Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Rejbak (kugiel)

                            Danie z kuchni kurpiowskiej, jak podaje książka Polska Kuchnia Regionalna. Zaciekawiło mnie bardzo, zatem postanowiłam zrobić. To taka ziemniaczana zapiekanka z boczkiem lub słoniną, którą można się doskonale najeść. U mnie troszkę odchudzona wersja, bowiem zamiast boczku dałam mięso mielone. Wyszło smacznie, choć to mało fotogeniczne danie. Niestety nie udało mi się go ładnie sfotografować.

Kugiel dodaję do akcji Gotujemy po Polsku, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.

kugiel 

Składniki:

*1 kg ziemniaków

*2 jajka

*25 dag słoniny lub boczku (dałam mięso mielone 500g)

*cebula

*ząbek czosnku

*2 łyżki mąki krupczatki

*tłuszcz do wysmarowania formy

*sól

*pieprz

 

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić i przesmażyć ze słoniną lub boczekiem na skwarki. Ja smażyłam z mięsem mielonym. Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce jarzynowej, dodać do nich mąkę i jajka. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać ze skwarkami (mięsem).

Masę ziemniaczaną przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia, przykryć i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni C. Aby uzyskać rumianą skórkę, pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę.

Smacznego :)

kugiel 

l 

niedziela, 13 listopada 2011, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2011/11/13 22:03:26
Majanko, co Ty opowiadasz, zdjęcie super, a potrawa wręcz boska!
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2011/11/13 22:15:19
Ależ się w tym tygodniu tłusto zrobiło na tych naszych blogach :)
-
2011/11/13 22:43:45
ja znam tą potrawę pod nazwą 'blaszak'. Robiłam nawet całkiem niedawno. Dla mnie najlepiej smakuje z ketchupem :)
Pozdrawiam!
-
2011/11/13 22:53:43
Taka zapiekanka! Super! Pokażę Panu R. :)

ps. obiekt na pierwszym zdjęciu jest bardzo fotogeniczny :)
-
2011/11/14 05:44:42
Wygląda przepysznie! jak babka ziemniaczana:) ja to bardzo lubię takie dania:)
-
2011/11/14 06:56:22
Wygląda na bardzo sycące danie :)

p.s.
Podoba mi się to naczynko do zapiekania :)
-
2011/11/14 07:16:44
Oj już widzę jak moim mięsożercom by smakowała!

Majanko pozdrawiam
M.
-
2011/11/14 07:28:25
Nie musi być fotogenicznie, ważne by smakowało :-)
-
2011/11/14 08:31:33
Pyszne,pożywne jak znalazł na rozgrzanie od środka.Baaaardzo lubię takie zapiekanki.Mniam
-
2011/11/14 09:25:59
Zdjęcie ładne, nie masz na co narzekać, chyba, że to taka fałszywa skromność;) Pozdrawiam.
-
2011/11/14 10:10:45
to fajny sposob na sycące, smaczne danie...
-
2011/11/14 10:11:53
Nie znam ale bardzo mnie zaciekawił przepis :) Pozdrawiam
-
2011/11/14 10:56:33
Wspaniale danie Majanko! ;* jestem pod wielkim wrazeniem ; )
-
2011/11/14 11:42:56
Bo zapiekanki takie są. Najgorzej jak się bardzo staram wyjąć ładny kawałek, a on mi się rozpada wprost nad talerzem. :)
-
2011/11/14 11:59:49
Wygląda niezwykle ciekawie. Na pewno jest sycąca i smaczna!
-
2011/11/14 12:39:36
fajne danie na pewno by mi zasmakowało;)
-
2011/11/14 12:47:58
Kobieto, ale szalejesz.....To musi być pyszne i sycące :)
-
2011/11/14 15:50:18
Interesujące danie. W sumie, z mięsem mielonym to prawie jak shepard's pie :)
-
2011/11/14 17:09:43
Oj Kochana jak dla mnie to wygląda bardzo smakowicie:) ...a naczynko masz śliczne:) mam takie same:):):)
-
2011/11/14 17:18:03
mysle, ze to naprawde smakuje pycha:) juz mi slinka cieknie:)
-
2011/11/14 17:34:12
hm ciekawe danie :)
-
2011/11/14 18:51:23
takie "mało fotogeniczne" że zaraz umrę z głodu... Majanka jak możesz takie pyszności! MUSZĘ to zrobić!
-
2011/11/14 19:34:56
Kuchcikowo dziękuje Ci serdecznie. Miło mi,ze Ci sie podoba :) Pozdrówki!

