Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Kandyzowana skórka pomarańczowa

                    Niedługo w naszych domach będzie pachnieć pomarańczami, piernikami, a właściwie to nawet już pachnie, prawda? Myślę, że kandyzowana skórka pomarańczowa przyda się do wspaniałych świątecznych wypieków, które jeszcze przed nami, a tak naprawdę już całkiem blisko nas. Uwielbiam ten przedświąteczny czas, pełen oczekiwania, zapachów, pełen niecierpliwości i martwienia się, co tym razem upiec, co przygotować i jak... 

Skórkę pomarańczową wykonałam według przepisu Charlotte

Przypominam o Festiwalu Pierniczków, który zaczyna się już w poniedziałek, serdecznie wszystkich zapraszam! :)

skórka pomaranczy 

Składniki:

*pomarańcze (np.1 kg)

*300 g drobnego cukru

*400 ml wody

Wykonanie:

Pomarańcze obrać ze skórki w jak najszersze segmenty. Skórki zalać zimną wodą i odstawić na około 12 godzin. Dokładnie opłukać, zalać świeżą wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym schłodzić przelewając skórki strumieniem zimnej wody. Cały proces sparzania i hartowania powtórzyć dwukrotnie. Po ostatnim opłukaniu wyciąć ze skórek część białej otoczki. Ponownie zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować paski skórek, aż zaczną mięknąc. Odcedzić i obsuszyć pozostawiając je rozłożone na papierowych ręcznikach. Suche przełożyć do żaroodpornej miski lub słoja. Gotując na małym ogniu z wody i cukru przygotować gęsty syrop, którym zalać segmenty skórek. Pozostawić skórki w syropie na 1-2 dni, po czym wyjąć, strząsając nadmiar cukru. Lekko obsuszone pociąć w drobne kawałki, paski lub ozdobne cząstki. Gotowe można lekko podsuszyć w piekarniku (60 stopni C) lub rozkładając cienką warstwą na tacy i pozostawiając na 1 dobę w temperaturze pokojowej.  Podsuszone przełożyć do malutkich słoików. Skórki można również przechowywać w lekkim cukrowym syropie.

Smacznego :)

kandyzowana skórka pomarańczy

sobota, 03 grudnia 2011, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2011/12/04 00:29:21
idealna... Potrzebowałam właśnie fajnego przepisu na skórkę:) Pozdrawiam
-
2011/12/04 00:56:58
ach, bez niej w kuchni byłoby nudno!
-
2011/12/04 06:04:35
No to Pan R. się ucieszy na wieść o pierniczkach :) Może nawet piernik na zakwasie znowu upiekę... :)

ps. widzę, że wystrój już Siostra u Ciebie świąteczny, fajno.

buziaki
-
2011/12/04 06:10:05
Oczywiście ja mam już przygotowaną skórkę:) Śliczne zdjęcia jej zrobiłaś:) No a teraz nie pozostaje nic innego jak tylko szaleć z wypiekami;) Buziaki: *
-
2011/12/04 06:34:52
Ojej, akurat wczoraj myślałam o niej, żeby wreszcie zrobić, wszak przyda się do świątecznych wypieków! :)
-
2011/12/04 07:10:52
masz racje z ta skorka - nie ma to jak domowej roboty a nie sklepowa z konserwantami!

buziaki ;*
-
2011/12/04 08:19:33
Fajny przepis Majanko :) Zapisuję.
Piękne te kawałeczki, tak je poukładac na pierniku...:)

pozdrawiam Cię
M.
-
2011/12/04 08:25:45
Piękny słoiczek, zdjęcia też boskie, a skórka z pewnością wyśmienita!
-
2011/12/04 08:44:05
juz chyba od dwóch lat się do niej zabieram...;) może wreszcie w tym roku zrobię;)
-
2011/12/04 08:58:45
Cudowna ta Twoja skórka.
A ja wczoraj o niej myślałam...
Amber
-
2011/12/04 09:18:45
rzeczywiście czas najwyższy zabrać się za skórkę... będzie jak znalazł do sernika na Święta :) taka domowa jest rewelacyjna!
-
2011/12/04 09:21:14
ale swiątecznie u Ciebie, az poczulam ten zapach...chyba tez sie zabiore za te skorke.
najserdeczniej i przedswiatecznie pozdrawiam
-
2011/12/04 09:55:01
Przyznam, ze nie lubilam zbytnio w domu atmosfery Swiat dotyczacej kulinarnych przygotowac - zdenerwowana i zmeczona mama, ktora calymi dniami siedziala w kuchni, a ja wolalabym posiedziec spokojnie kolo choinki z cala rodzinka... Ale coz, bylo wlasnie tak a nie inaczej i to byl taki nieodzowny element swiat wtedy ;) U mnie za to jest juz inaczej - jak najmniej czasu spedzonego w kuchni, a jak najwiecej z bliskimi; wszak i tak zawsze przygotowuje sie za duzo jedzenia, za to czasu z bliskimi nie da sie 'nadrobic' i tego 'straconego' - odzyskac.
Mimo to i u mnie w Swieta musi pachniec pomaranczami, dlatego Twoja skorka kandyzowana idealnie tutaj pasuje :)

