Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka migdałowa

                         Jesienny dzień. Deszcz i zimno... Co zrobić, jesień... Zapraszam zatem dziś na jesienne ciasto. Szarlotkę. Nieco inną niż zwykle, gdyż prócz aromatycznego cynamonu można w niej znaleźć migdałową nutę. Bardzo smaczna, jak to szarlotka, a one jesienią smakują najbardziej. :)

Przepis znalazłam na blogu Moje Ciacho

migdalowa szarlotka 

migdalowa szarlotka 

Składniki na ciasto:
*1 kostka masła lub margaryny (250 g)
*½ szklanki cukru pudru
*4 szklanki mąki pszennej
*16 g cukru waniliowego
*5 żółtek
*1 łyżeczka proszku do pieczenia 
*3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Składniki na masę jabłkową:
*1 i ½ kg kwaśnych jabłek
*sok z 1 cytryny
*¼ szklanki cukru (można dosłodzić wg upodobania)
*2 łyżeczki cynamonu
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*¼ szklanki zimnej wody 


Jabłka obrać i pokroić na dość grube plastry. Włożyć do garnka, zalać wodą, posypać cynamonem i cukrem, lekko zamieszać i zostawić na wolnym ogniu by całość zmiękła, starać się nie mieszać, ok. 10 minut.

Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, lekko zamieszać, ma być gęsta masa. Pozostawić jeszcze na ogniu ok. 1 ½ minuty. Wyłączyć palnik, niech masa jabłkowa lekko ostygnie. 

Ponadto:
*3 garstki migdałów (zmielić na ,,mączkę migdałową”, ja dałam ok.60g mączki migdałowej)
*2 łyżki bułki tartej
*ewentualnie cukier puder do posypania 


Wykonanie całości:

Połączyć ze sobą wszystkie składniki na ciasto kruche, siekając nożem, następnie zagnieść. Podzielić na dwie równe części, zawinąć folię aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 40 minut, najlepiej na 1,5h.

Blaszkę o wymiarach ok. (26 x 36), wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rwać na maleńkie kawałki, rozłożyć równomiernie na blaszce, następnie tak zagnieść ręką by całość pokryła równo dno blaszki. Podpiec ok. 10 – 15 minut, na 190 st. C.

Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko niech odparuje, posypać delikatnie bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, wyrównać.

Drugą część ciasta z lodówki, podzielić jeszcze na pół. Pierwszą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na masie jabłkowej. Do drugiej w misce dodać zmielone w blenderze migdały, zagnieść, następnie zetrzeć na białą część ciasta.

Piec ok. 45 minut w 190 st. C.

Smacznego :)  

migdalowa szarlotka

migdalowa szarlotka 

poniedziałek, 10 października 2011, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Szarlotka na kruchym cieście

    Ta cudowna szarlotka jest jedną z najlepszych szarlotek jakie robiłam i jadłam. Kruche, fantastyczne ciasto na spodzie, jabłka z dużą ilością cynamonu, delikatn

  • Jabłecznik kruchy wg Siostry Leonilli z dodatkiem dyni

    Jabłeczniki to pyszne ciasta, my lubimy z dużą ilością jabłkowego nadzienia i obowiązkowo z cynamonem. Umówiłam się na pieczenie jabłecznika z Justynką z blogu

  • Szarlotka Mamy

    W długi weekend gościłam Atinkę z synkiem. To były wspaniałe dni, które spędziliśmy wcale nie w kuchni (jakby sugerowały nasze blogi). Było dużo zwiedzania, s

