolinki a no amaretto:). Lubię jego zapach. Polecam do makowca. Pozdrowionki:*

Karmelitko dziękuję Ci :-))

Ewelajno kochana, dziekuję Ci za tak miłe słowa :*. A to wiesz, ja wolę jak pęknie czy coś, ale żeby byl pyszny i wszystkim uszy się trzęsły z radości jego zjadania :). hehe:D Ten taki jest właśnie, uwielbiany przez nas. Buziaczki dla Ciebie Kochana :*

Basiudziękuję :) No jasne,że upiecz. Zobaczysz jaki cudny Ci wyjdzie i taki pyszny .Uściski:*

Asiejko najlepszy domowy,prawda? Pozdrowienia :)
-
2012/01/09 10:55:30
Bo makowce są upierdliwe ;) Mi też zazwyczaj musi pęknąć ;) Twój wyszedł cudownie!
-
2012/01/09 11:15:43
Bo taki makowiec, w którym jest dużo maku, a mało ciasta jest najlepszy:) .... ja niestety do masy makowej mam średnie zaufanie odkąd kupiłam kiedyś puszkę, która po otwarciu okazała się w wyglądzie piękna, ale w smaku spleśniała .... owszem wiem, ze to mogło sie zdarzyć dlatego też nie przekreślam gotowej masy i do innych ciast wykorzystuję ...ale do makowca mak mielę sama odkąd pamiętam:) ....a właściwie w tym roku mielił mały pomocnik:) wielki buziak
-
2012/01/09 11:28:12
tak, jeden;) taki, co to się na blasze piekarnikowej tylko mieścił;) a co do upierdliwości makowców - popieram... Pozdrawiam!
-
2012/01/09 14:07:15
Mmm...Majanko...ten makowiec wyglada przepysznie. Ja moglabym mase makowa (taka z puszki) jesc lyzkami bo uwielbiam mak :) Im wiecej takiej masy w ciescie tym lepiej, prawda? :))

Usciski.
-
2012/01/09 14:09:24
Majanko! Zakochalam sie w Twoim makowcu :) uwielbiam jak jest tak duzo makowego farszu jak u Ciebie, buzka ;*
-
2012/01/09 16:24:14
mniam
uwielbiamy makowce
-
2012/01/09 16:30:49
Domowy makowiec nie zastąpiony. Już nie pamiętam kiedy jadłam go nie kupnego.
-
2012/01/09 19:04:54
Monico no są , zgadza się ,ale jakże smaczne:) Ciesze sie,ze mój Ci się podoba:)

Joluś masz rację, makowiec napakowany makiem jest najlepszy. WIesz, mnie sie jeszcze nie zdarzyło,by masa makowa była zepsuta, naprawdę jest smaczna i świetnie się sprawdza . Spróbuj kiedyś raz jeszcze, moze to był po prostu pojedynczy incydent. :)

Pozdrawiam ciepło:*

Kropko ja zrobiłam z tego przepisu dwie strucle. Są takie akurat ,jesli chodzi o wielkość, a w smaku przepyszne. Pozdrowienia:)

Majeczko , hehe;D Masa z puszki jest pyszna, to prawda :)
Ja też lubię makowce, gdzie jest pełno maku :) Pozdrówki

PieczarkoMysiu cieszę sie,ze moj makowiec CI się podoba :) Pełno maku to jest to !:)

Dorotko dziękuję Ci pięknie.:)

KuchenneFascynacje dokładnie. Domowy najlepszy :) Ja też nie kupuję.
-
2012/01/09 19:33:02
Siostra, mój brat oddałby za taką struclę 2 obiady ;)
-
2012/01/09 19:45:49
Sis pozdrowienia dla Brata :)))
-
2012/01/09 20:59:17
Majanko, jaki ladny ten makowiec:) ze smakiem bym zjadla nawet kilka kawaleczkow:)
-
2012/01/09 23:05:12
Madzia, do gotowego maku mnie nie przekonasz, ale do takiego makowca - i owszem, i to jeszcze jak :))) Wygląda idealnie, duuużo maku tak jak lubię i jaki ładny kształt, bez foremki! No ideał po prostu :))) Masz rację, taki naprawdę wykwinty :)))

Buziaki :)))
-
2012/01/10 06:39:53
KulinarneSpotkania cieszę się,ze CI się spodobał. Częstuj się proszę:)