Pozdrawiam Majano!
-
2011/12/04 09:55:25
PS. Mam nadzieje, ze i z pierniczkowym wpisem zdaze ;))
-
2011/12/04 10:01:28
Do świątecznych wypieków prawdziwy rarytas!
-
efi
2011/12/04 10:10:13
Bardzo świątecznie u Ciebie Majanko, a skórka aż pachnie :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2011/12/04 10:10:24
Przepiękny ma kolorek! :)
-
2011/12/04 10:10:42
Majanko idealna ta skórka :)
-
2011/12/04 10:23:38
A ja też zaplanowałam skórkę pomarańczową. Może nawet dzisiaj ją zrobię:)
-
2011/12/04 11:22:54
Estyko dziękuję i bardzo polecam :)

Karmelitko dobrze powiedziane :)

Sis koniecznie jakieś pierniczki,piernik. Jesli pan R lubi to tym bardziej :).
A no już tak świątecznie,bo mi się zachciało takiej atmosfery :) Ściskam:*

Anitko o, już masz? super! Dziekuje Ci kochana za miłe słowa :* . Tak, teraz tylko pomyśleć o wypiekach. :) Ja juz się martwię ,co upiekę ;-) Buzka:*

Russkaya koniecznie zrób, przyda się bardzo:)

PieczarkoMysiu myslę,ze domowa na bank lepsza. Ja takiej ze sklepu też używam, nie przeczę, ale zachciało mi się domowej. Pozdrowienia:)

Moniś dziękuję Ci. O, tak do piernika, do keksa, czy sernika :) Mmmm :) Pozdrawiam ciepło:)

Maniu bardzo pięknie Ci dziękuje za miłe słowa :)

Izaa koniecznie zrób. Jak ładnie pachnie, a wcale nietrudno się ją robi. Pozdrowienia:)

Amber o, fajnie :). Zrób, zrób. Dziękuję Ci za miłe słowa :*

Myniolinko koniecznie zrób, będzie cudownie pachniała w świątecznych wypiekach. Pozdrawiam:*

Bijanko dziękuję Ci za serdeczności :* A skórkę kandyzowaną polecam :*

Beo ja zawsze lubiłam ten czas przygotowań przedświatecznych, bo wtedy czuję tę atmosferę, takiego oczekiwania. I sama tez podczas pieczenia, gotowania, choc czasem nerwowa to czuję taki dreszczyk,że to już ;) . A potem usiąść z rodzinką i wtedy delektować się wspólnym czasem :)
A do Festwialu zapraszam Kochana, uściski:*

Mikimamo zgadzam się ! :)

Efi bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :)

Flusso dziękuje i ładnie pachnie :)

OgrodyBabilonu dziękuję serdecznie :) Cieszę sie :)

Wiosenko koniecznie zrób:). Przyda się na bank :)
-
2011/12/04 11:46:46
Przyda sie do makowca! Dziekuje:))
-
2011/12/04 15:43:19
Majanko, u Ciebie już piękne bombki się zainstalowały na blogu! :) Od razu czuć klimat zbliżających się świąt! :) Żeby tak się dało jeszcze poczuć zapachy przez monitor... :) Ale ten, obecny, pomarańczowy, na szczęście jest łatwy do wyobrażenia sobie. :)
Uściski!
-
2011/12/04 15:54:27
Ah, ja też uwielbiam ten czas. Rozumiem Cię dlaczego już teraz zabrałaś się za skórkę pomarańczową, bo jej zapach i smak jest cudowny! Też zawsze przygotowuję ją i maczam w czekoladzie lub dodaję do ciast :)
-
2011/12/04 15:56:35
ale u Ciebie się zrobiło nagle świątecznie:)piękne bombki i św. Mikołaj - czaaaad! też tak chcę:))))
-
2011/12/04 20:10:18
Chochliki o , fajnie, cieszę się !:)