Komentarze
2011/10/10 19:53:32
Pyszna,wiesz Majanko?
Chciałabym spróbować jedną taką kosteczkę.
Amber
-
2011/10/10 19:54:17
Och, wygląda smakowicie :)
-
2011/10/10 20:13:54
Pysznie wygląda Twoja szarlotka. Muszę niebawem zrobić, tak dawno nie robiłam szarlotki że aż wstyd.
-
2011/10/10 20:16:32
Robiłam migdałową w zeszłym roku - rewelacja. Chyba migdały w cieście to jedno z moich ulubionych połączeń.
-
2011/10/10 20:22:24
szarlotka z migdałami! wow! no przecież to ciasto cud:)
-
2011/10/10 20:27:55
Migdały i jabłka .. mniam, to musiało być pyszne! Taaa już jesień ... i to dzisiaj zimna jesień brrrr :( Ale takie ciasteczko, to by mi ten dzień osłodziło:)
-
2011/10/10 20:30:46
Oj jak dawno nie jadlam szarlotki! Nasz smaczny polski,slodki klasyk. I do tego migdaly....
Pozdrawiam
-
2011/10/10 20:39:10
smakowicie wygląda, podobną robiłam wczoraj, przepis niedługo:)
-
2011/10/10 20:39:12
wygląda apetycznie, kusi...trzeba będzie wypróbować. w tym sezonie jakoś nie dominowały u mnie jabłka, więc będzie okazja nadrobić
-
2011/10/10 20:44:38
Ja się wpraszam:)
-
2011/10/10 21:04:22
mniam, już czuję jej fantastyczny smak! chyba jutro też sobie upiekę coś jabłkowego na poprawę humoru ;)
-
2011/10/10 21:09:11
Majano, kusisz tą szarlotką :) Jabłka i migdały....mmm.. Aż ślinka mi cieknie. Pozdrawiam :)
-
2011/10/10 21:13:34
Wow, wyszło Ci rewelacyjnie i bardzo apetycznie wygląda ..... Mogę powspominać tylko, albo zebrać siły i upiec jeszcze raz, pozdrawiam bardzo serdecznie i ściskam :*
-
2011/10/10 21:18:07
Twoja szarlotka rozjaśni nawet taki słotny dzień jak dziś! Pozdrawiam
-
2011/10/10 21:30:17
Majanko, takim smakołykiem mi po oczach na na tę piękną noc... :D Szarlotki i wszelkie jabłeczniki to dla mnie najlepsze i najulubieńsze ciasta. :) Absolutnie. :)
Uściski!
-
2011/10/10 21:48:40
A ja mam w planach, szarlotkę również :)
Tylko nie w weekend bo będę w Gdańsku (to całkiem blisko Ciebie;))
Ale w następny weekend jak przyjdą goście :D