Moniś wiem, wiem, że do gotowego Cię nie przekonam ;-)).
Ale bardzo, bardzo mnie cieszy,że podoba CI sie mój makowiec. On nie jest idealny,ale dość dobrze mi wyszedł, z czego jestem zadowolona. Smak ma obłędny, można jeść i jeść :).
Dziękuję Ci Kochana :**
-
2012/01/10 07:53:33
Obłędny, nafaszerowany makiem tak jak lubię ;]
-
2012/01/10 08:48:28
Przepiękny!!
-
2012/01/10 17:27:40
Piękny ! Ja tez robię zawijany, ale mi tak ładnie nie wychodzi :)
-
2012/01/10 18:39:35
woooow, ten środek wygląda bosko, sam mak! :)
-
2012/01/10 20:01:05
Makowiec idealny, dawno tak pięknego nie widziałam! Dużo maku, stosunkowo mało ciasta i te bakalie... chyba też wypróbuję ten przepis :)
Buziaki Majanko! :*
-
2012/01/10 20:13:47
Zjedz_mnie , taki najlepszy ,prawda? Pozdrowienia:-)

RainDrop dziękuję:*

Grazynko zwijane są takie pyszne, uwielbiamy je. Oj, na pewno Tobie ładny wychodzi, jestem pewna.

WykrywaczSmaku dziękuję serdecznie:)

Nat dziękuję Ci za miłe słowa. :) Lubimy takie napakowane makowce, bardzo polecam,bo pysznie smakuje. Buziaki:*
-
Gość: , 188.147.151.199.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/01/10 20:48:18
tez lubie uzywac masy makowej z puszki, z tym ze ona jest bardzo mokra, i ciasto w srodku wyglada przez to jak zakalec :( i moja babcia mi poradzila zeby do masy dodac bulki tartej, wtedy wychodzi idealnie! aha i jeszcze powiedziala, ze do ciasta dodaje kurkume-wtedy ma ladny zolciutki kolor :*
-
2012/01/10 21:37:30
Ale mi się zatęskniło za makowcem. Aj, święta, wracajcie! :)
-
2012/01/11 17:22:29
Dobre przepisy trzeba przypominać :) Wygląda bardzo odświętnie :)
-
2012/01/11 20:55:54
Gościu , mnie się nie wydaje , by wyglądało na zakalec, no,ale moze czasami tak wychodzi.Zapomniałam,ze ja dodałam jeszcze mielone migdały. Pozdrawiam:)

UsmiechamSie kochana, koniecznie rób rób :)

Szarlotko koniecznie kochana :) Dziękuję ślicznie :*
-
2012/01/13 09:21:56
Oj, jak ja dawno nie jadlam makowca .... Wiesz, jak ostatnio opowiadalam o naszych polskich ciastach swiatecznych i m.in.o makowcu to pewna przemila pani sie spytala - " a to nie narkotyk? " :))))) Zdziwiono sie w kazdym razie,ze po tego typu ciescie nie ma halucynacji .... ;)
-
2012/01/13 23:33:50
My makowca nie robiłyśmy nigdy, mama się boi. :)
-
2012/01/14 22:19:12
Alizea hehe;D Dobre to ;-))) .

Paula ach to trzeba nadrobić koniecznie. Powiedz mamie,że nie ma sie czego bać :)
-
2012/01/17 17:33:10
Majanko, za taki makowiec oddalabym kazdy ser! :D
Cudny :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/01/17 22:08:48
Beo dziekuję CI Kochana :** Ściskam ciepło:*
-
2012/01/18 22:18:12
wprost wymarzony! :)
-
2012/01/19 22:48:20
Zuza dziękuję :))
-
2012/01/23 22:52:49
No, no Majanka - makowiec marzenie, cieniutkie ciasto i duzo maku, po prost klasa! :-)
-
2012/01/24 08:30:23
Basiu bardzo Ci dziękuję :)). Tak sie cieszę,ze spodobał Ci się mój makowiec. Lubimy takie wiesz, gdzie ciasta mniej ,a maku pełno. Pozdrowienia:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Maliny
malinowo
Delikatny,kremowy sernik na czekoladowym spodzie z aromatycznym,malinowym musem.Pycha!
Jagody
jagodzianki
Symbol lata-puszyste,miękkie, z fioletowym wnętrzem i oblane lukrem jagodzianki.Mniam!
Morele
morele
Morele to takie wakacyjne słońca, a ciasto z nimi jest wyborne, miękkie i wilgotne. Polecam!