Małgosiu a no są bombeczki :) . Tak mi się już zachciało świątecznej atmosfery, w domu tez jakoś mi się świątecznie zrobiło :). Pozdrowienia:*

Burczymiwbrzuchuw czekoladzie także boska. Mmmm :)) Pozdrowienia

WaniliowaKawiarenko dziękuję Ci :)) Cieszę sie,ze Ci sie spodobały świąteczne akcenty :)
-
2011/12/04 20:23:29
Robię innym sposobem, Twoja smakowicie wygląda :)
-
2011/12/04 21:50:29
jak dla mnie - nie ma kuchni bez kandyzowanej skórki! :)
-
2011/12/04 22:08:31
Skórka jest krwiożercza! Jak robiłam dżem z dynią i pomarańczą, to całą rękę mi poparzyła. :)
-
2011/12/04 23:26:04
Majanuś, też zrobiłam skórkę, ale według receptury mojej mamy, zupełnie inaczej niż Twoja... Jak zdążę to wkleję. Ale co tam...
U Ciebie cały kilogram..., ja robiłam z czterech sztuk. Trochę żmudna robota z tym krojeniem, ale zapach jaki...:)
Ściskacz serdeczny, a z pierniczkami nie wiem czy zdążę do 11, bo żadnego jeszcze nie upiekłam...
-
2011/12/04 23:50:11
też robie i bardzo lubię :)
-
2011/12/05 06:23:45
Taka domowa kandyzowana skórka jest o niebo lepsza od kupnej !
Pamiętam, że moja mama dawniej często ją przygotowywała - była jak znalazł do świątecznych wypieków :)
-
2011/12/05 06:51:07
Grazynko ciekawa jestem Twojego sposobu na tę skórkę. Dziękuję :)

Myosthis też ją uwielbiam :)

Paula no coś Ty? ;-)

Ewelinko chętnie poznam Twoją recepturę na skórkę pomarańczową, bardzo jestem jej ciekawa :). A co do pomarańczy, 1 kg to ja nie wiem czy nie są 4 sztuki ;-) Toć one ciężkie ;-)).
Mam nadzieję ,ze zdążysz z pierniczkami ,choc jednym maleńkim :-) Ściskam:*

Dorota fajnie ,ze też robisz :) My takze bardzo lubimy w wypiekach:)

Basiu masz całkowitą rację, nie ma to jak domowa :)). Nie moge sie doczekać,kiedy włożę ją do wypieków :) Pozdrowienia
-
2011/12/05 09:22:08
:) u mnie już pachnie. A nie wiesz może jak długo można przechowywać taką skórkę?
-
upl
2011/12/05 09:48:23
zrobilam w zeszlym roku :-) ale juz mi sie konczy, wiec chyba trzeba zabrac sie do pracy ;-)
-
2011/12/05 11:20:11
Sok płynął mi po rękach i jedną miałam całą czerwoną i piekła jak diabli. :)
-
2011/12/05 12:54:39
A ja mam jeszcze taką z zeszłego roku:) leży grzecznie pod spirytusem i czeka na swoja kolej:) robiłam ją innym sposobem, niby krótszym ...ale ten Twój Madziu bardziej mi się podoba:) wielki buziak
-
2011/12/05 20:45:32
Zauberi niestety nie wiem jak długo. Ja trzymam w lodówce :)

Ula no jasne, taka skórka się przydaje :)

Paula buuuu...

Joluś a ja ciekawa jestem tego Twojego sposobu. Buziaki:*
-
Gość: ledda, 248.60.citypartner.pl
2012/08/21 09:51:32
skąd bierzecie pomarańcze do kandyzowania? te dostępnie na rynku są konserwowane m.in. Tiabendazolem i spożywać ich nie wolno. Mycie nie pomoże i parzenie też, bo część konserwantu wnika do skórki :(
-
2012/08/22 13:10:10
Ledda ja kupuję w sklepie. Jeśli masz dostawcę świeżych,pachnacych i niekonserwowanych pomarańczy to gratuluję ,ja nie posiadam, zatem korzystam z tych ze sklepu.
Pozdrawiam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Śliwki
śliwkowe
Pyszne kruche ciasto, z lekką budyniową pianką i śliwkami. Wspaniałe!
Jabłka
szarlotka
Jedno z najlepszych ciast - szarlotka, pachnąca cynamonem i tonką. Serdecznie polecam:)
Morele
morele
Wyborne, miękkie i wilgotne ciasto ze słonecznymi morelami!