Buziak :*
-
2011/10/10 21:58:58
Zdecydowanie szarlotka najlepiej smakuje jesienią :) Pyszna musi być z migdałami!
-
2011/10/10 22:19:17
O tak szarlotki jesienią smakują jakoś tak wyjątkowo :) Bardzo smaczna propozycja :)
-
2011/10/10 22:24:17
zjadałbym chętnie
-
2011/10/10 22:45:47
Dzis przynioslam z targu cala torbe jablek... juz wiem co z nimi zrobie! Twoja szarlotka wyglada wysmienicie.
-
2011/10/10 22:59:50
Majanuś, ni uwierzysz, ale też zrobiłam migdałową:) Co prawda nie te Twoją, ale dałam jej kożuszek z migdałów - pycha:). Twojej tez jestem ogromnie ciekawa:)
-
2011/10/11 00:04:46
Ale cię wyczułam mówiąc w poprzednim poście o migdałach. :)
-
2011/10/11 08:20:26
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Wygląda smakowicie :)
-
2011/10/11 08:33:24
cudnie wygląda w sam raz do kubka gorącej herbaty:)
-
2011/10/11 08:47:55
Madzia , tak po oczach ?a ja nie mam w domu ciasta ,a to twoje tak się do mnie pięknie śmieje ,, oj jak się do mnie śmieje
wygląda super ,ale jak czytam przepis to widać ,że to ciacho to taka górna półeczka , co?
-
2011/10/11 09:48:19
I jak tu nie kochać szarlotki, jak odpędza wszelkie troski :) Najwspanialsze z ciast :)
-
2011/10/11 11:20:31
uwielbiam szarlotki, Twoja jest cudna
-
2011/10/11 13:06:16
czuć jesień.. oj czuć. Ale za szarlotki to ja ją akurat lubię :)
-
2011/10/11 15:21:20
Uwielbiam szarlotki pod każdą postacią!
Pysznie Twoja wygląda :)
-
2011/10/11 15:36:09
proste a jakie pyszne ciasto!
na takie zawsze znajdę miejsce w brzuszku :P :)))
-
2011/10/11 16:17:06
Amber dziękuję. A ja chętnie bym Cie poczęstowała, tak do kawki. :) Pozdrowienia
Maniu bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam:)
1urtica dziękuje i zachęcam do zrobienia. Pyszna jest. Zreszta jak wszystkie szarlotki, prawda? Pozdrowienia :)
Karolinko o tak pyszna jest. Migdały w cieście to fajna sprawa, choć ja to mogę przemycać tylko takie w postaci mączki,bo mój M nie lubi np. płatków migdałowych .Pozdrowienia :))
BasiuP pieknie dziękuję za tak miłe słowa. Pozdrawiam Cie. :)
Anitko niewątpliwie takie ciasto potrafi osłodzić nawet najbrzydszy dzień. Ciacho Ci polecam i podsyłam kawałek, albo i dwa :) Ściskam mocno:*
Elizea taki polski ,pyszny klasyk, to racja. Polecam w tej wersji. :)
Dusiowaa o ,jak fajnie,ze u Ciebie także będzie szarlotka. No, to czekam J=:)
Paolko bardzo polecam , pyszne ciasto, jak to szarlotka. Pozdrawiam :)
-
2011/10/11 16:18:34
Ewenko zapraszam:))


Daisy koniecznie coś jabłkowego by się przydało. Dziękuję za miłe słowa :)


CucinaDellaFelicita bardzo się cieszę ,ze Cię kuszę. No, to może też wkrótce upieczesz? Pozdrawiam :)


Anytsujx dziękuję Ci za przepis. Szarlotka była bardzo smaczna i nie zawaham się zrobić jej ponownie. Dzięki :)


OgrodyBabilonu bardzo miło mi to czytać. Pozdrawiam :)


Małgoś bardzo się cieszę,ze Ci się podoba. Nie dziwię się,ze je lubisz, przecież szarlotki to takie pyszne ciacha. Ja to uwielbiam połaczenie jabłek z cynamonem, jak dla mnie jest niezastąpione. Uściski:*

Poleczko , a to ja czekam na Twoją szarlotkę. Baw się dobrze w moim mieście :)) pozdrowienia!


BurczyMiwBrzuchu dziękuję i zachęcam do zrobienia. Mamy jesień, najlepszy moment na upieczenie tego ciasta. Pozdrawiam. :)


KuchenneFascynacje prawda,że tak inaczej smakują? Tak jakos ciepło od razu. Pozdrowienia :)

-
2011/10/11 16:19:50
Dorota a więc zachęcam do zrobienia. Mogę tymczasem podesłac kawałek ;-)

KulinarneImpresje o,jak super! No to pewnie powstanie pyszna szarlotka. Jeśli będziesz robić tę co ja, daj znac jak posmakowała. Pozdrawiam :))

Ewelino ach, nie mogę się doczekać Twojej szarlotki i tych zdjęc! Kochana, na pewno wspaniała była Twoja !:) I migdały do tego, to pyszny dodatek,zdecydowanie. Ściskam ciepło :**

Paula haha;D To fakt, wyczułaś :))

Wariatko nasze też ,jedno z tych naj. :)

Izaa dziękuję bardzoJ A herbatka na przykład z imbirem ;-)

Alcie dziękuję Ci Kochana Muszkieterko :*. Szarlotka Pyszna, mogę podesłać Ci kawałek, albo nawet i dwa. Myslę,ze Ci posmakuje Kochana. Ściskam:*