Karolinko może i tłusto hehe;D .moja wersja troszke odchudzona, bo bez słoniny czy boczku :) Pozdrowienia

Milky - "blaszak" także fajna nazwa hehe;D . Z ketchupem smakuje dobrze, masz rację . :)

Siostra mówisz,ze na pierwszym zdjęciu ok? No to się cieszę:) A Panu R posmakuje? Jesli tak to koniecznie zrob. Całuje:*

Anitko cieszę się,ze CI się podoba. Moze się skusisz?:)

Basiu dziękuję :)). A naczynko to całkiem nowy nabytek i ostatnio dość często je wykorzystuję. Pozdrówki :)

Monisiu o , fajnie :)) Pozdrowienia

Russkaya fajnie,ze tak mówisz, dziękuję Ci :)

Maga są pyszne takie zapiekanki, masz rację. Sycące i akurat na taką porę roku:)

Tomek dziękuję zatem. :) Nie, nie fałszywa. Po prostu nie byłam pewna, czy zamieszczać te zdjęcia. pozdrowienia:)

Bijano o tak, sycące i rozgrzewające. Takie typowo jesienne, można powiedzieć.:)

Ogrody Babilonu cieszę się bardzo, :)

PieczarkoMysiu bardzo Ci dziękuję :)))

Paula dokładnie hehe;D Nie da sie czasami ich po prostu ładnie sfotografować. ;-)

MopsW Kuchni miło mi,ze CI się podoba,dzięki :)

Izaa dziękuję :)

Szarlotko a no takie jest :-) Dziękuję Kochana :)

RainDrop o widzisz, to nie wiedziałam ;-) Pozdrowienia:-)

Joluś dziękuję Ci . :) O, takie samo masz? Super!

Kulinarne Spotkania było pyszne to fakt. Zachęcam do zrobienia :)

Finetko dziękuję CI :) Miło mi,ze mnie odwiedzasz :)

Myniolinko jejku,dziękuję Ci ślicznie :) Cieszę sie,ze Ci się spodobało :))
-
2011/11/14 20:04:09
Dawno temu babcia mojego chłopaka nam zrobiła i pomimo że nie lubię placków ziemniaczanych to babka ziemniaczana( tak ją nazwała babcia) mi tak smakowała, cieszę się że mam przepis, muszę zrobić:)
-
2011/11/14 20:42:59
Dusiowaa fajne masz wspomnienia z tą zapiekanką.:)) Ja nie wiem,czy kugiel to to samo co babka ziemniaczana, ale jedno wiem,ze jest smaczny :))
-
2011/11/14 21:50:28
jak pysznie
-
2011/11/14 22:15:32
Dorota dziękuję:)
-
2011/11/14 23:37:54
U nas zwany również kartoflakiem :) Uwielbiam!
-
2011/11/15 06:48:02
Aniu o widzisz :) Kartoflak :)) Też fajnie!:)
-
2011/11/16 07:09:08
Uwielbiam takie ziemniaczane placki. U nas nazywalo sie go "nagus" :) I zawsze zajadalismy sie nim popijajac zimnym mlekiem...mniam :))
-
2011/11/16 07:32:28
A wiesz że zaserwowałaś mi na niego smaka. Nigdy go nie robiłam. Mogę jedynie domyślać się jego fantastycznego smaku. Dlatego też go lada dzień zrobię i ja :)

Pozdrawiam Cię cieplutko !!!!
-
2011/11/16 20:03:19
Majeczko tez fajna nazwa :)) Z mleczkiem mówisz? Pycha :)

Iwaaa1234 bardzo się cieszę, ze Ci się spodobało to danie :). Zrób i daj znać jak posmakowało. POzdrowienia :)
-
2011/11/24 19:57:38
Madziu przepyszna propozycja:) Bardzo mi smakowała:)
-
2011/11/24 21:40:51
Atinko ,kochana bardzo się cieszę,ze rejbak CI posmakował. :**
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Maliny
malinowo
Delikatny,kremowy sernik na czekoladowym spodzie z aromatycznym,malinowym musem.Pycha!
Jagody
jagodzianki
Symbol lata-puszyste,miękkie, z fioletowym wnętrzem i oblane lukrem jagodzianki.Mniam!
Morele
morele
Morele to takie wakacyjne słońca, a ciasto z nimi jest wyborne, miękkie i wilgotne. Polecam!