Szarlotko sadząc po Twoim Nicku to na pewno Ci posmakuje. Masz rację, szarlotka dobra na wszystko, jako i sernik. Ścikam:*

Magdo dziękuję Ci :)

Milky dokładnie, za szarlotki to można polubić jesień:)

Monico dziękuję :) My też je lubimy. Pozdrawiam:)

TylkoSpróbuj ja chyba też hehe:D
-
2011/10/11 16:40:56
Takiej szarlotki jeszcze nie próbowałam.
Na pewno pyszna:)
pozdrawiam;*
-
2011/10/11 17:01:45
Bardzo fajne ciasto, a porcja dla całej rodziny na proszony obiad niedzielny (4 szklanki mąki). Pozdrawiam.
-
2011/10/11 19:37:05
aż poczułam jak pachnie
Lukrecja
-
2011/10/11 21:38:29
Migdał to fajny dodatek. W kwestii szarlotek polecam Ci Sis tę ostatnią Grażyny, co to nas nią poczęstowała. Była pyszna.

buziaki
-
2011/10/12 06:10:01
Szarlotka migdałowa - to brzmi pysznie ! Takiej wersji jeszcze nie piekłam :)
Kradnę kawałek do kawy i zmykam ! ;)
-
2011/10/12 08:15:08
Nie dalej jak w poniedziałek jadłem szarlotkę.
-
2011/10/12 08:25:53
a ja bym chciała zobaczyć Twoją kuchnię i przeczytać o tym, jak ją sobie zorganizowałaś, żeby z przyjemnością piec. bo mnie się nie chce już jak pomyślę o wyciąganiu na klęczkach z jakiejś szafki miksera, czy miski czy blachy...
-
2011/10/12 13:18:37
Madziu ta szarlotka musi smakować jak kawałek nieba .... jabłka i migdały ....ależ sie rozmarzyłam:) pozdrawiam Kochana:)
-
2011/10/12 17:38:27
Amaranthrose pyszna, pyszna, polecam bardzo :) Pozdrowienia

Tomek a no , szarlotka spora, wiec dla gości się nadaje :) Pozdrowienia!

Lukrecjo miło mi bardzo:)

Sis a no to koniecznie trzeba będzie skosztować. Buziaki :*

Basiu no to zachęcam do upieczenia. Mysle,ze Ci posmakuje. Częstuj się Kochana :*

Grumko o:) I jak smakowała ? :)

Ola hehehe;D Buziaki:*

Jolu dziękuję CI. Szarlotka smakuje swietnie, polecam Ci. Pozdrowienia cieplutkie :)
-
2011/10/12 21:41:13
o, a mączka migdałowa to to samo co mielone migdały?
-
2011/10/13 06:32:16
Aga tak :) W składzie mączki migdałowej są tylko mielone migdały. POzdrowienia :)
-
2011/10/14 18:55:12
mniam! pycha szarlotka, juz same zdjecia są "smaczne" a co dopiero ciasto...
-
2011/10/17 15:25:00
Bijanko dziękuje Ci pięknie. Polecam tę szarlotke, pyszna:)
-
2011/11/01 18:24:55
Majanko, w końcu się zebrałam i dziś upiekłam tą szarlotkę. Jest przepyszna. Dziękuję za przepis, a wszyscy którzy jej jeszcze nie piekli, nie powinni dłużej czekać bo wiele tracą :))
-
2011/11/01 18:28:18
Oczywiście wpisałam ją na bloga, bo takiego ciacho z pewnością zasługuje by o nim pamiętać :) Pozdrawiam cieplutko.
-
2011/11/01 19:28:15
Urtica bardzo się cieszę,że ją upiekłas :). Sprawiłas mi tym wielką radość, ciesze się,ze Cię na nią skusiłam. Własnie częstowałam się u Ciebie. Piękna jest :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym